Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 30 October 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-06-09

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 100/2020 06.06.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Αφήνουν εργαζόμενους να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές, αλλά τους βάζουν να υπογράψουν ότι δεν θα επιστρέψουν στα κατεχόμενα
  • [02] Τατάρ: «Όταν έλθει η ώρα θα ανοίξουν τα οδοφράγματα»
  • [03] Ο Ακιντζί καλεί την «κυβέρνηση» να διασαφηνίσει την στάση της σχετικά με την έναρξη των ελεγχόμενων διακινήσεων στις 8 Ιουνίου
  • [04] Κάποιοι δεν θέλουν να ανοίξουν καθόλου τα οδοφράγματα, λέει ο 'Ερχουρμαν
  • [05] Αντιδράσεις από Τουρκία και κατεχόμενα για την ανάρτηση βυζαντινής σημαίας σε τζαμί στην Λάρνακα
  • [06] Θα ανοίξουν την περίκλειστη Αμμόχωστο ανεξαρτήτως κόστους, λέει ο Τούρκος Αντιπρόεδρος
  • [07] Τατάρ: «Θα επιταχυνθούν οι εργασίες για το άνοιγμα των Βαρωσίων»
  • [08] Η απροθυμία των Ελληνοκυπρίων να συνεργαστούν στους υδρογονάνθρακες δείχνει ότι δεν επιθυμούν λύση στο Κυπριακό, ισχυρίζεται ο Τατάρ
  • [09] O Ακιντζί ζητά μεταφορά και μόνιμη εγκατάσταση στα κατεχόμενα πυροσβεστικού ελικοπτέρου από την Τουρκία
  • [10] Τελέστηκε στα κατεχόμενα η κηδεία 6 Τουρκοκυπρίων που απεβίωσαν στη Μεγάλη Βρετανία από τον COVID-9
  • [11] Αναζητούνται 22 Σύριοι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στις κατεχόμενες περιοχές
  • [12] Απεβίωσε η σύζυγος του Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ
  • [13] Συνεχίζονται τα μηδενικά κρούσματα στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ο Ερντογάν προειδοποιεί ότι οι πράξεις στα τεμένη στην Κύπρο δεν θα μείνουν αναπάντητες
  • [02] Σε 3-4 μήνες θα διεξαχθούν νέες έρευνες στη Μεσόγειο, προμηνύει ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας
  • [03] «Σκοπός μας είναι η επίλυση των προβλημάτων στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο βάσει του διεθνούς δικαίου», ισχυρίζεται ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας
  • [04] Ο Τσελίκ κατηγορεί την Ελλάδα για αύξηση της έντασης
  • [05] Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν και Τραμπ
  • [06] Ο Εκπρόσωπος Τύπου το ΑΚΡ κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία για καταστροφή Ισλαμικών μνημείων
  • [07] Εξελίξεις για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς
  • [08] Κιλιτσντάρογλου για Αγιά Σοφιά: Χρησιμοποιούν την θρησκεία για να κάνουν πολιτική
  • [09] Στους 19 οι νεκροί και στα 989 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία
  • [10] Μεγάλη επιχείρηση σύλληψης υπόπτων για εμπλοκή στην FETO σε 22 επαρχίες της Τουρκίας
  • [11] Δεν συζητά για συμμαχίες πίσω από κλειστές πόρτες, δηλώνει το HDP

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Αφήνουν εργαζόμενους να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές, αλλά τους βάζουν να υπογράψουν ότι δεν θα επιστρέψουν στα κατεχόμενα

    Κάτω από τον τίτλο «'Πηγαίνετε αλλά μην έρθετε'», η Yeni Duzen (09.06.20) γράφει ότι ενώ η ελληνοκυπριακή ηγεσία ήρε από χθες τους περιορισμούς στις διελεύσεις από τα οδοφράγματα για συγκεκριμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των εργατών και των μαθητών/φοιτητών, στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ακόμα δεν καθορίστηκε ξεκάθαρη στάση επί του θέματος.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι σε ομιλία του από το βήμα της «βουλής», ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε διενήργησαν τεστ PCR σε περίπου 30 άτομα, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα περάσουν σήμερα στις ελεύθερες περιοχές και θα μείνουν εκεί για μερικές βδομάδες για να μην χάσουν την δουλειά τους.

    «Το προτείναμε αυτό για εργάτες που έχουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα. Αυτό άρχισε να λειτουργεί μερικώς ως ένας μηχανισμός λύσης», υποστήριξε υπενθυμίζοντας ότι από σήμερα αρχίζουν οι πτήσεις από το εξωτερικό προς τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. «Πρέπει να παρακολουθήσουμε αυτή την νέα μέθοδο που θα εφαρμοστεί. Πρέπει να παρακολουθηθεί αυτή η μέθοδος για τουλάχιστον 14 μέρες», σημείωσε προσθέτοντας ότι αν λειτουργήσει χωρίς προβλήματα αυτή η μέθοδος, μπορεί να εφαρμοστεί και στα κατεχόμενα η ίδια μέθοδος. Είπε ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας εργάζεται για ετοιμασία καταλόγου χωρών από τους οποίους θα δέχονται επισκέπτες θέτοντας τους σε καραντίνα ή υποβάλλοντάς τους σε τεστ PCR ή και χωρίς τεστ. Υποστήριξε και το εξής:

    «Αν αυτή η νέα πρακτική αυξήσει τον αριθμό των κρουσμάτων στον νότο, μπορεί και εμείς να κάνουμε νέα βήματα. Θα αλλάξει αναλόγως με την αύξηση των κρουσμάτων η εφαρμογή των ελεύσεων χωρίς καραντίνα από την 1η Ιουλίου. Εντός των προσεχών τριών εβδομάδων θα έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τα ρίσκα του νότου».

    Απαντώντας στις επικρίσεις, ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι ουσιαστικά δεν είναι κλειστές οι «πύλες» και ότι εφαρμόζεται η πρακτική της καραντίνας για όσους εισέρχονται μέσω ξηράς, θαλάσσης και αέρος. Ισχυρίστηκε ότι ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων επιτεύχθηκε συναντίληψη και όχι συμφωνία, όμως για να υλοποιηθεί αυτή θα πρέπει να λάβει απόφαση η «κυβέρνηση». Παραδέχθηκε ότι χρειάζεται συντονισμός ανάμεσα στην κυβέρνηση» και την λεγόμενη προεδρία της δημοκρατίας και επεσήμανε ότι η 1η Ιουλίου τέθηκε εκ μέρους της «κυβέρνησης» ως ημερομηνία για έναρξη των διελεύσεων χωρίς καραντίνα, αλλά μπορεί κα να αλλάξει. Είπε ότι θα αξιολογηθεί στην 1η Ιουλίου τα κατά πόσον θα ανοίξουν τα κατεχόμενα λιμάνια και αεροδρόμια για την Τουρκία, βλέποντας την τότε κατάσταση στην εν λόγω χώρα και χωρίς να σκέφτονται πολιτικά.

    Μιλώντας στην εφημερίδα εκ μέρους του «επιστημονικού συμβουλίου» του λεγόμενου υπουργείου υγείας, ο Δρ Αλί Τσαϊγκούρ, σύμβουλος του λεγόμενου υπουργού υγείας, δήλωσε ότι ακόμα δεν τελείωσαν τα κρούσματα στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου και ότι δεν είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για «ελεύθερες διελεύσεις». Είπε και τα εξής ο Τσαϊγκούρ:

    «Σήμερα συνήλθε το επιστημονικό συμβούλιο. Καλέσαμε και δύο Τουρκοκύπριους μέλη της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας. Και εκείνοι είπαν ότι πέτυχαν συναντίληψη πάνω σε τέσσερα θέματα με τον ηγέτη του νότου. Αφορούσε την διέλευση εργατών, ασθενών, μαθητών και τέταρτον για κάποια άλλα άτομα για ανθρωπιστικούς λόγους.

    Οι εργάτες που ήθελαν υπέγραψαν μιαν συμφωνία μαζί μας. Σε όσους ήθελαν έγινε τεστ PCR. Υπέβαλαν αίτηση γύρω στα 30-35 άτομα. Αποδέχτηκαν τον όρο να παραμείνουν εκεί. Συζητήσαμε και το θέμα των μαθητών. Συμφωνήσαμε ότι δεν είναι κατάλληλες οι διελεύσεις για την εκπαίδευση και ότι εμπεριέχουν ρίσκο. Στο δε θέμα της υγείας, γίνονταν διελεύσεις κατόπιν άδειας. Είπαμε ότι θα μπορούσαμε και εμείς να παρέχουμε διευκολύνσεις πάνω σε αυτό το θέμα.

    Είπαμε ότι η διέλευση των Μαρονιτών θα συνιστούσε ρίσκο και διάκριση. Συζητήσαμε και τις ελεύσεις από την Τουρκία. Εγκρίθηκε η απόφαση που ούτως ή άλλως είχε ληφθεί προηγουμένως πάνω σε αυτό το θέμα. Αυτά συζητήσαμε, δεν πετύχαμε οποιανδήποτε συμφωνία. Δεν υπήρξε συναίνεση σε όλα τα θέματα».

    Στο μεταξύ, σε δήλωση που εξέδωσε το λεγόμενο υπουργείο υγείας αναφέρει ότι χθες συνήλθε το συμβούλιο που δημιουργήθηκε για τον Covid-19 και συζητήθηκαν οι διελεύσεις από την «νότια» Κύπρο και την Τουρκία και η πρακτική της καραντίνας. Σύμφωνα με την δήλωση, στην σύσκεψη δεν εκφράστηκε οποιαδήποτε άποψη για διελεύσεις των εργατών στις ελεύθερες περιοχές πριν την 1η Ιουλίου και επιστροφή τους στα κατεχόμενα χωρίς να τίθενται σε καραντίνα, όπως είχαν ισχυριστεί ορισμένα δημοσιεύματα στον Τύπο. Σημειώνεται ότι στην σύσκεψη ελέχθη ότι οι εργάτες μπορούν να περνούν στις ελεύθερες περιοχές και να εργάζονται, όμως μέχρι να αρχίσουν οι «ελεύθερες» διελεύσεις θα μπαίνουν σε καραντίνα άμα επιστρέφουν στα κατεχόμενα.

    Σχολιάζοντας την απόφαση του καθεστώτος, ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές, Κιαμίλ Ιντζιρλί σημείωσε ότι θα συνεχίσει η πρακτική της καραντίνας και ότι αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση του εργάτες. Είπε ότι από σήμερα θα επιστρέψουν πολύ λίγοι εργάτες στην εργασία τους και πρόσθεσε ότι η «κυβέρνηση» βγάζει τους εργάτες από τα σπίτια τους και δεν βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσής τους. «Μπορούν να περάσουν όσοι έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στα τεστ, αλλά πρέπει να γεμίσουν φόρμα από το υπουργείο υγείας και να επιβεβαιώσουν ότι δεν θα έρθουν μέχρι την 1η Ιουλίου, δηλαδή οι εργάτες που πάνε δεν θα μπορούν να έρθουν πίσω», ανέφερε και πρόσθεσε ότι κάποιοι είναι εργένηδες και κάποιοι λένε ότι θα κοιμούνται μέσα στα αυτοκίνητά τους. «Πού θα μείνουν οι άνθρωποι όταν πάνε», διερωτήθηκε.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τατάρ: «Όταν έλθει η ώρα θα ανοίξουν τα οδοφράγματα»

    Η Afrika (06.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, σε δηλώσεις του σχετικά με το θέμα τους ανοίγματος των οδοφραγμάτων υποστήριξε ότι τα οδοφράγματα θα ανοίξουν όταν έλθει η ώρα.

    Υποστηρίζοντας ότι νιώθει μεγάλο σεβασμό έναντι των Τουρκοκυπρίων που εργάζονται στη «νότια Κύπρο», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Τατάρ είπε ότι τα οδοφράγματα θα ανοίξουν όταν έλθει η κατάλληλη στιγμή και αφού ληφθούν σωστά βήματα.

    «Προχωρούμε συγκρατημένα γιατί από την αρχή προχωρούμε σε βήματα λαμβάνοντας πληροφορίες από το υπουργείο υγείας, το επιστημονικό συμβούλιο, τους ειδικούς σε θέματα υγείας και τους αρμόδιους οργανισμούς. Και αυτό γιατί κάναμε μεγάλες θυσίες, κλειστήκαμε στα σπίτια μας για 2 μήνες και είχαμε τη μεγάλη στήριξη του λαού. Σεβόμαστε τους εργαζόμενους στο νότο και όταν έλθει η ώρα θα ληφθούν τα σωστά βήματα. Όμως είμαστε υποχρεωμένοι να αξιολογήσουμε καλά τις συστάσεις που γίνονται και αυτή τη στιγμή γίνονται έρευνες αφού ακόμη δεν έχουμε ενώπιον μας τις οριστικές εκθέσεις που ετοιμάζονται. Συνεχίζονται και οι επαφές μας με το υπουργείο υγείας της Τουρκίας. Για το πως θα γίνονται οι διελεύσεις στο νησί, αυτές θα γίνονται με κάποιο σύστημα. Οι τουριστικοί μας πράκτορες αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, όμως δεν μπορούν να ανοίξουν ακόμη. Στη χώρα μας εδώ και 50 μέρες δεν εντοπίστηκαν κρούσματα, όμως και πάλι πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι και να φοράμε μάσκες. Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε προσεκτικοί αφού θα αυξηθεί ο κίνδυνος με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και την επανέναρξη των πτήσεων και λαμβάνοντας υπόψη ότι τα κρούσματα στο νότο συνεχίζονται. Θέλουμε και εμείς να ανοίξουν τα οδοφράγματα και τα αεροδρόμια, όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αφού το τίμημα που θα πληρώσουμε θα είναι μεγάλο. Πάνω από όλα είναι η υγεία και για αυτό θα πρέπει να ληφθούν σωστά βήματα και σιγά σιγά», υποστήριξε ο Τατάρ.

    (ΑΚ)

    [03] Ο Ακιντζί καλεί την «κυβέρνηση» να διασαφηνίσει την στάση της σχετικά με την έναρξη των ελεγχόμενων διακινήσεων στις 8 Ιουνίου

    Υπό τον τίτλο «Ακιντζί: Η κυβέρνηση πρέπει να αποσαφηνίσει την στάση της, η στάση της πρέπει να είναι βάση της υγείας και της επιστήμης», η K?br?s Postas? (06.06.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι είναι σημαντική η αξιολόγηση της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία σχετικά με τα δεδομένα και στις δύο πλευρές και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε.

    Υπενθυμίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι, μέλη της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής, έθεσαν επί τάπητος ακόμη μια φορά χθες ότι κοιτάζουν θετικά την έναρξη αυτού του είδους διελεύσεων από τις 8 Ιουνίου, ο Ακιντζί δήλωσε: «Εάν θα συνεδριάσει με τα δικά της επιστημονικά συμβούλια και συμβούλια υγεία, η κυβέρνηση πρέπει τώρα να κινηθεί εσπευσμένα και πρέπει να ανακοινώσει δημόσια την στάση της με αιτιολογικά».

    Τονίζοντας ότι η «κυβέρνηση» πρέπει να διασαφηνίσει την στάση της ως προς το θέμα έναρξης των ελεγχόμενων διακινήσεων στις 8 Ιουνίου βάση επιστημονικών κριτηρίων υγείας, ο Ακιντζί υποστήριξε ότι αλλιώς δεν θα είναι εύκολο να εξηγήσει την κατάσταση.

    Σε πρωινή αξιολόγηση του θέματος, ο Ακιντζί δήλωσε: «Ενώ κάνουμε βήματα στην περίοδο της επιδημίας που βιώνουμε, το λέω από την πρώτη κιόλας μέρας ότι 'η υγεία θα σχεδιάσει την πορεία και η πολιτική θα την ακολουθήσει'. Τα συμπεράσματα της αξιολόγησης της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής σχετικά με τα δεδομένα στις δύο πλευρές για την διέλευση των 1500 Τουρκοκύπριων εργαζόμενων στο 'νότο' καθώς και για τις διακινήσεις για σκοπούς φοίτησης και υγείας είναι σημαντικά».

    «Οι άνθρωποι μας σήμερα, από το πρωί, διερωτώνται τι θα γίνει. Η κυβέρνηση πρέπει να διασαφηνίσει την στάση και η στάση της πρέπει να είναι βάση της υγείας και της επιστήμης. Αλλιώς, δεν θα είναι εύκολο να εξηγήσει την κατάσταση», επανέλαβε ο Ακιντζί.

    (ΔΨ)

    [04] Κάποιοι δεν θέλουν να ανοίξουν καθόλου τα οδοφράγματα, λέει ο 'Ερχουρμαν

    Η Yeni Duzen (09.06.20) γράφει ότι μιλώντας χθες στην «βουλή», ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι όταν είχαν κλείσει αρχικά τα οδοφράγματα ο βασικός λόγος ήταν οι ελλείψεις στο σύστημα υγείας. Είπε ότι τα έκλεισαν επειδή θεωρούσαν ότι θα ήταν πιο έτοιμοι όταν θα τα άνοιγαν και δεν σκεφτόταν κανείς ότι τα οδοφράγματα θα άνοιγαν μόνο την ημέρα που θα τελείωνε η πανδημία.

    Επισημαίνοντας αναφορές που γίνονται εκ μέρους της «κυβέρνησης» ότι πρέπει να περιμένουν μέχρι την 1η Ιουλίου για άνοιγμα των οδοφραγμάτων, ο Έρχουρμαν διερωτήθηκε ποιες είναι οι ελλείψεις τους ή τι περιμένουν να ολοκληρώσουν. Σημειώνοντας ότι θέλει να μάθει τι θα γίνει από σήμερα μέχρι την 1η Ιουλίου, ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι θέλει να μάθει πώς θα γίνει άνοιγμα για διελεύσεις χωρίς καραντίνα από την 1η Ιουλίου.

    Είπε ότι υπάρχουν δύο ομάδες που ανησυχούν και πρόσθεσε ότι η μία ομάδα θέλει να μην ανοίξουν καθόλου τα οδοφράγματα και η άλλη ανησυχεί για το τι θα γίνει η οικονομία αν δεν ανοίξουν. Διερωτήθηκε μάλιστα αν το σταδιακό άνοιγμα δεν θα έπρεπε πρώτα να γίνει προς τον «νότο» και ύστερα προς τον κόσμο.

    Ο Έρχουρμαν ανέφερε επίσης ότι θέλει να μάθει ποιες είναι οι ελλείψεις τους και τι θα γίνει στο θέμα του νοσοκομείου της πανδημίας.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Αντιδράσεις από Τουρκία και κατεχόμενα για την ανάρτηση βυζαντινής σημαίας σε τζαμί στην Λάρνακα

    Κάτω από τον τίτλο «Πρέπει να ληφθούν μέτρα», η K?br?s (08.06.20) γράφει ότι αντιδράσεις στην Τουρκία και στα κατεχόμενα προκάλεσε η ανάρτηση μιας βυζαντινής σημαίας στο τζαμί Τούζλα που βρίσκεται στην οδό Χαμίτ Μπέι στην Λάρνακα.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι πληροφορήθηκε το γεγονός από τον επικεφαλής του «γραφείου» θρησκευτικών υποθέσεων στα κατεχόμενα, Ταλίπ Αταλάι και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υποτιμάται το γεγονός αυτό μετά από την πρόσφατη προσπάθεια εμπρησμού του τζαμιού στην Λεμεσό. Ο Ακιντζί κάλεσε την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να μην πάψει να αναζητεί τους δράστες και έκανε λόγο για κάποιους που «περιμένουν βοήθεια από προβοκάτσιες».

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ κάλεσε την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε κα αυτός την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να σταματήσει την αυξανόμενη εχθρότητα προς το Ισλάμ. «Είναι απαράδεχτη η καταφυγή σε ρατσιστικές, φασιστικές πράξεις ακόμα και σε αυτή την εποχή και η παραγνώριση εκείνων που το κάνουν αυτό», υποστήριξε καταδικάζοντας έντονα τόσο την ανάρτηση της σημαίας στο τζαμί στην Λεμεσό όσο και την προσπάθεια εμπρησμού στο τζαμί στην Λεμεσό. Ο Τατάρ είπε ότι πρέπει να ληφθούν αμέσως μέτρα για σύλληψη των δραστών.

    Ο επικεφαλής της λεγόμενης προεδρίας θρησκευτικών υποθέσεων, Ταλίπ Αταλάι ζήτησε την διερεύνηση του θέματος με ταχύτητα και σοβαρότητα, σημειώνοντας ότι ζήτησαν παρακολούθηση του θέματος και εξηγήσεις από την Αρχιεπισκοπή και κυρίως από το Religious Track Office. Ανέφερε επίσης ότι έστειλαν στο τζαμί και τον εκπρόσωπό τους στο τέμενος Χαλά Σουλτάν και ιμάμη του εν λόγω τεμένους, Σακίρ Αλεμντάρ για να δει και να μελετήσει επί τόπου την κατάσταση. «Όμως, ο εκπρόσωπός μας ανέφερε ότι είχε κατέβει η σημαία κατά την εξέταση που έκανε όταν έφτασε στο τζαμί», σημείωσε και πρόσθεσε: «Ζητούμε με ευαισθησία από τους αρμόδιους να διαλευκανθεί το θέμα διερευνώντας με ταχύτητα και σοβαρότητα τις εξαιρετικά επικίνδυνες και άσχημες εικόνες που έλαβαν χώρα πρόσφατα στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και να γίνει αυτό που χρειάζεται ανάλογα με το αποτέλεσμα».

    Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι ισχυρίστηκε ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» πρέπει να σταματήσει να ενθαρρύνει την εχθρότητα προς τους Τούρκους και το Ισλάμ που επιχειρείται να αναβιώσει εκ μέρους «κάποιων σκοτεινών κέντρων κατά το τελευταίο διάστημα». Σε ανάρτησή του στο Tweeter, ο Οκτάι υποστήριξε ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» πρέπει γρήγορα να θέσει σε εφαρμογή μέτρα που θα εμποδίζουν αυτή την «άρρωστη νοοτροπία».

    Ο Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν καταδίκασε έντονα το γεγονός και κάλεσε και αυτός την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» να βρει αμέσως τους δράστες. Σε ανάρτησή του στο Tweeter, υπενθύμισε και αυτός την πρόσφατη προσπάθεια εμπρησμού στο τζαμί στην Λεμεσό και σημείωσε ότι «δεν μπορεί να επιδεικνύεται ανοχή στην εχθρότητα προς το Ισλάμ».

    Επίσης σε ανάρτησή του στο Tweeter, ο Εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ ισχυρίστηκε ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» πρέπει να τερματίσει την εχθρότητα προς το Ισλάμ και απείλησε λέγοντας: «Όσοι ενθαρρύνουν την εχθρότητα στο Ισλάμ θα βρεθούν αντιμέτωποι αργά ή γρήγορα με τους μπελάδες που προκάλεσαν οι φασίστες τους οποίους προστατεύουν».

    Η K?br?s (09.06.20) γράφει ότι συνεχίστηκαν και χθες οι αντιδράσεις για το θέμα. Σε ανάρτησή του στο Tweeter, ο Επικεφαλής Επικοινωνίας της Τουρκίας, Φαχρεττίν Αλτούν δήλωσε ότι με θλίψη και οργή έγιναν μάρτυρες [...] μιας επίθεσης που πλήγωσε βαθιά όλους όσοι υπερασπίζονται την ελευθερία της πίστης. «Η ποταπή νοοτροπία, που μέσα στις σελίδες χιλιάδων χρόνων της ιστορίας στο μερίδιο που της αναλογεί έμεινε κληρονομιά η ντροπιαστική της φήμη των επιθέσεων κατά των ιδεών και της πίστης, της λεηλασίας και της γενοκτονίας, έδειξε για άλλη μια φορά το βαθύ μίσος που νιώθει κατά του Ισλάμ και της Τουρκίας με επίθεση κατά των τεμενών μας», ισχυρίστηκε.

    Ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ επεσήμανε ότι αυτή είναι η δεύτερη επίθεση που γίνεται σε τζαμί μέσα σε μια βδομάδα και κάλεσε την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» να λάβει μέτρα για να μην επαναληφθούν τέτοιες προκλητικές ενέργειες και για προσαγωγή των δραστών στην δικαιοσύνη.

    Καταδικαστικές δηλώσεις έγιναν επίσης από τον Επικεφαλής του Γραφείου Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Έρμπας, τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος των κατεχομένων Φικρί Ατάογλου και τον λεγόμενο αντιπρόεδρο της «βουλής» Ζορλού Τορέ.

    (I/Tσ.)

    [06] Θα ανοίξουν την περίκλειστη Αμμόχωστο ανεξαρτήτως κόστους, λέει ο Τούρκος Αντιπρόεδρος

    Επιθυμία της Τουρκίας είναι η περίκλειστη Αμμόχωστος να αποδοθεί μια ώρα αρχύτερα στην οικονομία της λεγόμενης ΤΔΒΚ, δήλωσε την Παρασκευή το βράδυ στον παράνομο Bayrak (05.06.20, brtk) ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο οποίος σημείωσε ότι, όποιο και αν είναι το κόστος, η Τουρκία θα σταθεί δίπλα στην «ΤΔΒΚ» σε σχέση με τα βήματα που η «κυβέρνηση» του καθεστώτος προγραμματίζει να κάνει στο θέμα της περίκλειστης Αμμοχώστου και στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Αμμόχωστος

    Αναφέροντας ότι δεν είναι δυνατόν παραμένει κλειστή η Αμμόχωστος για άλλα 45 χρόνια, ο Οκτάι ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Σκεφτείτε τους ανθρώπους της Αμμοχώστου, τα παιδιά που βρίσκονται ακριβώς δίπλα [Σημείωση μεταφραστή: Δίπλα στην περίκλειστη πόλη]. Ποιο είναι το φταίξιμό τους; Δεν έχουν την δυνατότητα να επωφεληθούν από την θάλασσα που βρίσκεται εδώ; Ποιο το φταίξιμο των επιχειρηματιών ξενοδόχων που βρίσκονται εκεί; Σκεφτείτε, αυτό το μέρος ήταν το ζωτικό σημείο της οικονομίας της Κύπρου. Εσείς θα κλείσετε αυτό το ζωτικό σημείο της οικονομίας, μετά θα εφαρμόσετε εμπάργκο και πέραν από αυτό αναφέρομαι στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όχι σε κάτι άλλο, το δικαίωμα της συγκοινωνίας είναι μία από τις θεμελιώδεις ελευθερίες, ακόμα και αυτό θα το περιορίσετε και μετά θα πείτε 'συνέχισε να κρατάς κλειστό το έδαφος σου και κάθισε να συμφωνήσουμε αν μια μέρα μου έρθει η όρεξη. Τι θα κάνεις; Θα γίνεις μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σε δεχτεί ως μέλος σε μια παράνομη διάσταση με τρόπους που δεν είναι νόμιμοι ως ένα παραχαϊδευμένο παιδί. Και μετά οι Τούρκοι της Κύπρου που βρίσκονται στον βορρά σε αυτή την πλευρά θα περιμένουν να γίνει το κέφι αυτών των κυρίων, αυτών των κυριών για να γυρίσουν να τους κοιτάξουν, να ενδιαφερθούν».

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» δεν θα δεχτούν πλέον την όποια χρονοτριβή στις διαπραγματεύσεις, ο Οκτάι είπε: «Αν θα συζητηθεί κάτι, να γίνει αμέσως τώρα, αλλιώς το Βαρώσι πρέπει να ανοίξει το συντομότερο». Πρόσθεσε και το εξής:

    «Επιθυμία μας είναι να αποδοθεί το Βαρώσι ξανά στην οικονομία μια ώρα αρχύτερα με τον τρόπο που αναφέρει η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ, με τον τρόπο που αναφέρει ο κ. πρωθυπουργός, να υλοποιηθεί ξανά εκείνη η δυνατότητα που είναι ένα από τα ζωτικά σημεία της οικονομίας της ΤΔΒΚ και να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία που αφορά το να είναι πιο φωτεινό το μέλλον των παιδιών. Είναι χρήσιμο να γίνει μια ώρα αρχύτερα. Δεν λέμε αύριο, λέμε σήμερα. Τόσο ξεκάθαρα το λέμε».

    Ανατολική Μεσόγειος

    Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες που διεξάγονται στην Ανατολική Μεσόγειο για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Οκτάι επανέλαβε την θέση ότι αν υπάρχει πλούτος στην περιοχή, αυτός ανήκει στην κοινότητα που ζει εκεί και πρέπει να μοιραστεί με δίκαιο τρόπο. Υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά άλλαξε την στάση της μετά την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή και την επικέντρωση του ενδιαφέροντος όλου του κόσμου στο σημείο αυτό. Ισχυρίστηκε ότι ειδικά μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι «θα το βρω, θα το εξορύξω, είναι δικό μου, δεν θεωρώ ότι έχουν δικαίωμα σε αυτό οι Τούρκοι της Κύπρου».

    Υποστηρίζοντας ότι έχουν και οι Τουρκοκύπριοι δικαιώματα στους υδρογονάνθρακες και γι' αυτό πρέπει να πάρουν το μερίδιό τους, ο Οκτάι ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Αν δεν έχετε πρόθεση για κοινές έρευνες, το λέω για την ελληνοκυπριακή πλευρά, αν δεν έχετε πρόθεση να το μοιραστείτε με ρους Τούρκους της Κύπρου, τότε εμείς ως Τουρκία είπαμε ότι θα μεταφέρουμε εκεί όλη μας την πείρα χωρίς δισταγμό προς την κατεύθυνση των οικονομικών συμφερόντων και δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ, θα την μοιραστούμε, και δεχόμαστε να ψάξουμε τους φυσικούς και όταν βρεθούν να τους εκμεταλλευτούμε μαζί αν χρειαστεί. Η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ το προσέγγισε θετικά αυτό. Επομένως έδωσε άδεια για διεξαγωγή ερευνών για πετρέλαιο στην Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας (ΤΡΑΟ). Η ΤΔΒΚ είναι μια χώρα την οποία αναγνωρίζουμε επισήμως. Επομένως, οι συμφωνίες που συνάπτουμε μεταξύ μας είναι για εμάς συμφωνίες που ισχύουν σε διεθνή διάσταση. Επομένως, διεξάγουμε τις έρευνές μας στη βάση αυτών των συμφωνιών».

    Υπενθυμίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ανέστειλε τις έρευνες τις μέχρι το 2021 προβάλλοντας ως δικαιολογία τον Covid-19, ο Οκτάι ισχυρίστηκε: «Επιθυμία μας είναι αυτή η διαδικασία να τους δώσει την ευκαιρία να επαναξιολογήσουν τις εξελίξεις στην περιοχή από πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής άποψης. Να σκεφτούν με λογική και επομένως να χρησιμοποιήσουν τους πόρους του νησιού στην περιοχή, τον φυσικό πλούτο με την συμπερίληψη των Τούρκων της Κύπρου που ζουν στο νησί».

    Ο Οκτάι επανέλαβε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο με την «άδεια» που της παραχώρησε η «ΤΔΒΚ» και ζήτησε τον δίκαιο διαμοιρασμό των πόρων ανάμεσα στις δύο κοινότητες που ζουν στο νησί. Υποστήριξε και το εξής:

    «Ελπίζω η ελληνοκυπριακή πλευρά να σκεφτεί με λογική σε αυτή την διαδικασία του Covid-19 και να πορευτεί στον δρόμο του διαμοιρασμού του πλούτου που βρίσκεται στην περιοχή. Εμείς θα πάμε μέχρι τέλους σε σχέση με την προστασία των δικαιωμάτων των Τούρκων της Κύπρου και είναι ξεκάθαρο το μήνυμά μας προς την διεθνή κοινότητα πάνω σε αυτό το θέμα. Οι αρμόδιοι υπουργοί μας έχουν διαβιβάσει αυτό το μήνυμα σε όλες τις πλατφόρμες».

    Τουρισμός- Οικονομία - Covid-19

    Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα του τουρισμού (05.06.20, brtk), ο Οκτάι υποστήριξε ότι μπορούν να μετατρέψουν τα κατεχόμενα σε πόλο έλξης στην περιοχή. «Θα το μετατρέψουμε σε ένα τέτοιο νησί που θα γίνει η Σιγκαπούρη της περιοχής», υποστήριξε προσθέτοντας: «Όμως δεν μπορούμε να πάμε πουθενά με τόσο υπερπροστατευτικές προσεγγίσεις και κανόνες».

    Σημειώνοντας ότι εργάζονται εδώ και πολύ καιρό μαζί με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Τατάρ και την «κυβέρνησή» του, Ο Οκτάι είπε ότι κοιτάζουν την «ΤΔΒΚ» ως σύνολο και ότι η προσέγγιση που έχει τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος Έρντογαν είναι στο πλαίσιο του πού μπορούν να οδηγήσουν μαζί την «ΤΔΒΚ».

    Υποστήριξε ότι το «πρωτόκολλο» που υπέγραψαν πρόσφατα είναι κυρίως οικονομικό και πρόσθεσε ότι εργάστηκαν πολύ στενά και συνεργάστηκαν σε όλα τα θέματα με τον Τατάρ και την «κυβέρνησή» του.

    Αναφερόμενος στην πανδημία του Covid-19, ο Οκταί είπε ότι επικρατεί αβεβαιότητα στον κόσμο και υποστήριξε ότι σε ένα περιβάλλον που ακόμα και χώρες οι οποίες αναφέρονται ως «υπερδυνάμεις» έχουν σαστίσει μη ξέροντας τι να κάνουν, η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» διεξήγαγαν έναν αγώνα που αποτελεί παράδειγμα για τον κόσμο. Ανάφερε ότι η Τουρκία όχι μόνο διαχειρίστηκε την πανδημία στην ίδια την χώρα, αλλά έστειλε και βοήθεια σε 102 χώρες. Πρόσθεσε και το εξής: «Υπήρχε μια ήρεμη Τουρκία, η οποία εργαζόταν κατά τρόπο που ετοίμαζε τους πολίτες της για ένα πιο ισχυρό μέλλον χωρίς να πανικοβάλλεται και ταυτόχρονα δεν άφησε ποτέ μόνη την ΤΔΒΚ σε αυτή την διαδικασία. Είδαμε ότι η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ επιλήφθηκε με σοβαρότητα της διαδικασίας του Covid-19 και την διαχειρίστηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία [...] Με αυτή την ευκαιρία συγχαίρω τον κ. πρωθυπουργό και την κυβέρνηση».

    Υπενθυμίζοντας ότι η πανδημία σταμάτησε τα γρανάζια της οικονομίας σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, ο Οκτάι είπε ότι αυτή την στιγμή άρχισε η διαδικασία της ομαλοποίησης. Σημειώνοντας ότι σε αυτή την διαδικασία προσπαθούν να ορθοποδήσουν ένα σύστημα που στέκεται στα πόδια του κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά κάνοντας τα γρανάζια της οικονομίας, της βιομηχανίας, του τουρισμού και της εκπαίδευσης να δουλέψουν, ο Οκτάι ισχυρίστηκε: «Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε μόνη την ΤΔΒΚ και σε αυτή την διαδικασία. Δεν θα αφήσουμε την ΤΔΒΚ να έρθει στην ανάγκη κανενός. Επομένως, και αυτή η οικονομική συμφωνία ήταν σε αυτό το πλαίσιο όλων των εργασιών που κάνουμε με την κυβέρνηση».

    Είπε ότι το «πρωτόκολλο» περιλαμβάνει «συμφωνία» ύψους 2 δισεκατομμυρίων 288 εκατομμυρίων ΤΛ και ότι παράλληλα με τα έξοδα για την άμυνα περιλαμβάνει και 277 εκατομμύρια ΤΛ αναφορικά με τα έξοδα που γίνονται για αντιμετώπιση του κορωνοϊού και την αναζωογόνηση της οικονομίας. Εξηγώντας ότι με τον όρο «ανάπτυξη της ΤΔΒΚ» εννοούν ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, ο Οκτάι επεσήμανε ότι τα βασικά έσοδα του καθεστώτος προέρχονται από τον τουρισμό και την εκπαίδευση. Σημείωσε και το εξής:

    «Η ΤΔΒΚ έχει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια έσοδα από τον τουρισμό και 850 εκατομμύρια δολάρια από την εκπαίδευση. Αν δεν ήταν ο Covid-19 ο στόχος μας για το 2020 θα ήταν πολύ διαφορετικός, θα ήταν πολύ διαφορετικός για την ΤΔΒΚ. Είχαμε στόχο να διπλασιάσουμε σχεδόν τους αριθμούς. Γι' αυτό αναπτύξαμε το μοντέλο μεταβίβασης στην ΤΔΒΚ όλων των εμπειριών της Τουρκίας. Όταν ξέσπασε ο Covid-19 αναγκαστήκαμε να αναθεωρήσουμε».

    Σημειώνοντας ότι στις «οικονομικές συμφωνίες» που είχαν γίνει στο παρελθόν υπήρξαν κενά στο θέμα της εφαρμογής και προβλήματα στην αποδοτικότητα των έργων, ο Οκτάι εξήγησε το λεγόμενο Μοντέλο ARMA (Μέσο Οικονομικής Συνεργασίας για τις Υποδομές και τον Πραγματικό Τομέα Τουρκίας-«ΤΔΒΚ») υποστηρίζοντας ότι επιθυμία τους είναι να καλύπτονται γρήγορα τα ελλείμματα στον «προϋπολογισμό» του καθεστώτος και να διοχετεύουν σχεδόν το σύνολο του ποσού στις υποδομές και την πραγματική οικονομία για ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ».

    «Το μοντέλο που ονομάζεται ARMΑ είναι η μετατροπή του ποσού που διοχετεύεται στις υποδομές και τον πραγματικό τομέα σε έργα και η υλοποίηση αυτών των έργων σε απόλυτο βαθμό. Ο σκοπός με το μοντέλο ARMA είναι η μεταβίβαση της εμπειρίας της Τουρκίας στην ΤΔΒΚ στην βάση των τομέων [της οικονομίας]», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η Τουρκία επιθυμεί «δομική μεταρρύθμιση» στα κατεχόμενα και ότι «αντί να πνίγουμε τους επενδυτές στην γραφειοκρατία, να τους ανακουφίσουμε όσο γίνεται».

    Υποστήριξε ότι στα κατεχόμενα υπάρχει μια «αφύσικη γραφειοκρατία» και ότι η «βουλή» πρέπει να ανοίξει τον δρόμο όσων επιθυμούν να επενδύσουν εκεί. «Όποτε ερχόμαστε εδώ το συζητάμε αυτό ξεκάθαρα. Υποχρεούμαστε να ανοίξουμε τον δρόμο των επενδυτών. Μπορούμε να μετατρέψουμε την ΤΔΒΚ σε πόλο έλξης. Μπορούμε να την μετατρέψουμε σε ένα τέτοιο νησί που να γίνει η Σιγκαπούρη της περιοχής. Όμως, με τόσο υπερπροστατευτικές προσεγγίσεις και κανόνες δεν μπορούμε να πάμε πουθενά. Αναφερόμαστε σε δομική μεταρρύθμιση. [...]», είπε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος υποστηρίζοντας ότι το γεγονός πως είναι βραχύβιες οι «κυβερνήσεις» στα κατεχόμενα αποτελεί το μεγαλύτερο μειονέκτημα της υλοποίησης των δομικών μεταρρυθμίσεων, «όμως αυτό μπορεί να μετατραπεί και σε πλεονέκτημα». «Σε αυτό το πλαίσιο εργάζεται ο κ. Ερσίν και οι εταίροι του στην κυβέρνηση», υποστήριξε.

    Η βλάβη στον αγωγό μεταφοράς νερού

    Απαντώντας σε ερώτηση για την βλάβη στον αγωγό μεταφορά νερού από την Τουρκία τα κατεχόμενα, ο Οκτάι είπε ότι παρακολουθούν από κοντά την διαδικασία και ότι η επιδιόρθωση θα ολοκληρωθεί εντός 2-3 μηνών. Σημειώνοντας ότι υπάρχει ικανοποιητική ποσότητα νερού στο φράγμα στα κατεχόμενα γι' αυτό το διάστημα, ο Οκτάι υποστήριξε ότι δεν θα αφήσουν χωρίς νερό τους «πολίτες της ΤΔΒΚ». Ισχυρίστηκε ότι με το έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία καλύφθηκαν οι ανάγκες για πόσιμο νερό στα κατεχόμενα και τώρα είναι αποφασισμένοι να περάσουν στο θέμα της άρδευσης κυρίως στην περιοχή Μόρφου.

    Μεταφορά Ηλεκτρισμού

    Σημειώνοντας ότι συνεχίζονται και οι εργασίες στο θέμα μεταφοράς ηλεκτρισμού με καλώδια στα κατεχόμενα, ο Οκτάι υποστήριξε: «Αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο δίδει σημασία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας και μας ρωτάει συχνά γι' αυτό. Εργαζόμαστε πάνω σε εναλλακτικές μερικών διαφορετικών σχεδίων. Θα το ανακοινώσουμε όταν ξεκαθαρίσει. Ο ελληνοκυπριακός τομέας και κυρίως η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, προσπαθούν να εμποδίσουν αυτό το έργο. Να δώσει ο Θεός να τελειώσουμε αυτό το έργο μιαν ώρα αρχύτερα και να λύσουμε ριζικά το πρόβλημα της ενάργειας».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Τατάρ: «Θα επιταχυνθούν οι εργασίες για το άνοιγμα των Βαρωσίων»

    Η Vatan (07.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί η «ανάπτυξη της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο τύπου Σιγκαπούρης και η ΤΔΒΚ να καταστεί κέντρο έλξης. Αυτό είναι το όραμά μας και πρέπει να στηριχθεί από την Τουρκία και τον Τουρκοκυπριακό λαό», είπε.

    Σε γραπτή ανακοίνωση της λεγόμενης πρωθυπουργίας, ο Τατάρ εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Κυβέρνησης Φουάτ Οκτάϊ στον παράνομο Bayrak σχετικά με το θέμα των Βαρωσίων. Ο Τατάρ ανακοίνωσε ότι συνεχίζονται και θα επιταχυνθούν ακόμη περισσότερο οι προσπάθειες που καταβάλλονται για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων. «Συνεχίζονται οι προσπάθειες που άρχισαν από το υπουργείο εξωτερικών για το άμεσο άνοιγμα των Βαρωσίων. Για να στηριχθεί αυτή η προσπάθεια, θα συσταθεί και μια επιτροπή στην πρωθυπουργία η οποία θα αποτελείται από γραφειοκράτες και εμπειρογνώμονες», δήλωσε ο λεγόμενος πρωθυπουργός.

    Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να συνεχιστεί η συνεργασία και οι αδελφικές σχέσεις με την Τουρκία, οι οποίες, όπως είπε, στηρίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, την αγάπη και την αλληλεγγύη, ο Τατάρ ισχυρίστηκε και τα εξής: «Δεν πρέπει να ξεχνούμε τις συνεργασίες που γίνονται και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για σφετερισμό των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο βασικός τους στόχος είναι να καταργήσουν την ΤΔΒΚ, να αποκόψουν τις σχέσεις μας με την Τουρκία, να αποσύρει η Τουρκία τα στρατεύματα της από την Κύπρο, να διαβρωθεί και να μηδενιστεί το σύστημα εγγυήσεων και να τεθεί η Κύπρος υπό την δική τους ηγεμονία προκειμένου να εγκαθιδρύσουν ένα καθεστώς στην Ανατολική Μεσόγειο που θα εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα».

    Αξιολογώντας τις δηλώσεις Οκτάϊ σχετικά με το θέμα των υδρογονανθράκων και το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, ο Τατάρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις που έγιναν και ισχυρίστηκε ότι η «κυβέρνηση» είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί με την Τουρκία για να ληφθούν άμεσα όλες οι αναγκαίες αποφάσεις και για τα δύο ζητήματα.

    Για το θέμα του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι προσπάθειες για το θέμα αυτό σταμάτησαν εξαιτίας του αγώνα για καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19 αλλά πρόσθεσε ότι οι εργασίες θα επιταχυνθούν το επόμενο διάστημα. «Έγιναν όλες οι νομικές ρυθμίσεις που χρειάζονται και θα προχωρήσουμε σε βήματα για να ολοκληρωθούν και όλες οι τεχνικές εργασίες», ισχυρίστηκε.

    Στη συνέχεια επανέλαβε την ανάγκη για δημιουργία μιας «δυνατής οικονομίας που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της ΤΔΒΚ» και υπογράμμισε ότι η «μητέρα πατρίδα» Τουρκία βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό τους. «Ο τουρκοκυπριακός λαός δικαιούται να έχει ένα πιο ψηλό βιοτικό επίπεδο και δικαιούται να ζει μέσα σε ευημερία και γαλήνη», είπε.

    (ΑΚ)

    [08] Η απροθυμία των Ελληνοκυπρίων να συνεργαστούν στους υδρογονάνθρακες δείχνει ότι δεν επιθυμούν λύση στο Κυπριακό, ισχυρίζεται ο Τατάρ

    Η K?br?s (08.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε πως το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία ακόμα δεν προσεγγίζει την συνεργασία στο θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες δείχνει ότι δεν επιθυμεί να υπάρξει αποτέλεσμα στο Κυπριακό με μια συμφωνία δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του UBP, μιλώντας κατά την διάρκεια περιοδείας σε κατεχόμενα χωριά, ο Τατάρ χαρακτήρισε ως προσέγγιση που πόρρω απέχει από την πραγματικότητα τις «απειλές», όπως τις χαρακτήρισε, του Προέδρου Αναστασιάδη κατά της Τουρκίας, την έκκλησή του να σταματήσει τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την αναφορά ότι σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να τερματιστεί το καθεστώς της ως υπό ένταξη κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    «Είναι ξεκάθαρη η αποφασιστικότητα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν υπάρχει επιστροφή απ' αυτό», υποστήριξε και ισχυρίστηκε:

    «Η Τουρκία από τη μια θα κάνει έρευνες στην δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και από την άλλη θα αξιοποιεί τις δυνατότητες στο πλαίσιο της συμφωνίας που έκανε μαζί μας. Αφού δεν κατευθύνονται προς την σύσταση μιας κοινής επιτροπής, έρευνες και συνεργασία μαζί μας, τότε και εμείς θα κάνουμε ό,τι κάνουν και εκείνοι. Η Τουρκία λέει κάθε φορά ότι συνομιλητής της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η ΤΔΒΚ και ότι οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να διευθετήσουν το θέμα μαζί μας, αλλά η ελληνοκυπριακή ηγεσία συνεχίζει να μιλά ωσάν να είναι οι ίδιοι η κυβέρνηση ολόκληρου του νησιού και να μπορούν να χρησιμοποιούν και τις θάλασσες και την ξηρά όπως οι ίδιοι θέλουν, δηλαδή συνεχίζει να βλέπει όνειρα. Δεν μπορεί να υπάρξει κατάληξη πουθενά με αυτή την προσέγγιση. Αν θέλουν μιαν συμφωνία στην Κύπρο, θα αναγνωρίσουν την κυρίαρχη ισότητά μας, τα δικαιώματά μας, το δίκαιό μας που πηγάζει από την ιδρυτικό μας συνεταιρισμό. Σε αντίθετη περίπτωση, θα κάνουμε νέα βήματα στο Κυπριακό που θα συνεχίσουν την ενεργητική μας πολιτική».

    (Ι/Τσ.)

    [09] O Ακιντζί ζητά μεταφορά και μόνιμη εγκατάσταση στα κατεχόμενα πυροσβεστικού ελικοπτέρου από την Τουρκία

    Η K?br?s (07.06.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε γραπτή του δήλωση, αναφερόμενος στην πυρκαγιά που ξέσπασε προχθές στην περιοχή Χαλεύκας-Μπέκογιου και η οποία κατέκαψε 30 συνολικά στρέμματα γης, εξέφρασε λύπη για τις καταστροφές που προκαλούνται εξαιτίας των πυρκαγιών. Υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι μέσα σε δύο βδομάδες ζήτησαν τρείς φορές βοήθεια από την Ελληνοκυπριακή πλευρά για την κατάσβεση των πυρκαγιών, ο Ακιντζί είπε ότι η λύση στο πρόβλημα για τις πυρκαγιές δεν εστιάζεται στο γεγονός ότι η Τουρκία είναι κοντά και επομένως μπορεί να αποστείλει πυροσβεστικό ελικόπτερο πολύ γρήγορα. «Χρειάζεται η Τουρκία να εγκαταστήσει μόνιμα ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο στην Κύπρο», δήλωσε ο Ακιντζί, προσθέτοντας ότι αν αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει, τότε θα πρέπει να προχωρήσουν σε ενοικίαση ενός πυροσβεστικού ελικοπτέρου, όπως έκαναν και στο παρελθόν. Πρόσθεσε επίσης ότι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν και με τους Ελληνοκύπριους για αγορά υπηρεσιών σε τέτοιες περιπτώσεις.

    Εκφράζοντας ευχαριστίες για την παροχή βοήθειας από την Ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Ακιντζί κάλεσε όλους και συγκεκριμένα την «κυβέρνηση» να εξεύρει άμεσα λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τις πυρκαγιές.

    (ΑΚ)

    [10] Τελέστηκε στα κατεχόμενα η κηδεία 6 Τουρκοκυπρίων που απεβίωσαν στη Μεγάλη Βρετανία από τον COVID-9

    Η K?br?s (07.06.20) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της γράφει ότι τελέστηκε στα κατεχόμενα το Σάββατο η κηδεία 6 Τουρκοκυπρίων που έχασαν τη ζωή τους στη Μεγάλη Βρετανία από τον COVID-19.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα οι σωροί 18 συνολικά Τουρκοκυπρίων που απεβίωσαν στη Μεγάλη Βρετανία από κορωνοϊό, μεταφέρθηκαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς. Η κηδεία των υπολοίπων 12 που απεβίωσαν θα τελεστή τη Δευτέρα το πρωί γράφει η εφημερίδα, η οποία υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι συγγενείς των θυμάτων δεν μπόρεσαν να παραστούν στις κηδείες αφού τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα.

    (ΑΚ)

    [11] Αναζητούνται 22 Σύριοι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στις κατεχόμενες περιοχές

    Η K?br?s (06.06.20) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Αγνοούνται 22 μετανάστες», γράφει ότι η «αστυνομία» προχώρησε στη σύλληψη του Αντέμ Γιολτσιού, καπετάνιου του πλοιαρίου που μετέφερε παράνομα 22 Σύριους μετανάστες στα κατεχόμενα οι οποίοι εισήλθαν στις κατεχόμενες περιοχές το βράδυ της 4ης Ιουνίου από τις ακτές κοντά στο Σεριανοχώρι και την Αγία Ειρήνη.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ύποπτος οδηγήθηκε ενώπιον «δικαστηρίου» το οποίο εξέδωσε διάταγμα για τριήμερη προσωποκράτηση του. Ωστόσο, η «αστυνομία» αναζητεί τους 22 Σύριους μετανάστες. Πρόκειται για 2 παιδιά, 3 γυναίκες και 16 άντρες.

    Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, η K?br?s (07.06.20) γράφει ότι συνεχίστηκαν και την Κυριακή όλη μέρα οι έρευνες από τη λεγόμενη αστυνομία για τον εντοπισμό των 22 Σύριων μεταναστών χωρίς ωστόσο να υπάρξει αποτέλεσμα. Η εφημερίδα γράφει ότι υπάρχουν ισχυρισμοί ότι οι Σύριοι μετανάστες πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές. Επικαλούμενη πληροφορίες από τον Ελληνοκυπριακό Τύπο, η εφημερίδα κάνει λόγω για 30 περίπου μετανάστες που συνελήφθησαν από την Αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας για παράνομη είσοδο μέσω της Αθηαίνου.

    (ΑΚ)

    [12] Απεβίωσε η σύζυγος του Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ

    Η K?br?s (09.06.20) γράφει ότι απεβίωσε χθες σε ηλικία 95 χρόνων η Σουλεϊχά Κιουτσιούκ, σύζυγος του πρώτου Αντιπροέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ. Η εκλιπούσα νοσηλευόταν στο «κρατικό» νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Συλλυπητήρια μηνύματα εξέδωσαν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, η διοίκηση των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας και άλλοι.

    (Ι/Τσ.)

    [13] Συνεχίζονται τα μηδενικά κρούσματα στα κατεχόμενα

    Η Yeni Duzen (09.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 44 τεστ για Covid-19 στα κατεχόμενα και δεν βρέθηκε κανένα κρούσμα. Μέχρι τις 8 Ιουνίου διενεργήθηκαν συνολικά 33,500 τεστ και βρέθηκαν 108 θετικά περιστατικά, από τα οποία αποθεραπεύτηκαν τα 104 και έχασαν την μάχη με την νόσο τέσσερα άτομα.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ο Ερντογάν προειδοποιεί ότι οι πράξεις στα τεμένη στην Κύπρο δεν θα μείνουν αναπάντητες

    Σε συνέντευξη στο τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TRTHaber (08.06.20), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε τα εξής: «Η εικόνα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ξεκάθαρη. Σ' αυτή την εικόνα, η θέση της Τουρκίας για την θαλάσσια δικαιοδοσία της Λιβύης είναι ξεκάθαρη. Ο κάθε έξυπνος άνθρωπος γνωρίζει ότι η Τουρκία σ' αυτό το θέμα δεν θα κάνει την παραμικρή υποχώρηση. Τώρα έχουμε τρία γεωτρύπανα και δύο σεισμικά ερευνητικά πλοία. Συνεχίζουν την δουλειά τους εδώ. Στείλαμε το ένα στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτά τους ενόχλησαν πάρα πολύ. Τα γεωτρύπανα μας έρχονται εδώ για ένα σωρό προετοιμασίες. Αν κάνετε και το παραμικρό λάθος εδώ, θα γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν. Η Ελλάδα βγήκε και μπλοφάρει. Μιλάει με τέτοιο τρόπο στην Τουρκία; Εσύ ποιο κοροϊδεύεις; Γνώρισε τα όρια σου. Εάν εσύ δεν ξέρεις τα όρια σου, είναι φανερόν ότι η Τουρκία θα το κάνει. Στην 'νότια Κύπρο' [όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία] κάνουν ένα σωρό πράγματα σε δύο τζαμιά μας, ρίχνουν μολότοφ, κρεμάνε Βυζαντινή σημαία. Όταν τα κάνετε αυτά, θα μείνετε χωρίς απαντήσεις;»

    Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία για μετατροπή της Αγιάς Σοφίας σε τέμενος, ο Ερντογάν ανέφερε: «Ξεσηκώνονται αυτή την φορά και λένε να μην μετατρέψουμε την Αγιά Σοφιά σε τέμενος. Εσείς διοικείτε την Τουρκία; Αν θα παρθεί τέτοιο βήμα, οι αρμόδιες αρχές είναι ξεκάθαρες. (...) Αυτή την στιγμή αναμένουμε την απόφαση που θα μας δώσει το Κρατικό Συμβούλιο ως κράτος δικαίου. Μετά την λήψη της απόφασης, θα γίνουν τα βήματα που πρέπει να γίνουν».

    Αναφορικά για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με οπλισμό (SIHA, UCAV), ο Ερντογάν σημείωσε: «Έχουμε αρκετές παραγγελίες. Εξ όσων γνωρίζω, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλες. Σ' αυτό το τομέα, ο ιδιωτικός τομέας και το κράτος μας έχει μελέτες. Με αυτές τις εξελίξεις, θα ληφθεί συγκεκριμένο βήμα που θα μετατοπίσει την παραγωγή σε διαφορετική κατεύθυνση».

    Ερωτηθείς αν συζητήθηκε το θέμα των F-35 και των S-400 κατά την τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Ερντογάν ανέφερε ότι δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη, αλλά συγκρότησαν μια επιτροπή εργασίας, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί τους εξωτερικών και άμυνας καθώς και οι ειδικοί σύμβουλοι τους και οι μυστικές υπηρεσίες θα κάνουν αυτήν εργασία.

    (ΔΨ)

    [02] Σε 3-4 μήνες θα διεξαχθούν νέες έρευνες στη Μεσόγειο, προμηνύει ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας

    Σύμφωνα με την Milliyet (09.06.20), ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι Τουρκική Εταιρεία πετρελαίων (TP) έκανε αίτηση για εργασίες έρευνας υδρογονανθράκων και γεωτρήσεων στη Λιβύη, σημειώνοντας: «Στα πλαίσια της συμφωνίας με την Λιβύη καθορίσαμε το 7 αδειοδοτούμενο τεμάχιο και η διαδικασία των ανακοινώσεων και ανακηρύξεων θα συνεχίσει μέχρι και τρείς μήνες. Θα προβούμε σε σεισμικές έρευνες μέσα σε 3-4 μήνες. Μετά την αξιολόγηση των δεδομένων που θα πάρουμε, θα καθορίσουμε και την τοποθεσία».

    Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι η Τουρκία ολοκλήρωσε έξι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι το γεωτρύπανο Γιαβούζ συνεχίζει την έβδομη γεώτρηση στην τοποθεσία «Σελτσούκ-1».

    Υπενθυμίζοντας ότι εκτός από τις δραστηριότητες που διεξάγει η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων στην Ανατολική Μεσόγειο σε «αδειοδοτημένα τεμάχια» από την «ΤΔΒΚ», διεξάγει γεώτρηση και σε τεμάχιο που «αδειοδοτήθηκε» από την Τουρκία, ο Ντομέζ ανέφερε: «Στα πλαίσια της συμφωνίας με την Λιβύη, καθορίσαμε το 7 αδειοδοτημένο τεμάχιο. Η Τουρκική εταιρεία πετρελαίου αιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γενική Διεύθυνση ορυκτών και υδρογονανθράκων ζητώντας άδεια για δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων εκεί. Υπάρχει νομική διαδικασία, η διαδικασία ανακοινώσεων και ανακηρύξεων θα διαρκέσει γύρω στους τρεις μήνες. Μετά από αυτό, αν δεν υπάρχει αίτημα από κάποιο άλλο, η Τουρκική εταιρεία πετρελαίων, θα αρχίσει έρευνες υδρογονανθράκων σε αυτό το τεμάχιο. Μέσα σε 3-4 μήνες θα πραγματοποιήσουμε πρώτα σεισμικές έρευνες. Αφού αξιολογήσουμε τα στοιχεία, θα καθορίσουμε και την τοποθεσία. Με αυτή την συμφωνία, διευκρινίσαμε και τα σύνορα στην δυτική πλευρά της Ανατολικής Μεσογείου».

    Σημειώνοντας ότι το να πετύχουν την σταθερότητα και την ασφαλεία στη Λιβύη είναι προτεραιότητα, ο Ντονμέζ ανέφερε: «Οι ηγέτες και των δύο χωρών εξέφρασαν την άποψη ότι θα επεκτείνουν την συνεργασία τους στις έρευνες φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων. Θα υπάρχουν αρκετές εργασίες σε υποδομές και υπερδομές».

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκική Εταιρεία πετρελαίου έχει γίνει ένας ισχυρός παίκτης στις έρευνες υδρογονανθράκων και στις γεωτρήσεις στην περιοχή, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι έχουν σχεδιασμένες εργασίες με την Αλγερία πριν την επιδημία και αυτές οι συνομιλίες θα συνεχιστούν. Υπενθύμισε ότι το γεωτρύπανο Φατίχ θα αρχίσει την γεώτρησή του στα μέσα του Ιουλίου στη Μαύρη θάλασσα.

    (ΔΨ)

    [03] «Σκοπός μας είναι η επίλυση των προβλημάτων στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο βάσει του διεθνούς δικαίου», ισχυρίζεται ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας

    Η Milliyet (07.06.20) γράφει ότι ο Τούρκος Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ισχυρίστηκε ότι επιθυμούν να επιλύσουν τα προβλήματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω του διεθνούς δικαίου, προσθέτοντας: «Ο σκοπός μας είναι να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα, χωρίς κανένας να προκαλεί κανέναν, χωρίς κανένας να παραβιάζει τα δικαιώματα κανενός με ειρηνικές διαδικασίες».

    Αναφερόμενος στην συνάντηση που είχε πρόσφατα με τους Διοικητές του Τουρκικού Στρατού ξηράς, θαλάσσης και αέρος, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι εκτός από όλες τις δραστηριότητές του οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν καθήκον να προστατεύσουν και τα συμφέροντα, τα δικαιώματα και τα ενδιαφέροντα της Τουρκίας στη «Μπλε πατρίδα» και στους αιθέρες της. Υποστήριξε και τα εξής: «Ως Τουρκία, ως ένοπλες δυνάμεις, επιθυμούμε την επίλυση όλων των προβλημάτων μας στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο βάσει του διεθνούς δικαίου. Ας επιλύσουμε όλα τα προβλήματα, μέσα στο πλαίσιο της καλής γειτνίασης σύμφωνα με τον διεθνή νόμο, μέσα στο πλαίσιο της ευγένειας και της αμοιβαίας αγάπης, στ βάση της καλής πρόθεσης, χωρίς κανένας να προκαλεί κανέναν, χωρίς κανένας να παραβιάζει τα δικαιώματος κανενός με οποιοδήποτε τρόπο, χρησιμοποιώντας ειρηνευτικές μεθόδους. Αυτός είναι ο σκοπός μας, η πρόθεση μας, η ειλικρινής προσπάθεια μας. Σε αυτό το πλαίσιο, και σύμφωνα με την συμφωνία που είχαμε με τον αξιόλογο ομόλογο μου κατά την συνάντηση μας, η αντιπροσωπεία μας μετέβη δύο φορές στην Αθήνα και είχε συναντήσεις εκεί. Μια φορά ήλθαν στην Τουρκία, συναντηθήκαμε εδώ. Με τον ίδιο τρόπο, αναμένουμε πάλι τους συνομιλητές μας στην Άγκυρα».

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία υποστηρίζει την συνέχιση αυτού του διαλόγου, ο Ακάρ υποστήριξε: «Ό,τι μας αναλογούσε μέχρι σήμερα το πράξαμε και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε και από εδώ και πέρα. Αλλά από την άλλη πλευρά, είμαστε αποφασισμένοι, άκρως αποφασισμένοι και ικανοί να υπερασπιστούμε και να επαγρυπνήσουμε για τα δικαιώματα, ενδιαφέροντα και συμφέροντα της Τουρκικής Δημοκρατίας, του αξιέπαινου έθνους μας, του λαού μας των 83 εκατομμυρίων. Είμαι υποχρεωμένος να πω και αυτό. Σε καμία περίπτωση δεν είναι απειλή σε κανένα, σε καμία περίπτωση δεν είναι πρόκληση. Εμείς, μόνο λέμε, ότι από την μια πλευρά αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να επιλυθούν στο πλαίσιο των σχέσεων της καλής γειτνίασης με ειρηνικές μεθόδους και ότι οι συναντήσεις και η συνέχισή τους θα συμβάλει σημαντικά σ' αυτό, από την άλλη πλευρά, ως Τουρκική Δημοκρατία και ως τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, λέμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας, τα συμφέροντα μας και τα ενδιαφέροντα μας και ότι έχουμε την ισχύ να το πράξουμε. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, ευχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε αυτές τις συναντήσεις μας και αν συνεχίσουμε τις συναντήσεις μας μαζί με τον αξιόλογο ομόλογο μου, τον αξιότιμο υπουργό άμυνας και αν βρούμε λύση, θα είμαστε ευτυχείς. Αυτό είναι το αποτέλεσμα που επιθυμούμε».

    Τονίζοντας ότι η στάση της Τουρκίας στην Κύπρο είναι ξεκάθαρη, ο Ακάρ ισχυρίστηκε: «Έχουμε τις πολιτικές μας που ακολουθούμε εδώ και χρόνια. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η Κύπρος είναι το εθνικό μας θέμα. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι εκεί δεν υπάρχει με κανένα τρόπο θέμα τετελεσμένων. Ας επιλύσουμε μέσω διαπραγματεύσεων και συνομιλιών με ότι ειρηνευτικές μεθόδους χρειάζεται το διεθνές δίκαιο. Ο σκοπός μας και η προσπάθεια μας είναι αυτή».

    (ΔΨ)

    [04] Ο Τσελίκ κατηγορεί την Ελλάδα για αύξηση της έντασης

    Η Yenisafak (08.06.20) γράφει ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνόντας Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ επέκρινε τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, καλώντας τον να μην κάνει «τέτοιου είδους αστεία» τα οποία μπορεί να γυρίσουν στο τέλος εναντίον της Ελλάδας.

    Ο Παναγιώτουπολος είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη, σε περίπτωση που εξωθηθεί, σε στρατιωτική εμπλοκή με την Άγκυρα.

    Ο Τσελίκ, που μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνεδρίαση του ΑΚΡ, συνέστησε να μην γίνονται αστεία περί στρατιωτικής σύγκρουσης, καθώς, όπως τόνισε, η Τουρκία διαθέτει έναν από τους ισχυρότερους στρατούς παγκοσμίως. Κατηγόρησε την Ελλάδα πως με αυξάνει την ένταση με δηλώσεις αξιωματούχων της και πρόσθεσε: «Η Τουρκία είναι κράτος δικαίου. [...] Όλοι γνωρίζουν ότι ο τουρκικός στρατός είναι ένας από τους ισχυρότερους στρατούς στον κόσμο και ότι είναι αναμφισβήτητη η ισχύς και η αποφασιστικότητά του. [...] Λέμε στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών να μην κάνει τέτοια κακά αστεία», είπε.

    (ΚΣ)

    [05] Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν και Τραμπ

    To τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (09.06.20, AA ) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Αμερικανός ομόλογος του, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία.

    Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Ντόναλντ Τραμπ συζήτησαν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις και άλλα θέματα που αφορούν εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, την Συρία και την Λιβύη.

    (ΚΣ)

    [06] Ο Εκπρόσωπος Τύπου το ΑΚΡ κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία για καταστροφή Ισλαμικών μνημείων

    Η Yenisafak (07.06.20) γράφει ότι σε ανάρτηση του στον twitter, ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνόντας Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ καταδίκασε την ανύψωση βυζαντινής σημαίας στο τζαμί που βρίσκεται στο χωριό Τούζλα, στην Λάρνακα.

    «Η ελληνική διοίκηση πρέπει να σταματήσει την εχθρότητα έναντι του Ισλάμ. Όσοι ενθαρρύνουν την εχθρότητα προς το Ισλάμ σύντομα θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκαλούνται από τους φασιστές που προστατεύουν», ανέφερε.

    Η εφημερίδα αναφέρει στο δημοσίευμα πως «οι επιθέσεις στην Ελληνοκυπριακή πλευρά ενάντια σε Ισλαμικά μνημεία συνεχίζονται εδώ και μία βδομάδα» αναφερόμενη και στην επίθεση που έγινε ενάντια στο Κοπρουλού Τζαμί στην Λεμεσό.

    Εξάλλου σύμφωνα με την Yenisafak (08.06.20) μιλώντας μετά από συνεδρίαση του ΑΚΡ ο Τσελίκ κατηγόρησε επίσης την Ελληνοκυπριακή πλευρά πως «συστηματικά καλλιεργεί την εχθρότητα ενάντια στο Ισλάμ και στους Τούρκους».

    (ΚΣ)

    [07] Εξελίξεις για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς

    Η Yeni Safak (09.06.20) γράφει ότι το θέμα του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς βρίσκεται πάλι στην ατζέντα και γράφει ότι η ακύρωση της απόφασης του Συμβουλίου Υπουργών με ημερομηνία 24 Νοεμβρίου 1934 σχετικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τζαμί σε μουσείο. Το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει την υπόθεση στη δίκη στις 2 Ιουλίου, γράφει η ημερομηνία, η οποία υποστηρίζει πως υπάρχουν στοιχεία που θέτουν την απόφαση που είχε ληφθεί το 1934 υπό αμφισβήτηση, όπως το γεγονός ότι δεν δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα του κράτους και ότι την υπογράφει ο Μουσταφά Κεμάλ ως Ατατούρκ. Ωστόσο το επώνυμο Ατατούρκ το είχε επίσημα υιοθετήσει στις 27 Νοεμβρίου 1934 και δεν είχε το νομικό δικαίωμα να υπογράφει νομικά έγγραφα στις 24 Νοεμβρίου.

    Η εφημερίδα (Yenisafak 09.06.20) γράφει επίσης ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνόντας Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι η απόφαση σχετικά με την Αγία Σοφία θα ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο Ερντογάν: «Δεν υπάρχει τίποτα που να πω σε αυτό το στάδιο. Αλλά αξιολογούμε τα μηνύματα των πολιτών μας», είπε.

    (ΚΣ)

    [08] Κιλιτσντάρογλου για Αγιά Σοφιά: Χρησιμοποιούν την θρησκεία για να κάνουν πολιτική

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Haberturk.com (09.06.20) γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επέκρινε τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνηση του για τις προσπάθειες αλλαγής του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς και είπε ότι χρησιμοποιούν την θρησκεία για να κάνουν πολιτική.

    ¨Η εξουσία βρίσκεται στα χέρια του Ερντογάν. Προσπαθεί να κάνει αυτό που δεν έχει γίνει τα τελευταία 18 χρόνια. Υπάρχει μια συνήθεια να ασκείται πολιτική χρησιμοποιώντας την θρησκεία», είπε.

    (ΚΣ)

    [09] Στους 19 οι νεκροί και στα 989 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία

    Το Ankara Anatolia (13.05.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο, μετά τη διεκπεραίωση 39,361 εργαστηριακών αναλύσεων, διαγνώσθηκαν 989 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ότι ακόμη 19 άτομα έχασαν την ζωή τους από τον ιό COVID-19. Επιπλέον 3,411 άτομα αποθεραπεύτηκαν.

    Με την εξέλιξη αυτή, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 171,121 ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 4,711. Μέχρι στιγμής διενεργήθηκαν 2,377,954 εργαστηριακοί έλεγχοι. Την ίδια στιγμή, 625 άτομα βρίσκονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 261 εξ αυτών είναι διασωληνωμένα ενώ συνολικά 141,380 άτομα αποθεραπευτήκαν και έλαβαν εξιτήριο από τον νοσοκομείο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Υγείας.

    Σε δηλώσεις του ο Κοτζά ανέφερε ότι η χρήση μάσκας και η τήρηση απόστασης ανάμεσα στα άτομα έχει βοηθήσει στην μείωση των κρουσμάτων και ότι έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση των ατόμων που αποθεραπεύτηκαν.

    (ΚΣ)

    [10] Μεγάλη επιχείρηση σύλληψης υπόπτων για εμπλοκή στην FETO σε 22 επαρχίες της Τουρκίας

    Η Cumhuriyet (09.06.20) γράφει ότι σε 22 επαρχίες της Τουρκίας οργανώθηκε επιχείρηση για την σύλληψη μελών της οργάνωσης FETO / PDY εντός των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων και σημειώνει ότι 145 άτομα συνελήφθησαν στην επιχείρηση στη Σμύρνη. Όλοι οι συλληφθέντες, ανάμεσα στους οποίους είναι ανώτεροι αξιωματικοί αλλά και απλοί στρατιώτες, ανήκουν στην πολεμική αεροπορία.

    (ΚΣ)

    [11] Δεν συζητά για συμμαχίες πίσω από κλειστές πόρτες, δηλώνει το HDP

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Haberturk.com (08.06.20 ) γράφει ότι η συν-πρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματoς της Δημοκρατίας του Λαού HDP Περβίν Μπουλντάν, δήλωσε ότι κανείς δεν θα μπορεί πλέον να διεξάγει διαπραγματεύσεις συμμαχίας με το HDP πίσω από κλειστές πόρτες. «Οι λαοί μας δεν το δέχονται αυτό. Οι λαοί μας θέλουν μια διαφανή, ανοιχτή συμμαχία. Για αυτό, η πόρτα μας είναι ανοιχτή σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης», είπε.

    «Εάν η ειρήνη, η δημοκρατία, οι ελευθερίες θα έρθουν σε αυτήν τη χώρα, θα έρθουν με συμμαχίες όπου οι δυνάμεις της δημοκρατίας θα συναντηθούν και θα σχηματίσουν. Τώρα όλοι βλέπουν το HDP ως κόμμα και έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα για να μην κάνουν συμμαχίες μαζί μας στις προσεχείς εκλογές. Ας δούμε, μπορούμε να κάνουμε συμμαχίες με άλλους; Ένα κόμμα που ψηφίστηκε από εκατομμύρια ανθρώπους [...] θα ανοίξει το δρόμο για μια διαφανή και δημοκρατική συμμαχία που θα ανοίξει τις πόρτες της σε άλλα κόμματα. Όποιος θέλει ας έρθει, όποιο δεν θέλει ας μην έρθει, είναι τόσο απλό», είπε.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 9 June 2020 - 20:18:27 UTC