Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-09-18

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

--1427249692-515707-1600696306=:19366 Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 173/2020 18.09.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Άκσοϊ: «Δεν έμεινε τίποτε να συζητηθεί όσον αφορά την ομοσπονδία»
  • [02] Ακιντζί: «Η ευκαιρία για λύση θα χτυπήσει ξανά την πόρτα μας»
  • [03] Τατάρ: «Η δήλωση Γκουτέρες έγινε για να στηρίξει τον Ακιντζί»
  • [04] «Πρέπει να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με διαμοιρασμό του φυσικού αερίου», αναφέρει ο Όζερσαϊ
  • [05] Έρχουρμαν: «Η ομοσπονδία είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»
  • [06] Ο Αρικλί καλεί τον Γκουντέρες να δώσει τέλος στην αναζήτηση λύσης στην βάση της ομοσπονδία
  • [07] Χαιρετίζει την δήλωση του Γκουτέρες για συνάντηση, αλλά με προϋποθέσεις, αναφέρει ο Ντεκτάς
  • [08] Δώδεκα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [09] Ανησυχίες για την οικονομία στα κατεχόμενα, εκφράζουν οικονομικές οργανώσεις
  • [10] Χρηματικές ποινές μέχρι και ποινή φυλάκισης για όσους δεν τηρούν τους κανονισμούς σχετικά με την πανδημία Covid-19
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Mήνυμα Έρντογαν για την Ανατολική Μεσόγειο: «Η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε απειλές εκβιασμούς και πειρατείες»
  • [02] Ο Έρντογαν κάλεσε την ΕΕ να υιοθετήσει πιο αντικειμενική και ουδέτερη στάση έναντι στην Τουρκία σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σαρλ Μισέλ
  • [03] 'Απαράδεκτο και αβάσιμο' χαρακτηρίζει το Τουρκικό ΥΠΕΞ το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο
  • [04] Τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο συζήτησε χθες ο Τσαβούσογλου σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ και άλλους ξένους αξιωματούχους
  • [05] Καλίν: «Η Τουρκία αναμένει από την ΕΕ να είναι 'ειλικρινείς διαμεσολαβητής' στην ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο»
  • [06] Αρθρογράφος της Χουριετ υποστηρίζει ότι η Άγκυρα διεξάγει παρασκηνιακή διπλωματία για υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο
  • [07] Aλτάϊ: «Η Τουρκία έχει απόλυτο δίκαιο στην υπόθεση της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου»
  • [08] Ο οίκος Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα 8 εταιρειών στην Τουρκία
  • [09] Στα 1,648 τα κρούσματα με Covid-19 χθες στην Τουρκία και 66 ακόμη οι νεκροί

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Άκσοϊ: «Δεν έμεινε τίποτε να συζητηθεί όσον αφορά την ομοσπονδία»

    Η Afrika (18.09.20) γράφει ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Άκσοϊ, δήλωσε ότι δεν έμεινε τίποτε πλέον να συζητηθεί όσον αφορά την ομοσπονδία στην λύση του Κυπριακού και τόνισε ότι από εδώ και πέρα η Τουρκία δεν θα συζητεί για ομοσπονδία στην νέα διαδικασία των συνομιλιών.

    Ο Άκσοϊ είπε επίσης ότι η όλη προσπάθεια στο Κρανς Μοντανά απέτυχε λόγω της στάσης που τήρησε η Ελληνοκυπριακή πλευρά και πρόσθεσε ότι από εδώ και πέρα η νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης δεν θα τεθεί στην βάση της ομοσπονδίας.

    Υποστήριξε πως αυτή η θέση είχε διατυπωθεί τόσο από την Τουρκία, όσο και από τον Ακινζτί πριν το τέλος της διάσκεψης.

    Είπε ακόμα πως ο λόγος της αποτυχίας της συνόδου του Κρανς Μοντανά ήταν η άρνηση της Ελληνοκυπριακής πλευράς να αναγνωρίσει την πολιτική ισότητα της Τουρκοκυπριακής πλευράς και υποστήριξε πως οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν αγαθά, όπως το φυσικό αέριο, με τους Τουρκοκύπριους.

    Υποστήριξε πως έχουν πλέον συζητηθεί όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν στην ομοσπονδία και δεν έχει μείνει τίποτε άλλο πλέον να ειπωθεί. «Σε περίπτωση που τεθεί θέμα νέας διαδικασίας, χρειάζεται να δούμε νέες επιλογές. Αυτή είναι η θέση μας», είπε.

    Ο Άκσοϊ πρόσθεσε τέλος ότι ήρθε ο καιρός να συζητηθεί μια λύση στην βάση των πραγματικοτήτων στο νησί και της ισότητας στην κυριαρχία.

    (ΚΣ)

    [02] Ακιντζί: «Η ευκαιρία για λύση θα χτυπήσει ξανά την πόρτα μας»

    Η Havadis (18.09.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επιβεβαίωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σχεδιάζει να ξεκινήσει την διαπραγματευτική διαδικασία με τη συμμετοχή εγγυητών και κομμάτων μετά τις «προεδρικές εκλογές» του Οκτωβρίου. «Η δήλωση του Γκουτέρες είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης του Βερολίνου. Τα μέρη θα συναντηθούν πρώτα στην ανεπίσημη 5η συνάντηση και ο οδικός χάρτης θα καθοριστεί ανάλογα με το αποτέλεσμα από εκεί», είπε ο Ακιντζί.

    Ο Ακιντζι, ο οποίος είναι υποψήφιος για τις «προεδρικές εκλογές» συμμετείχε σε πρόγραμμα στο Haber Cyprus Web TV.

    Απατώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ακιντζί είπε πως η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ δεν σημαίνει υποστήριξη προς το άτομο του, αλλά υποστήριξη για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν «βάσει μιας ομοσπονδιακής δομής με 2 περιφέρειες, 2 κοινότητες, 2 ίσες συνιστώσες χώρες, όπως συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές στη σύνοδο κορυφής του Βερολίνου και όπως εκφράζονται στις παραμέτρους του ΟΗΕ». Είπε ακόμα πως η 5μερής είναι αίτημα της Τουρκικής Δημοκρατίας και υποστήριξε πως θα χτυπήσει ξανά την πόρτα η ευκαιρία για λύση του Κυπριακού. «Είτε θα προχωρήσουμε προς μια ομοσπονδιακή λύση, ή η διαίρεση στο νησί θα γίνει ακόμη πιο δυνατή», είπε.

    Υποδεικνύοντας ότι κανείς δεν θα ήταν πρόθυμος να αφήσει τις συνομιλίες να συνεχιστούν για άλλα 50 χρόνια, ο Ακιντζί είπε πως η δήλωση στο Βερολίνο το εμποδίζει αυτό και φέρνει μια νέα αντίλιηψη στις διαπραγματεύσεις που είναι προσανατολισμένες στο αποτέλεσμα. Είπε ακόμα πως αν υπάρχει πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές δεν θα χρειαστούν 50 χρόνια για ανεύρεση λύσης.

    (ΚΣ)

    [03] Τατάρ: «Η δήλωση Γκουτέρες έγινε για να στηρίξει τον Ακιντζί»

    Η Kibris Postasi (18.09.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ και υποψήφιος για τις «προεδρικές εκλογές» της 11ης Οκτωβρίου υποστήριξε πως η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ για 5μερή διάσκεψη έγινε για στήριξη του Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος.

    Ο Τατάρ που έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε εκπομπή του K?br?s Postas? TV, ανέφερε ότι η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει κάθε χρόνο αυτούς τους μήνες και ένα από τα 3-5 θέματα που συζητούνται είναι και το Κυπριακό. «Αυτή η δήλωση έγινε σε αυτό το πλαίσιο», υποστήριξε.

    Αναφερόμενος στις «προεδρικές εκλογές», είπε πως αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία να δοθεί το σωστό μήνυμα και μπορεί αν είναι εντελώς διαφορετικό και να σημαίνει την χαλάρωση των εγγυήσεων της Τουρκίας και των δεσμών μαζί της.

    Είπε πως οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να υποστηρίξουν το μέλλον της Τουρκίας και επέκρινε τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Ακιντζί μετά την επέμβαση της Τουρκίας στην Συρία, υποστηρίζοντας πως ήταν πολύ καλά υπολογισμένες. Υποστήριξε επίσης πως η πλειοψηφία των ανθρώπων στα κατεχόμενα δεν ασπάζονται το περιεχόμενο της δήλωσης Ακιντζί.

    Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις που γίνονται, εξέφρασε την πεποίθηση του ότι θα είναι στον δεύτερο γύρο των εκλογών και υποστήριξε πως θα υπάρξει μεγάλη συσπείρωση των ψηφοφόρων του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) γύρω από το πρόσωπο του. Σε ερώτηση αν θα συνεχίσει να είναι αρχηγός του Κόμματος σε περίπτωση που εκλεγεί, απάντησε: «Είμαι ο αρχηγός του UBP, ήρθα (σε αυτή την θέση) με το συνέδριο και θα αποχωρήσω με το συνέδριο».

    Είπε επίσης πως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην «συγκυβέρνηση», παρά το γεγονός ότι είναι υποψήφιοι και οι δύο ηγέτες των κομμάτων που αποτελούν τον «κυβερνητικό συνασπισμό», δηλαδή ο ίδιος και ο ηγέτης του Κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Όζερσαϊ.

    Ο Τατάρ δήλωσε πως αναμένει ασφαλώς να τον υποστηρίξει ο Όζερσαϊ σε περίπτωση που περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών «για το καλό της κυβέρνησης», όπως είπε. Είπε πως κι αυτός θα κάνει το ίδιο σε περίπτωση που ο Όζερσαϊ περάσει στον δεύτερο γύρο. Σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό η κυβέρνηση θα διαλυθεί, ανέφερε.

    Είπε επίσης πως μπορεί να γίνουν πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο.

    (ΚΣ)

    [04] «Πρέπει να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με διαμοιρασμό του φυσικού αερίου», αναφέρει ο Όζερσαϊ

    Η Hakikat (18.09.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός Κουντρέτ Όζερσαϊ δήλωσε: «Χωρίς να έχουν αλλάξει οι παρούσες συνθήκες και όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι έτοιμη για διαμοιρασμό της εξουσίας και του πλούτου, σημαίνει ότι αυτός ο λαός θα εγκλωβιστεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσουν ένα ομοσπονδιακό συνεταιρισμό στη βάση του διαμοιρασμού. Για να μην παγιδευτούμε σε ένα φαύλο κύκλο, πρέπει να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου. Είναι όρος να θέσουμε στην ελληνοκυπριακή ηγεσία ένα τεστ ειλικρίνειας, μέσω ενός διαλόγου συνεργασίας στο θέμα του φυσικού αερίου. Εν συντομία, δεν είναι πιθανόν πλέον να συνεχιστούν από το σημείο που έμειναν οι άκαρπες συνομιλίες, ένα νέο πλαίσιο πρέπει να καθοριστεί και ο πολιτικός διάλογος πρέπει να συνεχιστεί ανάλογα».

    Στη συνέχεια, ισχυρίστηκε ότι εάν υπάρχει επιθυμία για δημιουργία μιας υγιούς κατάστασης για το μέλλον του νησιού, πρέπει να διασφαλιστεί ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα επιδείξει την βούληση για συνεργασία και διάλογο, ιδιαίτερα στο διαμοιρασμό των φυσικών πηγών.

    Σχολιάζοντας την δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ότι υπάρχει ομοφωνία να περιμένουν για τις «εκλογές» πριν προχωρήσουν με τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που οραματίζονται και ότι είναι πολύ σημαντικό να αναπτυχθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη μελλοντική επιτυχία αυτών των διαπραγματεύσεων, ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι πάντα έτοιμη για εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και του διαλόγου, που προβλέπει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ. «Καθώς ο Γενικός Γραμματέας κάνει αυτή την έκκληση, πρέπει να μην παραβλέπει την αδιάλλακτη στάση της ελληνοκυπριακής και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στην θέματα που αφορούν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Σε αντίθετη περίπτωση, ούτε ο διάλογος σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, ούτε και το θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι πιθανόν να φθάσουν σε ένα επιτυχές αποτέλεσμα», ισχυρίστηκε ο Όζερσαϊ.

    «Εάν τα Ηνωμένα Έθνη είναι πραγματικά ειλικρινή στην προσπάθεια τους για λύση του Κυπριακού προβλήματος, πρέπει, καταρχάς, η ελληνοκυπριακή πλευρά να αποφεύγει τον προκλητικό εξοπλισμό και παρόμοιες στρατιωτικές δραστηριότητες, καθώς και τις μονομερείς και έκνομες ενέργειες σχετικά με τους υδρογονάνθρακες, που βρίσκονται γύρω από το νησί, που είναι αποδεκτό από όλη την διεθνή κοινότητα ότι ανήκει [το νησί] σε δύο λαούς», υποστήριξε ο Όζερσαϊ, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς να χάνει χρόνο, να παρακινήσει την «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου» να συνεργαστεί με την Τουρκοκυπριακή πλευρά, που είναι ο ίσος συνέταιρος στους υδρογονάνθρακες.

    (ΔΨ)

    [05] Έρχουρμαν: «Η ομοσπονδία είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»

    Υπό τον τίτλο: «Έρχουρμαν: Η ομοσπονδία υπάρχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», η Yeni Duzen (18.09.20) γράφει ότι ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι η πρόταση για ομοσπονδία, για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και οι άλλες επιλογές που συζητιούνται δεν είναι πιθανές υπό τις σημερινές συνθήκες, τονίζοντας ότι πιστεύει η λύση του Κυπριακού προβλήματος θα ανοίξει το δρόμο για τον Τουρκοκυπριακό «λαό».

    Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή στον σταθμό Diyalog TV, ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι το θέμα της ομοσπονδίας έχει συζητηθεί δεκάδες χρόνια, υπενθυμίζοντας ότι η πρόταση για ομοσπονδία ήταν θέση, που προτάθηκε αρχικά από την Τουρκική πλευρά. «Αν αναφερόμαστε σε πενταμερή συνάντηση, είναι γνωστό σε όλους ότι η ομοσπονδία βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο Έρχουρμαν.

    Αναφερόμενος στο άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, ο Έρχουρμαν δήλωσε ότι το άνοιγμα πρέπει να γίνει άμεσα εντός του διεθνούς δικαίου. «Πρώτα πρέπει η περιοχή να αφαιρεθεί από την στρατιωτική ζώνη. Γι' αυτό πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες επαφές με την Τουρκία. Ταυτόχρονα, με συνεννόηση με την επιτροπή ακίνητης περιουσίας, πρέπει να πούμε στα Ηνωμένα Έθνη 'Είμαστε έτοιμοι. Ανοίγουμε στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ας καθίσουμε και ας συμβουλευτούμε, και αν χρειαστεί ας διαπραγματευτούμε'. Την ίδια περίοδο, πρέπει να έλθουμε σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Ένωση για διεύρυνση του περιεχομένου του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής», ανέφερε ο Έρχουρμαν.

    Σημειώνοντας ότι θα ιδρύσουν μια «επιτροπή αθλητισμού» στην «προεδρία» για να γινει άνοιγμα του αθλητισμού στο εξωτερικό, ο Έρχουρμαν δήλωσε ότι θα προτείνουν στους Ελληνοκύπριους δικοινοτική επιτροπή αθλητισμού. «Ο μεγαλύτερος μας πλούτος είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο, οι ανθρώπινοι πόροι», δήλωσε ο Έρχουρμαν.

    (ΔΨ)

    [06] Ο Αρικλί καλεί τον Γκουντέρες να δώσει τέλος στην αναζήτηση λύσης στην βάση της ομοσπονδία

    Η Vatan (18.09.20) γράφει ότι ο ηγέτης του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP- το Κόμμα των Εποίκων) Ερχάν Αρικλί, και υποψήφιος για τις «προεδρικές εκλογές» της 11ης Οκτωβρίου σχολιάζοντας την έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για 5μερή διάσκεψη, κάλεσε τον Αντόνιο Γκουντέρες να δώσει τέλος στην αναζήτηση λύσης στην βάση της ομοσπονδία, όσον αφορά στην λύση του Κυπριακού.

    Υπενθυμίζοντας ότι μετά το «φιάσκο του Κρανς Μοντάνα», όπως το χαρακτήρισε, στις 7 Ιουλίου 2017 ο Γκουντέρες είχε πει πως δεν θα υπάρξει άλλη προσπάθεια εκτός αν αλλάξει ο τρόπος σκέψης των εμπλεκομένων μερών, ο Αρικλί είπε πως διερωτάται με ποια λογική γίνεται αυτή η νέα πρωτοβουλία αφού δεν υπήρχε καμία αλλαγή στον τρόπο σκέψης.

    «Ο Γκουτέρες θα πρέπει να αντιληφθεί ότι οι διαπραγματεύσεις που έχουν ως βάση την ομοσπονδία στην Κύπρο δεν θα έχουν αποτέλεσμα και να το δηλώσει στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο Τουρκοκυπριακός λαός δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτό τον μύθο της ομοσπονδίας που διαρκεί εδώ και 43 χρόνια. Στις εκλογές της 11ης Οκτωβρίου ο λαός μας θα πει ένα μεγάλο όχι σε αυτούς που θέλουν να του κλέψουν ακόμα 5 χρόνια με το όνειρο της ομοσπονδίας», είπε ο Αρικλί.

    (ΚΣ)

    [07] Χαιρετίζει την δήλωση του Γκουτέρες για συνάντηση, αλλά με προϋποθέσεις, αναφέρει ο Ντεκτάς

    Η K?br?s (18.09.20) γράφει ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος για τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές» Σερντάρ Ντεκτάς, σχολιάζοντας την δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για την επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων μετά τις «εκλογές» της 11ης Οκτωβρίου, δήλωσε: «Εμείς θα πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά ενώ γνωρίζουμε ότι θα πάμε, επιθυμούμε να ξέρουμε και πώς θα σηκωθούμε».

    Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ντεκτάς ανέφερε ότι αυτή η αναμενόμενη δήλωση του Γκουτέρες αποδεικνύει για ακόμη μια φορά πόσο σημαντικές είναι οι «προεδρικές εκλογές» της 11ης Οκτωβρίου. Τονίζοντας ότι ενώ ο κ. Γκουτέρες επισήμανε την σημασία των βημάτων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, κάνοντας έκκληση να μην λαμβάνονται μονομερή βήματα που θα τινάξουν στον αέρα την διαδικασία των συνομιλιών, ο Ντεκτάς σημείωσε ότι αξιολογούν αυτή την δήλωσή του ως μια προειδοποίηση για κάποιους υποψηφίους, που κάνουν δηλώσεις για άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, και για τις ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα των υδρογονανθράκων. «Ενώ χαιρετίζουμε αυτό το κάλεσμα του κ. Γκουτέρες, είναι φανερόν ότι αυτή η πρωτοβουλία για συνάντηση είναι πιθανή μόνο με την συναίνεση όλων των πλευρών», κατέληξε ο Ντεκτάς.

    (ΔΨ)

    [08] Δώδεκα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (18.09.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 2,291 διαγνωστικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και ανιχνευτήκαν 12 νέα κρούσματα του Covid-19, ενώ έλαβαν εξιτήριο 7 άτομα τα οποία νοσηλεύονταν με την εν λόγω νόσο.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι 2 από τα θετικά κρούσματα ανιχνεύτηκαν μετά που εισήλθαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς, 5 αποτελούν αποτέλεσμα επαφών με μολυσμένο κρούσμα και τα υπόλοιπα 5 προέρχονται από εγχώριες μολύνσεις. Στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) βρίσκονται 2 άτομα.

    Μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν στα κατεχόμενα 151,130 διαγνωστικές εξετάσεις. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 651 άτομα. Αποθεραπευτήκαν 363 άτομα ενώ έχασαν την ζωή τους από τον ιό 4.

    (ΚΣ)

    [09] Ανησυχίες για την οικονομία στα κατεχόμενα, εκφράζουν οικονομικές οργανώσεις

    Υπό τον τίτλο «Στην πραγματικότητα, τώρα αρχίζει», η Yeni Duzen (18.09.20) γράφει ότι οι οικονομικές οργανώσεις στα κατεχόμενα είναι απαισιόδοξες και ανησυχούν για την οικονομική κατάσταση που προκλήθηκε στα κατεχόμενα εξαιτίας της πανδημίας Covid-19 και λόγω των συνεχιζόμενων αυξημένων κρουσμάτων.

    Ο «πρόεδρος» της «ένωσης Τουρκοκύπριων ξενοδόχων» Ντιμάγ Τσαγινέρ ανέφερε, όπως είναι γνωστό υπάρχει μια σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων στη «χώρα» μας, με αποτέλεσμα να ληφθούν αποφάσεις από το «υπουργικό συμβούλιο», ώστε οι αφιχθέντες επιβάτες από το εξωτερικό να τίθενται σε απομόνωση, και τα καζίνο να κλείσουν. Αυτό οδήγησε αρκετά ξενοδοχεία να βάλουν λουκέτο, σημείωσε, θέτοντας σε κίνδυνο όλο τον τουριστικό τομέα και για το 2021.

    Ο «πρόεδρος» του «τουρκοκυπριακού επιμελητηρίου μικροκαταστηματαρχών και μικροτεχνιτών» Μαχμούρ Κανπέρ ανέφερε ότι έχουν απώλεια 70% των εισοδημάτων τους. Ο δε πρόεδρος του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου Τουργκάι Ντενίζ δήλωσε ότι οι άνθρωποι φοβούνται να προβούν σε αγορές, ακόμη και να βγουν έξω από το σπίτι τους, προσθέτοντας ότι αυτό επηρεάζει πολύ αρνητικά την οικονομία τους. Αναφερόμενος στις δυσκολίες των επιχειρήσεων, ο Ντενίζ επισήμανε το εξής: «Άλλωστε είμαστε σε νησί, συνδεδεμένο με το εξωτερικό. Κανείς δεν έρχεται από τον νότο [ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές], δεν υπάρχουν τουρίστες, δεν υπάρχουν φοιτητές. Αν ο κόσμος δεν βγει έξω, μας περιμένουν πολύ δύσκολες μέρες».

    Υπό τον τίτλο «Ρεκόρ πτώση της τουρκικής λίρας έναντι ευρώ και δολάριο», η K?br?s (18.09.20) γράφει ότι η τουρκική λίρα υποχώρησε χθες στο 7,5580 σε σχέση με το δολάριο, στο 8,920 σε σχέση με το ευρώ και στο 8,3045 σε σχέση με την στερλίνα.

    (ΔΨ)

    [10] Χρηματικές ποινές μέχρι και ποινή φυλάκισης για όσους δεν τηρούν τους κανονισμούς σχετικά με την πανδημία Covid-19

    Η Yeni Duzen (18.09.20) γράφει ότι «η ολομέλεια της βουλής, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίας, υπερψήφισε ομόφωνα το τροποποιητικό νομοσχέδιο περί λοιμωδών νοσημάτων, που ετοιμάστηκες εξαιτίας της πανδημίας Covid-19».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, «ο νόμος προνοεί χρηματικές ποινές και φυλάκιση μέχρι ενός έτους για όσους δεν εφαρμόζουν τα διατάγματα και τους κανονισμούς». Σημειώνεται ότι θα επιβάλλεται ποινή προστίμου πέντε φορές μεγαλύτερη από το κατώτατο μισθό η ακόμη ποινή φυλάκισης, για όσους δεν φορούν μάσκα, δεν κρατούν αποστάσεις ή δεν τηρούν τους κανόνες για την απομόνωση.

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Mήνυμα Έρντογαν για την Ανατολική Μεσόγειο: «Η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε απειλές εκβιασμούς και πειρατείες»

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-17.09.20), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, σε ομιλία του χθες στα πλαίσια της εκδήλωσης κρατικών μεταλλίων στην Τουρκία, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία, η οποία κατέχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν πρόκειται να υποκύψει σε απειλές και εκβιασμούς.

    «Οι εμπλεκόμενες πλευρές γνωρίζουν πολύ καλά ότι η γλώσσα των απειλών δεν δουλεύει και ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υποκύψει σε απειλές, εκβιασμούς και πειρατείες. Παρά τις προκλητικές και παιδιάστικες συμπεριφορές της απέναντι πλευράς, εμείς κινηθήκαμε με τη σοβαρότητα ενός μεγάλου κράτους που έχει δίκιο», είπε, υποστηρίζοντας ότι θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα νόμιμα δικαιώματα τους και αυτά της «ΤΔΒΚ», τα οποία πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.

    Τονίζοντας τη σημασία του διαλόγου και των συνομιλιών για την επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Προέδρος υποστήριξε ότι η Τουρκία ήταν υπέρ της επίτευξης λύσης και της επίλυσης των διαφορών μέσω του διαλόγου, των διαπραγματεύσεων και στη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας. «Η προώθηση της διπλωματίας στο τραπέζι τις τελευταίες μέρες είναι αποτέλεσμα της αποφασιστικής μας στάσης. Όσοι προσεγγίζουν την Τουρκία με ειλικρίνεια θα αντιμετωπίζονται πάντα με καλή πρόθεση. Εάν δοκιμάζουν την υπομονή και αποφασιστικότητα της Τουρκίας θα παίρνουν πάντοτε την απάντηση που τους ταιριάζει», ανέφερε επίσης ο Τούρκος Πρόεδρος.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του στα πλαίσια συνάντησης που είχε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, με τους επαρχιακούς προέδρους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), απαντώντας στις εσωτερικές επικρίσεις για την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στη Συρία, τη Λιβύη, τη Γαλλία και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Έρντογαν είπε τα εξής: «Κάποιοι μέσα στη χώρα μας επιμένουν να θέλουν να μας ρίχνουν μέσα σε ρηχά νερά. Δεν θα πέσουμε μέσα σε αυτή την παγίδα. Λένε: 'Γιατί η Τουρκία εμπλέκεται στη Συρία, τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο, την Αφρική, τα Βαλκάνια, τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία;'. Αν η Τουρκία δεν δει τα παιχνίδια εκεί, θα μπορέσουν να γίνουν όλα φυσιολογικά στο Ιράκ; Αν δεν υπάρχει η Τουρκία στη Λιβύη, θα αφήσουν οι πραξικοπηματίες την εξουσία στη νόμιμη κυβέρνηση; Αν η Τουρκία παραιτηθεί από όλα της τα δικαιώματά, θα προσπαθήσει η ΕΕ να κρατήσει τις υποσχέσεις της και να εγκαταλείψει την πολιτική των δυο μέτρων και δύο σταθμών;», διερωτήθηκε.

    Αναφερόμενος στο Γάλλο Πρόεδρο Εμανουήλ Μακρόν ο οποίος όπως υποστήριξε προσπαθεί να θέσει εμπόδια στους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, ο Έρντογαν είπε: «Αν η Τουρκία κάνει πίσω, θα μπορέσει η Γαλλία και ο ηγέτης της να ακολουθήσουν μια πιο αξιόπιστη πολιτική; Αν όλα αυτά τα ερωτήματα που θέτω απαντηθούν με ένα ρεαλιστικό και ειλικρινές τρόπο, τότε θα καταστεί αναγκαίο για μας να αναθεωρήσουμε την πολιτική που ακολουθούμε», δήλωσε.

    (ΑΚ)

    [02] Ο Έρντογαν κάλεσε την ΕΕ να υιοθετήσει πιο αντικειμενική και ουδέτερη στάση έναντι στην Τουρκία σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σαρλ Μισέλ

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-17.09.20), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισελ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας, ο Έρντογαν και Μισέλ συζήτησαν τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ καθώς επίσης και τις περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο αυτές στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Στα πλαίσια της συνάντησης, ο Έρντογαν επανέλαβε την έκκληση του προς τους ΕΕ θεσμούς και τις Ευρωπαϊκές χώρες όπως υιοθετήσουν μια πιο αντικειμενική και ουδέτερη στάση όσον αφορά στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και να μην επηρεάζονται από προβοκάτσιες.

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία είναι ανοικτή σε διάλογο για μια λύση που να προστατεύει τα δικαιώματα όλων των πλευρών, πρόσθεσε ότι η Τουρκία επιθυμεί να διεξαχθεί ένας ειλικρινείς διάλογος και διαπραγματεύσεις που να βασίζονται στην αρχή της δικαιοσύνης. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η χώρα του θα συνεχίζει όπως πάντοτε με αποφασιστικότητα να προστατεύει τα δικαιώματα και συμφέροντα της έναντι όλων των μονομερών προσπαθειών και ενεργειών που γίνονται εναντίον της, με στόχο την απομόνωση της.

    (ΑΚ)

    [03] 'Απαράδεκτο και αβάσιμο' χαρακτηρίζει το Τουρκικό ΥΠΕΞ το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

    Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (MFA-17.09.20) σε επίσημη ανακοίνωση του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του, αναφέρεται στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας τις αναφορές στο ψήφισμα απαράδεκτες και αβάσιμες. Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

    «Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Σύνοδο της 17ης Σεπτεμβρίου σχετικά με την Τουρκία και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μη ρεαλιστικό. Έχει υιοθετηθεί μόνο εις το όνομα της αλληλεγγύης των μελών της ΕΕ με σκοπό να εξυπηρετήσει τα εγωιστικά συμφέροντα κάποιων χωρών. Αυτό το ψήφισμα είναι απαράδεκτο από πολλές απόψεις.

    Αυτό το αβάσιμο ψήφισμα, δεν συνάδει με το πνεύμα καλής θέλησης και κοινής λογικής και η αποδοχή του έγινε παρά τις προσπάθειές μας σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με αυτή την μονομερή και άδικη στάση του καθώς και τις άκυρες και μονόπλευρες ερμηνείες του δικαίου της θάλασσας για τις οποίες δεν έχει αρμοδιότητα, χάνει το κύρος του.

    Ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ΕΕ, ούτε τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να καθορίζουν τα σύνορα θαλάσσιων αρμοδιοτήτων τρίτων χωρών. Εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ είναι ειλικρινή στο θέμα της λύσης και του συμβιβασμού, πρέπει να επιδείξουν μόνο διαμεσολαβητική και συμφιλιωτική στάση, να προσεγγίσουν την Τουρκία χωρίς προκαταλήψεις, να αντικρίζουν δίκαια τα αμφιλεγόμενα ζητήματα μεταξύ των χωρών και να μην παίρνουν θέση.

    Η Τουρκία έχει δείξει την καλή της θέληση και δεν έχει εγκαταλείψει την σωστή στάση αρχών απέναντι στις μαξιμαλιστικές και άδικες συμπεριφορές. Παρά τις προκλητικές ενέργειες, έχει ακολουθήσει μια αποφασιστική αλλά και ήπιων τόνων στάση απέναντι στις προκλητικές ενέργειες. Η Τουρκία η οποία δεν έχει βλέψεις στα δικαιώματα κανενός, θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα και δικαιώματα στην περιοχή που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο καθώς και αυτά της «ΤΔΒΚ».

    Όπως έχει τονίσει ο Υπουργός μας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην σύνοδο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στην επιστολή που απέστειλε στα μέλη του ΕΚ, η Τουρκία, η οποία με την προοπτική της ένταξης είναι υπέρ του ειλικρινούς διαλόγου και της συνεργασίας με την ΕΕ, προτιμά πάντοτε τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση των διαφορών.

    Από την άλλη, έχουμε σημειώσει το άρθρο 9 αυτού του ψηφίσματος, με το οποίο το Ευρωκοινοβούλιο καλεί το Συμβούλιο της ΕΕ και την Επιτροπή να διεξάγουν ένα ευρύ και περιεκτικό διάλογο με τη χώρα μας και αναφέρεται σε ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει η ανακοίνωση.

    (ΑΚ)

    [04] Τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο συζήτησε χθες ο Τσαβούσογλου σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ και άλλους ξένους αξιωματούχους

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-17.09.20), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Καναδό ομόλογο Francois-Philippe Champagne καθώς επίσης και με τον επικεφαλή του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.

    Σύμφωνα διπλωματικές πηγές, επίκεντρο των επαφών του και με τους δυο ξένους αξιωματούχους ήταν οι εξελίξεις και η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Επίσης, ο Τσβαούσογλου είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ταταριστάν, Rustam Minnikhanov.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ακόμη ότι ο Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με το Γερμανό ομόλογο Χάικο Μάας για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

    (ΑΚ)

    [05] Καλίν: «Η Τουρκία αναμένει από την ΕΕ να είναι 'ειλικρινείς διαμεσολαβητής' στην ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο»

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-17.09.20), ο Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, σε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης μέσω τηλεδιάσκεψης που διοργανώθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου με θέμα: «Ο ρόλος της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο: Απειλές και εντάσεις και οι προοπτικές για διάλογο», δήλωσε ότι η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει να επιλυθεί στη βάση «μιας δίκαιης, ίσης και διαφανούς διαπραγματευτικής διαδικασίας».

    «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιλύσουμε όλα τα ζητήματα με διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Καλίν, καλώντας την ΕΕ να αναλάβει ένα «ειλικρινή μεσολαβητικό ρόλο» για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

    Προβάλλοντας το γνωστό ισχυρισμό ότι η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Καλίν είπε και τα εξής: «Ως μέλος του ΝΑΤΟ, μας ενδιαφέρει φυσικά το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, όχι μόνο σε σχέση με την Ελλάδα η την Κύπρο η το Λίβανο, αλλά για ολόκληρη την περιοχή».

    Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στις διερευνητικές επαφές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο Καλίν είπε ότι αυτές άρχισαν το 2002-2016 με 60 γύρους συνομιλιών. Στόχος αυτών των διαπραγματεύσεων είπε, ήταν να επιλυθούν διάφορα ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, όχι μόνο που αφορούν στα θαλάσσια σύνορα, αλλά θέματα που αφορούν τον εναέριο χώρο στο Αιγαίο και άλλα.

    Υποστηρίζοντας ότι οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών διακόπηκαν το 2016 εξαιτίας διαφόρων εσωτερικών ζητημάτων στην Ελλάδα με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Καλίν έκανε αναφορά στην εμπλοκή της Γερμανίας και στην προσπάθεια της για επανέναρξη των συνομιλιών. «Είμαστε πολύ τυχεροί και συνάμα ευγνώμον προς τη Γερμανία για αυτό», δήλωσε, λέγοντας ότι οι επαφές με την εμπλοκή της Γερμανίας επικεντρώνονται τώρα σε θέμα που αφορούν τις δραστηριότητες για τους υδρογονάνθρακες και θέματα που αφορούν τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες.

    Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία έστειλε γεωτρύπανα στην περιοχή για έρευνες στη δική της υφαλοκρηπίδα, ο Καλίν υποστήριξε ότι τόσο η Τουρκία όσο και η «ΤΔΒΚ» έχουν δικαιώματα στην περιοχή.

    Επικρίνοντας αυτούς που κατηγορούν την Τουρκία ότι «ενεργεί μονομερώς και επιθετικά», ο Καλίν είπε ότι αυτές οι επικρίσεις είναι άδικες. «Για να είμαστε δίκαιοι, δεν ήταν η Τουρκία αυτή που αδειοδότησε πρώτοι εταιρείες για να διεξάγουν έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο ή στα πέριξ της Κύπρου, αλλά οι Ελληνοκύπριοι οι οποίοι μετά που έγιναν μέλος της ΕΕ και μετά που απέρριψαν το σχέδιο Αναν παραβλέπουν εντελώς τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», υποστήριξε.

    Υπενθυμίζοντας τις συμφωνίες που υπέγραψε η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, με διάφορες χώρες, όπως είναι η Αίγυπτος, ο Λίβανος και το Ισραήλ, ο Καλίν ισχυρίστηκε ότι αυτό αποτελεί κατάφορη άρνηση και απόρριψη των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. «Μερικές από τις ενέργειες τόσο της Ελλάδας όσο και των Ελληνοκυπρίων έχουν εντελώς ξεφύγει από τα όρια της λογικής όσον αφορά στις θαλάσσιες αρμοδιότητες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε.

    Επαναλαμβάνοντας ότι η γλώσσα των κυρώσεων και των απειλών εναντίον τη Τουρκίας δεν πρόκειται να επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα, ο Καλίν αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη στάση της Γαλλίας.

    Αναφερόμενος στην επιστροφή του Ορούτς Ρέις στην Αττάλεια, ο Καλίν είπε ότι η «Τουρκία δίνει μια μεγάλη ευκαιρία στη διπλωματία, όπως έκανε και πριν δύο μήνες, αλλά δυστυχώς η Ελλάδα απάντησε με την υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο. Ελπίζουμε ότι αυτή η κίνηση θα έχει θετική ανταπόκριση στη σύνοδο της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου και θέλουμε να δούμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας με την Ελλάδα αλλά και στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ», κατέληξε.

    (ΑΚ)

    [06] Αρθρογράφος της Χουριετ υποστηρίζει ότι η Άγκυρα διεξάγει παρασκηνιακή διπλωματία για υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (18.09.20), η αρθρογράφος της εφημερίδας, Χαντέ Φιράτ, σε σημερινό της άρθρο με τίτλο «Παρασκηνιακές συνομιλίες με την Αίγυπτο», αναφέρεται στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο CNN Turk, στις οποίες, αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο είχε δηλώσει: «Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν επαφές με την Αίγυπτο. Σε επίπεδο μυστικής διπλωματίας υπάρχουν επαφές. Τους είπαμε ότι μπορούμε να υπογράψουμε με την Αίγυπτο μια συμφωνία όπως εκείνη που υπογράψαμε με τη Λιβύη».

    Η αρθρογράφος Χαντέ Φιράτ, στο άρθρο της, αποκαλύπτει το παρασκήνιο και την προσπάθεια της Τουρκίας να υπογράψει συμφωνία με την Αίγυπτο. Επικαλούμενη πηγές, η αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η Άγκυρα καταβάλει παρασκηνιακές προσπάθειες επιδιώκοντας υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο και αποκαλύπτει ότι έγινε ήδη πρόταση στην Αίγυπτο για υπογραφή συμφωνίας θαλάσσιας αρμοδιότητας, σύμφωνα με την οποία, η Αίγυπτος θα κερδίσει θαλάσσιες αρμοδιότητες σε ένα οικόπεδο που είναι τρεις φορές μεγαλύτερο σε μήκος από την Κύπρο. Η Άγκυρα στέλνει επίσης ξεκάθαρο μήνυμα στην Αίγυπτο ότι είναι προς το συμφέρον της να ταχθεί στο πλευρό της Τουρκίας.

    Από την άλλη, σύμφωνα με την αρθρογράφο, παρά τις προσπάθειες των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων να παρεμποδίσουν αυτή τη συμφωνία και τις επαφές μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου, εντούτοις οι παρασκηνιακές επαφές μεταξύ των δύο χωρών διεξάγονται.

    Η αρθρογράφος γράφει και τα εξής: «Ας δούμε πως η Άγκυρα σχολιάζει τη θέση της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο:

    -H Ελλάδα χρησιμοποιεί την Αίγυπτο. Στέκεται κοντά στην Αίγυπτο μη έχοντας κάτι κοινό να μοιραστούν με στόχο να στραφεί ενάντια στην Τουρκία.

    - Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διοχετεύουν χρήματα στην Αίγυπτο και ζητούν από αυτήν να μην πραγματοποιήσει επαφές με την Τουρκία. Επίσης στηρίζουν την Ελλάδα και είναι εναντίον της Τουρκίας.

    Η Άγκυρα που φαίνεται να μην επηρεάζεται από αυτή την κατάσταση, γράφει η Φιράτ, διεξάγει παρασκηνιακές επαφές με την Αίγυπτο σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών».

    (ΑΚ)

    [07] Aλτάϊ: «Η Τουρκία έχει απόλυτο δίκαιο στην υπόθεση της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου»

    Σύμφωνα με τη Milliyet (18.09.20), o επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος ,Ενγκίν Αλτάϊ, σε διάσκεψη Τύπου στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, αξιολόγησε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκική Εθνοσυνέλευση θα παρέχει κάθε είδους στήριξη στην Τουρκία για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. «Η Τουρκία έχει απόλυτο δίκαιο στην υπόθεση της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου», υποστήριξε. «Φτάνει να μην κάνει καθόλου υποχωρήσεις όσον αφορά στα δικαιώματα της. Η Τουρκία εδώ πρέπει να είναι πολύ προσεκτική. Ο συνομιλητής της όσον αφορά στα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι η Ελλάδα. Ο συνομιλητής της εκεί, είναι η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Παλαιστίνη, η Συρία και η Λιβύη. Είναι η χώρες που έχουν παράκτια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο. Γιατί η Τουρκία έχει μείνει τόσο μόνη τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο; Για αυτό πρέπει να διερωτηθεί. Η Τουρκία έχει απόλυτο δίκαιο στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», υποστήριξε.

    (ΑΚ)

    [08] Ο οίκος Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα 8 εταιρειών στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (18.09.20), ο οίκος Moody's ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας 8 εταιρειών που εδρεύουν στην Τουρκία, διατηρώντας παράλληλα αρνητικές τις προοπτικές τους για πιθανή νέα υποβάθμιση εντός 12 μηνών.

    Να σημειωθεί ότι αυτή ενέργεια ακολουθεί την απόφαση του οίκου στις 11 Σεπτεμβρίου να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Τουρκίας στο B2 από το B1, διατηρώντας παράλληλα αρνητικές τις προοπτικές. Προσθέτει ότι οι αρνητικές προοπτικές αντανακλούν τις αρνητικές προοπτικές με τις οποίες αξιολογείται το τουρκικό δημόσιο χρέος.

    Να σημειωθεί επίσης ότι τις προηγούμενες μέρες ο οίκος Moody`s είχε υποβαθμίσει 13 τουρκικές τράπεζες.

    (ΑΚ)

    [09] Στα 1,648 τα κρούσματα με Covid-19 χθες στην Τουρκία και 66 ακόμη οι νεκροί

    Σύμφωνα με τη HDN (17.09.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 1,648 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 από σύνολο 109,985 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ την ίδια στιγμή απεβίωσαν 66 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 1,143.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 298,039 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 7,315. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 263,745.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 8,965,165 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,372 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 7.1% %.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π. --1427249692-515707-1600696306=:19366--


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 21 September 2020 - 13:51:46 UTC