Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-08-17

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 149/2020 15-17.08.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 το σαββατοκύριακο – Προτείνει νέα μέτρα ο Όζερσαϊ – Ανησυχεί ο Ακιντζί
  • [02] Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο δείχνει ότι ήταν σοβαρό λάθος η απόρριψη της πρότασης του, υποστηρίζει ο Ακιντζί
  • [03] Η στρατιωτική στήριξη της Γαλλίας προς τους Ελληνοκύπριους εξυπηρετεί την ένταση, ισχυρίζεται ο Τατάρ
  • [04] Αντίδραση Όζερσαϊ για την συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας
  • [05] Πρέπει να ανοίξει φέτος το Βαρώσι υπό τουρκική διοίκηση, λέει ο Χασίπογλου
  • [06] Οι υδρογονάνθρακες είναι πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υποστηρίζει ο Έρχουρμαν
  • [07] Ξεκάθαρη στήριξη της υποψηφιότητας Τατάρ από την Άγκυρα
  • [08] Προγευμάτισε με εκπροσώπους του ΑΚΡ στα κατεχόμενα ο Τατάρ
  • [09] Βουλιάζει όπως ο Τιτανικός η οικονομία, λένε οι εργοδότες
  • [10] Επανακυκλοφόρησε η Halk?n Sesi
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Οι εξελίξεις της Ανατολικής Μεσογείου σε τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Πούτιν
  • [02] Το τρίτο γεωτρύπανο Κανουνί θα αρχίσει σύντομα νέες υπέρ βαθιές θαλάσσιες γεωτρήσεις στη Μεσόγειο
  • [03] Η φρεγάτα Κεμάλ Ρέις συνοδεύει το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός ανατολικά της Κύπρου
  • [04] Τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο συζήτησε ο Τσαβούσογλου με τον Πομπέο
  • [05] Το τουρκικό ΥΠΕΞ επικρίνει την στάση της Αρμενίας για την Ανατολική Μεσόγειο
  • [06] Επιθεώρηση των τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη από Ακάρ και Γκιουλέρ
  • [07] Στα 1,192 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά νόσου Covid-19 στη Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 το σαββατοκύριακο – Προτείνει νέα μέτρα ο Όζερσαϊ – Ανησυχεί ο Ακιντζί

    Η Yeni Duzen (17.08.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 1,414 τεστ για Covid-19 στα κατεχόμενα και βρέθηκαν τρία νέα κρούσματα. Ο Πιλλί ανέφερε ότι τα νέα κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και ότι διεξάγεται ιχνηλάτηση των επαφών τους. Είπε επίσης ότι τα κρούσματα αυξάνονται στα κατεχόμενα και γι' αυτό τον λόγο θα συνέλθει η επιτροπή λοιμωδών νόσων στο «υπουργείο υγείας» για αξιολόγηση της κατάστασης και λήψη αποφάσεων.

    Μέχρι τις 16 Αυγούστου 2020 διενεργήθηκαν 95,825 τεστ στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 212 κρούσματα Covid-19. Συνεχίζεται η νοσηλεία 66 ασθενών, ενώ 142 αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο.

    Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 13 Αυγούστου 2020 είχαν διενεργηθεί 90,315 τεστ στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 191 κρούσματα Covid-19

    Η K?br?s (16.08.20) γράφει ότι αυξάνονται τα εγχώρια κρούσματα και ότι ο Πιλλί είχε δηλώσει προχθές ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες είχαν διενεργηθεί 2,012 τεστ και βρέθηκαν 10 κρούσματα. Σημείωσε ότι άτομα που έρχονται από το εξωτερικό και βγαίνουν θετικά τα αποτελέσματα των τεστ στα οποία υποβάλλονται δεν εφαρμόζουν την δέσμευση που υπογράφουν να μένουν σε περιορισμό μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους και παραβιάζουν τον «νόμο». Είπε ότι άρχισαν ήδη «νομικές» διαδικασίες εναντίον των εν λόγω προσώπων.

    Κάτω από τον τίτλο «Ιός και όχι τουρίστες», η Avrupa (16.08.20) σημειώνει ότι το Σάββατο διαπιστώθηκαν τελικά 13 κρούσματα στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Πιλλί δήλωσε ότι τα 3 κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς, τα 5 ατμοπλοϊκώς, τα δύο είναι επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και τα άλλα 3 βρέθηκαν από εξετάσεις που διενεργήθηκαν αργά το βράδυ. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κορωνοϊός έχει βγει εκτός ελέγχου στα κατεχόμενα και πιστεύεται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων που δεν βρίσκονται είναι μεγαλύτερος από εκείνα που βρέθηκαν.

    Η Hakikat (17.08.20) γράφει ότι συναγερμό σήμανε το γεγονός ότι βρέθηκαν 16 νέα κρούσματα κορωνοϊού το σαββατοκύριακο. Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ ανακοίνωσε χθες από τον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προτάσεις για νέα μέτρα που θα προτείνει κατά την σημερινή συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου». Ο Όζερσαϊ προτείνει τα εξής: 1) Την διεξαγωγή τυχαίων δειγματοληπτικών εξετάσεων όχι μόνο σε όσους έρχονται από το εξωτερικό, αλλά και εντός της «χώρας». 2) Περιορισμό στον αριθμό των αεροπλάνων και των πλοίων που έρχονται καθημερινά στα κατεχόμενα για να μειωθεί το ρίσκο που πηγάζει από τους προερχόμενους από το εξωτερικό και να μπορέσει το καθεστώς να εφαρμόσει καλύτερα τον κανόνα των τυχαίων δειγματοληπτικών εξετάσεων λαμβανομένης υπόψη και της δυνατότητάς που έχει. 3) Λήψη μέτρων σε μαζικές εκδηλώσεις με την συμμετοχή πολλών ατόμων και έλεγχο από την «αστυνομία» και τους «δήμους». 4) Ξεκαθάρισμα των συνθηκών βάσει των οποίων θα ανοίξουν τα σχολεία στη βάση των απόψεων των «υπουργείων» υγείας και παιδείας. 5) Επιπρόσθετα μέτρα ειδικά για τα άτομα που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

    Η Vatan (17.08.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επεσήμανε ότι αυτές τις μέρες αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα του Covid-19 στα κατεχόμενα και υπογράμμισε την σημασία των μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται. Μιλώντας κατά την διάρκεια περιοδείας του στο πλαίσιο της «προεκλογικής» του εκστρατείας, τόνισε την ανάγκη να υποβάλλονται σε τεστ όλοι όσοι έρχονται στα κατεχόμενα από το εξωτερικό χωρίς να γίνονται διακρίσεις. Αναφερόμενος σε πληροφορίες σε σχέση με την είσοδο ατόμων από την Τουρκία στα κατεχόμενα χωρίς τεστ, ο Ακιντζί χαρακτήρισε απαράδεχτο το γεγονός αυτό επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους πρακτικές αυξάνουν το ρίσκο.

    Σύμφωνα με τον Ακιντζί, η «κυβέρνηση» πρέπει διασφαλίζει ότι παραμένουν σε καραντίνα τουλάχιστον μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους όσοι έρχονται από το εξωτερικό, να διεξάγει τυχαίες δειγματοληψίες σε όσους επισκέπτονται τις ελεύθερες περιοχές και να λάβει μέτρα και στο εσωτερικό με τυχαίες δειγματοληψίες επειδή αυξάνονται πλέον και τα εγχώρια κρούσματα.

    Αναφερόμενος στις «εκλογές», ο Ακιντζί υπενθύμισε ότι είχε υποβάλει πρόταση για διεξαγωγή των «προεδρικών εκλογών» στις 16 Αυγούστου λόγω της κατάστασης στον τομέα της υγείας. Είπε ότι τώρα η κατάσταση είναι πιο ανησυχητική για τον Οκτώβριο και ευχήθηκε να μην πραγματοποιηθούν οι ανησυχίες του.

    Η ίδια εφημερίδα γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων στις αυξημένες επισκέψεις από το εξωτερικό λόγω του μπαϊραμιού και της αύξησης του αριθμού των τεστ που διενεργούνται. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματός του, ο Τατάρ είπε ότι ενημερώνεται συνεχώς από το λεγόμενο υπουργείο υγείας και πρόσθεσε ότι αν χρειαστεί η λήψη μέτρων και αποφάσεων, «αυτό θα γίνει χωρίς δισταγμό».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο δείχνει ότι ήταν σοβαρό λάθος η απόρριψη της πρότασης του, υποστηρίζει ο Ακιντζί

    Η Vatan (17.08.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε ότι χρειάζεται διάλογος, δίκαιος διαμοιρασμός και συναίνεση στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι το φυσικό αέριο που υπάρχει γύρω από την Κύπρο περιέχει πλούτο για το μέλλον σε περίπτωση που συνεργαστούν τόσο οι δύο κοινότητες του νησιού όσο και οι χώρες της περιοχής.

    Μιλώντας κατά την διάρκεια περιοδείας του στο πλαίσιο της «προεκλογικής» του εκστρατείας, ο Ακιντζί υποστήριξε και τα εξής: «Αναμφίβολα σε αυτό τον κοινό πλούτο έχουν μερίδιο και οι δύο κοινότητες. Σήμερα παρατηρούμε για άλλη μια φορά ότι ήταν ένα σοβαρό λάθος η απόρριψη των προτάσεων που υποβάλαμε τον Ιούλιο του 2019 στην ελληνοκυπριακή πλευρά με σκοπό την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου ως ένα παραγωγικό πεδίο συνεργασίας και όχι έντασης και ταυτόχρονα για τερματισμό της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Σημειώνοντας ότι από την αρχή τονίζει ότι υπάρχουν τρεις δρόμοι που θα μπορούσαν να ακολουθηθούν στο θέμα του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ακιντζί επανέλαβε ότι αυτοί είναι είτε αναστολή των δραστηριοτήτων όλων των πλευρών μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία, είτε δημιουργία των συνθηκών για διενέργεια κοινών δραστηριοτήτων είτε η παρούσα κατάσταση κατά την οποία η κάθε πλευρά διεξάγει τις δικές της δραστηριότητες. Υποστηρίζοντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να ενεργούν μαζί οι πλευρές, ο Ακιντζί είπε:

    «Οι συνθήκες για να μπορούν να ενεργούν μαζί είναι ο δρόμος του κοινού σχεδιασμού και διαμοιρασμού αυτού του πλούτου στο μέτρο της δικαιοσύνης και δυστυχώς δεν έγινε αποδεχτή αυτή η πρόταση. Σε αυτή την περίπτωση, ο τρίτος δρόμος που απέμεινε είναι ο καθένας να διεξάγει χωριστά τις δικές του εργασίες. Αυτό γίνεται τούτη την στιγμή. Όμως, όπως φαίνεται, αυτός ο δρόμος είναι μια επικίνδυνη διαδικασία που προκαλεί συγκρούσεις. Για να μπορέσει να συνεχίσει την ανάπτυξή της η περιοχή μας με ειρήνη και σταθερότητα είναι αναπόφευκτο να βρεθούν όλες οι πλευρές στον δρόμο της λογικής στη βάση της συνεργασίας, του διαλόγου και της συναίνεσης».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Η στρατιωτική στήριξη της Γαλλίας προς τους Ελληνοκύπριους εξυπηρετεί την ένταση, ισχυρίζεται ο Τατάρ

    Ο παράνομος Bayrak (17.08.20, brtk.net) μεταδίδει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), λεγόμενος πρωθυπουργός και υποψήφιος για τις «προεδρικές εκλογές», Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η στρατιωτική στήριξη της Γαλλίας προς την «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, εξυπηρετεί την αύξηση της έντασης ανάμεσα στις πλευρές και την παράταση της κατάληξης του Κυπριακού σε αποτέλεσμα και όχι την ειρήνη.

    Σε γραπτή του δήλωση ο Τατάρ ισχυρίζεται ότι συνεχίζει να αποτελεί «σοβαρή ντροπή» από την άποψη του διεθνούς δικαίου το γεγονός ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» υπογράφει διεθνείς συμφωνίες σάμπως και συνεχίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, στην οποία είναι συνέταιροι και οι Τουρκοκύπριοι.

    «Αντίκειται στις Συμφωνίες του 1960 το γεγονός ότι η Γαλλία συνάπτει συμφωνίες με τους Ελληνοκύπριους γνωρίζοντας αυτή την κατάσταση και είναι ένα επικίνδυνο βήμα λόγω του γεγονότος ότι χαλάει την ισορροπία που κτίστηκε ανάμεσα στις πλευρές από αυτές τις συμφωνίες», υποστήριξε ο Τατάρ.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Αντίδραση Όζερσαϊ για την συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας

    Η K?br?s (17.08.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών, Κουτρέτ Όζερσαϊ αντέδρασε για το γεγονός ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ David Hale συναντήθηκε χθες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

    Σημειώνοντας ότι πριν τρεις μέρες είχε τηλεδιάσκεψη με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Λευκωσία και ότι σε αυτή την συνομιλία εξηγήθηκαν στις ΗΠΑ τα εμπόδια και οι περιορισμοί που θέτει η ελληνοκυπριακή ηγεσία στις διελεύσεις ζητώντας τους να κάνουν βήματα προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Όζερσαϊ ισχυρίστηκε:

    «Δεν συνάδει με το πνεύμα της διπλωματίας το γεγονός ότι ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών ήρθε στην Κύπρο και είχε επαφές μόνο με την μία πλευρά, δηλαδή την ελληνοκυπριακή. Μια τέτοια προσέγγιση δεν βοηθά την επίλυση των προβλημάτων. Δεν επιδεικνύεται δίκαιη προσέγγιση αν ακούγεται μόνο η μία πλευρά».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Πρέπει να ανοίξει φέτος το Βαρώσι υπό τουρκική διοίκηση, λέει ο Χασίπογλου

    Η Vatan (17.08.20) γράφει ότι ο λεγόμενος βουλευτής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ογουζχάν Χασίπογλου ισχυρίστηκε ότι άρχισαν να «πιάνουν φωτιά τα μπατζάκια» της ελληνοκυπριακής πλευράς μετά την επίσκεψη του «πρωθυπουργού» Ερσίν Τατάρ στην Άγκυρα σε σχέση με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

    Σε γραπτή του δήλωση, ο Χασίπογλου υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απηύθυνε έκκληση τους Αμμοχωστιανούς να μην στηρίξουν το άνοιγμα του καθεστώτος στην περίκλειστη πόλη και σημείωσε ότι υποβλήθηκε πρόταση στα Ηνωμένα Έθνη για σύσταση κοινής δικοινοτικής επιτροπής για το θέμα αυτό. Υπενθυμίζοντας και την δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι άνοιγμα της περίκλειστης πόλης θα σήμαινε τερματισμό της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Χασίπογλου υποστήριξε ότι «εξ όσων καταλαβαίνουμε από αυτή την απειλητική δήλωση, η ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία δεν μπόρεσε να πάρει από την ΕΕ την απόφαση που ήθελε εναντίον της Τουρκίας στο θέμα των ερευνών του πλοίου μας Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο, τώρα σχεδιάζει να κάνει τους ίδιους υπολογισμούς και στο θέμα του Βαρωσιού».

    Ισχυριζόμενος ότι δεν έχει καθαρά χέρια η ελληνοκυπριακή πλευρά τόσο στο θέμα της Αμμοχώστου όσο και στο θέμα των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Χασίπογλου υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε δύο όρους για να παρακαθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών για λύση ομοσπονδίας: Τον τερματισμό των ερευνών της Τουρκίας σε περιοχές θαλάσσιας αρμοδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τον τερματισμό όλων των εργασιών για άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Εικάζω ότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ δεν θα κάνουν βήμα πίσω στο εξής στο θέμα αυτών των δύο όρων. Γι' αυτό, κατά την διαδικασία των προεδρικών εκλογών που θα αρχίσει στην χώρα μας, πρέπει να αναλυθούν πολύ καλά οι αδιάλλακτες συμπεριφορές της ελληνοκυπριακής διοίκησης στην εξωτερική πολιτική και να αναπτυχθούν πολιτικές αναλόγως. Και πράγματι, η διοίκηση του νότου όπως δεν θέλει να μοιραστεί μαζί μας την διοίκηση του νησιού και τον πλούτο που βρίσκεται γύρω από το νησί, έγινε και στο θέμα του Βαρωσιού η αιτία να μείνει κλειστή η περιοχή και να στερηθεί το νησί ένα σημαντικό τουριστικό έσοδο με διάφορες δικαιολογίες και το σημαντικότερο λέγοντας όχι στα σχέδια συνολικής λύσης.

    Αντιλαμβανόμαστε ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία μας κωλυσιεργεί για χρόνια στο τραπέζι των συνομιλιών, τώρα προσπαθεί να ξεγελάσει και τους δικούς της πολίτες. Ουσιαστικά, όταν κοιτάξουμε όλη την διαδικασία, γεννιέται η υποχρέωση της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου να πληρώσει σοβαρή αποζημίωση και όχι μόνο να πει μια συγνώμη. Πλέον το κλειστό Βαρώσι πρέπει να είναι μέρος μιας λύσης προς όφελος των πραγματικών δικαιούχων εκεί και ολόκληρου του νησιού και όχι μέρος της συνολικής λύσης. Και αυτή η λύση πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός αυτού του έτους. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην ελληνοκυπριακή διοίκηση να κωλυσιεργεί στο τραπέζι των συνομιλιών ούτε εμάς ούτε όλους όσοι έχουν συμφέροντα στο κλειστό Βαρώσι. Λόγω του γεγονότος ότι η διοίκηση του νότου δεν στηρίζει την λύση και των ευκαιριών που έχασε, από εδώ και στο εξής δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από το άνοιγμα του Βαρωσιού κάτω από τη δική μας διοίκηση που θα είναι προς όφελος όλου του νησιού και των νησιωτών».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Οι υδρογονάνθρακες είναι πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υποστηρίζει ο Έρχουρμαν

    Η Yeni Duzen (15.08.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) και υποψήφιος στις «προεδρικές εκλογές», Τουφάν Έρχουρμαν κάλεσε όσους υποστηρίζουν ότι θα συζητήσουν διαφορετικά μοντέλα λύσης στο Κυπριακό, εκτός της ομοσπονδίας, να εξηγήσουν τι θα συζητήσουν, πώς θα το συζητήσουν και πώς θα υλοποιήσουν το μοντέλο που θα συζητήσουν. Μιλώντας στην K?br?s Postas?, ο Έρχουρμαν υπενθύμισε ότι οι διαπραγματεύσεις στα Ηνωμένα Έθνη διεξάγονται στο πλαίσιο της ομοσπονδίας και ανέφερε ότι μετά τις «προεδρικές εκλογές» θα καθίσουν στο τραπέζι σε πενταμερή διάσκεψη με στόχο την ομοσπονδία.

    Υποστηρίζοντας ότι πλέον θα βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά προτεραιότητα το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και των υδρογονανθράκων, ο Έρχουρμαν είπε ότι η Ανατολική Μεσόγειος και το νησί μας βρίσκονται υπό απειλή. «Η ύπαρξη μιας λύσης εδώ θα μπορέσει να συμβάλει σοβαρά στην περιφερειακή ειρήνη και αργότερα στην παγκόσμια ειρήνη. Επομένως, όταν πηγαίνουμε στην πενταμερή διάσκεψη, είμαστε υποχρεωμένοι να μπορούμε να συζητήσουμε όλες αυτές τις υποθέσεις με όλους τους συνομιλητές μας», είπε.

    Σημειώνοντας ότι πρόσφατα δημιουργείται ένα κλίμα ωσάν να μην υπάρχει ο τουρκοκυπριακός «λαός», ο Έρχουρμαν πρόσθεσε: «Δεν είναι γι' αυτό που διεξαγάγαμε τον αγώνα ύπαρξής μας. Είμαστε υποκείμενο και καμία λύση στην οποία δεν είμαστε μέσα, που δεν συμπεριλαμβάνει και την βούλησή μας δεν μπορεί να είναι λύση του νησιού και της περιοχής. Πρέπει να το μοιραστούμε αυτό γρήγορα».

    Αναφερόμενος στο θέμα του ανοίγματος της περίκλειστης Αμμοχώστου, ο Έρχουρμαν είπε ότι δεν είδαν ξεκάθαρη στάση εκ μέρους εκείνων που λένε ότι θα ανοίξουν την πόλη. Πρόσθεσε τα εξής: «Τι είναι αυτό που εννοούν αναφερόμενοι στο διεθνές δίκαιο; Αυτό πρέπει να εξηγήσουν. Η δική μας στάση είναι ξεκάθαρη. Την εξηγώ εγώ. Τι εννοούν με την αναφορά ότι θα την κάνουν Λας Βέγκας; Πρέπει να εξηγηθούν αυτά. Αυτό ουσιαστικά δεν είναι τίποτε άλλο εκτός από λαϊκισμός. [...]»

    Στο μεταξύ, η Yeni Duzen (16.08.20) γράφει ότι σε γραπτή του δήλωση για το θέμα των υδρογονανθράκων, ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι ο δρόμος της λογικής στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η παραίτηση από τα «παιχνίδια ισχύος» και ένα κοινό όραμα δίκαιου διαμοιρασμού, λύσης και ειρήνης με ένα περιβάλλον υγιούς διαλόγου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

    Ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να παραγνωρίζει το γεγονός ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» είναι ένας από τους δύο ιδρυτικούς εταίρους του νησιού και επομένως έχει δικαίωμα λόγου στους πόρους του νησιού και όχι μόνο να επωφεληθεί από αυτούς τους πόρους. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Οι προσπάθειες ενίσχυσης της θέσης τους έφτασαν τις τελευταίες μέρες μέχρι την προσγείωση γαλλικών πολεμικών αεροπλάνων στον νότο, την έλευση πολεμικών ελικοπτέρων του Ισραήλ εδώ και τις εκκλήσεις για σύσταση 'ευρωπαϊκού στόλου' στην περιοχή εναντίον της Τουρκίας. Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτές οι προσπάθειες εξυπηρετούν την ειρήνη και την λύση τόσο στο νησί όσο και στην περιοχή. Πρέπει να υπάρξει επιστροφή στον δρόμο της λογικής μιαν ώρα αρχύτερα. Ο δρόμος της λογικής είναι να σταματήσει η παραγνώριση των δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού με παιχνίδια ισχύος και να ενεργήσουν με ένα όραμα δίκαιου διαμοιρασμού, λύσης και ειρήνης με ένα περιβάλλον υγιούς διαλόγου που θα συσταθεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου τόσο στο νησί όσο και στην περιοχή. Αυτό είναι το μοναδικό όραμα που πρέπει να υποστηρίξουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και κυρίως η ΕΕ».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Ξεκάθαρη στήριξη της υποψηφιότητας Τατάρ από την Άγκυρα

    Η Yeni Duzen (15.08.20) γράφει ότι ο Αλί Μουράτ Μπάστσερι, «πρέσβης» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία γευμάτισε σε εστιατόριο που ανήκει στις λεγόμενες δυνάμεις ασφαλείας στην κατεχόμενη Κερύνεια με λεγόμενους βουλευτές του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP). Χαρακτηρίζοντας το γεγονός «ένα νέο σκάνδαλο» που αφορά την βούληση των Τουρκοκυπρίων, η εφημερίδα σημειώνει ότι η είδηση δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή K?br?s Postas? και επιβεβαιώθηκε από αξιωματούχους της λεγόμενης πρεσβείας που ρωτήθηκαν για το θέμα από την Yeni Duzen.

    Στο γεύμα ήταν παρόντες οι «βουλευτές» Ιζλέμ Γκιούτζαγ, Ουνάλ Ουστέλ, Ρεσμιγιέ Τζαναλτάϊ και Σουνάτ Ατούν, καθώς και οι «υπουργοί» οικονομίας και εργασίας Χασάν Τάτσοϊ και Φαϊζ Σουτζούογλου.

    Στα πολιτικά παρασκήνια αναφέρεται ότι οι «βουλευτές» που προσκλήθηκαν είναι ονόματα που αντιπολιτεύονται τον λεγόμενο πρωθυπουργό και πρόεδρο του UBP Ερσίν Τατάρ εντός του κόμματος και σημειώνεται ότι ο λόγος της πρόσκλησης μπορεί να σχετίζεται με αυτό.

    Η χθεσινή Yeni Duzen (16.08.20) φιλοξενεί δηλώσεις του Τατσόι, της Τζαναλτάι και του Σουτζούογλου για το θέμα. Ο Τάτσοϊ ανέφερε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γευματίζουν με τον «πρέσβη» και πρόσθεσε ότι αυτή την φορά η πρόσκληση προήλθε από τον ίδιο «πρέσβη». «Στο γεύμα συζητήθηκαν η γαλάζια πατρίδα, το Κυπριακό και οι εκλογές. Σε ένα μέρος που βρίσκονταν πολιτικοί φυσικά και συζητήθηκε η πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ερωτηθείς αν συζήτησαν τις «προεδρικές εκλογές» ή την διεξαγωγή «πρόωρων εκλογών», ο Τατσόι απάντησε ότι «συζητήσαμε κάθε είδους εκλογές», προσθέτοντας ότι το γεύμα έγινε την Τετάρτη. Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες θα προσκληθούν και άλλα κομματικά μέλη σε παρόμοια γεύματα, ο Τάτσοϊ ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο και ότι «αυτό δεν ήταν γεύμα ρουτίνας».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, η Τζαναλτάι δήλωσε ότι στο γεύμα συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την επικαιρότητα στην χώρα και πρόσθεσε ότι προσκλήθηκαν και πήγαν.

    Ο Σουτζούογλου πάντως απέφυγε να πει ότι συζητήθηκαν πολιτικά θέματα κατά το γεύμα. Ερωτηθείς γιατί προσκλήθηκαν μόνο συγκεκριμένα ονόματα από το UBP, υποστήριξε ότι θα προσκληθούν όλοι και ότι προκλήθηκαν μόνο 7-8 άτομα για να μην υπάρξει συνωστισμός.

    Κάτω από τον τίτλο «Ανοικτή στήριξη στον Τατάρ από την Άγκυρα», ο αρθρογράφος της Manset (17.08.20) Λεβέντ Όζανταμ γράφει στην στήλη του ότι δεν μπορεί να ξέρει πόσο ικανοποιημένος είναι ο «πρωθυπουργός» και υποψήφιος για τις «προεδρικές εκλογές» από την στήριξη που λαμβάνει από την άγκυρα, αλλά «μας φαίνεται ότι δεν είναι και πολύ ήσυχος». «Άτομα κοντινά του [Τατάρ] λένε ότι βιώνει κάποιες ανησυχίες», αναφέρει ο αρθρογράφος υποστηρίζοντας ότι έχει δίκαιο να ανησυχεί ο Τατάρ αφού έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι όποιον στήριζε η Άγκυρά μέχρι σήμερα έχανε τις «εκλογές». Προσθέτει και το εξής:

    «Όμως, η κατάσταση τώρα είναι διαφορετική. Δεν υπάρχει έμμεση στήριξη και άλλα παρόμοια! Λήφθηκε η απόφαση για πλήρη στήριξη. Ως δικαιολογία τίθενται οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο! Ποιος ξέρει, ίσως υπάρξουν εξελίξεις στο νησί και γύρω από αυτό που εμείς δεν γνωρίζουμε καθόλου. Γι' αυτό θέλουν να εκλεγεί ένας ηγέτης αφοσιωμένος στην Άγκυρα! Γι' αυτό τον λόγο τα χαρτιά είναι ανοικτά αυτή την φορά. Η στήριξη είναι πλήρης, στήριξη μέχρι τέλους. Ο Τατάρ είναι ο σωστός υποψήφιος γι' αυτό».

    Ο αρθογράφος σχολιάζει και την πρόσκληση σε γεύμα από τον «πρέσβη» της Τουρκίας σε ορισμένους «βουλευτές» του UBP και υποστηρίζει ότι κάποιοι από αυτούς παρουσιάζονται ενοχλημένοι και δηλώνουν ότι δεν είναι εχθροί του Τατάρ και ότι δεν είναι σωστό που αποκαλύφθηκαν με αυτό τον τρόπο. Ο αρθρογράφος διερωτάται κατά πόσον η διαρροή της εν λόγω πληροφορίας στα ΜΜΕ ήταν μια «δημοσιογραφική δουλειά» ή αν η Άγκυρα ήθελε με αυτό τον τρόπο να κάνει ξεκάθαρο ότι στηρίζει τον Τατάρ.

    Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι μετά την γνωστοποίηση της είδησης, κάποιοι «αξιόλογοι αξιωματούχοι» του UBP επικοινώνησαν μαζί του και του ανέφεραν ότι ο Τατάρ είναι αυτός που θα καθορίσει το αποτέλεσμα και όχι η Άγκυρα και ότι ο «κοινός παρονομαστής» είναι να πειστούν τα μέλη του κόμματος να πάνε να ψηφίσουν. «Να συναντηθεί ο ίδιος ο Τατάρ με τους δυσαρεστημένους και όχι άλλοι και να κατευθύνει τις ψήφους τους προς τον ίδιο», γράφει ο Όζανταμ, υποστηρίζοντας ότι «αν τώρα γυρίζει από πόρτα σε πόρτα ο πρέσβης και καλεί τα μέλη του UBP να ψηφίσουν τον Τατάρ, σημαίνει ότι εδώ υπάρχει κάποιο λάθος».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Προγευμάτισε με εκπροσώπους του ΑΚΡ στα κατεχόμενα ο Τατάρ

    Η Avrupa (17.08.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), λεγόμενος πρωθυπουργός και υποψήφιος για τις «προεδρικές εκλογές», Ερσίν Τατάρ και «υπουργοί» του κόμματός του, προγευμάτισαν χθες με αντιπρόσωπους του κυβερνώντος στην Τουρκία Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στα κατεχόμενα.

    Η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφίες από την συνάντηση, στην οποία δεν τηρήθηκαν τα προληπτικά μέτρα για τον κορωνοϊό, δεν φορούσε κανείς μάσκα και δεν τηρούνταν οι αποστάσεις. Σημειώνοντας ότι στις φωτογραφίες υπάρχει και ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί που συχνά συμβουλεύει τον κόσμο να τηρεί τους κανόνες, η εφημερίδα διερωτάται «τι να κάνει το ποίμνιο αν ο ιμάμης είναι έτσι;» Οι ίδιες επικρίσεις απευθύνονται και προς τον Τατάρ.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Βουλιάζει όπως ο Τιτανικός η οικονομία, λένε οι εργοδότες

    Η K?br?s (17.08.20) γράφει ότι ο πρόεδρος της συντεχνίας Τουρκοκύπριων εργοδοτών, Χασάν Σουγκιούρ δήλωσε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στα κατεχόμενα τόσο όσον αφορά την πανδημία όσο και όσον αφορά την οικονομία άρχισαν να φαίνονται ανεπαρκή και προειδοποίησε ότι «αυτή η δομή» δεν θα μπορέσει να συνεχίσει έτσι επί μακρόν. Σε γραπτή δήλωση, ο Σουγκιού ανέφερε και το εξής:

    «Από την αρχή της διαδικασίας προειδοποιούμε την κυβέρνηση. Να τους έχει ο Αλλάχ καλά, μας ακούνε, όμως όταν έρθει η υπόθεση στο στάδιο της εφαρμογής, δυστυχώς δεν βλέπουμε έργα και η χώρα βουλιάζει με ταχύτητα σαν τον Τιτανικό».

    Επισημαίνοντας την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων, ο Σουνγκιούρ εξέφρασε την άποψη ότι όλοι οι επιβάτες πρέπει να παραμένουν σε ξενοδοχεία καραντίνας μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ στα οποία υποβάλλονται.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Επανακυκλοφόρησε η Halk?n Sesi

    Επανακυκλοφόρησε σήμερα σε έντυπη μορφή για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας η Halk?n Sesi (17.08.20), η οποία κάτω από τον τίτλο «Χαίρεται ξανά» γράφει ότι εκτός από την έντυπη έκδοσή της, η εφημερίδα θα συνεχίσει να λειτουργεί και διαδικτυακά στην διεύθυνση https://www.halkinsesikibris.com.

    Σημειώνεται ότι η Halk?n Sesi είναι η παλαιότερη εφημερίδα στο νησί, αφού κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 14 Μαρτίου 1942. Εκδότης της ήταν ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ Ο σημερινός αριθμός φύλλου είναι 252,504.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Οι εξελίξεις της Ανατολικής Μεσογείου σε τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Πούτιν

    Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό AHaber (17.08.20), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, κατά την τηλεφωνική συνδιάλεξη ο Ερντογάν και ο Πούτιν συζήτησαν τα βήματα που θα πάρουν για ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, προπάντων όμως στους τομείς του τουρισμού, συγκοινωνιών, ενέργειας και οικονομίας. Αξιολόγησαν και τα μέτρα αντιμετώπισης της νόσου Covid-19.

    Σημειώθηκε ότι κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Λιβύη και τονίσθηκε ότι οι δύο ηγέτες τόνισαν τη σημασία της συνέχισης της στενής συνεργασίας και του διαλόγου. Ακόμη, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τους μέσω στρατιωτικών και διπλωματικών καναλιών σχετικά με την κατάσταση στη Συρία.

    (ΔΨ)

    [02] Το τρίτο γεωτρύπανο Κανουνί θα αρχίσει σύντομα νέες υπέρ βαθιές θαλάσσιες γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

    Σύμφωνα με την Sabah (17.08.20), το τρίτο γεωτρύπανο της Τουρκίας με το όνομα Κανουνί [Kanuni], που αγοράστηκε για να ενισχύσει τις δραστηριότητες των Φατίζ και Γιαβούζ, βρίσκεται στο λιμάνι ΝΑΤΟ στο Ίντζεκου, της περιοχής Σιλιφκέ στην Μερσίνα για συντήρηση και αναβάθμιση. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την αποφασιστική στάση και τις έρευνες της στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι το γεωτρύπανο Κανουνί θα πλεύσει επίσης στην Μεσόγειο.

    Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντομέζ ανακοίνωσε ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της νόσου Covid-19 για το προσωπικό του πλοίου Κανουνί, άρχισαν οι εργασίες συντήρησης, ανανέωσης και αναβάθμισης του γεωτρύπανου. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Ντομέζ ανακοίνωσε ότι το τρίτο γεωτρύπανο, που παραλήφθηκε στις 31η Ιανουαρίου και έχει καταγραφεί πια στο στόλο της Τουρκικής Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO) για να ενδυναμώσει τις δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, θα αρχίσει σύντομα νέες υπέρ βαθιές θαλάσσιες γεωτρήσεις στη Μεσόγειο.

    (ΔΨ)

    [03] Η φρεγάτα Κεμάλ Ρέις συνοδεύει το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός ανατολικά της Κύπρου

    Υπό τον τίτλο «Το νέο καθήκον του Κεμάλ Ρέις», η Hurriyet (17.08.20) γράφει ότι η Τουρκία αντέδρασε έντονα στην 'Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας', προσθέτοντας ότι η φρεγάτα Κεμαλ Ρέις [TCG Kemalreis f?rkateyni], που κυνήγησε την ελληνική φρεγάτα Λήμνος, η οποία παρενοχλούσε το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις [Oruc Reis], άρχισε αυτή την φορά να συνοδεύει το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά [Barbaros Hayrettin Pasa] ανατολικά της Κύπρου.

    Ο εκπρόσωπος τύπου του Τουρκικού Υπουργείο Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, σε δηλώσεις του σχετικά με την ανακοίνωση ότι τέθηκε σε ισχύ την 1η Αυγούστου η συμφωνία που είχε υπογραφτεί το 2017 ανάμεσα στη Γαλλία και την «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου» [όπως αναφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία], ισχυρίστηκε ότι η άποψη της Τουρκίας όπως έχει ειπωθεί δεκάδες φορές προηγουμένως είναι ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση, που δεν εκπροσωπεί όλη την Κύπρο, ούτε και τους Τουρκοκύπριους, δεν είναι αρμόδια και εξουσιοδοτημένη να κάνει μια τέτοια συμφωνία».

    Ισχυρίστηκε ότι η εν λόγω συμφωνία είναι ενάντια στις Συμφωνίες του 1960 και στην ισορροπία που έχει προκύψει από αυτές τις Συμφωνίες, υποστηρίζοντας ότι εμπεριέχει ρίσκο να εμποδίσει τις προσπάθειες για διασφάλισης της σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Είναι απαράδεκτο η Γαλλία να κάνει βήματα που αυξάνουν ακόμη περισσότερο την ένταση στην παρούσα περίοδο, να διεξάγει ασκήσεις με την ελληνοκυπριακή διοίκηση και να παρατάσσει τα στρατιωτικά της αεροπλάνα εδώ [στο νησί], έστω και προσωρινά, παραβιάζοντας τις Συμφωνίες του 1960. Καλούμε την Γαλλία, που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να συμπεριφέρεται υπεύθυνα σε θέματα σχετικά με την Κύπρο, που είναι στην ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Στη συνέχεια, η εφημερίδα γράφει ότι μετά την συμφωνία Γαλλίας – «ελληνοκυπριακής διοίκησης», ανατέθηκαν στην φρεγάτα Κεμάλ Ρέις, που είχε καθήκον την προστασία του σεισμικού ερευνητικού πλοίου Ορούτς Ρέις, νέα καθήκοντα ανατολικά της Κύπρου. Η φρεγάτα Κεμάλ Ρέις πρώτα διεξήγαγε ναυτικές ασκήσεις με τα σκάφη ακτοφυλακής της «ΤΔΒΚ» και μετά άρχισε να συνοδεύει το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά.

    Το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, σε ανάρτηση του στο Twitter (16.08.20), ανακοίνωσε: «Η φρεγάτα Κεμάλ Ρέις, που συμμετέχει στην Επιχείρηση Ασπίδα της Μεσογείου, μετά τις ναυτική εκπαίδευση με τα πλοία της ακτοφυλακής της ΤΔΒΚ, θα συνοδεύει το ερευνητικό μας πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά στα ανατολικά της Κύπρου στην Μεσόγειο». Σε αυτή την ανάρτηση, δόθηκε στη δημοσιότητα οπτικό υλικό από την προστασία και ασφάλεια που διασφαλίζει το Κεμάλ Ρείς στο Μπαρμπαρός.

    Επιπρόσθετα, η εφημερίδα γράφει: «Η αποστολή της φρεγάτας Κεμάλ Ρέις να προστατεύσει το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά ανατολικά του νησιού αξιολογήθηκε ως ένα μήνυμα που έδωσε η Άγκυρα στην συνεργασία της Γαλλίας με την ελληνοκυπριακή διοίκηση ότι 'Εμείς είμαστε εδώ'».

    Σημειώνεται ότι η κορβέτα Μπαντιρμά [TCG Band?rma korveti], που είναι μια άλλη δύναμη κρούσης των Τουρκικών ναυτικών δυνάμεων εκτελεί καθήκοντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η φρεγάτα Κεμάλ Ρέις, που συμμετέχει στην «Επιχείρηση Ασπίδα της Μεσογείου», μαζί με την κορβέτα Μπαντιρμά, που συμμετέχει στην Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL), εκτελούν καθήκοντα στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Η εφημερίδα προσθέτει ότι η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex νοτιοδυτικά της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα διεξάγει εργασίες το γεωτρύπανο Γιαβούζ [Yavuz sondaj gemisi], με ισχύ από τις 18 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Το Γιαβούζ θα συνεχίσει τις εργασίες του μαζί με τα πλοία Ερτούγρουλ Μπέι [Ertugrul Bey], Οσμάν Μπέι [Osman Bey] και Ορχάν Μπέι [Orhan Bey]. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της νέας Navtex, «συνιστά έντονα να μην εισέλθει κανείς στην περιοχή διεξαγωγής των εργασιών».

    Σημειώνεται ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι ισχυρίστηκε ότι η εγκατάσταση των μαχητικών αεροσκαφών της Γαλλίας στην Κύπρο κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και όρους είναι απαράδεκτη. Στη συνέχεια, υποστήριξε: «Είναι σημαντικό η Γαλλία να μην αναζητά περιπέτειες σε θέματα σχετικά με την Κύπρο και να συμπεριφέρεται πιο υπεύθυνα. Είναι ουσιώδης οι διεθνείς κύκλοι και προπάντων η Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει θέση έναντι στην άνομη, επιθετική και κακομαθημένη συμπεριφορά της Γαλλία στην περιοχή. Δεν μπορεί να υπάρξει πιθανότητα εκτέλεσης οποιασδήποτε πρωτοβουλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία η Τουρκία και η ΤΔΒΚ είναι αντίθετες. Η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων και να τους παρέχει στήριξη χωρίς όρους. Επιπλέον, θα συνεχίσει με έναν αποφασιστικό τρόπο τις δραστηριότητες της εντός της δικής της δικαιοδοσία με το Γιαβούζ».

    (ΔΨ)

    [04] Τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο συζήτησε ο Τσαβούσογλου με τον Πομπέο

    Η Sabah (16.08.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που βρίσκεται στη Δομινικανή Δημοκρατία για να παραστεί στην ορκωμοσία του νέου Προέδρου της χώρας Λουίς Αμπιναδέρ, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικλ Πομπέο στο Σάντο Ντομίνγκο την Κυριακή.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι συζήτησε μαζί με τον Πομπέο τις εξελίξεις στη Λιβύη και στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας: «Αξιολογήσαμε την Λιβύη και αποφασίσαμε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Επί του χάρτη, εξηγήσαμε ποια είναι η στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την εποικοδομητική στάση της Τουρκίας σε αυτή την διαδικασία. Δηλώσαμε ποια είναι τα βήματα που θα πάρει η Τουρκία. Τους εξηγήσαμε γιατί η Ελλάδα είπε ότι η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ιδιαιτέρως, αντιληφθήκαμε ότι είναι γνώστες των τελευταίων εξελίξεων. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε άλλα διμερή και περιφερειακά θέματα».

    Επικρίνοντας τις δηλώσεις του Τζο Μπαίντεν, ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Η αξιολόγηση της εκλεγμένης κυβέρνησης της Τουρκίας Δημοκρατίας είναι μια ενδιαφέρουσα κατάσταση. Αυτές οι προτάσεις έχουν ξεπεράσει τα όρια. (...) Δηλώνει ότι πρέπει να ανατρέψουν τον Πρόεδρος Ερντογάν με το να δώσουν στήριξη στην αντιπολίτευση και όχι με πραξικόπημα. Είδαμε ότι οι δηλώσεις του για στήριξη στις 15 Ιουλίου ήταν ανειλικρινείς. Απορρίπτουμε ολοκληρωτικά τέτοιου είδους στήριξης. Είναι μια δήλωση, που έγινε από άγνοια, και δεν αναγνωρίζει το Τουρκικό έθνος».

    Εν τω μεταξύ, ο τηλεοπτικός σταθμός AHaber (17.08.20) μεταδίδει ότι ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον νεοκλεγμένο Προέδρου της Δομινικανής Δημοκρατίας, Λουίς Αμπιναδέρ.

    (ΔΨ)

    [05] Το τουρκικό ΥΠΕΞ επικρίνει την στάση της Αρμενίας για την Ανατολική Μεσόγειο

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (16.08.20), ο εκπρόσωπος τύπου του Τουρκικού Υπουργού Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, σχολιάζοντας σε γραπτή απάντηση την ανακοίνωση της Αρμενίας για την Ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε ότι βλέπουν ότι η Αρμενία, που τολμά να εκφράσει γνώμη σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο, έχει μια λανθασμένη αντίληψη για την παγκόσμια γεωγραφία και την θέση της μέσα σε αυτή, προσθέτοντας ότι το ζήτημα δεν είναι η λίμνη Σεβάν αλλά η Ανατολική Μεσόγειος.

    «Μετά την προκλητική δήλωση της σχετικά με τη Συνθήκη των Σεβρών, τώρα η γνώμη της Αρμενίας για την Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα νέο παράδειγμα ανευθυνότητας και αυθάδειας. Μετά από τα παραδείγματα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Γαλλίας, το γεγονός ότι και η Αρμενία, μια χώρα χωρίς ακτογραμμή, θεωρεί τον εαυτό της άξιο να μιλήσει για την Ανατολική Μεσόγειο, αποκαλύπτει τις διαστάσεις αυτής της ύπουλης συμμαχίας που επιχειρείται να δημιουργηθεί κατά της Τουρκίας.

    Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει, η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύσει τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Καμία συμμαχία του κακού δεν μπορεί να το αποτρέψει. Όσοι πιστεύουν διαφορετικά δεν έχουν πάρει το μάθημα τους από την ιστορία. Επί αυτής της ευκαιρίας, η Τουρκία θα ήθελε να υπενθυμίσει ότι βρίσκεται στο πλευρό των αδελφών του Αζερμπαϊτζάν με όλα τα μέσα και τις ικανότητες της», ισχυρίστηκε καταληκτικά ο Ακσόι.

    (ΔΨ)

    [06] Επιθεώρηση των τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη από Ακάρ και Γκιουλέρ

    Η Sozcu (17.08.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας μετέβη μαζί με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ στην Τρίπολη της Λιβύης για να επιθεωρήσει τις δραστηριότητες των τουρκικών στρατευμάτων μέσα στο πλαίσιο του μνημονίου στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειας.

    Διοργανώθηκε στρατιωτική τελετή κατά την επίσκεψη του Ακάρ και Γκιουλέρ στο αεροδρόμιο Μιτίγκα και στη συνέχεια είχαν επαφές με τον Υφυπουργό Άμυνας της Λιβύης Σελαχαττίν εν Νεμρούς , τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Λιβύης Μουχάμετ ες-Σερίφ και τον Τούρκο Πρέσβη στη Λιβύη Σερχάτ Ακσέν.

    (ΔΨ)

    [07] Στα 1,192 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά νόσου Covid-19 στη Τουρκία

    Η Milliyet (16.08.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου στην Τουρκία σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 1,192 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά νόσου Covid-19, από σύνολο 65,956 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ την ίδια στιγμή απεβίωσαν 19 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 997.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 249,309 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 5,974. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 230,969.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 5,725,242 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 679 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 7,6%.

    Ο Κοτζά δήλωσε ότι ο νέος αριθμός των περιστατικών της νόσου Covid-19 είναι ελαφρώς μειωμένα από της προηγούμενης μέρας (1,256 περιστατικά), προσθέτοντας όμως ότι υπάρχουν ακόμη 12,366 ενεργοί ασθενείς, οι οποίοι βρίσκονται σε απομόνωση και εξετάζονται οι επαφές τους.

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (16.08.20), ο Υπουργός Υγείας Κοτζά προειδοποίησε αυτούς που έχουν επιφυλάξεις και δεν παίρνουν στα σοβαρά τις εκκλήσεις τους για τις μάσκες. Επανέλαβε την έκκλησή του για τήρηση των αποστάσεων και να φορούν όλοι τις μάσκες τους.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 17 August 2020 - 11:42:54 UTC