Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-08-24

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 154/2020 22-24.08.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Αν θέλουμε λύση πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το Βαρώσι για να βοηθήσει την λύση, δηλώνει ο Ακιντζί
  • [02] Διαμαρτυρία Όζερσαϊ στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την στάση της Γαλλίας στην Κύπρο
  • [03] Θα καταφέρει διαμοιρασμό του φυσικού αερίου πριν την λύση, υπόσχεται ο Όζερσαϊ
  • [04] Σε διαβούλευση με τα Ηνωμένα Έθνη μπορεί να ανοίξει το Βαρώσι, λέει ο Έρχουρμαν
  • [05] Χαρούμενος για την ανακάλυψη φυσικού αερίου από την Τουρκία ο Τατάρ – Σειρά της «βόρειας Κύπρου» τώρα, λέει
  • [06] Ζητά να δοθεί μια ευκαιρία σε όσους πιστεύουν στην «ΤΔΒΚ» ο Αρικλί
  • [07] Προτείνει προσφυγή των Τουρκοκυπρίων στα δικαστήρια «για να τους αποδεχτεί ο κόσμος» ο Ντενκτάς
  • [08] Για την υποψηφιότητα Ντενκτάς εργάζεται η Μεράλ Έρογλου, υποστηρίζει η Havadis
  • [09] Επικρίνει τις προσπάθειες κάποιων υποψηφίων να πάρουν στήριξη από την Τουρκία το ΤΚΡ
  • [10] Άλλες οκτώ φορές στο παρελθόν εξήγγειλαν ότι βρήκαν φυσικό αέριο
  • [11] Στα 271 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα – Νέα μέτρα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων
  • [12] Επανακυκλοφόρησε σήμερα η Havadis
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων θα γίνει πριν το 2021»
  • [02] Επεκτείνεται η παραμονή του Ορούτς Ρέις μέχρι τις 27 Αυγούστου
  • [03] Λιμάνι επιμελητείας θα ιδρύσει η Τουρκία στα κατεχόμενα
  • [04] Τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και άλλα περιφερειακά ζητήματα θα συζητήσει με Τσαβούσογλου ο Γερμανός ΥΠΕΞ σε επίσημη επίσκεψη του στην Τουρκία
  • [05] Κρίσιμη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα στην Τουρκία, στο τραπέζι νέα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας και οι εξελίξεις σε ΑΜ και Μαύρη Θάλασσα
  • [06] «Δεν θα επιτρέψουμε σφετερισμό των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας στη γαλάζια πατρίδα», δηλώνει ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας
  • [07] Οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις θα ενισχύονται συνεχώς, δηλώνει ο Ερντογάν
  • [08] Ντονμέζ: «Η Τουρκία αναμένει μεγάλη μείωση στις εισαγωγές αερίου μετά την ανακάλυψη κοιτάσματος στη Μαύρη Θάλασσα»
  • [09] Το κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη θάλασσα θα καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας για έξι χρόνια, δηλώνει ο Έρμπακαν
  • [10] Αμφισβητεί ότι η ανακάλυψη του φυσικού θα επιφέρει κέρδη στην Τουρκία, η γ.γ. του CHP
  • [11] Αρθρογράφος ισχυρίζεται ότι η ανακοίνωση του κοιτάσματος είναι μέρος των προεκλογικών παιγνιδιών του AKP; η οικονομία της Τουρκίας υποβαθμίστηκε
  • [12] Στα 1,217 τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία και ακόμη 19 οι νεκροί χθες
  • [13] Η Τουρκία απέστειλε ιατρικό εξοπλισμό για τον Covid-19 στο Σουδάν
  • [14] Άρχισε η μεταφορά των γεννητριών για τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Αν θέλουμε λύση πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το Βαρώσι για να βοηθήσει την λύση, δηλώνει ο Ακιντζί

    Η Vatan (24.08.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου πρέπει να υπηρετεί την λύση του Κυπριακού και όχι τη μη λύση. Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την διάρκεια «προεκλογικής» του περιοδείας σε κατεχόμενα χωριά, ο Ακιντζί ανέφερε ότι «αν θέλουμε λύση στην Κύπρο, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το θέμα του κλειστού Βαρωσιού για να βοηθήσει στην λύση, όχι για να εμποδίσει την λύση».

    Σημειώνοντας ότι τόσο ο λεγόμενος πρωθυπουργός όσο και ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός», που κατέρχονται και οι δύο ως υποψήφιοι στις «προεδρικές εκλογές», συναγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα ανοίξει πρώτος το Βαρώσι, ο Ακιντζί υπενθύμισε ότι ο ένας λέει «θα το κάνω Λας Βέγκας» και ο άλλος λέει «εγώ θα το ανοίξω όχι εσύ». Δεν είναι σωστό να χρησιμοποιείται το Βαρώσι ως εργαλείο στην «προεκλογική» εκστρατεία των «κυβερνητικών» εταίρων, πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στην ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ακιντζί υποστήριξε ότι ο δρόμος για να τελειώσει αυτή η ένταση περνά μέσα από την επίλυση του Κυπριακού και υπενθύμισε ότι μετά τις «εκλογές» θα «κτυπήσει την πόρτα μας άλλη μια ευκαιρία για λύση του κυπριακού προβλήματος», κάτι που αν συμβεί θα είναι προς όφελος όλων των πλευρών και κυρίως των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

    «Είτε θα συναντηθούμε γύρω από μιαν επιλογή που θα μπορούσαν να αποδεχθούν όλες οι πλευρές και θα βαδίσουμε αυτό τον δρόμο, είτε θα καταστεί μόνιμη η διαίρεση στην Κύπρο. Αυτή είναι η πορεία σε περίπτωση μη λύσης», ανέφερε υποστηρίζοντας ότι δεν επιθυμούν το δεύτερο, αφού δεν είναι προς όφελος ολόκληρης της Κύπρου και της ίδιας της Τουρκίας.

    Η Avrupa (24.08.20) γράφει ότι απαντώντας σε ερωτήσεις του πρακτορείου ειδήσεων Magusa (Αμμόχωστος), ο Ακιντζί σημείωσε ότι το θέμα της περίκλειστης Αμμοχώστου αφορά το διεθνές δίκαιο και υπάρχουν γι' αυτό πολλές αναφορές στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Είπε ότι σε κάθε βήμα που θα κάνει ο τουρκοκυπριακός «λαός» πρέπει να παρατηρεί το διεθνές δίκαιο και να λαμβάνει υπόψη την διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη. Ανέφερε και τα εξής:

    «Βεβαίως δεν είναι κάτι που επιθυμούμε το να μένει κλειστό το Βαρώσι για 46 χρόνια. Όμως, το σωστό στο θέμα του Βαρωσιού είναι να τύχει χειρισμού κατά τρόπον που θα συμβάλει στη λύση στην Κύπρο σε αρμονία με το διεθνές δίκαιο και τα Ηνωμένα Έθνη. Δεν είναι δυνατόν να τυγχάνει διαχείρισης και να οδηγηθεί σε αποτέλεσμα αποκλείοντας την προεδρία της δημοκρατίας ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως το Βαρώσι [...]».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Διαμαρτυρία Όζερσαϊ στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την στάση της Γαλλίας στην Κύπρο

    Η Vatan (24.08.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Κουτρέτ Όζερσαϊ απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τους Υπουργούς Εξωτερικών τόσο των Μονίμων όσο και των μη μονίμων μελών του σώματος διαμαρτυρόμενος για την στήριξη που παρέχει η Γαλλία σε αυτό που αποκάλεσε «εχθρικές ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς».

    Στην επιστολή εκφράζονται οι διαμαρτυρίες της τουρκοκυπριακής πλευράς και ο ισχυρισμός ότι η στήριξη της Γαλλίας προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία κλιμακώνει, κατά την έκφρασή του, την ένταση στο νησί και στην περιοχή, «δεν συνάδει με τις αρχές ίδρυσης των Ηνωμένων Εθνών». Υποστηρίζεται επίσης ότι η Γαλλία καθίσταται μέρος των «προκλητικών ενεργειών» της ελληνοκυπριακής πλευράς, που απειλούν την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.

    Ο Όζερσαϊ αναφέρει ακόμη ότι πρέπει και τα Ηνωμένα Έθνη να αντιδράσουν και να προειδοποιήσουν την Γαλλία και να απαιτήσουν να αποσύρει την στήριξη που παρέχει στις ενέργειες των Ελληνοκυπρίων.

    «Ακόμα βρίσκεται στο τραπέζι η πρόταση και η έκκλησή μας ως τουρκοκυπριακή πλευρά για επίλυση όλων των ζητημάτων στο νησί, συμπεριλαμβανομένων και των υδρογονανθράκων, με διπλωματία και διάλογο. Όμως δεν είναι δυνατόν να μην αντιδράσουμε ενώπιον των επιθετικών ενεργειών της ελληνοκυπριακής πλευράς», ισχυρίζεται στην επιστολή του ο Όζερσαϊ.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Θα καταφέρει διαμοιρασμό του φυσικού αερίου πριν την λύση, υπόσχεται ο Όζερσαϊ

    Η Vatan (24.08.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος και υποψήφιος για τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Κουτρέτ Όζερσαϊ εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν εκλεγεί θα καταφέρει τον διαμοιρασμού του φυσικού αερίου της Κύπρου πριν την λύση του Κυπριακού. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Όζερσαϊ υποστήριξε τα εξής σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού:

    «[...] Αν διαπραγματευόμαστε εδώ και 52 χρόνια τον ομοσπονδιακό συνεταιρισμό, όμως ταυτόχρονα σχεδόν όλοι βλέπουμε ότι σε αυτές τις συνθήκες η ηγεσία της ελληνοκυπριακής διοίκησης δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί μαζί μας την διοίκηση και τον πλούτο, το να διαπραγματευόμαστε το ίδιο πράγμα σημαίνει φυλάκιση του τουρκοκυπριακού λαού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν υπόσχομαι στον τουρκοκυπριακό λαό την φυλάκιση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μπορεί να δοκιμαστεί συνεταιρισμός στην Κύπρο βαδίζοντας από διαφορετικό δρόμο, όμως δεν θεωρώ σωστό να πάμε από το σημείο που έχει συνηθιστεί μέχρι σήμερα. Ενόσω δεν αλλάζουν οι συνθήκες, ενόσω η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να είναι το μόνο αναγνωρισμένο κράτος στο νησί, ενόσω βρίσκεται εντός της ΕΕ, ενόσω η διεθνής κοινότητα της επιτρέπει να διαχειρίζεται μόνη της το φυσικό αέριο που βρίσκεται στο νότο, δεν θα προσεγγίσει τον διαμοιρασμό κανενός πράγματος».

    Σημειώνοντας ότι το άτομο που θα εκλεγεί στην «προεδρία της δημοκρατίας» θα πρέπει κατά προτεραιότητα να διαπραγματευτεί τον διαμοιρασμό των πόρων που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι όταν πριν 4-5 χρόνια εξέφρασε αυτή την άποψη του ελέχθη ότι αυτό το θέμα δεν μπορεί να συζητηθεί χωρίς να λυθεί το Κυπριακό. Υποστηρίζοντας ότι σήμερα τα πράγματα βρίσκονται σε διαφορετικό σημείο, ο Όζερσαϊ ισχυρίστηκε:

    «Το υπουργείο εξωτερικών ανέπτυξε την πρόταση που υπέβαλε ο πρόεδρος Μουσταφά Ακιντζί στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Στο σημείο που ήρθαμε σήμερα, σε συνομιλίες που έκανε ένας Επίτροπος της ΕΕ άρχισε να αναφέρει ότι οι πλευρές θα μπορούσαν να συζητήσουν τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου και πριν από την λύση. Στις επαφές που έκανε στην Γερμανία η Μέρκελ είπε ότι πρέπει να καθίσουν οι πλευρές και να διαπραγματευτούν το φυσικό αέριο και πριν από την λύση και ότι αυτό είναι απαραίτητο για να εμποδιστεί η σύγκρουση και η ένταση. Και αξιωματούχοι του ΟΗΕ στέλνουν παρόμοια μηνύματα με αυτό. Να αρχίσουμε από κάπου, να αναγκάσουμε τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου πριν από την λύση. Σε περίπτωση που έρθω σε αυτό το καθήκον, πιστεύω ότι θα μπορούσα να το πετύχω αυτό. Πρέπει να συνεχίσουμε την συνεργασία με την Τουρκία επί του εδάφους, όπως γίνεται σήμερα, όχι στα λόγια. Αν παρακολουθούμε αυτά τα θέματα σε επίπεδο προέδρου της δημοκρατίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και μπορέσουμε να θέσουμε επί τάπητος την βούλησή μας για διαμοιρασμό αυτού του φυσικού πλούτου, οι Τούρκοι της Κύπρου μπορεί να κάνουν το παιχνίδι σε αυτή την περιοχή. [...] Υποστηρίζει το στάτους κβο η αντίληψη της συνέχισης των διαπραγματεύσεων χώνοντας το κεφάλι μας στην άμμο».

    Κατηγορώντας τον Μουσταφά Ακιντζί ότι ακολουθεί μιαν πολιτική που φυλακίζει τους Τουρκοκύπριους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι ο Ακιντζί δεν αναζήτησε τα «δικαιώματα της ΤΔΒΚ» με μιαν ενεργητική πολιτική και διπλωματία στο θέμα του φυσικού αερίου και δεν έθεσε το θέμα διεθνώς, παρά το γεγονός ότι έγινε μεσάζων για υποβολή της πρότασης του «υπουργείου εξωτερικών» προς την ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Δίδοντας ένα παράδειγμα της ενεργητικής πολιτικής που, όπως υποστηρίζει, ο ίδιος ακολούθησε, ο Όζερσαϊ είπε ότι ο ίδιος πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην Ρώμη για συνάντηση με αξιωματούχους της ΕΝΙ και όχι στην Άγκυρα ως είθισται.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Σε διαβούλευση με τα Ηνωμένα Έθνη μπορεί να ανοίξει το Βαρώσι, λέει ο Έρχουρμαν

    Η Yeni Duzen (22.08.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) και υποψήφιος για τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι η περίκλειστη Αμμόχωστος θα μπορούσε να ανοίξει με διαβουλεύσεις με τα Ηνωμένα Έθνη. Μιλώντας κατά την διάρκεια επίσκεψης στην κατεχομένη Αμμόχωστο, ο Έρχουρμαν είπε ότι στο θέμα του Βαρωσιού πρέπει να ενεργούν έχοντας ως στόχο την λύση και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

    Σημειώνοντας ότι είναι πολύ κρίσιμα τα επόμενα πέντε χρόνια, ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελείται μόνο από τα κεφάλαια που βρίσκονται στο τραπέζι, αλλά «περιφέρεται πάνω στο τραπέζι» και το θέμα του φυσικού αερίου.

    Υποστηρίζοντας ότι πρέπει να πάνε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μιλώντας με την Τουρκία, ο Έρχουρμαν ανέφερε: «Στο θέμα του Βαρωσιού πρέπει να επιδιώξουμε μιαν λύση σε αρμονία με το διεθνές δίκαιο. Τόσο για να ανοίξουμε το Βαρώσι όσο και για να κτίσουμε μιαν γέφυρα προς την συνολική λύση μέσω του Βαρωσιού. Δηλαδή, δεν συζητάμε το Βαρώσι αποκομμένο από το όραμά μας για λύση. Λέμε να το κάνουμε αυτό στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

    Σύμφωνα με τον Έρχουρμαν, το Βαρώσι θα μπορούσε να ανοίξει στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Είπε ότι δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο για να γίνει αυτό, όμως πρέπει να γίνει σε διαβούλευση με τα Ηνωμένα Έθνη.

    Ο Έρχουρμαν εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ο «πρόεδρος της δημοκρατίας» πρέπει να πάψει να είναι ένα συμβολικό αξίωμα και να επιδείξει ηγεσία κτίζοντας διπλωματία μαζί με τις «κυβερνήσεις». Πρόσθεσε το εξής: «Αλλιώς να λες ότι κατέρρευσε η οικονομία του τουρκοκυπριακού λαού σημαίνει ότι ο τουρκοκυπριακός λαός δεν θα μπορέσει να σταθεί στα δικά του πόδια. Και άμα δε μπορέσετε να σταθείτε στα δικά σας πόδια, θα καταστείτε πολύ πιο ανοικτοί σε επιρροές από το εξωτερικό βεβαίως και με τις επιρροές από το εξωτερικό θα χάσετε την δυνατότητά σας για διαπραγμάτευση».

    Σημειώνοντας ότι η οικονομική ενδυνάμωση των Τουρκοκυπρίων είναι πολύ σημαντική και στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ο Έρχουρμαν είπε: «Διότι θέλουμε την λύση, αλλά θέλουμε να είμαστε και ίσοι. Έχουμε ένα ιστορικό παρελθόν αναφορικά με το ότι δεν είναι βιώσιμο κανένα οικοδόμημα στο οποίο δεν βρισκόμαστε σε ίσο επίπεδο. Επομένως, πρέπει να φέρουμε τις οικονομίες μας όσο πιο κοντά είναι δυνατόν».

    Ο Έρχουρμαν εξέφρασε επίσης την άποψη ότι κατά την προσεχή περίοδο ο «πρόεδρος της δημοκρατίας» πρέπει να επιδείξει ηγεσία και σε θέματα όπως το Βαρώσι, ο Κανονισμός του Απευθείας Εμπορίου, ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής και η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων αθλητών σε διεθνείς διοργανώσεις. «Πλέον θα εγκαταλειφθεί η αντίληψη ότι άμα υπάρχουν διαπραγματεύσεις υπάρχει και προεδρία της δημοκρατίας και άμα δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις δεν υπάρχει προεδρία της δημοκρατίας», υποστήριξε προσθέτοντας ότι η «προεδρία» θα είναι πολύ πιο δυναμική και θα εργάζεται πολύ πιο εντατικά.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Χαρούμενος για την ανακάλυψη φυσικού αερίου από την Τουρκία ο Τατάρ – Σειρά της «βόρειας Κύπρου» τώρα, λέει

    Η Gunes (24.08.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος και υποψήφιος για τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η «πραγματικότητα ότι η υπεράσπιση της Γαλάζιας Πατρίδας θα συμβάλει στην ευημερία και την ανάπτυξη του τουρκοκυπριακού λαού κατέστη πιο εμφανής με την δήλωση της Τουρκίας ότι ανακάλυψε σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα».

    «Όπως είπε και ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Έρντογαν, τώρα είναι η σειρά Ανατολικής Μεσογείου, της βόρειας Κύπρου», ανέφερε ο Τατάρ υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω ανακάλυψη προκάλεσε μεγάλη χαρά ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους.

    Στο μεταξύ, μιλώντας κατά την διάρκεια επίσκεψης στη βιομηχανική περιοχή της κατεχόμενης Μια Μηλιάς, ο Τατάρ υποστήριξε ότι στο Κραν Μοντάνα αποδείχτηκε ότι η λύση που έχει στο μυαλό της η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν συνάδει με την λύση που επιθυμούν οι Τουρκοκύπριοι και ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παίζει το παιχνίδι της επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά της αδιαλλαξίας για να μην διασαλευθεί το στάτους κβο, το οποίο συνεχίζεται υπέρ της. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Πέρασαν τρία χρόνια. Ο κ. Ακιντζί δεν μπόρεσε να κάνει απολύτως τίποτα με τον κ. Αναστασιάδη, όμως θα κάνει μετά τις εκλογές, λέει. Οι Ελληνοκύπριοι τι λένε; Ουδέποτε θα υπάρχουν εγγυήσεις της Τουρκίας, θα μηδενιστούν. Θα δοθούν πολλά μέρη μας συμπεριλαμβανομένων της Μόρφου, του Βαρωσιού, της νότιας Μεσαορίας. Δεν θα έχουμε δικαίωμα βέτο στην κυβέρνηση. Καλά, πώς θα υπάρξει συμφωνία με τους Ελληνοκύπριους που τα λένε αυτά; Αφού μπορείτε να συμφωνήσετε με τους Ελληνοκύπριους που τα λένε αυτά, γιατί δεν συμφωνήσατε πριν τρία χρόνια κύριε Ακιντζί;»

    Σημειώνοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντάνα, ο Τατάρ είπε ότι το κόμμα του αντιτίθεται σε κάτι τέτοιο επειδή εκεί έγιναν πολύ σοβαρές υποχωρήσεις για τους Τουρκοκύπριους που θέτουν σε κίνδυνο την κυριαρχία, την ασφάλεια και την οικονομία. Ανέφερε και τα εξής:

    «Θα καθίσουμε στο τραπέζι, αλλά όχι σε αυτές τις συνθήκες. Θα καθίσουμε και εμείς στο τραπέζι, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέπουμε όσα έγιναν και αυτά που θέλουν οι Ελληνοκύπριοι. Θα ξέρουν τους αδιαπραγμάτευτους όρους μας. Πλέον θα υπάρχει και η λύση δύο κρατών στο τραπέζι. [...]»

    Υποστηρίζοντας ότι ενώ αφήνουν ανοικτή την πόρτα για διαπραγματεύσεις, από την άλλη ακολουθούν ενεργητική πολιτική για προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, ο Τατάρ είπε ότι το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα γι' αυτό είναι οι έρευνες για φυσικό αέριο και προσπάθειες που καταβάλλονται για άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Ζητά να δοθεί μια ευκαιρία σε όσους πιστεύουν στην «ΤΔΒΚ» ο Αρικλί

    Η Hakikat (24.08.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP), των εποίκων και υποψήφιος για τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Ερχάν Αρικλί ζήτησε από όλους να μην πιστεύουν σε όσους τους λένε «το παραμύθι της ομοσπονδίας εδώ και 46 χρόνια», κατά την έκφρασή του. Μιλώντας σε «προεκλογικές» συγκεντρώσεις στα χωριά Γερόλακκος και Σκυλλούρα, ο Αρικλί είπε: «Δώστε και μια ευκαιρία σε όσους πιστεύουν στην ΤΔΒΚ. Τι θα χάσετε;»

    Επικρίνοντας τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο Αρικλί ανέφερε: «Μετά το φιάσκο του Κραν Μοντάνα μήπως δεν είπες ότι 'αυτό ήταν η τελευταία δοκιμή της δικής μου γενιάς, δεν τα καταφέραμε'; Τώρα τι έγινε και ζητάς άλλη μια ευκαιρία για μια νέα δοκιμή;»

    (Ι/Τσ.)

    [07] Προτείνει προσφυγή των Τουρκοκυπρίων στα δικαστήρια «για να τους αποδεχτεί ο κόσμος» ο Ντενκτάς

    Η Hakikat (24.08.20) γράφει ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος για τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι μετά την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του ακούει από πολλούς κύκλους να λένε ότι έχουν πλέον έναν υποψήφιο που μπορούν να ψηφίσουν και πρόσθεσε ότι έλαβε πολύ θετικές αντιδράσεις για την υποψηφιότητά του από τις βάσεις πολλών κομμάτων.

    Μιλώντας κατά την διάρκεια επίσκεψης στον σύνδεσμο αγωνιστών της ΤΜΤ, ο Ντενκτάς είπε ότι αποφάσισε να κατέλθει ως υποψήφιος λόγω απαιτήσεων που έλαβε μετά την αναποφασιστικότητα της «κυβέρνησης» κατά την περίοδο της πανδημίας και γεγονότων που δεν μπόρεσε να προβλέψει.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε:

    «Υπάρχει η δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία που έμεινε στο τραπέζι. Όμως, έγινε αντιληπτό από όλους ότι αυτός είναι ένας δρόμος που ουδέποτε είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί. Αφού η Ενωμένη Κύπρος δεν είναι στόχος που θα επιτευχθεί, πρέπει να υποβληθεί το ερώτημα κατά πόσον είναι δυνατή μια Κύπρος στην οποία θα ζούμε μαζί βελτιώνοντας την υφιστάμενη κατάσταση. Πρέπει να βρούμε τους τρόπους να μεταφέρουμε την υφιστάμενη κατάσταση σε καλύτερο σημείο για να μπορέσουμε να μπούμε εντός του διεθνούς δικαίου.

    Η ΤΔΒΚ είναι ένα κράτος που προέκυψε με μεγάλους αγώνες που δώσατε εσείς και την ίδρυσή της από τον πατέρα μου. Όμως, το να πω ότι θα κάνω την ΤΔΒΚ να αναγνωριστεί μέσα σε πέντε χρόνια σημαίνει ότι θα δώσω κενού περιεχομένου ελπίδες. Πριν πάμε στην πολιτική αναγνώριση, πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες να κάνουμε τον εαυτό μας αποδεχτό στον κόσμο. Κατά την γνώμη μου, ο καλύτερος δρόμος γι' αυτό είναι να προσφύγουμε στον δρόμο της δικαιοσύνης. [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [08] Για την υποψηφιότητα Ντενκτάς εργάζεται η Μεράλ Έρογλου, υποστηρίζει η Havadis

    Η Havadis (24.08.20) γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Μεράλ Έρογλου, σύζυγος του τέως Τουρκοκύπριου ηγέτη και επίτιμου προέδρου του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ντερβίς Έρογλου, εργάζεται υπέρ της υποψηφιότητας του ανεξάρτητου υποψήφιου για τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Σερντάρ Ντενκτάς. Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Σερντάρ Ντενκτάς άρχισαν να αλλάζουν γρήγορα οι πολιτικές ισορροπίες, υποστηρίζει ο η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι κινητοποιήθηκε η οικογένεια Έρογλου και η Μεράλ Έρογλου ζητά από πολλούς συνταξιούχους γραφειοκράτες που είχε διορίσει το UBP να στηρίξουν τον Ντενκτάς και να εργαστούν για την υποψηφιότητά του.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Μεράλ Έρογλου στις συναντήσεις που έχει αναφέρεται στον υποψήφιο του κόμματός της, Ερσίν Τατάρ και στην οικογένειά του, υπενθυμίζει ότι ο Τατάρ έθεσε απρόθυμα υποψηφιότητα και υποστηρίζει ότι πρέπει να στηριχθεί ένας πιο έμπειρος υποψήφιος.

    «Εμείς θα ψηφίσουμε τον Σερνταρ Ντενκτάς», φέρεται να λέει στους γραφειοκράτες με τους οποίους συνομιλεί η Μεράλ Έρογλου, σημειώνοντας ότι ο Ντενκτάς διαθέτει γνώση και πείρα.

    Προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι ο ίδιος ο Ντερβίς Έρογλου παραμείνει σιωπηλός μπροστά σε αυτή την κατάσταση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο αναφέρει επίσης ότι ενισχύεται η σιωπή του Έρογλου από το γεγονός ότι παραμένουν αδιάφορες για την «προεκλογική» εκστρατεία ομάδες που θεωρείται ότι πρόσκεινται στον ίδιο.

    Πηγές εντός του UBP αναφέρουν ότι ο Ερσίν Τατάρ θα επέμβει σε αυτή την κατάσταση.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Επικρίνει τις προσπάθειες κάποιων υποψηφίων να πάρουν στήριξη από την Τουρκία το ΤΚΡ

    Η Haberator (24.08.20) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης – Νέες Δυνάμεις (TKP-YG), Μεχμέτ Νταβουλτζού δήλωσε ότι πλήττουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα οι εξελίξεις που προέκυψαν ως αποτέλεσμα εκκλήσεων και προσπαθειών κάποιων υποψηφίων για τις «προεδρικές εκλογές» της 11ης Οκτωβρίου και των κομμάτων που τους υποστηρίζουν να εξασφαλίσουν στήριξη από το εξωτερικό.

    Σε γραπτή του δήλωση, ο Νταβουλτζού υπενθυμίζει ότι οι πρόεδροι των κομμάτων UBP, YDP και DP μετέβησαν στην Τουρκία και συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Έρντογαν και τον Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι με τους οποίους καθόρισαν την στρατηγική τους για τις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα. Σημειώνει επίσης ότι η συνάντηση σε γεύμα του «πρέσβη» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία με ορισμένους «δυσαρεστημένους βουλευτές» του UBP μπορεί να αποτελεί συνέχιση της «προεκλογικής» στρατηγικής που καθορίστηκε στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.

    Επισημαίνοντας ότι δεν είναι κάτι το νέο οι παρεμβάσεις στις «εκλογές» στην κατεχόμενη Κύπρο, ο Νταβουλτζού χαρακτηρίζει απαράδεχτες αυτές τις φανερές και κρυφές παρεμβάσεις και προσθέτει ότι τέσσερις από τους υποψήφιους για την «προεδρία» έκτισαν την προπαγάνδα τους κατά την προεκλογική εκστρατεία πάνω στο ότι θα εργαστούν αρμονικά με την Τουρκία.

    Αναφέρει επίσης ότι παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούν διαφορετικά λόγια οι Ερσίν τατάρ, Τουφάν Έρχουρμαν, Κουτρέτ Όζερσαϊ και Ερχάν Αρικλί κατηγορούν τον Μουσταφά Ακιντζί ότι δεν βρίσκεται σε αρμονία με την Τουρκία. Υποστηρίζοντας ότι τέτοιου είδους προπαγάνδα δεν είναι τίποτε άλλο από έκκληση προς την Τουρκία να παρέμβει, ο Νταβουλτζού ζητά να διευκρινιστεί τι είδους αρμονία εννοούν εκείνοι που μιλούν για αρμονία με την Τουρκία. Προσθέτει το εξής:

    «Ως ένα πολιτικό κόμμα που σε καμία περίοδο της ιστορίας του δεν δέχτηκε να είναι μαριονέττα στο σχοινί που βρίσκεται στα χέρια του χειριστή της μαριονέττας και αντιτάχθηκε στις προσκλήσεις για παρεμβάσεις καθώς και στις ίδιες τις παρεμβάσεις, καταδικάζουμε και τόσο όσους απηύθυναν πρόσκληση για παρεμβάσεις όσο και όσους παρενέβησαν. [...] Θα ήταν πιο πολύ προς όφελος της κοινότητας στην οποία ανήκουμε να συνέβαλλαν στην ανάπτυξη και εγκαθίδρυση μιας σχέσης συνεταιρισμού συμφερόντων που εδράζεται στον αμοιβαίο σεβασμό ανάμεσα σε αδέλφια, αντί στην σχέση ισορροπίας μεταξύ εκείνου που δίδει την εντολή και εκείνου που είναι αναγκασμένος να την εφαρμόζει».

    (Ι/Τσ.)

    [10] Άλλες οκτώ φορές στο παρελθόν εξήγγειλαν ότι βρήκαν φυσικό αέριο

    Κάτω από τον τίτλο «O Έρντογαν πάλι έβγαλε αέριο», η Avrupa (22.08.20) αναφέρεται στην εξαγγελία στην οποία προέβη ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν την περασμένη Παρασκευή 21 Αυγούστου ότι η Τουρκία ανακάλυψε κοίτασμα φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα και γράφει ότι ο Έρντογαν εξήγγειλε αυτή την «χαρμόσυνη είδηση» άλλες οκτώ φορές στο παρελθόν.

    Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ο γνωστός Τούρκος αρθρογράφος Γιλμάζ Οζντίλ επεσήμανε τα εξής: «Είχαν δώσει οκτώ φορές προηγουμένως την ίδια χαρμόσυνη είδηση. Εγώ δεν μπόρεσα να βεβαιωθώ. Ανακοίνωσαν για ένατη φορά ότι βρήκαν φυσικό αέριο. Επομένως, βεβαιώθηκα πλέον και εγώ. Υπάρχει φυσικό αέριο στην Μαύρη Θάλασσα. Ουσιαστικά εδώ υπολόγιζα ότι από τις εκλογές θα έβρισκαν απευθείας βενζίνη, όμως άμα είναι γραφτό θα γίνει το 2023!»

    Η τουρκική εφημερίδα Sozcu (21.08.20, sozcu.com.tr) στην οποία αρθρογραφεί ο εν λόγω δημοσιογράφος γράφει ότι οι ανωτέρω δηλώσεις έγιναν στην δημοσιογράφο Λαλέ Οζάν Αρσλάν. Το σύνολο των δηλώσεων βρίσκεται στον σύνδεσμο:

    https://www.youtube.com/watch?v=z5ZfAlEqW1M&feature=youtu.be

    (Ι/Τσ.)

    [11] Στα 271 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα – Νέα μέτρα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων

    Κάτω από τον τίτλο «Σε άνοδο τα κρούσματα», η Vatan (24.08.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 1,181 τεστ για Covid-19 στα κατεχόμενα και βρέθηκαν οκτώ νέα κρούσματα, ενώ έλαβαν εξιτήριο τέσσερα άτομα που νοσηλεύονταν με την εν λόγω νόσο.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι τα δύο από τα νέα κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς, το ένα ατμοπλοϊκώς και τα υπόλοιπα είναι επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Πρόσθεσε επίσης ότι διεξάγεται ιχνηλάτηση των επαφών των εν λόγω κρουσμάτων.

    Μέχρι τις 23 Αυγούστου 2020 διενεργήθηκαν 108,192 τεστ στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 271 κρούσματα Covid-19. Συνεχίζεται η νοσηλεία 87 ασθενών, ενώ 180 αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο.

    Η εφημερίδα γράφει ότι ο Πιλλί δήλωσε ότι προχθές βρέθηκαν 16 θετικά περιστατικά στον Covid-19, μετά από διενέργεια 2,070 τεστ. Σημειώνοντας ότι επτά άτομα έλαβαν εξιτήριο, ο Πιλλί είπε ότι οκτώ άτομα θετικά στην ασθένεια έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και ένα ατμοπλοϊκώς. Τα δύο είναι επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και άλλοι πέντε είναι εργάτες στο εργοτάξιο του νέου παράνομου αεροδρομίου.

    Μέχρι τις 22 Αυγούστου είχαν διενεργηθεί 107,011 τεστ στα κατεχόμενα και είχαν βρεθεί 263 κρούσματα. Νοσηλεύονταν 176 άτομα και 83 είχαν αποθεραπευτεί και λάβει εξιτήριο.

    Η Avrupa (23.08.20) επισημαίνει ότι τα 16 κρούσματα που βρέθηκαν προχθές είναι ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων από την ημέρα που εμφανίστηκε η πανδημία στα κατεχόμενα.

    Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι η αύξηση των κρουσμάτων ανάγκασε την «ανώτατη επιτροπή λοιμωδών νόσων» να λάβει σειρά νέων αποφάσεων. Σύμφωνα με αυτές, από τις 23 Αυγούστου 2020 τα μεσάνυκτα μειώθηκαν στις έξι οι ημερήσιες πτήσεις προς τα κατεχόμενα. Από αυτό τον αριθμό εξαιρούνται τα ιδιωτικά αεροπλάνα.

    Ο αριθμός των επιβατών που επιτρέπεται να εισέλθουν από το λιμάνι της Κερύνειας καθορίστηκε στους 250 ημερησίως. Από αυτό τον αριθμό εξαιρούνται τα ιδιωτικά γιοτ.

    Τίθενται σε καραντίνα οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο της εταιρείας οικοδομών Tas Yap? στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου.

    Εξάλλου, δεν θα επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερος των 100 ο αριθμός των ατόμων σε διασκεδάσεις που θα διοργανώνονται σε ανοικτές αίθουσες. Στις κλειστές αίθουσες 200 τετραγωνικών μέτρων και άνω θα επιτρέπονται το πολύ 50 άτομα, στις αίθουσες μεταξύ 100 και 200 τετραγωνικών μέτρων θα επιτρέπονται το πολύ 30 άτομα, σε αίθουσες μεταξύ 50 και 100 τετραγωνικών μέτρων θα επιτρέπονται το πολύ 20 άτομα και σε αίθουσες μικρότερες των 50 τετραγωνικών μέτρων ο επιτρεπόμενος αριθμός περιορίζεται στα 10 άτομα.

    Στους γάμους καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας και η τήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ δεν πρέπει να γίνονται χειραψίες και άλλους είδους επαφές.

    (Ι/Τσ.)

    [12] Επανακυκλοφόρησε σήμερα η Havadis

    Η εφημερίδα Havadis επανακυκλοφόρησε σήμερα (24.08.20) σε έντυπη μορφή. Ο εκδότης της εφημερίδας Μπασαράν Ντιουζγκιούν γράφει στην σημερινή του στήλη ότι η εφημερίδα είχε αναγκαστεί να αναστείλει την έντυπη κυκλοφορία της λόγω των οικονομικών δυσκολιών που προκάλεσε η πανδημία. «Κάναμε αναγκαστικά διάλειμμα», αναφέρει προσθέτοντας:

    «Μετά τις εκκλήσεις 'μείνε σπίτι', παραδοθήκαμε στον παραλογισμό 'πήγαινε στο περίπτερο και πάρε εφημερίδα'. Και στην απίστευτη ανικανότητα μιας φανατικής κυβέρνησης. Όπως όλοι οι τομείς είχαμε την έγνοια του πώς θα μείνουμε όρθιοι. Συνομιλήσαμε, συζητήσαμε, αλλά δεν μπορέσαμε να εξηγήσουμε το ντέρτι μας. Διότι δεν ήθελαν να το καταλάβουν. Ο ένας κατά την διάρκεια της συνομιλίας κρατούσε το τηλέφωνο και γύριζε μέσα στο Facebook. Ενώ εμείς λέγαμε ότι εκατοντάδες εργάτες στον Τύπο θα μείνουν άνεργοι, εκείνος μετρούσε πόσα like έπαιρναν οι αναρτήσεις του. Ο άλλος άκουγε με ειρωνικό ύφος και αρκούταν να πει 'θα δούμε'. Αυτό το θάρρος τους το έδιναν οι βαρόνοι του τζόγου. Διότι προσπαθούσαν να κτίσουν ένα σύστημα ΜΜΕ στο οποίο θα τρέχουν οι βαρόνοι του τζόγου. Ούτως ή άλλως, οι κρατικοί οργανισμοί ήταν κάτω από τις διαταγές τους. [...]

    Από σήμερα μπορείτε να αγοράζετε την Havadis από το περίπτερό σας. Αναγκαστήκαμε να μειώσουμε τον αριθμό των εντύπων και των σελίδων μας. Όμως, το περιεχόμενο και η ειδησεογραφία θα είναι σε πιο συνειδητοποιημένη μορφή. Μαζί με τις εμπειρίες που συσσώρευσε η περίοδος της πανδημίας, η Havadis συνεχίζει την ιστορική της αποστολή. Η περιοχή και η χώρα μας περνάει από ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Είμαστε στις παραμονές κρίσιμων προεδρικών εκλογών που θα επηρεάσουν το μέλλον μας. Οι Τούρκοι της Κύπρου ζουν τις πιο δύσκολες μέρες τους οικονομικά λόγω της καταστροφής που προκάλεσε η πανδημία από τη μια και της συνεχούς μείωσης της αξίας της Τουρκικής Λίρας από την άλλη. Και επιπλέον, οι ειδικοί λένε ότι θα έχουμε χειρότερες μέρες.

    Από την πρώτη μέρα υποσχεθήκαμε ότι η Havadis θα είναι δίπλα στους Τούρκους της Κύπρου πάντοτε, σε όλες τις συνθήκες. Αρχίζουμε ξανά για να συνεχίσουμε αυτή την αποστολή μας. Το μόνο που θέλουμε είναι η στήριξή σας».

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων θα γίνει πριν το 2021»

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (23.08.20), ο λεγόμενος πρωθυπουργός και «υποψήφιος» για την «προεδρία» της «ΤΔΒΚ», Ερσίν Τατάρ, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο δημοσιογράφο του πρακτορείου ειδήσεων DHA, Εμρέ Ντινέρ, αξιολόγησε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, θέματα που αφορούν στο άνοιγμα της περίκλειστής πόλης των Βαρωσίων καθώς επίσης και τις επερχόμενες «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα που θα γίνουν στις 11 Οκτωβρίου.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η αξιώσεις των τελευταίων χρόνων της Τουρκίας στην περιοχή έχουν πάρει σημαντικές διαστάσεις και υποστήριξε ότι στο θέμα αυτό, η Τουρκία ενεργεί πάντοτε έχοντας στο πλευρό της την «ΤΔΒΚ». «Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας και ο στόλος της συνεχίζουν με αποφασιστικότητα τις εργασίες τους στην περιοχή, και αυτό στο τέλος της ημέρας, δίνει περισσότερη δύναμη στην ΤΔΒΚ», υποστήριξε.

    Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία του Γαλλικού στόλου στην περιοχή της Ανατολική Μεσογείου, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία έχει τον τελικό λόγο στην Ανατολική Μεσόγειο και κάλεσε την διεθνή κοινότητα να αποδεχθεί την Τουρκία ως περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη στην περιοχή. «Η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο, όπως επίσης και η Αγγλία και η Ελλάδα...Όμως δεν είμαστε ακόμη σε θέση να απαντήσουμε τι δουλειά έχει ο Γαλλικός στόλος εδώ. Και ρωτώ τη Γαλλία 'Τι δουλεία έχεις εσύ εκεί; Τι δουλειά έχεις στην Μεσόγειο; Που βρίσκεται η Γαλλία και που βρίσκεται η Κύπρος;», διερωτήθηκε, ο Τατάρ, υποστηρίζοντας ότι η «Ελληνοκυπριακή διοίκηση φοβάται την επίδραση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και αναζητεί ορισμένες χώρες να την προστατεύουν. Όμως αυτό είναι ανώφελο. Δεν νομίζω ότι η ΕΕ θα στηρίξει την Ελληνοκυπριακή διοίκηση», πρόσθεσε.

    Εκφράζοντας τον ισχυρισμό ότι με βάση το διεθνές δίκαιο, η «ΤΔΒΚ έχει δικαίωμα να συνάπτει συμφωνία με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα της», ο Τατάρ υποστήριξε ότι με αυτή την συμφωνία, οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία έχουν διασφαλίσει τα δικαιώματα και συμφέροντας τους στην περιοχή της Ανατολική Μεσογείου.

    Επαναλαμβάνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα επιτρέψουν ποτέ τον σφετερισμό των δικαιωμάτων και συμφερόντων τους, ο Τατάρ πρόσθεσε: «Είναι καθήκον μας να προστατεύουμε τα δικαιώματα και την ευημερία των Τουρκοκυπρίων. Όλες μας οι προσπάθειες είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Το να καθόμαστε σε μια γωνία και να περιμένουμε την επανέναρξη των συνομιλιών, θα ήταν το μεγαλύτερο κακό που θα μπορούσαμε να κάνουμε για τους Τουρκοκύπριους», υποστήριξε ο Τατάρ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να «μην αποδεχθεί κανείς τις διπλωματικές ιδιοτροπίες του Ελληνικού- Ελληνοκυπριακού διδύμου». «Η ΕΕ δεν πρέπει να γίνει έρμαιο των παιχνιδιών τους», πρόσθεσε ο Τατάρ.

    Αναφερόμενος στο θέμα του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, ο Τατάρ ανέφερε ότι μαζί με τους δικηγόρους τους εργάζονται επί ενός χρονοδιαγράμματος αναφορικά με το άνοιγμα των Βαρωσίων. «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι στοχεύουμε να γίνει το άνοιγμα πριν το 2021. Δεν υπάρχει ουσία για περαιτέρω καθυστέρηση στο άνοιγμα των Βαρωίσων, πέραν από το 2021», πρόσθεσε.

    Ο Τατάρ σχολίασε επίσης την πρόσφατη αναφορά Ακιντζί αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας και κατεχόμενων, ο οποίος είπε ότι «από εμάς δεν βγαίνουν εχθροί της Τουρκίας, να μην προσπαθούν άδικα, όμως δεν βγαίνει ούτε και μια αντίληψη που δηλώνει υποταγή του τύπου 'σήκω σήκω κάτσε κάτσε'», και ισχυρίστηκε ότι αυτές οι δηλώσεις Ακιντζί είναι ατυχής και δεν εκφράζουν τις θέσεις και απόψεις του Τουρκοκυπριακού λαού, αλλά αποσκοπούν, όπως υποστήριξε, στην προσέλκυση ψήφων εν' όψη «εκλογών».

    Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι ο ίδιος και το κόμμα του υπερασπίζονται την ελευθερία, την ασφάλεια και την κυριαρχία του τουρκοκυπριακού «λαού» και με αυτή την έννοια επιθυμούν να αντικατοπτριστεί σωστά στην κάλπη η βούληση του «λαού» στις 11 Οκτωβρίου.

    Υποστηρίζοντας ότι είναι και θα είναι πάντα κοντά στον Τουρκοκυπριακό λαό για να του προσφέρει ασφάλεια και ευημερία, ο Τατάρ, πρόσθεσε ότι αν «εκλεγεί πρόεδρος» δεν πρόκειται, όπως είπε να παρακαθίσει σε συνομιλίες για χάριν των συνομιλιών αλλά πρόσθεσε ότι θα επικεντρωθεί στην «δημιουργία ενός μοντέλου δυνατής οικονομίας για την ΤΔΒΚ».

    Αναφορικά με τις σχέσεις τους με την Τουρκία, ο Τατάρ υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή της Τουρκία ειδικότερα στον αγώνα για την καταπολέμηση της πανδημίας. (...)

    (ΑΚ)

    [02] Επεκτείνεται η παραμονή του Ορούτς Ρέις μέχρι τις 27 Αυγούστου

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (23.08.20, AA), ανακοινώθηκε ότι το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις θα συνεχίσει τις έρευνες τους για υδρογονάνθρακες στα ανοιχτά της Κύπρου μέχρι τις 27 Αυγούστου.

    Σύμφωνα με την νέα Navtex, τα καθήκοντα του Ορούτς Ρέις, που έληγαν στις 23 Αυγούστου, επεκτείνονται ακόμη τέσσερις ημέρες μέχρι τις 27 Αυγούστου. Σημειώνεται ότι το Ορούτς Ρέις θα διεξάγει τις σεισμικές του έρευνες στην περιοχή που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως στα ανοικτά της Κύπρου, στην Ανατολική Μεσόγειο, συνοδευόμενο από τα πλοία Αταμάν και Τσενγκίζ Χάν.

    Το Ορόυτς Ρέις μπορεί να διεξάγει κάθε είδους γεωλογικές, γεωφυσικές, υδρογραφικές και ωκεανογραφικές μελέτες σε υφαλοκρηπίδες.

    (ΔΨ)

    [03] Λιμάνι επιμελητείας θα ιδρύσει η Τουρκία στα κατεχόμενα

    Η Yeni Safak (24.08.20) γράφει ότι ενώ συνεχίζονται οι έρευνες των πλοίων Ορούτς Ρέις και Γιαβούζ στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία θα αναγείρει «λιμάνι επιμελητείας» [ανεφοδιασμού και συντήρησης] στην «ΤΔΒΚ» [κατεχόμενα} για τις ανάγκες των πολεμικών της πλοίων. Σημειώνεται ότι οι εργασίες για το λιμάνι στην κατεχόμενη Αμμόχωστο ή στο κατεχόμενο Τρίκωμο βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης, μετά το πέρας των μελετών, τα βήματα θα επιταχυνθούν.

    «Το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις, υπό την συνοδεία πολεμικών πλοίων στις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και το γεωτρύπανο Γιαβούζ συνεχίζουν απρόσκοπτα τις έρευνες τους για φυσικό αέριο και υδρογονάνθρακες στις περιοχές που τους αδειοδότησε η βόρεια Κύπρος [το παράνομο κράτος στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας] στα ανοικτά της Κύπρου. Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στην Λιβύη, η δράση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού έχει αυξηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Η αυξημένη κινητικότητα στην περιοχή και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, ώθησε την Τουρκία για νέες έρευνες. Οι προσπάθειες των ΗΠΑ, Ισραήλ και Γαλλία να αποκτήσουν στρατιωτική βάση στην νότια Κύπρο, έπαιξαν αποτελεσματικό ρόλο. Οι πρώτες επαφές για ίδρυση στρατιωτικού λιμανιού στον νησί ξεκίνησαν τον προηγούμενο χρόνο. Μια ομάδα από το γενικό επιτελείο των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων μετέβη στην ΤΔΒΚ πραγματοποιώντας τις πρώτες συναντήσεις», αναφέρει η εφημερίδα.

    Σημειώνεται ότι μαζί με την έναρξη εργασιών του γεωτρύπανου Φατίχ στην Ανατολική Μεσόγειο αποφασίστηκε να ενδυναμωθεί ο τομέας του ανεφοδιασμού και συντήρησης των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται στην περιοχή. Σύμφωνα με αυτό, εκπονήθηκε μελέτη, που καθόρισε την κατεχόμενη Αμμόχωστο ή την κατεχόμενη περιοχή στο Τρίκωμο στην «ΤΔΒΚ», ως τοποθεσίες που θα μπορούσαν τα πολεμικά πλοία να ανεφοδιάζονται.

    Στη συνέχεια, η εφημερίδα γράφει: «Η διοίκηση της ΤΔΒΚ στηρίζει την Τουρκία για το θέμα του λιμανιού. Οι απαραίτητες εργασίες ξεκίνησαν για το θέμα ανέγερσης λιμανιού είτε στην Αμμόχωστο είτε στο Τρίκωμο. Αναφέρεται ότι το γενικό επιτελείο των ναυτικών δυνάμεων έκανε προγραμματισμό για το λιμάνι επιμελητείας και οι εργασίες βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης. Με το πέρας της μελέτης, τα βήματα θα επιταχυνθούν».

    (ΔΨ)

    [04] Τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και άλλα περιφερειακά ζητήματα θα συζητήσει με Τσαβούσογλου ο Γερμανός ΥΠΕΞ σε επίσημη επίσκεψη του στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών (MFA-24.08.20), ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γερμανίας θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία στις 25 Αυγούστου 2020.

    Στα πλαίσια των επαφών του, ο Γερμανός ΥΠΕΞ θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα. Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας, τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και άλλα περιφερειακά ζητήματα.

    (ΑΚ)

    [05] Κρίσιμη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα στην Τουρκία, στο τραπέζι νέα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας και οι εξελίξεις σε ΑΜ και Μαύρη Θάλασσα

    Σύμφωνα με τη Milliyet (24.08.20), το Υπουργικό Συμβούλιο στην Τουρκία αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα στις 15.00 υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν.

    Στη σημερινή συνεδρία, θα τεθούν στο τραπέζι θέματα που αφορούν στο ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας, αφού ο αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία αυξάνεται συνεχώς. Σύμφωνα με ισχυρισμούς, ανάμεσα στα μέτρα που θα αξιολογηθούν είναι και η εντατικοποίηση των ελέγχων στη χώρα για την πιστή εφαρμογή των μέτρων αυτοπροστασίας, τήρησης αποστάσεων και το θέμα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε μαζικές εκδηλώσεις στη χώρα, όπως σε γάμους, κηδείες και στρατιωτικούς χαιρετισμούς.

    Στη σημερινή συνεδρίαση, αναμένεται επίσης να τεθούν προς συζήτηση το θέμα της ανακάλυψης μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την εμπλοκή και της Γερμανίας καθώς επίσης και οι τελευταίες εξελίξεις σε Συρία και Λιβύη.

    (ΑΚ)

    [06] «Δεν θα επιτρέψουμε σφετερισμό των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας στη γαλάζια πατρίδα», δηλώνει ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (23.08.20, AA), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε: «Όλοι πρέπει να ξέρουν ότι ποτέ δεν θα επιτρέψουμε την οποιαδήποτε δημιουργία, που θα απειλεί την ασφάλεια της χώρας μας και του ευγενούς έθνους μας, καθώς και οποιασδήποτε πρωτοβουλίας για σφετερισμό των δικαιωμάτων, ενδιαφερόντων και συμφερόντων μας στην γαλάζια μας πατρίδα».

    Σε ομιλία του κατά την παράδοση νέων θαλάσσιων συστημάτων στα ναυπηγία Τούζλα, ο Ακάρ υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία, υπό την ηγεσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποίησε σημαντικές στρατηγικές κινήσεις πρόσφατα στην περιοχή, ανέφερε ότι από την μια, με στρατιωτικές επιχειρήσεις εμπόδισε τους τρομοκράτες στα νότια σύνορα της και από την άλλη, με τις συμφωνίες που υπέγραψε με την Λιβύη διασφάλισε σημαντικές κατακτήσεις στον αγώνα προστασίας των δικαιωμάτων, συμφερόντων και ενδιαφερόντων της στην Μέση και Ανατολική Μεσόγειο. «Η ανακοίνωση της ανακάλυψης του φυσικού αερίου την Παρασκευή θα είναι η βάση για μεγαλύτερες σημαντικές στρατηγικές πρωτοβουλίες», σημείωσε ο Ακάρ.

    Υποστηρίζοντας ότι όλες οι δραστηριότητες τους διεξάγονται με δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με την λογική, το διεθνές δίκαιο και την αντίληψης της καλής γειτονίας, ο Ακάρ ισχυρίστηκε: «Όμως, Όλοι πρέπει να ξέρουν ότι ποτέ δεν θα επιτρέψουμε την οποιαδήποτε δημιουργία, που θα απειλεί την ασφάλεια της χώρας μας και του ευγενούς έθνους μας, καθώς και οποιασδήποτε πρωτοβουλίας για σφετερισμό των δικαιωμάτων, ενδιαφερόντων και συμφερόντων μας στην γαλάζια μας πατρίδα. Οι μονόπλευρες απαιτήσεις και πρακτικές της Ελλάδας, που αποβλέπουν μόνο στα δικά της συμφέροντα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, δηλ. η στρατικοποίηση των νησιών, το αίτημα για 10 μίλια εναέριου χώρου, καθώς και 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα για ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας για το Καστελόριζο, δεν συνάδουν με τις πραγματικότητες και δεν είναι σύμφωνα σίγουρα με την λογική, το διεθνές δίκαιο και την αντίληψη της καλής γειτονίας».

    Επαναλαμβάνοντας ότι κανείς δεν θα φυλακίσει την Τουρκία, με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, στις ακτές της, ο Ακάρ υποστήριξε: «Αναμένουμε ότι οι φίλοι μας και οι σύμμαχοι μας θα αξιολογήσουν τις απόψεις μας και τα αιτήματά μας με μια αντικειμενική και αμερόληπτη ματιά. Επιπλέον, η δήθεν συμφωνία οριοθέτησης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας, που στην πραγματικότητα είναι ενάντια στα συμφέροντα των λαών και των δύο χωρών, δεν έχει καμία ισχύ. Με αυτή την συμφωνία, έγινε κατ' αρχή μια αδικία πραγματικά για τους λαούς των δύο χωρών. Επιπρόσθετα, οι ανακοινώσεις και οι ενέργειες κάποιων χωρών, που δεν έχουν καμία σχέση με την περιοχή, για ενδυνάμωση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν συνάδουν με το πνεύμα της συμμαχίας και της αλληλεγγύης. Οι δηλώσεις τους δεν έχουν καμία νομική βάση. Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα και της ΤΔΒΚ και της χώρας μας στην γαλάζια πατρίδα, όπως πράτταμε μέχρι σήμερα. Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο».

    (ΔΨ)

    [07] Οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις θα ενισχύονται συνεχώς, δηλώνει ο Ερντογάν

    Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι AHaber (23.08.20), ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του σε τελετή παράδοσης ναυτικών συστημάτων στα ναυπηγεία Τούζλα στην Κωνσταντινούπολη, ισχυρίστηκε ότι δεν είναι δυνατόν τα έθνη, που δεν είναι δυνατά και ανεξάρτητα στον τομέα της άμυνας, να ατενίζουν με εμπιστοσύνη το μέλλον.

    Στη συνέχεια, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι εντάχθηκαν στις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις, εκπαιδευτικές βάρκες καταδύσεων, οχτώ περιπολικά ταχεία σκάφη κ.α., προσθέτοντας ότι η βιομηχανία άμυνας δεν είναι ένας τομέας, που μπορεί να μείνει στάσιμος, πρέπει να παράγει συνεχώς νέα εξελιγμένα προϊόντα. Σημείωσε ότι η Τουρκία μπορεί να εφαρμόσει την πολιτική της από την Ανατολική Μεσόγειο στο Αιγαίο, από την Μαύρη Θάλασσα στα Βαλκάνια, στον Καύκασο και στην Αφρική, λόγω του επιπέδου που έχει φθάσει στους τομείς της πολιτικής, οικονομίας και τεχνολογίας. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι ανάμεσα τις δέκα πρώτες χώρες, που μπορεί να σχεδιάσει και κατασκευάσει τα δικά της πολεμικά πλοία.

    Στη συνέχεια, η Yeni Safak (24.08.20) γράφει ότι ο Ερντογάν, στην ίδια ομιλία, προειδοποίησε όσους στήνουν παγίδες στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι θα πάρουν το πραγματικό τους μάθημα το 2023.

    Ο Ερντογάν ανέφερε ότι με το τέλος του χρόνου το πλοίο τους Ουφούκ θα αρχίσει τα καθήκοντά του στις θάλασσες της Ανατολής, προσθέτοντας: «Ας κατασκευάσουμε ένα ή δύο, ίσως και περισσότερα αεροπλανοφόρα», σημειώνει η εφημερίδα Yeni Safak (24.08.20).

    (ΔΨ)

    [08] Ντονμέζ: «Η Τουρκία αναμένει μεγάλη μείωση στις εισαγωγές αερίου μετά την ανακάλυψη κοιτάσματος στη Μαύρη Θάλασσα»

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (22.08.20), ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ σε δηλώσεις του σε Τούρκους δημοσιογράφους την Παρασκευή 22 Αυγούστου, δήλωσε ότι μετά τη ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, η Τουρκία αναμένει σημαντική μείωση στις ενεργειακές εισαγωγές της, προσθέτοντας ότι αξιολογούνται αυτή τη στιγμή και άλλες περιοχές στις οποίες ενδέχεται να εξευρεθούν και άλλες ανακαλύψεις, όπως είπε.

    «Με αυτή την ανακάλυψη, περιμένουμε σοβαρή πτώση στις εισαγωγές. Έχουμε θέσει τις βάσεις και με σκληρή δουλειά οι πολίτες μας θα μπορούν να χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο με πολύ πιο οικονομικό κόστος», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός προσθέτοντας και τα εξής: «Υπάρχει μπροστά μας μια νέα περιοχή 6.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η εκτίμηση των ειδικών μας είναι ότι μπορεί να δούμε και εκεί παρόμοιες δομές. Ήδη μπορούμε να πούμε πως το αέριο που θα παράγουμε οι ίδιοι, θα είναι πιο οικονομικό από το αέριο που εισάγουμε ... Είναι αναπόφευκτο να πέφτουν οι τιμές όταν το προϊόν είναι άφθονο», πρόσθεσε.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Aksam (24.08.20), o πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σε γραπτή του ανακοίνωση, υποστήριξε ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα θα ενισχύσει τη στρατηγική δύναμη της Τουρκίας ενώ την ίδια στιγμή θα επιφέρει οικονομική ασφάλεια και σταθερότητα στη χώρα.

    (ΑΚ)

    [09] Το κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη θάλασσα θα καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας για έξι χρόνια, δηλώνει ο Έρμπακαν

    H Sabah (23.08.20) γράφει ότι ο αρχηγός του κόμματος Εκ Νέου Ευημερίας (Yeniden Refah Partisi) Φατίχ Έρμπακαν, σχολιάζοντας την ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ότι η Τουρκία θα μπορεί να παράγει ετησίως 150 δισεκ. δολάρια χωρίς χρέος και χωρίς τόκους.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο Έρμπακαν εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ανακάλυψη του κοιτάσματος, υπογραμμίζοντας ότι ελπίζει αυτό το κοίτασμα να καλύψει της ανάγκες της Τουρκίας για έξι χρόνια, χωρίς να έχουν την ανάγκη να πληρώνουν δισεκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό για την εισαγωγή φυσικού αερίου.

    (ΔΨ)

    [10] Αμφισβητεί ότι η ανακάλυψη του φυσικού θα επιφέρει κέρδη στην Τουρκία, η γ.γ. του CHP

    Η Yeni Akit (21.08.20) επικρίνει, σε δημοσίευμα της, την δήλωση της γενικούς γραμματέας του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Σελίν Σαγιέκ Μποκέ, που δήλωσε ότι η ανακάλυψη του φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα δεν θα επιφέρει κανένα κέρδος για τον λαό. Χαρακτηρίζει την δήλωση της Μποκέ, ως εχθρική και ξένη προς την Τουρκία

    Η Μποκέ, στη συνέχεια, ανέφερε ότι έχει τις αμφιβολίες αν αυτή η ανακάλυψη θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι τα κέρδη από μια τέτοια επένδυση δεν θα αντανακλαστούν οικονομικά στο λαό.

    (ΔΨ)

    [11] Αρθρογράφος ισχυρίζεται ότι η ανακοίνωση του κοιτάσματος είναι μέρος των προεκλογικών παιγνιδιών του AKP; η οικονομία της Τουρκίας υποβαθμίστηκε

    Υπό τον τίτλο «Δεν είναι χαρμόσυνο νέο, μόνο ελπίδα!», ο αρθρογράφος της Sozcu (24.08.20) Ραχμίν Τουράν, σχολιάζοντας την ανακάλυψη κοιτάσματος 320 δισεκ. κυβικών μέτρων στην Μαύρη θάλασσα, έγραψε:

    «Μιλώντας αντικειμενικά, πρέπει να ονομάσουμε αυτό το κοίτασμα όχι χαρμόσυνο νέο, αλλά ελπίδα. Είναι απλά μια οικονομική ελπίδα...Η Ρουμανία, πριν 12 χρόνια ανακάλυψε κοντά στην περιοχή μας κοίτασμα φυσικού αερίου με 60 δισεκ. κυβικών μέτρων. Ακόμη δεν κατάφερε να το εξορύξει! Δεν είναι τόσο εύκολο! (...) Τουλάχιστον για 6-7 χρόνια, δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Πρέπει να υπάρξει μεγάλο θαύμα για να μπορέσουν να εξορύξουν το φυσικό αέριο μέχρι το 2023. (...) Το 2023 υπάρχουν εκλογές...πρέπει να δώσουμε φυσικό αέριο στο 'έθνος', πρέπει να πωλήσουμε όνειρα, έτσι δεν είναι;

    Μέχρι σήμερα, πριν από μια εκλογική αναμέτρηση, υπήρχε το χαρμόσυνο νέο είτε για φυσικό αέριο, είτε για πετρέλαιο. Από το 2002, που βρίσκεται στην εξουσία το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ξυπνήσαμε με την είδηση 'Βρέθηκε πετρέλαιο', 9 φορές μέσα σε 18 χρόνια. Το περίεργο της υπόθεσης, είναι ότι μετά τις εκλογές τα χαρμόσυνα νέα για φυσικό αέριο ή για πετρέλαιο, εξανεμίζονται όπως τα μπαλόνια. (...)».

    Ο αρθρογράφος Εμίν Τσιολασάν της Sozcu (23.08.20) γράφει ότι αμέσως μετά την «εορτή των χαρμόσυνων νέων», ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings μετέτρεψε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας σε αρνητική. Ο οίκος ανέφερε: «Η μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και η έλλειψη αξιοπιστίας της νομισματικής πολιτικής είναι παράγοντες που επιδείνωσαν τους κινδύνους εξωτερικής χρηματοδότησης. Η τουρκική λίρα από τον Μάρτιο έχει χάσει 16% της αξίας της έναντι του δολαρίου...».

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (24.08.20) γράφει ότι η ισοτιμία της τουρκικής λίρας ξεκίνησε σήμερα με 7,32 έναντι του δολαρίου, 8,71 έναντι του ευρώ και 9,66 έναντι της στερλίνας.

    (ΔΨ)

    [12] Στα 1,217 τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία και ακόμη 19 οι νεκροί χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (23.08.20), Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου στην Τουρκία σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 1,217 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, από σύνολο 80,302 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ την ίδια στιγμή απεβίωσαν 19 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 795.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 258,249 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 6,121. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 237,165.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 6,327,466 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 783 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 7,5%.

    (ΑΚ)

    [13] Η Τουρκία απέστειλε ιατρικό εξοπλισμό για τον Covid-19 στο Σουδάν

    Σύμφωνα με τη HDN (24.08.20) η Τουρκία, με πρωτοβουλία της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελίνου απέστειλε προμήθειες σε ιατρικό εξοπλισμό και αναλώσιμα στο Σουδάν για την καταπολέμηση της πανδημίας με αεροσκάφος που έφθασε στην πρωτεύουσα το Σουδάν στις 22 Αυγούστου.

    Σε δηλώσεις του, ο Πρέσβης της Τουρκίας στο Καρτούν, Irfan Neziroglu ευχαρίστησε την Τουρκική Κυβέρνηση για την αποστολή της βοήθειας, αναφέροντας ότι η αποστολή αφορά σε 1,236 πακέτα με ιατρικά είδη, συμπεριλαμβανομένων προστατευτικών μασκών, αναπνευστήρων κ.α.

    (ΑΚ)

    [14] Άρχισε η μεταφορά των γεννητριών για τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου

    Η Haberturk (24.08.20) αναφέρει ότι άρχισε η μεταφορά των τεσσάρων γεννητριών ατμού του πρώτου power unit του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου. Σημειώνεται ότι η κάθε γεννήτρια έχει βάρος 355 τόνους και ότι θα διανύσει 3 χιλιάδες χιλιόμετρα μέσω θαλάσσης μέχρι να φθάσει στην τοποθεσία. Σημειώνεται ότι η πρώτη μονάδα του σταθμού, που αποτελείται από τέσσερις αντιδραστήρες, συνολικής δύναμης 4,800 μεγαβάτ θα τεθεί σε λειτουργία το 2023.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 24 August 2020 - 11:35:02 UTC