Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-06-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λούγκαρ, Νάτσιος και Σκυλακάκης βραβεύονται στην Ουάσιγκτον
  • [02] E.E.: Συζήτηση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας
  • [03] Οι καθαρότερες παραλίες της Μεσόγειου ανήκουν στην Ελλάδα και την Κύπρο
  • [04] Ο Αχιλλέας Παπαρσένος τιμάται με το βραβείο Κόναλη-Κοντού
  • [05] Η στρατηγική των ΗΠΑ στο Ιράκ
  • [06] Iράκ: Νέες επιθέσεις απειλεί η Αλ Κάιντα
  • [07] Γκουαντάναμο:Tρεις κρατούμενοι αυτοκτόνησαν
  • [08] Ιράν: Προβληματικά μερικά σημεία του πακέτου κινήτρων σύμφωνα με την Τεχεράνη
  • [09] ΗΠΑ: Αγωγή κατά της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας
  • [10] Φλόριδα: Σε επιφυλακή εν όψει τροπικής καταιγίδας
  • [11] Αφγανιστάν: Πρόγραμμα στρατολόγησης φυλάρχων
  • [12] Γάζα: Ισραηλινή αεροεπιδρομή, 2 παλαιστίνιοι νεκροί

  • [01] Λούγκαρ, Νάτσιος και Σκυλακάκης βραβεύονται στην Ουάσιγκτον

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    12-06-2006

    Ρίτσαρντ Λούγκαρ

    Ο Ρεπουμπλικάνος νομοθέτης, Ρίτσαρντ Λούγκαρ, που έχει γίνει γνωστός σε παγκόσμια κλίμακα από τότε που ανέλαβε την Προεδρία της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων στην Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, εκδήλωσε τα φιλελληνικά του αισθήματα σε δεξίωση που παρέθεσε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλέξανδρος Μαλλιάς για το λεγόμενο Κέντρο Αμερικανικών Σπουδών, ένα ίδρυμα που την τελευταία δεκαετία διοργανώνει στην Ελλάδα ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για φοιτητές, νέους επιστήμονες και πολιτικούς από χώρες της περιοχής γύρω από αυτήν αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Αποδεχόμενος βραβείο του Ιδρύματος, που του απενεμήθη σε αναγνώριση του έργου του, ο Γερουσιαστής Λούγκαρ μίλησε για την εξάπλωση της δημοκρατίας ανά τον κόσμο, τονίζοντας παράλληλα και την τεράστια σημασία που έχει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζει το Κέντρο Αμερικανικών Σπουδών από κοινού με την Ελληνική Ένωση για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία. Ο διακεκριμένος νομοθέτης εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το ότι το πρόγραμμα αυτό ενώνει φοιτητές και νέους πολιτικούς από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο στη φιλόξενη Ελλάδα.

    Αργότερα, σε τηλεοπτική συνέντευξή του προς τη Φωνή της Αμερικής, ο Γερουσιαστής Ρίτσαρντ Λούγκαρ είπε μεταξύ άλλων: 'Χαίρομαι που το βραβείο του Κέντρου Αμερικανικών Σπουδών μου απενεμήθη μέσα στην Πρεσβεία της Ελλάδας, παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδας κι άλλων Ελλήνων που έχουν κάνει τόσα πολλά για την προώθηση της Δημοκρατίας. Με τιμά το ότι ήμουνα έστω και για λίγη ώρα ανάμεσα στις προσωπικότητες αυτές για τις οποίες και τρέφω μεγάλη εκτίμηση'. Σε ερώτηση για το κατά πόσο σχεδιάζει να προσθέσει στο βεβαρημένο πρόγραμμά του και κάποια επίσκεψη στην Ελλάδα, ο Γερουσιαστής Λούγκαρ, μας υπενθύμισε ότι έχει επισκεφθεί αρκετές φορές την Ελλάδα στο παρελθόν και υποσχέθηκε πως με μεγάλη χαρά θα την επισκεφθεί ξανά όταν δοθεί μια κατάλληλη ευκαιρία.

    Άντριου Νάτσιος

    Άλλη προσωπικότητα που τιμήθηκε στην ίδια εκδήλωση ήταν ο πρώην Διευθυντής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης Άντριου Νάτσιος, ο γιος του οποίου παρακολούθησε πρόγραμμα του Κέντρου Αμερικανικών Σπουδών πριν τρία περίπου χρόνια στα Χανιά της Κρήτης όπου, όπως επισήμανε ο Πρέσβης της Ελλάδας Αλέξανδρος Μαλλιάς, έχουν φιλοξενηθεί στα πλαίσια του προγράμματος αυτού 800 φοιτητές και επιστήμονες από το 1996 μέχρι σήμερα.

    Ο κύριος Νάτσιος, αφού ευχαρίστησε το Κέντρο Αμερικανικών Σπουδών για την τιμή που του έκανε, μίλησε για τη σημασία που έχει η αναπτυξιακή βοήθεια για την αντιμετώπιση παγκόσμιων απειλών οι οποίες, όπως παρατήρησε, προέρχονται στη σημερινή εποχή κυρίως από μη κρατικούς φορείς. Σε ερώτησή μας για το τι σημαίνει για τον ίδιο το βραβείο που του απενεμήθη ο κύριος Νάτσιος είπε στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής: 'Το βραβείο αυτό συμβολίζει την σπουδαιότητα της φιλίας ανάμεσα στις χώρες και τους λαούς των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, που έχουν ιστορία δύο αιώνων. Οι Ελληνοαμερικανοί έχουν ιδιαίτερους δεσμούς με την Ελλάδα. Έχουν οικογενειακούς δεσμούς. Εγώ έχω πολλά ξαδέλφια με τα οποία επικοινωνώ στην Ελλάδα'.

    Θεόδωρος Σκυλακάκης

    Στην ίδια εκδήλωση τιμήθηκε επίσης ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος ήρθε στη Ουάσιγκτον αφενός μεν για να παραλάβει το βραβείο του Κέντρου Αμερικανικών Σπουδών αφ ετέρου για να μιλήσει στο Ίδρυμα Γούντροου Γουίλσον, μια από τις πιο εκλεκτές δεξαμενές σκέψης του κόσμου, με θέμα τη στρατηγική, τις πρωτοβουλίες και τα αποτελέσματα της οικονομικής διπλωματίας που εφαρμόζει η Ελληνική κυβέρνηση. Ο κύριος Σκυλακάκης τόνισε ιδιαίτερα την δραστηριότητα του Hellenic Aid και την σπουδαιότητα που έχει το πρόγραμμα αυτό της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας στην εμπέδωση της δημοκρατίας.

    Με απλά λόγια, το μήνυμα του κ. Σκυλακάκη σε όλες τις εμφανίσεις του στη Ουάσιγκτον ήταν η σημασία που δίνει η Ελλάδα στη δημιουργία ενός ευρύτερου, αναπτυγμένου, ενιαίου οικονομικού χώρου στην περιοχή των Βαλκανίων, η σημασία που δίνει η Ελλάδα στην ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων με την γειτονική της Τουρκία, κι αυτό με την πεποίθηση πως η γέφυρα που δημιουργούν οι οικονομικές σχέσεις βοηθάει και στα θέματα των Ελληνοτουρκικών πολιτικών σχέσεων, και η σημασία που δίνει η Ελλάδα στην προοπτική να λειτουργήσει σαν πύλη για είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο χωρών της Ν.Α. Ευρώπης όσο και άλλων οικονομιών που αναπτύσσονται γρήγορα. Η εικόνα της Ελλάδας που πρόβαλε ο κ. Σκυλακάκης είναι μιας χώρας αναπτυγμένης, που έχει ασφάλεια, έχει Ευρωπαϊκό δίκαιο, διαθέτει μοντέρνες υποδομές και την δυνατότητα να γίνει ένα σημαντικό στρατηγείο επενδύσεων για όλη την ευρύτερη περιοχή.

    Σε τηλεοπτική συνέντευξή του στη Φωνή της Αμερικής ο κύριος Σκυλακάκης είπε επίσης: 'Στην Αμερική, όπου ζητούν το θετικό μήνυμα από τον υπόλοιπο κόσμο, καταλαβαίνουν την αξία που έχει η οικονομική ανάπτυξη, όχι μόνον την οικονομική της αξία αλλά και την πολιτική της αξία, γιατί η οικονομική ανάπτυξη προετοιμάζει τους λαούς να υπερβούν τις διαφορές και να αναζητήσουνε αυτά που τους ενώνουν, τους βοηθάει να ξεπεράσουν προκαταλήψεις και στερεότυπα. Είναι σημαντικό να μιλούμε γι αυτά τα πράγματα εμείς οι Έλληνες γιατί είμαστε καλοί σε αυτά και εφ όσον τα κάνουμε και είμαστε καλοί σε αυτά είναι καλό να τα δείχνουμε κιόλας στον υπόλοιπο κόσμο'.

    Σημείωση: Το βίντεο του ρεπορτάζ αυτού θα καταχωρηθεί στην ιστοσελίδα μας την Πέμπτη, 15 Ιουνίου, όταν δηλαδή θα έχει παρουσιαστεί πια από όλα τα Ελληνικά και Κυπριακά τηλεοπτικά κανάλια με τα οποία συνεργάζεται η Ελληνική Υπηρεσία.

    [02] E.E.: Συζήτηση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    12-06-2006

    Ταγίπ Ερντογάν

    Ιδιαίτερα κρίσιμο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, θα είναι σήμερα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο. Oι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να εγκρίνουν το κείμενο της κοινής θέσης των 25 που θα αναφέρεται στην επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων και ειδικότερα στο άνοιγμα του πρώτου από τα 35 κεφάλαια που αφορά την Ερεύνα και την Επιστήμη και που είναι προγραμματισμένο να γίνει το απόγευμα στο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Όμως έχει ήδη προκύψει πρόβλημα καθώς η Κύπρος, στη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων, πρόβαλε τις αντιρρήσεις της για τον τρόπο αναφοράς στην κοινή θέση της αντιδήλωσης που έγινε το Σεπτέμβριο του 2005 σαν απάντηση στην δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στην αντιδήλωση εκείνη η Ευρωπαϊκή Ένωση καλούσε την Τουρκία να εφαρμόσει το πρωτόκολλο, δηλαδή να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τη Λευκωσία, τονίζοντας την ανάγκη της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η αυστριακή προεδρία στην πρόταση της κοινής θέσης ανέφερε απλά την αντιδήλωση του Σεπτεμβρίου και η Κύπρος αντιτάχθηκε με το επιχείρημα ότι τα κεφάλαια του κοινοτικού κεκτημένου δεν θα πρέπει να ανοίγουν και να κλείνουν αυτόματα όσο η Τουρκία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της και εφ όσον δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία Έτσι το θέμα παραπέμφθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών.

    Πάντως στην κοινή θέση υπάρχουν θετικές αναφορές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ανάγκη να εντείνει η Τουρκία τις προσπάθειες για την διευθέτηση των συνοριακών διαφορών που εκκρεμούν. Η Ε.Ε. ζητά από την Άγκυρα να επιλύσει τα προβλήματα της μειονότητας των Ελλήνων στην Ίμβρο και Τένεδο, την επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης, ενώ υπάρχει και αναφορά στο περιορισμό του ρόλου του στρατού στην Τουρκία.

    'Πρώτα ο θεός και στις 12 Ιουνίου αρχίζουν έμπρακτα οι διαπραγματεύσεις και η Τουρκία θα κάνει μια νέα αρχή', δήλωσε πριν λίγες μέρες ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Αλλά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκούλ προειδοποίησε την αυστριακή προεδρία ότι μπορεί και να μη παραστεί στις συνεδριάσεις αν στο κείμενο της κοινής θέσης εγκριθεί από τους υπουργούς η αναφορά στην αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου.

    [03] Οι καθαρότερες παραλίες της Μεσόγειου ανήκουν στην Ελλάδα και την Κύπρο

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    12-06-2006

    Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση και περηφάνια ίσως ο έλληνας επίτροπος αρμόδιος για το περιβάλλον κ. Σταύρος Δήμας ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες ότι σε ποσοστό 100% οι παραλίες στην Ελλάδα και στην Κύπρο είναι καθαρές και η ποιότητα του νερού πληροί τα πλέον αυστηρά κριτήρια της κοινοτικής οδηγίας.

    Τα επίσημα στοιχεία που έδωσε η διεύθυνση περιβάλλοντος ήταν ότι έγιναν το 2005 εργαστηριακές αναλύσεις στα θαλάσσια ύδατα 2006 παραλιών και το εντυπωσιακό αποτέλεσμα ήταν ότι το σύνολο των δειγμάτων που εξετάσθηκαν πληρούσαν τα κριτήρια ποιότητας. Έτσι που να βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι καθαρότερες θάλασσες στην Μεσόγειο βρίσκονται στην Ελλάδα και στην Κύπρο καθώς, δεν ισχύει το ίδιο ούτε για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου δηλαδή την Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ ούτε και το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Δανία πληρούν σ' αυτό το ποσοστό τις προϋποθέσεις.

    [04] Ο Αχιλλέας Παπαρσένος τιμάται με το βραβείο Κόναλη-Κοντού

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    12-06-2006

    Στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας υπήρχε μέχρι πρόσφατα ένας παράγοντας που εργάζονταν ακούραστα, αθόρυβα και αποτελεσματικά για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μάθαμε πως ουδέποτε επιδίωξε την προβολή ή την επίσημη αναγνώριση του πολύτιμου τούτου έργου. Ουδέποτε ζήτησε περγαμηνές ή βραβεία γι αυτό. Δούλευε για ένα ταγμένο σκοπό δίχως να αποζητά ανταλλάγματα ή τιμές. Ο λόγος για την Μαριαλένα Κόναλη-Κοντού, πού έκλεισε για πάντα τα μάτια μόλις πέρσι. Στη μνήμη της καθιερώθηκε τώρα βραβείο, το οποίο θα δίνεται κάθε χρόνο σε έναν παράγοντα της Ελληνικής κυβέρνησης, που σαν την Μαριαλένα Κόναλη-Κοντού, εργάστηκε παρασκηνιακά για τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Αχιλλέας Παπαρσένος

    Πρώτος αποδέκτης του βραβείου Κόναλη-Κοντού διαλέχτηκε να είναι ο Αχιλλέας Παπαρσένος, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ουάσιγκτον. Ο κύριος Παπαρσένος γνώριζε την Μαριαλένα Κόναλη-Κοντού από τις διάφορες επισκέψεις της στις Ηνωμένες Πολιτείες και, όπως λέει, τη θεωρούσε 'εξαίρετο δημόσιο λειτουργό και άνθρωπο' που εργάστηκε πίσω από τις διπλωματικές κουΐντες με ζήλο, πεποίθηση κι επιδεξιότητα.

    Το έργο του κ. Παπαρσένου είναι να προβάλει την σωστή εικόνα της Ελλάδας στους πάμπολλους Αμερικανούς πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους και απλούς πολίτες με τους οποίους έρχεται σε τακτική επαφή αλλά και την σωστή εικόνα της Αμερικής στους Έλληνες αξιωματούχους που στηρίζονται στην ευθυκρισία του όταν περιοδικά ζητούν εκτιμήσεις για κάποιο θέμα που τους απασχολεί σχετικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Με άλλα λόγια ο κάτοχος του αξιώματος αυτού χρειάζεται να γνωρίζει καλά την Ελληνική και την Αμερικανική πραγματικότητα ώστε να μπορεί να βλέπει τα πράγματα έξω από τα στερεότυπα που υπάρχουν στην κάθε μια από τις δύο χώρες για την άλλη και να έχει το ταλέντο να τα αναλύει ορθολογιστικά για να βγάζει τα σωστά συμπεράσματα. Χρειάζεται επίσης να έχει ευαισθησία, υπομονή, επιμονή και μεράκι για σκληρή δουλειά για να μπορεί να επισύρει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης στα θέματα της Ελλάδας, σε μια πόλη σαν τη Ουάσιγκτον, που θεωρείται από πολλούς σαν το σημαντικότερο κέντρο λήψης αποφάσεων στο κόσμο. Όλα αυτά τα προσόντα και πολλά άλλα τα έχει ο κ. Παπαρσένος με το παραπάνω. Κι είναι τούτο γνωστό σε ολόκληρο το δημοσιογραφικό σινάφι της Ουάσιγκτον, που τρέφει γι αυτόν μεγάλη εκτίμηση.

    Η σημασία της επιλογής του για το βραβείο Κόναλη-Κοντού έγκειται στο ότι επισφράγισε επίσημα το εξαίρετο έργο που επιτελεί. Αποδεχόμενος το βραβείο ο κ. Παπαρσένος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχει καταβάλει για την προβολή του θετικού προσώπου της Ελλάδας. Είπε μεταξύ άλλων: 'Με χαρά σας αναφέρω ότι το γόητρο της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει βελτιωθεί σημαντικά στα τελευταία δέκα χρόνια. Πολλοί παράγοντες συνέβαλαν στο να επέλθει αυτή η αλλαγή αντιλήψεων των Αμερικανών για τη χώρα μας. Οι Αμερικανοί βλέπουν σήμερα την Ελλάδα σαν τμήμα της λύσης στα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής παρά σαν μέρος των προβλημάτων αυτών. Η Ελλάδα θεωρείται σαν χώρα με παγκόσμιους προσανατολισμούς, μια χώρα που βλέπει την ευρύτερη εικόνα των πραγμάτων, που ενεργεί υπεύθυνα και είναι ώριμη Ευρωπαϊκή δημοκρατία, χωρίς κρίσεις, σκάνδαλα και διαμάχες. Ως εκ τούτου επισύρει λιγότερο την προσοχή των Αμερικανικών μέσων ενημέρωσης σήμερα από ότι σε άλλες περιόδους του παρελθόντος στις οποίες η δημοσιογραφική προσοχή στρέφονταν σε αρνητικές εξελίξεις'.

    Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ουάσιγκτον πρόσθεσε: 'Ό σεβασμός για την αρχαία Ελλάδα και τις αξίες που κληροδότησε στον δυτικό κόσμο αντικατοπτρίζεται σε πολλά βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει και στην αναβίωση έργων του ελληνικού κλασσικού δραματολογίου από άκρου σε άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Όσον αφορά στη σύγχρονη Ελλάδα, παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της Αμερικανικής κοινής γνώμης τη θεωρούν σαν χώρα με αυξανόμενη αξιοπιστία και περιφερειακή επιρροή. Ορισμένα από τα εθνικά θέματα μας είναι αλήθεια ότι δεν έχουν ακόμα επιλυθεί κατά τρόπο που να μας ικανοποιεί. Γεγονός όμως παραμένει πως η Ελλάδα διαθέτει σήμερα περισσότερους μοχλούς επιρροής από ότι στο παρελθόν. Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί και για την Κύπρο στην περίοδο μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι αποτέλεσμα της οικονομικής προόδου που έχει επιτελέσει η Ελλάδα, της συνετής πολιτικής που ακολουθεί στοχεύοντας στη συνεργασία με τους γείτονές της, και στην στρατηγική απόφαση της να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες γειτονικών της κρατών για ένταξη στην Ευρωπαική Ένωση, με την προϋπόθεση πως αυτά θα τηρήσουν τις απαιτούμενες από την κοινότητα προϋποθέσεις'.

    Καταλήγοντας, ο Αχιλλέας Παπαρσένος τόνισε: 'Η ασφαλής και επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα ήταν ένας τεράστιος παράγοντες που συνέβαλε στην βελτίωση του γοήτρου της Ελλάδας διεθνώς. Παρά τις πολλές προβλέψεις που είχαν γίνει για αποτυχία των Αγώνων, η Ελλάδα κατέδειξε στον κόσμο που παρακολουθούσε με ενδιαφέρον από την τηλεόραση τα διαδραματιζόμενα στην Αθήνα ότι μια μικρή και υπερήφανη χώρα μπορεί να ξεπεράσει δύσκολες προκλήσεις και να εκπληρώσει ένδοξα τα καθήκοντα που ανέλαβε. Η Ελλάδα απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Σήμερα έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια, έχει εξελιχτεί σε βασική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει μπει στο κλαμπ της Ευροζώνης κι έχει γίνει εποικοδομητικός παίχτης στην διεθνή σκηνή. Η Ελλάδα του σήμερα είναι μια χώρα για την οποία πρέπει όλοι να είμαστε περήφανοι. Το πρόσωπο αυτό της σύγχρονης Ελλάδας πρόβαλε η Μαριαλένα Κόναλη-Κοντού και το ίδιο αυτό πρόσωπο πρέπει όλοι οι Έλληνες της Διασποράς να προβάλουν τόσο στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο επίσης στην υπόλοιπη Αμερική και τον κόσμο ολόκληρο'.

    Η βράβευση του Αχιλλέα Παπαρσένου έγινε την τελευταία ημέρα της κοινής συνέλευσης της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), σε ειδική εκδήλωση στη Ουάσιγκτον. Η Φωνή της Αμερικής, ως ένα από τα Αμερικανικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα τα οποία ο κ. Παπαρσένος έχει κατ επανάληψιν βοηθήσει στην εκπλήρωση του δημοσιογραφικού έργου τους, τον συγχαίρει για την τιμή που του έγινε με την απονομή του βραβείου Κόναλη-Κοντού και τον ευχαριστεί για κάθε συμβολή που έχει προσφέρει στα προγράμματά της.

    [05] Η στρατηγική των ΗΠΑ στο Ιράκ

    12-06-2006

    Ο πρόεδρος Μπους κάλεσε ανώτερους πολιτικούς και στρατιωτικούς του συμβούλους για να συζητήσει μαζί τους την στρατηγική των ΗΠΑ στο Ιράκ. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι σημερινές διαβουλεύσεις στο Καμπ Ντέηβιντ, συνδέονται με την ολοκλήρωση του διορισμού της νέας Ιρακινής κυβέρνησης. Στην συνεδρίαση θα συμμετάσχουν η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, ο υπουργός άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ και ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Πήτερ Πέης. Την Τρίτη στην συνεδρίαση θα συμμετάσχουν μέσω δορυφορικής σύνδεσης ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, ο ανώτερος διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Τζώρτζ Κέησι, καθώς και αξιωματούχοι της νέας Ιρακινής κυβέρνησης.

    Σε δηλώσεις του τη Κυριακή ο στρατηγός Κέησι τόνισε ότι δεν πρόκειται να παρουσιάσει στην συνεδρίαση σχέδιο για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ, αλλά επεσήμανε ότι περιμένει πως μέσα στον επόμενο χρόνο θα υπάρξει σταδιακή μείωση των αμερικανικών δυνάμεων στη περιοχή.

    [06] Iράκ: Νέες επιθέσεις απειλεί η Αλ Κάιντα

    12-06-2006

    Η αγορά στην πόλη αλ Αμάρα μετά τις συγκρούσεις

    Σε ανακοίνωση της στο διαδύκτιο η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ιράκ υπόσχεται ευρείας κλίμακας επιθέσεις μετά το θάνατο του ηγέτη της, Αμπου Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι. Η οργάνωση αναφέρει ότι οι μελλοντικές της επιθέσεις 'θα ταράξουν τον εχθρό σαν σεισμός και θα τον ξυπνήσουν'.

    Ο αμερικανός διοικητής των ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Τζωρτζ Κέϊση, δήλωσε τη Κυριακή ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για νέες επιθέσεις και πρόσθεσε ότι η Αλ Κάιντα στο Ιράκ διανύει ευάλωτη περίοδο, τώρα που ο ηγέτης της σκοτώθηκε.

    Σε άλλες εξελίξεις, η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι 5 Ιρακινοί σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ βρετανών στρατιωτών και ανταρτών στην πόλη αλ Αμάρα, στο νότιο Ιράκ, ενώ από βόμβα στη Βαγδάτη σκοτώθηκαν 4 άτομα.

    [07] Γκουαντάναμο:Tρεις κρατούμενοι αυτοκτόνησαν

    12-06-2006

    Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τα ονόματα δύο εκ των τριών κρατουμένων που αυτοκτόνησαν στις φυλακές του Γκουαντάναμο, επισημαίνοντας ότι θα εντείνει τις προσπάθειες της για τον επαναπατρισμό όλων και των 100 Σαουδαράβων κρατουμένων που βρίσκονται στις φυλακές. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι οι αυτόχειρες είναι οι Μάνι Αλ Οτάϊμπι και Γιασσέρ Αλ Ζαχρανί. Ο τρίτος αυτόχειρας ήταν Υεμένιος και το όνομα του δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Οι κρατούμενοι χρησιμοποίησαν ρούχα και σεντόνια για να κρεμαστούν αργά το Σάββατο το βράδυ.

    Δικηγόρος ορισμένων Σαουδαράβων κρατουμένων στο Γκουαντάναμο δήλωσε ότι θεωρεί τις ΗΠΑ υπεύθυνες για τους θανάτους και ότι οι αυτοκτονίες αποτελούν ένδειξη της κακομεταχείρισης των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο και την έκταση που έχουν πάρει οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πάντως ο διοικητής των φυλακών, ο ναύαρχος Χάρρυ Χάρρις, χαρακτήρισε τις αυτοκτονίες 'ασύμμετρα πολεμικά αντίποινα'.

    [08] Ιράν: Προβληματικά μερικά σημεία του πακέτου κινήτρων σύμφωνα με την Τεχεράνη

    12-06-2006

    Αλί Λαριτζανί

    Το Ιράν σχολίασε το πακέτο κινήτρων της διεθνούς κοινότητας που στοχεύει στο να πείσει την Τεχεράνη να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, χαρακτήρισε ορισμένα σημεία του σχεδίου αποδεκτά, ενώ άλλα σημεία χαρακτηρίστηκαν ασαφή ή απαράδεκτα. Πάντως ο κύριος Ασεφί δεν διευκρίνισε ποια σημεία δεν είναι αποδεκτά από τη Τεχεράνη. Πρόσθεσε όμως ότι το Ιράν θα απαντήσει κατόπιν διεξοδικής μελέτης.

    Στο μεταξύ, ο ανώτερος διαπραγματευτής του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, δήλωσε ότι το πακέτο κινήτρων περιέχει προβληματικά αλλά και θετικά σημεία. Ο κύριος Λαριτζανί έκανε τις δηλώσεις αυτές στο Κάιρο όπου είχε συνομιλίες με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα και το Αιγύπτιο Πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ. Ο κύριος Λαριτζανί επεσήμανε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν θέτει σε κίνδυνο τη Μέση Ανατολή, γιατί προορίζεται μόνο για ειρηνικές εφαρμογές.

    [09] ΗΠΑ: Αγωγή κατά της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας

    12-06-2006

    Η πρώτη αγωγή σε βάρος του προγράμματος παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, στο εσωτερικό των ΗΠΑ, θα εξεταστεί σήμερα από ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Ντητρόιτ του Μίσιγκαν. Την αγωγή υπέβαλε η Αμερικανική Ένωση Προστασίας των Πολιτικών Ελευθεριών, η οποία χαρακτηρίζει παράνομο και αντισυνταγματικό το εν λόγω πρόγραμμα παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων χωρίς ειδική εισαγγελική εντολή. Από τη πλευρά της η κυβέρνηση Μπους ζήτησε απ' το ομοσπονδιακό δικαστήριο να απορρίψει την αγωγή, με το αιτιολογικό ότι θα αποκαλυφθούν κρατικά μυστικά, ενώ χαρακτηρίζει τις παρακολουθήσεις απαραίτητες στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    [10] Φλόριδα: Σε επιφυλακή εν όψει τροπικής καταιγίδας

    12-06-2006

    H τροπική καταιγίδα Αλμπέρτο πλησιάζει

    Δελτία θυέλλης έχουν εκδώσει οι αρχές κατά μήκος των δυτικών ακτών της Φλόριδα, καθώς η τροπική καταιγίδα Αλμπέρτο, η πρώτη της φετινής χρονιάς, βρίσκεται περίπου 605 χιλιόμετρα δυτικά του νησιού Κη Γουέστ της Φλόριδα. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ πιστεύει ότι ο Αλμπέρτο, με ανέμους ισχύος 75 χιλιομέτρων την ώρα, θα προκαλέσει πλημμύρες, ενδεχομένως και κατολισθήσεις, στην δυτική Κούβα, αλλά δεν αναμένεται να ενισχυθεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες. 6 σημαντικούς τυφώνες περιμένει κατά την φετινή σεζόν στον Ατλαντικό η μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ.

    [11] Αφγανιστάν: Πρόγραμμα στρατολόγησης φυλάρχων

    12-06-2006

    Χαμίντ Καρζάι

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ανακοίνωσε πρόγραμμα στρατολόγησης φυλάρχων στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας με στόχο την τόνωση των δυνάμεων ασφάλειας κατά των Ταλεμπάν. Ο κ. Καρζάι δήλωσε τη Κυριακή ότι δεν θέλει να σχηματίσει πολιτοφυλακές, αλλά να εντείνει τα μέτρα ασφάλειας σε περιοχές που δέχονται τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι επιπρόσθετες ομάδες πολιτών θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων ασφάλειας, δήλωσε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν.

    Στο μεταξύ Βρετανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ένας Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά σε επεισόδιο στην επαρχία Χελμάντ, ενώ ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από βόμβα στο Οδόστρωμα στην επαρχία Γκάζνι.

    [12] Γάζα: Ισραηλινή αεροεπιδρομή, 2 παλαιστίνιοι νεκροί

    12-06-2006

    Δύο Παλαιστίνιοι μέλη της Χαμάς σκοτώθηκαν τη Κυριακή από Ισραηλινή αεροεπιδρομή στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, μετά από επίθεση των εξτρεμιστών με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένα άτομο. Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν επίσης ότι από δεύτερη Ισραηλινή αεροεπιδρομή λίγες ώρες αργότερα στη Γάζα, καταστράφηκε ένα αυτοκίνητο, αλλά οι επιβάτες του κατάφεραν να διαφύγουν.

    Επρόκειτο για την πρώτη επίθεση της Χαμάς, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, μετά τον θάνατο 8 Παλαιστινίων αμάχων από επίθεση σε παραλία της Γάζας. Οι Παλαιστίνιοι επιρρίπτουν ευθύνες στο Ισραήλ για την επίθεση, ενώ οι Ισραηλινές αρχές δηλώνουν ότι διερευνούν το ενδεχόμενο η έκρηξη να προκλήθηκε από πύραυλο που ξέφυγε απ' την πορεία του.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 13 June 2006 - 1:18:24 UTC