Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-08-18

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 150/2020 18.08.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Νέα μέτρα λόγω 99 εισαγόμενων κρουσμάτων Covid-19 κατά την περίοδο 1 Ιουλίου-16 Αυγούστου
  • [02] Εννέα κρούσματα Covid-19 χθες – Τα τέσσερα ήταν εγχώρια
  • [03] Προβληματισμό προκαλεί το σχέδιο δράσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα των αγνοουμένων, λέει η Κιουτσιούκ
  • [04] Χρειάζεται «πρόεδρος» που να εργάζεται σε αρμονία με την Τουρκία, λέει ο Τατάρ
  • [05] Με διάλογο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο να λυθούν τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, λέει ο Ιζτζάν
  • [06] Γιαβούζ, Ορούτς Ρέις και Μπαρμπαρός συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους
  • [07] «Λανθασμένη και παράτυπη» η είσοδος στα κατεχόμενα χωρίς τεστ PCR, λέει η «επίτροπος διοικήσεως»
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Δεν θα επιτρέψουμε σε τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Ακάρ
  • [02] Οι χώρες με ακτές στη Μεσόγειο πρέπει να μοιράσουν δίκαια τον φυσικό της πλούτο, αναφέρει ο Καλίν
  • [03] Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στην τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Κόντε
  • [04] Πληροφορίες της Μιλιγιέτ για την τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Πούτιν
  • [05] Τα τουρκικά πλοία συνεχίζουν αδιάκοπα τις εργασίες τους στην Μεσόγειο υπό την προστασία των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων
  • [06] Στα 1,233 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά νόσου Covid-19 στη Τουρκία
  • [07] Στο 10,9% το ποσοστό των αναποφάσιστων σύμφωνα με δημοσκόπηση της Μετροπόλ

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Νέα μέτρα λόγω 99 εισαγόμενων κρουσμάτων Covid-19 κατά την περίοδο 1 Ιουλίου-16 Αυγούστου

    Νέες αποφάσεις στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης του Covid-19 ανακοινώθηκαν μετά την χθεσινή συνεδρία του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου στα κατεχόμενα, σύμφωνα με την K?br?s (18.08.20). Μιλώντας μετά την συνεδρία, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών και εκπρόσωπος του «υπουργικού συμβουλίου», Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις του «ανώτατου συμβουλίου υγείας» του «υπουργείου υγείας», αποφασίστηκε η μείωση του αριθμού των επιβατών που έρχονται στα κατεχόμενα και η αύξηση των τυχαίων δειγματοληπτικών εξετάσεων.

    Σημειώνοντας ότι σύμφωνα με στοιχεία του λεγόμενου υπουργείου συγκοινωνιών και έργων, κατά την περίοδο 1 Ιουλίου- 16 Αυγούστου 2020 έφτασαν στα κατεχόμενα 37,500 άτομα αεροπορικώς και 13,195 άτομα ατμοπλοϊκώς, ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι σε σύνολο 50,000 επιβατών εμφανίστηκαν 66 κρούσματα Covid-19 σε επιβάτες που ταξίδεψαν αεροπορικώς και 33 κρούσματα σε επιβάτες που έφτασαν ατμοπλοϊκώς. Είπε ότι ο παράγοντας ρίσκου στους επιβάτες που ταξιδεύουν ατμοπλοϊκώς είναι ψηλότερος και ως εκ τούτου αποφάσισαν την λήψη δύο μέτρων: 1) Μείωση του ημερήσιου αριθμού των ατόμων που φθάνουν διά θαλάσσης στα κατεχόμενα από 400 σε 250 και 2) Παραμονή όσων φθάνουν διά θαλάσσης στο λιμάνι μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των PCR τεστ στα οποία θα υποβάλλονται. Είπε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στις υποδομές για να μπορεί να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση.

    Ο Όζερσαϊ ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με ενημέρωση του «υπουργού υγείας», θα αυξηθεί ο αριθμός και η συχνότητα των τυχαίων δειγματοληπτικών εξετάσεων που γίνονται και θα υποβάλλονται σε τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους και τα άτομα που περνούν στις ελεύθερες περιοχές του νησιού και αρχικά έκαναν μόνο ένα τεστ την πρώτη φορά που περνούσαν. Σε τυχαίες δειγματοληπτικές εξετάσεις θα υποβάλλονται μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα και όσοι εισήλθαν στα κατεχόμενα από σημεία υψηλού κινδύνου και το εξωτερικό και υποβλήθηκαν σε τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα.

    Σύμφωνα με τον Όζερσαϊ, θα εφαρμοστεί μία πρακτική για διεξαγωγή πιο ασφαλούς ελέγχου των PCR τεστ των επιβατών προτού επιβιβαστούν σε αεροπλάνο ή πλοίο στην Τουρκία για να ταξιδέψουν στα κατεχόμενα. Σημείωσε ότι για τον σκοπό αυτό, το λεγόμενο υπουργείο υγείας βρίσκεται σε διαβούλευση με το τουρκικό Υπουργείο Υγείας.

    Είπε ότι όταν αφαιρεθούν από τα 104 κρούσματα εκείνοι που πήραν εξιτήριο, τα 25 από τα 66 κρούσματα τυγχάνουν θεραπείας και τα υπόλοιπα θετικά περιστατικά κρατούνται υπό επιτήρηση σε καθορισμένες εγκαταστάσεις για καραντίνα. Σημείωσε ότι θα τίθενται σε κεντρική καραντίνα όσοι προέρχονται από χώρες της κατηγορίας Γ και έχει βγει θετικό το αποτέλεσμα των τεστ τους, αλλά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

    Ο Όζερσαϊ είπε επίσης ότι αποφασίστηκε ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας θα προβεί σε μελέτη για το πώς θα ελέγχεται ο αριθμός των ατόμων που θα μπορούν να βρίσκονται εντός των κέντρων διασκέδασης, καθώς και σε ρυθμίσεις για κλείσιμό τους σε περίπτωση μη συμμόρφωσης και ξεκαθάρισμα των χώρων στους οποίους θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

    Αναφερόμενος στο θέμα της εκπαίδευσης, ο Όζερσαϊ σημείωσε ότι ο λεγόμενος υπουργός παιδείας θα παραθέσει διάσκεψη Τύπου στις 21 Αυγούστου για να ανακοινώσει πώς θα αρχίσει η εκπαίδευση το προσεχές διάστημα.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Εννέα κρούσματα Covid-19 χθες – Τα τέσσερα ήταν εγχώρια

    Η K?br?s (18.08.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 2,412 τεστ για Covid-19 στα κατεχόμενα και βρέθηκαν εννέα νέα κρούσματα, ενώ έλαβαν εξιτήριο πέντε άτομα που νοσηλεύονταν με την εν λόγω νόσο.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι τα τρία από τα νέα κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς, το ένα ατμοπλοϊκώς, το ένα είναι επαφή ήδη επιβεβαιωμένου κρούσματος και τα τέσσερα είναι εγχώριες λοιμώξεις. Είπε επίσης ότι διεξάγεται ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων.

    Μέχρι τις 17 Αυγούστου 2020 διενεργήθηκαν 98,237 τεστ στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 221 κρούσματα Covid-19. Συνεχίζεται η νοσηλεία 70 ασθενών, ενώ 147 αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Προβληματισμό προκαλεί το σχέδιο δράσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα των αγνοουμένων, λέει η Κιουτσιούκ

    Προβληματισμό προκαλεί το σχέδιο δράσης τριών αξόνων που ανακοίνωσε η Κυπριακή Δημοκρατία στο θέμα των αγνοουμένων, σύμφωνα με το μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς, Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσιούκ, όπως γράφει η Vatan (18.08.20).

    Απαντώντας σε ερωτήσεις του παράνομου πρακτορείου ειδήσεων ΤΑΚ, η Κιουτσιούκ ζήτησε να εξηγηθεί ποιον και τι θα εξυπηρετήσει αυτό το σχέδιο δράσης και ισχυρίστηκε ότι ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ανακοινώνει κανένα σχέδιο για παροχή στήριξης στην ΔΕΑ, εμπλέκει την πολιτική στο θέμα των αγνοουμένων, αρνείται τις ευθύνες της και ζητά από χώρες με επιρροή να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία. Είπε επίσης ότι με έκπληξη διάβασε το σχέδιο δράσης της ελληνοκυπριακής πλευράς και πρόσθεσε:

    «Το σκοπεύει να εξυπηρετήσει η συνάντηση της Αθήνας στην οποία θα συμμετάσχουν οικογένειες αγνοουμένων από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση τον Σεπτέμβριο μέσα σε αυτό το σχέδιο δράσης; Πώς θα βοηθήσει την επιτροπή αγνοουμένων;»

    Σημειώνοντας ότι έχει γίνει η ταυτοποίηση των 77 από τα 80 άτομα που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές στην Αφάνεια με σκοπό την ανεύρεση των αγνοουμένων τη Άσσιας και ότι δύο από αυτούς ακόμα δεν ταυτοποιήθηκαν για τεχνικούς λόγους, η Κιουτσιούκ ισχυρίστηκε ότι αντίκειται πλήρως στην απόφαση για μη εμπλοκή της πολιτικής στο θέμα των αγνοουμένων η άποψη που θέλει να ενεργοποιήσει το Ευρωκοινοβούλιο σε σχέση με την Άσσια σε ένα στάδιο που διαπιστώνεται η τύχη των αγνοουμένων της περιοχής.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Χρειάζεται «πρόεδρος» που να εργάζεται σε αρμονία με την Τουρκία, λέει ο Τατάρ

    Η Gunes (18.08.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και υποψήφιος για τις «προεδρικές εκλογές», Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι το δίδυμο Ελλάδα-Ελληνοκύπριοι στήνουν παιχνίδια εναντίον της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι οι επικείμενες «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα αποτελούν ευκαιρία να δοθεί μια απάντηση σε αυτά τα παιχνίδια. Μιλώντας χθες σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στην Αμμόχωστο και στον Άγιο Σέργιο, ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι υποχρεούνται να υπερασπιστούν την «κυριαρχία, την ασφάλεια και τα δικαιώματά τους» και πρόσθεσε:

    «Η μοναδική μας ασφάλεια γι' αυτό είναι η Τουρκία. Όμως, κάποιοι ανάμεσά μας έκαναν θέμα συζήτησης τις εγγυήσεις της Τουρκίας, έδωσαν σοβαρές παραχωρήσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά πάλι δεν ικανοποιήθηκαν οι Ελληνοκύπριοι και δεν προσέγγισαν την συμφωνία. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες που βρίσκεται η ΤΔΒΚ, υποχρεούμαστε να κερδίσουμε τις εκλογές αυτές, διότι πρέπει να καταστεί δυνατό να ανοίξει ο δρόμος της ΤΔΒΚ, να πετύχει την ευημερία και την ανάπτυξη και να έρθει σε ένα καλό σημείο η βόρεια Κύπρος με έναν πρόεδρο της δημοκρατίας, ο οποίος πιστεύει στην ΤΔΒΚ και να μπορεί να εργάζεται αρμονικά με την Τουρκία κατά τις εξωτερικές πολιτικές εξελίξεις που συμβαίνουν στην περιοχή αυτή. Δική μας νίκη σημαίνει να μπορέσουν να έχουν λόγο στο μέλλον της χώρας όσοι πιστεύουν στην ΤΔΒΚ και να μπορεί να ισχυρή ΤΔΒΚ να έχει λόγο στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Αναφερόμενος στην διαχείριση της πανδημίας από την «κυβέρνηση», ο Τατάρ υποστήριξε ότι κατάφεραν να αντεπεξέλθουν έστω και αν πέρασαν δύσκολα και πρόσθεσε ότι αν άκουγαν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ακιντζί θα κήρυτταν κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις 13 Μαρτίου και θα έκλειναν όλους στα σπίτια τους. Χαρακτήρισε φυσιολογική την αύξηση των κρουσμάτων μετά το άνοιγμα στην 1η Ιουλίου και υπενθύμισε ότι ούτε η Τουρκία ούτε η «νότια Κύπρος», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, έκλεισαν τελείως τις πόρτες τους, αφού πρέπει να συνεχίσουν οι επισκέψεις για οικονομικούς λόγους και να συνεχίσει η ανώτατη εκπαίδευση και ο τουρισμός.

    Σημειώνοντας ότι καταβάλλουν πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεραστούν τα οικονομικά προβλήματα, ο Τατάρ είπε ότι επιστράφηκαν οι αποκοπές στους «δημοσίους υπαλλήλους» και δόθηκε στήριξη στο μέτρο του δυνατού σε επιχειρηματίες, σε όλους τους τομείς και εργαζόμενους. Ανέφερε επίσης ότι ταυτόχρονα με τις δικές τους προσπάθειες, υπήρξε και μεγάλη οικονομική στήριξη από την Τουρκία. «Κατά τους τελευταίους 14 μήνες υπογράψαμε δύο πρωτόκολλα με την Τουρκία και διοχετεύτηκαν τρία δισεκατομμύρια ΤΛ στην βόρεια Κύπρο», πρόσθεσε χαρακτηρίζοντας τα χρήματα αυτά «σοβαρό ποσό» και επιτυχία δική τους.

    Τέλος χαρακτήρισε άδικες τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης την οποία κατηγόρησε ότι παραγνωρίζει τις πραγματικότητες και είπε ότι άρχισαν οι εργασίες ανέγερσης ενός νοσοκομείου 500 κλινών και ότι μέσα στην επόμενη βδομάδα θα τεθούν τα θεμέλια του νοσοκομείου για την πανδημία.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Με διάλογο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο να λυθούν τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, λέει ο Ιζτζάν

    Η Vatan (18.08.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ), Ιζζέτ ιζτζάν ζήτησε την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο διά της οδού του διαλόγου και των συνομιλιών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αρχίζοντας αυτή την διαδικασία μιαν ώρα αρχύτερα.

    Σε γραπτή δήλωση, ο Ιζτζάν επεσήμανε ότι οι εξελίξεις μπορεί να σύρουν την Κύπρο σε νέες συμφορές. Ανέφερε ότι ανησυχεί για την αυξανόμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι η έκδοση νέας NAVTEX από την Κυπριακή Δημοκρατία μετά την έκδοση NAVTEX από την Τουρκία για το πλοίο γεωτρύπανο Γιαβούζ δείχνει ότι «τα πράγματα παίρνουν μιαν αδιέξοδη μορφή».

    Καλώντας την κυβέρνηση της Άγκυρας να αποφεύγει συμπεριφορές που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, ο Ιζτζάν κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΑΚΡ και «μερικούς εθνικιστικούς κύκλους» στην Κύπρο ότι παράγουν πολιτική έντασης για να αυξήσουν την λαϊκή στήριξη την οποία χάνουν. Η μόνη διέξοδος είναι ο διάλογος, κατέληξε.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Γιαβούζ, Ορούτς Ρέις και Μπαρμπαρός συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους

    Ο παράνομος Bayrak (18.08.20, brtk.net) μεταδίδει ότι τρία τουρκικά πλοία βρίσκονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις. Πρόκειται για το πλοίο γεωτρύπανο Γιαβούζ και τα σεισμικά ερευνητικά σκάφη Ορούτς Ρέις και Μπαρμπαρός.

    Σήμερα τέθηκε σε ισχύ η νέα NAVTEX για το Γιαβούζ, το οποίο συνεχίζει τις δραστηριότητές του στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κύπρου. Σύμφωνα με αυτήν, το Γιαβούζ θα συνεχίσει γεωτρήσεις νοτιοδυτικά του νησιού μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, υποστηριζόμενο από τα πλοία Ερτουγρούλ Μπέι, Οσμάν Μπέι και Ορχάν Μπέι και «συμβουλεύονται έντονα» όλοι να μην εισέρχονται στην περιοχή που διεξάγονται οι εργασίες.

    Το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις συνεχίζει τις εργασίες του σε μια περιοχή δυτικά της Κύπρου, για την οποία η Τουρκία ισχυρίζεται ότι εμπίπτει στην δική της ζώνη θαλάσσιας αρμοδιότητας. Οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι τις 23 Αυγούστου υποστηριζόμενες από τα πλοία Ατάμαν και Τζενγκιζ Χαν.

    Το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός θα διεξάγει εργασίες στην θαλάσσια περιοχή στα ανατολικά της Κύπρου μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ετοιμάζεται να κατέβει στην Ανατολική Μεσόγειο και το τρίτο πλοίο γεωτρύπανο της Τουρκίας ονόματι Κανουνί.

    Η ασφάλεια των πλοίων παρέχεται από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και την τουρκική αεροπορία, καταλήγει το δημοσίευμα.

    (Ι/Τσ.)

    [07] «Λανθασμένη και παράτυπη» η είσοδος στα κατεχόμενα χωρίς τεστ PCR, λέει η «επίτροπος διοικήσεως»

    Η Yeni Duzen (18.08.20) γράφει ότι κατόπιν δημοσιευμάτων στον Τύπο η λεγόμενη επίτροπος διοικήσεως Εμινέ Ντιζνταρλί εξέτασε αυτεπάγγελτα την είσοδο στα κατεχόμενα βουλευτή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και ομάδας συγγενών του πρόσφατα χωρίς τεστ PCR και ετοίμασε έκθεση για το θέμα.

    Στην έκθεση σημειώνεται ότι ήταν λάθος το γεγονός ότι έγιναν οι διαδικασίες με την υπογραφή του «υφυπουργού υγείας» και προστίθεται ότι εκ πρώτης όψεως ο «υπουργός» ή ο «υφυπουργός υγείας» δεν ήταν αρμόδιοι να αποφασίσουν μόνοι τους πάνω σε αυτό το θέμα. «Είναι φανερό ότι το υπουργείο υγείας της ΤΔΒΚ δεν εφάρμοσε την μέθοδο που έπρεπε να ακολουθήσει και δεν έλαβε αποφάσεις κατά τον διαδικασία και την μορφή που προνοεί ο περί λοιμωδών νόσων νόμος», αναφέρεται στην έκθεση.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Δεν θα επιτρέψουμε σε τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Ακάρ

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (18.08.20, AA), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μετά τις ξεχωριστές συναντήσεις που είχε με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγιέζ αλ-Σάρατζ , τον Υπουργό Εσωτερικών της Λιβύης Φατχί Μπασάγκα και τον Πρόεδρο του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης Χαλέντ αλ-Μίσρι κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη, είχε δηλώσεις στο Τύπο. Ανέφερε ότι βρίσκεται εκεί μετά από επίσημη πρόσκληση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία πάντα βρίσκεται στο πλευρό της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης .

    Ερωτηθείς να αξιολογήσει τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και όσα συμβαίνουν στην περιοχή την τελευταία περίοδο, ο Ακάρ ισχυρίστηκε τα εξής: «Συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας στην Ανατολική Μεσόγειο για να προστατέψουμε και να υπερασπιστούμε τα δικά μας δικαιώματα, δίκαια, ενδιαφέροντα και συμφέροντα αλλά και αυτών των αδελφών μας στην ΤΔΒΚ, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Οι ενέργειες μας είναι εξαιρετικά διαφανείς και ξεκάθαρες. Γι' αυτό τον λόγο, σεβόμαστε τα δικαιώματα και το δίκαιο των γειτόνων μας και εκφράζουμε σε κάθε ευκαιρία ότι στηρίζουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για την αποπεράτωση των ενεργειών μας στην επικείμενη περίοδο».

    Σχολιάζοντας ότι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) «δεν έχει καμία ισχύ», ο Ακάρ υποστήριξε τα εξής: «Αυτή (η συμφωνία) δεν είναι μόνο άκυρη, αλλά αυτή η ενέργεια είναι ενάντια του ελληνικού λαού, όπως την έχουν αντιληφθεί και κάποιοι Έλληνες πολιτικοί και ταυτόχρονα ο λαός της Αιγύπτου. Συνεπώς, καλούμε όλους να λογικευθούν. Αναμένουμε ότι όλοι θα δουν ότι με οποιαδήποτε τετελεσμένα διαστρεβλώνοντας κάποια γεγονότα δεν θα οδηγηθούν πουθενά. Οι δραστηριότητες μας εκεί θα συνεχιστούν σταθερά».

    Σύμφωνα με την αγγλόφωνη Hurriyet Daily News (18.08.20), η Λιβύη συμφώνησε με την Τουρκία και το Κατάρ να υπογράψουν τριμερή συμφωνία για στρατιωτική συνεργασία με τον στρατό της Λιβύης.

    Ο Ακάρ δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός συνεχίζει να παρέχει βοήθεια για την ασφάλεια της Λιβύης μέσω της αποναρκοθέτησης περιοχών και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι στη σωστή πλευρά στη διένεξη στη Λιβύη, σημειώνοντας: «Προσπαθούμε για μόνιμη εκεχειρία. (...) Όλοι πρέπει να αντιληφθούν τι συνέβη στη Ταρχούνα, τι σημαίνουν οι μαζικοί τάφοι εκεί και ποιος στηρίζει ποιον στη Λιβύη».

    (ΔΨ)

    [02] Οι χώρες με ακτές στη Μεσόγειο πρέπει να μοιράσουν δίκαια τον φυσικό της πλούτο, αναφέρει ο Καλίν

    Σύμφωνα με την Milliyet (17.08.20), ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε ότι πιστεύουν ότι θα υπάρξει πολιτική λύση στην Λιβύη, προσθέτοντας: «Εμείς δεν επιθυμούμε στρατιωτική λύση πουθενά στη Λιβύη και με κάθε ευκαιρία το λέμε ότι δεν θέλουμε να συνεχίσει η στρατιωτική επέμβαση εκεί».

    Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Al Jazeera, ο Καλίν ανέφερε ότι η Τουρκία, μαζί με το Κατάρ και με άλλες χώρες είναι εκεί για να στηρίξουν μια πολιτική πρωτοβουλία στη Λιβύη, προσθέτοντας ότι εδώ και ένα χρόνο υπάρχει στρατιωτική συγκέντρωση στις πόλεις Sirte και Jufra και αυτό τους ανησυχεί πολύ. Υποστηρίζοντας ότι αυτή η κατάσταση αποτελεί μια απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης και την ειρήνη, ο Καλίν ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία εναντιώνεται στα επίσημα και ανεπίσημα σχέδια για διαμοιρασμό της Λιβύης.

    Στη συνέχεια, ο Καλίν ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν θέλει ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι οι χώρες, που έχουν ακτές στην Μεσόγειο, θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ειρήνη και ευημερία της περιοχής και να μοιράσουν με δίκαιο τρόπο τον φυσικό πλούτο της.

    (ΔΨ)

    [03] Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στην τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Κόντε

    Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (17.08.20, AA) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, κατά την τηλεφωνική συνδιάλεξη ο Ερντογάν και ο Κόντε αξιολόγησαν την εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και θέματα που στοχεύουν στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

    Κατά την επικοινωνία τους, ο Ερντογάν και Κόντε έκαναν μια αποτίμηση για μια λύση, που όλοι θα κερδίζουν και θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων των χωρών για ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Συμφώνησαν να συνεχιστεί ο διάλογος και η συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας.

    (ΔΨ)

    [04] Πληροφορίες της Μιλιγιέτ για την τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Πούτιν

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Milliyet (18.08.20), ο Ερντογάν κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε τη Δευτέρα με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, τον ενημέρωσε για τις δικές του απόψεις σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και υποστήριξε ότι η Ελλάδα διεξάγει «μαύρη προπαγάνδα» σε αυτή την διαδικασία.

    Στη συνέχεια, σημειώθηκε ότι ο Έρντογαν ενημέρωσε τον Πούτιν ότι η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για λύση, αλλά τα σχέδια χωρίς την Τουρκία τους ενοχλούν και υποστήριξε τα εξής: «Όλα τα βήματα μας συνάδουν με το δίκαιο. Όλες οι χώρες το ξέρουν αυτό πολύ καλά».

    Αναφορικά με την Λιβύη, μαθεύτηκε ότι ο Πούτιν κατά την επικοινωνία δήλωσε ότι στηρίζει τις αποφάσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου και ότι οι πλευρές πρέπει να πάρουν βήματα για έναρξη της κατάπαυσης του πυρός. Σημειώθηκε ότι ο Έρντογαν δήλωσε ότι έχει ελπίδες και ο ίδιος για την κατάπαυση του πυρός, αλλά τόνισε ότι αυτό δεν είναι πιθανό όσο δεν διακόπτουν την στήριξη προς τον Χαφτάρ.

    Εξέφρασαν και οι δύο ηγέτες την ικανοποίηση τους για την επανέναρξη των πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Καταληκτικά, ο Πούτιν ζήτησε από τον Ερντογάν να διασφαλίσει την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών από την επιδημία και ο Ερντογάν έστειλε το μήνυμα: «Εμείς περιποιούμαστε με τον καλύτερο τρόπο τους φιλοξενούμενους μας».

    (ΔΨ)

    [05] Τα τουρκικά πλοία συνεχίζουν αδιάκοπα τις εργασίες τους στην Μεσόγειο υπό την προστασία των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων

    Υπό τον τίτλο «Τα τουρκικά πλοία συνεχίζουν αδιάκοπα τις εργασίες τους μετά την έκδοση Navtex», η Milliyet (18.08.20) γράφει: «Η ύπαρξη των ερευνητικών μας πλοίων, που συνεχίζουν τις δραστηριότητες τους για έρευνα φυσικού αερίου και πετρελαίου στα θερμά νερά της Μεσογείου προκαλούν αναστάτωση στις δυτικές χώρες της περιοχής».

    Στη συνέχεια, δημοσιεύεται χάρτης με τις θέσεις των πλοίων στην Μεσόγειο. Η εφημερίδα σημειώνει ότι τα πλοία Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά [Barbaros Hayrettin Pasa], Γιαβούζ [Yavuz] και Ορούτς Ρέι [Oruc Reis], που συνεχίζουν τις δραστηριότητες έρευνας και σάρωσης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, συνεχίζουν απρόσκοπτα τις εργασίες του μετά την έκδοση των Navtex. Αναφέρεται ότι τα τρία πλοία προστατεύονται από τις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Επιπλέον, γνωστοποιήθηκε ήδη ότι το γεωτρύπανο Κανουνί, που βρίσκεται για συντήρηση στο λιμάνι της Μερσίνα θα αρχίσει σύντομα τις δραστηριότητες του.

    Εν τω μεταξύ, η Yeni Safak (18.08.20) γράφει ότι το Αζερμπαϊτζάν, επικρίνοντας την ανακοίνωση της Αρμενίας για υποστήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου, δήλωσε ότι στηρίζει τις σεισμογραφικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα προστατεύει τα δικαιώματα της.

    (ΔΨ)

    [06] Στα 1,233 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά νόσου Covid-19 στη Τουρκία

    Η Sozcu (17.08.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου στην Τουρκία σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 1,233 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά νόσου Covid-19, από σύνολο 74,846 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ την ίδια στιγμή απεβίωσαν 22 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 1,002.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 250,542 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 5,996. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 231,971.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 5,800,088 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 686 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 7,5%.

    (ΔΨ)

    [07] Στο 10,9% το ποσοστό των αναποφάσιστων σύμφωνα με δημοσκόπηση της Μετροπόλ

    Η Cumhuriyet (17.08.20) γράφει ότι σύμφωνα με τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης της Μετροπόλ, που διεξήχθη τον Ιούλιο μέσω τηλεφώνου, στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές», το 33,2% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι προτίθεται να ψηφίσει το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το 20,5%, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το 8% Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το 6,9% το Καλό Κόμμα (IYI), το 6% το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), το 2,0% το κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek), το 1,3% το Κόμμα της Δημοκρατίας και της Προόδου (Deva), το 0,8% το κόμμα Ευημερίας (SP), το 0,2% άλλα κόμματα. Εν τω μεταξύ, οι αναποφάσιστοι είναι στο 10,9%, όσοι θα ρίξουν ψήφο διαμαρτυρίας είναι 5,7% και όσοι δεν απάντησαν στο 4,5%.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 18 August 2020 - 12:03:22 UTC