Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-05-20

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 86/2020 20.05.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Την «ετοιμότητα» της Τουρκοκυπριακής πλευράς εκφράζει ο Τατάρ για συνεργασία μεταξύ των «υπουργών υγείας» των δύο πλευρών για τον άνοιγμα των οδοφραγμάτων
  • [02] Έτοιμος να έρθει σε επαφή με τον Υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλώνει ο Πιλλί, κατ' εντολή του Τατάρ
  • [03] Συνάντησε αντιπροσωπεία των εργαζομένων στις ελεύθερες περιοχές ο Τατάρ
  • [04] Αμτζιάογλου: «Είμαστε αισιόδοξοι για το δημοσιονομικό μας μέλλον»
  • [05] Συνεχίστηκαν και χθες οι πυρκαγιές στα κατεχόμενα
  • [06] Δεν λειτουργούν δασικές κάμερες που αγοράστηκαν με χρηματοδότηση της ΕΕ
  • [07] Συνεχίζουν τα μηδενικά κρούσματα στα κατεχόμενα από σύνολο 108 εργαστηριακούς ελέγχων
  • [08] Αφέθηκε ελεύθερος ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης Κώμη Κεπήρ
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ο Ερντογάν προειδοποιεί τους νέους για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • [02] Στους 28 οι νεκροί και στα 1,022 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία
  • [03] Τσαβούσογλου και Μάας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και μίλησαν για τον Γερμανικό τουρισμό στην Τουρκία υπό το φως της πανδημίας
  • [04] Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τον κορωνοϊό για την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία;
  • [05] Η ελεύθερη έκφραση της σκέψης είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα των νέων, καταδεικνύει έρευνα
  • [06] H Τουρκία συνεχίζει τις συνομιλίες για συμφωνίες Swap

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Την «ετοιμότητα» της Τουρκοκυπριακής πλευράς εκφράζει ο Τατάρ για συνεργασία μεταξύ των «υπουργών υγείας» των δύο πλευρών για τον άνοιγμα των οδοφραγμάτων

    Σύμφωνα με την διαδικτυακή έκδοση της kibrispostasi (20.05.20), ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ εξέφρασε την ετοιμότητα της Τουρκοκυπριακής πλευράς για συνεργασία με την «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, για το θέμα των διελεύσεων μέσω οδοφραγμάτων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης πρωθυπουργίας, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για να υπάρξει από κοινού συνεργασία μεταξύ των «υπουργών υγείας» των δύο πλευρών για το θέμα των διελεύσεων.

    Ο Τατάρ είπε ότι ανέθεσε στον λεγόμενο υπουργό υγείας Αλί Πιλλί να αναλάβει αυτό το καθήκον και να πραγματοποιήσει επαφές με την ελληνοκυπριακή πλευρά, προκειμένου να γίνουν ενέργειες έτσι ώστε, αφού αξιολογηθεί η επιδημιολογική εικόνα στο νησί, να μπορέσουν να ανοίξουν τα οδοφράγματα το συντομότερο δυνατό.

    Στην ανακοίνωση της «πρωθυπουργίας», ο Τατάρ υπενθυμίζει το μεγάλο αριθμό αρθρογραφίας που υπάρχει τόσο στον Ελληνοκυπριακό Τύπο όσον και στον Τουρκοκυπριακό σχετικά με το θέμα του πότε και πως θα ανοίξουν τα οδοφράγματα αλλά και την ανάγκη για επιστροφή στην κανονικότητα. «Οι ρυθμίσεις στα οδοφράγματα όσον αφορά το θέμα των τελωνείων, την ασφάλεια και θέματα μετανάστευσης συνεχίζονται. Η αναστολή των διελεύσεων έγινε εξολοκλήρου εξαιτίας του προβλήματος που βιώσαμε με την πανδημία. Συνεπώς, κατ' εμάς, το άνοιγμα των οδοφραγμάτων αφήνεται εξολοκλήρου στην άποψη των ειδικών σε θέματα υγείας. Παρόλο που εμείς έχουμε μηδενίσει τα κρούσματα, εντούτοις συνεχίζει να υπάρχει ο κίνδυνος και γι' αυτό συνεχίζονται και τα μέτρα. Στην Ελληνοκυπριακή πλευρά από την άλλη τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα μειώθηκαν σε ένα, όμως και εκεί συνεχίζουν να εφαρμόζονται διάφορα μέτρα», ανέφερε.

    Υπογραμμίζοντας ότι ζήτησαν αρχικά από το «υπουργείο υγείας» να προβεί στις αναγκαίες επαφές για το θέμα, ο Τατάρ πρόσθεσε ότι ως «κυβέρνηση» και αφότου έχουν την έγκριση του «υπουργείου υγείας» είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στο θέμα του ανοίγματος των οδοφραγμάτων.

    Ο Τατάρ, επαναλαμβάνοντας ότι ανέθεσε στον «υπουργό υγείας» Αλί Πιλλί να διαβουλευθεί όσον αφορά στο θέμα αυτό, εξέφρασε τέλος την ευχή όπως οι δύο πλευρές επιδείξουν το αναγκαίο πνεύμα συνεργασίας για το θέμα αυτό που αφορά και τις δύο πλευρές, να συνεχίσουν να έχουν ως πρώτη προτεραιότητα το θέμα της υγείας και να πραγματοποιήσουν από κοινού επαφές για να μπορέσουν να ανοίξουν τα οδοφράγματα το συντομότερο δυνατό.

    (ΑΚ)

    [02] Έτοιμος να έρθει σε επαφή με τον Υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλώνει ο Πιλλί, κατ' εντολή του Τατάρ

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (Βrtk.net-20.05.20), ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί ανακοίνωσε ότι στα πλαίσια των «οδηγιών» που έχει λάβει από τον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ, είναι έτοιμος να αρχίσει επαφές με τον Υπουργό Υγείας της «Ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, αναφορικά με το θέμα των διελεύσεων από τη «νότια Κύπρος» προς τη «βόρεια Κύπρο» για τους «εργαζόμενους, τους φοιτητές και μαθητές και για σκοπούς υγείας».

    Ο Πιλλί υποστήριξε ότι προκειμένου να μην θυματοποιηθούν άλλο οι «πολίτες», έχουν προβεί σε ενέργειες για να μπορέσει να υπάρξει συνεργασία με αρμόδιους οργανισμούς στη «νότια» Κύπρο και πρόσθεσε ότι επιθυμούν να γίνουν από κοινού και ταυτόχρονες ενέργειες σχετικά με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων αλλά και να ληφθούν βήματα από κοινού τα οποία θα διασφαλίζουν τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής. «Προκειμένου να μην θυματοποιηθούν οι πολίτες», όπως είπε, θα πρέπει χωρίς να χαθεί άλλος χρόνος, οι αρμόδιοι στα υπουργεία υγείας των δύο πλευρών να ετοιμάσουν ένα σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη και την άποψη της Δικοινοτική Επιτροπή για την Υγεία». Ο Πιλλί υποστήριξε επίσης ότι είναι έτοιμος να έρθει σε επαφή με τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου.

    (ΑΚ)

    [03] Συνάντησε αντιπροσωπεία των εργαζομένων στις ελεύθερες περιοχές ο Τατάρ

    Ο παράνομος Bayrak (Βrtk-20.05.20) μεταδίδει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Ερσίν Τατάρ είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με αντιπροσωπεία των περίπου δύο χιλιάδων Τουρκοκυπρίων που εργάζονται στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές του νησιού.

    Μιλώντας εκ μέρους της αντιπροσωπείας, ο Ντερβίς Μπιλκγέ ανέφερε ότι οι περίπου 2,000 Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι στην «νότια Κύπρο», όπως χαρακτήρισε την ελεγχόμενη από την Δημοκρατία περιοχή, περνούν δύσκολη περίοδο εδώ και δύο μήνες λόγω του γεγονότος ότι είναι κλειστά τα οδοφράγματα εξαιτίας του κορωνοϊού, ότι στα κατεχόμενα άρχισε σιγά-σιγά να επανέρχεται η ζωή στην καθημερινότητά της, αλλά οι ίδιοι ως εργαζόμενοι στον «νότο» δεν συμπεριλήφθηκαν σε αυτό το πλαίσιο.

    «Αυτό που αναμένουμε από το κράτος μας είναι να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για να πηγαίνουμε στην εργασία μας και να αρθεί ο κίνδυνος να χάσουμε την δουλειά μας, διασφαλίζοντας κυρίως του ελέγχους υγείας στις διελεύσεις», σημείωσε ευχαριστώντας τον Τατάρ για την «ευαισθησία» που επιδεικνύει.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Τατάρ είπε ότι ως «κυβέρνηση» αξιολογούν το θέμα και σημείωσε ότι λήφθηκαν μέτρα για την πανδημία στην «χώρα», αλλά δεν υπάρχει κάτι άλλο που αφορά τον «νότο».

    Υποστήριξε και τα εξής ο Τατάρ: «[...] Αν θυμάστε, είχαν κλείσει κάποιες πύλες από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Όμως, εμείς πάντοτε πρέπει να αναπτύσσουμε τον διάλογο και μιαν αντίληψη που όταν έρθει η μέρα και ανοίξουν ξανά οι πύλες να μπορείτε να μεταβείτε και εσείς στην δουλειά σας. Αυτή την στιγμή φαίνεται ότι κατά τον τελευταίο μήνα εδώ σε εμάς δεν υπάρχει θετικό περιστατικό, παρά τις δεκάδες χιλιάδες τεστ που γίνονται. Επομένως, έχουμε αρχίσει γρήγορα την διαδικασία ομαλοποίησης».

    Σημειώνοντας ότι προτίθενται να έρθουν σε αμοιβαία επαφή με την «νότια Κύπρο», ο Τατάρ είπε ότι εξουσιοδότησε τον λεγόμενο υπουργό υγείας, Αλί Πιλλί να το κάνει αυτό και πρόσθεσε:

    «Του είπα: Προσπάθησε να έρθεις σε επαφή με τον ομόλογό σου και με ορισμένα αρμόδια άτομα. Κατά τον ίδιο τρόπο και ο υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ μπορεί να έρθει σε επαφή μέσω των Ηνωμένων Εθνών».

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι η ταλαιπωρία των εργαζόμενων στον «νότο» μπορεί να τερματιστεί με την αξιοποίηση όλων αυτών των πρωτοβουλιών σε μια περίοδο που δεν θα είναι πολύ μακρά.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Αμτζιάογλου: «Είμαστε αισιόδοξοι για το δημοσιονομικό μας μέλλον»

    Η Gunes (20.05.20), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Ενθαρρυντικά τα οικονομικά στοιχεία», στεγάζει δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού δημοσιονομικών Ολγκιούν Αμτζιάογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι διαφαίνεται να είναι ελπιδοφόρο το μέλλον για τα δημόσια οικονομικά του ψευδοκράτους, αφού, όπως ισχυρίστηκε, η πτωτική τάση στα «έσοδα του κράτους» οπισθοχώρησε από το 57% στο 41%.

    Σε χθεσινές του δηλώσεις στον παράνομο Μπαϋράκ, ο Αμτζιάογλου υποστήριξε ότι καταβάλλουν προσπάθειες για την καταβολή των συντάξεων μέχρι τις 22 Μαΐου. «Αν δεν είναι εφικτό να καταβληθούν στις 22 Μαΐου, τότε στις 27 και στις 29 Μαΐου θα καταβληθούν οι μισθοί σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στις κοινωνικές ασφαλίσεις».

    Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για το θέμα του «εσωτερικού δανεισμού», ο Αμτζιάογλου είπε ότι για το θέμα αυτό θα προβεί σε δηλώσεις ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ περί τα τέλη του μήνα.

    Αναφερόμενος στο θέμα της οικονομικής στήριξης που αναμένουν από την Τουρκία, ο Αμτζιάογλου υπενθύμισε την παγκόσμια οικονομική κρίση που υπάρχει και πρόσθεσε ότι συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις με την Τουρκία στο θέμα αυτό. «Τους έχουμε ενημερώσει ότι χρειαζόμαστε 3.3 δις ΤΛ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Η Τουρκία βρίσκεται δίπλα μας και είναι έτοιμη πάντα να μας παρέχει βοήθεια. Η Μητέρα Πατρίδα Τουρκία ήταν πάντοτε δίπλα μας ακόμη και όταν εμείς δεν θέλαμε βοήθεια και το ίδιο ισχύει και σήμερα. Βρισκόμαστε σε διαβούλευση σχετικά με τις ανάγκες μας. Βάλαμε στην ημερήσια διάταξη τα σχετικά στοιχεία. Περνούμε μια διαδικασία και ακόμη και σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία μας σκέφτεται. Αυτό το θέμα δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Η Τουρκία είναι δίπλα μας και κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί για αυτό. Και ενώ εμείς προχωρούμε στα δικά μας βήματα, θα φθάσουν και οι επιπρόσθετες πηγές στήριξης από την Τουρκία. Ο Τουρκοκυπριακός λαός δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει επιτυχώς την πανδημία χωρίς την στήριξη της Τουρκίας», κατέληξε ο λεγόμενος υπουργός.

    Υπενθυμίζοντας ότι την 1η Ιουνίου θα γίνουν ανοίγματα στον τουρισμό και θα λειτουργήσουν ξενοδοχειακές μονάδες και καζίνο, ο Αμτζιάογλου απάντησε και σε ερώτηση για το ποιοι θα μπορούν να εισέρχονται στα καζίνο. «Εδώ δεν ζουν μόνο πολίτες της ΤΔΒΚ. Ζουν επίσης περισσότεροι από 50,000 ξένοι εργάτες και φοιτητές», είπε. Πρόσθεσε επίσης ότι τουλάχιστον οι τουριστικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να εργαστούν με τον εγχώριο τουρισμό και ισχυρίστηκε ότι εργάζονται και καταβάλλουν προσπάθειες για να κάνουν τα πρώτα βήματα για το διεθνές άνοιγμα μόλις τα σύνορα των χωρών ανά το παγκόσμιο ανοίξουν.

    (ΑΚ)

    [05] Συνεχίστηκαν και χθες οι πυρκαγιές στα κατεχόμενα

    Κάτω από τον τίτλο «Καήκαμε, γίναμε στάχτη», η K?br?s (20.05.20) αναφέρεται πρωτοσέλιδα στις πυρκαγιές που αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στα κατεχόμενα τις τελευταίες μέρες. Χθες το πρωί ξέσπασε πυρκαγιά σε καφέ που βρίσκεται κοντά στον Άγιο Ιλαρίωνα λόγω βραχυκυκλώματος στον ηλεκτρικό πίνακα. Η εξάπλωση της φωτιάς εμποδίστηκε λόγω του ότι έγινε γρήγορα αντιληπτή. Κάηκαν δέντρα που βρίσκονταν μέσα σε έκταση δύο στρεμμάτων και υπέστησαν ζημιές πολλά αντικείμενα που υπήρχαν στην αποθήκη του καφέ.

    Εξάλλου, πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή του χωριού Άγιος Ιάκωβος στο Τρίκωμο έκαψε ξηρά χόρτα, κριθάρι, ελιές και χαρουπιές σε έκταση 500 στρεμμάτων, ενώ δύο πυρκαγιές στην περιοχή του χωριού Γαστριά έκαψαν επίσης ελιές, χαρουπιές και άγρια βλάστηση. Οι φωτιές στα Γαστριά φαίνεται να έχουν προκληθεί από σπίθα προερχόμενη από τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό που βρίσκεται στην περιοχή.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Δεν λειτουργούν δασικές κάμερες που αγοράστηκαν με χρηματοδότηση της ΕΕ

    Η Afrika (20.05.20) γράφει ότι το μέλος του διοικητικού συμβουλίου των Τουρκοκυπρίων δασολόγων, Ερτζιάν Ποϊράζ δήλωσε ότι βρίσκονται εκτός λειτουργίας από το 2012 οι κάμερες του συστήματος παρακολούθησης των δασών στα κατεχόμενα για πρόληψη των πυρκαγιών. Το σύστημα εγκαταστάθηκε το 2009 με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Natura 2000 και καλύπτει μια περιοχή από τον Λιμνίτη μέχρι την Καρπασία, ανέφερε ο Ποϊράζ σε δηλώσεις στην Genc TV.

    Είπε ότι η εταιρεία που εγκατέστησε το σύστημα ήρθε από την Τουρκία, προσέφερε τεχνική υποστήριξη για επιδιόρθωση βλαβών για μερικά χρόνια και σταμάτησε την παροχή των υπηρεσιών της μετά την συμπλήρωση της περιόδου εγγύησης του έργου. Πρόσθεσε και τα εξής ο Ποϊράζ:

    «Μετά το 2012 είχαν μείνει 3-4 κάμερες. Ενώ αυτή την στιγμή τέθηκε εντελώς εκτός λειτουργίας [το σύστημα]. Έγιναν προσπάθειες ανανέωσής του. Ζητήθηκε βοήθεια από το Τμήμα Δασών της Τουρκίας. Έκανε μελέτες. Η πληροφόρηση που δόθηκε στο τμήμα είναι ότι οι κάμερες αυτές έπαψαν να ισχύουν. Το πρόγραμμα (software) είναι παλιό και πρέπει να ανανεωθούν τα μηχανήματα. Με χρηματοδότηση της ΕΕ αυτό το σύστημα κόστισε 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Όμως, δεν έγινε οποιαδήποτε προσπάθεια για να έχει διάρκεια. Δεν υπάρχει προσωπικό στο γραφείο. Δεν κατέστη δυνατό να εξευρεθεί μια εταιρεία που θα μπορούσε να παρέχει τεχνική στήριξη. Επειδή μετά την συμπλήρωση της περιόδου της εγγύησης δεν έρχεται η εταιρεία που ερχόταν από την Τουρκία και παρείχε υπηρεσίες, έκαναν μιαν μελέτη το τμήμα δασών και το Τμήμα Δασών της Τουρκίας για να καταστεί δυνατή η ενεργοποίησή τους και πάλι και μας είπαν ότι τα μηχανήματα δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν».

    Εξάλλου, η Yeni Duzen (20.05.20) γράφει ότι ο διευθυντής του «τμήματος δασών» Τζεμίλ Καρζάογλου ανέφερε ότι οι εν λόγω κάμερες έμειναν εκτός λειτουργίας επειδή δεν υπάρχει εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό και ότι διεξάγονται νέες μελέτες για μη επανδρωμένες κάμερες παρακολούθησης, αλλά δεν κατέστη δυνατή η εφαρμογή του έργου. Είπε ότι οι κάμερες ήταν ένα έργο που έγινε με στήριξη της ΕΕ το 2010, ότι το καθεστώς διεύρυνε το σύστημα αυξάνοντας τις κάμερες στις 16 και έφτιαξε νέο κτίριο και γραφείο και ότι δεν κατέστη δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας του συστήματος επειδή δεν τους δόθηκαν τεχνικοί που να μπορούν να λειτουργήσουν και να διαχειριστούν το σύστημα.

    Ο Καρζάογλου ανέφερε επίσης ότι βρίσκονται σε επικοινωνία με την Τουρκία για αποστολή εξοπλισμού και ότι πρέπει να τους σταλεί ψηφιακός εξοπλισμός και στελέχη που να μπορούν να τον χειρίζονται. Σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν εκπλήσσεται με τις πυρκαγιές διότι δεν καθαρίζονται τα άγρια χόρτα και τα γυάλινα μπουκάλια που βρίσκονται στην άκρη του δρόμου, ο Καρζάογλου υποστήριξε:

    «Εμείς προκαλούμε τις πυρκαγιές. Ο καθένας να κάνει αυτό που του αναλογεί. Τότε δεν θα προκαλούνται πυρκαγιές. Δεν είναι προτεραιότητά μας το πυροσβεστικό ελικόπτερο. Πρώτα ας παρέχουμε τις επίγειες υπηρεσίες, να πάρουμε μέτρα για να μην προκαλούνται πυρκαγιές και μετά να νοικιάσουμε ελικόπτερο. Αν αφιερώσουμε 5 εκατομμύρια ΤΛ τον μήνα δεν θα προκαλούνται πυρκαγιές. Οι άκρες των δρόμων δεν φαίνονται από τα αγριόχορτα. [...]»

    Μιλώντας για το θέμα, ο λεγόμενος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Ερκούτ Σαχαλί ανέφερε ότι δεν είναι σωστό να συζητείται το θέμα της επιδιόρθωσης των καμερών που παραμένουν ανενεργές από το 2012. Ο Σαχαλί εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσε να εγκατασταθεί ένα παρόμοιο σύστημα γρήγορης επέμβασης, αλλά με χαμηλότερο κόστος.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Συνεχίζουν τα μηδενικά κρούσματα στα κατεχόμενα από σύνολο 108 εργαστηριακούς ελέγχων

    Η Vatan (20.5.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί, σε χθεσινές του δηλώσεις είπε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν συνολικά 108 εργαστηριακές εξετάσεις χωρίς να εντοπιστεί κάποιο θετικό κρούσμα COVID-19 στα κατεχόμενα

    Σε γραπτή δήλωση του Πιλλί αναφέρει ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 108, ενώ κανένας ασθενής δεν νοσηλεύεται στα κατεχόμενα.

    (ΑΚ)

    [08] Αφέθηκε ελεύθερος ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης Κώμη Κεπήρ

    Η Afrika (20.05.20) γράφει ότι αφέθηκε ελεύθερος χθες ο λεγόμενος δήμαρχος της κατεχόμενης Κώμη Κεπήρ, Αχμέτ Σεννάρογλου, ο οποίος είχε συλληφθεί μαζί με τον οδηγό του με την κατηγορία της απειλής για χρήση βία. Μαζί με τον Σεννάρογλου αφέθηκε ελεύθερος και ο οδηγός του μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ο Ερντογάν προειδοποιεί τους νέους για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

    Υπό τον τίτλο «Προειδοποίηση Ερντογάν προς νέους για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», η Aksam (20.05.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους νέους να είναι ξύπνιοι για τους ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Σε μήνυμα προς τους νέους μέσω τηλεδιάσκεψης για την 101η επέτειο της 19ης Μαΐου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι αναμένει από την νεολαία τους να είναι άγρυπνη προς τους προβοκάτορες που κρύβονται πίσω από ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (19.05.20, AA), ο Ερντογάν ανέφερε ότι θα συνεχίσουν να είναι κοντά στους νέους από τον αθλητισμό μέχρι τις καλές τέχνες και από την επιστήμη μέχρι την πολιτική και ευχαρίστησε όλους τους νέους που έχουν κάνει θυσίες στην περίοδο της επιδημίας. Υπάρχουν όμως, πρόσθεσε, και αυτοί που έχασαν τους δεσμούς τους με το έθνος, όπως στο Βαν και στα Άδανα, και έχουν την ίδια νοοτροπία με αυτούς που ξεσηκώθηκαν στα γεγονότα του Γκεζί με την δικαιολογία ότι διαμαρτύρονταν για τα δέντρα, ενώ πυροβολούσαν τους αστυνομικούς, βανδαλίζοντας τις περιουσίες των εμπόρων.

    Σημειώνοντας ότι έχουν ξαναεμφανιστεί αυτοί που την δεκαετία του 70' στρατολογούσαν και εμβολίαζαν τους νέους με το δικό τους αίμα, ο Ερντογάν τόνισε ότι γνωρίζουν πολύ καλά αυτή την ομάδα και βλέπουν τις καταχθόνιες φιλοδοξίες τους. Στη συνέχεια, ο Ερντογάν ανέφερε τα εξής: «Γνωρίζουμε πολύ καλά τι προσπαθούν να κάνουν παίζοντας με τα νεύρα του έθνους μας και προσβάλλοντας τα πιστεύω των ανθρώπων μας. Ποτέ δεν θα δώσουμε άδεια στην τρομοκρατία των σοκακιών, όπως δεν θα λυγίσουμε στην διασπαστική τρομοκρατία. Ενώ ενδυναμώνομε τον νόμο, την δημοκρατία και τις ελευθερίες, ποτέ δεν θα εθελοτυφλήσουμε μπροστά στους χούλιγκαν που προσπαθούν να υποσκάψουν την πολιτική μας. Αυτοί που αναφέρονται σε ενότητα της Τουρκίας και σε αιώνια αδελφότητα, θα πάρουν σίγουρα την απάντηση που αξίζουν μέσα από το νόμο. Κανείς δεν μπορέσει να εμφυτέψει ζιζάνια ανάμεσα στους νέους αυτής της χώρα. Αναμένω από τους νέους μας να είναι άγρυπνοι στους προβοκάτορες που χρησιμοποιούν ψεύτικα ονόματα και ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

    (ΔΨ)

    [02] Στους 28 οι νεκροί και στα 1,022 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία

    Σύμφωνα με το Τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (19.05.20 aa.com.tr) , το Τουρκικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι εξαιτίας του Kovid-19 έχουν χάσει τη ζωή τους ακόμη 28 άτομα και τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 1,022 μετά τη διεκπεραίωση 25,382 εργαστηριακών αναλύσεων, προσθέτοντας ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Τουρκία είναι 4,199 και ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανήλθε στις 151,615.

    Με βάση τα δεδομένα του τελευταίου εικοσιτετράωρού, ο συνολικός αριθμός εργαστηριακών αναλύσεων που διεξήχθησαν στην Τουρκία μέχρι στιγμής είναι 1,675,517, ο συνολικός αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε ΜΕΘ είναι 882 και οι ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι είναι 455. Ενώ, ο αριθμός των ασθενών που αποθεραπεύτηκαν ανήλθε στις 112,895.

    Ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά δήλωσε ότι τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων όσο και ο αριθμός των ασθενών που βρίσκεται σε ΜΕΘ και χρειάζεται να διασωληνωθεί ολοένα και μειώνεται. Τόνισε επίσης την ανάγκη χρήσης μάσκας και διατήρησης των απόστασης 2 μέτρων.

    (ΚΣ)

    [03] Τσαβούσογλου και Μάας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και μίλησαν για τον Γερμανικό τουρισμό στην Τουρκία υπό το φως της πανδημίας

    Η Hurriyet daily news (19.05.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό ομόλογο του Χέικο Μάας κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν το θέμα των Γερμανών τουριστών που θα επισκεφτούν την Τουρκία καθώς και τις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

    «Όλοι στην Γερμανία αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία είναι ο πιο ασφαλής προοορισμός φέτος», είχε δηλώσει σε συνέντευξη σε τοπικό κανάλι ο Τσαβούσογλου ο οποίος τόνισε πως είναι σε επαφή με τους ομόλογους του από τις χώρες όπου η Τουρκία έχει τους μεγαλύτερους επισκέπτες το καλοκαίρι, όπως είναι η Γερμανία και η Ρωσία. «Η Γερμανία θα πρέπει να ανοίξει τα αεροδρόμια της», είπε ο Τσαβούσογλου.

    Εξάλλου η εφημερίδα (19.05.20 Hurriyet) γράφει επίσης ότι ο Μάας θα έχει επαφές με τον Τούρκο Υπουργό Τουρισμού Μεχμέτ Έρσοϊ με στόχο να αρθούν οι περιορισμοί ανάμεσα στις δύο χώρες, γεγονός που θα επιτρέψει σε Γερμανούς τουρίστες να επισκεφτούν την Τουρκία.

    (ΚΣ)

    [04] Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τον κορωνοϊό για την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία;

    Ο Αμπντουκαντίρ Σελβί γράφει στην Hurriyet (19.05.20) ότι κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι οι δημοσκοπήσεις που αφορούν στον ιό COVID-19 επηρεάζουν μόνο θέματα υγείας. Όπως αναφέρει, έρευνα της εταιρείας GENAR με 3.000 άτομα μεταξύ 28 Απριλίου και 3 Μαΐου που αφορούσε τον ιό, έριξε και φως σε θέματα πολιτικής.

    Όπως γράφει, η συγκεκριμένη έρευνα κατέδειξε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην Τουρκία με ποσοστό 36,2%, με διαφορά όμως 4% από τον δεύτερο πιο δημοφιλή ηγέτη. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει πως ο Ερντογάν έχει υποστήριξη όχι μόνο από τη βάση του κόμματος του, αλλά και από άλλα κόμματα, γεγονός που, όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος, έχει να κάνει με τον επιτυχή τρόπο που ο Ερντογάν διαχειρίζεται γενικά περιόδους κρίσεων. «Ωστόσο τι θα γινόταν αν κατά τη διάρκεια της πανδημίας κατέρρεε το σύστημα υγείας;», αναρωτιέται ο αρθρογράφος.

    Όσον αφορά τον Πρόεδρος του αξιωματικής αντιπολίτευσης και ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δεν έρχεται δεύτερος από άποψη δημοτικότητας αλλά βρίσκεται στην 8η θέση. Κι αυτό έχει σχέση με τους αναδυόμενους πολιτικούς του CHP Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς που τον ξεπερνούν σε δημοτικότητα.

    «Η κατάσταση με τον πανδημία του ιού αποκάλυψε τη σημασία όχι μόνο της υγείας μας, αλλά και του Υπουργείου Υγείας. Η Τουρκία φαίνεται να διαθέτει ένα από τα πιο ισχυρά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο. Οι γιατροί μας έχουν μεγάλο μερίδιο σε αυτό», γράφει ο Σελβί και συμπληρώνει: «Στη διαδικασία καταπολέμησης του ιού το 75,7% των ανθρώπων μας θεωρούν επαρκή τα μέτρα που έλαβε το Υπουργείο Υγείας. Η αναλογία εκείνων που εμπιστεύονται το σύστημα υγείας μας είναι 1% πάνω από αυτό. Το 61% των μελών της CHP, το 37% των μελών του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και το 82% των μελών του Καλού Κόμματος (IYI Parti) θεωρούν επαρκή τα μέτρα που έλαβε το Υπουργείο Υγείας. Αυτό το ποσοστό, το οποίο είναι 85,7% στο Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), αυξάνεται στο 89,5% στους ψηφοφόρους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).»

    Επιπλέον βαθμολογία του Υπουργού Γεωργίας Φαχρεττίν Κοτζά 4,37 στα 5. Υπάρχει επίσης ισχυρή υποστήριξη για τον Κοτζά από τους ψηφοφόρους του CHP, του IYI Parti και του HDP. «Το έθνος αγαπά την υπηρεσία», γράφει ο Σελβί.

    Υποστηρίζει επίσης ότι το ΑΚΡ φαίνεται να αυξάνει κατά 2,8% τα ποσοστά του σε σχέση με τις εκλογές που έγιναν πέρσι και πως το 45,4% που φαίνεται να ψηφίζει τώρα το Κόμμα σε μαζί με το 55,2% που έχει το MHP, φέρνουν την «Συμμαχία της Δημοκρατίας» των δύο Κομμάτων στο 55,2%. Αυτό, σύμφωνα πάντα με τον Σελβί, δείχνει ότι η συμμαχία ανακτά τα ποσοστά που έχασε και της στοίχισαν τους μεγάλους Δήμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας. Ο αρθρογράφος υποστηρίζει επίσης πως οι ηγέτες της αντιπολίτευσης το γνωρίζουν αυτό.

    Τέλος ο Σελβί, επικαλούμενος πηγές υποστηρίζει πως υπάρχουν σκέψεις και γίνονται προσπάθειες μείωσης του υψηλού εκλογικού μέτρου που ανέρχεται στο 10%, αλλά αυτό βρίσκεται ακόμα σε αρχικά στάδια.

    (ΚΣ)

    [05] Η ελεύθερη έκφραση της σκέψης είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα των νέων, καταδεικνύει έρευνα

    Υπό τον τίτλο «Οι νέοι στην Τουρκία δεν πιστεύουν ότι μπορούν να προχωρήσουν μόνο με τις ικανότητές τους», η Cumhuriyet (19.05.20) γράφει ότι σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (SODEV), το 62,5% των νέων της Τουρκίας θέλουν να ζήσουν στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι το ήμισυ από τους νέους που ψηφίζουν το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα προτιμούσαν να ζούσαν στο εξωτερικό αν υπήρχε τέτοια πιθανότητα. Αυτό το ποσοστό ανεβαίνει ακόμη περισσότερο στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το ποσοστό των νέων που ψηφίζει το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα (CHP) και προτιμά να ζει στο εξωτερικό είναι 74,4%. Το ποσοστό των νέων, που θέλει να φύγει από την χώρα και ψηφίζει το Καλό Κόμμα (IP) είναι 68,8%, ενώ για το κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης (MHP) είναι 68,6 %. Αυτοί που δεν ψηφίζουν ακόμη, αλλά θέλουν να ζήσουν στο εξωτερικό ανέρχεται στους 68,8%.

    Η έρευνα παρατηρεί τις σχέσεις των νέων με το χώρο του επαγγέλματος, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, την τάση για το εξωτερικό, τις επιλογές τους ως νέοι, τις προσδοκίες τους και την κοινωνικοοικονομική κατάστασή τους. Σύμφωνα με την έρευνα, το 61,7% των συμμετεχόντων είναι φοιτητές, το 19% είναι εργαζόμενοι, το 10,7% ψάχνει για εργασία, το 7,3% σταμάτησε να ψάχνει για εργασία και το 3,3% είναι νοικοκυρές.

    Η έρευνα κατέδειξε ότι η ελεύθερη έκφραση της σκέψης τους είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα για τους νέους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 68,3% των νέων θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό να μπορούν εκφράζουν ελεύθερα τις σκέψεις τους. Το 52% θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό οι άλλοι νέοι να μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα την σκέψη τους. Τα υπόλοιπα θέματα που θεωρούν σημαντικά είναι οι εθνικές αξίες με ποσοστό 49,8% και οι θρησκευτικές αξίες με ποσοστό 45,7%. Όταν ρωτήθηκαν αν μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το 25% των νέων απάντησε ότι δεν μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα. Αυτό το ποσοστό ανεβαίνει ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα στο HDP. Η έρευνα κατέδειξε ότι οι νέοι που δεν στηρίζουν την κυβέρνηση σκέφτονται ότι υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί στη έκφραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το 93,2% των συμμετεχόντων χρησιμοποιούν Instagram, το 49,2% Twitter και το 47,3% Facebook.

    Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 20,7% πιστεύει ότι θα επιτύχει με τις ικανότητες του. Το 70,3% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι ένα άτομο με διασυνδέσεις θα μπει μπροστά από αυτό που έχει ικανότητες.

    Το 32% των νέων που συμμετείχαν στην έρευνα δεν έχουν καμία σχέση με εκπαιδευτικό ίδρυμα, ή οποιαδήποτε απασχόληση. Το 69,2% δεν είναι ακόμη οικονομικά ανεξάρτητο.

    Το 40,8 των συμμετεχόντων δεν πιστεύουν ότι η πανεπιστημιακή παιδεία θα τους εξασφαλίσει τα κατάλληλα εφόδια για εύρεση εργασίας. Αυτό το ποσοστό ανεβαίνει ανάμεσα στους οπαδούς του φιλοκουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στο 72,8%, στους οπαδούς του IP στο 56,4%, στους οπαδούς του CHP στο 49,5% και στους οπαδούς του MHP στο 48,5%.

    (ΔΨ)

    [06] H Τουρκία συνεχίζει τις συνομιλίες για συμφωνίες Swap

    H ειδησεογραφική ιστοσελίδα Haber Turk (20.05.20) γράφει ότι το ποσό της συμφωνίας συναλλαγματικής γραμμής Swap ανάμεσα στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας με την κεντρική τράπεζα του Κατάρ ανήλθε από τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο στόχος της συμφωνίας ανταλλαγής συναλλάγματος είναι να διευκολυνθεί το εμπόριο και να εξασφαλισθεί χρηματοπιστωτική σταθερότητα στις δύο χώρες.

    Εν τω μεταξύ, η Haber Turk (20.05.20) γράφει ότι μετά την συμφωνία με τον Κατάρ, η Τουρκία συνεχίζει τις συνομιλίες για συμφωνίες με συναλλαγματική γραμμή Swap με άλλες χώρες.

    Αναφέρεται ότι η Τουρκία είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με δύο από τις τέσσερις χώρες για την συναλλαγματική γραμμή Swap. Ενώ λέγεται ότι αυτές οι δύο χώρες είναι η Βρετανία και η Ιαπωνία, αναμένεται ότι η συμφωνία με την Ιαπωνία να ανακοινωθεί κατά την διάρκεια των εγκαινίων του νέου νοσοκομείου στο Μπασάκσεχιρ την Πέμπτη, γράφει η Haber Turk (19.05.20).

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 20 May 2020 - 15:07:52 UTC