Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-09-30

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 181/2020 30.09.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Στην Άγκυρα αντί σε τηλεοπτική συζήτηση με ανθυποψήφιούς του ο Τατάρ – Βοήθεια ύψους 117 εκατομμυρίων ΤΛ εξήγγειλε ο Οκτάι
  • [02] Συζήτηση πέντε υποψηφίων για τις «προεδρικές εκλογές»
  • [03] Ο Αρικλί κατηγορεί τους «κυβερνητικούς εταίρους» ότι λένε ψέματα στο «λαό» για το άνοιγμα των Βαρωσίων
  • [04] Την παρέμβαση της Άγκυρας στις «εκλογές» καταγγέλλει ο Ιζτζιάν - Επαναλαμβάνει τη στήριξή του στον Ακιντζί
  • [05] Στα πέντε ανήλθαν τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα χθες
  • [06] Με φυσική παρουσία των μαθητών και εκ περιτροπής ανοίγουν αύριο τα σχολεία στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Επιστολή Ερντογάν στου Ευρωπαίους ηγέτες στην οποία εισηγείται διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων χωρίς επίλυση του Κυπριακού
  • [02] Ο Τσελίκ επέκρινε τον Πομπέο για την επίσκεψη του σε Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία
  • [03] Τσαβούσογλου και Τσελίκ επανέλαβαν την πλήρη στήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν
  • [04] Η Τουρκία διέψευσε την είδηση περί κατάρριψης αρμενικού αεροσκάφους
  • [05] Στα 1,427 τα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 και 68 νεκροί στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Στην Άγκυρα αντί σε τηλεοπτική συζήτηση με ανθυποψήφιούς του ο Τατάρ – Βοήθεια ύψους 117 εκατομμυρίων ΤΛ εξήγγειλε ο Οκτάι

    Κάτω από τον πρωτοσέλιδο πηχυαίο τίτλο «117 εκατομμύρια ΤΛ από την Τουρκία στην ΤΔΒΚ», η K?br?s (30.09.20) γράφει ότι στην Άγκυρα μετέβη ψες ο λεγόμενος πρωθυπουργός και «προεδρικός υποψήφιος», Ερσίν Τατάρ για συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι με τον οποίο αξιολόγησαν τον αγώνα κατά του Covid-19, την παροχή νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Οκτάι, ο οποίος μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τατάρ μετά την συνάντηση, είπε ότι ένα από τα θέματα που συζήτησαν είναι αυτό του νερού που παρέχεται από την Τουρκία στα κατεχόμενα με υποθαλάσσιους αγωγούς. Σημείωσε ότι παρακολουθούν από κοντά το θέμα της επιδιόρθωσης της βλάβης και παραδέχθηκε ότι υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις λόγω των καιρικών συνθηκών. «Σχεδιάζουμε να δώσουμε το νερό το συντομότερο. Κάναμε και τις τεχνικές εργασίες. Μετράμε μέρες», πρόσθεσε.

    Ο Οκτάι ανέφερε επίσης ότι συζήτησαν και το οικονομικό «πρωτόκολλο» που είχε υπογραφεί προηγουμένως ανάμεσα στην Τουρκία και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κατεχόμενη Κύπρος λόγω της πανδημίας και πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε να δοθούν 117 εκατομμύρια ΤΛ στην «ΤΔΒΚ» «από σήμερα το πρωί».

    Είπε ότι συζήτησαν και το θέμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και ότι σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία θα παραχωρήσει 9 εκατομμύρια ΤΛ στα κατεχόμενα. Ανέφερε και το εξής: «Και τα παιδιά μας στην ΤΔΒΚ να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους με την μεταφορά των δυνατοτήτων που υπάρχουν στην Τουρκία. Έχουμε προβεί σε αξιολογήσεις και με το υπουργείο παιδείας μας».

    Σημειώνοντας ότι συζήτησαν και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Οκτάι είπε ότι υπάρχουν θέματα που αφορούν άμεσα την «ΤΔΒΚ» και την Τουρκία και ότι είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν αυτά τα θέματα. Ισχυρίστηκε και το εξής: «Η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς. Η ΤΔΒΚ δεν θα παραιτηθεί από τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε κανένα θέμα. Δεν μπορεί να προβεί σε παραχωρήσεις και στο θέμα της αξιοποίησης κάθε είδους δικαιωμάτων σε κανένα θέμα ενώπιον των δύο κοινοτήτων».

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Τατάρ είπε ότι συνεχίζεται η πανδημία στα κατεχόμενα, όπως σε ολόκληρο τον κόσμο και ευχήθηκε να επιστρέψουν οι φοιτητές για να συνεχίσουν τις σπουδές τους με φυσική παρουσία. Σημείωσε ότι προτίμησή τους είναι η επιστροφή των φοιτητών και η συνέχιση της φοίτησης με φυσική παρουσία, όμως όσοι φοιτητές δεν μπορέσουν να επιστρέψουν θα μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα εξ αποστάσεως. «Όμως από την Τουρκία μπορούν να έρθουν οι φοιτητές», πρόσθεσε επισημαίνοντας την σημασία της επιστροφής των φοιτητών τόσο από την άποψη της συνέχισης των σπουδών τους όσο και για να γυρίσουν τα γρανάζια της οικονομίας.

    Αναφερόμενος στο νοσοκομείο πανδημίας που άρχισε να ανεγείρεται στα κατεχόμενα, ο Τατάρ το χαρακτήρισε πολύ σημαντικό και ευχαρίστησε την Τουρκία, αφού με δική της συμβολή ολοκληρώθηκε το 45% του νοσοκομείου μέσα σε ένα μήνα, όπως είπε. Επανέλαβε ότι το νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία θα είναι πλήρως εξοπλισμένο, θα διαθέτει 100 δωμάτια, 24 δωμάτια στη μονάδα εντατικής θεραπείας και έξι χειρουργεία.

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, χρησιμοποιήθηκαν ήδη 740 εκατομμύρια από το οικονομικό «πρωτόκολλο» που είχε υπογράψει το καθεστώς με την Τουρκία και πρόσθεσε ότι τα 117 εκατομμύρια που θα δοθούν θα βοηθήσουν στο να ξεπεραστούν οι δυσκολίες.

    Αναφερόμενος στις εργασίες επιδιόρθωσης του αγωγού μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ο Τατάρ είπε ότι με την βελτίωση των καιρικών συνθηκών θα αρχίσει να ρέει το νερό στην κατεχόμενη Κύπρο και πάλι.

    Είπε ότι ασκούν τα καθήκοντα τους για να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να φέρουν ευημερία στον «λαό», έχοντας πάντοτε καλές σχέσεις με την Τουρκία. «Κούρασε και εμάς η πανδημία και βιώνουμε κάποιες δυσκολίες. Με την δική σας στήριξη θα τις ξεπεράσουμε», ανέφερε.

    Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ είπε ότι προκαλεί περηφάνια στον τουρκοκυπριακό «λαό» το να μπορεί να συμμετέχει και η «ΤΔΒΚ» σε αυτό τον μεγάλο αγώνα ως παίκτης. Ισχυρίστηκε ότι στην Κύπρο υπάρχει ένας αγώνας κυριαρχίας και πρόσθεσε ότι πολλοί που σκέφτονται όπως ο ίδιος υποστηρίζουν μιαν συμφωνία στην βάση της κυρίαρχης ισότητας. «Πλέον είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το κράτος μας στη βάση της κυρίαρχης ισότητας σε εξάρτηση με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και να μην παραιτηθούμε των δραστικών και αποτελεσματικών εγγυήσεων της Τουρκίας», υποστήριξε.

    Κάτω από τον τίτλο «Ο Τατάρ δραπέτευσε», η Avrupa (30.09.20) γράφει ότι λόγω της επίσκεψής του στην Άγκυρα ο Τατάρ δεν συμμετείχε σε κοινή συζήτηση των έξι βασικών υποψηφίων για τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές» στον τηλεοπτικό σταθμό Genc TV. «Η μη συμμετοχή του Τατάρ στην εκπομπή σχολιάστηκε μέσα στην κοινωνία ως ότι 'ο Τατάρ δραπέτευσε'», σημειώνει η εφημερίδα, η οποία χαρακτηρίζει ως ντοπάρισμα στον Τατάρ για τις «εκλογές» την εξαγγελία βοήθειας 117 εκατομμυρίων ΤΛ από την Τουρκία.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι υποψήφιοι που δεν κλήθηκαν στην τηλεοπτική συζήτηση διοργάνωσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το κανάλι.

    Η Yeni Duzen (30.09.20) αναφέρεται στην επίσκεψη Τατάρ στην Άγκυρα κάτω από τον τίτλο «'Ειδικά για τις εκλογές' από τον Οκτάι: 117 εκατομμύρια ΤΛ». Σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις Οκτάι και Τατάρ έγιναν την ίδια ώρα με την τηλεοπτική συζήτηση των άλλων υποψηφίων και μεταδόθηκαν ζωντανά από τον παράνομο Bayrak, η εφημερίδα γράφει ότι η Άγκυρα έστειλε ιδιωτικό αεροσκάφος για να μεταφέρει τον Τατάρ στην τουρκική πρωτεύουσα και ότι σε δήλωση που εξέδωσε για το θέμα η λεγόμενη πρωθυπουργία, ο Τατάρ ανέφερε ότι το ραντεβού αυτό αναμενόταν εδώ και μέρες και εξέφρασε θλίψη για το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στην τηλεοπτική συζήτηση.

    Η Yeni Duzen διερωτάται κατά πόσον θα τεθεί σε καραντίνα για επτά ημέρες ο Τατάρ μετά την επιστροφή του από την Άγκυρα, όπως προνοούν οι αποφάσεις του «ανώτατου συμβουλίου λοιμωδών νόσων», αφού η Τουρκία τοποθετήθηκε στην κατηγορία Β.

    Σχολιάζοντας τη μη συμμετοχή Τατάρ στο πρόγραμμα, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Σερντάρ Ντενκτάς είπε: «Πού έφυγες μωρέ Ερσίν, δεν θα σου θυμώναμε. Στις 11 Οκτωβρίου που θα φύγεις;»

    Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Μουσταφά Ακιντζί σημείωσε: «Ο λαός είπε ό,τι ήταν να πει, είδε ό,τι ήταν να δει. Στο καλό να πάει και με το καλό να έρθει».

    Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Έρχουρμαν ανέφερε ότι αφήνει τον Τατάρ στην κρίση του «λαού» και ότι ο «λαός» θα αποφασίσει.

    Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Κουτρέτ Όζερσαϊ ανέφερε ότι ήταν στην κρίση του Τατάρ το κατά πόσον θα συμμετείχε στην τηλεοπτική συζήτηση και είναι στην κρίση του «λαού» πόσο θα τύχουν αποδοχής οι δικαιολογίες που πρόβαλε για να μην συμμετάσχει.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Συζήτηση πέντε υποψηφίων για τις «προεδρικές εκλογές»

    Η Yeni Duzen (30.09.20) γράφει ότι τηλεοπτική συζήτηση σε πρόγραμμα της Genc TV είχαν ψες πέντε υποψήφιοι για τις «προεδρικές εκλογές» της 11ης Οκτωβρίου στα κατεχόμενα.

    Ακιντζί: «Η Τουρκία κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μην επανεκλεγώ»

    Στην παρέμβασή του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ανεξάρτητος υποψήφιος Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι επιθυμεί μιαν «αξιοπρεπή σχέση» με την Τουρκία και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η αγάπη για την μητέρα πατρίδα να μείνει στις καρδιές, η αγάπη για την θυγατέρα πατρίδα να μείνει στις καρδιές, όμως το μωρό να μεγαλώσει».

    Υποστηρίζοντας ότι διέπραξαν κάποια λάθη τόσο η τουρκοκυπριακή πλευρά όσο και η Τουρκία, ο Ακιντζί ανέφερε ότι η Τουρκία κάνει πολύ εμφανώς ό,τι περνάει από το χέρι της για να μην επανεκλεγεί ο ίδιος και πρόσθεσε:

    «Μοιράζουν την κοινότητα. Αυτή η κοινότητα έχει δικαίωμα να διοικεί τον εαυτό της και να εκλέγει τους κυβερνώντες της. Δεν έχουμε άλλο συναίσθημα εκτός από την αγάπη για την Τουρκία εμείς εδώ. Είναι μάταιος κόπος να καταβάλλεται προσπάθεια δημιουργίας εχθρού της Τουρκίας στο πρόσωπό μου. [...]

    Αν φτιάχνονται περισσότερα τζαμιά παρά σχολεία, ο λαός μας ανησυχεί γι' αυτό. Ο λαός μας είναι προσηλωμένος στην θρησκεία, αλλά είναι κοσμικός, είναι Κεμαλιστής. Αν δεν μπορέσουμε να λύσουμε το θέμα της βούλησης, δεν μπορούμε να λύσουμε κανένα θέμα».

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ακιντζί είπε ότι θα προσπαθήσουν για ακόμα μια φορά να πάνε σε ομοσπονδιακή λύση, ότι υπάρχει η υποδομή και ότι αυτό επιβεβαιώθηκε με την δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ. Σε αντίθετη περίπτωση, θα εδραιωθεί η διαίρεση, επεσήμανε.

    «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που βλέπω είναι να μας οδηγήσουν στην μόνιμη διαίρεση τρέχοντας πίσω από το ανέφικτο», πρόσθεσε.

    Έρχουρμαν: Συμφωνία επί της αρχής για πολιτική ισότητα και εκ περιτροπής προεδρία

    Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν είπε ότι όταν συζητείται η φόρμουλα της συνολικής λύσης του Κυπριακού δεν θα μπορούσε να γίνει λόγος για μιαν προτίμηση και ότι στο τραπέζι βρίσκεται ούτως ή άλλως η ομοσπονδία.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία, ο Έρχουρμαν είπε ότι περνούν την πιο προβληματική περίοδο στις σχέσεις τους με την Τουρκία και επανέλαβε την θέση ότι «η βούληση είναι στη Λευκωσία, το υποκείμενο είναι ο τουρκοκυπριακός λαός». Ανέφερε ότι επιθυμεί να αρχίσει διάλογο ανάμεσα στις «δύο χώρες» προς την κατεύθυνση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του τουρκοκυπριακού «λαού» και ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τη σημερινή κατάσταση, διότι έχουν πληγεί τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού «λαού».

    Σύμφωνα με τον Έρχουρμαν, ταυτόχρονα με τις διαπραγματεύσεις πρέπει να αρχίσουν εργασίες για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, να συζητηθούν οι εργασίες για το φυσικό αέριο και να ενδιαφερθούν για τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής και τον Κανονισμό του Απευθείας Εμπορίου. Σημείωσε ότι ενώ ετοιμάζεται η πενταμερής διάσκεψη, πρέπει η περίκλειστη Αμμόχωστος να μετατραπεί σε μη στρατιωτική ζώνη και να γίνουν διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις για μεταβίβασή της υπό την διοίκηση του ΟΗΕ.

    Ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι επιθυμούν διαπραγματεύσεις για λύση το συντομότερο και δεν επιθυμούν διαπραγματεύσεις για χάρη των διαπραγματεύσεων. Είπε ότι θέλουν να επιτευχθεί συμφωνία επί της αρχής για την πολιτική ισότητα και την εκ περιτροπής προεδρία και να προγραμματιστεί η διαδικασία των συνομιλιών.

    Σημειώνοντας ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζει και το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι υπάρχουν και οι Τουρκοκύπριοι σε αυτό το νησί και κανείς δεν μπορεί να τους αγνοεί.

    Όζερσαϊ: Συζήτηση ενός συνεταιρικού μοντέλου βασισμένου στην συνεργασία

    Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Κουτρέτ Όζερσαϊ ανέφερε ότι η ταυτότητα και ο χαρακτήρας του τουρκοκυπριακού «λαού» κτίστηκε πάνω στην αυτοδιοίκησή του. Είπε ότι πρέπει να κτιστεί μια υγιής σχέση με την Τουρκία και να μπορούν να στέκονται όρθιοι χωρίς να καβγαδίζουν, προσθέτοντας ότι ο δρόμος γι' αυτό είναι η διπλωματία και ο διάλογος.

    Υποστηρίζοντας ότι ο «πρόεδρος» που θα εκλεγεί πρέπει να διαμορφώνει την πολιτική της Τουρκίας για το Κυπριακό, ο Όζερσαϊ ισχυρίστηκε ότι συμπληρώθηκε το περιεχόμενο του ανοίγματος της περίκλειστης Αμμοχώστου υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση που ο ίδιος είχε θέσει ως ιδέα κατά την «προεκλογική εκστρατεία» του 2015 και κατάφερε να πείσει την Τουρκία γι' αυτό.

    Ισχυρίστηκε ότι όλοι πρέπει να δουν ότι δεν μπορεί να συσταθεί ένας ομοσπονδιακός συνεταιρισμός χωρίς να αλλάξουν οι υφιστάμενες συνθήκες στην Κύπρο και υποστήριξε ότι θα σημαίνει ότι θα σέρνονται στο τραπέζι για άλλα πενήντα χρόνια αν καθίσουν σε διαπραγματεύσεις στη βάση του διαμοιρασμού. Ο Όζερσαϊ επανέλαβε την θέση περί συζήτησης ενός συνεταιρικού μοντέλου βασισμένου στην συνεργασία. Υποστηρίζοντας ότι σε αυτό το μοντέλο στηρίζεται και η ΕΕ, ο Όζερσαϊ ισχυρίστηκε ότι πρέπει να πιέσουν για συνεργασία «έστω και αν τα δύο κράτη στην Κύπρο δεν αναγνωρίζει το ένα το άλλο».

    Ντενκτάς: Απίστευτες παρεμβάσεις στις «εκλογές»

    Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Σερντάρ Ντενκτάς έκανε λόγο για «απίστευτες παρεμβάσεις» στις «εκλογές» και είπε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η δυνατότητα να μπορέσει ο τουρκοκυπριακός «λαός» να εκφράσει την βούλησή του χωρίς καθοδηγήσει. «ο υποψήφιος με αδυναμία δυναμικού δεν βρίσκεται εδώ σήμερα», σημείωσε αναφερόμενος στην επίσκεψη του Ερσίν Τατάρ στην Άγκυρα, σημειώνοντας ότι δεν θεωρεί ορθή μια τέτοια πρόσκληση αυτή την περίοδο.

    Σημειώνοντας ότι η ομοσπονδία, που είναι τουρκική θέση, θεωρείται υποχώρηση από τους Ελληνοκύπριους και όσο και αν συζητήθηκε αυτή η θέση εδώ και 52 χρόνια αυξήθηκαν τα πεδία σύγκρουσης.

    Ισχυρίστηκε ότι προτού καθίσουν στις επόμενες διαπραγματεύσεις, πρέπει να γνωρίζουν «πώς θα σηκωθούμε από το τραπέζι», διότι «διαφορετικά δεν μπορούμε να φτάσουμε πουθενά».

    Ο Ντενκτάς επανέλαβε επίσης τη θέση ότι μετά τις «εκλογές» πρέπει να καθίσουν με την Τουρκία να καθορίσουν έναν κοινό στόχο και να αποφασίσουν τα βήματα που θα κάνουν.

    Αρικλί: Αναχρονιστική η ομοσπονδία

    Ο υποψήφιος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων Ερχάν Αρικλί, ο οποίος συμμετείχε στο πρόγραμμα μέσω τηλεδιάσκεψης αφού βρίσκεται σε καραντίνα λόγω του ότι μολύνθηκε με κορωνοϊό, χαρακτήρισε λάθος να τρέχουν πίσω από «την αναχρονιστική θέση της ομοσπονδίας», προσθέτοντας ότι το 1990 ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους 44 κράτη και κανένα από αυτά δεν είναι ομοσπονδία.

    Ισχυριζόμενος ότι με την βούληση του «λαού» πρέπει να ενταφιαστεί στην ιστορία η ομοσπονδία, ο Αρικλί υποστήριξε ότι πρέπει να ξεκινήσουν για αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» και άρση των «εμπάργκο».

    Ο Αρικλί ανέφερε επίσης ότι και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι δεν θα συζητούν πλέον την ομοσπονδία και υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν θέλει πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό.

    Χαρακτηρίζοντας ιστορικές τις σχέσεις Τουρκίας-«ΤΔΒΚ», ο Αρικλί υποστήριξε ότι αυτή την στιγμή τα πλουσιότερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στον κόσμο βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι όλοι θέλουν μερίδιο από αυτά.

    Αναφερόμενος στο θέμα της περίκλειστης Αμμοχώστου, ο Αρικλί είπε ότι αν η «κυβέρνηση» θέλει να ανοίξει την πόλη, αντί να λέει λόγια, θα μπορούσε να άλλαζε το καθεστώς της σε μη στρατιωτική ζώνη και να την μεταβίβαζε αμέσως στην Επιτροπή Ακίνητων περιουσιών.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Ο Αρικλί κατηγορεί τους «κυβερνητικούς εταίρους» ότι λένε ψέματα στο «λαό» για το άνοιγμα των Βαρωσίων

    Σύμφωνα με τη Vatan (30.09.20), ο πρόεδρος του Κόμματος Αναγέννησης (YDP) των εποίκων Ερχάν Αρικλί σε γραπτή του δήλωση σχετικά με το θέμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, κατηγόρησε τους «κυβερνητικούς εταίρους» στα κατεχόμενα ότι λένε ψέματα στο «λαό» για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης και υποστήριξε ότι το θέμα γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για προεκλογικούς σκοπούς.

    «Για το άνοιγμα των Βαρωσίων, αυτή η κυβέρνηση χρειάζεται μια απόφαση πέντε λεπτών από το υπουργικό συμβούλιο. Το υπουργικό συμβούλιο πρέπει να συνέλθει άμεσα. Πρέπει να αφαιρέσει το καθεστώς της στρατιωτικής περιοχής από τα Βαρώσια και να τα μεταβιβάσει στην επιτροπή ακίνητης περιουσίας. Τα υπόλοιπα είναι δουλειά της επιτροπής. Και ενώ είναι τόσο απλό να ληφθεί αυτή η απόφαση, μόνο ντροπή μπορεί να θεωρηθεί το ότι η παρούσα κυβέρνηση χρησιμοποιεί το θέμα των Βαρωσίων για προεκλογικούς σκοπούς για να ξεγελάσει το λαό», υποστήριξε ο Αρικλί.

    Υπενθυμίζοντας την «απόφαση» που λήφθηκε στο παρελθόν σχετικά με την επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους στα κατεχόμενα, ο Αρικλί ανέφερε τα εξής: «Καθώς δεν επιτεύχθηκε η επιστροφή των Μαρωνιτών και δεν λήφθηκε οποιοδήποτε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορούν να μιλούν τώρα για το άνοιγμα των Βαρωσίων. Καλώ τους εταίρους στην κυβέρνηση να σταματήσουν να λένε ψέματα στο λαό και να συμπεριφερθούν με ειλικρίνεια έναντι στο λαό».

    (ΑΚ)

    [04] Την παρέμβαση της Άγκυρας στις «εκλογές» καταγγέλλει ο Ιζτζιάν - Επαναλαμβάνει τη στήριξή του στον Ακιντζί

    Η Yeni Bak?s (30.09.20), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Υπάρχει δάκτυλος της Τουρκίας στις εκλογές», στεγάζει δηλώσεις του προέδρου το Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (BKP) Ιζζέτ Ιζτζιάν, o οποίος αξιολογώντας την «προεκλογική» κατάσταση στα κατεχόμενα λίγες μέρες πριν από τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές, υποστήριξε ότι η Άγκυρα μεροληπτεί σε αυτές τις εκλογές, ότι η λεγόμενη πρεσβεία της Τουρκίας στα κατεχόμενα συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία και ότι η «προεκλογική εκστρατεία» που διεξάγεται στα κατεχόμενα καθοδηγείται.

    Σύμφωνα με τον Ιζτζιάν, όλοι οι υποψήφιοι εκτός από τον Ακιντζί καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες προκειμένου να κερδίσουν στις «εκλογές». «Αυτά που γίνονται αποτελούν επίθεση προς τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού και παρέμβαση και πρέπει άμεσα να σταματήσουν. Συνεπώς, εμείς ως λαός, θέλουμε πράγματι ή δεν θέλουμε να απαλλαχθούμε από αυτές τις πολιτικές σχέσεις και να αποφασίζουμε για τη ζωή μας;», διερωτήθηκε ο Ιζτζιάν.

    Αναφερόμενος στα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλανίζουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ο Ιζτζιάν είπε ότι αυτά είναι δύο, το πρώτο είναι η εξάπλωση της πανδημίας και το δεύτερο η οικονομική κατάρρευση στα κατεχόμενα.

    Για την οικονομική κατάρρευση, ο Ιζτζιάν είπε ότι αυτή οφείλεται στη Τουρκική Λίρα και στο γεγονός ότι η «οικονομική δομή της ΤΔΒΚ υπάγεται στην Άγκυρα». Συνεπώς εξήγησε, όλες οι οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται στην Άγκυρα έχουν αντίκτυπο στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Σχετικά με την αύξηση του συναλλάγματος, ο Ιζτζάν υποστήριξε ότι αν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς, τότε κανένας τομέας στα κατεχόμενα δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει και οι μισοί τομείς θα οδηγηθούν στην χρεωκοπία.

    Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή στην κανονικότητα στα κατεχόμενα, ο Ιζτιάν είπε ότι αυτά είναι συνυφασμένα με την πορεία της πανδημίας. Ο Ιζτζιάν κατηγόρησε στη συνέχεια την «κυβέρνηση» ότι με τους ατυχής χειρισμούς της έχει οδηγήσει την κατάσταση σε αυτήν που είναι σήμερα. «Εμείς θέλουμε το άνοιγμα των σχολείων, όμως για να μπορέσει να γίνει αυτό θα πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία», είπε και εξέφρασε την άποψη ότι το άνοιγμα των σχολείων υπό τις παρούσες συνθήκες είναι λάθος και αποτέλεσμα της «λανθασμένης πολιτικής της κυβέρνησης» να διαχειριστεί την πανδημία. «Δεν υπάρχει στη χώρα πολιτική για τον τομέα της υγείας, στη θέση της πολιτικής αυτής βρίσκεται ο Αλι Πιλλί», είπε ο Ιζτζιάν κατηγορώντας τον λεγόμενο υπουργό υγείας στα κατεχόμενα ότι μιλά για όλα, αλλά ούτε ο ίδιος ξέρει τι λέει.

    Αναφερόμενος στη σημασία των λεγόμενων προεδρικών εκλογών στα κατεχόμενα που θα γίνουν σε μια βδομάδα, ο Ιζτζιάν υπενθύμισε ότι το κόμμα του στηρίζει τον Ακιντζί και πρόσθεσε ότι θέλουν να δουν τον Ακιντζί νικητή των «εκλογών» και πιο δυνατό αυτή τη φορά. «Ο μόνος που μπορεί να παρακαθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών και να συζητήσει για ομοσπονδία είναι ο Ακιντζί», είπε ο Ιζτζιάν.

    (ΑΚ)

    [05] Στα πέντε ανήλθαν τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα χθες

    Η Vatan (30.09.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν στα κατεχόμενα 1,170 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν 5 νέα κρούσματα Covid-19, ενώ έλαβαν εξιτήριο 21 άτομα που νοσηλεύονταν με την εν λόγω νόσο.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι τα δύο από τα νέα κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς, το ένα προήλθε από επαφή με ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα και τα άλλα δύο είναι εγχώρια κρούσματα.

    Μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν συνολικά 167,580 τεστ στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 757 κρούσματα. Ανάρρωσαν και έλαβαν εξιτήριο 625 ασθενείς με Covid-19. Συνεχίζεται η νοσηλεία 128 ατόμων εκ των οποίων τα 99 βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και τα 29 στο κέντρο πανδημίας. Δεν υπάρχουν ασθενείς στην μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ ο αριθμός των νεκρών παραμένει στους 4.

    (ΑΚ)

    [06] Με φυσική παρουσία των μαθητών και εκ περιτροπής ανοίγουν αύριο τα σχολεία στα κατεχόμενα

    Η Halk?n Sesi (30.09.20) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Αρχίζει η εκ περιτροπής εκπαίδευση», γράφει ότι το «υπουργείο υγείας» στα κατεχόμενα ανακοίνωσε την απόφαση της λεγόμενης επιτροπής λοιμωδών νοσημάτων, σύμφωνα με την οποία από αύριο, 1η Οκτωβρίου αρχίζει το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων στα κατεχόμενα, τα οποία παραμένουν κλειστά από τον περασμένο Μάρτιο λόγω της πανδημίας.

    Σε ανακοίνωση του, το «υπουργείο» αναφέρει ότι τα σχολεία προσχολικής ηλικίας (μέχρι 5 ετών) από την 1η Οκτωβρίου και μετά, θα λειτουργήσουν κανονικά. Στο δημοτικό σχολείο, η Α και Β τάξη θα λειτουργούν εκ περιτροπής.

    Από τις 5 Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν μαθήματα εκ περιτροπής η 3η, 4η και 5η τάξη. Και από τις 12 Οκτωβρίου και μετά θα λειτουργήσουν εκ περιτροπής. Επίσης, από τις 5 Οκτωβρίου και μετά θα λειτουργήσουν τα σχολεία μέσης εκπαίδευσης και τα λύκεια και πάλι με το σύστημα της εκ περιτροπής.

    Όσον αφορά στα ιδιωτικά σχολεία, τα φροντιστήρια κλπ, η ανακοίνωση του «υπουργείου» αναφέρει ότι θα λειτουργήσουν στις 12 Οκτωβρίου.

    Σχετικά με τη λειτουργία των «πανεπιστημίων», ο λεγόμενος υπουργός υγείας Ναζίμ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι αποφασίστηκε ότι για τα τμήματα σπουδών όπου υπάρχει ανάγκη φυσικής παρουσίας θα συνεχιστεί η εκπαίδευση με φυσική παρουσία και θα πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης. Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι φοιτητές που προέρχονται από χώρες Β και Γ κατηγορίας και φθάνουν στα κατεχόμενα πρέπει να έχουν αρνητικό PCR (0-120 ωρών πριν) και θα παραμένουν σε υποχρεωτική καραντίνα 7 και 14 μέρες αντίστοιχα.

    Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι το «υπουργείου υγείας» σε συνεργασία με το λεγόμενο υπουργείο παιδείας έχουν ετοιμάσει «πρωτόκολλο» για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων, το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι στο σύστημα της εκ περιτροπής εκπαίδευσης, ο αριθμός των φοιτητών που μπορούν να παρακολουθούν μάθημα με φυσική παρουσία εντός μιας αίθουσας δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 20 μαθητές.

    Το «πρωτόκολλο» αναφέρει επίσης ότι οι μαζικές συγκοινωνίες μέσω λεωφορείων για μεταφορά μαθητών μπορούν να γίνονται νοουμένου ότι εφαρμόζονται όλοι οι κανόνες υγιεινής.

    Εξάλλου, η ανακοίνωση του «υπουργείου υγείας» αναφέρει ότι συστήνεται να αποφεύγονται συγκεκριμένες αθλητικές δραστηριότητες (που είναι αναπόφευκτη η επαφή) μέχρι και την 1η Νοεμβρίου ενώ για τις υπόλοιπες που θεωρούνται χαμηλότερου ρίσκου επιτρέπεται, δεν επιτρέπεται να γίνονται συγκεντρώσεις και συναθροίσεις (δεν αναφέρει ημερομηνία), ενώ οι παιδότοποι και παιδικές χαρές μπορούν να ανοίξουν μετά την 1η Οκτωβρίου.

    Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν, αποφασίστηκε επίσης ότι όσες επιχειρήσεις είναι κλειστές μέχρι την 1η Οκτωβρίου στο πλαίσιο των μέτρων για μείωση της εξάπλωσης του ιού, αλλά και όλα τα κέντρα αναψυχής (όπως μπαράκια, καζίνο, νυκτερινά κέντρα, σινεμά, θέατρα, πανηγύρια κλπ) θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν από τις 17 Οκτωβρίου και μετά και νοουμένου ότι όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτά έχουν διενεργήσει τεστ PCR με αρνητικό αποτέλεσμα. Επίσης από τις 17 Οκτωβρίου και μετά επιτρέπεται η τέλεση γάμων, γενεθλίων, κηδειών, τελετών για σουνέτι, μαζικές προσευχές κ.α.

    Σχολιάζοντας σε διάσκεψη Τύπου χθες το θέμα της λειτουργία των σχολείων, η «τουρκοκυπριακή συντεχνία δασκάλων» (ΚΤΟΣ), ανέφερε ότι προκειμένου να μπορέσουν τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά, θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται ο όρος της υποχρεωτικής καραντίνας, να περιοριστεί γενικά η κοινωνική ζωή στα κατεχόμενα και να βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση με στόχο να μηδενιστούν τα κρούσματα.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Επιστολή Ερντογάν στου Ευρωπαίους ηγέτες στην οποία εισηγείται διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων χωρίς επίλυση του Κυπριακού

    Η Yeni Safak (30.09.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν απέστειλε επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες, πλην του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

    Στην επιστολή ο Ερντογάν, υποστηρίζει ότι υπεύθυνη για την ένταση που επικρατεί στην περιοχή είναι η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά και όχι η Τουρκία, αφού, όπως ισχυρίστηκε το δίδυμο αυτό δεν υπολογίζει καθόλου την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους και προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες με στόχο την «φυλάκιση» της Τουρκίας εντός του Κόλπου της Αττάλειας (Χάρτης της Σεβίλλης).

    Αναφέρει επίσης πως δοκιμάζονται οι ευρωτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα λόγω της έντασης που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι με την επιστολή η Τουρκία μεταφέρει τις προτάσεις της για επίλυση του προβλήματος που βασίζονται κυρίως σε δύο άξονες: Πρώτον: Στην δίκαιη οριοθέτησης των θαλάσσιων δικαιοδοσιών της κάθε χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Δεύτερον: Να υπάρχει εγγύηση για τα ίσα δικαιώματα και συμφέροντα για τους Τουρκοκύπριους όσον αφορά στους πόρους υδρογονανθράκων».

    Αναφέρει επίσης στην επιστολή ο Τούρκος Πρόεδρος πως η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο με την Ελλάδα, «χωρίς προϋποθέσεις».

    Για το Κυπριακό και τους υδρογονάνθρακες, αναφέρει ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης μιας δίκαιης κατανομής των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, «ως συνιδρυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας που κατέρρευσε και συνιδιοκτήτες του νησιού».

    «Προκειμένου να δημιουργηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός συνεργασίας, δεν χρειάζεται να περιμένουμε τη λύση του Κυπριακού. Επειδή και τα δύο μέρη στο νησί λειτουργούν μέσω διεθνών εταιρειών πετρελαίου στα καθορισμένα αδειοδοτημένα πεδία τους. Μόνο οι δύο λαοί στο νησί πρέπει να αποφασίσουν μαζί να σταματήσουν ή να συνεχίσουν αυτές τις δραστηριότητες», ισχυρίζεται.

    (ΚΣ)

    [02] Ο Τσελίκ επέκρινε τον Πομπέο για την επίσκεψη του σε Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία

    Τo Ankara Anatolia (30.09.20) μετέδωσε ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα αλλά και στην Κυπριακή Δημοκρατία, «χωρίς να επισκεφτεί και την τουρκοκυπριακή πλευρά», ισχυρίστηκε ότι δεν εξυπηρετεί την ειρήνη στην περιοχή.

    Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματός του, ο Τσελίκ υποστήριξε ότι η επίσκεψη Πομπέο «επισκιάζει την πολιτική ίσων αποστάσεων των ΗΠΑ και δημιουργεί μια μη ικανοποιητική κατάσταση ως συμμάχου της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».

    Ο Τσελίκ κάλεσε τις ΗΠΑ να επιστρέψουν «στην ισορροπημένη τους πολιτική», όπως είπε.

    Πρόσθεσε ότι η Τουρκία επανέλαβε πολλές φορές την ετοιμότητα της να λύσει τα θέματα στην περιοχή μέσω της διπλωματικής οδού και ότι συζήτησε το θέμα με πολλούς ευρωπαίους ηγέτες και διεθνείς οργανισμούς.

    (ΚΣ)

    [03] Τσαβούσογλου και Τσελίκ επανέλαβαν την πλήρη στήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν

    Η Milliyet (30.09.20) γράφει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέφτηκε τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Άγκυρα Χαζάρ Ιμπραχίμ και δήλωσε πως η Τουρκία βρίσκεται δίπλα στο Αζερμπαϊτζάν «τόσο στο πεδίο (της μάχης) όσο και στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων).

    Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «όσο η Αρμενία δεν αποσύρεται από τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν δεν μπορεί να επιλυθεί το ζήτημα ανάμεσα στις δυο χώρες» και πρόσθεσε: «Το ζήτημα αυτό έχει μία και μοναδική λύση. Η Αρμενία θα αποσυρθεί από τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν. Όσο δεν γίνεται αυτό, το ζήτημα δεν λύνεται».

    Υποστήριξε επίσης πως τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν «είναι ξεκάθαρα» και πρόσθετε ότι η Τουρκία επιθυμεί την ουσιαστική λύση του προβλήματος. «Σαν τουρκική διπλωματία θα συνεχίσουμε να τασσόμαστε στο πλευρό του αδερφού Αζερμπαϊτζάν σε κάθε γωνία του κόσμου. Οι αντιπροσωπείες μας κυρίως στις περιοχές που το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει πρεσβεία θα λειτουργήσουν για το Αζερμπαϊτζάν», είπε.

    Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε και τηλεφωνική συνομιλία με τον Αζέρο ομόλογο του Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ.

    Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι το Κόμμα του υποστηρίζει το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας του Αζερμπαϊτζάν και κατηγόρησε την Αρμενία ότι είναι «κατοχική δύναμη». Κάλεσε επίσης την Αρμενία να αποσυρθεί από τα εδάφη που έχει καταλάβει.

    Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Σεργίτ Τορούν, δήλωσε πως το κόμμα του υποστηρίζει πλήρως το αδελφό έθνος των Αζέρων.

    Τέλος η Yeni Safak (30.09.20) γράφει ότι ο Τσαβούσογλου είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία για την ένταση ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν με τον Γερμανό ομόλογο του, Χέικο Μαας με τον οποίο συζήτησαν και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

    (ΚΣ)

    [04] Η Τουρκία διέψευσε την είδηση περί κατάρριψης αρμενικού αεροσκάφους

    Η Τουρκική τηλεόραση TRT (30.09.20) μετέδωσε ότι ο διευθυντής του γραφείου επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρεττίν Αλτούν, δήλωσε ότι δεν ευσταθεί η είδηση ότι ένα F-16 της Τουρκίας κατέρριψε ένα αεροσκάφος Su-25 της Αρμενίας στον αρμενικό εναέριο χώρο. Ο «ισχυρισμός είναι ψευδής» είπε ο Αλτούν.

    Το θέμα προέκυψε όταν σε ανάρτηση της εκπροσώπου του Υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, Σουσάν Στεπανιάν στο Facebook, σύμφωνα με την οποία το αεροπλάνο κατατρίφθηκε από την Τουρκία.

    Εξάλλου, ο Αλτούν, απεύθυνε έκκληση στους παγκόσμιους πρωταγωνιστές «να προσεγγίσουν με δίκαιο τρόπο» την ένταση που προέκυψε ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε από το λογαριασμό του σε μέσω κοινωνικής δικτύωσης, ο Αλτούν υποστήριξε ότι «η επιθετική στάση της Αρμενίας είναι ανοιχτή παραβίαση των Συνθηκών της Γενεύης».

    (ΚΣ)

    [05] Στα 1,427 τα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 και 68 νεκροί στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah (30.09.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου στην Τουρκία σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 1,427 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά νόσου Covid-19, από σύνολο 114,940 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ την ίδια στιγμή απεβίωσαν 68 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 1,452.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 317,272 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 8,130. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 278,504.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 10,268,163 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,583 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 6,5%.

    (KΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 30 September 2020 - 15:35:57 UTC