Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-09-21

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 174/2020 19-21.09.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ακιντζί για δηλώσεις Τσαβούσογλου: «Η επιλογή για συνομοσπονδία που θα αποτελείται από δύο ξεχωριστά ιδρυτικά κράτη δεν υπάρχει»
  • [02] Τατάρ: «Ακόμα και ο Ακιντζί είπε πως η ομοσπονδία έχει τελειώσει»
  • [03] Ο Όζερσαϊ υποστηρίζει πως τα κατεχόμενα πρέπει να έχουν ρυθμιστικό ρόλο στην περιοχή
  • [04] Ο Έρχουρμαν παρουσίασε το εκλογικό του μανιφέστο
  • [05] Όζγιγιτ: «Η πιο λογική, εφικτή και ρεαλιστική λύση στην Κύπρο είναι η λύση ομοσπονδίας»
  • [06] Ελτσίλ και Ιζζτζιάν αντιδρούν στις δηλώσεις των Τούρκων πολιτικών για το Κυπριακό
  • [07] Συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [08] Νέα μέτρα εξάγγειλε το «υπουργείο υγείας» για αντιμετώπισης της πανδημίας του Covid-19
  • [09] 7,524 χώροι εργασίας έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους στα κατεχόμενα, λόγω πανδημίας, δηλώνει ο Σουτζούογλου
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Μηνύματα πριν την Σύνοδο της Ε.Ε. στέλνει ο Καλίν
  • [02] Έρευνα εναντίον της ελληνικής εφημερίδας «Δημοκρατία»
  • [03] Η ομοσπονδία είναι εκτός τραπέζι διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, επαναλαμβάνει ο Τσαβούσογλου
  • [04] Το Ορούτς Ρέις συνεχίζει τις εργασίες συντήρησης στο λιμάνι της Αττάλειας
  • [05] Στα 1,519 τα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 και 61 νεκροί στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ακιντζί για δηλώσεις Τσαβούσογλου: «Η επιλογή για συνομοσπονδία που θα αποτελείται από δύο ξεχωριστά ιδρυτικά κράτη δεν υπάρχει»

    Η Halk?n Sesi (19.09.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε γραπτή του δήλωση μετά τις προχθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπογράμμισε ότι απορρίπτουν κατηγορηματικά τις δηλώσεις του τύπου «δεν είναι εφικτή πλέον η λύση στη βάση ομοσπονδίας και δεν είναι εφικτή λύση στη βάση των παραμέτρων των ΗΕ», υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις αυτές έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη αναστάτωση.

    «Δεν είναι η δουλειά μας να τρέχουμε πίσω από πράγματα που είναι ανέφικτα. Πρέπει να λέμε τις πραγματικότητες στο λαό μας», δήλωσε ο Ακιντζί ο οποίος είπε ότι ήταν φυσιολογικό μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κράν Μοντανά να εκφράσει την απογοήτευση του, λέγοντας μάλιστα και στον ΓΓ των ΗΕ ότι «χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία». Στη συνέχεια, όπως ανέφερε ο Ακιντζί, μετά την απογοήτευση που ένιωσε, είχε εκφράσει τις θέσεις του πάρα πολλές φορές. «Έχω αντιληφθεί και είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν διαπραγματευτούμε με αποφασιστικότητα το συντομότερο για μια ομοσπονδιακή λύση, αυτό θα οδηγήσει τον τουρκοκυπριακό λαό στη μη λύση και θα παγιώσει πλήρως τη διχοτόμηση στην Κύπρο», ανέφερε.

    Επαναλαμβάνοντας ότι απορρίπτει με αποφασιστικό τρόπο τις δηλώσεις όπως «δεν είναι εφικτή πλέον λύση ομοσπονδίας και δεν είναι δυνατή πλέον λύση στη βάση των παραμέτρων των ΗΕ», ο Ακιντζί είπε ότι θεωρεί ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα έλεγε ποτέ «ναι» σε μια λύση συνομοσπονδίας με δυο κυρίαρχα κράτη. «Αυτό το έχω πει και στον κ. Τσαβούσογλου στο Κραν Μοντάνα. Γι΄αυτό είδαμε άλλωστε και τον κ. Αναστασιάδη στις επόμενες μας επαφές να μιλά για αποκεντρωμένη ομοσπονδία και εμείς ως Τουρκοκυπριακή πλευρά δεν το απορρίψαμε ποτέ αυτό. Η παρούσα διαπραγματευτική διαδικασία θα συνεχίζει από το σημείο που σταμάτησε στο Βερολίνο. Εγώ στήριξα την πρόταση της Τουρκίας για άτυπη πενταμερή διάσκεψη. Και αυτό επειδή πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα της πολιτικής ισότητας. Ωστόσο, ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί είναι ξεκάθαρος και αυτός ο δρόμος πρέπει να ακολουθηθεί με αποφασιστικό τρόπο. Οι εναλλακτικές είναι ξεκάθαρες. Είτε μια ομόσπονδη δομή που θα βασίζεται σε ένα κράτος με δύο ίσα ιδρυτικά κράτη που θα ζουν σε συνθήκες ισότητας, ελευθερίας και ασφάλειας και θα είναι κομμάτι του διεθνούς δικαίου, είτε μια δομή που βρίσκεται κάτω από τη διαχείριση και τον έλεγχο της Τουρκίας και που καταδικάζει να ζούμε μέσα σε διχοτόμηση. Η επιλογή για συνομοσπονδία που θα αποτελείται από δύο ξεχωριστά ιδρυτικά κράτη δεν υπάρχει», ανέφερε ο Ακιντζί.

    «Δεν είναι δουλειά μας να τρέχουμε πίσω από πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν. Είμαστε υποχρεωμένοι να λέμε τις πραγματικότητες στο λαό μας. Ο λαός μας είναι αυτός που θα ψηφίσει για τη μοίρα του στις 11 Οκτωβρίου», ανέφερε.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Vatan (21.09.20), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, απαντώντας μέσω του γραφείου Τύπου του στους ισχυρισμούς που λένε ότι «ακόμη και ο Ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει για συνομοσπονδία ή για λύση δύο κρατών αλλά ο Ακιντζί απορρίπτει άλλες εναλλακτικές και λέει 'εγώ συνομιλώ μόνο για ομοσπονδία», υποστήριξε ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι εντελώς αβάσιμοι και λανθασμένοι και εξήγησε: «Εμείς θέλουμε να δούμε το βόρειο τμήμα της Κύπρου και το νότιο τμήμα της Κύπρου να είναι μια φιλική προς την Τουρκία γεωγραφική δομή στη ολότητα της. Αυτό θα είναι προς όφελος όχι μόνο του Τουρκοκυπριακού λαού, αλλά και της Τουρκίας», δήλωσε ο Ακιντζί.

    (ΑΚ)

    [02] Τατάρ: «Ακόμα και ο Ακιντζί είπε πως η ομοσπονδία έχει τελειώσει»

    Η K?br?s (19.09.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός και «υποψήφιος πρόεδρος» Ερσίν Τατάρ, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου TGRT, δήλωσε πως το 2017 χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού στο Κρανς Μοντανά και υποστήριξε ότι ακόμα και ο Μουσταφά Ακιντζί είχε δηλώσει πως «η ομοσπονδία τέλειωσε και πως αυτή ήταν η τελευταία ευκαιρία της γενιάς μας να λύσει το Κυπριακό». Ωστόσο αργότερα υπαναχώρησε από αυτή τη δήλωση, υποστήριξε ο Τατάρ.

    «Δεν έχει σημασία ποιος λέει τι. Αυτό που έχει σημασία είναι τα εθνικά μας συμφέροντα και οι προσδοκίες των ανθρώπων μας. Οι πολίτες μας γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν συμφωνία βάσει της πολιτικής ισότητας», είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί αγώνας για την επίτευξη μιας συμφωνίας στην βάση της πολιτικής ισότητας και με τις εγγυήσεις της Τουρκίας και πρόσθεσε πως οι τελευταίες δηλώσεις που γίνονται στην Τουρκία, στηρίζουν αυτή την άποψη.

    Υποστηρίζοντας ακόμα πως ο Ακιντζί έδωσε χάρτες χωρίς να συμβουλευτεί κανέναν, ο Τατάρ είπε ότι δεν θέλουν να συρθούν ξανά στην περιπέτειας της ομοσπονδίας. Κατηγόρησε τον Ακιντζί επίσης ότι αντί να διασφαλίζει καλές σχέσεις με την Τουρκία, που είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Τουρκοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις, προβαίνει σε επικρίσεις απέναντι της.

    Ερωτηθείς για το ποιο δρόμο θα ακολουθήσει όσον αφορά την λύση του Κυπριακού, ο Τατάρ είπε: «Η ειρήνη ήρθε στην Κύπρο το 1974. Εμείς δεν αποφεύγουμε το τραπέζι των συνομιλιών για λύση. Ωστόσο, καθόμαστε στο τραπέζι των συνομιλιών, ρωτούμε ανοικτά και ξεκαθαρίζουμε το έδαφος και το χρονικό πλαίσιο (των συνομιλιών). Αν ανοίξει μια διαπραγματευτική διαδικασία, εμείς δεν θα φέρουμε στο τραπέζι μόνο την ομοσπονδία αλλά και εναλλακτικές λύσεις. Θα πιέσουν για λύση ίσης πολιτικής κυριαρχίας. [...] Τίποτε δεν είναι όπως παλιά πλέον», είπε.

    Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα του ανοίγματος των Βαρωσίων, ο Τατάρ ανέφερε ότι «τα Βαρώσια πρέπει να ανοίξουν από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μέσω της TMK, (τα αρχικά στα τούρκικα για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας), θέλουμε να ανοίξει στην τουρκική διοίκηση. Όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι Έλληνες, οι Τούρκοι και οι άνθρωποι από τρίτες χώρες θα πρέπει να μπορούν να έρθουν εκεί », είπε.

    (ΚΣ)

    [03] Ο Όζερσαϊ υποστηρίζει πως τα κατεχόμενα πρέπει να έχουν ρυθμιστικό ρόλο στην περιοχή

    Η Halk?n Sesi (21.09.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών και υποψήφιος για τις «προεδρικές εκλογές», Κουντρέτ Όζερσαϊ, δήλωσε ότι μετά την ανάληψη της «εξουσίας» από τον Μουσταφά Ακιντζί το 2015, «η χώρα επικεντρώθηκε αποκλειστικά στην επίλυση του Κυπριακού και στις διαπραγματεύσεις» με αποτέλεσμα η τουρκοκυπριακή πλευρά να μην μπορέσει να παρουσιάσει θέση για το φυσικό αέριο και τις γεωστρατηγικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ο Όζερσαϊ, που έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας στην Hakikat Web TV, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι υπάρχει μια νέα ισορροπία ισχύος που διαμορφώνεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με την Αμερική και την Γαλλία να έχουν σημαίνοντα ρόλο που εξυπηρετούν τα συμφέροντας της εξωτερικής τους πολιτικής στην περιοχή.Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα του, είπε πως έχουν νέες ιδέες και νέα πολιτική να εφαρμόσουν που θα εξασφαλίσουν τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων στην περιοχή, με συμφωνίες που κάνουν με την Τουρκία και σχετικές ανακοινώσεις που γίνονται, αλλά και με διεθνείς επαφές. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει ο «πρόεδρος», ο «Τουρκοκυπριακός λαός» αλλά και «ΤΔΒΚ» να μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή, όπως είπε. Όσον αφορά στον στρατιωτικό τομέα και τον τομέα της ασφάλειας, πρέπει να υπάρχει διάλογος και καλή σχέση με την Τουρκία για να διασφαλιστεί ότι ακόμα και οι χώρες που δεν αναγνωρίζουν την «ΤΔΒΚ» θα πρέπει να την λάβουν υπόψη «αφού θα είμαστε το κράτος που ελέγχει και ρυθμίζει την περιοχή», όπως είπε.

    Υπενθυμίζοντας ότι η «ΤΔΒΚ» δεν έπαιξε πολύ ενεργό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μέχρι πρόσφατα, αντιμετωπίζοντας αμυντικά τις ενέργειες της Ελληνοκυπριακής πλευράς απευθυνόμενη στα Ηνωμένα Έθνη και θεωρώντας ότι θα λυνόταν με μια συνολική λύση το θέμα της θαλάσσιας δικαιοδοσίας, είπε πως αυτό άλλαξε το 2011, μετά που αντιλήφθηκαν, όπως ισχυρίστηκε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά εκμεταλλευόταν αυτή τη στάση της Τουρκοκυπριακής πλευράς, και μαζί με την Τουρκία πρότειναν μια πολιτική που θα εξισορροπήσει τα πράγματα, με την «συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας» που υπέγραψαν με την Τουρκία.

    (ΚΣ)

    [04] Ο Έρχουρμαν παρουσίασε το εκλογικό του μανιφέστο

    Η Havadis (21.09.20) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και υποψήφιος για τις «προεδρικές εκλογές», Τουφάν Έρχουρμαν παρουσίασε το προεκλογικό του μανιφέστο με τίτλο: «Έξι βήματα για το μέλλον». Το οποίο έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του (https://tufanerhurman.org/).

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το μανιφέστο επικεντρώνεται στο Κυπριακό, στα εσωτερικά θέματα που αντιμετωπίζει το ψευδοκράτος και στις διεθνείς σχέσεις.

    Τα «έξι βήματα για το μέλλον», αφορούν στον ρόλο που πρέπει να έχει να ο «πρόεδρος» που σύμφωνα με τον μανιφέστο πρέπει να ενώνει και να μην διαχωρίζει, , την πρόθεση του ¨προέδρου» να ακούει τον «λαό» και να προστατεύει τα συμφέροντα του, τη διατήρηση της παρουσίας των Τουρκοκυπρίων στην νησί, («η Κύπρος είναι και το δικό μας νησί», αναφέρεται στο μανιφέστο), στην βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή ένωση, και την βελτίωση της οικονομίας.

    (ΚΣ)

    [05] Όζγιγιτ: «Η πιο λογική, εφικτή και ρεαλιστική λύση στην Κύπρο είναι η λύση ομοσπονδίας»

    Σύμφωνα με την K?br?s (20.09.20), ο πρόεδρος του κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) Τζεμάλ Όζγιγιτ, σε γραπτή του δήλωση, υποστήριξε ότι μόνο ο Τουρκοκυπριακός λαός έχει το δικαίωμα και την αρμοδιότητα να καθορίζει το μέλλον του και κανείς δεν έχει το δικαίωμα όπως είπε να παρεμβαίνει και να αναμιγνύεται στα του οίκους τους.

    Αναφερόμενος στις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα που θα γίνουν στις 11 Οκτωβρίου, ο Όζγιγιτ είπε ότι αυτές θα καθορίσουν το μέλλον τους και κάλεσε όλους να σεβαστούν το αποτέλεσμα όποιο και αν είναι αυτό.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι η πιο λογική, εφικτή και ρεαλιστική λύση στην Κύπρο είναι η λύση στη βάση της ομοσπονδίας και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική λύση δεν θα είναι εφικτή.

    Αξιολογώντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην οποία ανέφερε ότι αν συσταθεί άτυπη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό θα αξιολογήσουν άλλες επιλογές εκτός από την ομοσπονδία, δηλαδή λύση δύο κρατών και συνομοσπονδία, ο Όζγιγιτ υπογράμμισε ότι η μόνο ρεαλιστική λύση στην Κύπρο είναι αυτή της ομοσπονδίας. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να εισέλθουμε σε νέες περιπέτειες. «Υπό τις παρούσες συγκυρίες και για το προσεχές μέλλον, η λύση δύο κρατών δεν είναι εφικτή», δήλωσε ο Όζγιγιτ, τονίζοντας την ανάγκη οι δύο πλευρές να αποδεχτούν ότι το μόνο ρεαλιστικό μοντέλο λύσης στην Κύπρο είναι η ομοσπονδία.

    «Πρέπει να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τη σωστή και δίκαιη μας στάση. Τυχών εκτροχιασμός από τον σωστό δρόμο, θα μας οδηγήσει σε περιπέτειες», είπε, τονίζοντας ότι η σύγχυση που δημιουργήθηκε σε κάποιες πλευρές μετά τη σύνοδο του Κραν Μοντανά σχετικά με τη βάση επίλυσης του Κυπριακού έχει ξεκαθαρίσει στη σύνοδο στο Βερολίνο. «Η βάση έχει ξεκαθαρίσει στο Βερολίνο», ανέφερε ο Όζγιγιτ.

    (ΑΚ)

    [06] Ελτσίλ και Ιζζτζιάν αντιδρούν στις δηλώσεις των Τούρκων πολιτικών για το Κυπριακό

    Η Halk?n Sesi (19.09.20) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας Τουρκοκυπρίων δασκάλων (ΚΤΟΣ) Σιενέρ Ελτσίλ, σε γραπτή του δήλωση, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις των Τούρκων πολιτικών (Τσαβούσογλου και Ακσόϊ) σχετικά με το Κυπριακό αλλά και για το μέλλον της «ΤΔΒΚ», υποστήριξε ότι δεν είναι δική τους αρμοδιότητα να κάνουν τέτοιου είδους δηλώσεις και υπογράμμισε την ανάγκη για τους Τούρκους πολιτικούς να επιδεικνύουν σεβασμό στις δύο κοινότητες που ζουν στην Κύπρο, αλλά και σεβασμό στα «συμφωνηθέντα που υπεγράφησαν στο παρελθόν».

    Ο Ελτσίλ επέκρινε έντονα τον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για την εσωτερική, εξωτερική και οικονομική πολιτική που εφαρμόζει και πρόσθεσε ότι ως αποτέλεσμα των λανθασμένων πολιτικών τους, η Τουρκία έχει απομονωθεί από την περιοχή.

    Αναφερόμενος στη πολιτική που ακολουθεί το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας στην Κύπρο, είπε ότι το ΑΚP δεν σέβεται την πολιτική βούληση των Τουρκοκυπρίων ούτε και τις διεθνείς Συνθήκες που υπογράφονται. Για την Κύπρο, ο Ελτσίλ δήλωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει την κρίσιμη πολιτική της που βασίζεται στη διχοτόμηση του νησιού. «Οι πρόσφατες δηλώσεις που γίνονται εκ μέρους των Τούρκων πολιτικών, δείχνουν ξεκάθαρα ότι είναι εναντίον της λύσης. Στόχος τους είναι να παρέμβουν στις εκλογές που θα γίνουν αλλά και να αποτρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια του ΓΓ του ΟΗΕ για την επανέναρξη των συνομιλιών», υποστήριξε.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, σε γραπτή του δήλωση, πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Ιζζέτ Ιζτζιάν, επέκρινε έντονα τις δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόϊ μετά τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκιουτέρες για την ανάγκη σύστασης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό αμέσως μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα.

    Ο Ιζτζιάν δήλωσε ότι οι δηλώσεις Ακσόϊ θυμίζουν διχοτόμηση και στόχο έχουν να τινάξουν στον αέρα την διαπραγματευτική διαδικασία για τη λύση του Κυπριακού.

    Ο Ιζτζιάν επανέλαβε τη στήριξη του για λύση στην Κύπρο στη βάση της ομοσπονδίας και τόνισε την ανάγκη για την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών στο πλαίσιο που έγινε αποδεκτό στις συνόδους του Βερολίνου και του Κραν Μοντανά.

    (ΑΚ)

    [07] Συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Ο Τουρκοκυπριακός Τύπος αναφέρεται στο σύνολο των κρουσμάτων από τον ιό Covid-19 και γράφει ότι το Σαββατοκύριακο ανιχνεύτηκαν συνολικά 49 κρούσματα στα κατεχόμενα.

    Η Afrika (21.09.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 1,550 διαγνωστικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και ανιχνευτήκαν 6 νέα κρούσματα του Covid-19, ενώ έλαβαν εξιτήριο 29 άτομα τα οποία νοσηλεύονταν με την εν λόγω νόσο.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι 2 από τα θετικά κρούσματα ανιχνεύτηκαν μετά που εισήλθαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς, 5 αποτελούν αποτέλεσμα επαφών με μολυσμένο κρούσμα . Στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) βρίσκονται 2 άτομα.

    Όσον αφορά το Σαββατοκύριακο, η Halk?n Sesi (20.09.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν στα κατεχόμενα 1,538 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 22 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ 7 ασθενείς αποθεραπεύθηκαν και πήραν εξιτήριο από το «νοσοκομείο». Σε γραπτή του δήλωση ο «υπουργός υγείας», ανέφερε ότι από τα 21 κρούσματα, τα 3 είναι εγχώρια και τα υπόλοιπα 19 άτομα είναι από επαφές με επιβεβαιωμένα κρούσματα και βρίσκονταν ήδη σε καραντίνα.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Avrupa (19.09.20) ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί ανακοίνωσε ότι το Σάββατο ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα κατεχόμενα ανήλθε στα 21 από 2,088 εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ πρόσθεσε ότι 29 άτομα πήραν εξιτήριο από το «νοσοκομείο». Από τα 1 άτομα, το ένα άτομο έφθασε στα κατεχόμενα αεροπορικώς, τα 17 είναι επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και τα 3 είναι εγχώρια κρούσματα. Επίσης ακόμη ένας ασθενείς νοσηλεύεται σε ΜΕΘ από το Σάββατο.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, δύο θετικά κρούσματα εντοπίστηκαν το Σάββατο στο «τμήμα τελωνείων» στη βιομηχανική περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας και ως αποτέλεσμα αυτού το «τελωνείο» έκλεισε μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, ενώ όλοι οι υπάλληλοι που ήρθαν σε επαφή μαζί με τα δυο άτομα τέθηκαν σε απομόνωση.

    Μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν στα κατεχόμενα 155,130 διαγνωστικές εξετάσεις. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 700 άτομα. Αποθεραπευτήκαν 428 άτομα ενώ έχασαν την ζωή τους από τον ιό 4.

    (ΚΣ-ΑΚ)

    [08] Νέα μέτρα εξάγγειλε το «υπουργείο υγείας» για αντιμετώπισης της πανδημίας του Covid-19

    Η Afrika (21.09.20) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας στα κατεχόμενα, ανακοίνωσε νέα μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19. Ανάμεσα σε νέα μέτρα είναι η επέκταση των μέτρων που λήφθηκαν για θέματα που αφορούν την καραντίνα από τις 20 Σεπτεμβρίου μέχρι την 1 Οκτωβρίου. Επιπλέον η αποφυγή διανομής μπροσούρων που αφορούν στην εκλογική προπαγάνδα, αφού αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, η αύξηση του ελέγχου σε χώρους διασκέδασης και εστίασης, το κλείσιμο των μπαρ μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

    Όσον αφορά τα άτομα που έρχονται από το εξωτερικό, όσοι εισέρχονται στα κατεχόμενα από χώρες που ανήκουν στην κατηγορία Β και Γ, θα πρέπει να προσκομίσουν με την είσοδο τους τα αποτελέσματα εξέτασης με ένδειξη αρνητική που έγινε 1-120 ώρες από την ώρα που ανέβηκαν στο αεροπλάνο. Επιπλέον όσοι έρχονται από χώρες που ανήκουν στην κατηγορία Β, θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για 7 μέρες και όσοι έρχονται από χώρες που ανήκουν στην κατηγορία Γ, θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για 14 μέρες.

    Τέλος, όλοι όσοι μπαίνουν σε καραντίνα, πρέπει μετά το τέλος του περιορισμού να κάνουν τεστ PCR.

    Σχολιάζοντας την εξαγγελία των νέων μέτρων, η εφημερίδα επικρίνει το «υπουργείο υγείας» για το γεγονός ότι ενώ αποφάσισε να κλείσει τα μπαρ, αφήνει ανοικτά τα νυχτερινά κέντρα. Επικριτική για αυτή τη ν απόφαση του υπουργείου είναι και η εφημερίδα "K?br?s Manset" που σημειώνει πως «το υπουργείο δεν τόλμησε να αγγίξει τα νυχτερινά κέντρα».

    (ΚΣ)

    [09] 7,524 χώροι εργασίας έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους στα κατεχόμενα, λόγω πανδημίας, δηλώνει ο Σουτζούογλου

    Σύμφωνα με τη Yeni Duzen (19.09.20), ο λεγόμενος υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων Φαϊζ Σουτζούογλου, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην εφημερίδα, αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πανδημίας στο τομέα της εργασίας, είπε ότι από το Μάρτιο μέχρι σήμερα, 7,544 χώροι εργασίας έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου».

    Αναφερόμενος στην κρίση που υπάρχει στα κατεχόμενα λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, ο Σουτζούογλου δήλωσε επίσης ότι από τη 1 Μάϊου μέχρι και τις 30 Ιουνίου, 1,936 Τουρκοκύπριοι πολίτες έχουν σταματήσει από την εργασία τους.

    Ο λεγόμενος υπουργός πρόσθεσε επίσης ότι από τον Αύγουστο, 1,060 άτομα λαμβάνουν ανεργιακό επίδομα.

    Ισχυρίστηκε ακόμη ότι από τις 15 Ιουλίου, 14.000 άτομα έχουν φύγει από τα κατεχόμενα και 5.000 εξ αυτών δεν έχουν επιστρέψει πίσω.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Μηνύματα πριν την Σύνοδο της Ε.Ε. στέλνει ο Καλίν

    Η Hurriyet (20.09.20) γράφει ότι ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, σε συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων DHA, υποστήριξε ότι η αποτυχία της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι μεγάλη απώλεια για την Ευρώπη, δίνοντας το εξής μήνυμα σχετικά με την σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Επειδή δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη, με ενεργό ρόλο στην παγκόσμια πολιτική, να αφήνει εκτός μια χώρα, που έχει στρατηγική σημασία στην περιοχή και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στο NATO, όπως είναι η Τουρκία».

    Στη συνέχεια, ο Καλίν υπενθύμισε ότι η συμφωνία της τελωνειακής ένωσης, που έγινε πριν 96 χρόνια, πρέπει να επικαιροποιηθεί. Αναφορικά με το θέμα των προσφύγων, πρόσθεσε ότι έχουν περάσει πέντε χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας για τους πρόσφυγες και από τότε το θέμα των προσφύγων έχει εμβαθύνει και εμπλακεί σε άλλους τομείς, γι' αυτό η συμφωνία πρέπει να επικαιροποιηθεί. Το τρίτο θέμα, δήλωσε είναι το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους, σημειώνοντας ότι οι Τούρκοι πολίτες πρέπει να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην Ευρώπη. «Εάν σε αυτά τα τρία θέματα γίνουν βήματα και την ίδια στιγμή ξεκινήσουν οι πολιτικές διαβουλεύσεις σε ανώτατο επίπεδο, ένα θετικό κλίμα θα ξαναδημιουργηθεί ανάμεσα στις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναμένουμε ότι αυτά τα θέματα θα συζητηθούν στη σύνοδο. Μας έχουν πει ότι αυτά τα θέματα θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Σχετικά με όλα αυτά τα θέματα, μπορεί να υπάρξει μια καλή ευκαιρία υπό την γερμανική προεδρία. Η Καγκελάριος προσπαθεί γι' αυτό το θέμα», επισήμανε ο Καλίν.

    Σχολιάζοντας τις απειλές για κυρώσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν την Σύνοδο, ο Καλίν υποστήριξε: «Οι κυρώσεις, οι εκβιασμοί και η απειλητική γλώσσα εναντίον της Τουρκίας δεν θα φέρει ποτέ αποτέλεσμα. Αυτό πρέπει να το δουν πια οι Ευρωπαίοι πολιτικοί. Αυτοί, που πιστεύουν ότι θα τρομάξουν την Τουρκία με μια σειρά απειλών και κυρώσεων και που πιστεύουν ότι θα αναγκάσουν την Τουρκία να εγκαταλείψει την αποφασιστικότητας της, βρίσκονται σε μια μάταια προσπάθεια. Πρέπει να το δουν πια αυτό. Αυτού του είδους συγκεκαλυμένης ή ανοιχτής απειλητικής γλώσσας θα ζημιώσει μόνο αυτούς. Η Τουρκία δεν είναι χωρίς ενναλακτικές. Η Τουρκία είναι μια χώρα που επιθυμεί να αναπτύξει καλές σχέσεις με άλλες χώρες και περιοχές στον κόσμο καθώς και στην Ευρώπη, στην Ε.Ε., στην Μέση Ανατολή και στην Αφρική. Αλλά αυτό δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε μια πολιτική αφέλεια. Όπως έχει εκφράσει αρκετές φορές ο Πρόεδρος μας, δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα ή τα εδάφη κανενός, αλλά ούτε θα αφήσουμε κάποιο να εποφθαλμιά τα δικά μας δικαιώματα και το δικό μας δίκαιο. Είτε αυτά βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε στη Συρία, είτε σε ένα άλλο χώρο».

    Αξιολογώντας το μήνυμα του Γάλλου Προέδρου Μακρόν στα τουρκικά στο Twitter, ο Καλίν υποστήριξε ότι «το μήνυμα στα τουρκικά ήταν ένα ωραίο και συμπαθητικό βήμα, αλλά το νόημα είναι πιο σημαντικό από τα λόγια». «Πρέπει να δούμε τι υπονοεί και μέσα σε ποιο πολιτικό στρατηγικό πλαίσιο εντάσσεται αυτό. Προσωπικά, ο κ. Μακρόν δεν διαβάζει σωστά την παγκόσμια πολιτική. Η ευρωπαϊκό κεντρική πολιτική έμεινε πίσω. (...) Πρέπει να διαβάσει σωστά όλους τους παράγοντες, τις νέες δυναμικές της παγκόσμιας πολιτικής. Όλοι μπορούν να δουν τώρα ότι δεν ζούμε πια σε ένα μονοπολικό κόσμο, αλλά η παγκόσμια πολιτική διαμορφώνεται από πολλά κέντρα».

    Απαντώντας στις επικρίσεις του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που χαρακτήριζαν την απόσυρση του ερευνητικού πλοίου Ορούτς Ρείς στην Αττάλεια ως «υποχώρηση», ο Καλίν ανέφερε: «Κυρίως, αυτή είναι μια ευκαιρία που δίνεται στην διπλωματία. Το πλοίου Ορούτς Ρείς θα συνεχίσει, μετά από αυτό, τις δραστηριότητες του στην περιοχή, στα νότια και ανατολικά της περιοχής, αλλά όπως πάντα έχουμε πει, εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε δύναμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στο πεδίο της μάχης. Το κριτήριο του Προέδρου μας στην εξωτερική πολιτική είναι αυτό, αλλά δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά θα έχει καβγαδίζει με όλους σε κάθε θέμα. Ή κάνετε αντιπολίτευση. Λέει [η αντιπολίτευση], 'εσείς καβγαδίζετε με όλους, θα μείνετε μόνοι', ή όταν δίνεται ευκαιρία στην διπλωματία, όταν εντατικοποιείται ο διπλωματικός διάλογος, λέει 'εσείς κάνατε υποχωρήσεις'. Είναι αντίθετοι σε κάθε κίνηση. (...) Ο Πρόεδρος μας, ο Υπουργός Εξωτερικών και οι άλλοι υπουργοί μας είναι πάντα ανοικτοί σε κάθε εποικοδομητική υπόδειξη».

    Καλώντας την αντιπολίτευση να μην εργαλειοποιεί τα ουσιώδεις εθνικά τους ζητήματα σε υλικό εσωτερικής πολιτικής, ο Καλίν σημείωσε: «Τώρα υπάρχει μια σημαντικά διπλωματική ευκαιρία μπροστά μας. Κάναμε τις απαραίτητες εκκλήσεις σε Ελλάδα και σε χώρες της Ε.Ε. για να την αξιολογήσουμε. Μην χαραμίσετε αυτή την ευκαιρία. Επειδή δυστυχώς, η συμφωνία, που υπέγραψε προηγουμένως η Ελλάδα με την Αίγυπτο, ήταν ο βασικός λόγος της αποτυχίας της πρώτης προσπάθειας. Για να αποφύγουμε μια παρόμοια κατάσταση, πρέπει αυτή την στιγμή τα μέλη κράτη της Ε.Ε. μαζί με την Ελληνική πλευρά να ενεργήσουνε με ένα ορθολογιστικό και εποικοδομητικό τρόπο. Ένα κάνουν το βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, η Τουρκία δεν θα τους αφήσει χωρίς ανταπόκριση».

    Αναφερόμενος στις διερευνητικές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, που είχαν αρχίσει το 2002 και σταμάτησαν με απόφαση της κυβέρνησης του Τσίπρα το 2016 μετά από 60 συνεχόμενες συναντήσεις, ο Καλίν υποστήριξε ότι «όπως είπε και ο Πρόεδρος τους, θα είναι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά και ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν αυτά τα θέματα χωρίς προϋποθέσεις», προσθέτοντας: «Σε αυτό το σημείο, το κλίμα έχει καταστεί πολύ καταλληλότερο για την επανέναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων. Οι διαπραγματεύσεις μας συνεχίζονται σε σχέση με αυτό και σύντομα οι διερευνητικές διαπραγματεύσεις μπορούν να αρχίσουν πάλι. Φυσικά, αυτό θα έχει θετική αντανάκλαση στη Σύνοδο της Ε.Ε.».

    Σημειώνοντας ότι η οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων είναι μια πολύ τεχνική διαδικασία και ότι παρόμοιες διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για χρόνια στον κόσμο, ο Καλίν υποστήριξε: «Ενώ συνεχίζονται αυτές οι διαπραγματεύσεις, ταυτόχρονα θα μπορούσαν να συνεχίζονται και οι έρευνες για ενέργεια. Αν μπορούσαν διεξαχθούν στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της διαφάνειας, όλοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτό. Αν αυτό δεν είναι λογικό, ας διαπραγματευόμαστε τότε για χρόνια, επειδή αυτές οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να διαρκέσουν για χρόνια, και κατά την διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων, κανείς μας να μην κάνει διεξάγει οποιαδήποτε έρευνα ή σάρωμα σε οποιοδήποτε μέρος στην Ανατολική Μεσόγειο. Ούτε αυτό δεν είναι λογικό. Με άλλα λόγια, λέω ότι οι αυτές οι εργασίες μπορούν να γίνουν με διαφάνεια στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο».

    Επισημαίνοντας ότι «ο ελληνοκυπριακός τομέας μαζί με την τουρκική πλευρά στην Κύπρο, θα μπορούσαν να συνομιλήσουν μεταξύ τους για τις περιοχές που περιγράφονται ως αμφισβητούμενες περιοχές και αν βρεθεί μια ενεργειακή πηγή στην αμφισβητούμενη περιοχή, τότε θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένα μοντέλο στο θέμα διαμοιρασμού», ο Καλίν διευκρίνισε: «Δηλαδή, όταν βρούμε κάτι στη δική μας περιοχή, εύκολα θα μπορούσαμε να το διαμοιραστούμε με την άλλη πλευρά και αν η ελληνοκυπριακή πλευρά βρει πηγή ενέργειας στη δική της περιοχή θα μπορεί με ευκολία να το διαμοιραστεί με την τουρκική πλευρά. Αυτό δεν είναι αδύνατον. ΄Τσι θα μπορούσαμε να μετατρέψουμε την Κύπρο και όλη την Ανατολική Μεσόγειο σε μια θάλασσα ειρήνης. Αλλά δυστυχώς, η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν πάντα η πλευρά που δραπέτευε από αυτή την διαδικασία και η Ευρώπη πρέπει πλέον να το δει αυτό. Ο ελληνοκυπριακός τομέας αρνείται να συνομιλήσει με την τουρκική πλευρά, λέγοντας 'εμείς δεν τους αναγνωρίζουμε αυτούς'. Δεν υποβάλλει μια εποικοδομητική εναλλακτική για κοινές δραστηριότητες έρευνας-σάρωσης ή άλλες παρόμοιες δραστηριότητες. Προσπαθεί να ασκήσει πίεση στην Τουρκία λαμβάνοντας στήριξη από άλλες χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτές είναι παιδιάστικες συμπεριφορές, είναι μάταιες προσπάθειες. Με αυτές δεν μπορούν ούτε να τρομοκρατήσουν την Τουρκία, ούτε να την κάνουν να εγκαταλείψει την αποφασιστικότητά της, ούτε μπορούν να κάνουν την Τουρκία να μειώσει την αποφασιστικότητά της στο θέμα της υπεράσπισης των συμφερόντων, δικαιωμάτων και του δικαίου του Τουρκοκυπριακού λαού».

    Επικρίνοντας το πρωτοσέλιδο της ελληνικής εφημερίδας, που πρόσβαλε τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, ο Καλίν δήλωσε ότι είχε επικοινωνήσει με τον Έλληνα ομόλογό του και ότι επικρίθηκε το δημοσίευμα σε σχετική ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

    Στη συνέχεια, καταδίκασε το δημοσίευμα και ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τονίζοντας ότι δεν δεχθούν ποτέ κανένα, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού λαού να δείχνει ασέβεια και να στοχοποιεί τον Πρόεδρο τους.

    (ΔΨ)

    [02] Έρευνα εναντίον της ελληνικής εφημερίδας «Δημοκρατία»

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (21.09.20), η εισαγγελία της Άγκυρας άρχισε έρευνα εναντίον της ελληνικής εφημερίδας «Δημοκρατία» για το πρωτοσέλιδό της, που περιείχε προσβολές εναντίον του Τούρκου Προέδρου και αρχηγό του κυβερνώντος Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), σύμφωνα με τα άρθρα 12,13 και 299 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα.

    Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν, μέσω του δικηγόρου του Χουσεΐν Αϊτίν, προχώρησε σε μήνυση εναντίον της εφημερίδας.

    (ΔΨ)

    [03] Η ομοσπονδία είναι εκτός τραπέζι διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, επαναλαμβάνει ο Τσαβούσογλου

    Σύμφωνα με την Hurriyet (18.09.20), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, , σχετικά με το Κυπριακό πρόβλημα, επανέλαβε τα εξής: «Τα βήματα μας που κάναμε σχετικά με την Κύπρο, είναι εκεί. Όπως γνωρίζετε, το σχέδιο Ανάν ήταν ανεπιτυχές. Επειδή, παρόλο που η ελληνοκυπριακή πλευρά πρώτα το υπέγραψε, μετά το 75% το απέρριψε. Είδαμε ποιος θέλει και ποιος δεν θέλει λύση. Μετά που έγινα υπουργός εξωτερικών, άρχισε πάλι οι συνομιλίες. Συνομιλούσαμε για έντεκα μέρες, αλλά πάλι υπήρξε αποτυχία. Εμείς είπαμε στην Γενεύη και στο Κρανς Μοντάνα 'Αυτές είναι οι τελευταίες συνομιλίες, εμείς δεν θα ξανά συνομιλήσουμε πια για ομοσπονδία'. Οριστικά δεν θα αρχίσουμε μια τέτοια συνομιλία. Δεν θα εισέλθουμε σε τέτοιες περιπέτειες, ανοιχτού τέλους, για μια ομοσπονδία που δεν θα φέρει αποτέλεσμα. Πρέπει να διεξαχθεί μια συνομιλία, που θα φέρει αποτέλεσμα».

    Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Το δηλώσαμε δεκάδες φορές, εμείς ποια δεν συνομιλούμε για ομοσπονδία στο Κυπριακό πρόβλημα», προσθέτοντας ότι η προτεραιότητα τους εκεί είναι άλλες επιλογές εκτός της ομοσπονδίας. «Αν κατατεθεί μια πρόταση για δύο κράτη, συνομοσπονδία ή παρόμοια άλλη πρόταση, θα μπορούσαμε να την αξιολογήσουμε», επισήμανε.

    (ΔΨ)

    [04] Το Ορούτς Ρέις συνεχίζει τις εργασίες συντήρησης στο λιμάνι της Αττάλειας

    Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό NTV (21.09.20), ο καπετάνιος του ερευνητικού πλοίου Ορούτς Ρέις Τσανκάτ Ουζσιέν, σε συνέντευξή του στο NTV, περιγράφει για τα καθήκοντα τους κατά την διάρκεια των 35 συνεχόμενων ημερών που βρίσκονταν ανοιχτά της θαλάσσης, σε περιοχές που θα μπορούσαν να μετατραπούν ανά πάσα στιγμή σε σύγκρουση.

    Στη συνέχεια, ο καπετάνιος δήλωσε ότι είχαν αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Αττάλειας για ανεφοδιασμό, εργασίες συντήρησης, καλύπτοντας ανάγκες ζωτικής σημασίας για διάρκειας 35 ημερών. Στις 9 Αυγούστου είχαν αναχωρήσει από το λιμάνι και στις 10 Αυγούστου, με την έκδοση Navtex, προχώρησαν προς την τοποθεσία «Demre-1».

    Το προσωπικό του πλοίου αποτελείται από 54 άτομα, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου, σημείωσε ο καπετάνιος, υπενθυμίζοντας ότι καθ' όλη την διάρκεια των ερευνών τους, συνοδεύοντας από τουρκικά πολεμικά πλοία και ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στις δραστηριότητες τους. «Το κράτος μας δεν θα επέτρεπε να συμβεί οποιοδήποτε γεγονός», πρόσθεσε.

    Εν τω μεταξύ, η Hurriyet (20.09.20) γράφει ότι ενώ συνεχίζει το Ορούτς Ρέις τις εργασίες συντήρησης στο λιμάνι της Αττάλειας, θεάθηκε και ένα τουρκικό υποβρύχιο να αγκυροβολεί στο λιμάνι.

    (ΔΨ)

    [05] Στα 1,519 τα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 και 61 νεκροί στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την Hurriyet (20.09.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου στην Τουρκία σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 1,519 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά νόσου Covid-19, από σύνολο 95,231 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ την ίδια στιγμή απεβίωσαν 61 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 1,116.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 302,867 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 7,506. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 266,117.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 9,269,015 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,456 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 7,0%.

    Σύμφωνα με την Sabah (20.09.20), ο Υπουργός Υγείας Κοτζά επανέλαβε τις προειδοποιήσεις ότι είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται τρία μέτρα (μασκα-απόσταση-υγιεινή) στην καταπολέμηση της πανδημίας, προσθέτοντας ότι οι ιοί της γρίπης και γρίπης Α μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο με την νόσο Covid-19, γι' αυτό ο κίνδυνος μετάδοσης αυξάνεται σε κλειστούς χώρους και σε κοντινές αποστάσεις. «Ας μην αναγκασθούμε να πολεμάμε δύο ιούς την ίδια στιγμή», τόνισε ο Κοτζά.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 21 September 2020 - 13:51:58 UTC