Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-10-08

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 187/2020 08.10.2020 ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ

  • [01] Θα λάβουν και άλλες αποφάσεις παρόμοιες με το άνοιγμα του Βαρωσιού, λέει ο Τσαβούσογλου - Ποιος νόμος αναφέρει ότι είναι παράνομες οι τουρκικές δραστηριότητες στην Μεσόγειο, διερωτάται
  • [02] Μεγάλη η συμβολική σημασία του ανοίγματος του Βαρωσιού, λέει το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας
  • [03] Αναφορά Οκτάι στο Βαρώσι
  • [04] Επίσκεψη Τατάρ στο Βαρώσι
  • [05] Κτηματομεσίτες ανάμεσα στους σημερινούς επισκέπτες του Βαρωσιού

  • [01] Θα λάβουν και άλλες αποφάσεις παρόμοιες με το άνοιγμα του Βαρωσιού, λέει ο Τσαβούσογλου - Ποιος νόμος αναφέρει ότι είναι παράνομες οι τουρκικές δραστηριότητες στην Μεσόγειο, διερωτάται

    Ο παράνομος Bayrak (08.10.20, https://brtk.net/tc-disisleri-bakani-cavusoglundan-kibris-rumlarina-hukuk-dersi/) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Υπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου διερωτήθηκε ποιος νόμος αναφέρει ότι είναι παράνομες οι τουρκικές δραστηριότητες στην Μεσόγειο και ισχυρίστηκε ότι μόνο οι Ελληνοκύπριοι και οι χώρες που τους στηρίζουν εντός της ΕΕ θεωρούν παράνομες αυτές τις δραστηριότητες.

    Σε ομιλία του κατά την διάρκεια του Φόρουμ Παγκόσμιας Ασφάλειας στην Μπρατισλάβα, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι κάποιες χώρες προσπαθούν να πάρουν τα αποθέματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο πάνω στα οποία έχουν δικαιώματα πολλές χώρες και υποστήριξε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν αναγκαιότητα πολλές φορές και όχι επιλογή.

    Απαντώντας σε επικρίσεις του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η Τουρκία παραβιάζει δικαιώματα στην Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Είμαι περίεργος ποιος νόμος αναφέρει ότι είναι παράνομες οι τουρκικές δραστηριότητες. Αυτό είναι μόνο σύμφωνα με την άποψη των Ελληνοκυπρίων και των χωρών που τους υποστηρίζουν εντός της ΕΕ. Θα σας υποβάλω μιαν ερώτηση κύριε Πρέσβη: Αποδέχεστε ότι έχουν και οι Τουρκοκύπριοι δικαιώματα στις πηγές υδρογονανθράκων που βρίσκονται γύρω από την Κύπρο; Το αποδέχεστε αυτό; Να απαντήσω εκ μέρους σας. Ο ηγέτης σας Αναστασιάδης το αποδέχεται αυτό. Γιατί δεν διασφαλίζετε ίσο διαμοιρασμό εσόδων; Αυτό που θέλουν οι Τουρκοκύπριοι είναι εξαιρετικά δίκαιο: Ίσος διαμοιρασμός εσόδων και υπέβαλαν προτάσεις το 2011, το 2012 και το 2019. Γιατί τις απορρίψατε;»

    Αναφερόμενος στην παρουσία του τουρκικού κατοχικού στρατού στο νησί, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε:

    «Όλα αυτά τα θέματα έτυχαν διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάν και στο Κραν Μοντάνα. Οι Τουρκοκύπριοι με την στήριξη ουσιαστικά και της Τουρκίας υποστήριξαν το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα. Εσείς γιατί το απορρίψατε το 2004; Γιατί απορρίψατε όλες τις προτάσεις το 2017 στο Κραν Μοντάνα; Επιτρέψτε μου να απαντήσω εγώ αυτή την ερώτηση: Διότι δεν θέλετε να μοιραστείτε τίποτα με τους Τουρκοκύπριους. Αυτό το λέει ο Αναστασιάδης, αυτό το λέει ο ηγέτης σας. Δεν θέλετε να μοιραστείτε απολύτως τίποτα. (Ο Αναστασιάδης) είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν ακόμα και τα νοσοκομεία με τους Τούρκους. Γι' αυτό δεν μπορούν να φτάσουν σε συμφωνία. Γι' αυτό αναγκάστηκε να κάνει βήμα πίσω. Δηλαδή, εσείς κοιτάξτε τις δικές σας αυθαιρεσίες, τις παραβιάσεις σας έναντι των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. Η Τουρκία είναι ένας από τους εγγυητές στην Κύπρο και είναι αναγκασμένη να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία συμπεριφέρθηκε πολύ υπομονετικά στην Μεσόγειο μέχρι το 2018, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι από το 2003 «ο ελληνοκυπριακός τομέας», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, συνήψε συμφωνίες με την Αίγυπτο, τη Λιβύη και το Ισραήλ, παραβιάζοντας τα δικαιώματα της Τουρκίας και παραγνωρίζοντας τους Τουρκοκύπριους, ενώ το 2011 άρχισε γεωτρήσεις. Ανέφερε ότι η Τουρκία άρχισε γεωτρήσεις το 2018 περιμένοντας επτά χρόνια, που είναι μεγάλο χρονικό διάστημα. Υποστήριξε ότι κάλεσαν όλους να προβούν σε δίκαιο διαμοιρασμό, όμως η πρότασή τους πάντοτε απορριπτόταν.

    Αναφερόμενος στον Χάρτη της Σεβίλλης, ο Τσαβούσογλου είπε ότι σύμφωνα με αυτόν δεν έχει απομείνει απολύτως τίποτα στην Τουρκία στο Αιγαίο και ισχυρίστηκε ότι οι διεκδικήσεις της Ελλάδας αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και ότι αυτή η κατάσταση δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεχτή από καμία χώρα.

    Εξάλλου, σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι Ahaber (08.10.20, ahaber.com.tr), αναφερόμενος στο θέμα του Βαρωσιού μετά από συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, ο Τσαβούσογλου είπε ότι επειδή ήταν κλειστή η πόλη, πολλοί δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις περιουσίες τους.

    «Όμως ήταν σημαντικό το άνοιγμα παραλιών στις οποίες δεν υπάρχουν ιδιωτικές περιουσίες και κάποιων δρόμων», υποστήριξε και ισχυρίστηκε: «Επομένως, θα συνεχίσει η λήψη τέτοιου είδους αποφάσεων προς όφελος όλων χωρίς παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Θα συνεχίσουμε να εξηγούμε σε όλους την δίκαιη υπόθεσή μας»

    (Ι/Τσ.)

    [02] Μεγάλη η συμβολική σημασία του ανοίγματος του Βαρωσιού, λέει το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας

    Η K?br?s Postas? (08.10.20, kibrispostasi.com) γράφει ότι βήμα μεγάλης συμβολικής σημασίας χαρακτήρισε το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού. Με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία συνοδεύεται και από φωτογραφίες που προφανώς λήφθηκαν μετά την έναρξη των επισκέψεων από το κοινό στο Βαρώσι, το τουρκικό υπουργείο αναφέρει το εξής:

    «Άνοιξε σήμερα για επισκέψεις από το κοινό ένα τμήμα του κλειστού Βαρωσιού, που ανήκει στην ΤΔΒΚ και κρατείτο κλειστό για εγκατάσταση και επισκέψεις εδώ και 46 χρόνια. Ας είναι για το καλό για την ΤΔΒΚ και τους αδελφούς μας που ζουν εκεί αυτό το βήμα, που έχει μεγάλη συμβολική σημασία και τελειώνει την νοσταλγία 46 χρόνων».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Αναφορά Οκτάι στο Βαρώσι

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu (8.10.20, ΑΑ), ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, σε ανάρτησή του στο Twitter, έγραψε: «Οι όμορφες ακτές του Βαρωσιού, το μαργαριτάρι της Μεσογείου γέμισε ξανά με ανθρώπινες φωνές μετά από 46 χρόνια. Πιστεύω αδιαμφισβήτητα ότι το Βαρώσι, θα είναι τόσο σύμβολο της ειρήνης και της ευημερίας στο νησί όσο και ζωτικό σημείο για την οικονομία της ΤΔΒΚ».

    (ΔΨ)

    [04] Επίσκεψη Τατάρ στο Βαρώσι

    Ο παράνομος Bayrak (08.10.20) μετέδωσε σε ζωντανή σύνδεση με την περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων γύρω στις 16.00 η ώρα επίσκεψη του λεγόμενου πρωθυπουργού Ερσίν Τατάρ, συνοδευόμενου από «αξιωματούχους της κυβέρνησης» και του κόμματος του για να επιθεωρούν την περιοχή, που ανοίχτηκε για το κοινό.

    Ο Τατάρ δεν προέβη σε καμία δήλωση μετά την περιοδεία.

    (ΔΨ)

    [05] Κτηματομεσίτες ανάμεσα στους σημερινούς επισκέπτες του Βαρωσιού

    Κάτω από το τίτλο «Άνοιξε το Βαρώσι, οι κτηματομεσίτες βγήκαν για κυνήγι», η K?br?s Postas? (08.10.20, kibrispostasi.com) γράφει ότι μη ευκαταφρόνητος αριθμός κτηματομεσιτών συμπεριλαμβάνονταν ανάμεσα στους σημερινούς επισκέπτες της πόλης του Βαρωσιού, που άνοιξε σήμερα το κατοχικό καθεστώς.

    Συμφώνα με την εφημερίδα, οι επιχειρηματίες είχαν σκοπό να προβούν σε επιτόπια έρευνα και ανέλυσαν τον δρόμο που θα ακολουθήσουν στο εξής. Έλκυσε την προσοχή το γεγονός ότι πολλοί κτηματομεσίτες περίμεναν στο οδόφραγμα που έστησε το καθεστώς με τα οχήματά τους τα οποία έφεραν διαφημίσεις των εταιρειών τους.

    (Ι/Τσ.) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 9 October 2020 - 16:14:37 UTC