Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-10-02

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 182/2020 01-02.10.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Την σκιά της «πρεσβείας» της Τουρκίας και του ΑΚΡ στις «προεδρικές εκλογές» βλέπει η Havadis – Αγωγή κατά της εφημερίδας από τον «πρέσβη»
  • [02] Στην πενταμερή διάσκεψη πρέπει να αποφασίσουμε τι θα διαπραγματευτούμε, λέει ο Τσαβούσογλου
  • [03] Ζητά να συμμετάσχουν και οι Τουρκοκύπριοι σε διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο ο Τσαβούσογλου
  • [04] Συνάντηση Τατάρ με Σπέχαρ
  • [05] Την ανάγκη για πιο ενεργή εμπλοκή των ΗΕ στο Κυπριακό και στο θέμα των υδρογονανθράκων τόνισε ο Όζερσαϊ σε Σπέχαρ και Ντι Κάρλο
  • [06] «Έτοιμος ο οδικός μας χάρτης για άνοιγμα του Βαρωσιού», λέει ο Τατάρ - Θέμα χρόνου μια διαδικασία παρόμοια με εκείνη του Κοσσόβου στην Κύπρο, ισχυρίζεται
  • [07] Θα αντιταχθεί σε όσους επιχειρήσουν να κάνουν αντικείμενο συζήτησης την βούληση των Τουρκοκυπρίων, λέει ο Έρχουρμαν
  • [08] Υπάρχουν παρεμβάσεις της Άγκυρας στις «εκλογές», όχι της Τουρκίας, δηλώνει ο Ντενκτάς
  • [09] Βολές Όζερσαϊ κατά Ακιντζί
  • [10] Ο Τατάρ αξιολογεί ως «εποικοδομητικές» τις επαφές του στην Άγκυρα και απαντά στις κατηγορίες εναντίον του
  • [11] Ο Αρικλί καλεί τους «προεδρικούς υποψήφιους» να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους για την ομοσπονδία
  • [12] Θα συνεχίσει τις προσπάθειες μέχρι οι Τουρκοκύπριοι νέοι να συμμετέχουν σε διεθνείς αγώνες, λέει ο Ακιντζί
  • [13] Τέσσερα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [14] Σύλληψη Σύριων μεταναστών στα κατεχόμενα για παράνομη είσοδο
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ανακοίνωση Τουρκικού ΥΠΕΞ για την Συνόδου Κορυφής της ΕΕ: «Στοιχεία των αποφάσεων απέχουν από την πραγματικότητα»
  • [02] Πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης
  • [03] Ερντογάν: «Η ΕΕ υποδουλώθηκε από την Ελλάδα και την Ελληνοκυπριακή πλευρά»
  • [04] Ακάρ: «Δεν γίνεται κάθε θέμα των σχέσεων μας με την ΕΕ να συνδέεται με το Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο»
  • [05] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου-Λαβρόφ για την διένεξη Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν
  • [06] Δεν συμμετείχαν στην έναρξη των εργασιών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης οι βουλευτές του HDP
  • [07] Ακόμα ένας δήμαρχος μέλος του HDP υπό κράτηση και η δημαρχεία του υπό διαχειριστή
  • [08] Δημοσκόπηση δείχνει τον Ερντογάν να μην εξασφαλίζει το 50% με αντίπαλο το Εκρέμ Ιμάμογλου
  • [09] Στα 1,407 τα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 και 67 νεκροί στην Τουρκία- Νέα μέτρα λαμβάνει η Τουρκία για περιορισμό της νόσου

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Την σκιά της «πρεσβείας» της Τουρκίας και του ΑΚΡ στις «προεδρικές εκλογές» βλέπει η Havadis – Αγωγή κατά της εφημερίδας από τον «πρέσβη»

    Κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Ενεργό μέλος των εκλογών, όχι πρέσβης», η Havadis (01.10.20) γράφει ότι ο ισχυρισμός ότι άνθρωποι της «πρεσβείας» της Τουρκίας στα κατεχόμενα μαζεύουν ψήφους για έναν συγκεκριμένο υποψήφιο προβλήθηκε σε τηλεοπτική συζήτηση σε πρόγραμμα της Genc TV που συμμετείχαν πέντε υποψήφιοι για τις «προεδρικές εκλογές» της 11ης Οκτωβρίου στα κατεχόμενα.

    «Η σκιά της πρεσβείας της Τουρκίας και του ΑΚΡ έπεσε στις προεδρικές εκλογές της ΤΔΒΚ», σημειώνει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι μιλώντας στην εκπομπή, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι κάποιοι «κοινοτάρχες» και «δήμαρχοι» δέχονται τηλεφωνήματα και ερωτούνται για τις ανάγκες των κοινοτήτων και των «δήμων» τους. «Έρχονται ομάδες από την Τουρκία και από την άλλη δίδουν οδηγίες σε κάποιους βουλευτές ενός κόμματος μπροστά στα μάτια όλων. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν το εξής: Οι Τούρκοι της Κύπρου έχουν την βούληση και την ικανότητα να εκλέξουν τον πρόεδρό τους», ανέφερε.

    Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν είπε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από αυτά που συμβαίνουν και ότι βιώνουν «μιαν από τις πιο προβληματικές» τους περιόδους στις σχέσεις με την Τουρκία. «Το τρένο εκτροχιάστηκε και πρέπει να γυρίσει πίσω. Η βούληση είναι στην Λευκωσία, το υποκείμενο είναι ο τουρκοκυπριακός λαός. Είναι η ώρα να υπερασπιστεί την βούλησή του ο τουρκοκυπριακός λαός», πρόσθεσε.

    Ο ανεξάρτητος υποψήφιος, Σερντάρ Ντενκτάς ανέφερε ότι γίνονται παρεμβάσεις από την Τουρκία στις «εκλογές» και πρόσθεσε: «Αυτό που έγινε απόψε δείχνει αδυναμία συζήτησης μαζί μας. Οι προσπάθειες που γίνονται σε σχέση με τον Ερσίν Τατάρ δεν τυγχάνουν αποδοχής από τον λαό μας. Να το καταλάβουν αυτό πλέον. Ο λαός δεν πριμοδοτεί πλέον τέτοιες παρεμβάσεις».

    Εξάλλου, στην στήλη του με τίτλο «Η περίπτωση Ερσίν Τατάρ που δεν πήρε μάθημα από τον Ιρσέν Κιουτσιούκ», ο εκδότης της εφημερίδας, Μπασαράν Ντιουζγκιούν υπενθυμίζει ότι ο αποβιώσαντας πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και πρώην «πρωθυπουργός», Ιρσέν Κιουτσιούκ δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί «βουλευτής» παρά τις παρεμβάσεις της Άγκυρας υπέρ του και προσθέτει:

    «Είναι φανερό ότι δεν πήρε μάθημα από την περίπτωση του Ιρσέν Κιουτσιούκ ο Ερσίν Τατάρ, τον οποίο δυσκολεύομαι να αναγνωρίσω. Άνοιξε την πόρτα για κάθε είδους παρεμβάσεις. [...] Και άρχισε να καταδικάζει με επίσημες δηλώσεις και όσους λένε 'υπάρχουν παρεμβάσεις, δεν είναι σωστά πράγματα αυτά που γίνονται'. Ο Ερσίν Τατάρ οδηγείται βήμα με βήμα προς μιαν συμφορά. Ο Ερσίν Τατάρ θυσιάζεται στο όνομα της καταπάτησης της βούλησης των Τούρκων της Κύπρου, αλλά δεν το αντιλαμβάνεται. Ας λέει ο καθένας ό,τι θέλει. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Για όσους δεν παίρνουν μαθήματα από την ιστορία».

    Στο μεταξύ, κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Απειλή στην Havadis, συνέχεια στην παρέμβαση», η Havadis (02.10.20) γράφει ότι σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε η «πρεσβεία» της Τουρκία στην κατεχόμενη Λευκωσία καταδικάζεται το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας και προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η Τουρκία δεν παρεμβαίνει σε καμία «εκλογική» αναμέτρηση στην «ΤΔΒΚ», όπως χαρακτηρίζεται η κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» οι ισχυρισμοί που προβλήθηκαν από έναν «προεδρικό» υποψήφιο σε πρόγραμμα ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020 και το δημοσίευμα εφημερίδας την 1η Οκτωβρίου που στηρίχθηκε σε αυτούς τους ισχυρισμούς.

    «Οι ισχυρισμοί που προβάλλονται είναι έκφραση της υιοθέτησης της δημιουργίας αντιπαλότητας με την Τουρκία ως εκλογική στρατηγική», ισχυρίζεται η «πρεσβεία» χαρακτηρίζοντας απαράδεχτο το γεγονός ότι χρησιμοποιείται η Τουρκία ως υλικό στην «προεκλογική» εκστρατεία.

    «Δεν έχει καμία απολύτως εξήγηση να αντικατοπτρίζεται ως παρέμβαση στις εκλογές η απίστευτη προσπάθεια της Τουρκίας για να μην παρακωλυθούν οι δραστηριότητες με στόχο να ξεπεραστεί τόσο η οικονομική στενότητα στην ΤΔΒΚ όσο και τα προβλήματα στο σύστημα υγείας που βιώνονται λόγω της πανδημίας που επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Αναφερόμενη στην ανέγερση νοσοκομείου για την πανδημία στην κατεχόμενη Κύπρο, τις προσπάθειες επιδιόρθωσης της βλάβης στον αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα και την οικονομική βοήθεια που παραχωρείται από την Τουρκία για να ξεπεραστούν οι οικονομικές δυσκολίες, η «πρεσβεία» χαρακτηρίζει ακατανόητο το γεγονός ότι όλα αυτά θεωρούνται παρεμβάσεις στις «εκλογές».

    «Η Τουρκία και όλοι οι θεσμοί της συνεχίζει και θα συνεχίσει να ενεργεί θεωρώντας ιερό το δικαίωμα της προτίμησης των Τούρκων ψηφοφόρων της βόρειας Κύπρου. Άρχισαν οι εργασίες για τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες κατά των ντροπιαστικών εκφράσεων που υπάρχουν στον πρωτοσέλιδο τίτλο της εν λόγω εφημερίδας», καταλήγει η ανακοίνωση της «πρεσβείας».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Στην πενταμερή διάσκεψη πρέπει να αποφασίσουμε τι θα διαπραγματευτούμε, λέει ο Τσαβούσογλου

    Η Yeni Duzen (02.10.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι ο ίδιος πρότεινε την άτυπη πενταμερή διάσκεψη στα Ηνωμένα Έθνη μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα, γιατί «πρέπει να αποφασίσουμε τι θα διαπραγματευτούμε». Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι στο Κραν Μοντάνα η τουρκική πλευρά είπε ότι δεν θα διαπραγματευτεί ξανά την λύση ομοσπονδίας. Αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στο Κραν Μοντάνα, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε:

    «Στο Κραν Μοντάνα (τους) είπαμε 'δεν θα διαπραγματευτούμε ξανά για την ομοσπονδία, αυτή είναι η τελευταία διαπραγμάτευση, γι' αυτό ας μην κλωτσήσουμε αυτή την ευκαιρία'. Το είπα εγώ μια φορά, το είπε ο (πρόεδρος της ΤΔΒΚ) Ακιντζί δύο φορές. Κάποτε πρώτα το είπε ο Ακιντζί, ύστερα το είπα εγώ δύο φορές. Στην αρχή της συνόδου, στο τέλος της, ήμασταν σύμφωνοι στις συνομιλίες ανάμεσά μας πάνω σε αυτό το θέμα. Γιατί το λέμε αυτό; Όχι επειδή γίνεται λόγος στις εκλογές. Διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία για 60 χρόνια. Βγήκε κάποιο αποτέλεσμα; Δεν βγήκε. Υπεύθυνη γι' αυτό είναι η τουρκική πλευρά; Όχι. Ποιος είναι υπεύθυνος; Η ελληνοκυπριακή πλευρά; Γιατί; Επειδή δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτα απολύτως με την τουρκική πλευρά. Όταν γίνει ομοσπονδία δεν θέλουν να μοιραστούν την ισχύ. Όταν γίνει ομοσπονδία υποχρεούσαι να μοιραστείς την ισχύ. Στην ομοσπονδία υποχρεούσαι να μοιραστείς την ισχύ, την οικονομία, τα πάντα [...]».

    Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι αν ήθελε να μοιραστεί κάτι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα «προσέγγιζε μιαν λύση και στο θέμα του διαμοιρασμού του πλούτου των υδρογονανθράκων». Πρόσθεσε το εξής: «Προσέγγισε; Όχι δεν προσέγγισε. Γι' αυτό δεν είναι επειδή εμείς θέλουμε ομοσπονδία ή δεν θέλουμε ομοσπονδία. Θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Να διαπραγματευτούμε άλλα 100, άλλα 1000 χρόνια για ομοσπονδία, πάλι δεν θα γίνει».

    Υποστηρίζοντας ότι γι' αυτό τον λόγο πρέπει να αξιολογηθούν άλλες εναλλακτικές επιλογές, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι σε αυτό οφείλεται το γεγονός ότι με έγκριση του Προέδρου Έρντογαν πρότεινε την διεξαγωγή άτυπης διάσκεψης με μορφή 5+1.

    Ισχυρίστηκε ότι όταν δεν επιτυγχάνεται λύση θυματοποιείται ο τουρκοκυπριακός «λαός» και τιμωρείται η ΤΔΒΚ». Είπε ότι στο εξής δεν θα ανεχθούν χρονοτριβές και πρόσθεσε ότι το Κυπριακό είναι πολύ σημαντικό τόσο για την Τουρκία όσο και για την «ΤΔΒΚ».

    Ερωτηθείς ποιο μήνυμα θέλει να στείλει η Τουρκία στον τουρκοκυπριακό «λαό» ενόψει των «εκλογών» στα κατεχόμενα στις 11 Οκτωβρίου, ο Τσαβούσογλου είπε ότι θα αντικατοπτριστεί η βούληση του τουρκοκυπριακού «λαού» στην κάλπη και ισχυρίστηκε ότι πάντα διεξάγονται «δημοκρατικές εκλογές» στην κατεχόμενη Κύπρο, αφού υπάρχει αυτή η ωριμότητα.

    Επεσήμανε ότι αυτή την περίοδο η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» θα εργαστούν πιο στενά από ποτέ και σημείωσε ότι υπάρχουν βήματα που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί λύση στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και στο Κυπριακό.

    Υποστήριξε ότι η Τουρκία πάντα ήταν και θα συνεχίσει να είναι αλληλέγγυα με την «ΤΔΒΚ» όπως και κατά την διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 και πρόσθεσε ότι στη διαδικασία που θα ακολουθήσει θα συνεργαστούν στενότερα από ποτέ. Ευχήθηκε να δημιουργηθεί αυτό το κλίμα μετά τις «εκλογές» και ανέφερε ότι είναι και ο τουρκοκυπριακός «λαός» ευαίσθητος πάνω σε αυτό το θέμα.

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην «ΤΔΒΚ» για κάλυψη των βασικών της αναγκών, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε:

    «Στο θέμα του νερού, μεταφέραμε νερό από την Μερσίνα κάτω από την θάλασσα. Αυτή η τεχνολογία πρώτη φορά εφαρμόστηκε εκεί. Τώρα γίνεται συντήρηση. Φυσικά αυτά πρέπει να γίνονται. Πιο πρόσφατα ο Αντιπρόεδρος μας κ. Φουάτ (Οκτάι) είχε πει ότι θα τρέξει το νερό εκεί αυτές τις μέρες.

    Τώρα θέλουν και ηλεκτρισμό. Πρέπει να πέσει το κόστος του ηλεκτρισμού. Κάνουμε την ίδια εργασία και στο θέμα του ηλεκτρισμού.

    Ο πρόεδρος της δημοκρατίας μας έδωσε τις οδηγίες, εργάζονται. Όπως μεταφέραμε το νερό, θα μεταφέρουμε τον ηλεκτρισμού με τον ίδιο τρόπο. Επιπλέον, υπάρχουν και μετασχηματιστικοί ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί με ψηλό κόστος αυτή την στιγμή. Υπάρχουν εργασίες για να μειωθούν αυτά τα κόστη με νέες τεχνολογίες στο πλαίσιο συνεταιρισμών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [03] Ζητά να συμμετάσχουν και οι Τουρκοκύπριοι σε διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο ο Τσαβούσογλου

    Κάτω από τον τίτλο «Αν λύσουμε δίκαια τον διαμοιρασμό στην Κύπρο, θα λυθεί το 51% του προβλήματος στην Ανατολική Μεσόγειο», η K?br?s (01.10.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η ιδέα για διεξαγωγή διάσκεψης στην οποία θα συζητηθούν τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο προήλθε από την Τουρκία και εξέφρασε την άποψη ότι «αν λύσουμε δίκαια τον διαμοιρασμό στην Κύπρο, θα λυθεί το 51% του προβλήματος στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι «αν θα γίνει μια διάσκεψη εδώ πρέπει να συμμετέχουν και οι δύο πλευρές στην Κύπρο» και πρόσθεσε:

    «Αν δεν θα είναι η τουρκική πλευρά, δεν θα ήταν σωστό να συμμετάσχει και η ελληνοκυπριακή πλευρά, διότι πρέπει να ακουστούν και οι δύο πλευρές για δίκαιο διαμοιρασμό. Δεν υπάρχει εγγύηση για μιαν πολιτική λύση στην Κύπρο, όμως το θέμα του διαμοιρασμού του πλούτου των υδρογονανθράκων είναι πολύ απλό. Πρέπει να εγκαταστήσουμε δίκαιο διαμοιρασμό. Προτίμησή μας είναι να έρθουν και οι δύο πλευρές. Ίσως να λύσουμε και αυτό το πρόβλημα εδώ. Αν το λύσουμε, θα έχει επιλυθεί το 51% του προβλήματος στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Αναφερόμενος στην χθεσινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ο Τσαβούσογλου είπε ότι το τελευταίο διάστημα επικρατεί θετικό κλίμα στις σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ, αλλά υπάρχουν και δυσκολίες εντός της ΕΕ.

    «Υπάρχει μια διαίρεση σε κάθε πολιτική της ΕΕ και θέλοντας και μη υπάρχει και μια αντιπαλότητα προς την Τουρκία. Και μερικές χώρες το υποδαυλίζουν αυτό», υποστήριξε.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Συνάντηση Τατάρ με Σπέχαρ

    Η K?br?s (01.10.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του UBP, η Σπέχαρ ανέφερε στον Τατάρ ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρρες αναμένει τα αποτελέσματα των «εκλογών» στα κατεχόμενα για να αναλάβει πρωτοβουλία για το Κυπριακό. Ο Τατάρ με τη σειρά του, είπε στη Σπέχαρ ότι η θέση του κόμματος του και της «κυβέρνησης» είναι ξεκάθαρη και ότι αναμένουν όπως μετά τις «εκλογές» ο ΓΓ λάβει υπόψη τις θέσεις τους.

    (ΑΚ)

    [05] Την ανάγκη για πιο ενεργή εμπλοκή των ΗΕ στο Κυπριακό και στο θέμα των υδρογονανθράκων τόνισε ο Όζερσαϊ σε Σπέχαρ και Ντι Κάρλο

    Η K?br?s (01.10.20) γράφει ότι ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ πραγματοποίησε συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του «υπουργείου», ο Όζερσαϊ ζήτησε από την Σπέχαρ όπως τα ΗΕ αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στο θέμα των ενεργειών της ελληνοκυπριακής πλευράς για ενίσχυση του στρατιωτικού της εξοπλισμού, καθώς επίσης και στο θέμα των «εντάσεων που προκαλεί η ελληνοκυπριακή πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Η ανακοίνωση προσθέτει ότι οι Όζερσαϊ και Σπέχαρ αντάλλαξαν απόψεις επί διαφόρων θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του κυπριακού προβλήματος.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ο Όζερσαϊ πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με την Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο.

    Κατά τη συνάντηση, ο Όζερσαϊ ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να εγκαταλείψουν τις προσεγγίσεις που διασφαλίζουν τη διατήρηση του απαράδεκτου, όπως το αποκάλεσε, στάτους κβο στην Κύπρο. «Ήρθε ο καιρός που πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος με νέες και δημιουργικές απόψεις και βήματα», ανέφερε ο Όζερσαϊ στις δηλώσεις του.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου, ο Όζερσαϊ ζήτησε την ίδια στιγμή να καταστεί πιο εύκολη η διέλευση των Ελληνοκυπρίων προς την «ΤΔΒΚ» και να αναζωογονηθεί ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.

    Ο Όζερσαϊ υποστήριξε επίσης ότι μετά τα ταυτόχρονα δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν στις δύο πλευρές της Κύπρου το 2004, έχει διαφανεί ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ήταν έτοιμη να διαμοιραστεί την «διακυβέρνηση και το φυσικό πλούτο» στο νησί με την τουρκοκυπριακή πλευρά και έτσι αποδείχτηκε, όπως ισχυρίστηκε, ότι μια ομόσπονδη λύση στην Κύπρο δεν είναι εφικτή και αυτό ισχύει μέχρι σήμερα.

    «Η μη λύση του Κυπριακού πηγάζει από αυτή την προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς και ταυτόχρονα αυτή η στάση όχι μόνο καθιστά τη λύση του Κυπριακού πιο δύσκολη αλλά δημιουργεί νέα και πιο επικίνδυνα προβλήματα όπως στο θέμα των υδρογονανθράκων», ισχυρίστηκε.

    Ό Όζερσαϊ προειδοποίησε επίσης τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι αν δεν αναπτυχθούν δημιουργικές πολιτικές που θα επιλύσουν το Κυπριακό και το ζήτημα των υδρογονανθράκων, τότε θα προκληθεί περαιτέρω κλιμάκωση της επικίνδυνης έντασης στην περιοχή.

    Ο Όζερσαϊ συνεχίζοντας υποστήριξε ότι ο μόνος δρόμος που θα οδηγήσει σε μια λύση είναι «μοντέλα συνεργασίας» σε όλα τα θέματα που αφορούν και τους «δύο λαούς» στο νησί, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος των υδρογονανθράκων.

    «Μόνο μέσω συνεργασίας είναι δυνατό να δημιουργηθεί μεταξύ των δύο λαών στο νησί ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και οικονομικής αλληλεξάρτησης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα ενθαρρυντικό και καλό παράδειγμα για το πως θα επιτευχθεί αυτή η συνεργασία», πρόσθεσε.

    Ο Όζερσαϊ ενημέρωσε επίσης την Ντι Κάρλο για τις ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς για ενίσχυση του στρατιωτικού της εξοπλισμού αναπτύσσοντας ξένα στρατεύματα στο νησί καθώς επίσης και για τα βήματα που κάνει με στόχο να πλήξει την «οικονομία της ΤΔΒΚ».

    (ΑΚ)

    [06] «Έτοιμος ο οδικός μας χάρτης για άνοιγμα του Βαρωσιού», λέει ο Τατάρ - Θέμα χρόνου μια διαδικασία παρόμοια με εκείνη του Κοσσόβου στην Κύπρο, ισχυρίζεται

    Η Vatan (02.10.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός και «προεδρικός υποψήφιος», Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι είναι έτοιμος ο οδικός τους χάρτης για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων. Μιλώντας κατά την διάρκεια επίσκεψης στο «βιομηχανικό επιμελητήριο», ο Τατάρ εξήγησε το «όραμά» του για το Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να έρθουν εναλλακτικές επιλογές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι οποίες «μπορεί να είναι δύο κράτη δίπλα-δίπλα στη βάση της κυρίαρχης ισότητας ή δύο κράτη κάτω από την στέγη της ΕΕ».

    «Είναι έτοιμος ο οδικός μας χάρτης για άνοιγμα του Βαρωσιού», είπε και ισχυρίστηκε: «Το σημείο που φτάσαμε κάτω από το όνομα της ομοσπονδίας είναι η κυριαρχία της πλειοψηφίας στην μειοψηφία. Αυτή είναι η αντίληψη της ελληνοκυπριακής πλευράς. Η διαδικασία ήρθε σε αυτό το σημείο με τις παραχωρήσεις που δόθηκαν, με τις λανθασμένες πολιτικές. Γι' αυτό τον λόγο, εμείς δεν αποδεχόμαστε τις υποχωρήσεις που δόθηκαν».

    Χαρακτηρίζοντας σημαντικό το αποτέλεσμα των «εκλογών», ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι δεν θα μπορούσε να παραγνωριστεί η «ΤΔΒΚ» και δεν μπορούν να κρατούνται εσαεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι Τουρκοκύπριοι κάτω από το όνομα της «ομοσπονδίας».

    Στο μεταξύ, κάτω από τον τίτλο «Είναι υπόθεση χρόνου η διαδικασία του Κοσσόβου», η Gunes (02.10.20) γράφει ότι μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι σε κάποιο σημείο θα αρχίσει και για την Κύπρο μια διαδικασία όπως εκείνη του Κοσσόβου.

    Υπενθυμίζοντας την δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών ότι έχει τελειώσει η διαπραγμάτευση για λύση ομοσπονδίας, ο Τατάρ υποστήριξε ότι «επομένως για να αρχίσουν αυτές οι συνομιλίες πρέπει να αλλάξουν κάποιοι όροι των Ελληνοκυπρίων».

    Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να έρθει στην ημερήσια διάταξη ένα μοντέλο λύσης στην Κύπρο όπως εκείνο του Κοσσόβου, ο Τατάρ είπε:

    «Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να γίνει μέσα στον χρόνο. Αλλά το γεγονός ότι μας αναγνωρίζει η Τουρκία είναι τόσο σημαντικό για εμάς όσο αν μας αναγνώριζαν 100 χώρες, διότι όλες μας τις υποθέσεις τις διεξάγουμε με την Τουρκία. Κάπου θα αρχίσει μια διαδικασία όπως εκείνη του Κοσσόβου. Κάπου θα έρθει στην ημερήσια διάταξη αυτό που εμείς ονομάζουμε χωριστό κράτος. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς τώρα είναι να ενισχύσουμε την ΤΔΒΚ ειδικά οικονομικά. Πρέπει να οδηγήσουμε σε καλύτερο σημείο τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Πρέπει να παρέχουμε στον λαό μας την διαβεβαίωση ότι θα αναπτυχθούμε σταθερά. Ο τουρκοκυπριακός λαός είναι ένας αξιοπρεπής λαός και πρέπει να βαδίσει αυτό τον δρόμο. Δηλαδή, δεν πρέπει να είμαστε καταδικασμένοι σε άλλους [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [07] Θα αντιταχθεί σε όσους επιχειρήσουν να κάνουν αντικείμενο συζήτησης την βούληση των Τουρκοκυπρίων, λέει ο Έρχουρμαν

    Η Vatan (02.10.20) γράφει ότι ο πρόεδρος και υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο συζήτησης η βούληση του τουρκοκυπριακού «λαού» και ότι «αν κάποιοι επιχειρήσουν να συζητήσουν πού είναι η βούληση, ο πρώτος που θα αντιταχθεί σε αυτό είμαι εγώ».

    Μιλώντας σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές, ο Έρχουρμαν σημείωσε ότι «ακόμα και ο οποιοσδήποτε ψίθυρος για παρέμβαση στην βούληση του λαού, είναι παρέμβαση» και πρόσθεσε: «Αυτό είναι ζήτημα αξιοπρέπειας. Δεν θα κάνουμε έστω και θέμα συζήτησης την βούληση [...] Η Τουρκία πρέπει να θέλει να υπάρχει εδώ ένας λαός που έχει την δική του βούληση, που έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Άλλωστε, αν λέμε ότι ασχολούμαστε με την πολιτική εδώ, πρώτα απ' όλα υποχρεούμαστε να υπερασπιστούμε αυτή την βούληση».

    Υποστήριξε ότι ο αγώνας των Τουρκοκυπρίων από το 1878 και εντεύθεν είναι αγώνας ύπαρξης για να πουν ότι υπάρχουν και αυτοί στην Κύπρο και έχουν πολιτική βούληση και δικαίωμα λόγου στις αποφάσεις που λαμβάνονται.

    Ισχυρίστηκε ότι μετά τις εκλογές θα κτίσουν «διπλωματικές σχέσεις σε σωστή βάση» με την Τουρκία και πρόσθεσε ότι έστω και αν γίνει παρέμβαση, δεν ανησυχεί πως θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των «εκλογών».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Υπάρχουν παρεμβάσεις της Άγκυρας στις «εκλογές», όχι της Τουρκίας, δηλώνει ο Ντενκτάς

    Η Vatan (02.10.20) γράφει ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ένας από τους δύο ίσους ιδρυτικούς εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία βρίσκεται υπό την κατοχή των Ελληνοκυπρίων», όπως ισχυρίστηκε, και υποστήριξε ότι οι θα αφανιστούν αν παραιτηθούν αυτού του δικαιώματός τους.

    Μιλώντας στην τουρκόφωνη εφημερίδα Independent, ο Ντενκτάς ανέφερε ότι πρέπει να απαλλαγούν από την εντύπωση ότι είναι υποτελής διοίκηση και υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι να καθίσουν και να καθορίσουν έναν κοινό στόχο μαζί με την Άγκυρα.

    Ο Ντενκτάς κατηγόρησε τον ανεξάρτητο υποψήφιο Μουσταφά Ακιντζί ότι βρήκε «μια πληγή που του εξασφαλίζει πολιτικό όφελος» και «ξύνει συνεχώς αυτή την πληγή». Σύμφωνα με τον Ντενκτάς δεν υπάρχουν παρεμβάσεις της Τουρκίας στις «εκλογές», αλλά παρεμβάσεις της Άγκυρας.

    Ο Ντενκτάς χαρακτήρισε την απαλλαγή από την υφιστάμενη πόλωση και την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία πάνω σε έναν κοινό στόχο ως τα πιο επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Βολές Όζερσαϊ κατά Ακιντζί

    Η Halk?n Sesi (02.10.20) γράφει ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος Κουτρέτ Όζερσαϊ κατηγόρησε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και ανεξάρτητο υποψήφιο στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές» Μουσταφά Ακιντζί ότι ενώ πριν την εκλογή του έλεγε ότι θα αγωνιστεί για ομοσπονδία, δεν τα κατάφερε, κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις και πρώτη φορά στην ιστορία υποβλήθηκε χάρτης για το εδαφικό.

    «Πρώτη φορά στην ιστορία μας άρχισαν να αμφισβητούνται οι εγγυήσεις, το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας πάει χάθηκε στο μεταξύ», υποστήριξε προσθέτοντας ότι αυτή την περίοδο οι «διεθνείς παίκτες», όπως για παράδειγμα ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, άρχισαν να μην συναντιόνται με τον Ακιντζί.

    Υπενθυμίζοντας ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο νησί ο τέως Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε συναντηθεί με τον τέως Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, για τον οποίο λεγόταν ότι δεν είναι υπέρ της λύσης, ο Όζερσαϊ υποστήριξε επίσης ότι ο Ακιντζί δεν μπόρεσε να έχει διάλογο και σχέσεις και με την Τουρκία.

    «Οι υποψήφιοι που βλέποντάς τα αυτά λένε ότι θα συζητήσουν την ομοσπονδία, θα φυλακίσουν τον τουρκοκυπριακό λαό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εγώ δεν θα το επιτρέψω αυτό», ισχυρίστηκε και κατηγόρησε «κάποιους υποψήφιους» ότι προσπαθούν να κερδίσουν τις «εκλογές» με δημιουργία διαίρεσης, έντασης και πόλωσης.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Ο Τατάρ αξιολογεί ως «εποικοδομητικές» τις επαφές του στην Άγκυρα και απαντά στις κατηγορίες εναντίον του

    Η Vatan (01.10.20) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Δεν απέφυγα να συμμετάσχω στο πρόγραμμα», αναφέρεται σε δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού Ερσίν Τατάρ ο οποίος αξιολογώντας σε γραπτή του ανακοίνωση την πρόσφατη επίσκεψη του στην Άγκυρα, υποστήριξε ότι αυτή πραγματοποιήθηκε προκειμένου να συζητηθούν διάφορα εκκρεμή ζητήματα, ενώ την ίδια στιγμή ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική, όπως είπε, αφού σε αυτήν αξιολογήθηκαν κατ' ίδιαν, θέματα που αφορούν στις εξελίξεις στην «εξωτερική πολιτική».

    Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι προσκλήθηκε εκ της «θέσεως» του και πριν τις «προεδρικές εκλογές» στην Άγκυρα για να συζητήσουν τα διάφορα οικονομικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας αλλά και τις εξελίξεις στην «εξωτερική πολιτική».

    Ό λεγόμενος πρωθυπουργός Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι οι καρποί και οι επιδράσεις της επίσκεψης του θα γίνουν καλύτερα κατανοητοί τις επόμενες μέρες.

    Αναφερόμενος στην συνάντηση του με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, είπε ότι ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική όσον αφορά την αντιμετώπιση σημαντικών θεμάτων ενώ την ίδια στιγμή συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί εναντίον του κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού προγράμματος στα κατεχόμενα με την συμμετοχή των «προεδρικών υποψηφίων», ο Τατάρ, επέκρινε τον Ακιντζί για τις δηλώσεις του υποστηρίζοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο παρουσιαστής του προγράμματος Μουσταφά Αλκάν, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, και χωρίς να έχουν ξεκάθαρη ενημέρωση για την επίσκεψη του στην Άγκυρα, επέδειξαν μια λανθασμένη, μονόπλευρη και αγενή στάση εναντίον του, εναντίον της «πρωθυπουργίας» και εναντίον του τουρκικού κράτους και των «αρχών της δημοσιογραφίας».

    «Καταδικάζω έντονα όλες αυτές τις αντιλήψεις εναντίον του κόμματος μου και του προσώπου μου. Όλοι γνωρίζουν πόσο δημοκρατικός και θετικός είμαι και δεν είμαι ποτέ από αυτούς που θα απέφευγαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Εξάλλου ο BRT θα μεταδώσει και στις 9 Οκτωβρίου τηλεοπτικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων. Επιπρόσθετα με αυτό, εγώ είμαι έτοιμος να συμμετάσχω και σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα από ιδιωτικό κανάλι σε περίπτωση που μου προταθεί. Και ενώ η κατάσταση είναι αυτή που σας περιγράφω, δεν πρόκειται να αποδεχθώ ποτέ να λανσάρουν κάποιοι τους εαυτούς τους ως ψευδο-ήρωες κατηγορώντας με ότι απέφυγα να παραστώ στο πρόγραμμα», υποστήριξε.

    (ΑΚ)

    [11] Ο Αρικλί καλεί τους «προεδρικούς υποψήφιους» να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους για την ομοσπονδία

    Η K?br?s (01.10.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Αναγέννησης των Εποίκων (YDP) Ερχάν Αρικλί, σε γραπτή του δήλωση, κάλεσε τους «προεδρικούς υποψήφιους» στα κατεχόμενα, αφού ξεκαθαρίσουν τις ασαφείς, όπως τις χαρακτήρισε, θέσεις τους σχετικά με το θέμα της ομοσπονδίας, να βγουν και να εξηγήσουν ξεκάθαρα στο λαό κατά πόσο θα συνομιλήσουν για ομοσπονδία σε περίπτωση που «εκλεγούν».

    Ο Αρικλί πρόσθεσε επίσης ότι πέραν από τους Ακιντζί και Έρχουρμαν που μιλούν ξεκάθαρα για την ομοσπονδία, οι υπόλοιποι «υποψήφιοι» για τις «εκλογές» που αναμένεται να διεξαχθούν σε λίγες μέρες δεν μιλούν ξεκάθαρα στο θέμα της ομοσπονδίας και προκαλούν σύγχυση στο λαό, όπως υποστήριξε.

    Ο Αρικλί κάλεσε επίσης τους Ακιντζί και Έρχουρμαν να δηλώσουν ξεκάθαρα ποιες θα είναι οι εναλλακτικές που θα φέρουν στην ημερήσια διάταξη σε περίπτωση που οι προσπάθειες τους να συνομιλήσουν για ομοσπονδία οδηγηθούν πάλι σε αποτυχία.

    (ΑΚ)

    [12] Θα συνεχίσει τις προσπάθειες μέχρι οι Τουρκοκύπριοι νέοι να συμμετέχουν σε διεθνείς αγώνες, λέει ο Ακιντζί

    Η Vatan (02.10.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ανεξάρτητος υποψήφιος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές» Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι πέρσι είχε προτείνει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη την σύσταση μιας δικοινοτικής επιτροπής για τον αθλητισμό, παράλληλα με τις επιτροπές για την παιδεία, τον πολιτισμό και την ισότητα των φύλων.

    Μιλώντας κατά την διάρκεια επίσκεψης στο αθλητικό σωματείο του κατεχόμενου χωριού Προσφυγοχώρι, ο Ακιντζί είπε ότι κατά την νέα διαδικασία που θα αρχίσει με την άτυπη διάσκεψη μετά τις «εκλογές», θα συνεχίσουν να εργάζονται με αποφασιστικότητα για να υλοποιηθεί η πρότασή τους για σύσταση δικοινοτικής επιτροπής αθλητισμού, η οποία έχει καταχωρηθεί στα αρχεία του ΟΗΕ στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    «Οι νέοι μας πρέπει να είναι στο γήπεδο, όχι στις εξέδρες. Θα συνεχίσουμε κάθε είδους προσπάθειά μας γι' αυτό μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

    (Ι/Τσ.)

    [13] Τέσσερα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (02.10.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 1,576 διαγνωστικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και βρέθηκαν τέσσερα νέα κρούσματα Covid-19, ενώ έλαβαν εξιτήριο 22 άτομα που νοσηλεύονταν με την εν λόγω νόσο.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι το ένα από τα νέα κρούσματα έφτασε στα κατεχόμενα ατμοπλοϊκώς, τα δύο είναι επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ένα είναι αποτέλεσμα εγχώριων μολύνσεων.

    Μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν συνολικά 170,621 τεστ στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 761 κρούσματα. Ανάρρωσαν και έλαβαν εξιτήριο 669 ασθενείς με Covid-19. Συνεχίζεται η νοσηλεία 88 ατόμων εκ των οποίων τα 69 βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και τα 19 στο κέντρο πανδημίας. Δεν υπάρχουν ασθενείς στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

    Στο μεταξύ, η K?br?s (01.10.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι προχθές διενεργήθηκαν στα κατεχόμενα 1,465 διαγνωστικοί έλεγχοι από τους οποίους δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσματα με COVID-19, ενώ έλαβαν εξιτήριο 22 άτομα που νοσηλεύονταν με την εν λόγω νόσο.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι για πρώτη φορά μετά από περίοδο τριών μηνών επανέρχονται στα μηδενικά κρούσματα.

    (Ι/Τσ.-ΑΚ)

    [14] Σύλληψη Σύριων μεταναστών στα κατεχόμενα για παράνομη είσοδο

    Η K?br?s (01.10.20) γράφει πρωτοσέλιδα ότι η λεγόμενη αστυνομία, σε επιχείρηση που πραγματοποίησε προχθές στην περιοχή Χαμίτ Μάντρες στην κατεχόμενη Λευκωσία, προχώρησε στη σύλληψη 7 Σύρων μεταναστών για παράνομη είσοδο στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι μετανάστες εντοπίστηκαν κρυμμένοι μέσα σε εμπορευματοκιβώτια τα οποία μεταφέρονταν από φορτηγό που κατευθυνόταν από την κατεχόμενα Αμμόχωστο στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Οι Σύροι μετανάστες εισήλθαν παράνομα στα κατεχόμενα από το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου, ενώ βρίσκονταν κρυμμένοι μέσα σε φορτηγό πλοίο. Η λεγόμενη αστυνομία προχώρησε επίσης στη σύλληψη του καπετάνιου πλοίου ο οποίος αφού υποβλήθηκε σε τεστ κορωνοϊού, οδηγήθηκε στον «αστυνομικό σταθμό» της κατεχόμενης Λευκωσίας για κατάθεση. Επίσης οι μετανάστες οδηγήθηκαν ενώπιον «δικαστηρίου» το οποίο εξέδωσε διάταγμα για προσωποκράτηση τους.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ανακοίνωση Τουρκικού ΥΠΕΞ για την Συνόδου Κορυφής της ΕΕ: «Στοιχεία των αποφάσεων απέχουν από την πραγματικότητα»

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτηση του στην ιστοσελίδα του (02.10.20) εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι κάποια στοιχεία των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που αφορούν στην Τουρκία ήταν θετικά, αλλά υποστήριξε πολλά «απέχουν πολύ από την πραγματικότητα». Στην ανακοίνωση αναφέρεται και το εξής:

    «Το κείμενο αποτελεί παράδειγμα για το πώς κάποιες χώρες μέλη της ΕΕ, προσπαθούν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τη χώρα μας και από την άλλη δείχνει πως οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ είναι αιχμάλωτες του Ελληνικού-Ελληνοκυπριακού διδύμου.

    Το γεγονός ότι δεν έγινε αναφορά στους Τουρκοκύπριους στις αποφάσεις της συνόδου κορυφής και ότι δεν αναφέρθηκε δίκαιη κατανομή εσόδων μεταξύ των δύο μερών σχετικά με τους πόρους υδρογονανθράκων δείχνει ότι η νοοτροπία της ΕΕ που αγνοεί τους Τουρκοκύπριους συνεχίζεται.

    Όπως έχουμε αναφέρει χιλιάδες φορές, μέχρι να επιλυθεί το Κυπριακό, συνομιλητής της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν είναι η Τουρκία, αλλά οι Τουρκοκύπριοι. Με την απουσία των Τουρκοκυπρίων, είναι εκτός συζήτησης η διαπραγμάτευση για τα θαλάσσια σύνορα με την ελληνοκυπριακή πλευρά, που δεν τους αντιπροσωπεύει.

    Για αυτό τον λόγο, η ΕΕ δεν πρέπει να ζητά από την Τουρκία, αλλά από τους Τουρκοκυπρίους να κάνουν συνομιλίες με τους Ελληνοκυπρίους. Οι δύο πλευρές του νησιού θα πρέπει να συναντηθούν το συντομότερο δυνατό για να συντονίσουν τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων που πραγματοποιούν ξεχωριστά και να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό συνεργασίας που θα περιλαμβάνει δίκαιη κατανομή εσόδων. Εφόσον δεν διασφαλίζεται αυτό, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στον τομέα των υδρογονανθράκων μέσω του TPAO. [...]

    Είναι κατανοητό ότι οι δηλώσεις της ΕΕ για την επίλυση του Κυπριακού στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής υπαγορεύτηκαν από την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση κάνοντας τις ημερομηνίες του 2004 και του 2017 να ξεχάσουν. Ωστόσο, η Ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν έχει καμία πρόθεση να μοιραστεί ούτε την εξουσία ούτε τον φυσικό πλούτο με τους Τουρκοκύπριους. Δεν είναι δυνατόν για την ΕΕ να πει αυτήν την αλήθεια λόγω της ένταξης της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης στην ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ δεν μπορεί να διαδραματίσει έντιμο και αμερόληπτο ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού».

    Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται επίσης ότι δεν είναι εποικοδομητικό να γίνονται δηλώσεις περί κυρώσεων και να θεωρούνται παράνομα τα μέτρα που έλαβε η Τουρκία για να υπερασπίσει τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. «Η ΕΕ πρέπει τώρα να καταλάβει ότι δεν μπορεί να φτάσει πουθενά με αυτές τις δηλώσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου προστίθεται το εξής: «Η αναφορά που έγινε στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στο ζήτημα της σύγκλησης μιας Διάσκεψης της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία είναι ουσιαστικά η πρόταση του Προέδρου μας, είναι θετική».

    Στην ανακοίνωση η Τουρκία χαιρετίζει το γεγονός ότι «οι εκκλήσεις για επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας που θα προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα τόσο της Τουρκίας, όσο και της ΤΔΒΚ απαντήθηκαν εν μέρει».

    «Θέλουμε ειλικρινά να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ σε κάθε τομέα σύμφωνα με την προοπτική ένταξης και να εξυπηρετήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα. Ήμασταν πάντα υπέρ της μείωσης της έντασης και του διαλόγου. Απαντήσαμε θετικά σε αυτές τις εκκλήσεις, δείξαμε καλή θέληση και παρέχουμε πλήρη υποστήριξη σε όσους αγωνίζονται για διάλογο. Τώρα είναι η ώρα να λάβουμε αμοιβαία μέτρα για να επιτύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένουμε να ακολουθηθούν τα βήματα που έχουν αναληφθεί στην απόφαση, συμπεριλαμβανομένης της ελευθέρωσης των θεωρήσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει λέγοντας ότι η Τουρκία διατηρεί τη βούληση και την αποφασιστικότητά της να προωθήσει τη διαδικασία της ΕΕ και να επιλύσει προβλήματα μέσω διαπραγματεύσεων.

    (ΚΣ)

    [02] Πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

    Η Yeni Safak (01.10.20) γράφει ότι ο ΟΗΕ ενέγραψε την συμφωνία «Οριοθέτησης θαλάσσιων αρμοδιοτήτων» που υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου 2019 ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη. Σύμφωνα με την εφημερίδα το έγγραφο πρωτοκολλήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 102 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

    Η εφημερίδα δημοσιεύει τα σχετικά έγγραφα στα Αγγλικά και στα Γαλλικά.

    Εξάλλου, το Ankara Anatolia (02.10.20) μετέδωσε ότι σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία προστατεύει με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα της.

    «Η συμφωνία που υπογράψαμε με την Λιβύη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία πρωτοκολλήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη. Στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου θα συνεχίσουμε αποφασιστικά να προστατεύουμε τα δικαιώματά του έθνους μας» έγραψε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε ανάρτηση του στο twitter .

    Εξάλλου, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα και σε ανάρτηση στον δικό του λογαριασμό στο twitter, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ έγραψε ότι με την εξέλιξη αυτή «δικαιώνεται η μεσογειακή πολιτική της Τουρκίας, η οποία βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, τα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη».

    «Όπως λέμε πάντοτε δεν παραβιάζουμε τα δικαιώματα κανενός στην Μεσόγειο, ούτε και παραιτούμαστε από τα δικά μας δικαιώματα», δήλωσε.

    (ΚΣ)

    [03] Ερντογάν: «Η ΕΕ υποδουλώθηκε από την Ελλάδα και την Ελληνοκυπριακή πλευρά»

    Η Yeni Safak (02.10.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι οι «κακομαθημένες» Ελλάδα και η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, υποδούλωσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έγινε «αναποτελεσματική».

    Ο Ερντογάν, που μιλούσε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, κατά την τελετή έναρξης του νομοθετικού έτους στην Τουρκία, υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία τάχθηκε υπέρ της επίλυσης «σε δίκαιη βάση» των διαφορών για τις πολιτικές και οικονομικές δυνατότητες στην Ανατολική Μεσογείου. Κατηγορώντας την ΕΕ για ανεπάρκεια, ο Ερντογάν υποστήριξε πως δεν υπάρχουν κρίσεις στην περιοχή που να επιλύθηκαν με τη συμμετοχή της ΕΕ.

    «Οι κακομαθημένες, Ελλάδα και ελληνοκυπριακή πλευρά, κρατούν αιχμάλωτη την ΕΕ [...]. Δεν υπάρχει ούτε ένα πρόβλημα στην περιοχή μας που να έχει επιλυθεί με πρωτοβουλία της ΕΕ. Αντίθετα, κάθε κρίση στην οποία εμπλέκεται έχει ενταθεί και έχει αποκτήσει μεγαλύτερες διαστάσεις», είπε.

    Ο Ερντογάν είπε ακόμα πως η Τουρκία θα συνεχίζει να στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν με κάθε τρόπο, αναφορικά με την διένεξη που υπάρχει με την Αρμενία και ανέφερε ότι η Άγκυρα θα συνεχίζει να υποστηρίζει τους Αζέρους αδελφούς της με κάθε τρόπο και με όλη της την καρδιά «σε συνάρτηση με την αρχή «δύο κράτη ένα έθνος». Υποστήριξε επίσης πως «μόνο με την απόσυρση των στρατευμάτων της Αρμενίας από τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν θα επιτευχθεί ειρήνη στην περιοχή».

    Εξάλλου, η Yeni Safak (02.10.20) γράφει επίσης ότι ο Αζέρος Πρέσβης στην Άγκυρα, Χαζάρ Ιμπραχήμ, ήταν ο μόνος προσκεκλημένος στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση για την έναρξη του νομοθετικού έτους. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιμπραχήμ το οποίο διαβεβαίωσε για την αμέριστη συμπαράσταση της Τουρκίας και τον προσκάλεσε στην τελετή στην οποία συνηθίζεται να προσκαλούνται πρέσβεις και άλλα μέλη διπλωματικών αποστολών που εδρεύουν στην Άγκυρα.

    (ΚΣ)

    [04] Ακάρ: «Δεν γίνεται κάθε θέμα των σχέσεων μας με την ΕΕ να συνδέεται με το Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο»

    H Hurriyet Daily News (01.10.20) γράφει ότι ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ότι υπάρχει έλλειψη οράματος πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    «Με το να συνδέεται κάθε θέμα των σχέσεων μας με το Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο, επιτρέπει την κοινή μας ατζέντα να υφαρπάζεται από συγκεκριμένα μέλη που δεν έπρεπε να τους είχε επιτραπεί να γίνουν μέλη της ΕΕ από την αρχή. Και με αυτό εννοώ την ελληνοκυπριακή διοίκηση», είπε αναφερόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο Ακάρ έκανε αυτές τις δηλώσεις σε ομιλία του σε δικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε στις 30 Σεπτεμβρίου το Κέντρο Τουρκο-Βρετανικής κατανόησης (Centre for British-Turkish Understanding) που εδρεύει στο Λονδίνο, με θέμα περιφερειακά θέματα ασφάλειας.

    Είπε πως αυτή η έλλειψη οράματος της ΕΕ δεν είναι ξένη προς την Βρετανία και αντανακλάται στην απόφαση του Brexit. Υποστήριξε επίσης πως σε αντίθεση με άλλα μέρη της Ευρώπης, οι απειλές που αντιμετωπίζει η Τουρκία δεν είναι θεωρητικές αλλά αληθινές.

    Για το Αιγαίο, είπε πως ο πυρήνας της διένεξης είναι οι μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι «παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας, όσο και των Τουρκοκυπρίων» και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβίασε το καθεστώς του μη εξοπλισμού κάποιων νησιών, όπως για παράδειγμα στο Καστελόριζο.

    «Η Ελλάδα και η Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να επιβάλουν τους δικούς τους κανονισμούς όσον αφορά την θαλάσσια δικαιοδοσία και να περιορίσουν την Τουρκία στις ακτές της», υποστήριξε.

    Ειδικότερα για την Κύπρο ισχυρίστηκε ότι η ουσία του προβλήματος έγκειται στις προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων να περιορίσουν τους Τουρκοκύπριους στο καθεστώς της μειονότητας στην ίδια τους την πατρίδα. Τέλος είπε πως η Τουρκία υποστηρίζει κάθε λύση που θα σέβεται τα πολιτικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και την διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους όσον αφορά την διαχείριση των φυσικών πηγών ενέργειας.

    (ΚΣ)

    [05] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου-Λαβρόφ για την διένεξη Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

    Το Ankara Anatolia (02.10.20 ) μετέδωσε ότι o Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δύο άντρες συζήτησαν τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και ο Τσαβούσoγλου ανέφερε στον Λαβρόφ ότι για να βρεθεί λύση στην διένεξη ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν πρέπει η Αρμενία να αποσυρθεί από την περιοχή και να γίνει κατάπαυση του πυρός.

    (ΚΣ)

    [06] Δεν συμμετείχαν στην έναρξη των εργασιών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης οι βουλευτές του HDP

    Η Yeni Safak (02.10.20) γράφει ότι οι βουλευτές του φιλο-Κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) δεν συμμετείχαν χθες στην έναρξη του νομοθετικού έτους στην Τουρκία, που σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

    Οι βουλευτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης διαμαρτυρόμενοι για τις διώξεις πολλών βουλευτών και μελών του Κόμματος για τους οποίους γίνεται έρευνα στο πλαίσιο της «Έρευνας Κομπάνι».

    Σε συνέντευξη Τύπου πριν από την εκδήλωση διαμαρτυρίας, οι συμπρόεδροι του HDP, Περβίν Μπουλντάν και Μιτχάτ Σαντζάτ ανέφεραν πως η εκδήλωση δεν αποτελεί στάση ενάντια στο Κοινοβούλιο.

    «Αποφασίσαμε να μην συμμετέχουμε στην έναρξη των εργασιών της Εθνοσυνέλευσης. Αυτή δεν είναι μια στάση ενάντια στο Κοινοβούλιο, αφού βλέπουμε την Εθνοσυνέλευση ως μια από τις πιο σημαντικές πλατφόρμες για άσκηση πολιτικής. Η Εθνοσυνέλευση είναι σημαντική στην δημοκρατική πολιτική. Το θεωρούμε πιο σωστό να καταγγείλουμε τις αδικίες που διαπράττονται ενάντια στον λαό μας, όχι από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης, αλλά έξω, από τον κήπο της», αναφέρεται στην δήλωση των δύο συμπροέδρων.

    (ΚΣ)

    [07] Ακόμα ένας δήμαρχος μέλος του HDP υπό κράτηση και η δημαρχεία του υπό διαχειριστή

    Η Sozcu (02.10.20 ) γράφει ότι διαχειριστής διορίστηκε στον Δήμο Καρς της Τουρκίας, όπου υπήρχε εκλεγμένος Δήμαρχος μέλος του HDP, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, δεν έχει μείνει κανένας δήμος στα χέρια του φιλο-κουρδικού HDP που είχε καταφέρει να εκλέξει 8 Δημάρχους σε 4 μεγάλους μητροπολιτικούς Δήμους της Τουρκίας στις εκλογές της 31ης Μαρτίου 2019.

    Κατά τη διάρκεια των τελευταίων επιχειρήσεων, συνελήφθησαν 20 ύποπτοι, μεταξύ των οποίων ο πρώην αναπληρωτής και ο δήμαρχος του HDP Καρς Αϊχάν Μπιλγκέν και οι πρώην βουλευτές του Κόμματος Αϊλά Ακάτ Ατά, Σιιρί Σουρεγγιά Οντέρ, Αλτάν Ταν και Εμινέ Αϊνα. Έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για 17 από τους υπόπτους που οδηγήθηκαν χθες σε δικαστήριο.

    Η Τουρκική κυβέρνηση προβαίνει τον τελευταίο καιρό σε συλλήψεις στο πλαίσιο της έρευνας που διενήργησε η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας σχετικά με τις βίαιες διαμαρτυρίες που έγιναν το 2014 κατά της πολιορκίας της κουρδικής πόλης στη Συρία Κομπάνι από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

    (ΚΣ)

    [08] Δημοσκόπηση δείχνει τον Ερντογάν να μην εξασφαλίζει το 50% με αντίπαλο το Εκρέμ Ιμάμογλου

    Η Cumhuriyet (01.10.20) γράφει ότι σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Αβράσια (Avrasya Arast?rma) ο Ταγίπ Ερντογάν δεν καταφέρνει να εκλεγεί στην Προεδρία της Τουρκίας, αφού δεν εξασφαλίζει το 50% +1 των ψήφων.

    Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, η «Συμμαχία της Δημοκρατίας» (Cumhur Ittifak?) που απαρτίζεται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αφού λαμβάνει μόνο το 45,79% των ψήφων, ενώ η «Συμμαχία του Έθνους» (Millet Ittifak?) που απαρτίζεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (Iyi Parti), λαμβάνει ποσοστό 39,43%.

    Αναλυτικά σύμφωνα με την δημοσκόπηση, αν γίνονταν εκλογές τα κόμματα θα λάμβαναν τα ακόλουθα ποσοστά:

    Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ): 27,5%, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) 20,1%, Καλό Κόμμα (Iyi Parti) 8,6%, Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) 7,09%, Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) 6,3%%, Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi) 1,5%, Deva Partisi 1,3%. Σημαντικό ποσοστό λαμβάνουν επίσης όσοι δηλώνουν πως δεν θα ψηφίσουν 12,7% και οι αναποφάσιστοι 13,5%.

    Η δημοσκόπηση αναφέρει επίσης ότι σε περίπτωση Προεδρικών Εκλογών και με αντίπαλο το Εκρέμ Ιμάμογλου, ο Ερντογάν χάνει την εκλογική αναμέτρηση από τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης. Οι δύο άντρες λαμβάνουν τα ακόλουθα ποσοστά:

    Ερντογάν: 38,7%.

    Εκρέμ Ιμάμογλου: 41,9%.

    (ΚΣ)

    [09] Στα 1,407 τα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 και 67 νεκροί στην Τουρκία- Νέα μέτρα λαμβάνει η Τουρκία για περιορισμό της νόσου

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet (02.10.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου στην Τουρκία σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 1,407 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά νόσου Covid-19, από σύνολο 113,546 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ την ίδια στιγμή απεβίωσαν 67 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 1,402.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 320,070 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 8,262. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 281,151.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 10,493,807διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,507 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 6,4%.

    Εξάλλου, η Cumhuriyet (02.10.20) γράφει ότι το Τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την επιβολή νέων μέτρων για περιορισμό της μετάδοσης της νόσου και αναφέρει πως σύμφωνα με νέα εγκύκλιο όλες οι εκδηλώσεις στην χώρα αναβάλλονται έως την 1η Δεκεμβρίου 2020.

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι δραστηριότητες που θα διοργανωθούν από μη κυβερνητικές οργανώσεις, επαγγελματικές οργανώσεις και ανώτερες οργανώσεις, συνδικάτα και συνεταιρισμούς που ξεκινούν από σήμερα θα αναβληθούν έως την 1η Δεκεμβρίου 2020.

    (KΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 2 October 2020 - 16:59:31 UTC