Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-08-28

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 158/2020 28.08.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Οκτάι: Στην Τουρκία θα μεταφέρονται ασθενείς με Covid-19 από τα κατεχόμενα αν χρειαστεί – Τατάρ: Επανάσταση στην υγεία το νοσοκομείο που κτίζει η Τουρκία
  • [02] «Είναι απαράδεκτο να έρχεται έτοιμο από την Τουρκία το σχέδιο για ανέγερση του νοσοκομείου πανδημίας», δηλώνει ο Ρεφίκογλου - Συνεχίζονται οι αντιδράσεις
  • [03] Δεν θα υπάρξει λύση χωρίς πολιτική ισότητα, λέει ο Έρχουρμαν
  • [04] Με υπογραφή μορατόριουμ θα εμποδιστεί η σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζει ο Ντενκτάς
  • [05] Για αντιγραφή των δικών του προτάσεων που υπέβαλε στο παρελθόν για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, μίλησε ο Σερντάρ Ντενκτάς
  • [06] Ένα νέο κρούσμα κορωνοϊού ανακοινώθηκε χθες στα κατεχόμενα
  • [07] «Ανακούφιση θα προκαλέσει στην κοινότητα η επιβολή της καραντίνας», υποστηρίζει το Κόμμα του Λαού
  • [08] Για λαϊκισμό κατηγορεί ο Τατάρ τον Όζερσαϊ στο θέμα της καραντίνας
  • [09] Συμφιλίωση Τατάρ – Έρογλου με δείπνο – Στήριξη Τατάρ και από Τουρκία
  • [10] Τούρκος μαφιόζος αγόρασε το ξενοδοχείο Cratos στην Κερύνεια, λέει η Avrupa
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Αρθρογράφος της Μιλλιγιέτ επικρίνει την στάση του Ακιντζί για την ένταση στην Αν. Μεσόγειο
  • [02] Σε ισχύ το «Casus belli» αν γίνει επέκταση 12 ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο
  • [03] Πληροφορίες της Μιλλιγιέτ για την τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Τραμπ
  • [04] Ο εκπρόσωπος του CHP κατηγόρησε την Ελλάδα ότι κρύβεται πίσω από την Ευρώπη
  • [05] Στα 1,491 τα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 στην Τουρκία
  • [06] Απεβίωσε η δικηγόρος Εμπρού Τιμτίκ μετά από απεργία πείνας στη φυλακή
  • [07] Είκοσι χιλιάδες εξήντα δύο άτομα έχουν διωχθεί από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις λόγω διασύνδεσης τους με το κίνημα Γκιουλέν

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Οκτάι: Στην Τουρκία θα μεταφέρονται ασθενείς με Covid-19 από τα κατεχόμενα αν χρειαστεί – Τατάρ: Επανάσταση στην υγεία το νοσοκομείο που κτίζει η Τουρκία

    Κάτω από τον πρωτοσέλιδο πηχυαίο τίτλο «Σημαντική επένδυση στην υγεία», η K?br?s (28.08.20) γράφει ότι επανάσταση στον τομέα της υγείας χαρακτήρισε ο λεγόμενος πρωθυπουργός, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και υποψήφιος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Ερσίν Τατάρ το νοσοκομείο για επείγοντα περιστατικά που θα ανεγείρει η Τουρκία στα κατεχόμενα. Σε χθεσινή του δήλωση, ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυτό το νοσοκομείο θα διαθέτει τον εξοπλισμό και την ικανότητα να καλύψει τις ανάγκες όχι μόνο του σήμερα αλλά και του αύριο. Σημείωσε ότι νοσοκομεία για επείγοντα περιστατικά υπάρχουν σε πολύ λίγες χώρες στον κόσμο και πρόσθεσε ότι το νοσοκομείο αυτό θα προσφέρει ψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον «λαό» έναντι κάθε είδους πιθανών καταστροφών και όχι μόνο κατά την διάρκεια της πανδημίας.

    Ο Τατάρ ευχαρίστησε την Τουρκία για την στήριξη που παρέχει στην «ΤΔΒΚ» και στον τουρκοκυπριακό «λαό» κατά την διάρκεια της πανδημίας και υπενθύμισε ότι διαβίβασαν στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν τα εμπόδια που αντιμετώπισαν κατά την φάση ετοιμασίας του σχεδίου για το εν λόγω νοσοκομείου και δεν τους επέτρεψαν να αρχίσουν οι ίδιοι το έργο. Σημειώνοντας ότι ο Έρντογαν έδωσε οδηγίες στον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι να κάνει ό,τι χρειαζόταν για το θέμα, ο Τατάρ ανέφερε ότι το νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών που άρχισε να ανεγείρεται πίσω από το νοσοκομείο Δρ. Μπουρχάν Ναλμπάντογλου στην κατεχόμενη Λευκωσία, θα καταλαμβάνει ένα χώρο 11,500 τετραγωνικών μέτρων και θα διαθέτει 100 κλίνες, από τις οποίες οι 24 θα είναι δωμάτια εντατικής φροντίδας. Είπε επίσης ότι το νοσοκομείο θα μπορεί να διενεργεί αγγειογραφίες και ενδοσκοπήσεις και θα διαθέτει χημικό εργαστήριο και μονάδες MRI, υπέρηχων, τομογράφο και ακτινογραφιών.

    Ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι τα κατεχόμενα συγκαταλέγονται ανάμεσα στις «πιο επιτυχημένες χώρες στον κόσμο» στην αντιμετώπιση της πανδημίας και ότι βρίσκονται σε «εξαιρετικά καλό σημείο» σε σύγκριση με άλλες χώρες τόσο από την άποψη των τεστ που γίνονται κατ' αναλογία πληθυσμού όσο και στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων. Ανέφερε και τα εξής:

    «Μέχρι τις 26 Αύγουστου διενεργήθηκαν 113,068 τεστ που αναλογούν περίπου σε πάνω από το 30% του πληθυσμού μας στην ΤΔΒΚ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων μας φτάνει μόνο στο 0,26% των συνολικών τεστ. Μόνο τέσσερις ασθενείς μας έχασαν την ζωή τους. Όπως είναι γνωστό έχει χάσει την ζωή του μόνο ένας πολίτης της ΤΔΒΚ και ένας πολίτης της Τουρκίας. Τα δε δύο άλλα άτομα που έχασαν την ζωή τους είναι Γερμανοί πολίτες. Δεν έχουμε ασθενή στην μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Με την διαδικασία του ανοίγματος από την 1η Ιουλίου εμφανίστηκαν 192 θετικά περιστατικά στην χώρα μας. Τα 92 ανέρρωσαν και πήραν εξιτήριο. Τα 70 από τα 100 περιστατικά βρίσκονται τώρα υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχείο και τα 30 στο νοσοκομείο. Δεν αναγκαστήκαμε μέχρι αυτή την στιγμή να χρησιμοποιήσουμε κανέναν από τους 140 αναπνευστήρες μας. Ας την συγκρίνουμε με τις άλλες χώρες νησιά με παρόμοιο πληθυσμό όπως η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου και η Μάλτα, η ΤΔΒΚ είναι η πιο επιτυχημένη χώρα νησί στον αγώνα με την πανδημία. Στην Μάλτα υπάρχουν 1,800 κρούσματα μέχρι στιγμής και 10 άτομα έχασαν την ζωή τους. Στη δε νότια Κύπρο εμφανίστηκαν περίπου 1,500 κρούσματα και υπάρχουν 21 θάνατοι, ο ένας από τους οποίους μετά την διαδικασία του ανοίγματος [...]».

    Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι σε δηλώσεις για το νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών (πανδημίας) που ανεγείρει η Τουρκία στα κατεχόμενα προέβη και ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο οποίος υπενθύμισε ότι στις δηλώσεις που έγιναν στις 4 Αυγούστου 2020 μετά την συνάντησή του στην Άγκυρα με τον Τατάρ είχαν ανακοινώσει την «χαρμόσυνη είδηση» ότι η Τουρκία θα επιστρατεύσει τις δυνατότητές της και θα ανεγερθεί ένα νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών στην κατεχόμενη Κύπρο μέχρι το τέλος του χρόνου.

    «Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όπως 45 έως 60 μέρες η ανέγερση ενός νοσοκομείου επειγόντων περιστατικών εξοπλισμένου με προηγμένη τεχνολογία που θα εξυπηρετεί τον τουρκοκυπριακό λαό για πολλά χρόνια», υποστήριξε ο Οκτάι προσθέτοντας ότι η εν λόγω επένδυση θα είναι ύψους 100 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (ΤΛ).

    Κατέληξε λέγοντας το εξής ο Τούρκος Αντιπρόεδρος:

    «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ να δημιουργηθεί οποιοδήποτε βάρος πάνω στο σύστημα υγείας της ΤΔΒΚ λόγω της πανδημίας. Επιπλέον, σε περίπτωση που αυξηθεί ο αριθμός των θετικών περιστατικών στη ΤΔΒΚ και θεωρηθεί αναγκαίο, θα διασφαλιστεί η μεταφορά τους σε νοσοκομεία στην Τουρκία με αεροπλάνα ασθενοφόρα. Με την επιθυμία να αποτελέσει γιατρειά στα προβλήματα των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας, εύχομαι να είναι με το καλό το νέο νοσοκομείο πανδημίας».

    Σημειώνεται ότι εκτός από μεγάλο μέρος της πρώτης σελίδας της, η εφημερίδα αφιερώνει και δύο ολόκληρες εσωτερικές σελίδες στο θέμα και φιλοξενεί έγχρωμες φωτογραφίες που παρουσιάζουν τον Ερσίν Τατάρ να επισκέπτεται τον χώρο στον οποίο ανεγείρεται το νέο νοσοκομείο, συνοδευόμενος από τον λεγόμενο πρέσβη της Τουρκίας, Αλί Μπάστσερι και τον λεγόμενο υπουργό υγείας, Αλί Πιλλί.

    Η Yeni Duzen (28.08.20) γράφει ότι οι Τατάρ, Μπάστσερι και Πιλλί βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αντίδραση κατοίκων της περιοχής κατά την επίσκεψή τους στον χώρο που θα ανεγερθεί το νέο νοσοκομείο για την πανδημία. Ενοχλημένοι από την οικοδομή που αρχίζει απέναντι από τα σπίτια τους, κάτοικοι της περιοχής ρώτησαν τους Τατάρ, Μπάστσερι και Πιλλί πού θα πάνε τώρα οι ίδιοι μετά την ανέγερση του νοσοκομείου μπροστά από τα σπίτια τους και διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι αποκόπηκαν δέντρα για να αρχίσουν οι εργασίες. «Δεν έχουμε αντίρρηση για το νοσοκομείο, αλλά μην αγγίζετε τα δέντρα μας», είπαν οι κάτοικοι.

    (Ι/Τσ.)

    [02] «Είναι απαράδεκτο να έρχεται έτοιμο από την Τουρκία το σχέδιο για ανέγερση του νοσοκομείου πανδημίας», δηλώνει ο Ρεφίκογλου - Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

    Η Halk?n Sesi (28.08.20) γράφει η ανέγερση του νοσοκομείου πανδημίας εκ μέρους της Τουρκίας στα κατεχόμενα κοντά στο «κρατικό» νοσοκομείο Δρ. Μπουρχάν Ναλμπάντογλου στην κατεχόμενη Λευκωσία και σε χώρο που είναι κοίτη ποταμού, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των «ειδικών» στα κατεχόμενα.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο πρόεδρος του «επιμελητηρίου πολιτικών μηχανικών», Γκιουρκάν Γιατζίογλου δήλωσε ότι το εν λόγω νοσοκομείο πανδημίας ανεγείρεται σε πολύ λανθασμένη περιοχή, αφού κτίζεται σε κοίτη ποταμού και μπορεί να υπάρξουν πλημμύρες. Τόνισε επίσης την ανάγκη να δοθεί στην δημοσιότητα το «όνομα της αρμόδιας αρχής» που καθόρισε τον χώρο για την ανέγερση του «νοσοκομείου».

    Ο Γιατζίογλου ανέφερε επίσης ότι παρά τις προειδοποιήσεις τους, έχουν ενημερωθεί ότι ήδη έχουν αρχίσει οι εργασίες για την ανέγερση του «νοσοκομείου πανδημίας» και προειδοποίησε ότι η «ανέγερση του νοσοκομείου» στην επικίνδυνη αυτή περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας, θα σημαίνει το χάσιμο περισσότερων ανθρώπινων ζωών στο μέλλον αλλά και την περεταίρω εξάπλωση της πανδημίας.

    Επίσης, σε γραπτή του ανακοίνωση, ο πρόεδρος του «επιμελητηρίου πολεοδόμων», Μερτέρ Ρεφίκογλου επέκρινε έντονα την ανέγερση του «νοσοκομείου» στη συγκεκριμένη τοποθεσία, χαρακτηρίζοντάς την λανθασμένη και επικίνδυνη. «Αν υπήρχε σκέψη να ανεγερθεί το νοσοκομείο στη συγκεκριμένη περιοχή, θα έπρεπε να γίνει πρώτα μια εκτεταμένη μελέτη», είπε ο Ρεφίκογλου, μιλώντας την ίδια στιγμή για βιασύνη και προχειρότητα εκ μέρους των «αρμοδίων αρχών».

    Ο Ρεφίκογλου χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτο το γεγονός ότι το «συγκεκριμένο σχέδιο ήρθε έτοιμο από την Τουρκία» και υποστήριξε ότι είναι εντελώς παράνομο το γεγονός ότι ούτε ένας Τουρκοκύπριος μηχανικός ή αρχιτέκτονας δεν συμμετέχει στο συγκεκριμένο σχέδιο. «Αυτή η παράνομη ανέγερση που προσπαθεί να κάνει η ΤΔΒΚ, δυστυχώς θα προστεθεί και στις άλλες παράνομες οικοδομές που ανεγείρονται [...]», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Στο μεταξύ, η εφημερίδα Hakikat (28.08.20) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «παράλογη αντίδραση», αναφέρεται στις δηλώσεις του πρόεδρου του «επιμελητηρίου πολεοδόμων», Μερτέρ Ρεφίκογλου, ο οποίος ανέφερε ότι «είναι απαράδεκτο να έρχεται έτοιμο από την Τουρκία το σχέδιο για ανέγερση του νοσοκομείου πανδημίας», χαρακτηρίζοντας την αντίδραση του Ρεφίκογλου για το θέμα ως παράλογη.

    Η εφημερίδα προσθέτει ότι ο Ρεφίκογλου που για μήνες επέκρινε το γεγονός ότι δεν είχε αρχίσει στα κατεχόμενα η ανέγερση ενός «νοσοκομείου πανδημίας», τώρα αντιδρά λέγοντας ότι αυτό ανεγείρεται βεβιασμένα, και υποστηρίζει ότι αυτή η «παράλογη αντίδραση» εκ μέρους του Ρεφίκογλου έχει εκπλήξει όλους.

    (ΑΚ)

    [03] Δεν θα υπάρξει λύση χωρίς πολιτική ισότητα, λέει ο Έρχουρμαν

    Αν δεν υπάρχει πολιτική ισότητα δεν θα μπορεί να υπάρξει και η βούληση του «λαού» και ο ίδιος δεν αποκαλεί λύση μιαν τέτοιαν εξέλιξη, δήλωσε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) και υποψήφιος για τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Τουφάν Έρχουρμαν, σύμφωνα με την Yeni Duzen (28.08.20).

    Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του παράνομου Bayrak, ο Έρχουρμαν είπε ότι είναι δυνατόν να εξηγηθεί η βούληση του τουρκοκυπριακού «λαού» με διάλογο και ισχυρίστηκε ότι κατά την διάρκεια της διαδικασίας των «εκλογών» δεν υπήρξε κάτι το αντιδημοκρατικό εκτός από την επίσκεψη των αρχηγών των κομμάτων UBP, YDP και DP στην Άγκυρα κατόπιν πρόσκλησης της τουρκικής κυβέρνησης. Είπε ότι αν προσκαλείτο ο ίδιος στην Άγκυρα δεν θα θεωρούσε σωστή αυτή την πρόσκληση κατά την διάρκεια της «προεκλογικής περιόδου», αφού «η πολιτική βούληση είναι στην Λευκωσία» και ανήκει στον τουρκοκυπριακό «λαό».

    Αναφερόμενος στην λύση του Κυπριακού, ο Έρχουρμαν υποστήριξε τα εξής:

    «Η δική μου προτίμηση είναι η συνολική λύση μιαν ώρα αρχύτερα. Έξω ακούω [κάποιους] σάμπως και υπάρχουν διαφορετικές διοικητικές εναλλακτικές επιλογές. Αν αναφερόμαστε σε συνολική λύση, οι πιθανότητες είναι ενιαίο κράτος, συνομοσπονδία, ομοσπονδία και δύο χωριστά κράτη. Υπάρχει και η Κυπριακή Δημοκρατία που είναι εντός της ΕΕ. Η συνολική λύση πρέπει να είναι εντός της ΕΕ. Επειδή το ενιαίο κράτος σημαίνει να γίνει μειονότητα ο τουρκοκυπριακός λαός, δεν το πιάνω καν στο στόμα μου. Η συνομοσπονδία και τα δύο χωριστά κράτη απαιτούν αρχικά την αναγνώριση της ΤΔΒΚ. Γι' αυτό πρέπει να αρθεί η απόφαση των Πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφορικά με το ότι δεν θα μπορούσε να αναγνωριστεί η ΤΔΒΚ. Βλέπουμε ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό να πραγματοποιηθεί στην σημερινή συγκυρία. Απομένει η ομοσπονδία. Αν η επιλογή είναι η συνολική λύση, πρέπει να συζητηθεί στο τραπέζι με εκείνη την φόρμουλα. Εμείς θα καθίσουμε στο τραπέζι με δύο όρους: 1) Θα είναι μια διαδικασία συνομιλιών επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και 2) Δεν θα είναι μια διαδικασία συνομιλιών που δεν θα έχει τέλος. Αυτά τα είπε και ο Γκουτέρρες».

    Επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι οι υδρογονάνθρακες βρίσκονται πάνω από τα έξι κεφάλαια που υπάρχουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο Έρχουρμαν υποστήριξε: «Το καθοριστικό στο τραπέζι είναι οι εξελίξεις σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες και τα πεδία αρμοδιότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτά πρέπει να παρακολουθούνται πολύ καλά».

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις την Ανατολική Μεσόγειο, ο Έρχουρμαν ζήτησε να γίνει αντιληπτό το γεγονός ότι καθημερινά απομακρύνονται, όπως ισχυρίστηκε, από το να είναι υποκείμενο σε αυτές τις εξελίξεις οι Ελληνοκύπριοι, που έχουν αναγνωρισμένο κράτος και είναι μέλος της ΕΕ.

    Αναφερόμενος στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ο Έρχουρμαν υπενθύμισε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητούν επιστροφή της πόλης στους νόμιμους ιδιοκτήτες της υπό την διοίκηση του ΟΗΕ. Υπενθυμίζοντας ότι το περίκλειστο Βαρώσι είναι στρατιωτική περιοχή, ο Έρχουρμαν σημείωσε ότι σύμφωνα με τον «νόμο» για την Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών, περιουσίες που βρίσκονται σε στρατιωτική περιοχή μπορούν να αποζημιωθούν ή να ανταλλαγούν, αλλά όχι να επιστραφούν. Υποστήριξε ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να αφαιρεθεί το Βαρώσι από το καθεστώς της στρατιωτικής περιοχής.

    Ο Έρχουρμαν είπε επίσης ότι παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν για συνεργασία των δύο κοινοτήτων. Πρόσθεσε ότι δεν δέχονται να υπάρχει «νεκρό έδαφος» στην Κύπρο και ότι θα κάνουν καθοριστικά βήματα πάνω σε αυτό το έδαφος, φέρνοντας ως παράδειγμα την ανέγερση ενός πανεπιστημίου ειρήνης της Μέσης Ανατολής και ενός νοσοκομείου ειρήνης στην νεκρή ζώνη.

    Ο Έρχουρμαν υποσχέθηκε επίσης ότι σε περίπτωση που εκλεγεί, κατά την προσεχή πενταετία θα κτίσει τον καλύτερο διάλογο με όλο τον κόσμο στην βάση της βούλησης των Τουρκοκυπρίων και πρόσθεσε ότι θέλει μέσω διαλόγου από την μια να ανοίξει τους Τουρκοκύπριους στον έξω κόσμο και από την άλλη να σταθούν στα δικά τους πόδια. Είπε ότι κατέρχεται ως υποψήφιος για να μεταφέρει πιο ισχυρή προς το μέλλον την ταυτότητα, την ύπαρξη και την κουλτούρα του τουρκοκυπριακού «λαού».

    [04] Με υπογραφή μορατόριουμ θα εμποδιστεί η σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζει ο Ντενκτάς

    Την πεποίθηση ότι η διαδικασία που οδηγεί σε σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο θα εμποδιστεί με υπογραφή ενός μορατόριουμ εξέφρασε ο ανεξάρτητος υποψήφιος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές» Σερντάρ Ντενκτάς, σύμφωνα με την K?br?s (28.08.20). Μιλώντας κατά την διάρκεια επίσκεψης στον σύνδεσμο πολεμιστών των ούτω καλούμενων ειρηνευτικών δυνάμεων Κύπρου, ο Ντενκτάς υποστήριξε ότι η υπογραφή μορατόριουμ είναι «ο δρόμος της λογικής» και επεσήμανε την σημασία των εκκλήσεων, στις οποίες, όπως ισχυρίστηκε, προέβη ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν.

    Σημειώνοντας ότι συνομιλώντας και συμφωνώντας θα μπορούσε να εξευρεθεί λύση στο θέμα, ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε:

    «Έχουμε και εμείς ιδρυτικά δικαιώματα που πηγάζουν από το 1960. Το 1963 πέρασε υπό κατοχή αυτό μας το δικαίωμα. Όμως, κατά την ίδρυσή του βρισκόμασταν εκεί ως ίσος λαός. Και το μερίδιό μας ως ίσοι είναι 50% πάνω σε όλο τον πλούτο του νησιού. Η εκπροσώπηση είναι αυτή που είναι 70-30. Μερικοί φίλοι δεν το αντιλαμβάνονται αυτό. Έστω και αν εδώ δεν υπήρχαν Τούρκοι ή Έλληνες, αν ήταν ένα νησί αποτελούμενο από άλλο έθνος, η Τουρκία, που διαθέτει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Μεσόγειο, έχει δικαίωμα εδώ αναφορικά με τις συμφωνίες αποκλειστικής οικονομικής ζώνης που θα υπογραφούν».

    Εκφράζοντας την τουρκική θέση ότι σκοπός είναι η φυλάκιση της Τουρκίας στην Μεσόγειο, ο Ντενκτάς υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει δίκαιο που αντιδρά σκληρά και πρόσθεσε:

    «Πώς θα λυθούν αυτά τα προβλήματα με τον νότο; Αρχικά πρέπει να καθίσουμε και να κάνουμε μιαν συμφωνία αναφορικά με το ότι δεν θα μπορούσε να προχωρήσει η θέση της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας που συζητάμε εδώ και 50 χρόνια. Μπορεί μήπως θα συσταθεί μια αδύναμη κεντρική κυβέρνηση; Μπορούμε να το συζητήσουμε αυτό. Αν πάλι δεν γίνεται, πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτές οι συνομιλίες πρέπει να είναι με ανοικτό ορίζοντα όχι με ανοικτό τέλος και πηγαίνοντας σε δημοψήφισμα να εξηγήσουμε στον λαό ότι αυτή η υπόθεση δεν θα μπορέσει να γίνει στο τραπέζι των συνομιλιών. Δεν θα δεχτεί ο κόσμος αυτό που θα πούμε εμείς. Όμως, καμία χώρα του κόσμου δεν θα μπορεί να σταθεί ενάντια σε μια απόφαση που έλαβε ο λαός. Πρέπει να είμαστε λίγο θαρραλέοι».

    Ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε πουθενά με την αντίληψη ότι είμαστε καταδικασμένοι σε λύση του Κυπριακού που συζητείται εδώ και 50 χρόνια και εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να γίνει αισθητή η ύπαρξη εναλλακτικών επιλογών».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Για αντιγραφή των δικών του προτάσεων που υπέβαλε στο παρελθόν για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, μίλησε ο Σερντάρ Ντενκτάς

    Η Vatan (28.08.20) γράφει ότι ο ανεξάρτητος «υποψήφιος» στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα Σερντάρ Ντενκτάς, σε δηλώσεις του χθες στα πλαίσια συνάντησης που είχε με τον «δήμαρχο» της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Ισμαήλ Μπεντέρ, αναφέρθηκε στο θέμα του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, υποστηρίζοντας ότι οι προτάσεις που προωθούν ορισμένα κόμματα σήμερα, αποτελούν αντιγραφή των δικών του προτάσεων που υπέβαλε γραπτώς πριν από ορισμένα χρόνια.

    «Σήμερα βγαίνουν κάποιοι αρχηγοί κομμάτων και λένε 'η ιδέα είναι δική μου', ανέφερε ο Ντενκτάς», υποστηρίζοντας ότι «οι προτάσεις που υποβλήθηκαν στο θέμα των Βαρωσίων είναι μια αντιγραφή» και ότι δεν συνάδει με τις ηθικές αξίες η προσπάθεια αντιγραφής της δικής του εργασίας.

    «Βλέπω ότι ένας εκ των εταίρων της κυβέρνησης λέει ότι 'αυτή η ιδέα είναι δική μου'. Νόμιζα ότι δίδετε αξία στην ηθική. Παρόλα αυτά, βλέπω ότι δεν δίνετε. Γιατί, από την εποχή της θητείας του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην προεδρία, είχα δώσει γραπτώς την πρόταση για το άνοιγμα των Βαρωσίων, αλλά και περί τα τέλη του 2017 το είχα δώσει γραπτώς επίσης στον πρόεδρο, τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας αλλά και προς τους προέδρους των κομμάτων της τότε κυβέρνησης. Με το να δίδετε σήμερα αυτή η πρόταση λέγοντας 'αυτή η ιδέα είναι δική μου', παραβλέπονται εντελώς οι ηθικές αξίες. Αυτό είναι μια καθαρή αντιγραφή. Εάν προσπαθήσει να κάνει μια πιο σωστή πολιτική, θα πρέπει να συζητήσει και για κάποιες πραγματικότητες», ανέφερε ο Σερντάρ Ντενκτάς, υπονοώντας τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Κουτρέντ Όζερσαϊ.

    (ΑΚ)

    [06] Ένα νέο κρούσμα κορωνοϊού ανακοινώθηκε χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (28.08.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί ανακοίνωσε χθες ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν στα κατεχόμενα 1,592 διαγνωστικές εξετάσεις και εντοπίστηκε ακόμη ένα νέο κρούσμα του COVID-19, ενώ την ίδια στιγμή αποθεραπεύθηκαν από τον ιό 10 άτομα.

    Με τα χθεσινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στα κατεχόμενα ανήλθε στα 301 και ο αριθμός των νεκρών παραμένει στους 4. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στα «νοσοκομεία» 93 άτομα, ενώ από την ημέρα εμφάνισης της πανδημίας στα κατεχόμενα έχουν διενεργηθεί συνολικά 114,660 διαγνωστικές εξετάσεις.

    (ΑΚ)

    [07] «Ανακούφιση θα προκαλέσει στην κοινότητα η επιβολή της καραντίνας», υποστηρίζει το Κόμμα του Λαού

    Η Halk?n Sesi (28.08.20) γράφει ότι ηγέτης του Κόμματος του Λαού (ΗΡ) Γενάλ Σενίν σε δηλώσεις του στα πλαίσια τηλεοπτικού προγράμματος στα κατεχόμενα, αξιολόγησε την πορεία της πανδημίας και υποστήριξε ότι θεωρούν ότι η εφαρμογή της υποχρεωτικής καραντίνας σε όσους μεταβαίνουν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό, θα επιφέρει ανακούφιση και ηρεμία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    «Η εφαρμογή της καραντίνας για 15 μέρες σε αυτούς που επιστρέφουν, θεωρώ ότι θα συμβάλει στο να τεθούν υπό έλεγχο τα κρούσματα στο εσωτερικό, αλλά την ίδια στιγμή θα ανακουφίσει και το σύστημα υγείας και θα καθησυχάσει και τις ανησυχίες που υπάρχουν εξαιτίας του ανοίγματος των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου», ανέφερε ο Σενίν στις δηλώσεις του. «Αυτό που ζητούμε εμείς, είναι ένα ανακουφιστικό μέτρο για 15 μέρες. Αν επιτύχουμε μηδενικά κρούσματα, τότε οι φοιτητές που θα έρθουν θα μπορούν να έρθουν πολύ πιο εύκολα», υποστήριξε.

    Υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα του αποφάσισε να στηρίξει τον Κουτρέντ Όζερσαϊ στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα, ο Σενίν υποστήριξε ότι ο Όζερσαϊ έχει ξεκάθαρο όραμα τόσο για το θέμα της ομοσπονδίας, όσο και για το θέμα των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για το θέμα του ανοίγματος των Βαρωσίων.

    Κατηγορώντας τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες στη βάση της ομοσπονδίας, ο Σενίν είπε ότι αυτή είναι μια μέθοδος που συνεχίζεται εδώ και 52 χρόνια χωρίς να έχει επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα. Κατηγόρησε επίσης τον Ακιντζί ότι δεν τοποθετείται για σημαντικά θέματα που αφορούν στις «ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Ανατολική Μεσόγειο, για τη χρήση των βάσεων από τη Γαλλία, για την έκδοση NAVTEX από την Τουρκία, αφού θεωρεί ότι η θητεία του σε αυτή τη θέση είναι παρελθόν».

    Υποστηρίζοντας ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα χρειάζεται έναν «ηγέτη» που να έχει βούληση, να εφαρμόζει πολιτική και να προστατεύει τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού «λαού», ο Σενίν εξήγησε ότι σήμερα οι συγκυρίες είναι πολύ διαφορετικές σε σχέσεις με το 2015 και υποστήριξε ότι «αυτές οι εκλογές είναι πολύ σημαντικές για το μέλλον της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

    (ΑΚ)

    [08] Για λαϊκισμό κατηγορεί ο Τατάρ τον Όζερσαϊ στο θέμα της καραντίνας

    Κάτω από τον τίτλο «Άστε τον καβγά, κοιτάξτε τον Covid», η Havadis (28.08.20) γράφει ότι ενώ παρατηρείται έξαρση στον αριθμό των θετικών περιστατικών Covid-19 στα κατεχόμενα, μεταφέρθηκε στις πλατείες ο καβγάς που ξέσπασε ανάμεσα στους «κυβερνητικούς εταίρους». Σύμφωνα με την εφημερίδα, σοβαρή ανησυχία προκάλεσε μέσα στον «λαό» το γεγονός ότι ο καβγάς αυτός μεταφέρθηκε και στους λόγους που εκφωνούνται κατά τις «προεκλογικές συγκεντρώσεις».

    Μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματός του στον Άγιο Σέργιο, ο λεγόμενος πρωθυπουργός, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και υποψήφιος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Ερσίν Τατάρ επιτέθηκε στο Κόμμα του Λαού (ΗΡ), εταίρο του στην «κυβέρνηση», κατηγορώντας το για λαϊκισμό.

    «Να βγαίνει ο εταίρος μας και να λέει εγώ αποδέχθηκα την καραντίνα και εκείνοι δεν την αποδέχθηκαν, δεν είναι εντάξει. Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από λαϊκισμό», υποστήριξε ο Τατάρ.

    Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο Κουτρέτ Όζερσαϊ είχε παραδεχθεί πρόσφατα ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην αντιμετώπιση του Covid-19 και εξέφρασε την λύπη του για το γεγονός ότι ο εταίρος τους στην «κυβέρνηση» δεν αποδέχθηκε την πρόταση του ΗΡ για εφαρμογή του μέτρου της καραντίνας για όσους φτάνουν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό. Η δήλωση Όζερσαϊ ακολούθησε την εμφάνιση 19 κρουσμάτων προχθές με τα οποία ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονταν με Covid-19 είχε ανέλθει στα 120.

    Ειδικοί στον τομέα της υγείας προειδοποιούν ότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων στα κατεχόμενα είναι εισαγόμενα και ότι χρειάζεται επειγόντως η λήψη μέτρων.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Συμφιλίωση Τατάρ – Έρογλου με δείπνο – Στήριξη Τατάρ και από Τουρκία

    Η K?br?s Manset (28.08.20) γράφει ότι μετά την «ισχυρή στήριξη» που λαμβάνει από την Τουρκία, ο λεγόμενος πρωθυπουργός, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και υποψήφιος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Ερσίν Τατάρ συμφιλιώθηκε και με τον επίτιμο πρόεδρο του κόμματός του, Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος θεωρείται από τα «ισχυρά ονόματα» εντός του UBP. Η συμφιλίωση επήλθε με δείπνο που είχε προψές ο Τατάρ με την οικογένεια Έρογλου.

    Σε άρθρο που φέρει την υπογραφή του διευθυντή της Λεβέντ Όζαντάμ, η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι μετά από δημοσίευμα που ανέφερε ότι η σύζυγός του, Μεράλ Έρογλου, θα στήριζε τον Σερντάρ Ντενκτάς, ο Ντερβίς Έρογλου είχε αναγκαστεί να δηλώσει ότι στηρίζει τον υποψήφιο του κόμματός του, δηλαδή τον Τατάρ.

    Έστω και αν ανακουφίστηκε από την εν λόγω δήλωση Έρογλου, ο Τατάρ επισκέφθηκε προψές το ζεύγος Έρογλου στην οικεία του, κουβέντιασαν επί μακρόν και δείπνησαν, γράφει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι έτσι «έλιωσε ο πάγος» ανάμεσα στην οικογένεια Έρογλου και τον Τατάρ, «που γελούσε το πρόσωπό του μετά το δείπνο».

    Προς το παρόν έφυγε ένα μεγάλο βάρος πάνω από τον Τατάρ, επισημαίνει το δημοσίευμα.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Τούρκος μαφιόζος αγόρασε το ξενοδοχείο Cratos στην Κερύνεια, λέει η Avrupa

    Η Avrupa (28.08.20) γράφει ότι ο Αλλααντίν Τσακιτζί, γνωστός ηγέτης της μαφίας και του οργανωμένου εγκλήματος στην Τουρκία, αγόρασε το ξενοδοχείο Cratos στην κατεχόμενη Κερύνεια. Ο Τσακιτζί καταζητείτο για εγκλήματα που διέπραξε στην Τουρκία, συνελήφθη στην Γαλλία και αφού εξέτισε ποινή πολύχρονης φυλάκισης στην Τουρκία αφέθηκε ελεύθερος τον περασμένο Απρίλιο, επωφελούμενος από τον νέο νόμο.

    Η είδηση προκάλεσε αίσθηση ανάμεσα στην κοινότητα, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία αναφέρει ωστόσο ότι δεν κατέστη δυνατόν να έχει πρόσβαση σε «βέβαιες πληροφορίες» σε σχέση με την διαδικασία της πώλησης.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Αρθρογράφος της Μιλλιγιέτ επικρίνει την στάση του Ακιντζί για την ένταση στην Αν. Μεσόγειο

    Ο αρθρογράφος της Milliyet (28.08.20) Οζάι Σιεντίρ επικρίνει την σιωπή του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπό τον τίτλο «Παραμυθένιος πρόεδρος», ο Σιεντίρ αναφέρει χαρακτηριστικά:

    «Δεν βγαίνει άχνα από τον ΤΔΒΚ πρόεδρο Μουσταφά Ακιντζί για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Για παράδειγμα, τα γαλλικά μαχητικά προσγειώνονται στην νότια Κύπρο παραβιάζοντας την Συνθήκη Εγκαθίδρυσης του 1960, αλλά τσιμουδιά ο Ακιντζί.

    Η Γαλλία πάλι κάνει συνομιλίες για ίδρυση ναυτικής βάσης στην Κύπρο, να έλεγε τουλάχιστον ναι ή όχι ή όταν έλθει ειρήνη στο νησί για την βάση, πάλι δεν βγάζει άχνα ο Ακιντζί. Ο Ακιντζί, που ήταν παρών σε κάθε θετική εξέλιξη σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι σήμερα, τώρα συμπεριφέρεται λες και δεν υπάρχει, ο πρόεδρος είναι δηλ. σαν ένα παραμύθι...»

    (ΔΨ)

    [02] Σε ισχύ το «Casus belli» αν γίνει επέκταση 12 ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο

    Υπό τον τίτλο «Ακόμη είναι εν ισχύ το 'Casus belli'», η Milliyet (28.08.20), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι η κρίση, που άρχισε ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλαδα στην Ανατολική Μεσόγειο και επεκτάθηκε στο Αιγαίο, κέρδισε νέες διαστάσεις με το μήνυμα που ήλθε από την Ελλάδα επεκτείνοντας τα χωρικά της ύδατα από έξι σε δώδεκα ναυτικά μίλια σε όλες τις θάλασσες της.

    Στη συνέχεια η εφημερίδα επισημαίνει: «Η απόφαση, που λήφθηκε στην [τουρκική] εθνοσυνέλευση το 1995 θεωρεί με τέτοια κίνηση ως αιτία πολέμου 'casus belli'. Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα επιθυμεί εδώ και χρόνια να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια. Όμως σημαντικό μερίδιο της απόφασης να μην κάνει αυτό το βήμα η Ελλάδα είναι η απόφαση του 'casus belli' που έλαβε η Τουρκία στην Μεγάλή Τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1995.

    Ενώ η Ελλάδα κατά καιρούς έκανε παρόμοιες δηλώσεις, η Τουρκία ανακοίνωνε ανοιχτά ότι τις θεωρεί αιτία για πόλεμο. (...) Η τουρκική εθνοσυνέλευση στις 8 Ιουνίου το 1995 αποφάσισε, σε περίπτωση που η Ελλάδα λάβει μονομερή απόφαση να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, να εξουσιοδοτήσει την κυβέρνηση να πάρει κάθε είδους μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και στρατιωτικών, για να αμυνθεί τα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας (...)».

    (ΔΨ)

    [03] Πληροφορίες της Μιλλιγιέτ για την τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Τραμπ

    Η Milliyet (28.08.20) γράφει ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ συζητήθηκε η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες την εφημερίδα, ο Τράμπ, υπογραμμίζοντας ότι και οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, ανέφερε: «Ανησυχούμε για την ένταση στην περιοχή. Πρέπει να μειωθεί η ένταση μέσω της διπλωματικής οδού. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

    Απαντώντας σε αυτή την δήλωση του Τραμπ, ο Ερντογάν σημείωσε: «Ο τελευταίος υπεύθυνος για αυτή την ένταση είναι η Τουρκία. εμείς δεν την αυξάνουμε. Όλα τα βήματα μας είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Τα βήματα μας, που είναι σύμφωνα με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ενοχλούν κάποιους. Προσπαθούν να μας στοχεύσουν χρησιμοποιώντας εδώ την Ελλάδα. Δεν πρέπει να εξαπατηθεί από αυτό» το παιγνίδι».

    (ΔΨ)

    [04] Ο εκπρόσωπος του CHP κατηγόρησε την Ελλάδα ότι κρύβεται πίσω από την Ευρώπη

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Haberler (28.08.20) γράφει ότι ο εκπρόσωπος τύπου του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Φαΐκ Όζτρακ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε: «Εάν μια χώρα σε κάθε βήμα που κάνει εδώ, ενεργεί με την λογική ότι πίσω της είναι η Ευρώπη, δεν είναι δυνατόν να το δεχθούμε αυτό. Η Τουρκία είναι μια χώρα, που είναι σημαντική δύναμη στην περιοχή και θα γίνει σημαντικός παίχτης σε αυτές τις θάλασσες».

    Ο Οζτράκ επισήμανε ότι οι χώρες πρέπει να δείχνουν αλληλοσεβασμός στα δικαιώματα μεταξύ τους για να μπορούν να γίνουν η Μεσόγειος και το Αιγαίο σε θάλασσες ειρήνης.

    (ΔΨ)

    [05] Στα 1,491 τα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την Hurriyet Hurriyet (27.08.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου στην Τουρκία σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 1,491 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά νόσου Covid-19, από σύνολο 106,111 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ την ίδια στιγμή απεβίωσαν 26 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 995.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 263,998 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 6,209. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 240,792.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 6,727,860 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 862 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 7,3%.

    (ΔΨ)

    [06] Απεβίωσε η δικηγόρος Εμπρού Τιμτίκ μετά από απεργία πείνας στη φυλακή

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (27.08.20) γράφει ότι η δικηγόρος Εμπρού Τιμτίκ, που άρχισε απεργία πείνα στη φυλακή ζητώντας δίκαιη δίκη, απεβίωσε στις 27 Αυγούστου 2020 σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης μετά από 238 ημέρες απεργία πείνας.

    Εν τω μεταξύ, ο δικηγόρος και συνάδελφός της, Αϊτάτζ Ουνσάλ, ξεκίνησε απεργία επίσης φέτος πείνας για να ενισχύσει το αίτημά τους για δίκαιες δίκες.

    Το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε απορρίψει αίτημα στις 14 Αυγούστου από τους δικηγόρους των Τιμτίκ και Ουνσάλ για αποφυλάκιση τους με την αιτιολογία ότι «δεν έτρεχε σοβαρός κίνδυνος για την υγεία τους, σωματική ή πνευματική».

    (ΔΨ)

    [07] Είκοσι χιλιάδες εξήντα δύο άτομα έχουν διωχθεί από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις λόγω διασύνδεσης τους με το κίνημα Γκιουλέν

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (28.08.20, AA), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ανακοίνωσε ότι στα πλαίσια της καταπολέμησης της οργάνωσης του Φετουλλάχ Γκιουλέν (FETO) έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής από το προσωπικό των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων 20 χιλιάδες 62 άτομα.

    Το πρακτορείο Anadolu (28.08.20, AA) ανακοίνωσε ότι σήμερα έχουν συλληφθεί άλλα 24 άτομα από τους 59 ύποπτους στις έρευνες για διασύνδεση με το κίνημα του Γκιουλέν στους κόλπους των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 28 August 2020 - 12:05:56 UTC