Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-01-23

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 10/2020 23.01.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Η Τουρκία μιλά καθημερινά για την Ανατολική Μεσόγειο διότι σιωπά ο Ακιντζί, ισχυρίζεται ο Ταλάτ
  • [02] Μέσω Τουρκίας πρωτοβουλίες να ξεπεράσουν τα «εμπάργκο» στο ποδόσφαιρο, λέει ο Σέρτογλου
  • [03] Αντιδράσεις υπέρ και κατά του Νιγιαζί Κιζίλγιουρεκ ? Θέμα η μεταφορά πληθυσμού στα κατεχόμενα
  • [04] Νέες πληροφορίες για την δράση Ισλαμιστών στα κατεχόμενα
  • [05] Δημοσκόπηση για τις «προεδρικές εκλογές»
  • [06] Ακόμα δεν έφτασαν τα 170 εκατομμύρια από την Τουρκία παρά τις εξαγγελίες Τατάρ
  • [07] Ανεγείρεται Κέντρο Θεραπείας των Εξαρτημένων από το Αλκοόλ και τα Ναρκωτικά
  • [08] Ζητούν άνοιγμα των τάφων «αγνώστων»
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο», επαναλαμβάνει ο Ακάρ
  • [02] Ο Έρντογαν θα ενημερώσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚP για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Λιβύη και στη Συρία
  • [03] Βέτο Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία για τη Σύνοδο για τον Αφοπλισμό στη Γενεύη
  • [04] Βιβλίο με ανασκόπηση των Οθωμανό-Ρωσικών σχέσεων δώρισε ο Έρντογαν στον Πούτιν
  • [05] Σε ετοιμότητα η Τουρκία για αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού΄

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Η Τουρκία μιλά καθημερινά για την Ανατολική Μεσόγειο διότι σιωπά ο Ακιντζί, ισχυρίζεται ο Ταλάτ

    Αν εκλεγεί ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν θα ενημερώνει συνεχώς τις Βρυξέλλες, τις σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τους ηγέτες, τους υπουργούς εξωτερικών και τους διπλωμάτες, δήλωσε ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ερωτηθείς από το τουρκοκυπριακό κανάλι Ada TV σε τι διαφέρει ο υποψήφιος του CTP από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, σύμφωνα με την Star K?br?s (23.01.20).

    «Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει την τάση να αποφεύγει την λύση, [ο υποψήφιος του CTP σε περίπτωση που εκλεγεί] θα εξασφαλίσει στήριξη διεθνώς για να την κατευθύνει [την ελληνοκυπριακή πλευρά] προς την λύση. Μήπως αυτή την στιγμή γίνονται επισκέψεις στις Βρυξέλλες; Έγινε κάτι τέτοιο; Ο πρόεδρος της δημοκρατίας πρέπει να καταβάλλει συνεχώς προσπάθεια διεθνώς για το Κυπριακό. Μόνο με μια τέτοια προσπάθεια θα μπορέσει να λύσει το Κυπριακό. Αλλιώς δεν είναι σημαντικό το να θέλει λύση. Πολλοί θέλουν λύση. Το σημαντικό είναι να είσαι ενεργητικός για να διασφαλίσεις την λύση».

    Υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ορθό το επιχείρημα όσων λένε «τι μπορεί να γίνει άμα οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν λύση», ο Ταλάτ ισχυρίστηκε ότι δεν χρειάζονται «πρόεδρο της δημοκρατίας» αν η δουλειά του θα είναι μόνο να λέει «θέλω ομοσπονδιακή λύση». «Ο πρόεδρος πρέπει να εργάζεται νυχθημερόν, να κατέχει το αντικείμενο. Αυτός η υπόθεση είναι διεθνής. Δεν πρέπει να ξεχνιέται αυτό», υποστήριξε.

    Σημειώνοντας ότι τις τελευταίες μέρες αξιωματούχοι από την Τουρκία προβαίνουν σχεδόν καθημερινά σε δηλώσεις για την Κύπρο, ο Ταλάτ ισχυρίστηκε:

    «Μήπως υπήρξε ποτέ κάτι τέτοιο στην ιστορία; Μόνο οι αξιωματούχοι από την Τουρκία μιλούν. Και ο δικός μας υπουργός εξωτερικών και ο πρωθυπουργός μας. Δεν υπάρχει άλλη φωνή από την Κύπρο. Σχεδόν θα ξεσπάσει πόλεμος. Δεν υπάρχει άλλη ενέργεια εκτός από το να λέγεται θέλουμε ειρήνη. Δεν υπάρχει κινητικότητα. Σήμερα κάνουν πάρτι στην Ανατολική Μεσόγειο μεγάλες εταιρείες της Ευρώπης, αμερικανικές εταιρείες. Δεν ακούγεται καμία φωνή από εμάς. Το αφήσαμε στην Τουρκία. Μιλούν εκείνοι. Δεν υπήρξε άλλη περίοδος στην ιστορία που να γίνονται τόσες πολλές δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας για την Κύπρο. Γιατί; Εγώ νιώθω ντροπή γι' αυτό. Πρέπει να υπάρχει ένας ενεργητικός πρόεδρος, που να γυρίζει τον κόσμο, να εξηγεί τις αδικίες στην Ανατολική Μεσόγειο, να εξηγεί ότι αυτή η πορεία προκαλεί ένταση και αδικία. Αν υπάρχει ενεργητικότητα, η Τουρκία δεν θα νιώθει την ανάγκη να μιλά. Η εδώ σιωπή προκαλεί τις δηλώσεις της Τουρκίας. Προσγειώθηκαν Μη Επανδρωμένα Πτητικά Μέσα και Ένοπλα Μη Επανδρωμένα Πτητικά Μέσα. Οι γεωτρήσεις συνεχίζονται εκατέρωθεν. Πλοία δημιουργούν εκατέρωθεν ένταση. Τι πρέπει να κάνουμε για να τα σταματήσουμε αυτά; Γιατί δεν προβαίνετε σε έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για να σταματήσει την ένταση. Δεν καταβάλλεται προσπάθεια. Ο ρόλος των Τουρκοκυπρίων κατέστη πιο σημαντικός. Είναι εύκολο να είσαι ψάρι σε γλυκό νερό. Το σημαντικό είναι να είσαι ψάρι σε αλμυρό και σε φουρτουνιασμένο νερό. Αυτή την στιγμή υπάρχει φουρτούνα. [...]»

    Σημειώνοντας ότι δεν πρέπει ποτέ να σταματά η διπλωματία και ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δυσαρέσκειες στην πολιτική, ο Ταλάτ ισχυρίστηκε: «Ειδικά στις διεθνείς σχέσεις δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ δυσαρέσκεια. Δεν μπορώ να δυσαρεστούμαι με την Τουρκία, ούτε με τον κόσμο, ούτε με την Ευρώπη. Δεν υπάρχει τέτοια πολυτέλεια. Αν σας διώξουν από την πόρτα, είστε υποχρεωμένοι να μπείτε από την καμινάδα. Αυτή είναι η διπλωματία. Χρειάζεται ένας ηγέτης που το καταλαβαίνει, που το ξέρει αυτό».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Μέσω Τουρκίας πρωτοβουλίες να ξεπεράσουν τα «εμπάργκο» στο ποδόσφαιρο, λέει ο Σέρτογλου

    Μέσω Τουρκίας και όχι μέσω της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) θα συνεχίσουν οι Τουρκοκύπριοι τις προσπάθειές τους για να μπορέσουν να ξεπεράσουν τα λεγόμενα εμπάργκο που επιβάλλονται στους νέους τους στο ποδόσφαιρο, δήλωσε στην Havadis (23.01.20) ο πρόεδρος της λεγόμενης τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Χασάν Σέρτογλου, ο οποίος ανέφερε ότι δεν πρόκειται να κάνουν το θέμα αντικείμενο «προεκλογικής εκμετάλλευσης» και πρόσθεσε ότι θα προβούν σε σχετικές ανακοινώσεις μετά τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές».

    Ο Σέρτογλου είπε ότι η κατάσταση των τουρκοκυπριακών συλλόγων χειροτερεύει καθημερινά και πρόσθεσε ότι χθες είχε συνάντηση με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ, με τον οποίο συζήτησαν τι θα μπορούσαν να κάνουν από εδώ και στο εξής και τον ευχαρίστησαν για το ενδιαφέρον που επέδειξε για τους εκπροσώπους της «ομοσπονδίας» η λεγόμενη αντιπροσωπεία του καθεστώτος στην Τραπεζούντα κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της εκεί.

    Αναφερόμενος στην επιστολή της Τσετίνκαγια προς την FIFA, ο Σέρτογλου την χαρακτήρισε θετική πρωτοβουλία και εξέφρασε τον σεβασμό και την εκτίμησή του προς αυτήν, αλλά πρόσθεσε ότι «ο δρόμος της ομοσπονδίας είναι διαφορετικός». Πρόσθεσε και τα εξής: «Η Τσετίνκαγια είναι ιδρυτικό μέλος της ΚΟΠ εκπροσωπώντας τους Τουρκοκύπριους και αν νιώσει την ανάγκη συνεργασίας και με αυτούς, θα το κάνουμε ευχαρίστως. Όλων μας η έγνοια, η προσπάθεια είναι η ίδια. Το πρόβλημα που θέλουμε όλοι να λύσουμε είναι το ίδιο. Η έγνοια μας είναι η τουρκοκυπριακή νεολαία, το τουρκοκυπριακό ποδόσφαιρο. Θα βαδίσουμε σε αυτό τον δρόμο παρέχοντας στήριξη ο ένας στον άλλον».

    Εξάλλου, η Diyalog (23.01.20) αναφέρεται στην χθεσινή συνάντηση Σέρτογλου-Όζερσαϊ και γράφει ότι μετά το πέρας της, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών χαρακτήρισε απαράδεχτο το «αθλητικό εμπάργκο» που επιβάλλεται στους Τουρκοκύπριους και είπε ότι εργάζονται για να καταστούν ορατοί οι Τουρκοκύπριοι αθλητές διεθνώς. Σημειώνοντας ότι θα συμβάλουν στις προσπάθειες της τουρκοκυπριακής «ομοσπονδίας ποδοσφαίρου», ο Όζερσαϊ ισχυρίστηκε πως αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να κινείται μαζί με την τουρκοκυπριακή νεολαία, οι διεθνείς οργανώσεις πρέπει να άρουν την προϋπόθεση που θέτουν στους Τουρκοκύπριους να λαμβάνουν την συναίνεση των Ελληνοκυπρίων [για να συμμετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις].

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Σέρτογλου είπε ότι θα προσλάβουν έναν ξένο δικηγόρο για να θα προσφύγουν στο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) και πρόσθεσε ότι θέλουν να εξασφαλίσουν ότι ομάδες μέλη της UEFA και της FIFA θα μεταβαίνουν στα κατεχόμενα για προετοιμασία και διεξαγωγή αγώνων.

    Στο μεταξύ, η Havadis (23.01.20) γράφει ότι ο αντιπρόεδρος της τουρκοκυπριακής «ομοσπονδίας» ποδοσφαίρου, Ορτζούν Κάμαλι μεταβαίνει στην νήσο Jersey, που βρίσκεται νοτίως της Γαλλίας, για να συμμετάσχει στην γενική συνέλευση της συνομοσπονδίας ομοσπονδιών μη μελών της FIFA (Confederation of Independent Football Associations ? CONIFA), που θα διεξαχθεί μεταξύ 24 και 27 Ιανουαρίου.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Αντιδράσεις υπέρ και κατά του Νιγιαζί Κιζίλγιουρεκ ? Θέμα η μεταφορά πληθυσμού στα κατεχόμενα

    Η Volkan (23.01.20) γράφει ότι «δηλητήριο εναντίον της Τουρκίας ξέρασε» ο «τουρκικής καταγωγής Ελληνοκύπριος Ευρωβουλευτής» Νιγιαζί Κιζίλγιουρέκ, ο οποίος σε ερώτηση που υπέβαλε στο Ευρωκοινοβούλιο αναφέρθηκε στον εποικισμό της κατεχόμενης Κύπρου εκ μέρους της Τουρκίας και τον κίνδυνο αφανισμού και αφομοίωσης των Τουρκοκυπρίων. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι την ώρα που ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ακιντζί, η «κυβέρνηση», η «αστυνομία» και η «γενική εισαγγελία» παραμένουν σιωπηλοί για το θέμα, «πολίτες» επικρίνουν έντονα τον Κιζίλγιουρεκ και ζητούν από την «κυβέρνηση» να τον κηρύξει «ανεπιθύμητο πρόσωπο», να απαγορεύσει την είσοδό του στα κατεχόμενα, να κλείσει το γραφείο επικοινωνίας που άνοιξε το ΑΚΕΛ εκεί, να καταχωρήσει αγωγή εναντίον του για τις δηλώσεις στις οποίες προέβη εναντίον της Τουρκίας και να γνωστοποιήσει με «επίσημη επιστολή» προς το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ ότι αυτός ο «Ελληνοκύπριος βουλευτής» δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους και δεν τους δεσμεύουν τα λεγόμενά του.

    Ο αρθρογράφος Ταϊφούν Τσαγρά της Yeni Duzen (23.01.20), αναφέρεται στο ερώτημα που υπέβαλε ο Κιζίλγιουρεκ, στην αντίδραση της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet για το θέμα και στην απάντηση που ο Ευρωβουλευτής έδωσε στην τουρκική εφημερίδα μέσω του λογαριασμού του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάτω από τον τίτλο «Είναι ρατσισμός;» ο αρθρογράφος αναφέρει επίσης ότι ο Κιζίλγιουρεκ ήταν φιλοξενούμενος και της δημοσιογράφου Νεβσίν Μεγκιού στα στούντιο της DW στο Ευρωκοινοβούλιο και απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούν την Κύπρο. Προσθέτει το εξής ο αρθρογράφος:

    «[...] Ο Νιγιαζί Κιζίλγιουρεκ απάντησε από ένα πλαίσιο που πολλές φορές έγραψα και εγώ για τις δηλώσεις του στο θέμα της μεταφοράς πληθυσμού στο νησί από την Τουρκία. Με απλά λόγια, αν ο πληθυσμός μιας χώρας είναι 10 άτομα, το να μεταφέρετε 30-40 άτομα σε εκείνη την χώρα από άλλο μέρος θεωρώ ότι είναι επιθυμία αλλαγής της δημογραφικής δομής εκείνης της χώρας, αλλαγής της πολιτιστικής της δομής και έχετε στόχο να ενσωματώσετε τον πληθυσμό που μεταφέρατε σε εκείνη την χώρα. Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η απάντηση που έδωσε ο Κιζίλγιουρεκ. Η παρουσιάστρια του προγράμματος, καταφεύγοντας ίσως στην ευκολία της φιλελεύθερης σκέψης υπέβαλε το ερώτημα 'μήπως δεν είναι είναι ρατσισμός να εμποδίσεις έναν άνθρωπο αν θέλει να πάει σε μιαν χώρα και να φτιάξει επιχείρηση;' Τότε αν όλοι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, γιατί οι ανεπτυγμένες, σύγχρονες χώρες που είναι οι ηγέτιδες του φιλελευθερισμού θέτουν κάποιους περιορισμούς; Γιατί αντιδρούν για τον πληθυσμό των προσφύγων, θέτουν εμπόδια και δοκιμάζουν διάφορους τρόπους για να μην εισέλθουν στην χώρα τους; [...]»

    Ο διευθυντής της Yeni Duzen (23.01.20), Τζενκ Μουτλούγιακαλί, κάτω από τον τίτλο «Ευρωπαίος ειρηνικής καταγωγής», επισημαίνει ότι στα κατεχόμενα αναπτύχθηκε μια νέα «υποχονδρία», όπως την χαρακτηρίζει, σύμφωνα με την οποία όλοι σκέφτονται «πώς να μιλήσω ή πώς να σιωπήσω για να μην θίξω την Τουρκία». «Θέλουν να ζουν την ζωή τους οι Τουρκοκύπριοι αφιερώνοντάς την σχεδόν στην προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας», σημειώνει και προσθέτει: «Δημιουργούμε ένα πλήθος που φοβάται να αγαπά την πατρίδα του. Που ντρέπεται να διοικεί τον εαυτό του. Αυτή είναι μια μηχανική που 'δαιμονοποιεί' την κυπριακή ταυτότητα».

    Υπενθυμίζοντας και το ερώτημα που είχε υποβάλει τον περασμένο Σεπτέμβριο ο ίδιος Ευρωβουλευτής για να συμπεριληφθεί η τουρκική στις επίσημες γλώσσες της ΕΕ, ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι τότε δεν υπήρξε καμία αντίδραση στην Τουρκία ή στα κατεχόμενα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη τώρα. Σημειώνει επίσης ότι κάποιοι συμπεριφέρονται «ωσάν να μην υπάρχει καμία ανησυχία για την πολιτική για τον πληθυσμό, ωσάν να μην ενοχλούν κανέναν οι προσπάθειες επιβολής του πολιτικού Ισλάμ και ωσάν να είναι όνειρο η οικονομική εξάρτηση ή οι επιβολές που έκαναν όμηρο την βούληση και την δημοκρατία» των Τουρκοκυπρίων.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Νέες πληροφορίες για την δράση Ισλαμιστών στα κατεχόμενα

    Η Yeni Duzen (23.01.20) επανέρχεται σε είδηση που αφορά έπαυλη στον κατεχόμενο Καραβά, με την ονομασία «Κέντρο Φιλοξενίας Καραβά», στην οποία παρεχόταν θρησκευτική εκπαίδευση σε 60 εσώκλειστα παιδιά χωρίς άδεια από τις κατοχικές αρχές και γράφει ότι ασκήθηκε βία σε ένα από τα παιδιά, επειδή πήρε δώρο σε ένα φίλο του για την Πρωτοχρονιά. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένα «εκπαιδευτής», που το είδε αυτό, είπε στο παιδί ότι «δεν είναι θρησκευτικά αποδεχτό» να γίνονται δώρα για την Πρωτοχρονιά και το χτύπησε με έναν χάρακα στο κεφάλι τόσο δυνατά ώστε ο χάρακας έσπασε. Το συμβάν αποκαλύφθηκε όταν δάσκαλος στο σχολείο είδε το πρήξιμο στο κεφάλι του παιδιού.

    Το εν λόγω κέντρο έκλεισε κατόπιν παρέμβασης του λεγόμενου υπουργείου παιδείας και του «δήμου» Καραβά, επισημαίνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι το κτίριο είναι «εντελώς άδειο κρυμμένο ανάμεσα σε δέντρα σε ένα αδιέξοδο» και τα μέλη του θρησκευτικού συνδέσμου παραμένουν άφαντα.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Δημοσκόπηση για τις «προεδρικές εκλογές»

    Η Detay (23.01.20) γράφει ότι η διευθύντρια του Κέντρου Ερευνών CMIRS, Μινέ Γιουτζέλ ανακοίνωσε χθες, κατά την διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, τα αποτελέσματα ακόμα μιας δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία της για τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές». Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα, προηγείται ο Μουσταφά Ακιντζί με 36,7%, ακολουθούμενος από τον Ερσίν Τατάρ (υποψήφιο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας - UBP) με 16,2%, τον Τουφάν Έρχουρμαν (υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος - CTP) με 14,8%, τον Κουτρέτ Όζερσαϊ (ανεξάρτητο υποψήφιο) με 7,5%, την Σιμπέλ Σιμπέρ (ανεξάρτητη υποψήφιο) με 6,0%, τον Σερντάρ Ντενκτάς (ανεξάρτητο υποψήφιο) με 5,4% και τον Ερχάν Αρικλί (υποψήφιο του Κόμματος της Αναγέννησης των εποίκων - YDP) με 2,6%.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Ακόμα δεν έφτασαν τα 170 εκατομμύρια από την Τουρκία παρά τις εξαγγελίες Τατάρ

    Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η K?br?s Postas? (23.01.20), παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει δύο εβδομάδες από την συνάντηση του λεγόμενου πρωθυπουργού Ερσίν Τατάρ με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν στην Κωνσταντινούπολη ακόμα δεν απελευθερώθηκε το κονδύλι των 170 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών από την Τουρκία που ελέχθη ότι ο Έρντογαν έδωσε οδηγίες να απελευθερωθεί και θα διδόταν για υποδομές και στην πραγματική οικονομία.

    Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι προχθές ο Τατάρ ανακοίνωσε που θα δαπανούνταν τα χρήματα και προσθέτει ότι το «υπουργικό συμβούλιο» ανησυχεί για την μη μεταφορά των 170 εκατομμυρίων, αφού στα μέσα Φεβρουαρίου θα τεθούν σε ισχύ οι απαγορεύσεις για τις «προεδρικές εκλογές» και υπάρχουν πολλά έργα έτοιμα να αρχίσουν, όπως για παράδειγμα η επιδιόρθωση δρόμων. Το «υπουργικό» προβληματίζεται για το πώς θα σωθεί από μια τέτοια πιθανή κρίση, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Ανεγείρεται Κέντρο Θεραπείας των Εξαρτημένων από το Αλκοόλ και τα Ναρκωτικά

    Η Haberci (23.01.20) γράφει ότι σε συνεργασία με το λεγόμενο υπουργείο υγείας και την επιτροπή καταπολέμησης των ναρκωτικών που υπάγεται στο γραφείο του «πρωθυπουργού», ανεγείρεται στα κατεχόμενα Κέντρο Θεραπείας Ατόμων Εξαρτημένων από το Αλκοόλ και τα Ναρκωτικά. Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου χθες, ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλι Πιλλί δήλωσε ότι το σχέδιο είναι έτοιμο και ότι στόχος τους είναι να ολοκληρωθεί το κέντρο εντός ενός έτους. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει την εξέλιξη ως «σημαντικό βήμα».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Ζητούν άνοιγμα των τάφων «αγνώστων»

    Η Vatan (23.01.20) γράφει ότι ο λεγόμενος σύνδεσμος εκπαίδευσης, πολιτισμού και αλληλεγγύης της κατεχόμενης Ομορφίτας ζήτησε το άνοιγμα των τάφων 11 πεσόντων που έχουν ταφεί ως «άγνωστοι» στο νεκροταφείο Λευκωσίας και ταυτοποίηση των λειψάνων τους. Σε γραπτή δήλωση που φέρει την υπογραφή του συμπροέδρου του συνδέσμου Αλί Ζεϊμπέκογλου και του γενικού του γραμματέα Μεχμέτ Αλτούνερ αναφέρεται ότι το γεγονός ότι οι πεσόντες Χουσεϊν Ρούσο και Ετζβέτ Γιουσούφ βρέθηκαν σε τάφους που είχαν άλλα ονόματα κατέδειξε για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα να ανοίξουν όλοι οι τάφοι.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο», επαναλαμβάνει ο Ακάρ

    Η Hurriyet (23.01.20-https://www.hurriyet.com.tr/gundem/son-dakika-akar-libyada-egitim-ve-danismanlik-timimiz-var-41426070) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σε δηλώσεις του χθες στα πλαίσια επίσκεψης που πραγματοποίησε στην τουρκική εταιρεία αμυντικής βιομηχανίας Roketsan, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι θα συνεχίσουν με σεβασμό προς την εδαφική ακεραιότητα της χώρας τους και προς το διεθνές δίκαιο τον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τις δραστηριότητες τους στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και τη Λιβύη. Υπογραμμίζοντας ότι τάσσονται υπέρ της σταθερότητας, της ειρήνης, της ευημερίας και της δικαιοσύνης, ο Ακάρ επανέλαβε ότι όπως είπαν και στο παρελθόν και θα συνεχίσουν με κάθε ευκαιρία να το λένε, η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων της, δηλώνοντας αποφασιστικότητα για αυτό.

    Αναφορικά με την Κύπρο, ο Ακάρ εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να προστατεύσει τα δικαιώματα της που πηγάζουν από το ότι είναι μια εκ των εγγυητριών χωρών στην Κύπρο. «Η υπόθεση της Κύπρου, είναι εθνική υπόθεση για μας. Ό,τι έπρεπε να πράξουμε μέχρι σήμερα εκεί το πράξαμε, και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τόσο τα δικά μας δίκαια δικαιώματα εκεί όσο και των Τουρκοκύπριων αδελφών μας», υποστήριξε ο Ακάρ.

    Επανέλαβε επίσης ότι η Τουρκία δεν επέτρεψε και δεν πρόκειται να επιτρέψει ποτέ τετελεσμένα τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στην Κύπρο και πρόσθεσε: «Η πιο ειλικρινής μας επιθυμία είναι η επίλυση του προβλήματος στη βάση του διεθνούς δικαίου, κατά δίκαιο τρόπο και με ειρηνικές μεθόδους».

    Σκληρή ήταν επίσης η απάντηση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας προς την Ελλάδα στο θέμα του Αιγαίου. Κατηγορώντας την Ελλάδα ότι συνάπτει διεθνείς συμφωνίες που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και που είναι ενάντια στην αρχή της καλής γειτονίας, ο Ακάρ κάλεσε την Ελλάδα να συμπεριφέρεται και να ενεργεί στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου.

    (ΑΚ)

    [02] Ο Έρντογαν θα ενημερώσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚP για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Λιβύη και στη Συρία

    Η Milliyet (23.01.20- http://www.milliyet.com.tr/siyaset/cumhurbaskani-erdogan-ak-partili-vekillerle-gorusecek-6128481) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος και ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν αρχίζει σειρά επαφών με την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του, προκειμένου να ενημερώσει τους βουλευτές για τις εσωτερικές και εξωτερικές εξελίξεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρώτη ενημερωτική συνάντηση έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου. Ο Έρντογαν, θα προβεί σε ενημέρωση για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, ενώ μεταξύ των πιο σημαντικών θεμάτων που θα συζητηθούν, είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τη Συρία.

    (...)

    (ΑΚ)

    [03] Βέτο Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία για τη Σύνοδο για τον Αφοπλισμό στη Γενεύη

    H Aksam (23.01.20- https://www.aksam.com.tr/dunya/rum-kesimine-buyuk-sok-turkiye-veto-etti-gkrynin-basvurusu-kabul-edilmedi/haber-1039464), στην ηλεκτρονική της σελίδα με τίτλο «Μεγάλο σοκ για τον Ελληνοκυπριακό τομέα! Η Τουρκία άσκησε βέτο και δεν έγινε αποδεκτή η αίτηση της Ελληνοκυπριακής διοίκησης», γράφει ότι ασκώντας το δικαίωμα του βέτο, η Τουρκία μπλόκαρε το αίτημα της «ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου», όπως αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία, να συμμετάσχει με το καθεστώς του παρατηρητή στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό, στη Γενεύη.

    Επικαλούμενη πληροφορίες του ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή, η εφημερίδα γράφει ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» ήταν μεταξύ ενός μεγάλου αριθμού χωρών που ζήτησαν να συμμετάσχουν ως παρατηρητές στην πρώτη Γενική Συνέλευση της Συνόδου για τον Αφοπλισμό, η οποία εδρεύει στη Γενεύη.

    Η Τουρκία, γνωστοποιώντας ότι δεν θα εγκρίνει τη συμμετοχή της Κύπρου, προχώρησε στην έγκριση για τη συμμετοχή των υπολοίπων 37 χωρών.

    (ΑΚ)

    [04] Βιβλίο με ανασκόπηση των Οθωμανό-Ρωσικών σχέσεων δώρισε ο Έρντογαν στον Πούτιν

    Η Milliyet (23.01.20) γράφει πρωτοσέλιδα ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν δώρισε στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, βιβλίο 500 περίπου σελίδων που έγραψε ο ίδιος και το οποίο περιλαμβάνει πληροφορίες που διαφωτίζουν σχετικά με τις 134 ετών σχέσεις των Οθωμανών με τους Ρώσους, παραθέτοντας και εκατοντάδες σαρωμένα έγγραφα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην αφιέρωση στο βιβλίο προς τον Πούτιν, ο Έρντογαν γράφει τα εξής: «Η μεγαλύτερη μας επιθυμία είναι όπως συνεχιστούν οι κοινές μας προσπάθειες για την διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή μας».

    (ΑΚ)

    [05] Σε ετοιμότητα η Τουρκία για αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού΄

    Η Milliyet (23.01.20) γράφει πρωτοσέλιδα ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζιά δήλωσε χθες ότι η Τουρκία έχει προχωρήσει στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού που εμφανίστηκε και εξαπλώθηκε στην Κίνα, υποστηρίζοντας ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Ο Τούρκος Υπουργός εξήγησε ότι αυστηρότερος έλεγχος θα διενεργείται απ' εδώ και πέρα ειδικότερα στα αεροδρόμια, όπου έχουν συσταθεί ειδικά κέντρα ελέγχου και δωμάτια καραντίνας. Ο Τούρκος Υπουργός δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί οποιοδήποτε κρούσμα του ιού στην Τουρκία.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Saturday, 1 February 2020 - 16:37:23 UTC