Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-06-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] EE: Συμβιβασμοί για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας
  • [02] Διαβουλεύσεις στο Καμπ Ντέηβιντ
  • [03] Ραμάλα: Εντείνεται η αντιπαράθεση Φατάχ -Χαμάς
  • [04] Ολμέρτ: Θα καταβληθεί 'κάθε προσπάθεια' για την επίτευξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων
  • [05] Ερυθρός Σταυρός: Ομάδα εμπειρογνωμόνων στο Γκουαντάναμο
  • [06] Έρευνα: Mε καχυποψία αντιμετωπίζονται οι αμερικανοί αραβικής καταγωγής
  • [07] Ευρωκοινοβούλιο: Eπικύρωση έκθεσης για παράνομες μεταφορές της CIA
  • [08] Ο καφές μπορεί να εξουδετερώνει τις αρνητικές συνέπειες του οινοπνεύματος στο συκώτι
  • [09] Φλόριδα: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
  • [10] Συνομιλίες Τσερβενκόφσκι- ντε Χούπ Σέφερ
  • [11] 17η Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Ουάσιγκτον

  • [01] EE: Συμβιβασμοί για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    13-06-2006

    Αμπντουλάχ Γκιούλ

    Το Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας έγινε τελικά αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο λόγω της καθυστερημένης άφιξης του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος περίμενε τις εξελίξεις στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης για να αναχωρήσει από την Τουρκία.

    Οι 25 μετά από σκληρή διαπραγμάτευση, προκειμένου η Κύπρος - όπως είχε δηλώσει- να μη εμποδίσει την επίσημη έναρξη των ευρωτουρκικών διαπραγματεύσεων και το άνοιγμα αλλά και κλείσιμο του πρώτου κεφαλαίου, βρήκαν νέα διατύπωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει η ανακοίνωση, υπογραμμίζει τη σημασία του να συμμορφωθεί η Τουρκία με τη Συμφωνία Σύνδεσης συμπεριλαμβανομένου και του Πρωτοκόλλου της Τελωνιακής Ένωσης και της Εταιρικής σχέσης.

    Ο Τούρκος υπουργός κος Γκιούλ αφού έλαβε γνώση της ευρωπαϊκής θέσης δήλωσε ότι 'Η Τουρκία έχει επίγνωση των υποχρεώσεών της και θα τις εκπληρώσει με τον καλύτερο τρόπο'.

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο υφυπουργός κος Βαληνάκης αναχώρησαν το απόγευμα από το Λουξεμβούργο μετά την λήξη του Συμβουλίου. Λίγο πριν η κα Μπακογιάννη δήλωσε 'Είναι για όλους μια θετική εξέλιξη σε μια εξαιρετικά σύνθετη και δύσκολη διαπραγμάτευση .Καθ' όλη την διάρκεια αυτής της διαπραγμάτευσης η Ελλάδα συνηγόρησε υπέρ των δικαιολογημένων κυπριακών ανησυχιών. Ταυτόχρονα εργάστηκε για την επίτευξη της συναίνεσης κάτι που τελικώς επετεύχθη. Έχουμε λοιπόν το προσωρινό κλείσιμο του πρώτου αυτού κεφαλαίου με παράλληλη υπογράμμιση της ανάγκης εκπλήρωσης των δεσμεύσεων που ως υποψήφια χώρα έχει αναλάβει η Τουρκία έναντι του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης'.

    Σ' ότι αφορά στην κοινή θέση η κα Μπακογιάννη είπε ότι το σύνολο των θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος έχει ενσωματωθεί σ' αυτήν, ενώ θετική είναι και η διατύπωση της παραγράφου για την Τουρκία που θα συμπεριληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής, που θα γίνει την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες .

    [02] Διαβουλεύσεις στο Καμπ Ντέηβιντ

    13-06-2006

    Συνέντευξη τύπου του Προέδρου Μπους στο Καμπ Ντέηβιντ

    Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα, σήμερα, στο Καμπ Ντέηβιντ οι διαβουλεύσεις του προέδρου Μπους με ανώτερους στρατιωτικούς και πολιτικούς του συμβούλους με κύριο θέμα την στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί στο Ιράκ. Στις διαβουλεύσεις θα συμμετάσχουν επίσης, μέσω δορυφορικής σύνδεσης και αξιωματούχοι της νέας Ιρακινής κυβέρνησης. Ο κ. Μπους δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους ότι η πρώτη μέρα των διαβουλεύσεων επικεντρώθηκε σε τρόπους προσφοράς βοήθειας στην Ιρακινή κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει θέματα ασφάλειας, καθώς και οικονομικά και ενεργειακά προβλήματα.

    Πάντως ο κ. Μπους απέφυγε προβλέψεις αναφορικά με την πιθανότητα αποχώρησης ορισμένων στρατιωτικών δυνάμεων απ' το Ιράκ στο εγγύς μέλλον και επεσήμανε ότι κάτι τέτοιο θα καθοριστεί απ' τις προτάσεις του γενικού διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγού Τζώρτζ Κέισυ, μετά από διαβουλεύσεις με τον νέο υπουργό άμυνας του Ιράκ.

    Εξάλλου, η Αλ Κάιντα στο Ιράκ επέλεξε τον αντικαταστάτη του Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι. Σε δημοσίευση της στο διαδίκτυο η οργάνωση αναφέρει ότι πρόκειται για τον Σεΐχ Αμπού Χαμζά Αλ Μουχατζέρ, ο οποίος θα συνεχίσει το έργο του προκατόχου του. Στο μεταξύ ο αμερικανικός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα την ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο του Ζαρκάουι, η οποία αναφέρει ότι πέθανε από τραύματα που υπέστη απ' τον αμερικανικό βομβαρδισμό και συγκεκριμένα από σοβαρά τραύματα στους πνεύμονες, ενώ γιατροί δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι δέχτηκε ξυλοδαρμούς ή ότι έφερε τραύματα από πυροβολισμούς.

    Στο μεταξύ 5 άτομα σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στη πόλη Μπαλάντ και άλλα 16 στη Βαγδάτη, ενώ ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι από βομβαρδισμό κοντά στη Μπακούμπα σκοτώθηκαν 7 συνδεόμενοι με την Αλ Κάιντα αντάρτες και δύο παιδιά. Ο αμερικανός υποστράτηγος Γουίλλιαμ Κάλντγουελ, εξέφρασε τη λύπη του για τους θανάτους των παιδιών, αλλά επεσήμανε ότι βρίσκονταν μέσα σε σπίτι μαζί με αντάρτες που πυροβολούσαν κατά των αμερικανικών δυνάμεων.

    [03] Ραμάλα: Εντείνεται η αντιπαράθεση Φατάχ -Χαμάς

    13-06-2006

    Μέλη της Φατάχ πετούν έγγραφα από το παλαιστηνιακό κοινοβούλιο

    Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφάλειας, που πρόσκεινται στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, έβαλαν φωτιά στο κτίριο του κοινοβουλίου και στα γραφεία του πρωθυπουργού Ισμαήλ Χανίγιε, στην Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς. Το γραφείο του κ. Χανίγιε ήταν άδειο, λόγω περιορισμών που έχει επιβάλλει το Ισραήλ και δεν επιτρέπει στο Παλαιστίνιο πρωθυπουργό να μεταβαίνει από τη Γάζα στη Δυτική Όχθη.

    Σε ξεχωριστό επεισόδιο, ο βουλευτής της Χαμάς, Χαλίλ αλ Ραμπαέι, απήχθη από μασκοφόρους στη Ραμάλα. Νωρίτερα την Δευτέρα, μέλος της Χαμάς σκοτώθηκε σε συμπλοκή μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς, σε κηδεία ακτιβιστή της Χαμάς.

    Τις τελευταίες εβδομάδες έχει ενταθεί η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο αντιπάλων Παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας και ιδιαίτερα μετά την απόφαση του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς να διενεργήσει δημοψήφισμα για την σύσταση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους που να αναγνωρίζει το Ισραήλ. Η Χαμάς, που έχει ταχθεί υπέρ της καταστροφής του Ισραήλ, αντιτίθεται στην διεξαγωγή τέτοιου δημοψηφίσματος.

    [04] Ολμέρτ: Θα καταβληθεί 'κάθε προσπάθεια' για την επίτευξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων

    13-06-2006

    Εχούντ Ολμέρτ

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ δήλωσε ότι θα καταβάλει 'κάθε προσπάθεια' για την επίτευξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους. Σε κοινή συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα στο Λονδίνο, με το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνυ Μπλαίρ, ο κ. Ολμέρτ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα δώσει περισσότερο χρόνο στους Παλαιστινίους πρίν αναλάβει μονομερή δράση για την απόσυρσή του από τη Δυτική Όχθη και την χάραξη των μονίμων συνόρων του. Αλλά τόνισε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο όταν τερματιστούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μέση Ανατολή.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μπλαίρ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Παλαιστίνιοι θα δεχθούν τους όρους του λεγόμενου οδικού χάρτη για την ειρήνη και θα ξαναρχίσουν τις συνομιλίες, επειδή όπως είπε, μία συμφωνία προϊόν διαπραγματεύσεων αποτελεί τη 'καλύτερη λύση'. Ο κ. Μπλαίρ επανέλαβε επίσης την έκκλησή του προς τη Χαμάς να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ και να αποκηρύξει την βία.

    [05] Ερυθρός Σταυρός: Ομάδα εμπειρογνωμόνων στο Γκουαντάναμο

    13-06-2006

    Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός δήλωσε ότι στέλνει ομάδα εμπειρογνωμόνων αυτή την εβδομάδα στις φυλακές στο Γκουαντάναμο της Κούβας, για να αξιολογήσει την κατάσταση μετά τις αυτοκτονίες τριών κρατουμένων, δύο Σαουδαράβων και ενός Υεμένιου.

    Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός είναι η μόνη ανθρωπιστική οργάνωση που της επιτρέπεται να επισκεφτεί τις εν λόγω φυλακές και το έχει κάνει επανειλημμένα. Οι αυτοκτονίες προκάλεσαν εκκλήσεις για ανεξάρτητη διερεύνηση της κατάστασης και για το κλείσιμο των φυλακών. Δικηγόροι κρατουμένων στο Γκουαντάναμο ζητούν απ' τις ΗΠΑ να επιτρέψουν σε ανεξάρτητους γιατρούς να εξετάσουν τους κρατούμενους.

    Επίσης η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε ανεξάρτητη διερεύνηση του θέματος από πολιτικό φορέα, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι θα εγείρει το θέμα στον πρόεδρο Μπους κατά την σύνοδο κορυφής στη Βιέννη την άλλη εβδομάδα.

    [06] Έρευνα: Mε καχυποψία αντιμετωπίζονται οι αμερικανοί αραβικής καταγωγής

    13-06-2006

    Νέα έρευνα αναφέρει ότι από τις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 οι αμερικανοί αραβικής καταγωγής διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσουν θύματα διακρίσεων, παρά εγκλημάτων μίσους. Σύμφωνα με την έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις οι αμερικανοί αραβικής καταγωγής αντιμετωπίζονται με μεγάλη καχυποψία και γίνονται στόχος της κυβερνητικής πολιτικής.

    Περίπου 100 αμερικανοί αραβικής καταγωγής και πάνω από 100 πράκτορες του FBI και αστυνομικοί συμμετείχαν στην διετή αυτή έρευνα. Σκοπός ήταν να εξεταστεί η σχέση των αστυνομικών αρχών με την κοινότητα των Αραβο-Αμερικανών.

    Η έρευνα επίσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, οι τοπικές αστυνομικές αρχές και οι ομοσπονδιακοί πράκτορες δέχονται μεγάλες πιέσεις για την πάταξη της τρομοκρατίας και του εγκλήματος, ενώ επισημαίνεται ότι η νέα πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε θέματα αντιτρομοκρατίας ήταν ασαφής και η εφαρμογή της ασυνεπής.

    [07] Ευρωκοινοβούλιο: Eπικύρωση έκθεσης για παράνομες μεταφορές της CIA

    13-06-2006

    Το Ευρωκοινοβούλιο επικύρωσε νέα έκθεση που αναφέρει ότι η CIA παράνομα μετέφερε ύποπτους τρομοκράτες μέσω χωρών της κοινότητας. Η έκθεση του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για το θέμα, μετά από εξάμηνη έρευνα, αναφέρει ότι παράνομες δραστηριότητες της CIA στις οποίες περιλαμβάνονται συλλήψεις και μυστικές μετακινήσεις υπόπτων για τρομοκρατία, όντως πραγματοποιήθηκαν σε Ευρωπαϊκό έδαφος.

    Τα συμπεράσματα της έκθεσης αυτής συμπίπτουν με ανάλογο πόρισμα έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που κατηγορεί 14 Ευρωπαϊκές χώρες για συνεργασία με τη CIA σε μυστικές μετακινήσεις και φυλακίσεις υπόπτων. Το αμερικανικό υπουργείο Eξωτερικών απέρριψε την εν λόγω έκθεση λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχειών.

    [08] Ο καφές μπορεί να εξουδετερώνει τις αρνητικές συνέπειες του οινοπνεύματος στο συκώτι

    13-06-2006

    Νέα έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο καφές ενδεχομένως να εξουδετερώνει τις αρνητικές συνέπειες του οινοπνεύματος στο συκώτι. Συγκεκριμένα οι κλινικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν 125 χιλιάδες άτομα, έδειξαν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον ενός φλιτζανιού καφέ την ημέρα μειώνει κατά 20% τον κίνδυνο κύρωσης του ήπατος, λόγω κατανάλωσης αλκοόλ. Επίσης η έρευνα έδειξε ότι γενικότερα τα άτομα που έπιναν καφέ είχαν υγιέστερο συκώτι.

    Συγκεκριμένα όσο περισσότερο καφέ κατανάλωναν, τόσο λιγότερα ηπατικά ένζυμα έδειχναν οι εργαστηριακές εξετάσεις αίματος. Και μάλιστα τα ευεργετικά αποτελέσματα του καφέ ήταν περισσότερο εμφανή σε άτομα που κατανάλωναν και μεγαλύτερες ποσότητες αλκοολούχων ποτών. Πάντως θα πρέπει να γίνουν κι άλλες έρευνες για να διαπιστωθεί ποιο ακριβώς συστατικό του καφέ είναι αυτό που επιφέρει αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα.

    [09] Φλόριδα: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

    13-06-2006

    Ο κυβερνήτης της Φλόριδας, Τζεμπ Μπους, κήρυξε την πολιτεία του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και παρότρυνε τους κατοίκους παράκτιων περιοχών να συμμορφωθούν με τις διαταγές για υποχρεωτική απομάκρυνση τους, καθώς η τροπική καταιγίδα Αλμπέρτο κινείται προς τις ακτές της Φλόριδας στον κόλπο του Μεξικού και εκφράζονται ανησυχίες ότι θα μετατραπεί σε τυφώνα.

    Οι μετεωρολόγοι εξέδωσαν προειδοποιητικά δελτία θυέλλης για τον Αλμπέρτο την Δευτέρα, καθώς η καταιγίδα ενισχύθηκε και στράφηκε προς τη βορειοδυτική Φλόριδα. Ο κυβερνήτης Μπούς προειδοποίησε τους κατοίκους να πάρουν την καταιγίδα Αλμπέρτο στα σοβαρά. Πρόκειται για την πρώτη επώνυμη καταιγίδα της χρονιάς με ανέμους ισχύος 112 χιλιομέτρων την ώρα.

    [10] Συνομιλίες Τσερβενκόφσκι- ντε Χούπ Σέφερ

    13-06-2006

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, είχε συνομιλίες την Δευτέρα με τον γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιάπ ντε Χούπ Σέφερ, με θέμα την ένταξη των Σκοπίων στην συμμαχία. Ανακοίνωση της κυβέρνησης των Σκοπίων αναφέρει ότι ο κ. Τσερβενκόφσκι χαρακτήρισε την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ ύψιστη προτεραιότητα. Κατά την συνάντησή του με τον κ. ντε Χούπ Σέφερ, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει η χώρα του, κυρίως σε νομικά και οικονομικά θέματα, καθώς και εγγυήσεις για την προστασία των αλβανόφωνων, με στόχο την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

    Στο μεταξύ μετά τη Ρωσία και άλλες χώρες της Βαλκανικής, και τα Σκόπια αναγνώρισαν το Μαυροβούνιο σαν ανεξάρτητη χώρα.

    [11] 17η Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Ουάσιγκτον

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    13-06-2006

    Μάηκλ Μπιλιράκης και Άντριου Μάνατος

    Καθώς οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιχειρούσαν να βρουν στο Λουξεμβούργο τη συμβιβαστική λύση με την οποία τελικά ικανοποίησαν αίτημα της Κύπρου κι έκαναν δυνατή την έναρξη και ολοκλήρωση του 1ου γύρου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την κοινότητα, οργανώσεις που διάκεινται φιλικά προς την Κυπριακή Δημοκρατία συγκεντρώθηκαν στη Ουάσιγκτον για να θυμίσουνε πως είναι καιρός να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα που ταλαιπωρεί το νησί για πάνω από 30 χρόνια. Στην διάσκεψη αυτή είναι αφιερωμένο το σημερινό μας τηλεοπτικό 'Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον'.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ β ΚΕΙΜΕΝΟ

    Η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), και το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), συνήλθαν από κοινού στην Αμερικανική πρωτεύουσα και εξέτασαν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να προωθηθεί ένας δίκαιος και βιώσιμος διακανονισμός στο Κυπριακό.

    Οι σύνεδροι είχαν διαβουλεύσεις με στελέχη της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Τους τόνισαν πως 32 χρόνια Τουρκικής κατοχής τμήματος της Κύπρου είναι πάρα πολλά. Τους υπενθύμισαν πως η Λευκωσία είναι διαιρεμένη για πιο πολύ καιρό από ότι ήταν το Βερολίνο. Ζήτησαν τη βοήθειά τους για μετάβαση από τη διαίρεση στην επανένωση.

    Ο Υφυπουργός Ντάνιελ Φρήντ

    Πολλοί αξιωματούχοι ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα. Ανάμεσά τους και ο Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ντάνιελ Φρήντ, που κατέστησε εξ αρχής σαφές πως 'η Κύπρος είναι ένα κράτος γι αυτό και έχουμε ένα μόνο Πρέσβη εκεί'. Θα συνεχίσουμε να έχουμε ένα μόνον Πρέσβη στην Κύπρο, τόνισε ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών, γιατί 'η πολιτική των ΗΠΑ δεν προβλέπει αναγνώριση καμίας άλλης πολιτικής οντότητας στο νησί'. Ο Ντάνιελ Φρήντ πρόσθεσε: 'Οι δύο κοινότητες της Κύπρου πρέπει τώρα να καταλήξουν σε ένα διακανονισμό αποδεκτό από τις πλειοψηφίες των πολιτών τους. Οι ΗΠΑ θα τις βοηθήσουν να πετύχουν την ποθητή λύση'.

    Ο Γερουσιαστής Πωλ Σαρμπάνης

    Συμπαραστάτες στην προσπάθεια να υλοποιηθεί ο στόχος της δημιουργίας μιας δι-ζωνικής, δι-κοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο είναι και πολλά μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Τρία από αυτά, ο Γερουσιαστής Πώλ Σαρμπάνης και οι Βουλευτές Μάηκλ Μπιλιράκης και Τομ Λάντος τιμήθηκαν από τους οργανωτές της 17ης Διάσκεψης για το Κυπριακό στη Ουάσιγκτον.

    Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ

    Ένας από τους κύριους ομιλητές, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, είπε πως η Κύπρος θα πρέπει να μελετήσει σοβαρά το Αμερικανικό πρότυπο. Κατά την έκφρασή του: 'Εδώ στις ΗΠΑ έχουμε Ελληνο-αμερικάνους, Γερμανο-αμερικάνους, Ιρλανδο-αμερικάνους και κάθε λογής άλλους Αμερικάνους. Όλοι τους είναι Αμερικάνοι, υπερήφανοι για την ξέχωρη ο καθένας καταγωγή του, αλλά αμερικάνοι που έχουνε την ίδια σημαία και το ίδιο διαβατήριο. Κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να γίνει και στην Κύπρο'.

    Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ

    Το μεγάλο ερώτημα όλων βέβαια ήταν τι βήματα χρειάζεται να γίνουνε τώρα, και πως αρχινάνε τα βήματα αυτά, προκειμένου να υπάρξει κάποια νέα κι ελπιδοφόρα κινητικότητα στο Κυπριακό. Να πως απάντησε στο ερώτημα ο Ντάνιελ Φρήντ: 'Με καλή θέληση, ελαστικότητα και νέες ιδέες ίσως πείσουμε το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να δραστηριοποιηθεί ξανά για να γίνει πραγματικότητα το κοινό όραμά μας για μια ενωμένη, ειρηνική και ευημερούσα Κύπρο'.

    Η ευχή όλων όσων συγκεντρώθηκαν στη Ουάσιγκτον από άκρου σε άκρο της Αμερικής και από διάφορα άλλα μέρη του κόσμου για να υποστηρίξουνε την Κύπρο είναι να λυθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα τα οδυνηρό πρόβλημά της για να μη χρειαστεί να γίνει του χρόνου μια ακόμα, η 18η ετήσια, Διάσκεψη για τη διευθέτηση του Κυπριακού στην Αμερικανική πρωτεύουσα.

    Σημείωση: Το βίντεο του ρεπορτάζ αυτού θα καταχωρηθεί στην ιστοσελίδα μας την Πέμπτη, 15 Ιουνίου, όταν δηλαδή θα έχει παρουσιαστεί πια από όλα τα Ελληνικά και Κυπριακά τηλεοπτικά κανάλια με τα οποία συνεργάζεται η Ελληνική Υπηρεσία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 14 June 2006 - 1:18:22 UTC