Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-02-26

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 32/2020 26.02.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ο Τατάρ διαψεύδει, το κόμμα του επιβεβαιώνει την δήλωση περί παραχώρησης εδάφους 6% στους Ελληνοκύπριους
  • [02] Ο Ακιντζί δεν είναι δυσαρεστημένος με κανένα στην Τουρκία, υποστηρίζει η Σαμανί
  • [03] Έρχουρμαν: «Παράλληλα με το Βαρώσι πρέπει να συζητήσουμε και το άνοιγμα του Διεθνούς Αεροδρομίου Λευκωσίας»
  • [04] Ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων πρέπει να υπερασπίζεται την ομοσπονδία στην Κύπρο, δηλώνει ο Κιζιλγιουρέκ
  • [05] Ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης με τους επιχειρηματίες στα κατεχόμενα
  • [06] Συνεχής μείωση εξαγωγών από το 2017 – Χρεοκοπούν επιχειρήσεις
  • [07] Καθορίστηκε εκ νέου ο κατώτατος μισθός στα κατεχόμενα
  • [08] Την Κυριακή αρχίζουν οι απαγορεύσεις για τις «εκλογές» - Πέντε οι υποψήφιοι μέχρι στιγμής
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν στοχεύουν ο όγκος του αμοιβαίου εμπορίου ανάμεσα τους να φτάσει τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια
  • [02] Φτάνει σήμερα Ρωσική αντιπροσωπεία στην Τουρκία για επαφές σε σχέση με το Ίντιπλμ
  • [03] Αρθρογράφος κατηγορεί το Ερντογάν ότι εφαρμόζει τεχνάσματα απέναντι στον Πούτιν για το Ίντιμπλ
  • [04] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το διορισμό του Οζάν Τζεϊχούν στη θέση του Πρέσβη της Τουρκίας στη Βιέννη
  • [05] Διάταγμα κράτησης εναντίον 15 μελών του HDP για το συνέδριο του κόμματος
  • [06] Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στην Άγκυρα λόγω ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ο Τατάρ διαψεύδει, το κόμμα του επιβεβαιώνει την δήλωση περί παραχώρησης εδάφους 6% στους Ελληνοκύπριους

    Κάτω από τον τίτλο «Το UBP επιβεβαίωσε, ο Τατάρ διέψευσε», η Afrika (26.02.20) γράφει ότι ο Ερσίν Τατάρ, λεγόμενος πρωθυπουργός και υποψήφιος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) για τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», διέψευσε πως δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα Daily Express ότι θα μπορούσε να δοθεί έδαφος 6% στους Ελληνοκύπριους και να μειωθεί το ποσοστό που κατέχουν οι Τουρκοκύπριοι από το 36% του συνολικού εδάφους του νησιού σε 30%, σε αντάλλαγμα της αποδοχής του μοντέλου λύσης δύο κρατών στην Κύπρο και της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων σε επιτροπή για το φυσικό αέριο.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι αυτή η δήλωση γινόταν σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει προχθές το UBP, στην οποία αναφερόταν ότι ο Τατάρ είχε πει ότι ήταν έτοιμος να μειώσει το ποσοστό του εδάφους «στον βορρά» από το 36% στο 30%.

    Σε δική του χθεσινή δήλωση, ο Τατάρ κάνει λόγο για παρερμηνεία της δήλωσής του στην βρετανική εφημερίδα. «Δεν είναι δικές μου εκφράσεις ότι είμαι έτοιμος να μειώσω από το 36% στο 30% το ποσοστό του εδάφους της τουρκοκυπριακής πλευράς σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία, αυτό πηγάζει από ένα λανθασμένο συμπέρασμα», υποστήριξε ισχυριζόμενος ότι η παρεξήγηση συνέβη όταν θέλησε να εξηγήσει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί προέβη σε παραχώρηση πέραν του 6% στον χάρτη που έδωσε στην ελληνοκυπριακή πλευρά στο Κραν Μοντάνα και ότι οι Ελληνοκύπριοι είπαν όχι.

    Σημειώνοντας ότι η θέση τους στο εδαφικό είναι γνωστή, ο Τατάτ πρόσθεσε: «Στο εκλογικό ανακοινωθέν για την υποψηφιότητα για την προεδρία που εκδόθηκε στις 18 Ιανουαρίου τονίστηκε ξεκάθαρα ότι θα μπορούσαν να γίνουν εδαφικές αναπροσαρμογές αν θα υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο στην βάση της κυρίαρχης ισότητας, όμως αυτές θα μπορούσαν να ήταν κατά τρόπον που δεν θα μετατρέψει ξανά σε πρόσφυγες τον τουρκοκυπριακό λαό. Κανείς να μην ονειρεύεται ότι θα μπορούσε να φτάσει κάπου παραποιώντας τα λόγια μου, χωρίς να με ρωτήσει, χωρίς να πάρει την άποψή μου. [...]»

    Επανέλαβε ότι αυτό που είπε στην βρετανική εφημερίδα είναι ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό κατέρρευσαν εξαιτίας της στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς και ότι πρέπει πλέον να έρθουν στην ημερήσια διάταξη άλλα εναλλακτικά μοντέλα λύσης και κυρίως τα δύο κράτη.

    Ο Τατάρ είπε επίσης ότι στην είδηση της εφημερίδας γίνεται ορθώς αναφορά στον ίδιο ως «πρωθυπουργό» και ότι μετά την δημοσίευση της είδησης πήρε πάρα πολλά θετικά μηνύματα από την Βρετανία λόγω της έμφασης που έδωσε στην λύση δύο κρατών και στις απευθείας πτήσεις.

    Η Yeni Duzen (26.02.20) αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον τίτλο «Ο Τατάρ διέψευσε τον εαυτό του».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ο Ακιντζί δεν είναι δυσαρεστημένος με κανένα στην Τουρκία, υποστηρίζει η Σαμανί

    Η K?br?s Star (26.02.20), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι η Μελτέμ Ονουρκάν Σαμανί, σύμβουλος πολιτικών υποθέσεων του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, απάντησε χθες σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στο Ada TV στις επικρίσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προς τον Ακίντζι, που είχε δηλώσει ότι «με ένα δυσαρεστημένο Ακιντζί παντού, όλα θα χειροτερέψουν», ως εξής: «Αυτά που συμβαίνουν δεν μπορούν να ερμηνευθούν ότι ο κ. Ακιντζί έχει συγκρουσιακή νοοτροπία ή ότι βρίσκεται σε ένα περιβάλλον δυσανασχέτησης».

    Στη συνέχεια, η Σαμανί δήλωσε: «Ο κ. Ακιντζί δεν κακιώνει κανένα. Στην παράδοση του κράτους, δεν γίνεται να υπάρχει δυσαρέσκεια/κάκιωμα. Ο κ. Ακιντζί εκπροσωπεί την πολιτική θέληση των Τουρκοκυπρίων. Είναι ένας ηγέτης που θέλει να ιδρύσει σχέσεις ισότητας και όχι ιεραρχικές, δεν έχει δυσαρεστηθεί με κανένα στην Τουρκία. Ένας πρόεδρος έχει το δικαίωμα να μιλά και να εκφράζεται».

    (ΔΨ)

    [03] Έρχουρμαν: «Παράλληλα με το Βαρώσι πρέπει να συζητήσουμε και το άνοιγμα του Διεθνούς Αεροδρομίου Λευκωσίας»

    Η Yeni Duzen (26.02.20) γράφει ότι ο Τουφάν Έρχουρμαν, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) και υποψήφιος για τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», δήλωσε ότι μαζί με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου πρέπει να συζητηθεί και το άνοιγμα του Διεθνούς Αεροδρομίου Λευκωσίας. Μιλώντας σε εκπομπή του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού Genc TV, ο Έρχουρμαν είπε ότι η «κυβέρνηση» προχώρησε το ζήτημα τόσο πολύ ώστε να δηλώνει ότι θα ανοίξει το Βαρώσι και χωρίς να μιλήσει με τα Ηνωμένα Έθνη και πρόσθεσε:

    «Δεν είναι δυνατό να ανοίξετε το Βαρώσι με αυτό τον τρόπο. Έχουμε ένα σκοπό. Σε συνθήκες που ακόμα δεν πετύχαμε την λύση, θέλουμε να σμίξει ο λαός μας με την διεθνή κοινότητα και το διεθνές δίκαιο. Και αν θα υπάρξει οικονομικό όφελος από το Βαρώσι, αυτό πρέπει να πραγματοποιηθεί με μιαν φόρμουλα εντός του διεθνούς δικαίου. Ανέκαθεν το Βαρώσι θεωρείται ως μέρος της συνολικής λύσης και ως ένα βήμα που θα μας φέρει πιο κοντά στην λύση σε συνθήκες που δεν έχει επιτευχθεί η συνολική λύση. Η στάση της κυβέρνησης από την αρχή ήταν μια στάση που δεν λάμβανε υπόψη τον ΟΗΕ. Όταν κοιτάξουμε τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, το ζήτημα δεν εξετάζεται μόνο ως ζήτημα περιουσιών. Το ΣΑ κάνει έκκληση ότι το Βαρώσι πρέπει να μεταβιβαστεί στην διοίκηση του ΟΗΕ. Αν, παρά την επίδειξη της βούλησής μας για συνολική λύση, αυτή δεν υλοποιηθεί, θα καθίσουμε στο τραπέζι με τον ΟΗΕ και θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για άνοιγμα του Βαρωσιού».

    Σχολιάζοντας την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για σύσταση κοινής επιτροπής για το θέμα του Βαρωσιού, ο Έρχουρμαν είπε πως αν θα συσταθεί επιτροπή για το Βαρώσι πρέπει να έρθει στην ημερήσια διάταξη αυτής της επιτροπής, παράλληλα με το Βαρώσι και το Διεθνές Αεροδρόμιο Λευκωσίας και το θέμα των υδρογονανθράκων. «Αν δεν θα φτάσουμε σύντομα στην συνολική λύση, αντί να καθόμαστε και να περιμένουμε, ας συζητήσουμε υπό την εποπτεία του ΟΗΕ αυτά τα θέματα που θα μας οδηγήσουν βήμα με βήμα στην συνολική λύση», υποστήριξε και πρόσθεσε:

    «Με το άνοιγμα του Διεθνούς Αεροδρομίου Λευκωσίας μαζί με το Βαρώσι, θα λύσουμε και το πρόβλημα των απευθείας πτήσεων και το απευθείας εμπόριο. Αυτή ήταν πρόταση του ΟΗΕ. Επομένως, θα φέρουμε στο τραπέζι μιαν πρόταση του ΟΗΕ. Αν δεν γίνει αυτό, θα ανοίξω το Βαρώσι με μιαν μέθοδο που ακολουθώ στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών. Δεν αποκλείω και τον ΟΗΕ και την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Εγώ απλώς κάνω τις προτάσεις μου ενώπιον του διεθνούς δικαίου».

    Αναφερόμενος στο θέμα των απευθείας πτήσεων και του απευθείας εμπορίου, ο Έρχουρμαν διερωτήθηκε κατά πόσον το καθεστώς μέλους της ΕΕ ήταν ο μόνος λόγος για τον οποίο η Βρετανία δεν διενεργούσε απευθείας εμπόριο και απευθείας πτήσεις με την κατεχόμενη Κύπρο και πρόσθεσε ότι πρέπει να συνάψουν «πιο εντατικές σχέσεις» με την Βρετανία. «Πρέπει να συζητήσουμε με την Βρετανία και στο θέμα των αθλητών μας και στο θέμα του εμπορίου και σε άλλα θέματα», πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανθράκων, ο Έρχουρμαν είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ένας από τους δύο «ιδρυτικούς εταίρους» που έχουν δικαίωμα λόγου πάνω σε αυτούς τους πόρους, «όμως ο λόγος μας μειώνεται συνεχώς». «Όλοι έχουν δικαίωμα λόγου εδώ, από την Αμερική μέχρι την Ρωσία, από την Αίγυπτο μέχρι την Τουρκία», πρόσθεσε.

    Σημειώνοντας ότι υπάρχει επίσης το πρόβλημα ότι οικονομικά οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους μόνοι τους, ο Έρχουρμαν υπενθύμισε ότι κατά την περίοδο της «κυβέρνησης» του «τετραμερούς συνασπισμού» κατάφεραν να πληρώσουν το προϋπολογισμό των «δυνάμεων ασφαλείας» από εγχώρια κονδύλια χωρίς να έρθουν χρήματα από την Τουρκία.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία σημείωσε: «Η Τουρκία πρέπει να πάψει πλέον να μιλά προς εμάς και να μιλά με εμάς. Πρέπει να κτιστεί μια πραγματική σχέση. Πρέπει και εμείς να πάψουμε να μιλούμε προς την Τουρκία και να μιλούμε με την Τουρκία. Αυτό που είπα το λέω το ίδιο και για την ελληνοκυπριακή διοίκηση. Αυτό είναι το πρόβλημα που βιώνουμε με την Τουρκία. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε μεταξύ μας; [...] Αν είναι έτσι, αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Δεν πιστεύω ότι ήρθαμε σε αυτό το σημείο. Αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές θέλουμε μιαν πενταμερή διάσκεψη. Σε εκείνο το τραπέζι θα βρίσκεται και η Τουρκία, όπως και η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου. Αυτή η πενταμερής διάσκεψη αφορά το μέλλον του νησιού. Γι' αυτό, η σχέση με την Τουρκία πρέπει να εγκατασταθεί σε σωστή βάση εκ νέου. Να σταθούμε στα δικά μας πόδια σε σωστή βάση».

    Επικρίνοντας την δήλωση του Μουσταφά Ακιντζί στην εφημερίδα The Guardian ότι τα κατεχόμενα δεν πρόκειται να γίνουν επαρχία της Τουρκίας, ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι αυτό το θέμα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη αυτή την στιγμή και ότι στο παρελθόν το είχαν αναφέρει κάποιοι. «Όμως αυτή την στιγμή, ούτε στην Τουρκία ούτε εδώ υπάρχει μια τέτοια ημερήσια διάταξη», σημείωσε.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων πρέπει να υπερασπίζεται την ομοσπονδία στην Κύπρο, δηλώνει ο Κιζιλγιουρέκ

    Υπό τον τίτλο «Είτε λύση είτε διχοτόμηση», η Yeni Bak?s (26.02.20), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι ο ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό στις επερχόμενες «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα να εκλεγεί ένα άτομο το οποίο θα υπερασπίζεται μια ομόσπονδη Κύπρο, προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο ανάμεσα του μόνιμου διαχωρισμού της Κύπρου και της ομοσπονδιακής προοπτικής.

    O Κιζιλγιουρέκ ανέφερε ότι φαίνεται ότι οι Τουρκοκύπριοι αναμένουν σοβαρά προβλήματα όταν η προοπτική της Τουρκίας προστίθεται δίπλα από την πολιτική που εφαρμόζει η ελληνοκυπριακή ηγεσία και πρόσθεσε: «Είτε θα μας παρασύρουν σε μια εντατική πολιτική που προχωρά προς ένα μόνιμο διαχωρισμό είτε θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να συμμετάσχουμε σε ένα διεθνή ίδρυμα με πίστη στο ομοσπονδιακό κράτος με μια πολιτική που θα αναγκάζει την ελληνοκυπριακή πλευρά δια της οδού του διαλόγου».

    Στη συνέχεια, ο Κιζιλγιουρέκ υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μονιμότητα της μη λύσης και εξήγησε: «Αυτό σημαίνει την μονιμότητα χωρίς καθεστώτος της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Σήμερα η Τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι μια κοινότητα χωρίς καθεστώς. Δεν έχει ένα καθεστώς το οποίο να αναγνωρίζεται από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Είναι μια κοινότητα που βρίσκεται στην υποδιοίκηση της Τουρκίας στο βόρειο μέρος της Κύπρου. Από το 1960 μέχρι σήμερα, η ελληνοκυπριακή πολιτική έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για να σπρώξει όλο και περισσότερο τους Τουρκοκύπριους στην αγκαλιά της Τουρκίας».

    Αναφερόμενος ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν μπόρεσε να ιδρύσει σχέσεις με τον κόσμο, ο Κιζιλγιουρέκ είπε: «Είναι πολύ δύσκολο να είσαι Τουρκοκύπριος αυτές τις ημέρες. Από τη μια, η ελληνοκυπριακή ηγεσία διοικεί μόνη της την Κυπριακή Δημοκρατία και από την άλλη υπάρχει η Τουρκία που συμμετάσχει εκεί ως μια δύναμη. Γι' αυτό οι Τουρκοκύπριοι έχουν παραμείνει σε μια αδύναμη κατάσταση εκεί».

    (ΔΨ)

    [05] Ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης με τους επιχειρηματίες στα κατεχόμενα

    Υπό τον τίτλο «Ας πάρουμε περισσότερα αγαθά από την ΤΔΒΚ εναντίον του εμπάργκο», η Volkan (26.02.20), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης (ITO) επέσπευσε τις εργασίες για ενδυνάμωση των εμπορικών δεσμών με την «ΤΔΒΚ». Σε συμβουλευτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, με Τούρκους και Τουρκοκύπριους επιχειρηματίες καθώς και την λεγόμενη πρόξενος της «ΤΔΒΚ» Σενιχά Μπιράντ Τσινάρ (Seniha Birand C?nar) στην Κωνσταντινούπολη, αξιολογήθηκαν οι επενδυτικές δυνατότητες αυξάνοντας την συνεργασία ανάμεσα στις δύο «χώρες».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε να αυξήσει τις δραστηριότητες του στα πλαίσια της ανάπτυξης των επενδυτικών δυνατοτήτων με την «ΤΔΒΚ». Κατά την συνάντηση, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σιεκίπ Αβταγκιτς (Sekib Avdagic) ανέφερε: «Πρέπει να αυξήσουμε με ένα ξεκάθαρο τρόπο το εμπόριο μας με την ΤΔΒΚ. Η ΤΔΒΚ κάνει 101 εκατομμύρια δολάρια εξαγωγές προς Τουρκία με αντιστάθμισμα 1.2 δισεκατομμύρια δολάρια εισαγωγές. Αυτήν τον πίνακα πρέπει να τον αλλάξουμε. Σκέφτομαι ότι είναι σημαντική η αύξηση των εισαγωγών από την ΤΔΒΚ. Δεν έχει άλλη χώρα στον κόσμο που έχει εκτεθεί σε τέτοιο άδικο εμπάργκο για τόσο μεγάλο διάστημα. Το θέμα είναι ότι αυτή η αδικία συνεχίζεται όταν αφορά τους Τούρκους».

    Προσθέτοντας ότι έχουν υλοποιηθεί σημαντικά έργα στα οποία οι «δύο χώρες» εργάζονται για να αυξήσουν την παραγωγή στην «ΤΔΒΚ», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αβταγκίτς ανέφερε: «Ο αγωγός μεταφοράς νερού στην ΤΔΒΚ είναι πολύ σημαντικός. Το θέμα της ανώτερης εκπαίδευσης είναι σημαντικό. Οι φοιτητές έχουν ξεπεράσει τις 100 χιλιάδες. Όταν λάβουμε υπόψη την δυναμικότητα, ο αριθμός μπορεί να ανέβει περισσότερο. Στο θέμα του τουρισμού υγείας μπορεί να γίνει και άλλη εργασία. Στις αραβικές χώρες έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα ιδιαίτερα με την ΤΔΒΚ».

    Αναφερόμενος στις δραστηριότητες της Τουρκίας για έρευνα και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο που συνεχίζουν από τον Απρίλιο του 2017, ο Αβταγκίτς ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στα αποθέματα του φυσικού αερίου και στο θέμα της αλιείας. Πρόσθεσε ότι στηρίζουν πλήρως αυτή την στάση της Τουρκίας.

    Ο Αβταγκίτς απαρίθμησε τις προτάσεις του Επιμελητηρίου προς τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα ως εξής: «Υπάρχει τεχνολογικό πάρκο στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο το Επιμελητήριο είναι ένας από τους κύριους συνεταίρους. Μπορεί να γίνει μια μελέτη στο πώς μπορούν να αξιοποιηθούν οι πιθανότητες εκεί, και πώς οι κυπριακές εταιρείες [αναφέρεται στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα] να μπορούν να συμπεριληφθούν εκεί. Μπορεί να γίνει μια μελέτη στο θέμα ανάπτυξης των startups και στην εκμετάλλευση νεαρών αδελφών της ΤΔΒΚ από το κέντρο εμπορευματοποίησης (BTM - Commercialization Center of Istanbul), που ιδρύθηκε από το Επιμελητήριο για να ενδυναμώσει τον επιχειρηματικό κόσμο. Υπάρχει το ίδρυμα (βακούφιο) ανάπτυξης τουρισμού και παιδείας (TUGEV), που ιδρύθηκε για να συμβάλει στην ανάπτυξη του τουριστικού τομέα και ανάμεσα στους ιδρυτές είναι και το Επιμελητήριο. Μπορεί να επιτευχθεί συνεργασία στο θέμα ανάπτυξης τουριστικών συνεδρίων στην ΤΔΒΚ. Το παράρτημα βιομηχανικής χρηματαγοράς του Επιμελητηρίου (ITO Yan Sanayi Borsas?) διοργανώνει γύρω στις 20 φορές τον χρόνο, ημέρες προμηθευτών. Παγκόσμιες εταιρείες ψάχνουν για προμηθευτές. Οι εταιρείες της ΤΔΒΚ μπορούν να συμπεριληφθούν στο πορτφόλιο του παραρτήματος. Το Επιμελητήριο εξασφαλίζει σε εθνικό επίπεδο συμμετοχή γύρω στις 40 εκθέσεις. Σε αυτές τις εκθέσεις, θα μπορούσαν να εργασθούν μαζί ώστε να συμμετάσχουν και οι εταιρείες της ΤΔΒΚ».

    (ΔΨ)

    [06] Συνεχής μείωση εξαγωγών από το 2017 – Χρεοκοπούν επιχειρήσεις

    Η Diyalog (26.02.20) γράφει ότι η οικονομική κατάσταση στα κατεχόμενα «δεν πάει καλά», αφού υπάρχει σοβαρή μείωση τόσο στην παραγωγή όσο και στις εξαγωγές. Σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας, τα έσοδα από τις εξαγωγές ήταν 105 εκατομμύρια 615 χιλιάδες τουρκικές λίρες κατά το 2017 και μειώθηκαν στα 100 εκατομμύρια 851 ΤΛ κατά το 2018. Εντός των πρώτων έντεκα μηνών του 2019, ο αριθμός αυτός μειώθηκε ακόμα πιο πολύ φθάνοντας στα 77 εκατομμύρια 125 χιλιάδες ΤΛ.

    Σημειώνοντας ότι οι αριθμοί των εξαγωγών «δείχνουν ότι δεν πάει καλά η οικονομία της ΤΔΒΚ», η εφημερίδα γράφει ότι τα εσπεριδοειδή, που ήταν το πρώτο προϊόν στις εξαγωγές των Τουρκοκυπρίων κατά την περίοδο μετά την εισβολή, τώρα υποχώρησαν στην δεύτερη θέση αφού τα υποσκέλισε το χαλλούμι. Κατά το 2018 πωλήθηκε χαλλούμι και τυρί αξίας 43 εκατομμυρίων 583 χιλιάδων δολαρίων. Οι πωλήσεις των εσπεριδοειδών ανήλθαν στα 18 εκατομμύρια 328 χιλιάδες δολάρια καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση κατά την ίδια περίοδο, ακολουθούμενες από το ρακί στην τρίτη θέση με πωλήσεις εννέα εκατομμυρίων δολαρίων.

    Η χώρα που καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις εξαγωγές της «ΤΔΒΚ» είναι η Τουρκία, η οποία κατά το 2017 αγόρασε προϊόντα 63 εκατομμυρίων 818 χιλιάδων 406 δολαρίων από τα κατεχόμενα. Το ποσό αυτό μειώθηκε στα 52 εκατομμύρια 127 χιλιάδες 770 δολάρια κατά το 2018 και υποχώρησε ακόμα πιο πολύ κατά τους πρώτους έντεκα μήνες του 2019 πέφτοντας στα 40 εκατομμύρια 747 χιλιάδες 925 δολάρια. Οι αντίστοιχοι αριθμοί των εξαγωγών προς τρίτες χώρες κατά τις εν λόγω περιόδους ήταν 41 εκατομμύρια 797 χιλιάδες 582 δολάρια στο 2017, 48 εκατομμύρια 724 χιλιάδες 175 δολάρια στο 2018 και 36 εκατομμύρια 377 χιλιάδες 559 δολάρια στους πρώτους έντεκα μήνες του 2019.

    Οι περισσότερες εξαγωγές εκτός Τουρκίας γίνονται προς χώρες της Μέσης Ανατολής, οι οποίες αγόρασαν προϊόντα αξίας 22 εκατομμυρίων 247 χιλιάδων 673 δολαρίων κατά το 2017, 26 εκατομμυρίων 110 χιλιάδων 465 δολαρίων κατά το 2018 και 28 εκατομμυρίων 33 χιλιάδων 772 δολαρίων κατά τους πρώτους έντεκα μήνες του 2019.

    Η K?br?s (26.02.20) γράφει ότι ενώ η οικονομική κρίση που συνεχίζεται εδώ και μακρό χρονικό διάστημα με την συνεχή αύξηση της τιμής του συναλλάγματος «βάζει φωτιά στην κουζίνα των πολιτών», προκαλεί και επιβράδυνση της οικονομίας. Στοιχεία του λεγόμενου υπουργείου οικονομίας και ενέργειας για την περίοδο 2019-2020 δείχνουν ότι 116 εγγεγραμμένες εταιρείες χρεοκόπησαν μέσα σε 13 μήνες και ότι 1,740 εταιρείες δραστηριοποιήθηκαν, όμως εικάζεται ότι ο αριθμός των εταιρειών που χρεοκόπησαν και δεν είναι καταγραμμένες στα «επίσημα αρχεία» είναι πολύ μεγαλύτερος, σύμφωνα με την εφημερίδα.

    Ο συντονιστής του επιμελητηρίου μικρομεσαίων καταστηματαρχών Χουρρέμ Τουλγκά δήλωσε στην εφημερίδα ότι αυξήθηκε ο αριθμός των επιχειρήσεων που κατέβασαν τα ρολά σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, όμως παρά ταύτα έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ ο αριθμός των επιχειρήσεων που ανοίγουν. Είπε ότι στα τέλη του 2019 προς τις αρχές του 2020, έφτασε στις 20 χιλιάδες ο αριθμός των μικρομεσαίων καταστηματαρχών.

    Ο διευθυντής του «αρχείου εφόρου εταιρειών», Ολγκούν Γετισμίς δήλωσε στην εφημερίδα ότι υπάρχουν εταιρείες που δεν λειτουργούν ή κλείνουν για διάφορους λόγους και ότι το 50-60% των εταιρειών που έκλεισαν δεν μπόρεσαν να κρατηθούν στην αγορά. Είπε επίσης ότι είναι πολύ ψηλός ο αριθμός των επιχειρήσεων που κλείνουν σε σχέση με τον αριθμό των ατόμων και των επιχειρήσεων που υπάρχουν στην «χώρα».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Καθορίστηκε εκ νέου ο κατώτατος μισθός στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (26.02.20) γράφει ότι η λεγόμενη επιτροπή καθορισμού του κατώτατου μισθού επαναξιολόγησε τις ενστάσεις που έγιναν για τον πρώτο κατώτατο μισθό του 2020 που είχε καθοριστεί στις 3,600 τουρκικές λίρες (ΤΛ) μικτός και 3,132 ΤΛ καθαρός και αποφάσισε να αναδιαμορφώσει τον κατώτατο μισθό σε 3,820 ΤΛ και 3,323 ΤΛ αντίστοιχα [Σημείωση: Ένα ευρώ πωλείται σήμερα προς 6,57 ΤΛ].

    Σε γραπτή δήλωση, ο λεγόμενος υπουργός εργασίας Φαϊζ Σουτζούογλου ανέφερε ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου 2020.

    Η συντεχνία των εργοδοτών αντέδρασε έντονα στην απόφαση και εγκατέλειψε την συνεδρία της επιτροπής. Ο γενικός της γραμματέας, Οζγκιούν Κουταλμίς ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ότι θα υποβάλουν ένσταση κατά της συνάντησης και της απόφασης και ότι πρώτη φορά εφαρμόστηκε μια τέτοια πρακτική «εκτός των θέσμιων» στον καθορισμό του κατώτατου μισθού.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Την Κυριακή αρχίζουν οι απαγορεύσεις για τις «εκλογές» - Πέντε οι υποψήφιοι μέχρι στιγμής

    Η K?br?s (26.02.20) γράφει ότι την Κυριακή 1η Μαρτίου 2020 αρχίζει η «εκλογική» διαδικασία και η ισχύς των απαγορεύσεων για τις «εκλογές» της 26ης Απριλίου στα κατεχόμενα. Θα είναι η δέκατη φορά που οι Τουρκοκύπριοι εκλέγουν «πρόεδρο» από το 1974 και εντεύθεν. Μέχρι στιγμής ανακοίνωσαν υποψηφιότητα πέντε άτομα για τις επικείμενες «εκλογές». Πρόκειται για τους «ανεξάρτητους υποψήφιους» Μουσταφά Ακιντζί και Κουτρέτ Όζερσαϊ και τους κομματικούς υποψήφιους Ερσίν Τατάρ (UBP), Τουφάν Έρχουρμαν (CTP) και Ερχάν Αρικλί (YDP).

    Μέχρι τις 17 Μαρτίου τα κόμματα πρέπει να έχουν ορίσει τους υποψήφιούς τους, οι οποίοι πρέπει να υποβάλουν «επίσημη αίτηση» στο «ανώτατο συμβούλιο εκλογών» μέχρι τις 20 Μαρτίου. Οι «εκλογικοί κατάλογοι» θα αναρτηθούν στις 22 Μαρτίου για περίοδο επτά ημερών και θα οριστικοποιηθούν στις 29 Μαρτίου. Στις 31 Μαρτίου θα αρχίσει η περίοδος της «επίσημης προπαγάνδας» μέσω του Bayrak.

    Αποτελέσματα δημοσκοπήσεων μπορούν να δημοσιεύονται μέχρι τις 11 Απριλίου.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν στοχεύουν ο όγκος του αμοιβαίου εμπορίου ανάμεσα τους να φτάσει τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια

    Η Yeni Safak (26.02.20) γράφει ότι ο κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που είχαν χθες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάν Αλίγεφ ανέφεραν ότι ο όγκος του αμοιβαίου εμπορίου ανάμεσα στην Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν ανέρχεται στα 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ ο στόχος τους είναι να φτάσει τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ο Ερντογάν βρισκόταν στο Αζερμπαϊτζάν για την 8η Συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν στο Μπακού στο περιθώριο της οποίας υπογράφηκαν εμπορικές συμφωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Κατά τη συνέντευξη τύπου ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και εξέφρασε τη θέληση του για την επίλυση του ζητήματος με βάση την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν.

    Εξάλλου, αναφερόμενη στις επαφές Ερντογάν στο Αζερμπαϊτζάν, η Sabah (26.02.20) γράφει ότι υπογράφηκαν 14 συμφωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες, οι οποίες αφορούν συνεργασία σε στρατιωτικά θέμα, θέματα ενέργειας και θέματα που αφορούν την νεολαία και τον αθλητισμό.

    (ΚΣ)

    [02] Φτάνει σήμερα Ρωσική αντιπροσωπεία στην Τουρκία για επαφές σε σχέση με το Ίντιπλμ

    Ο Τουρκικός Τηλεοπτικός σταθμός CNN Turk(26.02.20) μετέδωσε ότι Ρωσική αντιπροσωπεία αναμένεται σήμερα το απόγευμα στην Άγκυρα για επαφές αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Ίντιμπλ.

    Όπως αναφέρθηκε, οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ρωσική και την Τουρκική πλευρά θα γίνουν στο Τουρκικό ΥΠΕΞ και αναμένεται να αρχίσουν στις 6 το απόγευμα. Το CNN Turk χαρακτηρίζει κρίσιμες τις επαφές και σημειώνει ότι λαμβάνουν χώρα πριν οποιαδήποτε συνάντηση ανάμεσα σε Ερντογάν και Πούτιν. Σημειώνει επίσης πως πρόκειται για κλασσική διπλωματική μέθοδο που εφαρμόζει η Άγκυρα, δηλαδή να πραγματοποιούνται επαφές που θα προετοιμάσουν την συνάντηση ανάμεσα σε δύο ηγέτες, ενόψει της κρίσιμης ημερομηνίας της 5ης Μαρτίου που αναμένεται να συναντηθούν Ερντογάν και Πούτιν.

    (ΚΣ)

    [03] Αρθρογράφος κατηγορεί το Ερντογάν ότι εφαρμόζει τεχνάσματα απέναντι στον Πούτιν για το Ίντιμπλ

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T-24 (26.02.20) αναδημοσιεύει άρθρο του Τούρκου αρθρογράφου Μουράτ Γετκίν ο οποίος γράφει ότι ο Ερντογάν εφαρμόζει πλέον τα πετυχημένα πολιτικά τεχνάσματα που εφάρμοσε στους Αμερικάνους και απέναντι στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαδιμήρ Πούτιν, με αμφίβολα όμως αποτελέσματα.

    «Αυτή η πολιτική (που εφαρμόζει ο Ερντογάν) ανταποκρίνεται στον αγγλικό όρο «Brinkmanship», που σημαίνει πηγαίνω πίσω στον πόλεμο, είμαι πεισματάρης (επιμένω) και αποσύρομαι την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, τώρα υπάρχει διαφορά σε σχέση με τους Αμερικανούς. Ο Πούτιν, όπως και ο Ερντογάν, είναι ειδικός σε αυτή την κατάσταση. Το δεύτερο, όντας σύμμαχος του ΝΑΤΟ ο Ερντογάν κατάφερε να πάρει την υποστήριξη της Ρωσίας στην Συρία, όταν εφάρμοσε αυτή την πολιτική στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ. Τώρα η κατάσταση είναι εντελώς η αντίθεση», σημειώνει ο αρθρογράφος και συμπληρώνει:

    «Η Ρωσία επιθυμεί να πραγματοποιήσει πολυμερή συνάντηση, όχι όμως με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, (όπως θέλει η Τουρκία) αλλά με τους εταίρους της Αστάνα».

    (ΚΣ)

    [04] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το διορισμό του Οζάν Τζεϊχούν στη θέση του Πρέσβη της Τουρκίας στη Βιέννη

    Η Hurriyet (26.02.20) γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε ομιλία του χθες σε ομάδα του κόμματος του, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στο διορισμό του Οζάν Τζεϊχούν στη θέση του Πρέσβη της Τουρκίας στη Βιέννη, αναφέροντας τα εξής: « Σήμερα έχει διοριστεί Πρέσβης. Διεξάγονταν έρευνες για χρόνια εναντίον του για τη δολοφονία ενός αδελφού μας, εκδόθηκε και κόκκινη προειδοποίηση και του αφαιρέθηκε η υπηκοότητα. Ήταν για χρόνια επίσης ένθερμος υποστηρικτής και έδινε μάχη για τη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Και σήμερα είναι Πρέσβης. Αυτό τον Πρέσβη τον κάνω δώρο σήμερα στον κ. Μπαχτσελί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κιλιτσντάρογλου.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, απαντώντας στις επικρίσεις Κιλιτσντάρογλου, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι το κόμμα του δεν έχει καμιά σχέση με τον Τζεϊχούν και υποστήριξε ότι κάποιοι κάνουν προπαγάνδα μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης σχετικά με το δολοφόνο του Μουσταφά Ερόλ, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν επίσημα ποιος είναι ο δολοφόνος. Επέκρινε επίσης το γεγονός ότι ο διορισμός του Τζεϊχούν έχει γίνει θέμα εκμετάλλευσης από κάποια κόμματα και πρόσθεσε ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να κατηγορεί το MHP για οτιδήποτε.

    (ΑΚ)

    [05] Διάταγμα κράτησης εναντίον 15 μελών του HDP για το συνέδριο του κόμματος

    Η Hurriyet (26.02.20) γράφει ότι το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα Άγκυρας ανακοίνωσε χθες ότι άρχισε έρευνα σχετικά με το 4ο τακτικό συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού στην Τουρκία (HDP) που έγινε στις 23 Φεβρουαρίου, με τη δικαιολογία ότι στο συνέδριο προβλήθηκε βίντεο και φωτογραφίες του πρώην ηγέτη του PKK Αμπτουλάχ Οτζιαλάν.

    Οι αρχές γράφει η εφημερίδα, εξέδωσαν διάταγμα κράτησης εναντίον 15 ατόμων εκ των οποίων οι 14 ήδη έχουν συλληφθεί για προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας.

    Η Milliyet (26.02.20) αναφέρεται στο ίδιο θέμα και γράφει ότι ο πρόεδρος του ακροδεξιού ΒΒΡ (Κόμμα Μεγάλη Ένωση), Μουσταφά Ντεστιτζί κάλεσε τους δικαστές στην Τουρκία να αρχίσουν νομικές διαδικασία και να διατάξουν το κλείσιμο του Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού. Ισχυριζόμενος ότι το HDP δεν διαφέρει καθόλου από το PKK, ο Ντεστιντζί κάλεσε το γενικό εισαγγελέα και τους δικαστές να βάλουν ένα τέλος στο ρεζίλεμα που έγινε στο συνέδριο του κόμματος, όπου δεν διαβάστηκε ο εθνικός ύμνος όπως είπε και προβλήθηκαν φωτογραφίες του Οτζιαλάν, και να αρχίσει σύντομα διαδικασίες για το κλείσιμο του κόμματος.

    (ΑΚ)

    [06] Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στην Άγκυρα λόγω ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού

    Η Hurriyet (26.02.20) υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Συναγερμός στην πτήση ΤΚ 879 στην Άγκυρα», γράφει ότι συναγερμός σήμανε στο αεροδρόμιο της Άγκυρας για τον κορωνοϊό, όταν σε αεροσκάφος που εκτελούσε δρομολόγιο μεταξύ Τεχεράνης και Κωνσταντινούπολης και στο οποίο επέβαιναν 132 επιβάτες παρουσιάστηκαν ύποπτα κρούσματα. Το αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Άγκυρας ενώ για το περιστατικό ενημερώθηκε και ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζιά ο οποίος δήλωσε ότι όλοι οι επιβάτες θα τεθούν σε καραντίνα.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 26 February 2020 - 14:50:45 UTC