Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-03-03

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 35/2020 29.02-03.03.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Αντιδράσεις για το προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων
  • [02] Μπουρτζού για κλείσιμο οδοφραγμάτων: Προκαλούν πανικό οι μονομερείς ενέργειες
  • [03] Συζητούν με τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων στην περίκλειστη Αμμόχωστο, λέει ο Τατάρ
  • [04] Ακιντζί: «Δυστυχώς οι νέοι μας αναγκάζονται να συμμετέχουν σε διεθνείς αγώνες για άλλες χώρες»
  • [05] Ακιντζί: «Βρισκόμαστε σε πολύ σημαντικό κομβικό σημείο στο Κυπριακό»
  • [06] Όζερσαϊ: Οι εξελίξεις στην περιοχή φέρνουν μαζί τους και κάποιες ευκαιρίες
  • [07] Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στη Yeni Duzen: «Το Brexit δεν θα επηρεάσει καθόλου τις σχέσεις μας με τους Τουρκοκύπριους»
  • [08] Έρχουρμαν: «Στόχος η πενταμερής μετά τις εκλογές»
  • [09] Δημοψήφισμα στην τουρκοκυπριακή πλευρά για την ομοσπονδία θα διεξάγει ο Αρικλί αν εκλεγεί
  • [10] Το θέμα της ενέργειας και διασύνδεσης του ηλεκτρισμού με υποθαλάσσια καλώδια συζήτησαν Οκτάϊ-Τατσόϊ στην Άγκυρα
  • [11] Άλλες 30 «υπηκοότητες» εντός τεσσάρων ημερών
  • [12] Δεκατρείς Σύριοι πρόσφυγες συνελήφθησαν στα ανοικτά του Ριζοκαρπάσου
  • [13] Δεν θα γίνονται δεκτοί τουρίστες που φτάνουν στα κατεχόμενα μέσω Ιράν και Κίνας
  • [14] Νοσοκομείο 120 κλινών αναγείρεται στην Κερύνεια
  • [15] Προσευχή για τους Τούρκους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο Ίντιμπλ διαβάστηκε σε όλα τα τεμένη της κατεχόμενης Λευκωσίας
  • [16] Δεν υπάρχει νέα βλάβη στον αγωγό μεταφοράς νερού
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Δεν θέλουμε πια αυτά τα χρήματα, ισχυρίζεται ο Ερντογάν
  • [02] Δεν έχει γυρισμό, οι πύλες θα παραμείνουν ανοιχτές, απειλεί ο Ερντογάν
  • [03] Αποχώρησαν 117, 677 πρόσφυγες από την Ανδριανούπολη, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Σοϋλού
  • [04] Κρίσιμη συνάντηση Τουρκίας Ρωσίας στις 5 Μαρτίου
  • [05] Καμία νύξη στα Τουρκικά μέσα ενημέρωσης για το τείχος στα σύνορα με τη Συρία, γράφει αρθρογράφος της Σιουτζού

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Αντιδράσεις για το προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων

    Η Halk?n Sesi (03.03.20) δημοσιεύει αντιδράσεις Τουρκοκυπρίων πολιτικών για το προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για τον κορωνοϊό που λαμβάνει η κυβέρνηση.

    Τατάρ: Γνωστοποιείται το θέμα στους αρμόδιους στην ΕΕ

    Μιλώντας στην «βουλή» χθες, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι έκλεισαν τα σημεία από τα οποία γίνονται τα περισσότερα ψώνια και ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσέβαλε πολύ τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αφού δεν τον υπολόγισε καθόλου όταν λάμβανε αυτή την απόφαση. «Και ο κ. Ακιντζί έμαθε αυτή την απόφαση από το ραδιόφωνο, όπως εμείς», πρόσθεσε.

    Χαρακτηρίζοντας απαράδεχτη την απόφαση, ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυτή «καταδεικνύει την νοοτροπία της άλλης πλευράς» και ότι αυτά τα βήματα αποτελούν «επιχείρηση να πληγεί ο βορράς».

    Σημειώνοντας ότι βγήκαν αρνητικά τα αποτελέσματα των εξετάσεων δύο ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού στα κατεχόμενα, ο Τατάρ πρόσθεσε: «Αυτό το θέμα παραφουσκώνεται τόσο πολύ που επηρεάζεται και η παγκόσμια οικονομία. Λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα. Προς τι αυτή η υπερβολή; Πυροβολούμε μόνοι μας το πόδι μας».

    Επαναλαμβάνοντας ότι η απόφαση είναι «εξαιρετικά λανθασμένη», ο Τατάρ είπε ότι πρέπει να ελκύσει την προσοχή και των αξιωματούχων της ΕΕ και πρόσθεσε ότι «την γνωστοποιούμε στους αρμόδιους».

    Αναφερόμενος στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο οδόφραγμα στην οδό Λήδρας, ο Τατάρ είπε ότι η «ελληνοκυπριακή αστυνομία» επιτέθηκε σε διαδηλωτές ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και ένας Τουρκοκύπριος.

    Όζερσαϊ: Ρεζιλεύτηκε διεθνώς η ελληνοκυπριακή πλευρά

    Μιλώντας επίσης στην «βουλή», ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ υποστήριξε ότι με το κλείσιμο των οδοφραγμάτων η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να εμποδίσει την τουρκοκυπριακή πλευρά να αναπνεύσει οικονομικά και ισχυρίστηκε ότι με αυτή την ενέργεια η ελληνοκυπριακή πλευρά έγινε ρεζίλι διεθνώς. Ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι το βήμα της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι μονομερές και ετσιθελικό, στερείται σοβαρότητας και πλήττει τις σχέσεις των δύο πλευρών.

    Είπε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επέβαλε περιορισμούς και στον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής και πρόσθεσε ότι το «υπουργείο» του διεξάγει επαφές με επικεφαλείς διπλωματικών αποστολών στον «νότο» στους οποίους αναφέρει πόσο λανθασμένη είναι η εν λόγω πρακτική.

    Σημειώνοντας ότι απέστειλαν επιστολή και σε αξιωματούχους της ΕΕ για το θέμα, ο Όζερσαϊ ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έγινε ρεζίλι διεθνώς στοχοποιώντας την βόρεια κατεχόμενη Κύπρο την ώρα που η ίδια βρίσκεται σε πιο επικίνδυνη θέση από την άποψη περιστατικών ή κρουσμάτων κορωνοϊού. Υποστήριξε μάλιστα ότι πολύ σύντομα θα αναγκαστεί να ανακαλέσει την απόφασή της η ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Έρχουρμαν: Καμία σχέση με τον ιό το κλείσιμο των οδοφραγμάτων

    Μιλώντας επίσης στην «βουλή», ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Έρχουρμαν χαρακτήρισε την απόφαση μονομερή και πρόσθεσε ότι μετά από μια βδομάδα η κατάσταση θα επανεξεταστεί. Ισχυρίστηκε ότι φάνηκε πως δεν έχει σχέση με τον κορωνοϊό το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, ότι η αντίδραση σε αυτό το θέμα ήταν ανεπαρκής και ότι πρέπει όλοι να ενεργοποιηθούν. Είπε ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προς τα Ηνωμένα Έθνη και αλλού για να λυθεί το ζήτημα.

    Όζγιγιτ: Πρέπει να ανακαλέσει την απόφασή της η ελληνοκυπριακή πλευρά

    Μιλώντας επίσης στην «βουλή», ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, Τζεμάλ Όζγιγιτ διερωτήθηκε κατά πόσο λαμβάνονται ικανοποιητικά μέτρα στα αεροδρόμια για τον ιό, ο οποίος πλήττει όλο τον κόσμο. Υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είδε ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι ικανοποιητικά και έλαβε την απόφαση σε σχέση με τα οδοφράγματα. Ο Όζγιγιτ επέκρινε την «μονομερή απόφαση» του Προέδρου Αναστασιάδη που λήφθηκε με παρότρυνση του ΕΛΑΜ, όπως είπε. Τέλος, ο Όζγιγιτ κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να ανακαλέσει μιαν ώρα αρχύτερα την απόφασή της και ευχήθηκε να ληφθούν σοβαρά μέτρα στην «χώρα» σε σχέση με τον κορωνοϊό.

    Αρικλί: Δεν μπορεί να μπει από τον Άγιο Δομέτιο ο ιός;

    Στην δική του ομιλία, ο πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης των εποίκων, Ερχάν Αρικλί διερωτήθηκε κατά πόσον ο κορωνοϊός κοιτάει από ποιο οδόφραγμα θα μπει σε κάποιο μέρος. «Μπαίνει από την Δερύνεια και δεν μπαίνει από τον Άγιο Δομέτιο», διερωτήθηκε. Υποστήριξε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια «σοβαρή οικονομική ροή από τον νότο στον βορρά» και ισχυρίστηκε ότι η απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη λήφθηκε γι' αυτό τον λόγο.

    Ιζτζάν: Γιατί είναι ανοικτές οι άλλες τέσσερις πύλες;

    Εξάλλου, σε γραπτή του δήλωση, ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζζέτ Ιζτζάν διερωτήθηκε γιατί τα υπόλοιπα τέσσερα οδοφράγματα παραμένουν ανοικτά, αφού το κλείσιμο των τεσσάρων από τα οκτώ σημεία διέλευσης θα εμποδίσει τον κορωνοϊό. Ο Ιζτζάν απηύθυνε έκκληση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά να ανοίξει τα οδοφράγματα που έκλεισε και υποστήριξε ότι «δεν λύνουν προβλήματα οι αποφάσεις που λαμβάνονται μακριά από επιστημονικές εκτιμήσεις».

    Ο Ιζτζάν ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη αντιτίθεται στην ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο και ότι κάθε βήμα που κάνει εμποδίζει τις δύο κοινότητες να κινούνται μαζί. «Αν δεν ήταν έτσι τα πράγματα, θα λειτουργούσε η Δικοινοτική Επιτροπής Υγείας», είπε προσθέτοντας ότι ο βασικός έλεγχος πρέπει να διεξάγεται στα λιμάνια εισόδου στην χώρα.

    Τέλος, η Vatan (02.03.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί προέβη σε έκκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επανεξετάσει την απόφαση για μονομερές κλείσιμο των τεσσάρων οδοφραγμάτων, που «δεν αποδέχονται οι δύο κοινότητες και δεν έχει επιστημονικό έρεισμα». «Τέτοιες μονομερείς αποφάσεις, αντί να προστατεύουν μαζί τις δύο κοινότητες από ένα ιό που έρχεται από το εξωτερικό, χωρίζουν τις κοινότητες περισσότερο. Οι δύο κοινότητες δεν εγκρίνουν αυτή την λανθασμένη απόφαση», υποστήριξε επισημαίνοντας ότι δεν έχει διαπιστωθεί κανένα κρούσμα κορωνοϊού στο νησί.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Μπουρτζού για κλείσιμο οδοφραγμάτων: Προκαλούν πανικό οι μονομερείς ενέργειες

    Κάτω από τον τίτλο: «Ο Αναστασιάδη τα έκλεισε, ο Ακιντζί θύμωσε», η Havadis (29.02.20) αναφέρεται στο θέμα της αναστολής της λειτουργίας των οδοφραγμάτων της οδού Λήδρας, Δερύνειας, Αστρομερίτη και Λεύκας για μια εβδομάδα και γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι το σωστό είναι να λαμβάνονται μέτρα από κοινού, εάν χρειαστεί, μέσω της διακοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία, προσθέτοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, «όταν λαμβάνονται μονομερή βήματα, δημιουργείται πανικός».

    Σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζού, αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τηλεφώνησε δύο φορές στον Τουρκοκύπριο ηγέτη για να τον ενημερώσει αναφορικά με την απόφαση του Υπουργικού Συμβούλιου, για την αναστολή της λειτουργία των οδοφραγμάτων. Σύμφωνα με τον Μπουρτζού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στον Ακιντζί ότι απόφαση αυτή λήφθηκε με το αιτιολογικό της αποτροπής εξάπλωσης του κορωνοϊού και πως τα άλλα οδοφράγματα θα συνεχίσουν να παραμένουν ανοικτά. Του ανέφερε επίσης, πως η απόφαση θα αξιολογηθεί ξανά μετά το τέλος της βδομάδας.

    Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Ακιντζί ρώτησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα στις ελεύθερες περιοχές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απάντησε πως δεν υπάρχει με τον Ακιντζί να απαντά πως δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα ούτε και στις κατεχόμενες περιοχές, ανέφερε ο Μπουρτσού στην ανακοίνωση. Πρόσθεσε επίσης ότι συνεδρία της διακοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για θέματα υγείας που έλαβε χώρα στις 3 Φεβρουαρίου, συζητήθηκε το θέμα του κορωνοϊού, υπήρξε ομοφωνία στο ότι χρειάζεται η λήψη μέτρων, αλλά όχι όσον αφορά στα σημεία διέλευσης αλλά στα σημεία εισόδου στην χώρα.

    Εξάλλου, η K?br?s (29.02.20) γράφει ότι η συντονίστρια των διακοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών, Μελτέμ Ονουρκάν Σαμανί, σε δηλώσεις της για το θέμα ανέφερε πως η διακοινοτική Τεχνική Επιτροπή για θέματα υγείας είχε συνάντηση με τους δύο ηγέτες στις 3 Φεβρουαρίου, όπου συμφωνήθηκε η λήψη μέτρων στα λιμάνια και στα αεροδρόμια, όχι όμως το κλείσιμο των οδοφραγμάτων. Η Σαμανί δήλωσε πως η εν λόγω απόφαση είναι μονομερής και σημείωσε πως οι ενέργειες αντιμετώπισης της απειλής του κορωνοϊού θα πρέπει να είναι κοινές.

    (ΚΣ)

    [03] Συζητούν με τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων στην περίκλειστη Αμμόχωστο, λέει ο Τατάρ

    Η Haberci (03.03.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι το καθεστώς της «πόλης φάντασμα», όπως χαρακτήρισε την περίκλειστη Αμμόχωστο, πρέπει να αλλάξει από στρατιωτικό σε μη στρατιωτικό. Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Milliyet, ο Τατάρ είπε ότι κάποια κτίρια εντός της περίκλειστης πόλης θα επιδιορθωθούν από τους ιδιοκτήτες τους και κάποια άλλα θα κατεδαφιστούν και θα κτιστούν εκ νέου. «Το ίδιο ισχύει και για τα ξενοδοχεία», είπε ο Τατάρ προσθέτοντας ότι αυτή την στιγμή το καθεστώς είναι σε επαφή με τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες. Πρόσθεσε τα εξής:

    «Η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών θα λάβει κάποιες αποφάσεις. Λόγω αυτού του γεγονότος, το καθεστώς της περιοχής πρέπει να αλλάξει από στρατιωτική περιοχή σε μια κατοικήσιμη περιοχή με πρόσβαση για τους πολίτες. Μετά την αλλαγή του καθεστώτος και το άνοιγμα της πόλης, θα λάβει τις αποφάσεις της η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών. Έχει κάποιες απαιτήσεις και η Διοίκηση του ΕΒΚΑΦ. Σε περίπτωση που είναι δικαιολογημένες, οι χρήστες θα αρχίσουν να πληρώνουν ενοίκιο στα βακούφια (ΕΒΚΑΦ).

    Και το κράτος θα φτιάξει την υποδομή αυτής της μικρής περιοχής. Κάποια κτίρια θα επιδιορθωθούν από τους ιδιοκτήτες τους και κάποια θα κατεδαφιστούν και θα ανοικοδομηθούν. Το ίδιο ισχύει και για τα ξενοδοχεία. Είμαστε σε επαφή με τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες».

    Η K?br?s (02.03.20) γράφει ότι ερωτηθείς για το πώς θα επιλυθεί το Κυπριακό, ο Τατάρ επανέλαβε ότι «μια κοινά αποδεχτή λύση θα διασφαλίσει την συμβίωση στην βάση των δύο χωριστών κρατών». Πρόσθεσε και το εξής: «Εμείς ερμηνεύουμε την ομοσπονδία, την ένταξη στην ΕΕ, την ελεύθερη διακίνηση με τις τέσσερις ελευθερίες ως ένα οικοδόμημα πιο κοντά στο ενιαίο κράτος. Δεν τίθεται θέμα να επιτρέψουμε να εμφανιστούν ζωτικοί κίνδυνοι για τους Τουρκοκύπριους [...] Εμείς υποστηρίζουμε την άποψη για δύο διαφορετικά κράτη δίπλα-δίπλα και κάτω από την στέγη της ΕΕ αν είναι δυνατόν».

    Ερωτηθείς αν αναφέρεται στο μοντέλο της Τσεχοσλοβακίας, ο Τατάρ είπε ότι «δεν πρέπει να αποκλείουμε την πιθανότητα συνεργασίας σε κάποιους τομείς».

    Σε ερώτηση για το κατά πόσον θα συνεχίσουν τον δρόμο τους σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, ο Τατάρ ανέφερε ότι ζούμε σε ένα μικρό νησί και ότι οι άνθρωποί μας επικοινωνούν μεταξύ τους. «Αυτά δεν τίθεται θέμα να αλλάξουν. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αυξήσουμε την συνεργασία των δύο πλευρών. Πρέπει να συνεργαζόμαστε σους τομείς της δικαιοσύνης, του αγώνα κατά του εγκλήματος και των τροφίμων», πρόσθεσε

    Ερωτηθείς για τις σχέσεις των Τουρκοκυπρίων με την Άγκυρα, ο Τατάρ είπε ότι πάντα είχαν καλές σχέσεις με την Άγκυρα και ότι η Τουρκία είναι η μητέρα πατρίδα τους. «Ποια άλλη χώρα διασφαλίζει τέτοιους χρηματικούς πόρους σε αυτή την κοινότητα», διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι με την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων αυξήθηκε η σημασία της Κύπρου για την Τουρκία, η οποία δεν πρόκειται να παραιτηθεί των εγγυητικών της δικαιωμάτων, λαμβανομένων υπόψη και των πρόσφατων εξελίξεων.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ακιντζί: «Δυστυχώς οι νέοι μας αναγκάζονται να συμμετέχουν σε διεθνείς αγώνες για άλλες χώρες»

    Η Havadis (03.03.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι δυστυχώς οι Τουρκοκύπριοι νέοι αναγκάζονται να συμμετέχουν σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις εξ ονόματος «άλλων χωρών» και πρόσθεσε ότι «στόχος και προσπάθειά μας είναι να διασφαλίσουμε να αγωνίζονται διεθνώς οι νέοι μας με την τουρκοκυπριακή ταυτότητα κάτω από την δική τους σημαία». Μιλώντας σε συγκέντρωση προέδρων, διοικούντων και εκπροσώπων όλων των αθλητικών «ομοσπονδιών» στα κατεχόμενα, ο Ακιντζί είπε ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με αποφασιστικότητα προς αυτή την κατεύθυνση.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Ακιντζί ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της θητείας του έθεταν συνεχώς το θέμα του λεγόμενου αθλητικού εμπάργκο κατά τις επαφές που διεξήγαγαν και πρόσθεσε: «Είναι στην μνήμη μας και τα όσα έκανα για την τιμή της αθλητικής μας κοινότητας. Υποχρεούμαστε να προστατεύουμε την ταυτότητα, την προσωπικότητα αυτής της κοινότητας έναντι όλων. Το έκανα αυτό και θα συνεχίσω να το κάνω».

    Ισχυρίστηκε ότι ο λόγος που ζουν κάτω από «εμπάργκο» είναι πολιτικός και όχι ανθρωπιστικός και πρόσθεσε ότι ενώ από την μια θα εργαστούν ακούραστα για την λύση του Κυπριακού που θα άρει αυτά τα εμπάργκο, από την άλλη θα είναι πιο ενεργοί εναντίον των «άδικων εμπάργκο».

    Κατά την συνάντηση ο Ακιντζί ενημέρωσε για τις δράσεις του στον τομέα του αθλητισμού κατά την διάρκεια της παρελθούσης πενταετίας και για το όραμά του για την προσεχή περίοδο. Εξάλλου, άκουσε απόψεις και απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Ακιντζί: «Βρισκόμαστε σε πολύ σημαντικό κομβικό σημείο στο Κυπριακό»

    Η Diyalog (01.03.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί μιλώντας στα πλαίσια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο παράνομο πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρθηκε στο θέμα της «τροποποίησης του συντάγματος» στα κατεχόμενα, υποστηρίζοντας ότι σε περίπτωση που εγκριθεί από τη «βουλή» ομόφωνα η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στα κατεχόμενα για «τροποποίηση του συντάγματος» την ίδια μέρα μαζί με τις «εκλογές», ο ίδιος θα το επικυρώσει.

    Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Ακιντζί είπε ότι σε περίπτωση που η Τουρκοκυπριακή πλευρά πει στο τραπέζι των συνομιλιών «Εγώ πλέον παραιτούμαι από την ομοσπονδία, ας συζητήσουμε για δύο κράτη», τότε θα ανατραπούν και πάλι όλα στο τραπέζι των συνομιλιών, όμως αυτή τη φορά, σύμφωνα με τον Ακιντζί είναι η Τουρκοκυπριακή πλευρά που θα βρίσκεται κάτω από το τραπέζι.

    Για το θέμα του φυσικού αερίου, ο Ακιντζί τόνισε ότι ο πιο σωστός τρόπος επίλυσης του είναι μέσω της συνεργασίας. «Το να αποκλείουν την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους από το ενεργειακό ισοζύγιο δεν είναι προς όφελος κανενός. Λαμβάνοντας υπόψιν την ένταση που επικρατεί στην περιοχή, η λύση δεν είναι αναγκαία μόνο για τους Κύπριους αλλά και για την ίδια την Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή», πρόσθεσε ο Ακιντζί.

    (ΑΚ)

    [06] Όζερσαϊ: Οι εξελίξεις στην περιοχή φέρνουν μαζί τους και κάποιες ευκαιρίες

    Η Hakikat (03.03.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών και ανεξάρτητος υποψήφιος για την «προεδρία» Κουτρέτ Όζερσαϊ υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν να αναγνωστεί σωστά η Ανατολική Μεσόγειος και το μέλλον των Τουρκοκυπρίων μόνο μέσω του κυπριακού προβλήματος και των διαπραγματεύσεων για επίλυσή του και πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις στην περιοχή φέρνουν μαζί τους και μερικές ευκαιρίες εκτός από απειλές.

    Μιλώντας στο λεγόμενο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Λεύκας, ο Όζερσαϊ είπε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις ίσως δώσουν την ευκαιρία για σταθερότητα στην περιοχή, για περιφερειακή ειρήνη και για να αποκτήσουν τα δικαιώματά τους οι Τουρκοκύπριοι και να επωφεληθούν από αυτούς τους πόρους πριν από την λύση.

    Σημείωσε ότι οι περιφερειακοί και οι διεθνείς παίκτες κάνουν επίδειξη δύναμης στην περιοχή και πρόσθεσε ότι η κατάσταση διαφέρει πολύ σε σύγκριση με δέκα χρόνια προηγουμένως. Υποστήριξε μάλιστα ότι ο αγώνας για ισχύ που διεξάγεται στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι συνηθισμένος αγώνας διαμοιρασμού του φυσικού αερίου, αλλά «είναι αποτέλεσμα ενός γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού αγώνα». «Αυτές οι εξελίξεις μας δίνουν την δυνατότητα να γίνουμε ένα περιφερειακός παίκτης και πριν από την λύση», σημείωσε και πρόσθεσε οι πρόσφατες εξελίξεις κατέστησαν «ορατούς» τους Τουρκοκύπριους σε διάφορες πλατφόρμες.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στη Yeni Duzen: «Το Brexit δεν θα επηρεάσει καθόλου τις σχέσεις μας με τους Τουρκοκύπριους»

    Η Yeni Duzen (01.03.20) υπό τον πιο πάνω τίτλο, στεγάζει αποκλειστική συνέντευξη του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή στην Κύπρο, Stephan Lillie στην δημοσιογράφο της εφημερίδας Οντούλ Ασίκ Ουλκέρ.

    Στη συνέντευξη του, ο Lillie αναφέρει ότι το Brexit δεν έχει να κάνει καθόλου με τους Τουρκοκύπριους και τις σχέσεις της Μεγάλης Βρετανίας με την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις τους με την κοινότητα δεν πρόκειται να επηρεαστούν καθόλου και δεν πρόκειται να αλλάξουν ούτε προς το καλό ούτε προς το κακό, όπως είπε. «Το Ηνωμένο Βασίλειο παραδοσιακά είχε πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Μεγάλος αριθμός Τουρκοκυπρίων ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και μεγάλος αριθμός Βρετανών ζουν στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές. Επομένως, το Brexit δεν πρόκειται να επηρεάσει ούτε θετικά αλλά ούτε και αρνητικά τις σχέσεις μας με την Τουρκοκυπριακή κοινότητα», είπε.

    Ερωτηθείς σχετικά με τους ισχυρισμούς που είδαν το φως της δημοσιότητας περί ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της «ΤΔΒΚ» και της Μεγάλης Βρετανίας ειδικότερα μετά το Brexit, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής υπενθύμισε ότι «η ΤΔΒΚ δεν έχει συμφωνία για απευθείας εμπόριο με καμιά χώρα ανά το παγκόσμιο, ούτε καν με την Τουρκία. Κατά την άποψη σας είναι ρεαλιστικό να γίνει κάτι τέτοιο με τη Μεγάλη Βρετανία; Δεν το νομίζω...», ήταν η απάντηση του.

    Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Lillie υπογράμμισε ότι η χώρα του υποστήριζε πάντοτε τις προσπάθειες για λύση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο στη βάση της πολιτικής ισότητας και πρόσθεσε ότι μια ενδεχόμενη λύση στο Κυπριακό θα δημιουργήσει πολλές προοπτικές στο νησί. Τόνισε επίσης την ανάγκη οι πλευρές να επιδείξουν βούληση και να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών για επίλυση όλων των ζητημάτων που έμειναν άλυτα μετά το Κραν Μοντάνα. Ευχήθηκε επίσης όπως το συντομότερο δυνατόν συγκληθεί μια πενταμερής διάσκεψης για το Κυπριακό.

    Ερωτηθείς για το κατά πόσον θεωρεί εφικτή την έναρξη απευθείας πτήσεων και απευθείας εμπορίου με το βόρειο τμήμα του νησιού, ο Lillie απάντησε ότι το θέμα των απευθείας πτήσεων δεν ήταν ποτέ ένα θέμα της Ευρώπης. Πρόσθεσε ότι καμιά χώρα στο κόσμο δεν έχει απευθείας πτήσεις με το βόρειο τμήμα της Κύπρου εκτός από την Τουρκία. (...).

    Για το θέμα των υδρογονανθράκων, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής εξέφρασε την άποψη ότι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση του ζητήματος περνά, όπως είπε, μέσα από τη λύση του Κυπριακού. Πρόσθεσε ότι η θέση της Μεγάλης Βρετανίας στο θέμα αυτό είναι ξεκάθαρη, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του σέβεται πλήρως όλες τις διεθνείς συμφωνίες και ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην δική της ΑΟΖ και στέφεται ενάντια σε όλες τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. (...)

    (ΑΚ)

    [08] Έρχουρμαν: «Στόχος η πενταμερής μετά τις εκλογές»

    Η K?br?s Postas? (01.03.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και «υποψήφιος» για την «προεδρία», Τουφάν Έρχουρμαν, σε δηλώσεις του στα πλαίσια συμμετοχής τους σε εκδήλωση της νεολαίας του κόμματος στην κατεχόμενη Λευκωσία, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο Κυπριακό και είπε ότι χάθηκε πολύ σημαντικός χρόνος στις συνομιλίες και για αυτό πρόσθεσε δεν θέλουν να ζήσουν την ίδια διαδικασία.

    «Δεν θέλουμε να βιώσουμε ξανά την ίδια διαδικασία. Γι' αυτό πρέπει να προβούμε σε μια σημαντική προετοιμασία πριν την πενταμερή διάσκεψη. Γι' αυτό πρέπει να προχωρήσουμε σε μια πενταμερή που θα επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα. Και αν δεν καταφέρουμε και πάλι να φθάσουμε σε λύση παρά τις προσπάθειες μας, τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε βήματα που θα επιφέρουν τη λύση σταδιακά. Δηλαδή, δεν θα καθίσουμε στο προεδρικό και να περιμένουμε», πρόσθεσε ο Έρχουρμαν.

    Υποστήριξε επίσης ότι σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή μια περιεκτική λύση στο Κυπριακό, θα πρέπει να εργαστούν για να δημιουργήσουν μια οικονομία που να μπορεί να σταθεί στα πόδια της και για αυτό είπε, θα πρέπει να γίνει πολύ σημαντική προσπάθεια και από τον «πρόεδρο». Πρόσθεσε επίσης ότι ο «πρόεδρος» που θα εκλεγεί θα πρέπει να κάνει επαφές στο εξωτερικό και να προωθήσει την περαιτέρω βελτίωση του Κανονισμού για το Απευθείας Εμπόριο και του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή καθώς επίσης και το θέμα της άρσης των «εμπάργκο».

    (ΑΚ)

    [09] Δημοψήφισμα στην τουρκοκυπριακή πλευρά για την ομοσπονδία θα διεξάγει ο Αρικλί αν εκλεγεί

    Η Diyalog (01.03.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης των Εποίκων (YDP) Ερχάν Αρικλί, σε δηλώσεις του στα πλαίσια προεκλογικής επίσκεψης του στην κατεχόμενη Μόρφου, υποστήριξε ότι σε περίπτωση που εκλεγεί «πρόεδρος», θα διεξάγει δημοψήφισμα στα κατεχόμενα ρωτώντας τον «λαό» αν θέλει ομοσπονδία ή λύση στη βάση των δύο κρατών. «Το σημαντικό είναι να ξέρουμε και εμείς οι ίδιοι τι θέλουμε για να το ανακοινώσουμε στη διεθνή κοινότητα», είπε ο Αρικλί.

    Κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι αυτά που αποδέχθηκε χθες στο Κυπριακό τα απορρίπτει σήμερα, ο Αρικλί υποστήριξε ότι εδώ και 50 χρόνια συνεχίζεται η ίδια ιστορία στο Κυπριακό και κατηγόρησε αυτούς που θέλουν την ομοσπονδία ότι είναι οι πραγματικοί υποστηρικτές του στάτους κβο.

    (ΑΚ)

    [10] Το θέμα της ενέργειας και διασύνδεσης του ηλεκτρισμού με υποθαλάσσια καλώδια συζήτησαν Οκτάϊ-Τατσόϊ στην Άγκυρα

    Η K?br?s Postas? (01.03.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας Χασάν Τατσόϊ συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον αντιπρόεδρο της Τουρκικής Κυβέρνησης Φουάτ Οκτάϊ με το οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν στη συνεργασία τους με την Τουρκική κυβέρνηση στο θέμα της ενέργειας καθώς επίσης το θέμα της εργασιών που πρέπει να γίνουν για δημιουργία αγωγού μεταφοράς ηλεκτρισμού στα κατεχόμενα από την Τουρκία με υποθαλάσσια καλώδια. Στη συνάντηση, υπογραμμίστηκε ότι η μεταφορά ηλεκτρισμού στα κατεχόμενα μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων θα συμβάλει στη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας στα κατεχόμενα και θα αυξήσει την ανταγωνιστική δύναμη των εταιρειών.

    Σε δηλώσεις του στον παράνομο Bayrak σχετικά με τη συνάντηση του με τον Οκταϊ, ο Τατσόϊ δήλωσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης τα βήματα που θα ληφθούν από κοινού με την Τουρκία για να ανάπτυξη μιας πολυδιάστατης οικονομικής πολιτικής στα κατεχόμενα.

    (ΑΚ)

    [11] Άλλες 30 «υπηκοότητες» εντός τεσσάρων ημερών

    Η Yeni Duzen (03.03.20) γράφει ότι η «υπηκοότητα» του καθεστώτος παραχωρήθηκε σε ακόμα 30 άτομα με απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου. Τα ονόματα των νέων «υπηκόων» δημοσιεύθηκαν στην «επίσημη εφημερίδα» από τις 24 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2020. Στην απόφαση σημειώνεται ότι τα εν λόγω άτομα γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στα κατεχόμενα, ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους ή εργάζονται πολλά χρόνια εκεί ή έζησαν για τουλάχιστον δέκα χρόνια εκεί.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Έρχουρμαν υπέβαλε γραπτό ερώτημα στην «κυβέρνηση» σε σχέση με τις προσλήψεις και τις «υπηκοότητες» που παραχωρούνται. Σε ομιλία του στην «βουλή», ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι δεν κατέχει στοιχεία, λέγεται ότι γίνονται πολλές προσλήψεις και παραχωρούνται πολλές «υπηκοότητες». Στην γραπτή του ερώτηση, ο Έρχουρμαν ζήτησε να πληροφορηθεί πόσες «υπηκοότητες» παραχωρήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την 1η Μαρτίου 2020 με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» και πόσες με απόφαση του «αρμόδιου υπουργείου». Ζήτησε επίσης να μάθει πόσοι προσελήφθησαν στο «δημόσιο» με οποιοδήποτε καθεστώς.

    (Ι/Τσ.)

    [12] Δεκατρείς Σύριοι πρόσφυγες συνελήφθησαν στα ανοικτά του Ριζοκαρπάσου

    Η K?br?s Postas? (01.03.20) γράφει ότι μετά από την αεροπορική επίθεση του καθεστώτος Άσαντ στο Ίντλιμπ της Συρίας εναντίον Τούρκων στρατιωτών και την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι δεν θα εμποδίζει πλέον του Σύριους μετανάστες που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη, Σύριοι μετανάστες από την Τουρκία άρχισαν να φθάνουν στην Κύπρο.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα, 13 Σύριοι μετανάστες, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά, οι οποίοι αναχώρησαν από το λιμάνι της Μερσίνας με ψαρόβαρκα με στόχο να μεταβούν στην «νότια Κύπρο», όπως αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία, συνελήφθησαν από τις κατοχικές αρχές στα ανοικτά του Ριζοκάρπασου για παράνομη είσοδο στο ψευδοκράτος.

    Οι Σύριοι μετανάστες οδηγήθηκαν ενώπιον του «επαρχιακού δικαστηρίου» της κατεχόμενης Αμμοχώστου, το οποίο εξέδωσε διάταγμα για τριήμερη προσωποκράτηση τους. Ο καπετάνιος της ψαρόβαρκας και ο βοηθός του καταζητούνται από την ψευδοαστυνομία.

    (ΑΚ)

    [13] Δεν θα γίνονται δεκτοί τουρίστες που φτάνουν στα κατεχόμενα μέσω Ιράν και Κίνας

    Η K?br?s (29.02.20) γράφει ότι ο «υπουργός υγείας» Αλί Πιλλί ανακοίνωσε πως δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε τουρίστες που φτάνουν στα κατεχόμενα μέσω ενδιαμέσων πτήσεων από το Ιράν και την Κίνα, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων του κορωνοϊού σε αυτές τις χώρες.

    (ΚΣ)

    [14] Νοσοκομείο 120 κλινών αναγείρεται στην Κερύνεια

    Η K?br?s (29.02.20) γράφει ότι αντιπροσωπεία του «Αμερικανικού Πανεπιστημίου Κερύνειας», (GAU) είχε συνάντηση με τον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ, αναφορικά με το νέο νοσοκομείο που θα ανεγερθεί στην κατεχόμενη Κερύνεια, το οποίο θα είναι χωρητικότητας 120 κλινών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συνάντηση αφορούσε στην χρήση εκ μέρους της ιατρικής σχολής του GAU των εγκαταστάσεων του νέου νοσοκομείου, όταν αυτό ολοκληρωθεί.

    Ο «υπουργός οικονομικών» Ολγκούν Αμτζάογλου, δήλωσε πως το νέο νοσοκομείο θα έχει επίσης 18 μονάδες εντατικής θεραπείας και θα έχει έκταση 15,800 τετραγωνικά μέτρα. Είπε επίσης πως αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωση της ανέγερσης του.

    (ΚΣ)

    [15] Προσευχή για τους Τούρκους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο Ίντιμπλ διαβάστηκε σε όλα τα τεμένη της κατεχόμενης Λευκωσίας

    Η Vatan (29.02.20) γράφει ότι με εντολή του «διευθυντή θρησκευτικών υποθέσεων» Ταλίπ Αταλάι διαβάστηκε την περασμένη Παρασκευή σε όλα τα τεμένη της κατεχόμενης Κύπρου ειδική προσευχή για τους 33 στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο Ίντιμπλ της Συρίας. Το κείμενο της προσευχής ετοιμάστηκε από το Γραφείο Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας.

    (ΚΣ)

    [16] Δεν υπάρχει νέα βλάβη στον αγωγό μεταφοράς νερού

    Η Hakikat (02.03.20) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο γεωργίας και φυσικών πόρων ανακοίνωσε ότι δεν έχει παρουσιαστεί νέα βλάβη στον αγωγό που μεταφέρει νερό από την Τουρκία στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Το υπουργείο αναγκάστηκε να προβεί σε αυτή την διευκρίνηση μετά την ανακάλυψη τμήματος σωλήνας στα παράλια της Αττάλειας. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, φαίνεται να πρόκειται για τμήμα των σωλήνων που χρησιμοποιήθηκαν για επιδιόρθωση της βλάβης του αγωγού τον περασμένο Γενάρη.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Δεν θέλουμε πια αυτά τα χρήματα, ισχυρίζεται ο Ερντογάν

    Υπό τον τίτλο «Ερντογάν προς Ευρώπη: Εσείς ποιόν προσπαθείτε να ξεγελάσετε;», η Sabah (03.03.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου στην Άγκυρα με τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα, δήλωσε τα εξής: «Τώρα το συζητούν και λένε 'θα σας στείλουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ'. Εσείς ποιόν προσπαθείτε να ξεγελάσετε; Εμείς δεν θέλουμε πια αυτά τα χρήματα. Η Τουρκική Δημοκρατία έχει ξοδέψει ήδη 40 δισεκατομμύρια δολάρια, το κράτος θα βρει τα λεφτά. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την περηφάνεια της Τουρκίας. Η Τουρκία που φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο, θα εξασφαλίσει διεθνή προστασία στα άτομα που θέλουν προστασία». Ισχυρίστηκε ακόμη ότι οι Έλληνες στρατιώτες σκότωσαν δυο πρόσφυγες και τραυμάτισαν άλλο ένα σοβαρά.

    Επανέλαβε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να επωμισθούν το βάρος και την ευθύνη του προσφυγικού προβλήματος και κατηγόρησε τις χώρες της Ε.Ε. και όλο τον κόσμο ότι δεν αντιλαμβάνεται δυστυχώς την κατάσταση. Ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα και εφαρμόζει διπλά μέτρα και σταθμά.

    (ΔΨ)

    [02] Δεν έχει γυρισμό, οι πύλες θα παραμείνουν ανοιχτές, απειλεί ο Ερντογάν

    Υπό τον τίτλο «Τελείωσε αυτή η δουλειά, οι πύλες είναι ανοιχτές», η Hurriyet (03.03.20), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντιδρώντας έντονα στην στάση της Δύσης που δεν επωμίζεται το βάρος της Τουρκίας στο προσφυγικό, δήλωσε: «Το δήλωσα μήνες πριν. Είχα πει, 'Εάν η Δύση δεν μοιρασθεί αυτό το βάρος, θα ανοίξουμε τις πύλες'. Αλλά αυτοί μας περιφρόνησαν. Είπαν ότι μπλοφάρουμε. Τώρα, όταν άνοιξαν οι πύλες, άρχισαν να πέφτουν τα τηλεφωνήματα, το ένα μετά το άλλο. 'Κλείστε τις πύλες'. Το είπαμε, η δουλειά αυτή τελείωσε, οι πύλες είναι πια ανοιχτές. Αυτή την στιγμή, θα έχετε και εσείς την εμπειρία αυτού του βάρους».

    Προσφωνώντας την Συμβουλευτική Επιτροπή του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Άγκυρα την Κυριακή, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι πραγματοποιούσαν τις επιχειρήσεις τους στο Ιντλίμπ περιορισμένα, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα ειρηνικά και με κοινή λογική, προσπάθησαν και δια μέσω της διπλωματικής οδού, όμως, η καλή τους θέληση παρεξηγήθηκε. Υποστήριξε ότι από τις 27 Φεβρουαρίου, που έχασαν 37 στρατιώτες, οι επιχειρήσεις έχουν διευρυνθεί και το όνομα που δόθηκε είναι «Επιχείρηση Εαρινής Ασπίδας». Πρόσθεσε ότι αρχίζουν πάλι [τις επιχειρήσεις] για να δείξουν τις πραγματικές τους δυνάμεις σ' αυτούς που τους βλέπουν ως αδύναμους ή δειλούς, ισχυριζόμενος ότι θα δείξουν στους απερίσκεπτους ότι η Τουρκία είναι ένα μεγάλο κράτος που δίνει μάρτυρες όταν χρειαστεί, αλλά δεν ενδίδει.

    Απευθυνόμενος στην Ρωσία και στο Ιράν, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε: «Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα μαζί σας στη Συρία. Ο αγώνας της Τουρκίας στη Συρία δεν στοχεύει ούτε στο να αποκτήσει έδαφος ούτε να αποκτήσει στρατηγική ή δογματική βάση. Ακούει κανείς όταν λέμε τι δουλειά έχουν η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το Ιράν και η Γαλλία στη Συρία; Δεν ακούγετε. Μόνο όταν πρόκειται για την Τουρκία (...)».

    Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι αγωνίζονται στη Συρία για να επιλύσουν την ανθρωπιστική κρίση, και να εξασφαλίσουν την ασφάλεια στη δική τους γη, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι οι συριακές δυνάμεις «θα πληρώσουν το τίμημα» των επιθέσεών τους εναντίον του τουρκικού στρατού

    (ΔΨ)

    [03] Αποχώρησαν 117, 677 πρόσφυγες από την Ανδριανούπολη, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Σοϋλού

    Υπό τον τίτλο «Είτε θα επιστρέψετε, είτε θα σας σκοτώσουμε», η Hurriyet (03.03.20) γράφει ότι μεγάλος αριθμός προσφύγων από Συρία, Αφγανιστάν και Μπαγκλαντές, πληρώνοντας σε διακινητές 150 με 300 ΤΛ ο καθένας, τους άφησαν σε ένα μικρό νησάκι στη μέση του ποταμού Έβρου για να περάσουν στην Ελλάδα.

    Στη συνέχεια, η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι οι πρόσφυγες δήλωσαν ότι κατά την προσπάθεια τους να περάσουν τα σύνορα της Ελλάδας, οι Έλληνες στρατιώτες τους φώναζαν «Είτε θα επιστρέψετε είτε θα σας σκοτώσουμε».

    Ο δε Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϋλού έκανε έκκληση στις ελληνικές αρχές να συμπεριφέρονται ανθρώπινα στους πρόσφυγες, σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Σύμβαση της Γενεύης του 1951. Πρόσθεσε ότι χθες το μεσημέρι αποχώρησαν 117 χιλιάδες 677 πρόσφυγες από την Ανδριανούπολη (Edirne) της Τουρκίας.

    (ΔΨ)

    [04] Κρίσιμη συνάντηση Τουρκίας Ρωσίας στις 5 Μαρτίου

    Η Hurriyet (03.03.20), υπό τον τίτλο «Τα μάτια στις 5 Μαρτίου», γράφει ότι η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν για την έκρυθμη κατάσταση στο Ιντλίμπ της Συρίας, έχει οριστικοποιηθεί για τις 5 Μαρτίου στη Μόσχα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η θέση της Τουρκίας δεν έχει καμία αλλαγή και στη συνάντηση στο Κρεμλίνο θα υποβάλλουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις εξής απαιτήσεις:

    · Οι καθεστωτικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από την περιοχή που καθορίστηκε στις συμφωνίες του Σότσι, και αναγνωρίστηκε ως η «περιοχή μείωσης της έντασης στο Ιντλίμπ». Οι καθεστωτικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από την περιοχή που κατέβαλαν και να εκκενώσουν την περιοχή γύρω από το τουρκικό παρατηρητήριο 6, που έχουν περικυκλώσει αυτή την στιγμή. Τα παρατηρητήρια των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων με αριθμούς, 4, 5, 6, 7 , 8 και 9 βρίσκονται εντός της περιοχής που περιήλθε υπό τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

    · Να εξασφαλισθεί η κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ που έχει γύρω στα 4 εκατομμύρια πληθυσμό, και να επιστρέψουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους, που τα έχουν εγκαταλείψει.

    Η δε Ρωσία, σύμφωνα με την εφημερίδα, εμμένει στο σημείο ότι υπάρχει μια νέα κατάσταση στην περιοχή και ότι πρέπει να συζητηθεί η επικαιροποίηση των συμφωνιών του Σότσι με νέο οδικό χάρτη.

    (ΔΨ)

    [05] Καμία νύξη στα Τουρκικά μέσα ενημέρωσης για το τείχος στα σύνορα με τη Συρία, γράφει αρθρογράφος της Σιουτζού

    Ο αρθρογράφος Γιλμάζ Οζντίλ της Sozcu (03.03.20) υπενθύμισε ότι στην Τουρκία υπάρχει ένα τείχος με την Συρία 828 χιλιομέτρων, το οποίο έχει δύο μέτρα πλάτος και τρία μέτρα ύψος. Στο οποίο, υπάρχουν παρατηρητήρια, δρόμοι για περιπολία, συρματοπλέγματα και αισθητήρια συστήματα ήχου και φωτός.

    Επισημαίνει ότι τα ΜΜΕ της Τουρκίας που εκπέμπουν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο ζωντανά από τα σύνορα με την Ελλάδα, δεν αναφέρονται καθόλου στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία. Δεν αναφέρονται καθόλου στο τείχος με την Συρία, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, μετά το Σινικό τείχος. Μάλιστα, γράφει ο αρθρογράφος, το τείχος που άρχισε ο Τραμπ να κτίζει στα σύνορα με το Μεξικό, δεν κατάφερε να τελειώσει ούτε το μισό.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 3 March 2020 - 14:25:01 UTC