Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-08-31

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 159/2020 29-31.08.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Νέα δημοσκόπηση της τουρκικής εταιρείας Γκεζιτζί παρουσιάζει τον Τατάρ νικητή των «προεδρικών εκλογών»
  • [02] Στα χέρια των Τουρκοκυπρίων πρέπει να είναι και η στρόφιγγα του νερού τους και ο γενικός διακόπτης του ηλεκτρισμού τους, λέει ο Ακιντζί
  • [03] Δεν είναι φυσιολογικό να επιτίθεται στην Τουρκία ο Ακιντζί, λέει ο Τατάρ
  • [04] Οκτώβριο ολοκληρώνεται η απογραφή στην περίκλειστη Αμμόχωστο, λέει ο Όζερσαϊ
  • [05] Συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά του Ακιντζί στα τουρκικά ΜΜΕ
  • [06] Φλερτάρει με θρησκευτικά τάγματα ο Τατάρ
  • [07] Τον Ακιντζί στηρίζει το ΤΚΡ-YG
  • [08] Στα 322 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [09] Τούρκος μαφιόζος διαψεύδει ότι αγόρασε το ξενοδοχείο Cratos στην Κερύνεια
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Δεν θα υποκύψουμε στους εκβιασμούς και τις απειλές», επαναλαμβάνει ο Ερντογάν
  • [02] «Το Ορούτς Ρέις θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες για 90 ημέρες», αναφέρει ο Τσαβούσογλου
  • [03] Ανακοινώσεις τουρκικού ΥΠΕΞ εναντίον Γαλλίας, Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • [04] «Η Τουρκία θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο και κόστος τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο», επαναλαμβάνει ο Οκτάι
  • [05] Στα 1,482 τα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 και 42 νεκροί στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Νέα δημοσκόπηση της τουρκικής εταιρείας Γκεζιτζί παρουσιάζει τον Τατάρ νικητή των «προεδρικών εκλογών»

    Η K?br?s Postas? (31.08.20, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και υποψήφιος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Ερσίν Τατάρ φαίνεται να κερδίζει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και ανεξάρτητο υποψήφιο Μουσταφά Ακιντζί στον δεύτερο γύρο των «εκλογών» με ποσοστό 50.8% έναντι 49,2%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η τουρκική Εταιρεία Ερευνών Γκεζιτζί κατά την περίοδο 21, 22 και 23 Αυγούστου 2020.

    Στην ερώτηση ποιον θα ψηφίσουν στον πρώτο γύρο των «προεδρικών εκλογών», οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν ως εξής:

    Μουσταφά Ακιντζί: 33,4%

    Ερσίν Τατάρ: 32,1%

    Τουφάν Έρχουρμαν: 16,6%

    Κουτρέτ Όζερσαϊ: 9,2%

    Ερχάν Αρικλί: 5,1%

    Σερντάρ Ντενκτάς: 3,4%

    Φουάτ Τουρκόζ: 0,2%

    Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοίνωσε σε διάσκεψη Τύπου ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της τουρκικής εταιρείας, Μουράτ Γκεζιτζί, ο οποίος ανέφερε ότι φαίνεται ξεκάθαρα ότι η κούρσα θα διεξαχθεί ανάμεσα στους Τατάρ και Ακιντζί οι οποίοι αύξησαν τα ποσοστά τους σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα που διεξήγαγε η ίδια εταιρεία.

    Είπε ότι εκείνοι που θεωρούν ότι θα κερδίσει τελικά ο Τατάρ είναι περισσότεροι από εκείνους που θεωρούν ότι θα κερδίσει ο Ακιντζί και υποστήριξε ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του «λαού» θεωρεί επιτυχημένη την διαχείριση της πανδημίας από την «κυβέρνηση». Σημείωσε ότι στα θετικά του Τατάρ καταγράφεται η σύναψη νέας «συμφωνίας» οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας με την Τουρκία, το γεγονός ότι βρίσκεται συνεχώς ανάμεσα στον λαό, η εργατικότητά του και η φυσικότητά του. Σύμφωνα με τον Γκεζιτζί, τα θετικά του Τατάρ είναι περισσότερα από τα αρνητικά του και φυσιολογικά προηγείται στην κούρσα. «Εξασφαλίζουν σημαντικά πλεονεκτήματα στον κ. Τατάρ και αυτά που λέει στο Κυπριακό και η συνέχιση των καλών σχέσεων με την Τουρκία», πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στον Ακιντζί, ο Γκεζιτζί είπε ότι το γεγονός ότι επικρατεί στασιμότητα στο Κυπριακό και το θέμα έχει πέσει σχεδόν τελείως από την ημερήσια διάταξη του «λαού» εμποδίζει πιθανές εξελίξεις κατά του Τουρκοκύπριου ηγέτη και την φυσική του φθορά. Υποστήριξε επίσης ότι δεν επηρέασε θετικά ή αρνητικά τον Ακιντζί η περίοδος της πανδημίας και ότι το ουσιαστικό πρόβλημα για τον Ακιντζί είναι το γεγονός ότι ο «λαός» κατευθύνεται πλέον προς την λύση δύο κρατών στην Κύπρο και συνεχίζει να τάσσεται με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ των εγγυήσεων της Τουρκίας, τις οποίες «ο κ. Ακιντζί δεν υποστηρίζει και πολύ». Σύμφωνα με τον Γκεζιτζί, σοβαρό μειονέκτημα για τον Ακιντζί είναι η ύπαρξη καλών σχέσεων με την Τουρκία, που αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που ψάχνει ο «λαός». Ο Γκεζιτζί υποστήριξε ότι ο Ακιντζί προσπαθεί να καλύψει αυτό το μειονέκτημα προβάλλοντας τον «κυπριωτισμό», όμως «φαίνεται πολύ δύσκολο να το υιοθετήσει αυτό ο λαός».

    Αναφερόμενος στον πρόεδρο και υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν, ο Γκεζιτζί υποστήριξε ότι σημαντικό μέρος των ψήφων του κόμματος του Έρχουρμαν κατευθύνεται προς τον Ακιντζί, «επειδή δεν θέλουν να δουν πρόεδρο της δημοκρατίας τον Έρχουρμαν». «Ακόμα συζητείται ανάμεσα στον λαό και το γεγονός ότι ο κ. Έρχουρμαν δεν πέρασε μιαν πολύ επιτυχημένη πρωθυπουργική θητεία», ανέφερε ο Γκεζιτζί προσθέτοντας ότι δεν τίθεται θέμα να περάσει στον δεύτερο γύρο ο Έρχουρμαν, όμως αν ακολουθήσει «σωστές πολιτικές» μπορεί στο μέλλον να καταστεί «σοβαρός υποψήφιος» και να εκλεγεί «πρόεδρος της δημοκρατίας».

    Αναφερόμενος στον ανεξάρτητο υποψήφιο και λεγόμενο υπουργό εξωτερικών, Κουτρέτ Όζερσαϊ, ο Γκεζιτζί είπε ότι δεν έχει πιθανότητες να περάσει στον δεύτερο γύρο και ότι ο «λαός» δεν νιώθει τώρα εκείνο τον ενθουσιασμό που ένιωθε όταν ψήφιζε στο παρελθόν τον Όζερσαϊ αναμένοντας ότι θα βελτιωθεί η παραγωγικότητα στο «δημόσιο» και θα αυξηθεί η ευημερία.

    Αναφερόμενος στον πρόεδρο και υποψήφιο του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων Ερχάν Αρικλί, ο Γκεζιτζί σημείωσε ότι κατήλθε υποψήφιος με παρότρυνση από την βάση του κόμματός του, αλλά ακόμα και να λάβει την ψήφο μεγάλου μέρους αυτής της βάσης, δεν φαίνεται εφικτό να κερδίσει, αφού λαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό στην ερώτηση «ποιον δεν θα ψηφίζατε ποτέ».

    Αναφερόμενος στον ανεξάρτητο υποψήφιο και «βουλευτή» του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), Σερντάρ Ντενκτάς, ο Γκεζιτζί σημείωσε ότι η βάση του κόμματος του Ντενκτάς δηλώνει ότι θα στηρίξει τον Τατάρ στον δεύτερο γύρο.

    Σύμφωνα με τον Γκεζιτζί, στην ερώτηση «τι είδους πρόταση λύσης πρέπει να υποβληθεί στο Κυπριακό», το 78,2% τάσσεται υπέρ της λύσης «δύο χωριστών κρατών» και μόνο το 21,8% απάντησε «ομοσπονδία με τους Ελληνοκύπριους».

    Στην ερώτηση ποια η άποψή τους σε σχέση με τις εγγυήσεις της Τουρκίας, το 81,1% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι πρέπει να συνεχίσουν ως έχουν, το 4,1% είπε ότι πρέπει να καταργηθούν, το 4,9% τάχθηκε υπέρ εγγυήσεων από την ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη και το 9,9% δήλωσαν αναποφάσιστοι.

    Κληθέντες να αξιολογήσουν την απόδοση του Μουσταφά Ακιντζί στο Κυπριακό κατά την διάρκεια της πενταετούς του θητείας, το 45,7% την χαρακτήρισαν επιτυχημένη και το 54,3% αποτυχημένη.

    Στην ερώτηση πώς αξιολογούν τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Ακιντζί στις σχέσεις της ούτω καλούμενης ΤΔΒΚ με την Τουρκία, το 31% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησαν θετικά, το 58,3% αρνητικά και το 10,7% ανέφερε ότι δεν έχει άποψη.

    Στην ερώτηση πώς αξιολογούν την κατασκευή νοσοκομείου 100 κλινών στα κατεχόμενα μετά την επίσκεψη του Τατάρ στην Τουρκία, το 57,8% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησαν θετικά, το 29,9% αρνητικά και το 12,3% είπε ότι δεν έχει άποψη.

    Κληθέντες να αξιολογήσουν τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις της Τουρκίας εντός της ούτως καλούμενης γαλάζιας πατρίδας για δήθεν προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας και του «λαού της ΤΔΒΚ», το 76,8% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι τις υποστηρίζει, το 13,4% ότι δεν τις υποστηρίζει και το 9,8% ότι δεν έχει άποψη.

    Ερωτηθέντες τι αναμένουν από τον νέο «πρόεδρο της δημοκρατίας», το 62,9% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε να βρει λύση στο Κυπριακό, το 58,6% να καταλαβαίνει από οικονομικά, το 53,5% να δίδει σημασία στην προστασία της τουρκοκυπριακής κουλτούρας, το 77,1% να κτίσει καλές σχέσεις με την Τουρκία, το 53,6% να διευθετεί τα εξωτερικά και εσωτερικά προβλήματα και να συνεργάζεται με την «κυβέρνηση», το 10,3% να κτίσει καλές σχέσεις με την ελληνοκυπριακή πλευρά, το 19,5% να μπορεί να κτίσει καλές σχέσεις με την ΕΕ, το 40,1% να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα υποδομών, το 39,2% δίδει προτεραιότητα στην υγεία και το 33,3% στην παιδεία.

    Το 58,3% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφεραν ότι για να διοικείται με σταθερότητα η «χώρα», θεωρούν αναγκαίο ένα σύγχρονο «προεδρικό σύστημα» στηριγμένο στον διαχωρισμό των εξουσιών. Το 29.3% είπαν ότι δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο και το 12.4% δεν εξέφρασε άποψη.

    Στην ερώτηση «αν γίνονταν αύριο βουλευτικές εκλογές ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;» οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν:

    Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP): 38,9%

    Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP): 26,4%

    Κόμμα του Λαού (HP): 9,9%

    Κόμμα της Αναγέννησης (YDP): 8,7%

    Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP): 7,3%

    Δημοκρατικό Κόμμα (DP): 6,2%

    Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης – Νέες Δυνάμεις (TKP-YG): 1,5%

    Κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας (MDP): 0,7%

    (Ι/Τσ.)

    [02] Στα χέρια των Τουρκοκυπρίων πρέπει να είναι και η στρόφιγγα του νερού τους και ο γενικός διακόπτης του ηλεκτρισμού τους, λέει ο Ακιντζί

    Η Avrupa (30.08.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι στα χέρια των Τουρκοκυπρίων πρέπει να βρίσκεται και η στρόφιγγα του νερού τους και ο γενικός διακόπτης του ηλεκτρισμού τους. Μιλώντας κατά την διάρκεια «προεκλογικής» του περιοδείας σε κατεχόμενα χωριά και αφότου προέκυψε κατά την συζήτηση το θέμα των περικοπών στο νερό, ο Ακιντζί είπε ότι επικοινώνησε με τον λεγόμενο υπουργό γεωργίας Ντουρσούν Ογούζ, ο οποίος τον πληροφόρησε ότι η βλάβη στον αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα θα επιδιορθωθεί στις 15 Σεπτεμβρίου.

    Επισημαίνοντας την σημασία της αξιοποίησης κάθε σταγόνας νερού που πέφτει στα χώματά τους, ο Ακιντζί σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό αυτή η συνειδητοποίηση να επιδεικνύεται ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες που τα νερά της βροχής χύνονται στην θάλασσα. Πρόσθεσε το εξής:

    «Πάντα πρέπει να δίδουμε προτεραιότητα στους δικούς μας πόρους και στη δική μας παραγωγή. Είμαστε σε θέση να γίνουμε αυτάρκεις. Πρέπει να είναι προτεραιότητά μας η στήριξη των δικών μας πόρων, η προστασία τους και η ανάπτυξή τους. Η μεταφορά νερού από την Τουρκία είναι βεβαίως μια σημαντική μηχανική επιτυχία. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε την σημασία και την χρησιμότητα αυτού του γεγονότος. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπό την επίδραση του παγκόσμιου φαινομένου του θερμοκηπίου μειώνονται και οι υδάτινοι πόροι της Τουρκίας και γι' αυτό τον λόγο αυξάνεται πιο πολύ η σημασία των δικών μας πόρων.

    Αυτό ισχύει και για το νερό και για τον ηλεκτρισμό. Πρέπει να αποκτούμε πείρα από αυτά που βιώνουμε. Επιπρόσθετα με τους δικούς μας πόρους, μπορούμε φυσικά να παίρνουμε και νερό και ηλεκτρισμό από την Τουρκία στις κατάλληλες συνθήκες. Όμως, όσο κοντινή μας αδελφή χώρα και αν είναι η Τουρκία, στα δικά μας χέρια πρέπει να είναι τόσο η στρόφιγγα νερού μας όσο και ο γενικός διακόπτης του ηλεκτρισμού μας».

    Αναφερόμενος στην διαχείριση της πανδημίας από το καθεστώς, ο Ακιντζί είπε ότι η αύξηση των κρουσμάτων μετά το άνοιγμα δείχνει ότι δεν έτυχε ορθής διαχείρισης η διαδικασία του ανοίγματος και εξέφρασε την άποψη ότι η πρακτική της καραντίνας μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ που γίνονται κατά την είσοδο των επιβατών στα κατεχόμενα είναι απαραίτητη για να προστατευθεί η υγεία του «λαού».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Δεν είναι φυσιολογικό να επιτίθεται στην Τουρκία ο Ακιντζί, λέει ο Τατάρ

    Η Gunes (31.08.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και υποψήφιος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι «δεν είναι φυσιολογική στάση» να συγκρούεται ακόμα και στο θέμα του νερού με την Τουρκία ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Σε γραπτή του δήλωση, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η Τουρκία εξασφάλισε νερό από τους δικούς της πόρους στον τουρκοκυπριακό «λαό», δαπανώντας εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στο έργο μεταφοράς νερού στα κατεχόμενα με υποθαλάσσιους αγωγούς, «που όμοιό του δεν υπάρχει στον κόσμο».

    Απαντώντας σε χθεσινές δηλώσεις του Ακιντζί και επικρίσεις κατά της «κυβέρνησης», ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι είναι μάταιη η προσπάθεια του Ακιντζί να επιτίθεται στην «κυβέρνηση» για να καλύψει τις «δικές του αποτυχίες» και πρόσθεσε:

    «Ο κ. Ακιντζί ανέλαβε αυτό το καθήκον πριν από τεσσεράμισι χρόνια με τον ισχυρισμό ότι θα ακολουθήσει μιαν πολιτική τεσσάρων διαστάσεων, θα επιδιώξει λύση στο Κυπριακό σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα επιδείξει ευαισθησία στα κοινωνικά θέματα, θα συστήσει σχέσεις βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό με την Τουρκία και θα είναι ανεξάρτητος και αμερόληπτος, όμως δεν κατάφερε να επιτύχει σε κανένα από αυτά.

    Παρά το γεγονός ότι προέβη σε όλες τις παραχωρήσεις στις οποίες δεν έπρεπε να προβεί, οι συνομιλίες για το Κυπριακό τέλειωσαν με αποτυχία τον Ιούλιο του 2017.

    Ο κ. Ακιντζί δεν ενδιαφέρθηκε όπως έπρεπε για τα προβλήματα του λαού εδώ και περίπου τεσσεράμισι χρόνια, εκτός από το ενδιαφέρον που επιδεικνύει πρόσφατα λόγω του γεγονότος ότι πλησιάζουν οι εκλογές.

    Ο κ. Ακιντζί ουδέποτε ήταν ανεξάρτητος και αμερόληπτος. Σχημάτισε όλη την ομάδα του από άτομα που ήταν κοντινά σε αυτόν και προτίμησε μιαν μεροληπτική στάση ειδικά κατά του Κόμματος Εθνικής Ενότητας. Στη δήλωσή του για το θέμα της Επιχείρησης Πηγή Ειρήνης και της Αλεξανδρέττας προκάλεσε την αντίδραση της κοινής γνώμης της Τουρκίας και την χαρά των εχθρών της Τουρκίας. Αυτός ο κ. Ακιντζί ακόμα συνεχίζει την λανθασμένη του στάση και θεωρεί τέχνη να συγκρούεται με την Τουρκία ακόμα και στο θέμα του νερού που έρχεται από την Τουρκία και είναι προς όφελος του λαού μας. Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί πρέπει να είναι στα χέρια μας, λέει, τόσο η στρόφιγγα του νερού όσο και ο γενικός διακόπτης του ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί σαν να είναι εχθρός μας η Τουρκία και παίζει ή θα παίξει παιχνίδια μαζί μας στο θέμα του νερού. Σαν να έχει ενσυνείδητα το νερό η Τουρκία και δεν διορθώνει τον αγωγό επίτηδες. Όμως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. [...] Υπήρξε μια βλάβη στον αγωγό του νερού στα μέσα του χειμώνα, δηλαδή τον Φεβρουάριο. Τώρα η Τουρκία επιδιορθώνει αυτό τον αγωγό ξοδεύοντας εκατομμύρια δολάρια και πάλι. Την ώρα που εκατοντάδες εργάτες εργάζονται στο Τάσουτζου με νύχια και με δόντια για να τρέξει ξανά το νερό χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την πανδημία και την οικονομική κρίση, τέτοιες δηλώσεις από τον κ. Ακιντζί, θεωρώντας ότι θα πάρει ψήφους, είναι ασέβεια προς τον κόπο που καταβάλλεται και στην αδελφοσύνη ΤΔΒΚ-Τουρκίας [...] Δεν γίνεται μια τέτοια αντίληψη. [...] Αυτές είναι σκόπιμες επικρίσεις κατά της Τουρκίας και πλήττουν τον τουρκοκυπριακό λαό.

    Δεν είναι κατανοητή η επίθεση του κ. Ακιντζί κατά της Τουρκίας και στο θέμα του ηλεκτρισμού. Αυτό που επιθυμείται είναι να κτιστεί ένα σύστημα αλληλοσυνδεδεμένο μεταξύ Τουρκίας και ΤΔΒΚ. Δηλαδή θα μπορούμε εμείς να διαβιβάζουμε ενέργεια στην Τουρκία και η Τουρκία να διαβιβάζει σε εμάς. Απευθύνομαι στον κ. Ακιντζί και λέω: Φτάνει πια, μην προκαλείτε άλλη ζημιά στις σχέσεις μας με την Τουρκία που είναι ζωτικές και στην αδελφοσύνη μας [...]».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Οκτώβριο ολοκληρώνεται η απογραφή στην περίκλειστη Αμμόχωστο, λέει ο Όζερσαϊ

    Η Halk?n Sesi (31.08.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών και ανεξάρτητος υποψήφιος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Κουτρέτ Όζερσαϊ υποστήριξε ότι είμαστε αντιμέτωποι με την δημιουργία μιας νέας ισορροπίας δυνάμενων στην Ανατολική Μεσόγειο, όμως οι Τουρκοκύπριοι θα πάρουν αργά ή γρήγορα τα δικαιώματά τους στο φυσικό αέριο με τα βήματα που έγιναν και θα γίνουν στο τραπέζι και επί του εδάφους.

    Μιλώντας στο τουρκικό A Haber, ο Όζερσαϊ ισχυρίστηκε ότι λόγω αυτής της νέας ισορροπίας δυνάμεων άρθηκε ο κίνδυνος ύπαρξης μιας σοβαρής σύγκρουσης. Υποστήριξε ότι με το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν παγκόσμιοι παίκτες αυξήθηκε πιο πολύ η σημασία της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου.

    Αναφερόμενος στο θέμα της περίκλειστης Αμμοχώστου, ο Όζερσαϊ επανέλαβε ότι το σχέδιό τους αφορά το άνοιγμα της πόλης για να εγκατασταθούν οι παλιοί της κάτοικοι υπό την διοίκηση της «ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε ότι το περιεχόμενο του σχεδίου αφορά την επιστροφή των κατοίκων με υποβολή αίτησης στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και επιστροφή των περιουσιών από την Επιτροπή.

    Σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να καθίσουν να συζητήσουν το θέμα του Βαρωσιού με την ελληνοκυπριακή ηγεσία, ο Όζερσαϊ ισχυρίστηκε: «Η ελληνοκυπριακή ηγεσία δεν θα είναι συνομιλητής μας σε αυτό το σχέδιο. Συνομιλητής μας εδώ είναι οι Ελληνοκύπριοι παλιοί κάτοικοι εκείνου του μέρους».

    Είπε ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών κάνει μιαν μελέτη για τις υποδομές, τον ηλεκτρισμό, τους δρόμους και την κατάσταση των κτιρίων και πρόσθεσε ότι η έκθεση που ετοιμάστηκε στο πλαίσιο αυτής της μελέτης βρίσκεται προς το τέλος της. Σημείωσε ότι υπέγραψαν ένα «πρωτόκολλο» με το λεγόμενο Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου για την κατάσταση των κτιρίων και πρόσθεσε ότι προτού θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο αφού ολοκληρωθεί η μελέτη της απογραφής, θα χρειαστεί να διεξάγουν μιαν πολύ καλή εργασία διεθνώς, εξηγώντας και στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η κίνησή τους είναι εναρμονισμένη με τα ψηφίσματα του σώματος, λαμβάνει υπόψη τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και είναι ένα εξαιρετικά σύγχρονο και πολιτισμένο βήμα που θα εξασφαλίσει την μετατροπή μιας περιοχής από στρατιωτική σε μη στρατιωτική και την επιστροφή των παλιών της κατοίκων.

    Ο Όζερσαϊ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η μελέτη της απογραφής θα ολοκληρωθεί στα μέσα Οκτωβρίου και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι μαζί με κάποιες πρωτοβουλίες που θα κάνει ειδικά σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ο νέος πρόεδρος της δημοκρατίας που θα αναλάβει καθήκοντα και με το να το εξηγήσει αυτό στους διεθνείς παίκτες, μπορεί να ανοίξει σταδιακά το ανοικτό Βαρώσι από τα τέλη του χρόνου».

    Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Όζερσαϊ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι κατά τα 52 τελευταία χρόνια είδαν ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα δεν επιθυμεί να μοιραστεί με τους Τουρκοκύπριους το κράτος, την διοίκηση και τον πλούτο σε έναν ομοσπονδιακό συνεταιρισμό. «Γι 'αυτό τον λόγο η συνέχιση σε έναν ομοσπονδιακό συνεταιρισμό βασισμένο στον διαμοιρασμό σημαίνει φυλάκιση του τουρκοκυπριακού λαού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεν πρέπει να το επιστρέψουμε αυτό».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά του Ακιντζί στα τουρκικά ΜΜΕ

    Η Avrupa (30.08.20) γράφει ότι συνεχίζονται οι επιθέσεις που δέχεται ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί από τα ΜΜΕ της Τουρκίας. Στο πρόγραμμα του CNN-Turk «Ουδέτερη Ζώνη», που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Αχμέτ Χακάν, φιλοξενήθηκαν το μέλος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Μεχμέτ Μετίνερ, ο δημοσιογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Aksam, Γιασάρ Χατζισαλίχογλου και ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ερντογάν Καράκους, οι οποίοι «χρησιμοποίησαν εκφράσεις για τον Ακιντζί που ξεπέρασαν τα όρια».

    Όταν ο δημοσιογράφος ρώτησε αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο Ακιντζί στις επικείμενες «εκλογές», ο Χατζισαλίχογλου υποστήριξε τα εξής: «Εκεί υπάρχει ένας πρόεδρος της δημοκρατίας. Κάθεται εκεί χάρις στην Τουρκία και απορρίπτει τις εγγυήσεις της Τουρκίας. Λέει αντιτίθεμαι στο σκεπτικό θυγατέρα πατρίδα-μητέρα πατρίδα. Σαν να είναι Ελληνοκύπριος πρόεδρος. Ποιον ενθαρρύνει με αυτά τα λόγια;»

    Λαμβάνοντας τον λόγο μετά τον Χατζισαλίχογλου, ο Μετινέρ υποστήριξε τα εξής: «Ιδού, αυτούς εννοούμε όταν λέμε οι Έλληνες ανάμεσά μας. Ο Ακιντζί μιλάει με το στόμα των Ελλήνων. Ο Ακιντζί ηγείται εκείνων που λένε θέλουμε να απαλλαγούμε από την κυριαρχία της Τουρκίας στην Κύπρο».

    Όταν ο Αχμέτ Χακάν ρώτησε τι θα γίνει αν επανεκλεγεί ο Ακιντζί και κατά πόσον θα πει στην Τουρκία παραιτήσου από τα δικαιώματά σου στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Χατζισαλίχογλου απάντησε ότι «τότε σημαίνει ότι θα συνεχίσετε να επαγρυπνείτε την ΤΔΒΚ», δίδοντας το μήνυμα για περαιτέρω εμπλοκή της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    Στο δικό του σχόλιο, ο Αντιστράτηγος Καράκους ανέφερε: «Θέλουμε να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία ο πρόεδρος της ΤΔΒΚ. Ο Ακιντζί είναι κάποιος που δεν μπόρεσε να εκπληρώσει αυτά που χρειάζονται γι' αυτό. Σε τελική ανάλυση, αν δεν ζει η Τουρκία, δεν μπορεί να ζήσει και η ΤΔΒΚ. Ο κ. Τατάρ, από τη περίοδο της πρωθυπουργίας του και εντεύθεν είναι σε μιαν γραμμή που βρίσκεται σε καλές σχέσεις μαζί μας και είναι και ο ίδιος υποψήφιος. Ούτως ή άλλως δεν μπορεί να κερδίσει ο Ακιντζί. Θα ήταν ενδεδειγμένο να κερδίσει ο Τατάρ».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Φλερτάρει με θρησκευτικά τάγματα ο Τατάρ

    Η Havadis (31.08.20) γράφει ότι θρησκευτικά τάγματα ενεπλάκησαν στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα. Ο λεγόμενος πρωθυπουργός, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και υποψήφιος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Ερσίν Τατάρ επισκέφθηκε το τάγμα ονόματι Μεγάλη Τουρκία που δραστηριοποιείται στην γειτονιά Αράπαχμετ της κατεχόμενης Λευκωσίας και συμμετείχε σε προσευχή. Προκάλεσε αντιδράσεις το γεγονός ότι ο Τατάρ παρουσιάζεται σε βίντεο να ζητά από τα μέλη του τάγματος να τον ψηφίσουν και να μην επιτρέψουν την διάσπαση των ψήφων της δεξιάς. Τα μέλη του τάγματος βιντεογράφησαν τον Τατάρ και ανάρτησαν τρία βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Σε ένα δεύτερο βίντεο παρουσιάζεται ο ηγέτης του τάγματος, Οσμάν Βαράν, ο οποίος αποκαλείται Σεΐχης Οσμάν, να λέει στον Τατάρ: «Αυτό το νησί μας το άφησαν παρακαταθήκη ο Προφήτης του Αλλάχ και οι Οθωμανοί. Σκοπός μας είναι να κρατήσουμε όρθια την ΤΔΒΚ και να κάνουμε τη Μεγάλη Τουρκία να ζήσει. Ως θρησκευτικό τάγμα Μεγάλη Τουρκία έχουμε εργασίες και στην Αλεξανδρέττα. Δεν θέλουμε χρήματα. Έχουμε κάποιους που μας βοηθούν και χρησιμοποιούμε αυτές τις βοήθειες ως προσφορά.

    Να δώσει ο Αλλάχ ό,τι επιθυμούν οι διοικούντες μας, οι διοικούντες μας που μας επισκέφθηκαν, ο πρωθυπουργός μας. Ήρθε να μας επισκεφθεί ο πρωθυπουργός της ΤΔΒΚ. Ήρθε όχι ως πολιτικός, αλλά ως πιστός. Και εμείς τι ωραία πράγματα τον κεράσαμε.

    Στο παρελθόν δεν έδωσαν υπηκοότητα στους αδελφούς μας, τους άφησαν να περιμένουν στις πόρτες τους οι υπουργοί, όμως δεν τους έδωσαν. Δίδονται υπηκοότητες με ρουσφέτια. Περιουσίες των βακουφίων δίδονται ως χώροι διασκέδασης. Εμείς αντιτιθέμεθα σε αυτό. Υποστηρίζουμε τον νυν πρωθυπουργό μας».

    Στο τρίτο βίντεο παρουσιάζεται ο Τατάρ να προσεύχεται με ευλάβεια την ώρα που ψέλνουν τα μέλη του τάγματος.

    Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο επικεφαλής της οργάνωσης του UBP στην κατεχόμενη Λευκωσία Σαντίκ Γκαρντιγιάνογλου αναγκάστηκε να προβεί σε δήλωση διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος κανόνισε την επίσκεψη του Τατάρ στο τάγμα. Σημειώνοντας ότι ο Τατάρ συνεχίζει τις επισκέψεις του σε διάφορους στο πλαίσιο της «προεκλογικής εκστρατείας», ο Γκαρντιγιάνογλου ανέφερε ότι στις 29 Αυγούστου το βράδυ επισκέφθηκαν τον χώρο που νοικιάζει ο Αχμέτ Βαράν δίπλα στο κονάκι του Ντερβίς Πασά στην κατεχόμενη Λευκωσία και συναντήθηκαν με μιαν ομάδα 50-60 ατόμων. Είπε ότι προτάθηκε στον Τατάρ περιδιάβαση στον χώρο και ρωτήθηκε κατά πόσον θα ήθελε να παρακολουθήσει προσευχή για τους πεσόντες ενόψει της εθνικής γιορτής της 30ης Αυγούστου.

    Ο Γκαρντιγιάνογλου ανέφερε ότι γελιούνται όσοι νομίζουν ότι θα πλήξουν τον Τατάρ με αυτά τα βίντεο και ισχυρίστηκε ότι κανείς δεν μπορεί να «λεκιάσει» τον «σύγχρονο και κοσμικό» χαρακτήρα του Τατάρ.

    Κάτω από τον τίτλο «Στο τάγμα για τις εκλογές», η Yeni Duzen (31.08.20) γράφει ότι ο επικεφαλής του «γραφείου» θρησκευτικών υποθέσεων στα κατεχόμενα, Ταλίπ Αταλάι δήλωσε ότι το μέρος στο οποίο βρέθηκε ο Τατάρ στην εντός των τειχών περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας δεν ανήκει στις «θρησκευτικές υποθέσεις», αλλά είναι ένα μέρος συνάθροισης μελών θρησκευτικού δόγματος που ανήκει σε κάποιον ιδιώτη.

    Κάτω από τον τίτλο «Κάνε πρόεδρο της δημοκρατίας τον πρωθυπουργό μας Θεέ μου», η Afrika (31.08.20) γράφει ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψης Τατάρ, τα μέλη του τάγματος προσευχήθηκαν με συνοδεία μουσικών οργάνων για να εκλεγεί «πρόεδρος» ο Τατάρ στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές». Με το πέρας της προσευχής, ο Τατάρ ακούγεται να λέει «αμήν».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, μια μέρα πριν την επίσκεψη Τατάρ, ο ηγέτης του τάγματος, Οσμάν Βαράν ανάρτησε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κείμενο που αναφέρει ότι θα απαλλαχτούν από τον Μουσταφά Ακιντζί και ότι να κοιμούνται ήσυχοι οι πρόγονοί τους διότι ακόμα και χίλιοι Ακιντζί να έρθουν, δεν πρόκειται να παραδώσουν την «πατρίδα».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Τον Ακιντζί στηρίζει το ΤΚΡ-YG

    Η Haberator (31.08.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης – Νέες Δυνάμεις (ΤΚΡ-YG), Μεχμέτ Τσακιτζί δήλωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει ενεργά τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί κατά τις επικείμενες κομματικές εκλογές. Μιλώντας την Πέμπτη στο δεύτερο τοπικό συνέδριο του ΤΚΡ στην κατεχόμενη Κερύνεια, ο Τσακιτζί είπε ότι μετά τις «προεδρικές εκλογές» αναμένει πρόωρες «γενικές εκλογές» και εξέφρασε την άποψη ότι η «χώρα» χρειάζεται να έχει επικεφαλής της άτομα σώφρονα, που προτάσσουν την επιστημονική σκέψη και έχουν την ικανότητα να διοικήσουν.

    Σημειώνοντας ότι η βούληση των Τουρκοκυπρίων να διοικούν τον εαυτό τους υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, ο Τσακιτζί επεσήμανε ότι αντιτίθενται στις έξωθεν παρεμβάσεις, από όπου και αν προέρχονται αυτές.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσακιτζί εξέφρασε την άποψη του κόμματος ότι αυτές οι εντάσεις πρέπει να ξεπεραστούν με διάλογο και ειρηνικά μέσα και πρόσθεσε ότι ο τρόπος λύσης των διαφορών στις ΑΟΖ δεν πρέπει να είναι η χρήση βίας ή η απειλή πολέμου.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Στα 322 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (31.08.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενήργησαν 1,263 εργαστηριακές εξετάσεις κατά τις οποίες βρέθηκαν έξι νέα περιστατικά του Covid-19, ενώ πήραν εξιτήριο πέντε ασθενείς.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι τα τέσσερα από τα νέα κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα δύο είναι επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και κρατούνται υπό επιτήρηση. Είπε ότι δεν βρέθηκε κανένα κρούσμα κατά τους τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενεργεί το καθεστώς σε ολόκληρη την κατεχόμενη περιοχή και προγραμματίζει να αυξήσει τον αριθμό τους.

    Μέχρι τις 30 Αυγούστου 2020 διενεργήθηκαν 119,063 τεστ και βρέθηκαν 322 κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα. Πήραν εξιτήριο 225 ασθενείς και συνεχίζεται η νοσηλεία 93 ατόμων. Στο κέντρο για την πανδημία βρίσκονται 17 άτομα, ενώ 76 ασθενείς παρακολουθούνται σε ξενοδοχεία που καθορίστηκαν για την πανδημία.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Τούρκος μαφιόζος διαψεύδει ότι αγόρασε το ξενοδοχείο Cratos στην Κερύνεια

    Η Avrupa (29.08.20) γράφει ότι ο Αλλααντίν Τσακιτζί, γνωστός ηγέτης της μαφίας και του οργανωμένου εγκλήματος στην Τουρκία, διέψευσε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι αγόρασε το ξενοδοχείο Cratos στην κατεχόμενη Κερύνεια. Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τσακιτζί αναφέρει ότι από τότε που βγήκε από την φυλακή ούτε αγόρασε ούτε πώλησε οποιοδήποτε μέρος.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Δεν θα υποκύψουμε στους εκβιασμούς και τις απειλές», επαναλαμβάνει ο Ερντογάν

    Τα πρωτοσέλιδα στον σημερινό τουρκικό τύπο (31.08.20) εστιάζονται στις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την 98η επέτειο της «Ημέρας της Νίκης» για την ήττα των ελληνικών δυνάμεων από τις τουρκικές δυνάμεις το 1922, με χαρακτηριστικούς τίτλους όπως, «Προκαλούμε τους εχθρούς μας», «Δεν θα υποκύψουμε ποτέ σε εκβιασμούς» και «Ο αγώνας μας για το μέλλον συνεχίζεται».

    Η Hurriyet (30.08.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, κατά τους εορτασμούς της «Ημέρας της Νίκης», κατέθεσε στεφάνι, υπό την παρουσία υψηλόβαθμων μελών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, στο μαυσωλείο του Ατατούρκ, γράφοντας στο βιβλίο μνήμης του μαυσωλείου τα εξής:

    «(...) Είμαστε αποφασισμένοι να υποδεχτούμε το 2023, που θα γιορτάσουμε την 100η επέτειο από την ίδρυση της δημοκρατίας μας, ως μία πιο δυνατή, πιο ανεξάρτητη και με περισσότερη ευημερία, χώρα, από οικονομική, στρατιωτική, πολιτική και διπλωματική άποψη.

    Οι σημαντικές επιτυχίες που κατέχουμε σε διάφορα πεδία από την Συρία μέχρι την Λιβύη, από την Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο, από την ενέργεια μέχρι τον αγώνα εναντίον των τρομοκρατών, είναι η πιο ξεκάθαρη ένδειξη της θέληση μας στο θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας.

    Η Τουρκία, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, δε θα υποκύψει στις απειλές, στον εκφοβισμό και στην γλώσσα του εκβιασμού, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, και τις διμερείς συμφωνίες».

    H Hurriyet (31.08.20), υπό τον τίτλο «Προκαλούμε τους εχθρούς μας», γράφει ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε: «Ο ελληνικός λαός αποδέχεται τι θα τους συμβεί εξαιτίας των φιλόδοξων και ανίκανων ηγετών τους; Ο γαλλικός λαός γνωρίζει το τίμημα που θα πληρώσουν εξαιτίας των φιλόδοξων και ανίκανων ηγετών τους;»

    Κατά την διάρκεια ομιλίας του σε τελετή απονομής διπλωμάτων σε απόφοιτους στρατιωτικής σχολής του πανεπιστημίου εθνικής άμυνας, ο Ερντογάν σημείωσε ότι στον αγώνα τους εναντίον της τρομοκρατίας έχουν προστεθεί και οι απειλές για τα συμφέροντα και τα δικαιώματα τους στην περιοχή και ιδιαίτερα στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο. «Σήμερα, από χθες ακόμη, προκαλούμε τους εχθρούς μας, έχοντας περισσότερη σιγουριά και περισσότερη εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας. Όλοι, που θα εμφανισθούν απέναντι μας στην ξηρά, στον αέρα ή στη θάλασσα, θα δουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και την νομιμότητα της», επανέλαβε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι δεν θα αποφύγουν αυτή την μάχη και δεν θα δειλιάσουν να δώσουν μάρτυρες σ' αυτή.

    «Το αληθινό ερώτημα είναι αυτοί που είναι απέναντι μας τώρα στην Μεσόγειο θα μπορούν να κάνουν τις ίδιες θυσίες; Ο ελληνικός λαός ξέρει τι θα του έλθει στο κεφάλι εξαιτίας των άπληστων και ανίκανων ηγετών τους;», σημείωσε ο Ερντογάν.

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu (29.08.20, AA), ο Ερντογάν, σε μήνυμά του για την «Ημέρας της Νίκης», επισήμανε: «Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί που θέλουν να αποκλείσουν τη χώρα μας από την Ανατολική Μεσόγειο και αυτοί που επιχείρησαν να εισβάλλουν στη χώρα πριν από ένα αιώνα είναι οι ίδιοι εισβολείς. Ακριβώς όπως το έθνος μας, παρόλες τις αντιξοότητες και την φτώχεια, πέτυχε τη νίκη στον αγώνα του για την ανεξαρτησία, ποτέ δεν θα διστάσει να αποτρέψει τις επιθυμίες και τις κινήσεις για μια (σύγχρονη Συνθήκη) των Σεβρών στη γαλάζια πατρίδα μας. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το ζήτημα και την ακλόνητη πίστη μας στη νίκη».

    H Sabah (30.08.20) μεταδίδει βίντεο που κυκλοφόρησε το υπουργείο άμυνας της Τουρκίας στα πλαίσια των εορτασμών για την «Ημέρα της Νίκης», εξυμνώντας την δύναμη και αποφασιστικότητα των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων σε στυλ ραπ, με στίχους του ποιητή Yahya Kemal Beyatl? «Δεν ξέρουμε τι σημαίνει φόβος».

    (ΔΨ)

    [02] «Το Ορούτς Ρέις θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες για 90 ημέρες», αναφέρει ο Τσαβούσογλου

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αξιολογώντας την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο στο τηλεοπτικό κανάλι AHaber (29.08.20), επέκρινε την στάση της Γαλλίας και της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι η τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Ερντογάν Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ ήταν θετική και ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε 12 ναυτικά μίλια είναι «αιτία πολέμου».

    «Η Ελλάδα εργάζεται όπως θέλει στα μέρη που έχει τα δικά της δικαιώματα. Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση. Αλλά δεν μπορεί να επεκταθεί 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο. Αυτό είναι αιτία πολέμου. Δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να επεκτείνει τα σύνορα των χωρικών της υδάτων από έξι σε δώδεκα ναυτικά μίλια. Αυτό το έχουμε δηλώσει πολύ ξεκάθαρα. Η Ελλάδα από το παρελθόν μέχρι σήμερα παραβιάζει συμφωνίες. Δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το πρόσχημα, οι όροι άλλαξαν. Όταν όμως κάνουμε ένα βήμα, γιατί οι όροι άλλαξαν, τότε πηγαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και λένε ότι η Τουρκία κάνει επίδειξη δύναμης σε μας. Ό,τι και αν κάνουν, ας κάνουν, το καθεστώς μας, ως εγγυήτρια χώρα, στην Κύπρο, δεν αλλάζει. Αυτά που κάνουν, είναι βήματα, για να μας ενοχλήσουν. Εμείς δεν υποχωρήσαμε και ούτε θα υποχωρήσουμε σε τέτοιες πράξεις. Όπως πήραμε τα απαραίτητα βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε έτοιμοι να επαναλάβουμε τα απαραίτητα βήματα, όσο κάνουν κινήσεις εναντίον μας. Οι οδηγίες του Προέδρου μας είναι προς αυτή την κατεύθυνση...», ανέφερε ο Τσαβούσογλου

    Σημειώνοντας ότι οι NAVTEX θα συνεχίσουν, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα συνεχίσουν τις έρευνες και τις απαραίτητες εργασίες τους, και το Ορούτς Ρέις θα συνεχίσει τις εργασίες τους στην περιοχή για ακόμη 90 ημέρες.

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (29.08.20), ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Το Ορούτς Ρέις θα συνεχίσει τις σεισμικές του έρευνες στις περιοχές που είχε προηγουμένως αδειοδοτηθεί από την νοτιότερη περιοχή της υφαλοκρηπίδας μας μέχρι ευθεία στην περιοχή Antalya-Finike. Όπως μας ενημέρωσε ό υπουργός ενέργειας μας στο υπουργικό συμβούλιο, το Ορούτς Ρέις θα συνεχίσει τις σεισμικές του έρευνες από το νοτιότερο σημείο μέχρι το βόρειο σημείο, στην ηπειρωτική γη. Αυτό θα διαρκέσει 90 ημέρες και οι NAVTEX θα εκδοθούν σταδιακά».

    Εν τω μεταξύ, ο Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Κυριακή με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, οι Τσαβούσογλου και Μπορέλ συζήτησαν για την Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει το τηλεοπτικό κανάλι AHaber (30.08.20).

    (ΔΨ)

    [03] Ανακοινώσεις τουρκικού ΥΠΕΞ εναντίον Γαλλίας, Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης

    Η Milliyet (30.08.20) γράφει ότι η Τουρκία αντιδρά στην δήλωση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για εφαρμογή κόκκινων γραμμών στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ερωτηθείς να σχολιάσει την δήλωση του Προέδρου Μακρόν για την εφαρμογή πολιτικής «κόκκινων γραμμών» εναντίον της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο εκπρόσωπος τύπου του Τουρκικού Υπουργείου εξωτερικών Χαμί Ακσόι, σε γραπτή του απάντηση, δήλωσε: «Όσοι νομίζουν ότι θα θέσουν κόκκινες γραμμές ενάντια στην δίκαιη υπόθεση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα αντιμετωπίσουν μόνο την αποφασιστική στάση της Τουρκίας. Εάν υπάρχει μια κόκκινη γραμμή στην περιοχή, αυτή είναι μόνο τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο».

    Υποστηρίζοντας ότι ήλθε ο καιρός να αντιμετωπίσουν την αλήθεια, όσοι βλέπουν τον εαυτό τους μέσα από τον γιγαντιαίο καθρέφτη, ο Ακσόι ανέφερε ότι η περίοδος της ιμπεριαλιστικής νοοτροπίας να σχεδιάζουν χάρτες τραβώντας γραμμές έμεινε στο παρελθόν.

    «Η Τουρκία είναι ικανή να αποτρέψει όσους επιχειρούν να σφετερισθούν βίαια τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της στέλνοντας 'αρμάδα'. Επί την ευκαιρία, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι οι συγκρούσεις στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα επιλυθούν με προκλήσεις από παίκτες εκτός περιοχής, αλλά με διάλογο και συνεργασία μεταξύ των παράκτιων χωρών στη βάση της δικαιοσύνης», αναφέρει καταληκτικά ο Ακσόι.

    Υπό τον τίτλο «Η Τουρκία προειδοποιεί την Ελλάδα που μεταφέρει στρατεύματα στο Κστελόριζο», το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV (30.08.20) μεταδίδει ότι ο Ακσόι δήλωσε: «Τονίζουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε μια τέτοια πρόκληση να επιτύχει τον σκοπό της απέναντι από τις ακτές μας».

    Σε γραπτή του δήλωση, ο Ακσόι, υπενθυμίζοντας ότι το Καστελόριζο έχει καθεστώς αποστρατικοποίησης σύμφωνα με την Συνθήκη του Παρισιού το 1947, υποστήριξε ότι εάν αυτές οι ειδήσεις στον Τύπο είναι σωστές, τότε αυτό είναι μια ένδειξη της έλλειψης νομιμότητας στην Ελλάδα και της πραγματικής πρόθεσής της για την Ανατολική Μεσόγειο.

    Στη συνέχεια, ο Ακσόι ισχυρίστηκε τα εξής: «Τέτοιες προκλητικές ενέργειες δεν θα ωφελήσουν καθόλου την Ελλάδα. Εάν η Ελλάδα συνεχίσει τα βήματα που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, είναι αυτή που θα χάσει. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει μέχρι τέλους τα συμφέροντα και δικαιώματα της, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο».

    Σύμφωνα με την Hurriyet (28.08.20), ο Ακσόι, σε γραπτή του δήλωση, σχετικά με την θέση που έλαβε το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει δικαιούται να επικρίνει τις δραστηριότητες της Τουρκίας για υδρογονάνθρακες εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας, ούτε να απαιτεί να τις σταματήσει.

    Υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα και η "ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου" [όπως αναφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία] με τις μαξιμαλιστικές ενέργειες και απαιτήσεις τους, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο είναι οι υπεύθυνες για την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ακσόι ισχυρίστηκε: «Η άνευ όρων υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το πρόσχημα της αλληλεγγύης της Ένωσης, σε αυτό το δίδυμο, που προσπαθεί να αγνοήσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνει την ένταση».

    Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να προστατεύει τα συμφέροντα της ίδιας και των Τουρκοκυπρίων, παρά τις παράνομες συμμαχίες που έχουν συσταθεί εναντίον της, ο Ακσόι κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενεργεί αμερόληπτα, αν επιθυμεί λύση στην Ανατολική Μεσόγειο.

    (ΔΨ)

    [04] «Η Τουρκία θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο και κόστος τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο», επαναλαμβάνει ο Οκτάι

    Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (20.08.20, AA), αξιολογώντας τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, περιφερειακά και διεθνή θέματα, δήλωσε ότι η Άγκυρα αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι δίκαιη, και κανείς να μην αναμένει από την Τουρκία ότι θα κάνει υποχωρήσεις.

    Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία διεξάγει τις εργασίες της στην δική της υφαλοκρηπίδα, ο Οκτάι υποστήριξε ότι έχουν χωρικά ύδατα και υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και συμφωνία με την Λιβύη για ΑΟΖ. Πρόσθεσε ότι θα έχουν περισσότερες συνεργασίας και συμφωνίες με χώρες, που θέλουν να συνεργασθούν στο μέλλον.

    Αναφερόμενος στη Συνθήκη των Σεβρών, ο Οκτάι σημείωσε ότι σχεδιάστηκε ένας χάρτης πριν εκατό χρόνια, ονομαζόμενος «Συνθήκη των Σεβρών», ο οποίος δεν μπορεί καν να αποκαλεστεί συμφωνία, γιατί χρειάζονται δύο πλευρές για να έχεις μια συμφωνία, ενώ αυτή [η συνθήκη] ήταν ένα επιχείρημα διάλυσης ενός έθνους. «Τώρα θέλουν να σχεδιάσουν αυτό τον χάρτη στη θάλασσα, όπως έκαναν εκατό χρόνια πριν στη ξηρά, αλλά ξεχνούν ότι η Τουρκία δεν είναι η ίδια χώρα, όπως όταν είχε σχεδιασθεί ο χάρτης. Θα αποδεχθεί η Τουρκία και το τουρκικό έθνος αυτό;», ανέφερε ο Οκτάι, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν εποφθαλμία τα δικαιώματα κανενός, αλλά δεν θα αφήσει κανένα να σφετερισθεί τα δικά της δικαιώματα.

    Υποστηρίζοντας ότι διεξάγουν τις δικές τους οικονομικές δραστηριότητες στην δική τους υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Οκτάι ισχυρίστηκε: «Όταν η Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, Κίνα ή μια άλλη χώρα διεξάγει τις δραστηριότητες της στην δική της υφαλοκρηπίδα, κανείς δεν λέει τίποτα. Όμως όταν η Τουρκία κάνει έρευνες για πηγές με δικό της πλοίο στην δική της υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, γιατί χαλάει ο κόσμος; Είναι ακατανόητο».

    Αναφερόμενος στην ανακοίνωση της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών της υδάτων σε 12 ναυτικά μιλιά, ο Οκτάι ανέφερε: «Ελάτε, επεκτείνετε τα χωρικά σας ύδατα σε 12 ναυτικά μίλια. Όταν το κάνετε, η βουλή μας έχει ήδη αποφασίσει ότι αυτό είναι αιτία πολέμου. Αυτή η απόφαση ισχύει και σήμερα».

    Στη συνέχεια, ο Οκτάι επικρίνει την κάθοδο των γαλλικών μαχητικών στην Κύπρο και την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα αυτό και ισχυρίζεται ότι είναι παραβίαση των Συμφωνιών του 1960.

    Ο Οκτάι υποστήριξε ότι το σεισμικό πλοίο Ορούτς Ρέις διεξάγει έρευνες στην δική τους υφαλοκρηπίδα και ότι θα συνεχίσει να διεξάγει τις εργασίες του, αδιαφορώντας για την επιτυχία των ευρημάτων, γιατί είναι θέμα ανεξαρτησίας για την Τουρκία.

    Επανέλαβε ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο και κόστος τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο και στα γύρω χωρικά της ύδατα, καθώς και στο κάθε κυβικό μέτρο υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

    (ΔΨ)

    [05] Στα 1,482 τα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 και 42 νεκροί στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την Hurriyet (30.08.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου στην Τουρκία σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 1,482 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά νόσου Covid-19, από σύνολο 91,302 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ την ίδια στιγμή απεβίωσαν 42 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 1,027.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 268,546 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 6,326. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 243,839.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 7,028,390 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 945 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 7,5%.

    Ο Κοτζά, σε ανάρτηση στο Twitter, έγραψε: «Τα τεστ, που διενεργήθηκαν σε σύγκριση με χθες, ήταν λιγότερα, αλλά παρ' όλα αυτά, είχαμε 1,482 νέα κρούσματα. Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών. Μόνο αν ενεργήσουμε όλοι μαζί, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε σ' αυτό τον αγώνα»

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 31 August 2020 - 12:52:54 UTC