Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-06-10

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 101/2020 10.06.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Το Βαρώσι μπορεί να ανοίξει μέχρι το τέλος του χρόνου, λέει ο Χασίπογλου
  • [02] Στερείται σοβαρότητας και ποιότητας η επιδημιολογική έκθεση που του υπέβαλε η «κυβέρνηση» για τον Covid-19, λέει ο Ακιντζί
  • [03] Νέες «αποφάσεις» του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου ανακοίνωσε ο Όζερσαϊ
  • [04] Ατακάν: «Δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία για την επανέναρξη των προγραμματισμένων πτήσεων»
  • [05] Τουρκοκύπριοι εργάτες, φοιτητές και ασθενείς πέρασαν χθες στις ελεύθερες περιοχές – Έντονες επικρίσεις κατά του καθεστώτος
  • [06] Πολιτική απόφαση χαρακτηρίζει το θέμα του μη ανοίγματος των οδοφραγμάτων, η Αριστερή Κίνηση στα κατεχόμενα
  • [07] Σε στάβλο μετέτρεψαν ιστορική εκκλησία και κοιμητήριο στην Λάπηθο
  • [08] Για 53η μέρα συνεχίζονται τα μηδενικά κρούσματα στα κατεχόμενα
  • [09] Έρχονται 56 εργάτες από την Τουρκία
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Η Τουρκία θα παρέχει βοήθεια στη Λιβύη σε όλους τους τομείς, εξαγγέλλει ο Ερντογάν
  • [02] Εξελίξεις που αφορούν την αλλαγή του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς-Υποστηρίζουν το ΑΚΡ τα κόμματα της αντιπολίτευσης
  • [03] Μερική χαλάρωση των μέτρων που είχαν εξαγγελθεί για περιορισμό της επιδημίας εξήγγειλε ο Ερντογάν
  • [04] Στους 18 οι νεκροί και στα 993 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία
  • [05] Συνελήφθησαν ακόμη δύο δημοσιογράφοι
  • [06] Πτώση του ΑΚΡ καταδεικνύει νέα δημοσκόπηση
  • [07] Αλλαγές σε κυβερνήτες σε 41 επαρχίες της Τουρκίας

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Το Βαρώσι μπορεί να ανοίξει μέχρι το τέλος του χρόνου, λέει ο Χασίπογλου

    Η Gunes (10.06.20) γράφει ότι ο Ογουζχάν Χασίπογλου, λεγόμενος βουλευτής Αμμοχώστου με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), δήλωσε ότι έγιναν σημαντικές εργασίες για την περίκλειστη Αμμόχωστο και ότι μέχρι το τέλος του έτους θα μπορούσε να ανοίξει η πόλη σε περίπτωση που επιδειχθεί πολιτική βούληση. Μιλώντας στην TV Gunes,ο Χασίπογλου είπε ότι τους χαροποίησε αλλά και τους ενθάρρυνε ταυτόχρονα η πρόσφατη δήλωση του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι για το θέμα.

    Υπενθυμίζοντας ότι πριν την πανδημία είχαν πραγματοποιήσει μια «σημαντική συνάντηση» για την περίκλειστη Αμμόχωστο, ο Χασίπογλου υποστήριξε:

    «Μια ομάδα εργασίας έκανε μια μελέτη καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας για το τι είδους οδικό χάρτη θα ακολουθήσουμε και από την άλλη διεξήχθη μια πολιτική συνάντηση ανωτάτου επιπέδου. Εκεί εκφράστηκε μια κοινή βούληση. Το κλειστό Βαρώσι είναι έδαφος της ΤΔΒΚ και θα ανοίξει υπό την διοίκηση της ΤΔΒΚ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Χαράχθηκε η φόρμουλα γι' αυτό, οδικός χάρτης. Γίνονται οι τεχνικές εργασίες. Άρχισαν οι νομικές και οι πολιτικές εργασίες. Αφού υπάρχει αυτή η βούληση και στις δύο χώρες, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το ανοίξουμε πριν το τέλος αυτού του έτους».

    Υποστηρίζοντας ότι ο λόγος που έμεινε κλειστό το Βαρώσι είναι η «νοοτροπία της ομοσπονδίας», ο Χασίπογλου ισχυρίστηκε:

    «Είναι ένα αποτέλεσμα της νοοτροπίας του κ. Ακιντζί που λέει εκλέξετε με άλλη μια φορά και θα φέρω την ομοσπονδία. Εκλέξετε έναν αριστερό υποψήφιο και η ομοσπονδία θα είναι στο τραπέζι. Το κλειστό Βαρώσι είναι μέρος των έξι κεφαλαίων. Κάτω από το κεφάλαιο του εδαφικού το κλειστό Βαρώσι θεωρήθηκε ως καρότο που θα δοθεί στην νότια Κύπρο. Δεν μπορεί να έχει λογική το να κρατείται κλειστό το Βαρώσι 45 χρόνια επειδή μια μέρα θα συμφωνήσουν μαζί μας οι Ελληνοκύπριοι, θα περιμένουμε το κέφι τους. Θα πραγματοποιήσουμε αυτό το άνοιγμα. Δεν πιστεύαμε ότι είναι ειλικρινής η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου. Ας μην χαραμίσουμε και το Βαρώσι. Το κλειστό Βαρώσι είναι έδαφος της πατρίδας».

    Σημειώνοντας ότι το άνοιγμα θα μπορούσε να γίνει «με την υπογραφή της ανώτατης πολιτικής βούλησης», ο Χασίπολγου πρόσθεσε: «Το δικό μας καθήκον είναι να εργαστούμε με τον καλύτερο τρόπο και να θέσουμε τον καλύτερο νόμο, την ορθότερη έκθεση ενώπιον του πρωθυπουργού, να συναντηθούμε με τους αξιωματούχους από την Τουρκία και να προχωρήσουμε γρήγορα. Μπορώ να πω ότι έχουμε διανύσει σημαντικό δρόμο πάνω σε αυτό το θέμα».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Στερείται σοβαρότητας και ποιότητας η επιδημιολογική έκθεση που του υπέβαλε η «κυβέρνηση» για τον Covid-19, λέει ο Ακιντζί

    Η Manset (10.06.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι του υποβλήθηκε από την «κυβέρνηση» γραπτή έκθεση δυόμιση σελίδων που περιέχει τα δεδομένα σε σχέση με την πανδημία του Covid-19 και φέρει την ένδειξη «προσωρινή». Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες, ο Ακιντζί αναφέρει ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, αυτή η έκθεση «δεν είναι εργασία που περιέχει την απαραίτητη ποιότητα και σοβαρότητα».

    «Έπρεπε τουλάχιστον να μπορούσε να ετοιμαστεί προ πολλού και στην δική μας πλευρά μια έκθεση με περιεχόμενο κοντά στην έκθεση της ελληνοκυπριακής πλευράς», σημείωσε ο Ακιντζί προσθέτοντας ότι κατέβαλε την μέγιστη προσπάθεια για να μείνει μακριά από πολιτικές αντιπαραθέσεις αυτές τις δύσκολες μέρες, όμως παρακολουθεί με θλίψη ότι η «κυβέρνηση» δυσκολεύεται να ενεργήσει με συναίνεση και σε επιστημονική βάση προτιμώντας «αχρείαστα πολιτικά πείσματα».

    Ανέφερε και τα εξής ο Ακιντζί: «Και το πιο σοβαρό είναι ότι έγινε μια δήλωση αντίθετη από την απόφαση που λήφθηκε στο επιστημονικό συμβούλιο του υπουργείου υγείας που συνήλθε χθες, όπως δήλωσαν οι Δρ. Μπουλέντ Ντιζνταρλί και Δρ. Γεσίμ Ορέκ που συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι. Παρά το γεγονός ότι το συμβούλιο αποφάσισε ότι οι διελεύσεις στον νότο μπορούν να γίνουν και πριν την 1η Ιουλίου με κάποιους όρους, στην δήλωση που έγινε εκ μέρους της κυβέρνησης αναφέρθηκε ακριβώς το αντίθετο από αυτό. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, οι Δρ. Μπουλέντ Ντιζνταρλί και Δρ. Γεσίμ Ορέκ αναγκάστηκαν να προβούν σε δήλωση. Είναι φανερό ότι μόνο η κοινότητά μας θα πληγεί από αυτά που συμβαίνουν ενώ λέγεται από την αρχή ότι η υγεία θα χαράξει την πορεία και η πολιτική θα ακολουθήσει και υποστηρίζεται η λήψη αποφάσεων με βάση την επιστήμη. Αναμφίβολα δεν θα σταματήσουμε τα μέτρα, θα προχωρήσουμε προς ελεγχόμενα και σταδιακά ανοίγματα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό. Διότι γίνεται λόγος για την υγεία όλων μας. Παράλληλα με αυτό θα ενεργούμε στο πλαίσιο του σεβασμού στην επιστήμη και στους κανόνες υγείας. Το αντίθετο σημαίνει επιβολή της στενόμυαλης πολιτικής αντίληψης και του ετσιθελισμού, κάτι το οποίο δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεχτό».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Νέες «αποφάσεις» του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου ανακοίνωσε ο Όζερσαϊ

    Η Vatan (10.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών και «αναπληρωτής πρωθυπουργός» Κουντρέτ Όζερσαϊ, σε δηλώσεις του χθες μετά τη συνεδρία του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου, ανακοίνωσε σειρά αποφάσεων που λήφθηκαν.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Όζερσαϊ, ανακοίνωσε ότι αύριο θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρία του «υπουργικού» το θέμα του ανοίγματος στον τουρισμό. Στην ειδική συνεδρία, θα καθοριστούν, όπως είπε, οι χώρες με τις οποίες θα επιτρέπεται η διενέργεια πτήσεων από την 1η Ιουλίου και υπό ποιες προϋποθέσεις, στη βάση των οδηγιών του «υπουργείου υγείας». Όπως εξήγησε, θα εξεταστεί επίσης το κατά πόσον θα ζητείται η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου PCR ή η συνέχιση της περιόδου καραντίνας.

    Επιπλέον, ο Όζερσαϊ ανακοίνωσε ότι το «υπουργικό» συζήτησε το θέμα της ταφής της Σουχεϊλά Κιουτσούκ, συζύγου του Δρ. Φαζίλ Κουτσιούκ, η οποία απεβίωσε χθες.

    Είπε ακόμη ότι αποφασίστηκε η συνέχιση των διαδικτυακών μαθημάτων στα «πανεπιστήμια» και την καλοκαιρινή περίοδο (15 Ιουνίου-30 Σεπτεμβρίου). Πρόσθεσε επίσης ότι αποφασίστηκε η ανανέωση της τουριστικής βίζας για όσους «εισήλθαν» στα κατεχόμενα πριν την εμφάνιση της πανδημίας, χωρίς πρόστιμο. Ο Όζερσαϊ δήλωσε ακόμη ότι αποφασίστηκε η παράταση ανανέωσης των αδειών οδήγησης μέχρι τις 15 Ιουλίου και πάλι χωρίς χρηματική επιβάρυνση.

    Σχετικά με τα τουριστικά πακέτα από ταξιδιωτικούς πράκτορες και τις τουριστικές κρατήσεις που έγιναν πριν τις 13 Μαρτίου, ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι θα εξεταστούν οι υπάρχουσες επιλογές προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα να μπορούν οι πολίτες να χρησιμοποιήσουν τα πακέτα σε κατοπινό στάδιο.

    Αναφορικά με την διενέργεια γάμων και παρόμοιων άλλων εκδηλώσεων, ο Όζερσαϊ ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε ότι όσοι γάμοι είχαν προγραμματιστεί τον Ιούνιο μπορούν να γίνουν και πρόσθεσε ότι επιτρέπεται η διενέργεια παραδοσιακών φεστιβάλ από «συνδέσμους» και «δημαρχεία».

    Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν χθες από την οργάνωση Kar-Is («Τουρκοκυπριακή οργάνωση δημοσίων μεταφορών»), ο Όζερσαϊ ανακοίνωσε ότι έχουν συμφωνηθεί κάποια ζητήματα που αφορούν στην στήριξή τους, προσθέτοντας ότι λεπτομέρειες θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες μέρες και αφότου πραγματοποιήσουν συνάντηση με τον «υπουργό μεταφορών».

    Αναφορικά με το πρόβλημα στον αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία, είπε ότι στη χθεσινή «συνεδρία του υπουργικού» έγινε ενδελεχής ενημέρωση για τις εργασίες επιδιορθώσεις καθώς επίσης και για τις ανάγκες ύδρευσης στα κατεχόμενα και υποστήριξε ότι τις επόμενες μέρες θα έχουν διαβουλεύσεις με Τούρκους αρμοδίους για το θέμα αυτό.

    (ΑΚ)

    [04] Ατακάν: «Δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία για την επανέναρξη των προγραμματισμένων πτήσεων»

    H Haberator (10.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών Τολγκά Ατακάν σε δηλώσεις του στο παράνομο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων (ΤΑΚ) ανακοίνωσε ότι δεν έχει καθοριστεί επίσημα ημερομηνία για την επανέναρξη των προγραμματισμένων πτήσεων στα κατεχόμενα. Υποστήριξε ότι αναμένεται εντός της εβδομάδας να ξεκαθαρίσει η ημερομηνία που θα επαναρχίσουν οι πτήσεις και κάλεσε τους «πολίτες» να μην προχωρούν σε αγορά εισιτηρίων χωρίς να έχουν πρώτα επίσημη ενημέρωση από τις «αρχές».

    (ΑΚ)

    [05] Τουρκοκύπριοι εργάτες, φοιτητές και ασθενείς πέρασαν χθες στις ελεύθερες περιοχές – Έντονες επικρίσεις κατά του καθεστώτος

    Κάτω από τον τίτλο «'Μας ανάγκασαν σε μετανάστευση'», η Yeni Duzen (10.06.20) γράφει ότι μία ομάδα Τουρκοκυπρίων εργατών πέρασαν χθες στις ελεύθερες περιοχές υπογράφοντας δέσμευση προς το καθεστώς ότι δεν θα επιστρέψουν στα κατεχόμενα, αφού αν το πράξουν θα τεθούν σε καραντίνα για 14 μέρες. Στις ελεύθερες περιοχές πέρασαν επίσης Τουρκοκύπριοι ασθενείς και πέντε μαθητές.

    Οι εργάτες ήταν πολύ λυπημένοι επειδή αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τις οικογένειές τους, αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι κάποιοι δάκρυζαν για τα παιδιά τους και για τα εγγόνια τους τα οποία δεν θα μπορούν δουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Μιλώντας στην εφημερίδα, οι εργάτες ανέφεραν ότι η στάση της «κυβέρνησης» είναι λανθασμένη και ότι τους «ανάγκασε να μεταναστεύσουν», αφού κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους σε περίπτωση που δεν ανοίξουν τα οδοφράγματα. Οι εργάτες μετέφεραν στα οχήματά τους βαλίτσες, τρόφιμα, κρεβάτια, παπλώματα και είδη κουζίνας. Στο οδόφραγμα τους περίμεναν οι εργοδότες τους, σημειώνει η εφημερίδα.

    Ο 50χρονος Τζεμίλ Πεχλιβάν ανέφερε στην εφημερίδα ότι εργάζεται στις οικοδομές στις ελεύθερες περιοχές εδώ και 17 χρόνια και ότι θα μείνει στο σπίτι του εργοδότη του αυτή την περίοδο. «Δεν μου άφησαν περιθώριο να περιμένω περισσότερο, μπορεί να χάσω την δουλειά μου», είπε.

    Ο 64χρονος οδηγός φορτηγού Μουσταφά Ρούσο ανέφερε στην εφημερίδα ότι εργάζεται στις ελεύθερες περιοχές από το 2005 και ότι ξεκίνησε νωρίς το πρωί από την κατεχόμενη Μόρφου όπου διαμένει. «Υπογράψαμε ακόμα και τα χαρτιά γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στο σπίτι μας και το δεχτήκαμε, [...] διότι το μαχαίρι έχει φτάσει στο κόκκαλο πλέον», είπε επισημαίνοντας ότι κάποιοι τον κατακρίνουν επειδή δεν εργάζεται στα κατεχόμενα. Υπενθύμισε ότι στα κατεχόμενα τους αφαιρούν την άδεια οδήγησης φορτηγού όταν γίνουν 60 χρόνων, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό γίνεται στην ηλικία των 70 χρόνων. Ο Ρούσο κατηγόρησε τους λεγόμενους υπουργούς εξωτερικών και υγείας Κουτρέτ Όζερσαϊ και Αλί Πιλλί ότι έλαβαν μιαν πολύ λανθασμένη απόφαση και τηρούν μιαν ακατανόητη στάση.

    Ο 62χρονος οδηγός TIR Ζαφέρ Έρμπεκιρ ανέφερε ότι εργάζεται από το 2001 στις ελεύθερες περιοχές και ότι το «κράτος» στα κατεχόμενα ποτέ δεν του έδωσε την ευκαιρία να εργαστεί και ούτε εκείνος ούτε η οικογένειά του είδαν έστω και ένα γρόσι απ' αυτό. Είπε ότι πρώτα τον είχε αναγκάσει να πάει να εργαστεί στις ελεύθερες περιοχές ο Ντενκτάς και τώρα το κάνει αυτό ο Όζερσαϊ.

    Ο Σενόλ Μπιριντζί ανέφερε ότι εργάζεται στις ελεύθερες περιοχές εδώ και 21 χρόνια και ότι το καθεστώς δεν τους έδωσε την βοήθεια που ζήτησαν για 51 οικογένειες όταν σταμάτησαν οι διελεύσεις. «Η Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτό το διάστημα κατέθεσε τις κοινωνικές μας ασφαλίσεις, λάβαμε πλήρως την πληρωμή μας και όσοι δεν μπόρεσαν να την πάρουν κατατέθηκε σε τραπεζικό λογαριασμό», σημείωσε.

    Η Afrika (10.0620) αναφέρεται πρωτοσέλιδα στο θέμα κάτω από τον τίτλο «Γεια» και δημοσιεύει την φωτογραφία ενός εργάτη που χαιρετά καθώς περνά στις ελεύθερες περιοχές. «Η κοινότητά μας δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτό τον πικρό χαιρετισμό», σημειώνει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα «άνοιξε τις αγκάλες της για τους Τουρκοκύπριους εργαζόμενους που δεν έχουν μέρος να μείνουν στον νότο» και ότι έγιναν εκκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς όσους έχουν χώρο να φιλοξενήσουν για ορισμένο χρονικό διάστημα αυτούς τους εργαζόμενους.

    Η K?br?s (10.06.20) αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Έφυγαν με δάκρυα» και σημειώνει την δήλωση των εργατών ότι αναγκάστηκαν «επισήμως» να μεταναστεύσουν.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Πολιτική απόφαση χαρακτηρίζει το θέμα του μη ανοίγματος των οδοφραγμάτων, η Αριστερή Κίνηση στα κατεχόμενα

    H Haberator (10.06.20) γράφει ότι η Αριστερή Κίνηση (Sol Hareket) στα κατεχόμενα, δια του εκπροσώπου της Αμπτουλλάχ Κορκμαζχάν επέκρινε έντονα σε γραπτή ανακοίνωση τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσίν Τατάρ και το λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Κουντρέντ Όζερσαϊ για το θέμα του μη ανοίγματος των οδοφραγμάτων, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση.

    Υπενθυμίζοντας ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, ο Κορκμαζχάν κατηγόρησε τους Ερσίν Τατάρ και Κουντρέτ Όζερσαϊ ότι παρεμποδίζουν το άνοιγμα των οδοφραγμάτων πέφτοντας σε πολιτικές παγίδες.

    Ο Κορκμαζχάν υποστήριξε επίσης στη γραπτή δήλωση ότι τόσο ο Τατάρ όσο και ο Όζερσαϊ χρησιμοποιούν το θέμα των οδοφραγμάτων μετατρέποντας το σε πολιτική διένεξη με τον Ακιντζί. Ο Κορκμαζχάν κατηγόρησε επίσης το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) ότι προσπαθεί να εδραιώσει το κλείσιμο των οδοφραγμάτων και χρησιμοποιεί το θέμα της πανδημίας ως ευκαιρία προκειμένου να αποκοπούν εντελώς οι σχέσεις των δύο κοινοτήτων.

    (ΑΚ)

    [07] Σε στάβλο μετέτρεψαν ιστορική εκκλησία και κοιμητήριο στην Λάπηθο

    Η Afrika (10.0620) γράφει ότι ιστορική εκκλησία που κτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα και χριστιανικό κοιμητήριο στην Λάπηθο μετατράπηκαν σε στάβλο. Στην αυλή της εκκλησίας, που νοικιάστηκε από το ΕΒΚΑΦ σε ένα άτομο, στεγάζονται ζώα, σημειώνει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι «ενώ συνεχίζουν να αποτελούν θέμα οι επιθέσεις που διενεργούνται κατά τζαμιών στο νότιο τμήμα της Κύπρου, δεν φαίνονται και πολύ διαφορετικές εικόνες στο βόρειο τμήμα της Κύπρου». Η εκκλησία και το κοιμητήριο βρίσκονται έξω από το χωριό, αναφέρει το δημοσίευμα.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Για 53η μέρα συνεχίζονται τα μηδενικά κρούσματα στα κατεχόμενα

    Η Vatan (10.06.20) γράφει ότι γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 53 τεστ για Covid-19 στα κατεχόμενα και δεν βρέθηκε κανένα κρούσμα. Μέχρι τις 9 Ιουνίου διενεργήθηκαν συνολικά 33,553 τεστ και βρέθηκαν 108 θετικά περιστατικά, από τα οποία αποθεραπεύτηκαν τα 104. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στα κατεχόμενα από τη νόσο είναι τέσσερα άτομα.

    (ΑΚ)

    [09] Έρχονται 56 εργάτες από την Τουρκία

    Η Yeni Duzen (10.06.20) γράφει δόθηκε άδεια εισόδου στα κατεχόμενα σε 56 άτομα από την Τουρκία για συντονισμό, έλεγχο και επίβλεψη των εργασιών για ανέγερση δρόμων που γίνονται και που θα γίνουν. Πρόκειται για 2 άτομα που εργάζονται στο Συντονιστικό Γραφείο Κυπριακών Υποθέσεων της Γενικής Διεύθυνσης Οδικού Δικτύου Τουρκίας, 34 εργαζόμενους στην εταιρεία Tasyap? Insaat Taahhut Sanayi ve Ticaret ΑΕ και 20 εργαζόμενους στην εταιρεία Proyap Insaat ΑΕ. Η άδεια δόθηκε υπό τον όρο ότι τα άτομα αυτά θα υποβληθούν σε PCR τεστ και θα παραμείνουν σε καραντίνα για 14 μέρες.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Η Τουρκία θα παρέχει βοήθεια στη Λιβύη σε όλους τους τομείς, εξαγγέλλει ο Ερντογάν

    Σύμφωνα με την Sabah (09.06.10), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Λιβύη μετά την συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, επανέλαβε την στήριξη της Τουρκίας στον αγώνα της κυβέρνησης της Λιβύη εναντίον των δυνάμεων του στρατάρχη Χαφτάρ, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις του Χαφτάρ ηττήθηκαν και απομακρύνθηκαν από την Τρίπολη. Σημειώνοντας ότι θα επιστρατεύσουν όλες τις δυνάμεις του για την ανόρθωση της Λιβύης, από την στρατιωτική εκπαίδευση μέχρι την ανοικοδόμηση της χώρας, ο Ερντογάν ανέφερε ότι θα παρέχουν στον λαό της Λιβύης τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους σ' όλους τους τομείς που έχουν ανάγκη, από τον τομέα της υγείας στις συγκοινωνίες και από τον τομέα της ενέργειας στην άμυνα.

    Υπογραμμίζοντας ότι δεν θέλουν ένταση στην Μεσόγειο, στην κοιτίδα του πολιτισμού, ο Ερντογάν ανέφερε ότι δεν θέλουν να δουν να χύνεται περισσότερο αίμα και δάκρυα στην Λιβύη. Πρόσθεσε ότι όλοι πια πρέπει να αποδεχτούν ότι δεν μπορεί να βρεθεί στρατιωτική λύση στα προβλήματα της Λιβύης και ότι η βούληση των Λιβύων δεν μπορεί να αγοραστεί με δολάρια και πετρέλαιο.

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν εποφθαλμιά ούτε τα εδάφη ούτε τον φυσικό πλούτο κανενός, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε τα εξής: «Εμείς το μόνο που θέλουμε είναι η ασφάλεια και η ευημερία της Λιβύης, με την οποία έχουμε φιλικούς και αδελφικούς δεσμούς για αιώνες. (...) Το Λιβυκό θέμα επέδειξε την δύναμη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας καθώς και την διάμετρο της αντιπολίτευσης στη χώρα μας. Παρουσιάστηκε ακόμη μια φορά ότι η αντιπολίτευση δεν έχει έγνοια όπως να αμυνθεί τα συμφέροντα του έθνους μας. Αυτοί που στηρίζουν στην χώρα μας τους πραξικοπηματίες και τις τρομοκρατικές δομές που τροφοδοτούν τους ιμπεριαλιστές, πράττουν τα ίδια και στην Λιβύη. Έτσι όπως έχουν ενοχληθεί από την συμφωνία των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη, έχουν αντιδράσει το ίδιο με τους Ελληνοκύπριους στις δραστηριότητες μας για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Τόλμησαν να πουν 'Τι δουλειά έχουμε στη Λιβύη', παρ' όλους τους βαθιούς φιλικούς δεσμούς μας με τον λαό της Λιβύης. Έφθασαν στο σημείο να συκοφαντούν την κυβέρνηση της Λιβύης, που είναι η μόνη αναγνωρισμένη αρχή από τα Ηνωμένα Έθνη, ως τρομοκράτες. Ανέμεναν πολύ για την αποτυχία της χώρα μας στη Λιβύη (...) Εύχομαι να συνεχίσουμε να απογοητεύομε τους ενθουσιώδεις με τα πραξικοπήματα εντός και εκτός της χώρας και αυτούς που στηρίζουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

    (ΔΨ)

    [02] Εξελίξεις που αφορούν την αλλαγή του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς-Υποστηρίζουν το ΑΚΡ τα κόμματα της αντιπολίτευσης

    Η Yenisafak (10.06.20) γράφει ότι κλείδωσε η 2η Ιουλίου ως η ημερομηνία που το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας θα αποφασίσει για το καθεστώς της Αγιάς Σοφίας και σημειώνει πως τα απαραίτητα βήματα θα ληφθούν μετά από αυτή την απόφαση.

    Ο Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Μεχμέτ Μους, ερωτηθείς για την ημερομηνία που η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει για λατρεία, ανέφερε ότι τα βήματα που θα ληφθούν θα αποφασιστούν μετά την απόφαση που θα λάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Η εφημερίδα σημειώνει επίσης πως ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί υποστηρίζει την κυβέρνηση στις ενέργειες της στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς.

    Υποστήριξη προς την κυβέρνηση για το θέμα εξέφρασε και ο ηγέτης του Κόμματος Μεγάλης Ενότητας Μουσταφά Ντεστιτζί που δήλωσε πως η Αγιά Σοφιά αποτελεί ένδειξη της Τουρκικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της χώρας.

    (ΚΣ)

    [03] Μερική χαλάρωση των μέτρων που είχαν εξαγγελθεί για περιορισμό της επιδημίας εξήγγειλε ο Ερντογάν

    Η Yenisafak (10.06.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε μερική χαλάρωση των μέτρων που είχαν επιβληθεί για περιορισμό της επιδημίας που προκλήθηκε από τον ιό COVID-19.

    Ο Ερντογάν προέβη σε δηλώσεις ύστερα από το πέρας της πρώτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας που πραγματοποιείται με φυσική παρουσία μετά από περίπου 3 μήνες.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα άτομα άνω των 65 και κάτω των 18 ετών, που ήταν σε υποχρεωτική καραντίνα από τις 21 Μαρτίου και τις 4 Απριλίου, αντίστοιχα, επιτρέπεται πλέον να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Για τους ηλικιωμένους, αυτές οι έξοδοι μπορούν να γίνουν μεταξύ 10:00 το πρωί και 20:00 το βράδυ, ενώ οι ανήλικοι πρέπει να συνοδεύονται από έναν από τους γονείς τους, διευκρίνισε.

    Ανακοινώθηκε επίσης το άνοιγμα των θεάτρων και των κινηματογράφων από την 1η Ιουλίου σύμφωνα με τους υγειονομικούς κανόνες και μια σειρά χαλάρωσης μέτρων που αφορούν τον πολιτισμό και την τέχνη.

    «Συνεχίζουμε τον δρόμο μας με την πίστη πως καμία επιδημία, απειλή δεν είναι μεγαλύτερη από την ενότητα μας, ομόνοια μας, αδελφοσύνη μας, αλληλεγγύη μας ως χώρα και έθνος» ανέφερε ο Ερντογάν.

    (ΚΣ)

    [04] Στους 18 οι νεκροί και στα 993 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία

    Το Ankara Anatolia (10.06.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο, μετά τη διεκπεραίωση 37,225 εργαστηριακών αναλύσεων, διαγνώσθηκαν 993 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ότι ακόμη 18 άτομα έχασαν την ζωή τους από τον ιό COVID-19. Επιπλέον 3,218 άτομα αποθεραπεύτηκαν.

    Με την εξέλιξη αυτή, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 172,114 ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 4,729. Μέχρι στιγμής διενεργήθηκαν 2,415,179 εργαστηριακοί έλεγχοι. Την ίδια στιγμή, 642 άτομα βρίσκονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 281 εξ αυτών είναι διασωληνωμένα ενώ συνολικά 144,598άτομα αποθεραπευτήκαν και έλαβαν εξιτήριο από τον νοσοκομείο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Υγείας.

    Σε δηλώσεις του ο Κοτζά ανέφερε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων 24 ωρών, ο αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύτηκαν είναι τριπλάσιος από των αριθμό των κρουσμάτων. Επανέλαβε ότι η νέα κανονικότητα επιβάλει την τήρηση των μέτρων ασφάλειας.

    (ΚΣ)

    [05] Συνελήφθησαν ακόμη δύο δημοσιογράφοι

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (08.06.20, AA) μετέδωσε ότι συνελήφθησαν ο ανταποκριτής του TELE1 στην Άγκυρα Ισμαήλ Ντουκέλ (Ismail Dukel) και ο Διευθυντής Ειδήσεων στην Άγκυρα του OdaTV Μουγεσσέρ Γιλτίζ (Muyesser Y?ld?z). Μετά την σύλληψή τους, μεταφέρθηκαν στο Τμήμα καταπολέμησης της τρομοκρατίας στην Διεύθυνση Ασφαλείας της Άγκυρας.

    Σημειώθηκε ότι οι συλλήψεις έγιναν στα πλαίσια έρευνας για «πολιτική και στρατιωτική κατασκοπεία» που διενήργησε η Εισαγγελία της Άγκυρας.

    Σχολιάζοντας την σύλληψη των δύο δημοσιογράφων, ο αρθρογράφος της Sozcu (10.06.20) Ραχμί Τουράν γράφει ανάμεσα σε άλλα τα εξής: «Ενώ συνεχίζεται η μείωση στα ποσοστά του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στις δημοσκοπήσεις, τόσο αυξάνονται οι καταπιεστικές μέθοδοί του. Αυτή η αντιδημοκρατική και παράνομη στάση θα ωφελήσει την πολιτική του εξουσία; Το έθνος δεν είναι ηλίθιο. Βλέπει και αντιλαμβάνεται! Η κυβέρνηση που βλέπει την μείωση των ψήφων της στις τελευταίες δημοσκοπήσεις με ένα δραματικό τρόπο, για να το εμποδίσει αυτό, κάθε μέρα που περνά σκληραίνει ακόμη περισσότερο, αλλά όσο σκληραίνει τόσο χάνει.

    Προχθές συνελήφθησαν άρον άρον δύο δημοσιογράφοι με αιφνίδια έφοδο στα σπίτια τους. Μπαγλάρωσαν άρον άρον τον ανταποκριτή του TELE1 στην Άγκυρα Ισμαήλ Ντουκέλ (Ismail Dukel) και τον Διευθυντή Ειδήσεων στην Άγκυρα του OdaTV Μουγεσσέρ Γιλτίζ (Muyesser Y?ld?z) και τους μετέφεραν στην Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας...

    Ποια είναι τα εγκλήματα τους;

    Έκαναν κατασκοπεία! Στρατιωτική κατασκοπεία!

    Πω πω!

    Ο δημοσιογράφος είναι πάντα εκτεθειμένος στο μάτι του κοινού. Πώς το κατάφεραν αυτό; Πώς έκαναν έτσι ανοιχτά κατασκοπεία; Η αλήθεια είναι άλλη...Ο Ισμαήλ Ντουκέλ και ο Μουγεσσέρ Γιλτίζ είναι ανεξάρτητοι, ειλικρινείς, αξιοπρεπείς δημοσιογράφοι, καθώς και τίμιοι άνθρωποι και πατριώτες...Και οι δύο επέκριναν το AKP, δυσαρεστούσαν την πολιτική δύναμη! Τώρα θέλουν να προσθέσουν ακόμη δύο δημοσιογράφους στους ήδη πολυάριθμους δημοσιογράφους που βρίσκονται στις φυλακές. (....)

    Είναι δυνατόν να αποσιωπήσετε το ενσυνείδητο μέρος της κοινωνίας με αντιδημοκρατικές καταπιέσεις; Φυσικά και όχι...

    Η ιστορία της δημοκρατίας έχει δείξει ότι τέτοιου είδους καταπιεστικές μέθοδοι δεν ωφέλησαν κανένα που τις εφάρμοσε και ούτε θα ωφελήσει το AKP!»

    (ΔΨ)

    [06] Πτώση του ΑΚΡ καταδεικνύει νέα δημοσκόπηση

    Η ειδησεογραφική σελίδα T24.com.tr (10.06.20) δημοσιεύει τα αποτελέσματα της μηνιαίας δημοσκόπησης της εταιρείας Metropoll (Σφυγμομέτρηση της Τουρκίας για τον μήνα Μάιο) που καταδεικνύει ότι η πτώση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) συνεχίζεται. Η δημοσκόπηση καταδεικνύει επίσης ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι υψηλότερο από τον ποσοστό που λαμβάνει το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, αν διεξάγονταν εκλογές την περασμένη Κυριακή, τα αποτελέσματα θα ήταν ως ακολούθως:

    Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ): 30,7%

    Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 21,7%

    Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP): 8,4%

    Καλό Κόμμα (ΙΥΙ parti): 7,7%

    Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP): 7,3%

    Deva Partisi: 1,3%

    Gelecek Partisi: 1,3%

    Saadet Partisi: 0,7%

    Αναποφάσιστοι: 7,7%

    Ψήφος αντίδρασης: 3,6%

    Δεν έδωσαν απάντηση: 8,9%

    Το εκλογικό μέτρο στην Τουρκία είναι 10%.

    Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό ψήφου του AKP, το οποίο ήταν 33,9% τον Φεβρουάριο, μειώθηκε σε 33,7% τον Μάρτιο, 32,8% τον Απρίλιο και 30,7% τον Μάιο. Τα ποσοστά ψήφων του MHP έχουν μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Το ποσοστό ψήφου, που ήταν 8,5% το Φεβρουάριο, μειώθηκε σε 7,3% το Μάιο.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι ψήφοι των νέων κομμάτων που δημιουργήθηκαν από τον Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Μπαμπατζάν , πρώην στενών συνεργατών του Ερντογάν, είναι ίσες. Το ποσοστό ψήφου του DEVA και του Gelecek Party ήταν 1,3%. Στην CHP, το ποσοστό ψήφου μειώθηκε από 20,7% το Φεβρουάριο σε 17,7% το Μάρτιο, αυξάνοντας τον Απρίλιο και το Μάιο, φτάνοντας τα 19,0% και 21,7%.

    (ΚΣ)

    [07] Αλλαγές σε κυβερνήτες σε 41 επαρχίες της Τουρκίας

    Η Milliyet (10.06.20) γράφει ότι με απόφαση υπογεγραμμένη από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν αλλάξει οι κυβερνήτες (βαλήδες) σε 41 επαρχίες της Τουρκίας. Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Τουρκίας, έχουν διορισθεί νέοι κυβερνήτες σε 18 επαρχίες, έχουν μετακινηθεί οι κυβερνήτες σε 23 επαρχίες, κυβερνήτες από 17 επαρχίες έχουν μετακινηθεί στο κέντρο ως αρχιεπιθεωρητές και ο κυβερνήτης της επαρχίας Μούγλα έχει διοριστεί Εσένγκιουλ Τσιβελέκ (Esengul Civelek) έχει διοριστεί ως Σύμβουλος του Προέδρου.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 10 June 2020 - 10:32:33 UTC