Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-07-01

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 116/2020 01.07.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Το άνοιγμα του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας ανακοίνωσε χθες ο Όζερσαϊ
  • [02] 'Οζερσαϊ: «Το θέμα του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων δεν μπορεί να εφαρμοστεί με δύο-τρεις προτάσεις που αποστηθίζονται»
  • [03] Σε εφαρμογή από σήμερα η «απόφαση» του λεγόμενου υπουργικού για «είσοδο στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα»
  • [04] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από την ««τουρκοκυπριακή ένωση ιατρών» για την «είσοδο στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα»
  • [05] Μηδέν κρούσματα στα κατεχόμενα από 602 εργαστηριακές εξετάσεις
  • [06] Το «συνταγματικό δικαστήριο» απέρριψε με πλειοψηφία την προσφυγή του Κόμματος Αναγέννησης των εποίκων εναντίον του Ακιντζί
  • [07] Η ΚΤΟΣ και η Τουρκοκυπριακή Ένωση Δημοσιογράφων εναντίον του «νομοσχέδιου περί πληροφορικής»; Χαιρετίζει το «νόμο» ο Τατάρ
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τσελίκ: «Συνομιλητής της Ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η ΤΔΒΚ»
  • [02] Τσαβούσογλου και Τσελίκ επέκριναν έντονα την στάση της Γαλλίας στην Λιβύη και τις δηλώσεις Μακρόν ενάντια στην Τουρκία
  • [03] Σήμερα η σύνοδος για την Συρία που είχε αναβληθεί λόγω κορωνοϊού με συμμετοχή Πούτιν, Ερντογάν και Ρουχανί
  • [04] Νομοσχέδιο προωθεί το ΑΚΡ για να ασκεί έλεγχο στο καθεστώς των δικηγορικών συλλόγων της Τουρκίας
  • [05] Στα 1,293 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Τουρκία στους 16 οι νεκροί

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Το άνοιγμα του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας ανακοίνωσε χθες ο Όζερσαϊ

    Σύμφωνα με την K?br?s (01.07.20) o «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουντρέτ Όζερσαϊ σε χθεσινή γραπτή του δήλωση ανακοίνωσε ότι από σήμερα ανοίγει για διέλευση από πεζού το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

    Υπενθυμίζοντας ότι από τις 22 Ιουνίου το οδόφραγμα ήταν ανοικτό μόνο για διελεύσεις διπλωματικών αποστολών, ο Όζερσαϊ ανακοίνωσε ότι από σήμερα θα επιτρέπεται η χρήση του οδοφράγματος για πεζούς μεταξύ των ωρών 08.00-22.00. Εξήγησε επίσης ότι οι ίδιοι κανόνες που ανακοινώθηκαν πρόσφατα όσον αφορά στις διελεύσεις θα ισχύουν και για το Λήδρα Πάλας.

    Όσον αφορά στους επιβάτες που προέρχονται από χώρες της κατηγορίας Α, ο Όζερσαϊ είπε ότι θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ PCR με ισχύ 72 ώρες πριν την διέλευση.

    Για τους επιβάτες των χωρών που ανήκουν στην κατηγορία Β και Γ με αρνητικό τεστ η διέλευση γίνεται μόνο από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου. Ο Οζερσάϊ πρόσθεσε επίσης ότι για τους επιβάτες της κατηγορίας Β θα διενεργείται ένα δεύτερο τεστ, ενώ για άτομα από χώρες της κατηγορίας Γ θα ισχύει καραντίνα για 14 μέρες.

    (ΑΚ)

    [02] 'Οζερσαϊ: «Το θέμα του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων δεν μπορεί να εφαρμοστεί με δύο-τρεις προτάσεις που αποστηθίζονται»

    Σύμφωνα με τον παράνομο brtk (01.07.20) ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουντρέντ Όζερσαϊ, σε γραπτή του ανακοίνωση προέβη σε αξιολόγηση για το θέμα του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων το οποίο δεν βρισκόταν στην «ημερήσια διάταξη» τους όπως είπε το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της πανδημίας.

    Σύμφωνα με τον Όζερσαϊ, το θέμα του ανοίγματος των Βαρωσίων δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή με «δυο-τρεις προτάσεις αποστήθισης» όπως είπε αλλά είναι ένα ζήτημα για το οποίο χρειάζεται να γίνει ενδελεχής μελέτη αλλά και ένα ζήτημα που πρέπει να υποβληθούν προτάσεις που θα είναι εφικτές και αποδεχτές από τη διεθνή κοινότητα.

    «Κανείς δεν μπορεί να μονοπωλεί θέσεις και απόψεις επί του ζητήματος αυτού. Ακριβώς όπως και στο θέμα της ειρήνης και λύσης στο Κυπριακό που είναι ένα θέμα που δεν εναπόκειται στις προσωπικές θέσεις και απόψεις ενός κόμματος ή ενός ατόμου. Το θέμα της επιστροφής της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στους πρώην ιδιοκτήτες τους και το θέμα του δικαιώματος εγκατάστασης τους δεν είναι ένα αστείο ζήτημα. Είναι ένα ζήτημα περίπλοκο και η εφαρμογή του δεν μπορεί να γίνει με δύο-τρεις αυθαίρετες προτάσεις αποστήθισης», υποστήριξε ο Όζερσαϊ, αναφέροντας ότι το ζήτημα αυτό έχει και διεθνείς διαστάσεις.

    «Είναι πολύ εύκολο για ορισμένους να κάνουν δηλώσεις. Όμως όταν εκλεγείτε πρόεδρος αυτού του κράτους και έρθετε σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη και με άλλα κράτη, με την Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασίας και την ΕΕ για να δείτε τις διεθνείς διαστάσεις αυτού του έργου, πώς μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή σε βάθος χρόνου, ποια βήματα θα μπορούσαν να γίνουν για να μην παρεμποδιστεί και απορριφθεί από τη διεθνή κοινότητα, και ποια βήματα θα μπορούσαν να γίνουν για να γίνει αποδεκτή από άλλες χώρες η διαμονής σας σε μια στρατιωτική περιοχή, τότε έχετε δικαίωμα να μιλάτε», πρόσθεσε ο Όζερσαϊ στις δηλώσεις του ο Όζερσαϊ, ο ίδιος εκ «θέσεως» του σήμερα έχει το δικαίωμα να εκπονεί μελέτη για το θέμα του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

    (ΑΚ)

    [03] Σε εφαρμογή από σήμερα η «απόφαση» του λεγόμενου υπουργικού για «είσοδο στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα»

    Η K?br?s (01.07.20) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Άρχισαν οι είσοδοι στη χώρα χωρίς καραντίνα», γράφει ότι τέθηκε από σήμερα σε ισχύ η «απόφαση του υπουργικού συμβουλίου» σχετικά με τους νέους κανονισμούς για την είσοδο στα κατεχόμενα ατόμων από το εξωτερικό.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι κανονισμοί ποικίλουν ανάλογα με την κατηγορία της χώρας που ανήκει ο κάθε επιβάτης. Όσον αφορά τους επιβάτες από χώρες της κατηγορίας Α', θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ PCR με ισχύ 72 ώρες πριν την διέλευση. Για τους επιβάτες της κατηγορίας Β μέσα στην οποία εμπίπτει και η Τουρκία, θα ζητείται να γίνονται διπλά PCR τεστ και θα είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν σε περιορισμό σε χώρο που θα τους υποδειχθεί αφότου υπογράψουν σχετικό έγγραφο μέχρι να έχουν τα αποτελέσματα τους. Για τους επιβάτες της κατηγορίας Γ, θα ισχύει η υποχρεωτική καραντίνα και θα είναι υποχρεωμένοι να καλύψουν τα έξοδα οι ίδιοι.

    Η εφημερίδα προσθέτει ότι μετά την εφαρμογή της «απόφασης» της 1ης Ιουλίου αφίχθηκαν σήμερα το πρωί στα κατεχόμενα δύο πτήσεις, μια των Τουρκικών Αερογραμμών με 180 επιβάτες και μια της εταιρείας Pegasus με 220 επιβάτες. Κατά την άφιξη των επιβατών, σημειώνει η εφημερίδα, εφαρμόστηκαν όλοι οι κανονισμοί όπως προβλέπεται στην απόφαση και αφού στήθηκαν ειδικά αντίσκηνα στο χώρο του αεροδρομίου, όλοι οι επιβάτες υποβλήθηκαν σε PCR τεστ. Η «κυβέρνηση» με την εφαρμογή της «απόφασης» περιόρισε επίσης και τον αριθμό των επιβατών που θα φθάνουν στα κατεχόμενα καθημερινά ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα, συνεχίζονται οι προσπάθειες μαζί με την Τουρκία για να εγκατασταθούν στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου ειδικά εργαστήρια για DNA για διενέργεια μέχρι και 3,000 τεστ ημερησίως.

    Σε προχθεσινές του δηλώσεις στη ψευδοβουλή, ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί υποστήριξε ότι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με τον Τούρκο Υπουργό Υγείας, Φαχρεττίν Κοτζά αποφασίστηκε η εγκατάσταση εργαστηρίων για DNA τεστ και πρόσθεσε ότι σε αυτή τη φάση βρίσκονται στο στάδιο προετοιμασίας. Εξήγησε επίσης ότι αναμένουν προσωπικό από την Τουρκία το οποίο μαζί με προσωπικό από τις υπηρεσίες υγείας στα κατεχόμενα θα εργάζονται για τη στελέχωση των εργαστηρίων. Διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και ότι θα κάνουν ότι μπορούν για τη διασφάλιση της «δημόσιας υγείας».

    Εξάλλου, η εφημερίδα Yeni Duzen (01.07.20- yeniduzen.com) στη διαδικτυακή της έκδοση αναφέρεται στη πτήση των Τουρκικών Αερογραμμών που αφίχθηκε στα κατεχόμενα στις 02.30 μετά τα μεσάνυκτα και γράφει ότι σε αυτήν επέβαινε άτομο γερμανικής καταγωγής ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε στην κατοχή του PRC τεστ με αποτέλεσμα να τεθεί υπό ανάκριση από τη λεγόμενη αστυνομία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην συνέχεια αφού διαπιστώθηκε ότι είχε την «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους τέθηκε σε υποχρεωτική καραντίνα.

    (ΑΚ)

    [04] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από την ««τουρκοκυπριακή ένωση ιατρών» για την «είσοδο στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα»

    Η Vatan (01.07.20) γράφει ότι η «πρόεδρος» της «τουρκοκυπριακής ένωσης ιατρών» Οζλέμ Γκιουργκούτ μιλώντας χθες σε διάσκεψη Τύπου στα κατεχόμενα, επανέλαβε ότι η «ένωση» υπέβαλε μήνυση στο «ανώτατο διοικητικό δικαστήριο» κατά της απόφασης της λεγόμενης κυβέρνησης να επιτρέπει την «είσοδο στη χώρα» επιβατών χωρίς τον όρο της καραντίνας και κάλεσε την λεγόμενη κυβέρνηση να ακυρώσει άμεσα την «απόφαση» να επιτρέπει την «είσοδο» στα κατεχόμενα επιβατών από χώρες υψηλού κινδύνου.

    Εξηγώντας του λόγους που η «ένωση» υπέβαλε μήνυση, η Γκιουργκούτ μίλησε για τη «νομική διαδικασία» που άρχισε και εξήγησε ότι αν το «δικαστήριο παγιοποιήσει την απόφαση» τότε θα οριστικοποιηθεί ότι θα «επιτρέπεται η είσοδος με τον όρο της καραντίνας». Υποστήριξε επίσης ότι προχώρησαν στην υποβολή «μήνυσης» στη βάση των επιστημονικών δεδομένων που έχουν ενώπιον τους, και δήλωσε ότι το «σύστημα υγείας» στα κατεχόμενα δεν είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει ένα νέα κύμα της πανδημίας. «Αν έρθουμε αντιμέτωποι με ένα μεγάλο αριθμό κρουσμάτων θα αντιμετωπίσουμε μεγάλες δυσκολίες», είπε. Η «ένωση» απαίτησε επίσης όλοι οι επιβάτες που φθάνουν στα κατεχόμενα από την Τουρκία να είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν σε καραντίνα.

    (ΑΚ)

    [05] Μηδέν κρούσματα στα κατεχόμενα από 602 εργαστηριακές εξετάσεις

    Η K?br?s (01.07.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 602 εργαστηριακές εξετάσεις για Covid-19 στα κατεχόμενα και δεν βρέθηκε κανένα θετικό περιστατικό. Ο Πιλλί είπε ότι δεν διαπιστώθηκε κρούσμα εδώ και 74 μέρες και σημείωσε ότι ο συνολικός αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν ανήλθε στις 37,817. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στα κατεχόμενα παραμένει στα 108.

    (ΑΚ)

    [06] Το «συνταγματικό δικαστήριο» απέρριψε με πλειοψηφία την προσφυγή του Κόμματος Αναγέννησης των εποίκων εναντίον του Ακιντζί

    Η K?br?s (01.07.20) γράφει ότι το «συνταγματικό δικαστήριο» στα κατεχόμενα απέρριψε με πλειοψηφία την προσφυγή που υπέβαλε το Κόμμα Αναγέννησης των Εποίκων (YDP) εναντίον της «απόφασης της βουλής» για αναβολή των «εκλογών» που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν στις 26 Απριλίου για τις 11 Οκτωβρίου και την παράταση της θητείας του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στην «προεδρία» μέχρι την πιο πάνω ημερομηνία, εξαιτίας των μέτρων που λήφθηκαν για την καταπολέμηση της πανδημίας.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι το Κόμμα Αναγέννησης των Εποίκων προσέφυγε στο «συνταγματικό δικαστήριο» υποστηρίζοντας ότι η «παράταση της θητείας του Ακιντζί στην προεδρία» είναι αντισυνταγματική.

    Σε δηλώσεις του μετά την απόρριψη της «προσφυγής», ο πρόεδρος του Κόμματος Ερχάν Αρικλί είπε ότι είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν την «απόφαση του δικαστηρίου», ωστόσο ισχυρίστηκε ότι το ίδιο το «συνταγματικό δικαστήριο ακυρώνει απόφαση που λήφθηκε από το ίδιο». Ο Αρικλί εξήγησε ότι σε παρόμοια προσφυγή που έγινε το 2001 το «συνταγματικό δικαστήριο» αποφάσισε διαφορετικά.

    (ΑΚ)

    [07] Η ΚΤΟΣ και η Τουρκοκυπριακή Ένωση Δημοσιογράφων εναντίον του «νομοσχέδιου περί πληροφορικής»; Χαιρετίζει το «νόμο» ο Τατάρ

    Σύμφωνα με τη Vatan (01.07.20), ο «πρόεδρος» της «Τουρκοκυπριακής συντεχνίας δασκάλων» Σιενέρ Ελτσίλ σε γραπτή του δήλωση επέκρινε την έγκριση του «νομοσχέδιου περί πληροφορικής» που εγκρίθηκε χθες ομόφωνα από την «βουλή» και «θεσμοθετήθηκε σε νόμο» και ζήτησε από τον «πρόεδρο» την παραπομπή του στο λεγόμενο «συνταγματικό δικαστήριο».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ελτσίλ υποστήριξε ότι ο εν λόγω «νόμος» καταργεί το δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης, σκέψης και ελεύθερης πληροφόρησης και υποστήριξε ότι ο «νόμος εμπεριέχει πρόνοιες που στόχο έχουν να αποσιωπήσουν την κοινότητα».

    Επικρίνοντας έντονα την «βουλή», την «κυβέρνηση» και την αντιπολίτευση για την «έγκριση του νομοσχεδίου», ο Ελτσίλ απαίτησε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να παραπέμψει το «νόμο» στο «συνταγματικό δικαστήριο». Υποστήριξε επίσης ότι το «νόμος» μετατράπηκε σε «νόμο περί λογοκρισίας».

    Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η Τουρκοκυπριακή Ένωση Δημοσιογράφων σε χθεσινή γραπτή της ανακοίνωση δια του προέδρου της Σαμί Όζουσλου, αξιολογώντας την «έγκριση του νόμου περί αδικημάτων στην πληροφορική» ανέφερε ότι η ένωση θα συνεχίσει μέχρι τέλους να υπερασπίζεται όλα τα δικαιώματα και ελευθερίες της όσον αφορά την ελεύθερη σκέψη, έκφραση και ελευθεροτυπία.

    Υπενθυμίζοντας ότι ως ένωση είχαν παραθέσει τόσο γραπτώς όσο και προφορικά τις θέσεις τους επί του «νομοσχεδίου», ο Όζουσλου υποστήριξε ότι παρόλα αυτά αρκετές από τις απόψεις τους δεν λήφθηκαν υπόψιν, με αποτέλεσμα ο «νόμος» να περιλαμβάνει αρκετά προβληματικά σημεία η ελλείψεις. Πρόσθεσε επίσης ότι η ένωση, θα συνεχίσει όπως και σήμερα να προστατεύει τα δικαιώματα ελευθερίας της έκφρασης και ελευθεροτυπίας και δεν θα επιτρέψει ποτέ οπισθοχώρηση και καταπάτηση των δικαιωμάτων και ελευθεριών τους.

    Για το ίδιο θέμα, η K?br?s Manset (01.07.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ σχολιάζοντας χθες σε γραπτή του δήλωση την ομόφωνη έγκριση του «νομοσχεδίου περί αδικημάτων στην πληροφορική» από τη «βουλή» και τη θεσμοθέτηση του σε «νόμο», εξέφρασε την ευχαρίστηση του και υποστήριξε ότι έχουν καταφέρει να συμπληρώσουν τα κενά ενός «νομοσχεδίου» που για χρόνια βρισκόταν υπό συζήτηση. Πρόσθεσε επίσης ότι απ΄εδώ και πέρα το άτομο ή τα άτομα που διαπράττουν αδικήματα στην πληροφόρηση, δεν θα μένουν ατιμώρητοι.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τσελίκ: «Συνομιλητής της Ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η ΤΔΒΚ»

    Η Hurriyet (01.07.20) γράφει ότι ο εκπρόσωπος τύπου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι συνομιλητής της Ελληνοκυπριακής πλευράς δεν είναι η Τουρκία αλλά η «ΤΔΒΚ».

    Ο Τσελίκ που μιλούσε μετά από συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ, δήλωσε ότι «συνομιλητής της νότιας Κύπρου (όπως αποκάλεσε την κυπριακή Δημοκρατία) είναι η κυβέρνηση της Τουρκικής βόρειας Κύπρου. Δεν τίθεται θέμα η Τουρκία να γίνει συνομιλητής της νότιας Κύπρου».

    Πρόσθεσε επίσης πως βλέπουν την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αγνοήσει τους Τουρκοκυπρίους αλλά η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» πρέπει να επιλύσει όλα της τα προβλήματα με την «ΤΔΒΚ».

    «Το δίδυμο Ελλάδα- Ελληνοκύπριοι προσπαθεί να πάρει μαζί της την Ευρωπαϊκή Ένωση [...] για να πετύχει τους μαξιμαλιστικούς του στόχους. Η Ε.Ε. από μια πολιτική ένωση έχει μετατραπεί σε μια ένωση αλληλεγγύης της γειτονιάς κάνοντας λάθος βήματα», είπε και πρόσθεσε πως η μεγαλύτερη απόδειξη γι αυτό είναι η επίσκεψη Μπορέλ στην «νότια Κύπρο» και το αίτημα του να επισκεφθεί την περιοχή που βρίσκεται το Γιαβούζ. «Η Ε.Ε. δεν τήρησε ποτέ τις υποσχέσεις της», είπε.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του τέως Υπουργού Άμυνας Σάββα Αγγελίδη, ο οποίος είχε πει να ιδρύσει η Ε.Ε. ένα μόνιμο στόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσελίκ είπε πως η στάση της Τουρκίας δεν αλλάζει αν κινούνται κάποιοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

    «Αν αναζητάτε μια λύση στο πλαίσιο του δικαίου και της δικαιοσύνης ο καλύτερος συνομιλητής που μπορείτε να βρείτε είναι η Τουρκία. [...] Δεν θα αλλάξει η στάση της Τουρκίας με τον να κινείστε ενάντια στην Τουρκία. Εμείς δεν καταλαβαίνουμε αυτά τα ζητήματα της αλληλεγγύης της γειτονιάς. Κινούμαστε με βάση το δίκαιο και τη δικαιοσύνη αλλά αστεία με τον τουρκικό στόλο δεν μπορούν να γίνονται. Αυτό σας ξεπερνάει», είπε.

    (ΚΣ)

    [02] Τσαβούσογλου και Τσελίκ επέκριναν έντονα την στάση της Γαλλίας στην Λιβύη και τις δηλώσεις Μακρόν ενάντια στην Τουρκία

    Η Yenisafak (01.07.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επέκρινε έντονα τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουήλ Μακρόν ο οποίος είπε πως η Τουρκία έχει εγκληματικές ευθύνες στην Λιβύη.

    Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ούγγρο ομόλογό του, Πέτερ Σζιζάρτο, ο Τσαβούσογλου είπε πως η Τουρκία συνεργάζεται με την νόμιμη αρχή στην Λιβύη και πρόσθεσε ότι πολλές χώρες στην Ευρώπη παραδέχονται ότι έχει επιτευχθεί ισορροπία χάρη στη συνεργασία της Τουρκίας με αυτή την αρχή η οποία και επέτρεψε την επέκταση του εμφυλίου πολέμου στη χώρα.

    «Η Γαλλία υποστηρίζει έναν πραξικοπηματία¨, υποστήριξε ο Τσαβούσογλοου και κατηγόρησε τον Μακρόν ότι έχει αποικιοκρατική αντίληψη, και είναι παρών στη Λιβύη με μια ισοπεδωτική αντίληψη για τα δικά του συμφέροντα και τις δικές του φιλοδοξίες. «Αυτός που πρέπει να κατηγορείται είναι η Γαλλία και ειδικά ο Μακρόν και οι πολιτικές του. Πρώτα ας είναι αυτός ειλικρινής και ακέραιος και μετά να κατηγορεί την Τουρκία», είπε.

    Εξάλλου, επικριτικός απέναντι στην Γαλλία εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος τύπου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ ο οποίος μετά από συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ ανέφερε τα ακόλουθα:

    «Είναι απερισκεψία κάθε τρεις και λίγο να βγαίνει η Γαλλία και να κατηγορεί την Τουρκία. Οι πράξεις Μακρόν είναι ενάντια στο δίκαιο. Θέλουμε να πούμε στον Μακρόν από εδώ: Στη Λιβύη αυτοί που διαπράττουν έγκλημα είστε εσείς, παίζεται επικίνδυνο παιχνίδι στην Λιβύη».

    (ΚΣ)

    [03] Σήμερα η σύνοδος για την Συρία που είχε αναβληθεί λόγω κορωνοϊού με συμμετοχή Πούτιν, Ερντογάν και Ρουχανί

    Η Yenisafak (01.07.20) γράφει ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης η σύνοδος της Αστάνα, στην οποία θα πάρουν μέρος οι πρόεδροι της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν, , Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Βλαδιμήρ Πούτιν, και Χασάν Ροχανί.

    Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί για τις αρχές του περασμένου Μαΐου στην Τεχεράνη αλλά είχε αναβληθεί λόγω της πανδημίας νέου κορωνοϊού.

    Οι τρεις άντρες θα συζητήσουν για εξελίξεις στη Συρία και θα αξιολογήσουν τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης και τις εργασίες της Συνταγματικής Επιτροπής. Θα συζητηθεί επίσης η κατάσταση στην Ίντλιμπ.

    (ΚΣ)

    [04] Νομοσχέδιο προωθεί το ΑΚΡ για να ασκεί έλεγχο στο καθεστώς των δικηγορικών συλλόγων της Τουρκίας

    Η Hurriyetdailynews (01.07.20) γράφει ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) προωθεί νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει το καθεστώς των δικηγορικών συλλόγων της Τουρκίας, με στόχο όπως υποστηρίζει να επιτρέπει την εκπροσώπηση δικηγόρων και από μικρότερες πόλεις της χώρας, με στόχο να μειώσει την επιρροή των (πιο φιλελεύθερων) δικηγορικών συλλόγων που προέρχεται από τις τρεις μεγάλες πόλεις της χώρας, την Άγκυρα, την Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη.

    Πρωτοστάτης του νέου νομοσχεδίου είναι ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος είχε αναφέρει πως στόχος της κυβέρνησης του είναι «η εγκαθίδρυση μια πιο δημοκρατικής δομής στον δικηγορικό σύλλογο της χώρας»

    Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ-24 (01.07.20 T24.com.tr) γράφει ότι ο μεγαλύτερος τοπικός δικηγορικός σύλλογος της Τουρκίας, αυτός της Κωνσταντινούπολης, προέβηκε σε έντονη διαμαρτυρία στην πόλη ενάντια στο σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και πως η πορεία των δικηγόρων στην Κωνσταντινούπολη εμποδίστηκε από την Τουρκική αστυνομία.

    Ο πρόεδρος του συλλόγου Μεχμέτ Ντουράκογλου είπε πως αποτελεί πρόκληση προς το κράτος δικαίου η ενέργεια της κυβέρνησης και πως θα παλέψει ενάντια στην πρόταση νόμου μέχρι το τέλος και είπε: «Είμαστε δικηγόροι, δεν είμαστε προσκυνημένοι. Αυτό είναι το δημοκρατικό μας δικαίωμα», είπε.

    Άλλοι δικηγόροι που συμμετείχαν στην διαδήλωση, είπαν: «Είμαστε εδώ για την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος, με τους πολίτες να είναι πιο ασφαλείς μπροστά στη δικαιοσύνη»

    (ΚΣ)

    [05] Στα 1,293 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Τουρκία στους 16 οι νεκροί

    H Yenisafak (01.07.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά ανακοίνωσε, κατά τη χθεσινή διάσκεψη Τύπου για την παρουσίαση της πορείας της πανδημίας του COVID-19 στην Τουρκία, ότι μετά από σύνολο 50,492εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργήθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, εντοπίστηκαν ακόμη 1,293 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, ενώ έχασαν τη ζωή τους ακόμη 16 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 1.302. Πρόσθεσε επίσης ότι μετά και τα χθεσινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Τουρκία ανέρχεται στις 5,131, ενώ ο συνολικός αριθμός των ασθενών που αποθεραπεύθηκαν έφθασε τους 173,111.

    Σύμφωνα με τον Κοτζά, στην Τουρκία διενεργήθηκαν μέχρι σήμερα 3,381,650 διαγνωστικές εξετάσεις και εντοπίστηκαν συνολικά 199,906 επιβεβαιωμένα κρούσματα με COVID-19. O συνολικός αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ ανήλθε στους 1,026 και ο αριθμός των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι ανήλθε στους 368.

    Στις δηλώσεις του, ο Κοτζά υποστήριξε ότι τα στοιχεία των τελευταίων 5 ημερών δείχνουν μείωση της αύξησης των κρουσμάτων στην χώρα και δήλωσε πως πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης στην χώρα.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 1 July 2020 - 9:22:54 UTC