Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-08-25

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 155/2020 25.08.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Δεν τίθεται θέμα επιστροφής του Βαρωσιού, δηλώνει ο Τατάρ – Η Ανατολική Μεσόγειος έγινε τουρκική λίμνη, ισχυρίζεται
  • [02] Θα ήταν ορθότερο η Γαλλία να βοηθά τον διάλογο ανάμεσα στις πλευρές αντί να μεροληπτεί, υποστηρίζει ο Ακιντζί
  • [03] Όζερσαϊ: «Εγώ δεν έχω πρόθεση να φυλακίσω τον Τουρκοκυπριακό λαό στο τραπέζι των συνομιλιών»
  • [04] Έρχουρμαν: «Η λύση για την κρίση στους υδρογονάνθρακες βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών»
  • [05] Νέοι ορίζοντες θα ανοίξουν με την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα, δηλώνει ο Έρογλου
  • [06] Προτάσεις Τούρκου πρώην πρέσβη για την περίκλειστη Αμμόχωστο
  • [07] Τον Τατάρ θα στηρίξει στις «εκλογές» η οικογένεια Έρογλου, δηλώνει ο Ντερβίς Έρογλου
  • [08] Η τουρκική αεροπορική εταιρεία Πήγασος ανακοίνωσε το κλείσιμο των γραφείων της στα κατεχόμενα
  • [09] Έξι νέα κρούσματα στα κατεχόμενα χθες
  • [10] Yeni Duzen: 167 κρούσματα Covid-19 καταγράφηκαν μετά την 1η Ιουλίου
  • [11] Σε καραντίνα μονάδα των «δυνάμεων ασφαλείας» λόγω κρούσματος Covid-19
  • [12] Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασία στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Η Ελλάδα θα ζημιωθεί», δηλώνει ο Ερντογάν
  • [02] Η ναυτική άσκηση της Ελλάδας δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας, υποστηρίζει ο Ακάρ
  • [03] Ναυτική άσκηση της Τουρκίας νότια της Κρήτης
  • [04] Καλεί την Ελλάδα σε διάλογο, αλλά χωρίς υποχώρηση από τα συμφέροντα της, ο Καλίν
  • [05] «Μας χαροποιεί η ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα», δηλώνει ο Κιλιντσάρογλου
  • [06] Στα 1,443 τα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 στην Τουρκία
  • [07] Αρθρογράφος επικρίνει τις τουρκικές αρχές για φίμωση της δημοσιογραφίας

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Δεν τίθεται θέμα επιστροφής του Βαρωσιού, δηλώνει ο Τατάρ – Η Ανατολική Μεσόγειος έγινε τουρκική λίμνη, ισχυρίζεται

    Η K?br?s (25.08.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός του καθεστώτος, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και υποψήφιος για τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι από άποψη ασφάλειας και στρατηγικής δεν τίθεται θέμα επιστροφής της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού. Μιλώντας χθες στο CNN-Turk, ο Τατάρ υποστήριξε ότι δεν απέμεινε πλέον ελπίδα για λύση μετά από 46 χρόνια και δεν μπορεί να κρατείται κλειστό το Βαρώσι, που λεγόταν ότι αποτελούσε μέρος της ομοσπονδιακής λύσης. Είπε ότι βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη το άνοιγμα της περιοχής με επιστροφή της σε μεγάλο βαθμό στους «παλιούς της ιδιοκτήτες» κατά τρόπο που «θα λαμβάνονται υπόψη και οι περιουσίες των βακουφίων».

    Σημειώνοντας ότι προσπαθούν να προχωρήσουν σταδιακά την διαδικασία, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Δεν είναι μακριά πλέον το άνοιγμα του Βαρωσιού. Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει μία κατάσταση στην οποία θα έχουν αντίρρηση τα Ηνωμένα Έθνη. Διότι θα υπάρξει επιστροφή στους παλιούς του ιδιοκτήτες. Αυτό λαμβάνει έγκριση και στην νότια Κύπρο. Ο ελληνοκυπριακός Τύπος γράφει ότι οι παλιοί ιδιοκτήτες θα έρθουν και θα διεκδικήσουν τις περιουσίες του παρά την πίεση της διοίκησης και της εκκλησίας. Αυτή η ανησυχία είναι δική μας επιτυχία. Κάναμε αυτό το βήμα διαβουλευόμενοι με την Τουρκία. Η βουλή και η κυβέρνησή μας θα εγκρίνουν αυτό το άνοιγμα. Η κοινή γνώμη είναι έτοιμη. Υπάρχουν περίπου 300 αιτήσεις. Αν επιστραφούν τουλάχιστον οι 200, ανέφεραν ότι θα έρθουν. Θα είναι με το καλό».

    Υποστηρίζοντας ότι έγινε δεχτή με χαρά στα κατεχόμενα η εξαγγελία του Προέδρου Έρντογαν για ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα, ο Τατάρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πόροι που θα εξορυχτούν θα προσθέσουν οικονομική και διπλωματική ισχύ στην Τουρκία.

    «Αυτή η επιτυχία θα αντικατοπτριστεί και στην Ανατολική Μεσόγειο. Προσθέτουν σημαντική δύναμη στην περιοχή τόσο στην Τουρκία όσο και στην ΤΔΒΚ οι εργασίες που γίνονται στη βάση του διεθνούς δικαίου», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε:

    «Ενώ η επιτυχία της Τουρκίας χαροποιεί τον βορρά, στον νότο εμφανίστηκε λύπη. Ο ελληνοκυπριακός Τύπος διερωτάται κατά πόσον η Τουρκία θα επιτύχει. Ζηλεύουν και προσπαθούν να απαξιώσουν αυτή την επιτυχία. Κενού περιεχομένου προσπάθειες. Τα βήματα της Τουρκία διαμορφώνουν εκ νέου την περιοχή. Άλλαξαν τα όσα είχαν αποστηθιστεί, οι εργασίες της Τουρκίας απέκτησαν πιο πολύ σημασία στην περιοχή. Με την δική μας στήριξη θα βρεθούν πόροι και σε παρόμοια πηγάδια στην Ανατολική Μεσόγειο [...] Το σημαντικό είναι να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας εδώ. Θέλουμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Δυστυχώς το δίκαιο παίρνει θέση δίπλα στον ισχυρό κάποτε. Όμως η ισχύς της Τουρκίας στην περιοχή είναι εκεί. Είναι η μεγαλύτερη δικαιούχος χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτή είναι η Δημοκρατία της Τουρκίας. Και στην Κύπρο η ακτογραμμή της ΤΔΒΚ, που κατέχει και την Καρπασία, είναι μεγαλύτερη από την νότια Κύπρο. Προστατεύουμε τα δικαιώματά μας με την ισχύ μας. Με την συμφωνία με την Λιβύη άλλαξαν υπέρ της τουρκικής πλευράς οι ισορροπίες. Ο χάρτης έγινε άνω κάτω. Εμφανίστηκε ένας νέος περιφερειακός χάρτης. Η Ανατολική Μεσόγειος έγινε τουρκική λίμνη».

    Αναφερόμενος στην εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Τατάρ είπε ότι πρέπει να προσεχθεί το γεγονός ότι πήρε θέση στο θέμα η ΕΕ, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, δεν τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τουρκοκύπριους.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Θα ήταν ορθότερο η Γαλλία να βοηθά τον διάλογο ανάμεσα στις πλευρές αντί να μεροληπτεί, υποστηρίζει ο Ακιντζί

    Ο παράνομος Bayrak (25.08.20, brtk.net) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί υποστήριξε ότι θα ήταν ορθότερο η Γαλλία να επιδεικνύει μιαν προσέγγιση που θα βοηθούσε τον διάλογο ανάμεσα στις πλευρές, αντί να μεροληπτεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Μιλώντας σήμερα κατά την διάρκεια επίσκεψης στο γραφείο του της Γαλλίδας Πρέσβειρας στη Λευκωσία Isabelle Dumont, ο Ακιντζί επεσήμανε ότι η Γαλλία είναι κράτος μέλος της ΕΕ αλλά και Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι η χώρα αυτή πρέπει να συμπεριφέρεται με ισορροπημένο τρόπο ειδικά στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο κοινότητες στην Κύπρο.

    Ο Ακιντζί ευχήθηκε στην Isabelle Dumont καλή επιτυχία στα νέα της καθήκοντα ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου του Προέδρου Μακρόν.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Όζερσαϊ: «Εγώ δεν έχω πρόθεση να φυλακίσω τον Τουρκοκυπριακό λαό στο τραπέζι των συνομιλιών»

    Η Hakikat (25.08.20) γράφει ότι ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και λεγόμενος υπουργός εξωτερικών, Κουντρέτ Όζερσαϊ, ο οποίος κατέρχεται ως «ανεξάρτητος υποψήφιος» στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα που θα διεξαχθούν στις 11 Οκτωβρίου, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην τηλεόραση Hakikat TV, χαρακτήρισε ως «σημείο αναφοράς» τις επερχόμενες «προεδρικές εκλογές», υποστηρίζοντας ότι η Τουρκοκυπριακή κοινότητα χρειάζεται έναν ηγέτη που θα ενώσει το λαό και όχι να τον διχάσει, κάτι που ο ίδιος όπως είπε, θεωρεί ότι μπορεί να πετύχει.

    Εξηγώντας το όραμα που έθεσε ο ίδιος, ο Όζερσαϊ είπε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να φυλακίσει τον Τουρκοκυπριακό «λαό» στο τραπέζι των συνομιλιών. «Η δική μου προσέγγιση είναι η εξής: Αν συνεχίσουμε τις συνομιλίες για ένα ομοσπονδιακό συνεταιρισμό για 52 χρόνια, αλλά την ίδια στιγμή υπό τις παρούσες συνθήκες αντιληφθούμε ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί την εξουσία με την κοινότητα μας αλλά και τον φυσικό πλούτο, τότε σημαίνει ότι βρισκόμαστε στις συνομιλίες και συζητούμε για τα ίδια θέματα, και αυτό επίσης σημαίνει ότι είμαστε φυλακισμένοι στις συνομιλίες. Εγώ δεν έχω πρόθεση να φυλακίσω τον Τουρκοκυπριακό λαό στο τραπέζι των συνομιλιών», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος να δοκιμαστεί ένας συνεταιρισμός αλλά δεν επιθυμεί επί της παρούσης να εισέλθει σε λεπτομέρειες επί του θέματος. «Αν δεν αλλάξουν οι παρούσες συνθήκες, και ενόσω η Ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίσει να θεωρεί ότι είναι το μόνο αναγνωρισμένο κράτος σε αυτό το νησί, ενόσω συνεχίσει να θεωρεί ότι αφού είναι μέλος της ΕΕ, της έχει δοθεί άδεια να διαχειρίζεται μόνη της το φυσικό αέριο, τότε δεν θα μπορέσουμε να έρθουμε ποτέ κοντά σε ένα διαμοιρασμό», υποστήριξε.

    Ο Όζερσαϊ συνεχίζοντας, εξέφρασε την άποψη ότι προτεραιότητα αυτού που θα εκλεγεί «πρόεδρος» στα κατεχόμενα θα πρέπει να είναι να εξαναγκάσει σε διεξαγωγή διαπραγμάτευσης για διαμοιρασμό των φυσικών πόρων που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η ιδέα, εξήγησε, τέθηκε επί τάπητος πριν από 4-5 χρόνια, αλλά υποστήριξε ότι η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι «δεν μπορούν να συζητηθούν αυτά τα ζητήματα χωρίς να υπάρξει λύση στο Κυπριακό. Σύμφωνα με τον Όζερσαϊ, σήμερα βρισκόμαστε σε ένα διαφορετικό στάδιο. «Το υπουργείο εξωτερικών έχει αναπτύξει και βελτιώσει τη πρόταση που υπέβαλε ο πρόεδρος Ακιντζί στην Ελληνοκυπριακή πλευρά. Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, ένας από τους Επιτρόπους της ΕΕ, άρχισε να δηλώνει ότι οι πλευρές θα μπορούσαν να συζητήσουν στις συνομιλίες το θέμα τους διαμοιρασμού του φυσικού πλούτου πριν από τη λύση του Κυπριακού. Και στις επαφές που έγιναν στην Γερμανία με τη Μέρκελ, είπε ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές χρειάζεται να παρακαθίσουν πριν από τη λύση του Κυπριακού και να συνομιλήσουν προκειμένου να εξεύρουν τρόπους για αντιμετώπιση της έντασης και διένεξης που υπάρχει. Παρόμοια μηνύματα στέλνουν και αξιωματούχοι των ΗΕ. Να αρχίσουμε από κάπου και να πιέσουμε για το διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου πριν από τη λύση. Θεωρώ ότι αν εκλεγώ, μπορώ να το πετύχω αυτό. Επίσης, θεωρώ ότι όπως και σήμερα, θα πρέπει να συνεχίσουμε την συνεργασία μας με την Τουρκία όχι μόνο στα λόγια αλλά και στο πεδίο. Αν επιδείξουμε βούληση όσον αφορά στο θέμα του διαμοιρασμού του φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να γίνουν πρωταγωνιστές του παιχνιδιού στην περιοχή. Και ίσως να μπορέσουμε να φέρουμε και την Ελληνοκυπριακή πλευρά στο σημείο που θα αποδεχθεί το διαμοιρασμό. Ένας πρόεδρος που θα στηρίζει και θα προασπίζεται αυτά τα συμφέροντα θα είναι προς όφελος του Τουρκοκυπριακού λαού», είπε.

    Στη συνέχεια, κάνοντας αναφορά στην συμφωνία που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία για την πλήρη ένταξή της στην ΕΕ, ο Όζερσαϊ είπε ότι διαβάζοντας κάποιος σωστά τη συμφωνία, γίνεται αντιληπτό ότι στις περιοχές που η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει τον αποτελεσματικό έλεγχο, αναστέλλεται το Ευρωπαϊκό δίκαιο. Υποστηρίζοντας ότι αυτό περιλαμβάνει και τις θαλάσσιες περιοχές, ο Όζερσαϊ πρόσθεσε: «Στις περιοχές που η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση δεν έχει τον πλήρη και αποτελεσματικό έλεγχο, δηλαδή όχι μόνο επί του εδάφους αλλά και μέσα περιλαμβάνονται και τα πέριξ των θαλάσσιων συνόρων, τότε αναστέλλεται το δίκαιο της ΕΕ στις περιοχές αυτές», υποστήριξε ο Όζερσαϊ, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η έκφραση αποτελεί πλεονέκτημα για την Τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Υποστηρίζοντας στη συνέχεια ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν ακολούθησε μια ενεργή διπλωματική πολιτική για τα «δικαιώματα της ΤΔΒΚ» στο θέμα των υδρογονανθράκων, αλλά ούτε και κατάφερε να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να «αλλάξεις τις συνθήκες που επικρατούσαν υπέρ του λαού του», ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι αν «εκλεγεί» θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

    (ΑΚ)

    [04] Έρχουρμαν: «Η λύση για την κρίση στους υδρογονάνθρακες βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών»

    Σύμφωνα με την Vatan (25.08.20), ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CHP) Τουφάν Έρχουρμαν σε δηλώσεις του χθες στα πλαίσια συνάντησης που είχε με το «τουρκοκυπριακό επιμελητήριο αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών» (KTMMOB) αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι η λύση στο θέμα της κρίσης για τους υδρογονάνθρακες βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού.

    Υποστηρίζοντας ότι η εξεύρεση μιας περιεκτικής λύσης στο Κυπριακό αποτελεί προτεραιότητα για αυτόν, ο Έρχουρμαν είπε ότι αυτό πρέπει να επιτευχθεί μέσα στο επόμενα πέντε χρόνια. Πρόσθεσε επίσης ότι το Κυπριακό πρόβλημα δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο την Τουρκοκυπριακή και Ελληνοκυπριακή κοινότητα, αλλά είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει και τους λογαριασμούς των Μεγάλων Δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι το θέμα των υδρογονανθράκων και του φυσικού αερίου είναι άμεσα συνυφασμένο με το Κυπριακό πρόβλημα και ότι θα συνεχίζει να είναι, ο Έρχουρμαν εξήγησε ότι η λύση του Κυπριακού θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για να μετατραπεί η «Ανατολική Μεσόγειος σε θάλασσα ειρήνης» αλλά και για το διαμοιρασμό των πόρων κατά ένα δίκαιο και εποικοδομητικό τρόπο. Ο Έρχουρμαν πρόσθεσε επίσης ότι τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρία για επίτευξη λύσης.

    Αναφερόμενος στις επερχόμενες «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα, ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι στην «προεδρία» χρειάζεται ένα άτομο που θα ακολουθεί μια πολύπλευρη και πολυδιάστατη πολιτική. «Την ίδια στιγμή, διανύουμε μια περίοδο όπου υπάρχει ανάγκη για άμεση εξεύρεση μιας περιεκτικής λύσης στο Κυπριακό, που χρειάζεται να γίνουν ανοίγματα για τον Τουρκοκυπριακό λαό προς τη διεθνή κοινότητα αλλά και να προετοιμαστούμε στο εσωτερικό για μια ενδεχόμενη λύση, έτσι ώστε όταν αυτή επιτευχθεί, να μπορέσει να καταστεί βιώσιμη», πρόσθεσε. Εξήγησε ότι είναι για αυτό που χρειάζεται στην «προεδρία» ένα άτομο που να έχει ηγετικές ικανότητες και που να μπορεί να είναι «καθοδηγητής» σε σημαντικά ζητήματα όπως είναι το πολεοδομικό σχέδιο, όπως ανέφερε.

    Σε δηλώσεις του με τη σειρά του, ο «πρόεδρος» της «τουρκοκυπριακής ένωσης αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών», Σεράν Αϊσάλ, εξέφρασε τη χαρά του για την «υποψηφιότητα» Έρχουρμαν στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα και υποσχέθηκε την αμέριστη συνεργασία του σε περίπτωση που ο Έρχουρμαν «εκλεγεί».

    Ο Αϊσάλ δήλωσε επίσης ότι παρόλο που στην ημερήσια διάταξη αυτή τη στιγμή βρίσκονται το θέμα των υδρογονανθράκων και το θέμα του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, προσδοκούν ότι ανάμεσα στις προτεραιότητες του νέου «προέδρου» θα είναι η επίλυση του Κυπριακού αλλά και η ενοποίηση του Τουρκοκυπριακού «λαού» με τον υπόλοιπο κόσμο.

    (ΑΚ)

    [05] Νέοι ορίζοντες θα ανοίξουν με την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα, δηλώνει ο Έρογλου

    Η K?br?s (25.08.20) γράφει ότι ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης και επίτιμος πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι προκαλεί χαρά η ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα εκ μέρους της Τουρκίας και θα ανοίξει νέους ορίζοντες όσο για την ίδια Τουρκία όσο και για την «ΤΔΒΚ». Με γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες, ο Έρογλου ευχήθηκε όπως υπάρξουν θετικά αποτελέσματα και από τις εργασίες που διεξάγονται στην Ανατολική Μεσόγειο και ισχυρίστηκε:

    «Είναι φανερό ότι στην Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο που βρισκόμαστε εμείς υπάρχουν σημαντικοί ενεργειακοί πόροι. Επομένως, η ύπαρξη και η κυριαρχία της ΤΔΒΚ ήταν σημαντική και εχθές, αλλά είναι πιο σημαντική σήμερα για προστασία των δικαιωμάτων μας. [...]»

    Αναφερόμενος στην ούτω καλούμενη συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας με το κατοχικό καθεστώς που υπέγραψε το 2011 ο ίδιος με τον τότε Πρωθυπουργό Έρντογαν, ο Έρογλου την χαρακτήρισε σημαντικό βήμα για προστασία των δικαιωμάτων τους και εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι σήμερα βλέπει πως η Τουρκία μαζεύει τους καρπούς εκείνου του βήματος και άλλων βημάτων που έκανε. Υποστήριξε ότι η ανεύρεση του κοιτάσματος στην Μαύρη Θάλασσα «δίδει τα πρώτα σημάδια» ότι βρέθηκαν κοιτάσματα φυσικού αερίου και στην Ανατολική Μεσόγειο.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Προτάσεις Τούρκου πρώην πρέσβη για την περίκλειστη Αμμόχωστο

    Η Diyalog (25.08.20) φιλοξενεί άρθρο του Τούρκου πρώην πρέσβη Νταριάλ Μπατίμπαϊ σε σχέση με το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Κάτω από τον τίτλο «Το θέμα του Βαρωσιού και οι προτάσεις μας», ο Μπατίμπαϊ υπενθυμίζει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που χαρακτηρίζει απαράδεχτο το άνοιγμα οποιουδήποτε μέρους της περίκλειστης πόλης σε οποιονδήποτε άλλον εκτός από τους νόμιμους κατοίκους της και απευθύνει έκκληση για παράδοση της περιοχής υπό την διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

    Αναφέρει ότι το δεύτερο βασικό διεθνές έγγραφο για την περίκλειστη Αμμόχωστο είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση Δημόπουλος (5 Μαρτίου 2010) που χαρακτηρίζει αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο της Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών της «ΤΔΒΚ». Σημειώνει, ωστόσο, ότι από την ημέρα της λειτουργίας της τον Μάρτιο του 2006, η εν λόγω επιτροπή δεν εξέτασε καμία υπόθεση που αφορά την περίκλειστη Αμμόχωστο, λόγω της απόφασης του λεγόμενου επαρχιακού δικαστηρίου της κατεχόμενης Αμμοχώστου, σύμφωνα με την οποία η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου είναι περιουσία του τουρκοκυπριακού ΕΒΚΑΦ. Ο πρέσβης σημειώνει ότι η απόφαση αυτή είναι αντίθετη με την ομόφωνη απόφαση που έλαβε την ίδια χρονιά (2005) το ΕΔΑΔ (με την θετική ψήφο του Τούρκου Δικαστή Ριζά Τουρκμέν μάλιστα) στην υπόθεση Ξενίδη-Αρέστη.

    Υποστηρίζοντας ότι αυτή η αντιφατική κατάσταση ξεπεράστηκε με την απόφαση που έλαβε τον Οκτώβριο του 2019 το λεγόμενο ανώτατο δικαστήριο στα κατεχόμενα που απεφάνθη ότι «όταν η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών λαμβάνει αποφάσεις για το Βαρώσι, λαμβάνει ως βάση τα αρχεία του κτηματολογίου του 1974 και δεν έχει αρμοδιότητα να αμφισβητήσει το κατά πόσον έγινε οποιαδήποτε ατασθαλία προηγουμένως».

    Σημειώνοντας ότι με την τελευταία απόφαση άνοιξε ο δρόμος για εξέταση και ολοκλήρωση των αιτήσεων για τις περιουσίες στην περίκλειστη Αμμόχωστο, ο Μπατίμπαϊ, εκφράζει τις εξής απόψεις για την στάση που πρέπει να ακολουθήσει το καθεστώς στην περίκλειστη πόλη:

    [01] Να ανακοινωθεί η επιστροφή των περιουσιών με απόφαση της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών σε όσους υποβάλουν αίτηση και όχι το άνοιγμα του Βαρωσιού και να παρουσιαστεί ως τέτοια η απόφαση του καθεστώτος. Αρμόδια για το θέμα να είναι η Επιτροπή η οποία αποτελεί αποτελεσματικό ένδικο μέσο για το ΕΔΑΔ.

    [02] Η διαδικασία που θα γίνει να διασφαλίσει ότι θα αποκατασταθούν σε ατομικό επίπεδο οι αδικίες κατά των ανθρώπων που εγκατέλειψαν περιουσίες στο Βαρώσι. «Λόγω της στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς που απέρριψε τις προτάσεις ενδιάμεσης λύσης/μίνι πακέτα τα τελευταία 46 χρόνια και πρόσφατα την γενική λύση το 2017, η εν λόγω αποκατάσταση της αδικίας είναι εφικτή μόνο κάτω από τουρκοκυπριακή διοίκηση. Η ελληνοκυπριακή αδιαλλαξία δεν μπορεί να εμποδίσει την Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών να εκτελέσει το καθήκον της», ισχυρίζεται ο Μπατίμπαϊ.

    [03] Επισημαίνοντας ότι στις διακηρύξεις του καθεστώτος τονίζεται ότι παράλληλα με την επιστροφή των περιουσιών στους προ του 1974 νόμιμους ιδιοκτήτες τους, θα προστατευθούν και τα δικαιώματα του ΕΒΚΑΦ, ο Μπατίμπαϊ αναφέρει ότι από αυτά τα λεγόμενα γίνεται αντιληπτό ότι η θέση του καθεστώτος είναι ότι δεν ήταν νόμιμες οι διαδικασίες παραχώρησης των περιουσιών του ΕΒΚΑΦ στην περιοχή κατά την διάρκεια της Βρετανικής Διοίκησης και επομένως η γη στο κλειστό Βαρώσι ανήκει στο ΕΒΚΑΦ και τα κτίρια στους ανθρώπους που εγκατέλειψαν την περιοχή το 1974. «Αν και είναι συζητήσιμη η νομιμότητα των διαδικασιών μεταβίβασης/πώλησης/ανταλλαγής που έγιναν στην περιοχή κατά την περίοδο της Βρετανικής Διοίκησης, υπό το φως της τελευταία απόφασης του ΕΔΑΔ και του ανωτάτου δικαστηρίου της ΤΔΒΚ, αυτή η άποψη δεν ισχύει», αναφέρει ο πρέσβης προσθέτοντας ότι η προσέγγιση που θα καταστήσει ενοικιαστές πάνω σε περιουσία του ΕΒΚΑΦ τους Ελληνοκύπριους που εγκατέλειψαν τις περιουσίες τους το 1974, θα θεωρηθεί διεθνώς ως παραβίαση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίκλειστη Αμμόχωστο.

    [04] Τότε ο «έξυπνος δρόμος», υποστηρίζει, είναι η επιστροφή των περιουσιών στο κλειστό Βαρώσι μόνο σε όσους υποβάλουν αίτηση στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών και έτσι «να εφαρμοστεί το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και να τονιστεί ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση εμπόδιζε επί 46 χρόνια την μεταβίβαση της περιοχής στην διοίκηση του ΟΗΕ», ισχυρίζεται προσθέτοντας ότι πρέπει να προβάλουν το επιχείρημα πως δεν είναι λογικό να εφαρμόζεται για το Βαρώσι διαφορετική πρακτική από τις άλλες κατεχόμενες περιοχές, όπου αποκαθίστανται τα ατομικά δικαιώματα χωρίς να αναμένεται η λύση του Κυπριακού. «Έτσι μπορεί να αποδυναμωθούν οι αντιδράσεις της ελληνοκυπριακής διοίκησης τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και στην ΕΕ, να καταδειχθεί ότι θα κοστίζει και στην ελληνοκυπριακή πλευρά ο χρόνος που περνά χωρίς λύση και θα μπορέσει να συμβάλει στην οικονομία της ΤΔΒΚ το κλειστό Βαρώσι μετά την επιστροφή και την διόρθωση, λειτουργία και πώληση των περιουσιών», καταλήγει ο Μπατιμπαϊ.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Τον Τατάρ θα στηρίξει στις «εκλογές» η οικογένεια Έρογλου, δηλώνει ο Ντερβίς Έρογλου

    Η K?br?s (25.08.20) γράφει ότι ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης και επίτιμος πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του έχουν ταυτιστεί με το UBP και φυσιολογικά θα στηρίξουν τον υποψήφιο του κόμματος Ερσίν Τατάρ κατά τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές» της 11ης Οκτωβρίου. Με γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες, ο Έρογλου χαρακτήρισε «σκόπιμους και αβάσιμους» τους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Η τουρκική αεροπορική εταιρεία Πήγασος ανακοίνωσε το κλείσιμο των γραφείων της στα κατεχόμενα

    Η Halk?n Sesi (25.08.20) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Οι άνθρωποι θα πεθάνουν όχι από τον ιό αλλά από την πείνα», στεγάζει δηλώσεις του «διευθυντή» της αεροπορικής εταιρείας Πέγασος στα κατεχόμενα, Ζεκά Ζιγιά, ο οποίος αντιδρώντας στην απόφαση της λεγόμενης κυβέρνησης να περιορίσει το πτητικό πρόγραμμα των αεροπορικών εταιρειών στα κατεχόμενα λόγω κορωνοϊού, υποστήριξε ότι μετά από αυτή την «απόφαση της κυβέρνησης» που λήφθηκε χωρίς διαβούλευση, 80 άτομα που εργάζονταν στα γραφεία της Πήγασος, θα μείνουν χωρίς δουλειά. «Για αυτό δεν θα είμαστε εμείς υπεύθυνοι, αλλά η ίδια η κυβέρνηση», υποστήριξε ο Ζιγιά λέγοντας ότι τελικά οι άνθρωποι δεν θα πεθάνουν από τον ιό αλλά από την πείνα.

    Συνεχίζοντας, ο Ζιγιά εξήγησε ότι η απόφαση για περιορισμό των πτήσεων από 6 ημερησίως στις 3, λήφθηκε στις 22 Αυγούστου και τέθηκε σε εφαρμογή στις 23, δηλαδή μόλις μια μέρα μετά και χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση μαζί τους. Πρόσθεσε ότι η εξέλιξη αυτή δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες τόσο στις αεροπορικές εταιρείες που είχαν προγραμματίσει περισσότερες πτήσεις, όσο και στους ταξιδιώτες που είχαν ήδη αγοράσει εισιτήριο.

    Στο μεταξύ, η εφημερίδα γράφει ότι μετά τον περιορισμό των πτήσεων στα κατεχόμενα, η αεροπορική εταιρεία Πήγασος γνωστοποίησε με ανακοίνωση της στα Αγγλικά και Τουρκικά ότι αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία όλων των γραφείων της στα κατεχόμενα.

    Η ανακοίνωση αναφέρει: «Προκειμένου να εξαλειφθεί η άδικη μεταχείριση, οι επιβάτες μπορούν να αποτείνονται στην πρωθυπουργία, το υπουργείο υγείας και το υπουργείο μεταφορών».

    Σχολιάζοντας στην εφημερίδα Kibris Postas? την απόφαση για αναστολή των εργασιών όλων των γραφείων της εταιρείας στα κατεχόμενα, Ζιγιά δήλωσε ότι δεν είναι ο ίδιος που πήρε αυτή την απόφαση αλλά στα κεντρικά της εταιρείας στην Τουρκία. «Μπορούν να ισχυρίζονται ότι είναι πετυχημένοι και να παινεύουν τους εαυτούς τους όμως η οικονομία έχει καταστραφεί και η εξάπλωση του ιού δεν έχει αποτραπεί. Για μένα η ΤΔΒΚ είναι 'game over'. Ελπίζω να διαψευστώ» είπε, κατηγορώντας το ψευδοκράτος για επίδειξη ανευθυνότητας στο χειρισμό του ζητήματος.

    (ΑΚ)

    [09] Έξι νέα κρούσματα στα κατεχόμενα χθες

    H Haberator (25.08.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί ανακοίνωσε χθες ότι εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα ακόμη 6 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19, από σύνολο 1,922 διαγνωστικών εξετάσεων που διενεργήθηκαν το τελευταίο 24ωρο.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο Πιλλί αναφέρει ότι από αυτά, τα 4 κρούσματα προέκυψαν από τον έλεγχο στο παράνομο αεροδρόμιο, ένα από τον έλεγχο σε παράνομο λιμάνι και ένα από επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος το οποίο ήδη βρίσκεται σε αυτοπεριορισμό.

    Μετά και τα χθεσινά δεδομένα, το σύνολο των κρουσμάτων του COVID-19 στα κατεχόμενα ανήλθε σε 277 ενώ 4 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους. Επίσης, στα κατεχόμενα διενεργήθηκαν μέχρι σήμερα 110,114 διαγνωστικές εξετάσεις.

    (ΑΚ)

    [10] Yeni Duzen: 167 κρούσματα Covid-19 καταγράφηκαν μετά την 1η Ιουλίου

    Η Yeni Duzen (25.08.20) γράφει ότι 176 κρούσματα Covid-19 καταγράφηκαν στα κατεχόμενα κατά την περίοδο 1 Ιουλίου – 24 Αυγούστου 2020. Από αυτά τα κρούσματα αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο τα 82 άτομα. Συνεχίζεται η θεραπεία των άλλων 85 ατόμων, από τα οποία 35 νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Δρ. Μουρχάν Ναλμπάντογλου στην κατεχόμενη Λευκωσία, ενώ τα υπόλοιπα 50 στα ξενοδοχεία Royal Palace και Olive Tree. Οι επαφές των θετικών περιστατικών κρατούνται υπό επιτήρηση στο ξενοδοχείο Sempati.

    Τα περισσότερα κρούσματα, 130 συνολικά, καταγράφηκαν μέσα στον Αύγουστο. Ανάμεσα σε αυτά τα κρούσματα παρατηρήθηκε αύξηση στις επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και στα εγχώρια κρούσματα. Από τα κρούσματα που καταγράφηκαν μέσα στον Αύγουστο, τα 69 έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα 28 ατμοπλοϊκώς, ενώ τα 17 ήταν επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και τα 12 εγχώρια κρούσματα. Μέσα στις πρώτες 24 ημέρες του Αυγούστου έλαβαν εξιτήριο 66 ασθενείς με κορωνοϊό.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Σε καραντίνα μονάδα των «δυνάμεων ασφαλείας» λόγω κρούσματος Covid-19

    Η Avrupa (25.08.20) γράφει ότι σε καραντίνα έθεσαν οι λεγόμενες δυνάμεις ασφαλείας την μονάδα αεροπορίας τους λόγω της εμφάνισης κρούσματος Covid-19. Σύμφωνα με ανακοίνωση, το κρούσμα είναι γιατρός που εργάζεται τόσο σε μια ιδιωτική εταιρεία όσο και στην εν λόγω μονάδα. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ιχνηλατήθηκαν οι επαφές του κρούσματος, οι οποίες υποβλήθηκαν σε τεστ των οποίων τα πρώτα αποτελέσματα είναι αρνητικά.

    (Ι/Τσ.)

    [12] Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασία στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (25.08.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, Φαϊζ Σουτζούογλου δήλωσε ότι μέσα σε δύο μήνες 4,408 άτομα παρέμειναν άνεργα στα κατεχόμενα λόγω της πανδημίας.

    Σε δηλώσεις στην εφημερίδα, ο Σουτζούογλου είπε ότι κατά την περίοδο 1 Μαΐου – 30 Ιουνίου 2020 απολύθηκαν ή σταμάτησαν από την εργασία τους στα κατεχόμενα 1,936 «πολίτες της ΤΔΒΚ», 1,848 πολίτες της Τουρκίας και 624 πολίτες τρίτων χωρών. Κατά την ίδια περίοδο άρχισαν να εργάζονται 1,732 «πολίτες της ΤΔΒΚ», 500 πολίτες της Τουρκίας και 180 πολίτες τρίτων χωρών.

    Σημειώνοντας ότι οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις στο «γραφείο κοινωνικών ασφαλίσεων» ανέρχονται γύρω στις 21,000, ο Σουτζούογλου ανέφερε ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2020 έκλεισαν 95 επιχειρήσεις και ανέστειλαν τις εργασίες τους 7,656.

    Αναφερόμενος στις πληρωμές που έκανε το καθεστώς κατά την περίοδο της πανδημίας, ο Σουτζούογλου είπε ότι μέσα στον Απρίλιο πληρώθηκαν σε 52,000 εργαζόμενους από 1,500 ΤΛ με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 78 εκατομμύρια ΤΛ, ενώ στην δεύτερη δόση δόθηκαν σε άλλους 12,000 εργαζόμενους από 1,500 ΤΛ με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 18 εκατομμύρια ΤΛ. Σημείωσε ότι το σύνολο των χρημάτων που δαπανήθηκαν ήταν 96 εκατομμύρια ΤΛ και υπενθύμισε ότι οι εργαζόμενοι είχαν το δικαίωμα να αποσύρουν 2,000 ΤΛ έκαστος από το ταμείο προνοίας τους. Ανέφερε από μέσα σε τρεις μήνες επωφελήθηκαν από αυτό το δικαίωμα 39,029 άτομα, τα οποία πληρώθηκαν συνολικά 77,616,000 ΤΛ.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Η Ελλάδα θα ζημιωθεί», δηλώνει ο Ερντογάν

    Υπό τον τίτλο «Ξεκάθαρο μήνυμα από Ερντογάν: Η Ελλάδα θα ζημιωθεί», η Milliyet (25.08.20) γράφει, στο πρωτοσέλιδό της, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αντιδρώντας στο γεγονός ότι η Ελλάδα εξέδωσε NAVTEX στην ίδια περιοχή με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε: «Η Ελλάδα έριξε τον εαυτό της σε ένα χάος, που δεν θα μπορεί να βγει από μέσα. Η Τουρκία δεν θα κάνει ούτε το μικρότερο βήμα υπαναχώρησης από τις δραστηριότητες του Ορούτς Ρέις ή του ναυτικού στόλου της».

    «Επεκτείναμε την NAVTEX μέχρι τις 27 Αυγούστου σχετικά με τις σεισμικές έρευνες που διεξάγει το ερευνητικό μας πλοίο Ορούτς Ρέις εντός της υφαλοκρηπίδας που γνωστοποιήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη. Τελεία ή κόμμα; Θα βάλω ένα κόμμα τώρα. Υπάρχει και πέρα από αυτό. Η Τουρκία εξέδωσε την δικιά της NAVTEX, χωρίς εξουσιοδότηση, με συμπεριφορά κακομαθημένου. Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να προβεί σε τέτοια ανακήρυξη στην περιοχή. Αυτή η ανακοίνωση είναι μια ανάγωγη πράξη, που ρίχνει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και όλων των πλοίων στην περιοχή. Η Ελλάδα, που με την στάση της παραβιάζει τις σχέσεις καλής γειτονίας, έχει ρίξει τον εαυτό της σε ένα χάος από το οποίο δεν θα μπορεί να βγει. Από εδώ και πέρα, η Ελλάδα θα είναι η μόνη υπεύθυνη για οποιοδήποτε αρνητικό γεγονός θα συμβεί στην περιοχή και θα είναι η μόνη χώρα που θα ζημιωθεί. Παρατηρούμε ότι οι Έλληνες γείτονες μας γνωρίζουν ότι αυτοί που ρίχνουν την Ελλάδα μπροστά στον τουρκικό στόλο δεν θα εμφανιστούν όταν υπάρξει πρόβλημα αύριο εκεί. Η Τουρκία θα κινηθεί ακόμη πιο αποφασιστικά στο θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων της και του δικαίου της σε αυτή την περιοχή. Η Τουρκία δεν θα κάνει ούτε το πιο μικρό βήμα πίσω όσον αφορά τις δραστηριότητες του Ορούτς Ρέις ή του τουρκικού στόλου, που το συνοδεύει. Αυτοί που θα βγουν μπροστά μας στην περιοχή που έχουμε κηρύξει NAVTEX, θα υποστούν τις συνέπειες και θα σκεφτούν τι θα γίνει μετά από αυτό», ισχυρίστηκε ο Ερντογάν.

    Στη συνέχεια, επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ποτέ δεν ήταν ειλικρινής με την Τουρκία και ότι ποτέ δεν μπορούσαν να δουν την Τουρκία ως ισότιμη με αυτούς παρόλες τις προσπάθειες της. Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε ποτέ σκοπό για πλήρη ένταξη της Τουρκίας και απλά χρησιμοποιούσε «τακτική κωλυσιεργίας».

    Αναφερόμενος στο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα, ο Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα να συνεχίσουν να έρχονται τέτοια χαρμόσυνα νέα. «Ελπίζουμε στην επικείμενη περίοδο, να πάρουμε παρόμοια χαρμόσυνα νέα και από την Μεσόγειο», σημείωσε ο Ερντογάν.

    (ΔΨ)

    [02] Η ναυτική άσκηση της Ελλάδας δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας, υποστηρίζει ο Ακάρ

    Υπό τον τίτλο «Σκληρή αντίδραση από τον Υπουργό Ακάρ: Δεν συνάδει με τους κανόνες της καλής γειτονίας και της ναυτιλίας», η Milliyet (24.08.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ υποστηρίζοντας ότι η ανακοίνωση της Ελλάδας ότι θα διεξάγει άσκηση σε περιοχή, που μέρος της δραστηριοποιείται το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις, δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας και τους κανόνες της ναυσιπλοΐας, ισχυρίστηκε ότι αυτή η ενέργεια [της Ελλάδας] αυξάνει την ένταση και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Τουρκία θα διεξάγει ναυτική άσκηση την Τρίτη με πολεμικά πλοία στα νότια της Κρήτης.

    Εν τω μεταξύ, ο Ακάρ, κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε την Δευτέρα με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ, όλους του Διοικητές των Ναυτικών Δυνάμεων, της Πολεμικής αεροπορίας, του Στρατό Ξηράς, τον διοικητή των κατοχικών δυνάμεων στην «ΤΔΒΚ», καθώς και άλλους διοικητές, ενημερώθηκε για την τελευταία κατάσταση στο πεδία και για όλες τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες τους και έδωσε οδηγίες. Στην τηλεδιάσκεψη, στο πλαίσιο των θεμάτων άμυνας και ασφάλειας, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και οι επιχειρήσεις για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

    Αναφερόμενος στην ανακοίνωση του Πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, ο Ακάρ υποστήριξε ότι αυτό θα αποτελέσει την βάση για μεγαλύτερες και σημαντικότερες στρατηγικές πρωτοβουλίες.

    Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ακάρ δήλωσε: «Οι ναυτικές μας δυνάμεις συνεχίζουν με εντατικό τρόπο τις δραστηριότητές τους στο Αιγαίο, στην Μεσόγειο και στην Μαύρης Θάλασσας, και είναι αποφασισμένες να προστατεύσουν τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα της χώρας μας και του ευγενούς έθνους μας. Είναι επίσης ικανές να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. Έχουμε δίκαιο στις δραστηριότητες μας. Γι' αυτό είμαστε αποφασισμένοι. Μέχρι σήμερα, έχουμε εκτελέσει με τον καλύτερο τρόπο τα καθήκοντα που μας είχαν ανατεθεί και θα συνεχίσουμε να τα εκτελούμε και από εδώ και μπρος».

    (ΔΨ)

    [03] Ναυτική άσκηση της Τουρκίας νότια της Κρήτης

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα του τουρκικού κρατικού καναλιού TRTHaber (24.08.20), οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις θα διεξάγουν στις 25 Αυγούστου ναυτική άσκηση στα νότια της Κρήτης με την συμμετοχή τουρκικών και συμμαχικών πολεμικών πλοίων μεταξύ των ωρών 05:00 και 11:00.

    «Χωρίς καθυστέρηση η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX νέα NAVTEX ως απάντηση στην ελληνική NAVTEX», αναφέρει το τουρκικό κανάλι.

    Στη συνέχεια, το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (24.08.20, AA) σημειώνει ότι το τουρκικό υπουργείο άμυνας, σε ανάρτησή του στο Twitter, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί στις 25 Αυγούστου μικρής διάρκειας ναυτική άσκηση με πλοία των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων και των συμμάχων.

    (ΔΨ)

    [04] Καλεί την Ελλάδα σε διάλογο, αλλά χωρίς υποχώρηση από τα συμφέροντα της, ο Καλίν

    Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, σε συνέντευξή του στην Hurriyet (25.08.20) σχολίασε, ανάμεσα σε άλλα, τις ενεργειακές δραστηριότητες της Τουρκίας καθώς και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα.

    Υπογραμμίζοντας ότι ενώ η Τουρκία μέχρι σήμερα ήταν μια «διακομιστική χώρα ενέργειας» είναι τώρα είναι μια χώρα που παράγει πια την ενέργεια της, ο Καλίν σημείωσε ότι το κοίτασμα στη Μαύρη Θάλασσα θα συμβάλει στην οικονομία της χώρας. «Η Τουρκία ήταν πάντα ένας εποικοδομητικός παράγοντας. Τώρα που έχει μετατραπεί σε νέο παίκτη στο τομέα της ενέργειας, δεν σημαίνει ότι θα συγκρουστεί με άλλες χώρες σε άλλα μέρη. Αντιθέτως, θα το χρησιμοποιήσουμε αυτό ως επιπρόσθετη αξία και στην ενέργεια και στην εξωτερική μας πολιτική. Αλλά το θέμα στην Ανατολική Μεσόγειο και οι διαφιλονικούμενες περιοχές συνεχίζουν να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Τουρκία δεν θα χαρισθεί σε δηλώσεις όπως σε απειλές και κυρώσεις που έρχονται από την Ελλάδα ή από μια άλλη χώρα. Στην πραγματικότητα, έχουμε φέρει αυτό το θέμα σε καλό σημείο. Ενώ θα εξαγγέλλονταν ανακοινώσεις για διερευνητικές συναντήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και Τουρκία, η Ελλάδα ανακοίνωσε την προηγούμενη μέρα ότι έκανε συμφωνία με την Αίγυπτο και υπονόμεψε όλη αυτή την διαδικασία. Προέκυψε εκεί σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης. Ο εποικοδομητικός ρόλος του Προέδρου μας να φέρει τις συνομιλίες σε αυτό το σημείο ήταν σημαντικός. Ο διευκολυντικός ρόλος της Γερμανίας ήταν εξαιρετικά σημαντικός. Με αυτή την στάση της Ελλάδας έχουμε εισέλθει σε μια νέα περίοδο. Επειδή η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο στέκεται εκεί. Δεν είναι δυνατόν να ενεργήσουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα», ανέφερε ο Καλίν.

    Στη συνέχεια, ο Καλίν υποστήριξε: «Μπορούμε να λύσουμε τις διαφορές μεταξύ μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα υποχωρήσει και θα κάνει πίσω από τα δίκαια συμφέροντας της. Θα συνεχίσουμε να προστατεύομε τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει οποιαδήποτε υποχώρηση εκεί. Η εργαλειοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα είναι μια λανθασμένη στρατηγική. Το να προσπαθείς να λύσεις τα διμερή ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βασιζόμενος στο ότι είσαι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια προσέγγιση καταδικασμένη από την αρχή να αποτύχει. Η Ελλάδα πρέπει μια φορά να σταματήσει αυτή την στρατηγική και τις μαξιμαλιστικές της απαιτήσεις. Θα μπορούσαμε να επιλύσουμε μεταξύ μας τα διμερή ζητήματα. Τα ζητήματα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν είναι αφορούν μόνο η Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Υπάρχουν αρκετά ζητήματα, όπως είναι τα δικαιώματα της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα, και η εκλογή των μουφτήδων. Δυστυχώς, οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα δεν έκαναν ικανοποιητικά βήματα βασισμένα στις θεμελιώδεις ελευθερίες και δικαιώματα.

    Τα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι μόνο η ανατολική Μεσόγειος και το Αιγαίο. Υπάρχουν θέματα όπως τα προβλήματα της μουσουλμανικής «τουρκικής» μειονότητας στην Ελλάδα και η επιλογή των μουφτήδων μέσω εκλογών. Είδαμε και τις δηλώσεις του Έλληνα Προέδρου για την μετατροπή του τζαμιού Καριγιέ [εκκλησία Μονή της Χώρας] σε τέμενος πάλι. Δεν βοηθούν αυτές στη διαδικασία. Η Τουρκία και η Ελλάδα θα μπορούσαν να καθίσουν απέναντι και να συζητήσουν αυτά τα ζητήματα.

    Συνειδητοποιούμε ότι η Ελλάδα κατά καιρούς φέρνει στην ημερήσια διάταξη επίμονα τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο για τα νησιά. Πρέπει να τις εγκαταλείψουν αυτές, για να μπορεί να υπάρξει το πολιτικό κλίμα και οι συνθήκες για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες. Κυκλοφορούν ένα χάρτη, ονομαζόμενο χάρτη της Σεβίλλης. Εμείς απορρίπτουμε από την αρχή αυτό τον χάρτη. Αυτός ο χάρτης δεν έχει καμία νομική ισχύ ή νομιμότητα. Βασίζεται στην διαίρεση λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις θέσεις της Ελλάδας.

    Εμείς επιθυμούμε το Αιγαίο και την Μεσόγειο να είναι θάλασσες ειρήνης. Επιθυμούμε οι φυσικοί πόροι που θα εξορυχθούν από εκεί να είναι στη διάθεση όλων. Ενώ το λέμε αυτό, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι ποτέ δεν θα υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας.

    (Με την Ελλάδα είναι πιθανόν να υπάρξουν διαβουλεύσεις). Πάντα θα μπορούσαν να υπάρξουν. Θα μπορούσαν να υπάρξουν ως διμερείς, ή σε συνδυασμό με Ευρωπαϊκή Ένωση ή Ανατολική Μεσόγειο. Δεν έχουμε εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός, ούτε επιτρέπουμε να σφετερισθούν τα δικαιώματα μας».

    Σχολιάζοντας τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ο Καλίν σημειώνοντας ότι το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της προεκλογικής εκστρατείας της Αμερικής επιβεβαιώνει μια τάση των τελευταίων χρόνων, υποστήριξε: «Η αμερικανική πολιτική δεν μπορεί χωρίς τον Ερντογάν. Είδαμε παρόμοιες καταστάσεις και στην Γερμανία, Γαλλία και Αυστρία. Αυτό αποδεικνύει ότι η Τουρκία και ο Ερντογάν είναι παράγοντες που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Οι προσδοκίες μας είναι ότι όποιος και αν εκλεγεί στις ΗΠΑ, υπάρχουν δύο σημαντικά θέματα εθνικής ασφάλειας μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ: Πρώτο, η στήριξη των ΗΠΑ στις οργανώσεις PYD/YPG στη Συρία και το δεύτερο είναι ότι δεν πήρε ικανοποιητικά βήματα στο θέμα του Φετουλάχ Γκιουλέ [FETO]. Αυτά είναι τα δύο θέματα είναι για μας θέμα εθνικής ασφάλειας».

    (ΔΨ)

    [05] «Μας χαροποιεί η ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα», δηλώνει ο Κιλιντσάρογλου

    Η Milliyet (25.08.20) γράφει ότι ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, σχολιάζοντας την ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ότι ελπίζει να είναι αρκετό και να χρησιμοποιηθεί για το έθνος.

    Σε δηλώσεις του στην κεντρική επιτροπή του κόμματος, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ανέφερε: «Η κυβέρνηση με θέλει να επικρίνω το θέμα, δεν θα το επικρίνω. Η ανακάλυψη φυσικού αερίου στη χώρα μας μόνο μας χαροποιεί. Ας είναι αρκετό να χρησιμοποιηθεί από το έθνος».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Κιλιντσάρογλου, που δεν είχε προβεί ως εκείνη την στιγμή σε οποιαδήποτε δήλωση για την ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου είχε επικριθεί.

    Στο ίδιο μήκος κύματος, ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου τύπου του CHP Φαΐκ Όζτρακ, σημειώνει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (24.08.20, AA). Ο Όζτρακ, σε δηλώσεις στον Τύπο μετά την συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, ανέφερε ότι θα επικροτήσουν την ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα και ελπίζουν να δουν να χρησιμοποιηθεί αυτός ο πλούτος για την ωφέλεια του έθνους.

    (ΔΨ)

    [06] Στα 1,443 τα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 στην Τουρκία

    Η ειδησεογραφική σελίδα T24 (24.08.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου στην Τουρκία σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 1,443 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά νόσου Covid-19, από σύνολο 95,943 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ την ίδια στιγμή απεβίωσαν 18 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 743.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 259,692 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 6,139. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 237,908.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 6,423,409 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 796 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 7,7%.

    (ΔΨ)

    [07] Αρθρογράφος επικρίνει τις τουρκικές αρχές για φίμωση της δημοσιογραφίας

    Ο αρθρογράφος της Sozcu (25.08.20) Εμίν Τσολασιάν, υπό τον τίτλο «Πού πήγε ο Φατίχ;», θίγοντας το θέμα της λογοκρισίας στην Τουρκία καθώς και την προσπάθεια των τουρκικών αρχών να φιμώσουν οποιοδήποτε επικρίνει την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Ερντογάν, γράφει:

    «Αγαπητοί αναγνώστες, η κυβέρνηση ασκεί πίεση χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τρόπους στου δημοσιογράφους και στα δημοσιογραφικά ιδρύματα που δεν την στηρίζουν. Πρέπει όλοι να γνωρίζετε αυτή την πραγματικότητα. Δεν υπάρχει καμία υπερβολή σε αυτά τα λεχθέντα...Από αυτή την άποψη, αν είστε δημοσιογραφικό όργανο υπέρ της κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζετε κανένα πρόβλημα. Αν δεν είστε όμως, να είστε έτοιμοι για επικρίσεις και πιέσεις (...)».

    Σχολιάζοντας της παραίτηση του παρουσιαστή ειδήσεων Φατίχ Πορτακάλ από το κανάλι FOX TV στην Τουρκία, ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι τον ανάγκασαν να παραιτηθεί λόγω των επικρίσεων του προς την κυβέρνηση και προσθέτει κανένας δημοσιογράφος δεν παίρνει δύο μήνες άδεια, ειδικά σε τέτοιες έντονες περιόδους.

    Σημειώνεται ότι τα τοπικά κανάλια στην Τουρκία, όπως NTV, CNN-Turk, TGTR, Star, Ulke και άλλα έχουν καταντήσει η «επίσημη εφημερίδα» του κράτους, όλα τα δημοσιεύματά τους είναι κολακευτικά για την εξουσία.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 25 August 2020 - 12:49:09 UTC