Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-05-22

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 88/2020 22.05.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Συμφωνία για σταδιακό άνοιγμα των οδοφραγμάτων
  • [02] Πληροφορίες περί επιθυμίας Ακιντζί για επίσπευση των «προεδρικών εκλογών»
  • [03] Από την 1η Ιουνίου θα επιτρέπεται να περνούν στα κατεχόμενα οι κάτοικοι της Πύλας
  • [04] Υπό αμφισβήτηση οι καλές προθέσεις του Τατάρ για άνοιγμα των οδοφραγμάτων
  • [05] Επικρίσεις Όζγιγιτ προς τη λεγόμενη κυβέρνηση για το θέμα των οδοφραγμάτων
  • [06] Ούτε χθες βρέθηκε κρούσμα κορωνοϊού στα κατεχόμενα μετά από 105 τεστ
  • [07] Για εμφάνιση δεύτερου κύματος πανδημίας προειδοποιεί ο λεγόμενος υπουργός υγείας
  • [08] Ερωτήματα Χάσγκιουλερ προς Όζερσαϊ σε σχέση με τον ΠΟΥ
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Αντίδραση του Τουρκικού ΥΠΕΞ για απόφαση της Τσεχικής Γερουσίας περί της γενοκτονίας των Αρμενίων
  • [02] Καταδίκη της μετάδοσης του ιταλικού τραγουδιού Bella Ciao αντί καλέσματος προσευχής σε τζαμιά στη Σμύρνη
  • [03] 510 άτομα συνελήφθησαν για «προκλητικές» αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • [04] Έγιναν τα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου στην Κωνσταντινούπολη
  • [05] Στους 27 νεκρούς και στα 961 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Συμφωνία για σταδιακό άνοιγμα των οδοφραγμάτων

    Κάτω από τον τίτλο «Συμφώνησαν επί της αρχής», η Vatan (22.05.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά την οποία αντάλλαξαν απόψεις για σταδιακή επανέναρξη των διελεύσεων μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών. Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν από την λεγόμενη προεδρία, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επί της αρχής ότι σε πρώτο στάδιο θα αρθούν οι περιορισμοί για τους Τουρκοκύπριους που εργάζονται, φοιτούν ή τυγχάνουν θεραπείας στις ελεύθερες περιοχές, για τους Ελληνοκύπριους και Μαρωνίτες που έχουν την μόνιμη κατοικία τους στα κατεχόμενα και για άτομα που είναι αναγκαίο να περάσουν για ανθρωπιστικούς λόγους.

    Σύμφωνα με την ενημέρωση, συμφωνήθηκε ότι σε πρώτο στάδιο άτομα που ανήκουν στις προαναφερθείσες κατηγορίες θα μπορούν να περνούν από σημεία στα οποία επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων, ενώ οι Τουρκοκύπριοι που φοιτούν στις ελεύθερες περιοχές θα μπορούν να χρησιμοποιούν το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και πάλι.

    Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης σε δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι οι εν λόγω διελεύσεις θα αρχίσουν στις 8 Ιουνίου 2020, ότι από τα άτομα που θα χρησιμοποιούν τα σημεία διέλευσης θα ζητείται πιστοποιητικό ότι έχουν κάνει τεστ για Covid-19 κατά τις τελευταίες τρεις μέρες με αρνητικά αποτελέσματα και ότι θα διεξάγονται τυχαία τεστ από τις αρχές της Δημοκρατίας.

    Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι συμφωνήθηκε να γίνει συνάντηση της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με την συμμετοχή της Τουρκοκύπριας γενικής συντονίστριας για τις τεχνικές επιτροπές, Μελτέμ Ονουρκάν Σαμανί και εκπροσώπου του Ελληνοκύπριου ηγέτη για καθορισμό οδικού χάρτη σε σχέση με τα βήματα που θα γίνουν στο εξής για διασφάλιση των διελεύσεων στην «κανονικότητα» αναλόγως της επιδημιολογικής κατάστασης.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα ενημερώσει σήμερα λεπτομερώς τον λεγόμενο πρόεδρο της «βουλής», την «κυβέρνηση» και τους προέδρους των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην «βουλή» για την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και θα αξιολογήσουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και τα βήματα που πρέπει να γίνουν σε σχέση με τις διελεύσεις.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Πληροφορίες περί επιθυμίας Ακιντζί για επίσπευση των «προεδρικών εκλογών»

    Κάτω από τον τίτλο «Θα παραιτηθεί ο Ακιντζί;» η Yeni Bak?s (22.05.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθεί σήμερα με τον «πρόεδρο» της λεγόμενης βουλής Τεμπερουκκέν Ουλούτσαϊ, τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσίν Τατάρ, τον ούτω καλούμενο υπουργό εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ και τους προέδρους των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην λεγόμενη βουλή.

    Επικαλούμενη πληροφορίες από αξιόπιστη πηγή στην λεγόμενη προεδρία, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ακιντζί θα ζητήσει την επίσπευση των λεγόμενων προεδρικών εκλογών για τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο και ότι σε περίπτωση που δεν γίνει δεχτό το αίτημά του θα υποβάλει παραίτηση εντός των προσεχών ημερών.

    Υπενθυμίζεται ότι οι «εκλογές» ήταν προγραμματισμένες για τις 26 Απριλίου 2020, αλλά αναβλήθηκαν για τις 11 Οκτωβρίου λόγω των μέτρων για τον Covid-19 με πρόταση της λεγόμενης κοινοβουλευτικής επιτροπής νομικών, πολιτικών υποθέσεων και εξωτερικών σχέσεων προς την ολομέλεια της «βουλής», η οποία ενέκρινε την εισήγηση με 41 θετικές ψήφους έναντι δύο αρνητικών. Σύμφωνα με την εισήγηση, ο Ακιντζί θα παραμείνει στα καθήκοντά του μέχρι την διεξαγωγή των «εκλογών».

    Αντίδραση κατά της απόφασης υπήρξε από τον πρόεδρο του Κόμματος της Αναγέννησης των εποίκων Ερχάν Αρικλί, ο οποίος υποστήριξε ότι η απόφαση είναι «αντισυνταγματική» και ότι σύμφωνα με το «άρθρο» 104 του «συντάγματος» η περίοδος που μπορεί να αναπληρώσει ο «πρόεδρος της βουλής» τον «πρόεδρο της δημοκρατίας» είναι μόνο 45 ημέρες. Ο Αρικλί καταχώρησε αγωγή στο «συνταγματικό δικαστήριο» κατά της επέκτασης της θητείας του Ακιντζί.

    Με το θέμα ασχολείται και η Diyalog (22.05.20), οι πληροφορίες της οποίας αναφέρουν ότι οι «προεδρικές εκλογές» θα είναι το κύριο θέμα της σημερινής συνάντησης κατά την οποία είτε θα καθοριστεί νέα ημερομηνία διεξαγωγής των «εκλογών» είτε δεν θα αλλάξει η 11η Οκτωβρίου. Μιλώντας στην εφημερίδα, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά πράγματα να γίνουν στην «χώρα» με πρώτο και κύριο την επανάκαμψη της οικονομίας. «Δεν είναι εύκολο να διεξαχθούν εκλογές. Αυτό σημαίνει να σταματήσει η οικονομία», σημείωσε ο Τατάρ ο οποίος δεν βλέπει θετικά την διεξαγωγή των «εκλογών» νωρίτερα από την καθορισμένη τους ημερομηνία.

    Υπενθυμίζοντας ότι οι «εκλογές» αναβλήθηκαν για τις 11 Οκτωβρίου με ψηφοφορία που έγινε στην «βουλή», ο Τατάρ είπε ότι δεν μπορεί να καταλάβει το γεγονός ότι τίθεται ξανά το θέμα στην ημερήσια διάταξη την ώρα που υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία για διεξαγωγή των «εκλογών». Ανέφερε και τα εξής:

    «Έγιναν συναντήσεις και συμφωνήθηκε η 11η Οκτωβρίου. Δεν συμφωνώ με τις απόψεις για διεξαγωγή των εκλογών ενωρίτερα. Υπάρχουν πολλά πράγματα να γίνουν σε αυτή την χώρα με πρώτο και κύριο την ομαλοποίηση της οικονομίας. Δεν είναι εύκολο πράγμα η διεξαγωγή εκλογών. Σημαίνει και ότι σταματά η οικονομία».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Από την 1η Ιουνίου θα επιτρέπεται να περνούν στα κατεχόμενα οι κάτοικοι της Πύλας

    Η Afrika (22.05.20) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την διευκόλυνση των διελεύσεων των Τουρκοκυπρίων που διαμένουν στην Πύλα προς τις κατεχόμενες περιοχές από την 1η Ιουνίου, νοουμένου ότι θα εφαρμόζουν τους όρους που θα καθορίσει το λεγόμενο υπουργείο υγείας.

    Σε γραπτή δήλωση που εξεδόθη μετά την χθεσινή συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου» σημειώνεται ότι στην 1η Ιουνίου θα τερματιστεί η πρακτική που είχε αποφασιστεί για τους κατοίκους της Πύλας στις 18 Μαρτίου 2020 στο πλαίσιο των μέτρων για τον Covid-19. Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι της Πύλας ήταν αναγκασμένοι να τίθενται σε καραντίνα για 14 μέρες σε περίπτωση που θα περνούσαν στα κατεχόμενα, επειδή μπορούσαν να κυκλοφορούν στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Υπό αμφισβήτηση οι καλές προθέσεις του Τατάρ για άνοιγμα των οδοφραγμάτων

    H K?br?s (22.05.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), Φικρί Ατάογλου υποστήριξε ότι τίθεται θέμα αμφισβήτησης των καλών προθέσεων του λεγόμενου πρωθυπουργού Ερσίν Τατάρ λόγω της δήλωσής του ότι ανέθεσε στον λεγόμενο υπουργό υγείας Αλί Πιλλί να προβεί σε ενέργειες για άνοιγμα των οδοφραγμάτων.

    Σε γραπτή του δήλωση χθες, ο Ατάογλου επεσήμανε ότι ένα τέτοιο θέμα θα μπορούσε να παραγκωνιστεί ή να μην έχει αποτέλεσμα με μη πραγματοποιήσιμες προσεγγίσεις και πρόσθεσε ότι η «κυβέρνηση» και ο «πρωθυπουργός» πρέπει να επιδείξουν καλή θέληση και να αρχίσουν επειγόντως διαβουλεύσεις με τον «πρόεδρο της δημοκρατίας» σε σχέση με τις «συνοριακές πύλες», κατά την έκφρασή του.

    Ο Ατάογλου ανέφερε ότι η πιο πάνω δήλωση Τατάρ δείχνει ότι ο «πρωθυπουργός» δεν είναι ενήμερος για τις διαδικασίες που ακολουθούνται για χρόνια ανάμεσα στον «βορρά και στον νότο», όπως χαρακτήρισε την κατεχόμενη και την ελεγχόμενη από την Δημοκρατία περιοχή.

    Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι της Πύλας μετά την λήψη μέτρων για αντιμετώπιση του Covid-19, ο Ατάογλου υπενθύμισε ότι στις 7 Μαΐου, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ είχε δηλώσει ότι δημιουργήθηκε μια φόρμουλα για τις διελεύσεις των διαμενόντων στην Πύλα προς τα κατεχόμενα και ότι θα έθετε την εν λόγω φόρμουλα στο «υπουργικό συμβούλιο». Υποστηρίζοντας ότι δεν έγινε δεχτή η φόρμουλα Όζερσαϊ και εγκαταλείφθηκε, ο Ατάογλου ισχυρίστηκε ότι ξεχάστηκαν τα προβλήματα του «λαού» της Πύλας που αφορούν την εργασία και το ψωμί του.

    Αναφερόμενος στα μέτρα επανόδου στην ομαλότητα στα κατεχόμενα, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα πλάνο και πρόγραμμα, γεγονός που δείχνει την αδυναμία της «κυβέρνησης», αφού όποιος φωνάξει παίρνει αυτό που θέλει ενώ οι υπόλοιποι εγκαταλείπονται.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Επικρίσεις Όζγιγιτ προς τη λεγόμενη κυβέρνηση για το θέμα των οδοφραγμάτων

    Η Vatan (22.05.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Τζεμάλ Όζγιγιτ, σε χθεσινή γραπτή του δήλωση, επέκρινε τους χειρισμούς της λεγόμενης κυβέρνησης συνασπισμού στα κατεχόμενα για το θέμα τους ανοίγματος των οδοφραγμάτων υποστηρίζοντας ότι πρέπει να συσταθεί μια επιτροπή υπό την αιγίδα του «προέδρου» και σε συνεργασία με την «κυβέρνηση» αλλά και την Δικοινοτική Επιτροπή για την Υγεία να γίνουν ενέργειες για το θέμα αυτό.

    Αμφισβητώντας την ειλικρίνεια της ενέργεια του λεγόμενου πρωθυπουργού Ερσίν Τατάρ ο οποίος ανέθεσε στον λεγόμενο υπουργό υγείας Αλί Πιλλί να έλθει σε επαφή με τον Υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, ο Όζγιγιτ είπε ότι αυτό ζήτημα πρέπει να τύχει χειρισμού από την Δικοινοτική Επιτροπή για την Υγεία. «Η προσδοκία της κοινότητας σε ένα τέτοιου είδους σημαντικό ζήτημα είναι ότι είναι καθήκον και υποχρέωση να παράγει λύσεις στα αδιέξοδα και όχι να δημιουργεί αδιέξοδα».

    Ο Όζγιγιτ συνεχίζοντας, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των «αρμόδιων αρχών» των δύο πλευρών, να γίνει ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων, να επιταχυνθούν οι εργασίες της Δικοινοτικής Επιτροπής και να ληφθεί από κοινού μια απόφαση για το θέμα.

    (ΑΚ)

    [06] Ούτε χθες βρέθηκε κρούσμα κορωνοϊού στα κατεχόμενα μετά από 105 τεστ

    H K?br?s (22.05.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι χθες διενεργήθηκαν 105 τεστ για Covid-19 στα κατεχόμενα και δεν βρέθηκε κανένα νέο κρούσμα. Σε γραπτή δήλωση, ο Πιλλί ανέφερε ότι τα τεστ έγιναν σε άτομα που μετέβησαν σε νοσοκομεία, εργαζόμενους στον τομέα των τροφίμων και καταστηματάρχες. Σύμφωνα με τον Πιλλί, μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν 30,902 τεστ και βρέθηκαν 108 κρούσματα κορωνοϊού, από τα οποία τα 104 πήραν εξιτήριο και τα τέσσερα έχουν αποβιώσει.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Για εμφάνιση δεύτερου κύματος πανδημίας προειδοποιεί ο λεγόμενος υπουργός υγείας

    Η Vatan (22.05.20) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Ο Πιλλί προειδοποιεί για δεύτερο κύμα πανδημίας», στεγάζει δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού υγείας Αλί Πιλλί ο οποίος προειδοποίησε για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, υποστηρίζοντας ότι παρόλο που εδώ και βδομάδες γίνονται διαγνωστικά τεστ χωρίς να υπάρχουν νέα κρούσματα, εντούτοις αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιστατικά και κάλεσε τον κόσμο να λαμβάνει μέτρα όπως η χρήση μάσκας. «Αν λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, δεν θα υπάρξει δεύτερο κρούσμα, αλλά και να υπάρξει θα είναι ελαφρύ», υποστήριξε.

    Προειδοποιώντας τον κόσμο ότι έχει χαλαρώσει στο θέμα της εφαρμογής των μέτρων, ο Πιλλί υποστήριξε ότι το 70% του πληθυσμού στην τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν φορεί μάσκα αλλά ούτε και εφαρμόζει τους κανόνες για τήρηση αποστάσεων.

    Σε δήλωση στο «τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων» («ΤΑΚ»), ο Πιλλί επανέλαβε ότι μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα από τις 10 Μαρτίου συνολικά 31,000 εργαστηριακές εξετάσεις. Διαβεβαίωσε ότι παρόλο που εδώ και βδομάδες τα κρούσματα στα κατεχόμενα είναι μηδενικά, θα συνεχίσουν όπως είπε να διενεργούν εργαστηριακές εξετάσεις ενόσω η πανδημία συνεχίσει να υπάρχει στον υπόλοιπο κόσμο.

    Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το θέμα του ανοίγματος των οδοφραγμάτων, ο Πιλλί υποστήριξε ότι δεν έχει έρθει σε επαφή με τον «Ελληνοκύπριο ομόλογό του», όπως αποκάλεσε τον Υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, αλλά ισχυρίστηκε ότι οι «αρμόδιοι για την υγεία» των δύο πλευρών έχουν έρθει σε επικοινωνία, ενώ για το θέμα, πρόσθεσε, εργάζεται και η Δικοινοτική Επιτροπή για την Υγεία. «Το θέμα με τα οδοφράγματα θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες», ανέφερε.

    Σχετικά με το θέμα της επανέναρξης των «πτήσεων» στα κατεχόμενα, ο Πιλλί είπε: «Φυσικά και θα αρχίσουν οι πτήσεις. Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα κλεισμένοι. Όταν έρθει η μέρα, το υπουργείο υγείας δεν θα κάνει υποχωρήσεις στο θέμα αυτό σχετικά με τα μέτρα, αλλά προς το παρών δεν είναι δυνατόν να μιλήσουμε για κάποια ημερομηνία».

    Αναφορικά με το κατά πόσον θα ανοίξουν τα σχολεία στα κατεχόμενα, ο λεγόμενος υπουργός υγείας είπε ότι τα σχολεία στα κατεχόμενα δεν θα ανοίξουν την τρέχουσα σχολική χρονιά και πρόβαλε το επιχείρημα ότι είναι αποδεδειγμένο ότι σε όλες τις χώρες που προχώρησαν στο άνοιγμα των σχολείων, σημειώθηκε αύξηση στα κρούσματα.

    Αναφορικά με το θέμα για ανέγερση «νοσοκομείου» στα κατεχόμενα για την πανδημία, ο Πιλλί υποστήριξε ότι δεν έχουν παραιτηθεί από την σχέδιο αυτό και εξήγησε ότι το νέο «νοσοκομείο» που θα ανεγερθεί δεν θα είναι «νοσοκομείο» μόνο για την πανδημία. Στη συνέχεια υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή στα κατεχόμενα υπάρχουν 70 αναπνευστήρες ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι τον Ιούνιο στόχος τους είναι να αυξήσουν τους αναπνευστήρες σε 159.

    (ΑΚ)

    [08] Ερωτήματα Χάσγκιουλερ προς Όζερσαϊ σε σχέση με τον ΠΟΥ

    Η K?br?s (22.05.20) γράφει ότι ο ακαδημαϊκός Μεχμέτ Χάσγκιουλερ, ο οποίος ξεκίνησε εκστρατεία συλλογής υπογραφών για να καταστεί το κατοχικό καθεστώς μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ζήτησε λεπτομερή πληροφόρηση από τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ για την δήλωσή του ότι το καθεστώς είχε αποταθεί και στο παρελθόν για να καταστεί μέλος του ΠΟΥ, αλλά δεν έγινε δεχτή η αίτησή του. Ο Χάσγκιουλερ υποστήριξε ότι μετά από έρευνα που διενήργησε ο ίδιος διαπίστωσε ότι οι «κρατικοί αξιωματούχοι» δεν υπέβαλαν ποτέ αίτηση για να καταστούν μέλη του ΠΟΥ.

    «Γι' αυτό, στο πλαίσιο του νόμου περί δικαιώματος ενημέρωσης, αποτάθηκα γραπτώς και ζήτησα εξηγήσεις. Θέλω να ξέρω πότε και εκ μέρους ποιων υποβλήθηκε αίτηση», ανέφερε ο Χάσγκιουλερ.

    Σημείωσε μάλιστα ότι γνωρίζει πως αίτηση για το μη κυβερνητικό σκέλος του ΠΟΥ είχε υποβάλει η τουρκοκυπριακή ένωση γιατρών, αλλά όχι η «ΤΔΒΚ».

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Αντίδραση του Τουρκικού ΥΠΕΞ για απόφαση της Τσεχικής Γερουσίας περί της γενοκτονίας των Αρμενίων

    H Yenisafak (22.05.20) γράφει ότι το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την απόφαση που υιοθέτησε η Γερουσία της Τσεχικής Βουλής στις 20 Μαΐου με την οποία οι Τσέχοι καταδίκασαν την Αρμενική γενοκτονία του 1915.

    «Το γεγονός ότι η απόφαση λήφθηκε σε ένα περιβάλλον όπου λίγα μέλη της Γερουσίας ήταν παρόντα λόγω της κατάστασης που επικρατεί με την πανδημία, δείχνει πονηρές προθέσεις πίσω από την απόφαση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί τίποτε περισσότερο από συζήτηση για τα «γεγονότα του 2015», όπως καθορίστηκε από τα άρθρα 173 και 231 από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με απόφαση που αυτό έλαβε το 2015 και η οποία επαναλήφθηκε το 2017.

    «Προσπάθειες να καθοριστεί ένα ιστορικό γεγονός με βάση τα συμφέροντα της πολιτικής και με συγκεκριμένες ομάδες δεν είναι αποδεκτές», αναφέρεται στην ανακοίνωση όπου το Τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί το Κοινοβούλιο της Τουρκίας να σεβαστεί της Συνθήκη της Λωζάννης, τις αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων και τις παρούσες πηγές του διεθνούς νόμου.

    (ΚΣ)

    [02] Καταδίκη της μετάδοσης του ιταλικού τραγουδιού Bella Ciao αντί καλέσματος προσευχής σε τζαμιά στη Σμύρνη

    Υπό τον τίτλο «Μεγάλη αντίδραση σε ασέβεια σε τζαμιά», η Hurriyet (22.05.20, Hurriyet) γράφει ότι προκλήθηκε μεγάλη αντίδραση όταν κάποιοι έσπασαν τον κώδικα στο κεντρικό σύστημα μερικών τζαμιών στη Σμύρνη και αντί να ακουστεί το κάλεσμα για προσευχή την Τετάρτη το απόγευμα από τα μεγάφωνα πολλών τζαμιών στην Σμύρνη, ακούστηκε το τραγούδι Bella Ciao.

    Πολιτικοί, ο Δήμαρχος της Σμύρνης και ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών υποθέσεων ζήτησαν την άμεση σύλληψη αυτών που διέπραξαν την «προκλητική ενέργεια». Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα άρχισε έρευνα για το επεισόδιο. Ενώ ανοίχθηκε έρευνα και για όσους έκαναν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το επεισόδιο. Εν τω μεταξύ, η έδρα του μουφτή στην Σμύρνη προχώρησε σε μήνυση στην Εισαγγελία της Σμύρνης.

    Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών υποθέσεων Αλί Ερμπάς, σε ανάρτησή του στο Twitter, δήλωσε ότι αυτή η απεχθές πράξη δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η πράξη έπληξε βαθιά όλους τους μουσουλμάνους κατά τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού. Πρόσθεσε ότι η έρευνα, που ξεκίνησε, αφορά και όσους κοινοποίησαν με βίντεο ή επαίνεσαν αυτή την απεχθή πράξη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Ο Τουντς Σογιέρ, ο δήμαρχος της Σμύρνης, που θεωρείται προπύργιο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ανέφερε ότι το περιστατικό λύπησε όλους τους κάτοικους της Σμύρνης, υπογραμμίζοντας ότι σκοπός των δραστών ήταν να χαλάσουν την ενότητα του λαού. Τέλος, καταδίκασε αυτούς που διέπραξαν αυτή την προβοκατόρικη πράξη.

    Καταδικάζοντας το περιστατικό, ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), δήλωσε ότι επικρίνουν έντονα αυτούς που διέπραξαν αυτό το απεχθές γεγονός, τονίζοντας ότι σίγουρα θα βρεθούν οι δράστες.

    Ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Οζγκούρ Οζέλ δήλωσε ότι ήταν μια προβοκατόρικη πράξη και ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις επιπτώσεις για αυτούς που το διέπραξαν.

    (ΔΨ)

    [03] 510 άτομα συνελήφθησαν για «προκλητικές» αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

    Ο τηλεοπτικός σταθμός CnnTurk (21.05.20) μεταδίδει ότι το Τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι έχουν εξεταστεί τις τελευταίες 65 ημέρες 10 χιλιάδες 111 λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που έχουν κάνει προκλητικές και αβάσιμες αναρτήσεις σχετικά με τον νέο ιό Covid-19.

    Σε ανάρτησή του στο Twitter, το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι έχουν συλληφθεί 510 από τα 1105 άτομα, που έχουν καθορισθεί ύποπτα μετά από τον έλεγχο σε 10 χιλιάδες 111 λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημοσιεύει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ηaberurk (21.05.20).

    (ΔΨ)

    [04] Έγιναν τα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου στην Κωνσταντινούπολη

    H Yenisafak (22.05.20) γράφει ότι το νέο νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης εγκαινιάστηκε χθες με μια τελετή στην οποία συμμετείχε ο τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σχίνο Άμπε μέσω τηλεδιάσκεψης.

    Μιλώντας στα εγκαίνια ο Ερντογάν ανέφερε ότι το γεγονός ενισχύει την Τουρκο-ιαπωνική φιλία που έχει βαθιές ρίζες. Είπε ακόμα ότι το νοσοκομείο αποτελεί ένα μνημείο περηφάνιας τόσο όσον αφορά την αισθητική, όσο και την τεχνολογία και τις υποδομές του.

    Το νοσοκομείο μπορεί να εξυπηρετήσει 35,000 ασθενείς την ημέρα και θα παίξει σημαντικό ρόλο στον αγώνα ενάντια στον ιό COVID-19, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

    Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την χαρά του για το νέο νοσοκομείο.

    Οι εργασίες για το νοσοκομείο που ονομάζεται «Άνθος Πεύκου και Κερασιού» αναπτύχθηκε σε συνεργασία της Τουρκικής εταιρείας Ronesans και της ιαπωνικής Sojitz Corporation. Καταλαμβάνει εμβαδό 789,000 τετραγωνικών μέτρων. Διαθέτει 725 κλινικές, τέσσερεις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 456 κλίνες στις ΜΕΘ.

    (ΚΣ)

    [05] Στους 27 νεκρούς και στα 961 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Τουρκία

    Σύμφωνα με το Τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (22.05.20, AA), το Τουρκικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι εξαιτίας του Kovid-19 έχουν χάσει τη ζωή τους ακόμη 27 άτομα και τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 961, μετά τη διεκπεραίωση 33,633 εργαστηριακών αναλύσεων, προσθέτοντας ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Τουρκία είναι 4,249 και ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανήλθε στις 153,548.

    Με βάση τα δεδομένα του τελευταίου εικοσιτετράωρού, ο συνολικός αριθμός εργαστηριακών αναλύσεων που διεξήχθησαν στην Τουρκία μέχρι στιγμής είναι 1,729,988, ο συνολικός αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε ΜΕΘ είναι 820 και οι ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι είναι 424. Ενώ, ο αριθμός των ασθενών που αποθεραπεύτηκαν ανήλθε στις 114,990.

    Ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, σε ανάρτησή του στο Twitter, δήλωσε ότι παρόλο που έχει αυξηθεί ο αριθμός των εργαστηριακών αναλύσεων, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων διατηρείται στο ίδιο επίπεδο και ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται θεραπεία ολοέν α μειώνεται.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 22 May 2020 - 11:51:31 UTC