Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-09-30

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολιτική αναταραχή στην Τουρκία.
  • [02] Αναβολή στην λήψη απόφασης για το θέμα Γκουζίνσκι.
  • [03] Πάουελ: Νέο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ,
  • [04] Μετανάστες σκοτώνονται σε ναρκοπέδιο.
  • [05] Ράις: Οι απόρρητες πληροφορίες ...
  • [06] Χαραζί: Το Ιράν δεν θα εγκαταλείψει ...
  • [07] Πέθανε ο Ηλίας Καζάν.
  • [08] Η Μ. Καλοστύπη, από την οργάνωση ...
  • [09] Νέο ηχογραφημένο μήνυμα της Αλ Κάιντα.
  • [10] Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στους κόλπους ...
  • [11] Νέα συνθήκη του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
  • [12] Αποκαταστάθηκε το μπλάκαουτ στην ...
  • [13] Tόμας Μίλλερ: Η Ελλάδα κάνει πρόοδο στον αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

  • [01] Πολιτική αναταραχή στην Τουρκία.

    29 Sep 2003, 16:25 UTC

    Η τουρκική εθνοσυνέλευση

    Το ανώτατο εφετείο της Τουρκίας επικύρωσε πρωτόδικη απόφαση σε βάρος του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Λαϊκού κόμματος, του Ντεχάπ, για εκλογική απάτη στις γενικές εκλογές εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου. Τώρα η εκλογική επιτροπή της χώρας πρέπει να αποφασίσει κατά πόσο η δικαστική απόφαση θ αλλάξει τη σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης ή ακόμα και κατά πόσο θα οδηγήσει σε νέες εκλογές. Αξιωματούχοι του Ντεχαπ δηλώνουν πως η δικασιτκή απόφαση είχε πολιτικά κίνητρα και υποσχέθηκαν ότι θα εφεσιβάλουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Το εφετείο επικύρωσε τις καταδικαστικές αποφάσεις για φυλάκιση τεσσάρων ανώτερων στελεχών του Ντεχάπ, που κατηγορούνται οτι πλαστογράφησαν εκλογικά έγγραφα. Τα εν λόγω στελέχη είχαν πει πως πληρούσαν το μίνιμουμ των προϋποθέσεων για να συμμετοχή στις εκλογές, αλλά μετά από τις εκλογές αποδείχτηκε πως οι ισχυρισμοί τους ήταν αναληθείς.

    Το Ντεχάπ απέτυχε να συγκεντρώσει το 10% των ψήφων για να κερδίσει έδρες στην εθνοσυνέλευση, ενώ τα εκατομμύρια ψήφων που πήρε το Ντεχάπ πέρυσι, μπορεί να εμπόδισαν ένα άλλο μικρότερο κόμμα απο του να εξασφαλίσει έδρες.

    [02] Αναβολή στην λήψη απόφασης για το θέμα Γκουζίνσκι.

    29 Sep 2003, 16:43 UTC

    Ελληνικό δικαστήριο ζήτησε απο τις ρωσικές αρχές περαιτέρω αποδείξεις σε σχέση με αίτημα έκδοσης που έχουν υποβάλει για τον Ρώσο τέως μεγιστάνα του τύπου, Βλαντιμίρ Γκουζίνσκι, ο οποίος κατηγορείται για απάτη. Το αθηναϊκό δικαστήριο έθεσε προθεσμία 15 ημερών στη Ρωσία για να παρουσιάσει υλικό που να υποστηρίζει τις κατηγορίες της. Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Γκουζίνσκι δήλωσε στο δικαστήριο οτι οι κατηγορίες της Μόσχας για απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος είχαν πολιτικά κίνητρα, και χαρακτήρισε τις κατηγορίες εναντίον του ως εκδίκηση επειδή ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός του μετέδωσε επικριτικό ρεπορτάζ για τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χειρίζεται την κρίση με την αποσχισθείσα Τσετσενία

    [03] Πάουελ: Νέο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ,

    28 Sep 2003, 23:47 UTC

    Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι μέσα στις επόμενες δύο μέρες θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ νέο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ, αλλά εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο το ψήφισμα θα προκαλέσει σημαντική στρατιωτική υποστήριξη από μέρους των συμμάχων των ΗΠΑ. Ο κ. Πάουελ τόνισε ότι λίγες χώρες είναι διατεθειμένες να στείλουν στρατεύματα τους στο Ιράκ και πρόσθεσε ότι συνομιλίες για την πιθανότητα αποστολής στρατευμάτων έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με χώρες όπως η Τουρκία, το Πακιστάν και η Νότια Κορέα. Στο μεταξύ ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, δήλωσε ότι πριν αποφασίσει πως θα ψηφίσει, η χώρα του θα πρέπει πρώτα να εξετάσει το νέο σχέδιο ψηφίσματος και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως το νέο έγγραφο θα επιτρέπει στην διεθνή κοινότητα να συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση του Ιράκ και θα προβλέπει σύντομη μεταβίβαση της εξουσίας στα χέρια των Ιρακινών.

    [04] Μετανάστες σκοτώνονται σε ναρκοπέδιο.

    29 Sep 2003, 20:51 UTC

    Επτά παράνομοι μετανάστες σκοτώθηκαν σε ναρκοπέδιο καθώς προσπαθούσαν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Αξιωματούχοι της Ελληνικής αστυνομίας λένε ότι 7 άτομα , των οποίων η χώρα προέλευσης δεν εχει ακόμα εξακριβωθεί, πέρασαν από περιφραγμένη περιοχή και έπεσαν σε ναρκοπέδιο.

    Χιλιάδες παράνομοι μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Ασία προσπαθούν να μπουν στην Ελλάδα καθοδόν προς άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολλοί απ αυτούς σκοτώνονται σε ναρκοπέδια.

    [05] Ράις: Οι απόρρητες πληροφορίες ...

    28 Sep 2003, 23:53 UTC

    Κοντολίζα Ράις

    Ο Λευκός Οίκος και η CIA διαψεύδουν ισχυρισμούς ότι αναχρονισμένες πληροφορίες για τα οπλικά προγράμματα του Ιράκ χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογήσουν εισβολή στη χώρα. Η σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι νέες απόρρητες πληροφορίες για τα οπλικά προγράμματα του Ιράκ υπήρχαν συνέχεια από το 1998 και μέχρι την έναρξη του πολέμου. Και απέρριψε επικρίσεις από ανώτερα στελέχη του Κογκρέσου τα οποία δηλώνουν ότι υπήρχαν «σημαντικές ελλείψεις» στις πληροφορίες που παρέσχε η CIA πριν τον πόλεμο στο Ιράκ. Σε επιστολή τους προς τον διευθυντή της CIA, Τζώρτζ Τένετ, δύο ανώτατα στελέχη της επιτροπής απόρρητων πληροφοριών της αμερικανικής Βουλής χαρακτηρίζουν «συγκεκομμένες» τις πληροφορίες για τα οπλικά προγράμματα του Ιράκ, και δηλώνουν ότι πολλές φορές αναφερόντουσαν σε στοιχεία από τις εκθέσεις των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ που αναχώρησαν απ το Ιράκ το 1998.

    [06] Χαραζί: Το Ιράν δεν θα εγκαταλείψει ...

    28 Sep 2003, 23:58 UTC

    Καμάλ Χαραζί

    Το Ιράν δηλώνει ότι είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ, αλλά τονίζει ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τις προσπάθειες του να χρησιμοποιήσει την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς. Σε συνέντευξη του προς το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΑΒC ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν, Καμάλ Χαραζί, δήλωσε ότι η Τεχεράνη είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί με τους εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και προειδοποίησε το Ισραήλ ότι το Ιράν θα απαντήσει κατάλληλα σε ενδεχόμενη επίθεση εναντίον των πυρηνικών του εγκαταστάσεων. Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει ότι οποιοδήποτε πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων από μέρους της Τεχεράνης θα θεωρηθεί διεθνής απειλή. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι στη δεκαετία του 1980, το Ισραήλ είχε εξαπολύσει προληπτική επίθεση εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράκ.

    [07] Πέθανε ο Ηλίας Καζάν.

    29 Sep 2003, 01:03 UTC

    Πέθανε στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 94ων ετών, ένας απ τους διασημότερους σκηνοθέτες του Χόλλυγουντ και του Μπρόντγουεϊ, ο Ελληνο-Αμερικανός, Ηλίας Καζάν. Στη διάρκεια της 50ετούς καριέρας του είχε σκηνοθετήσει αναρίθμητα φίλμ και θεατρικές παραστάσεις και είχε κερδίσει δύο βραβεία Όσκαρ, για την ταινία του 1947 «Συμφωνία Κυρίων» και για την ταινία του 1954 On the Waterfront. Επίσης είχε προταθεί για βραβείο Όσκαρ σκηνοθεσίας το 1951 για την ταινία του «Λεωφορείο ο Πόθος» με πρωταγωνιστή τον Μάρλον Μπράντο.

    [08] Η Μ. Καλοστύπη, από την οργάνωση ...

    Ν. Καπετανάκου, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Ουάσινγκτον.

    26 Sep 2003, 21:48 UTC

    Στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο πρόεδρος Μπους αναφέρθηκε στη σωματεμπορία που διενεργείται σε διάφορες χώρες. Στην Ελλάδα το φαινόμενο αυτό έχει τα τελευταία χρόνια πάρει μεγάλες διαστάσεις. Η Νανά Καπετανάκου μίλησε με την ελληνίδα δημοσιογράφο Μιρέλλα Καλοστύπη, η οποία αναπτύσσει ενεργό δράση για την καταπολέμηση του φαινομένου αυτού. Ακολουθεί η σχετική συζήτηση

    Ν. Καπετανάκου: Κυρία Καλοστύπη, ευχαριστώ που δεχθήκατε να πάρετε μέρος στην εκπομπή μας.

    Μ.Καλοστύπη: Εγώ σας ευχαριστώ.

    Ν. Καπετανάκου: Η Ελλάδα επικρίνεται τα τελευταία χρόνια δριμύτατα για το θέμα της σωματεμπορίας και της εκμετάλλευσης παιδιών, που σύμφωνα με τα στοιχεία, φαίνεται πως ανθεί σε μεγάλο βαθμό, σε σημείο μάλιστα που μέχρι πρόσφατα ήταν τοποθετημένη στην τρίτη βαθμίδα, στην οποία υπάγονται χώρες που δεν κάνουν τίποτα για να αντιμετωπίσουν το φοβερό αυτό φαινόμενο. Τώρα όμως βρίσκεται στη δεύτερη βαθμίδα, που σημαίνει οτι σημειώθηκε πρόοδος. Μπορείτε να μου μιλήσετε για την κατάσταση που επικρατεί και ποιά μέτρα έχουν παρθεί μέχρι τώρα;

    Μ.Καλοστύπη: Βεβαίως. Κατ αρχή να πω ότι το πρόβλημα του τράφικινγκ, της εξαναγκαστικής πορνείας, όπως λέγεται δεν είναι ένα δυσάρεστο κοινωνικό φαινόμενο που αφορά την Ελλάδα μόνο, αφορά πολλές χώρες αλλά και βεβαίως είναι υπαρκτόκαι σε αρκετά μεγάλες διαστάσειςκαι στην Ελλάδα.

    Η πρόοδος που έχει συντελεστεί έχει να κάνει με το γεγονός οτι επιτέλους και στην Ελλάδα υπάρχει το νομικό πλαίσιο, έχει υπογραφεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα απο τους συναρμόδιους υπουργούς που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού και έτσι απο την βαθμίδα τρία, που είμαστε μέχρι πρότινος, είμαστε τώρα στη βαθμίδα δύο.

    Θα ήθελα όμως να πώ οτι πραγματικά, δεν είναι στην Ελλάδα χειρότερα τα πράγματα απο ότι είναι σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, διότι όπως θα γνωρίζετε και εσείς, τα μεταναστευτικά ρεύματα τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα έντονα προς πολλές χώρες της Ευρώπης και γενικά του δυτικού κόσμου. Υπάρχουν άνθρωποι που αναζητώντας μία καλύτερη μοίρακαι γυναίκες βεβαίωςέρχονται στις χώρες μας και πέφτουν θύματα κυκλωμάτων, τα οποία για να εξαρθρωθούν, θα χρειάζεται μία πιό συντονισμένη συνεργασία των συναρμοδίων υπουργείων, των αρχών και βεβαίως, εκείνων των ανθρώπων που έρχονται πιό πολύ σε επαφή μαζί τους, όπως είναι για παράδειγμα ακόμα και οι γιατροί.

    Ν. Καπετανάκου: Στην προκαταρκτική συζήτηση που είχαμε, μού είπατε οτι τελευταία έχει σημειωθεί και έξαρση κάπως του φαινομένου της εκμετάλλευσης παιδιών.

    Μ.Καλοστύπη: Ναι. Πρέπει να πούμε οτι τα νούμερα που είχαμε σε ότι αφορά στις γυναίκες μέχρι τώρα, ήταν ότι περίπου 19,000 γυναίκες ήταν θύματα τράφικινγκ στη χώρα μας. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μία μικρή μείωση, αλλά μείωση πάντως και υπολογίζονται γύρω στις 17,000. Ωστόσω, υπάρχουν προβλήματα με παιδική πορνογραφία, κυρίως, δηλαδή βλέπουν το φώς της δημοσιότητας στοιχεία που λένε οτι εξαρθρώνονται, που σημαίνει ότι υπάρχουν κυκλώματα που εκμεταλλεύονται παιδιά. ] Σήμερα κιόλας που μιλάμε συμπτωματικά, ακούσαμε την πολύ δυσάρεστη είδηση, δυσάρεστη, γιατί συνέβη αυτό αλλά ευχάριστη, γιατί εξαρθρώθηκε ένα ακόμα κύκλωμα, παιδιών από 3 έως 5 ετών, τα οποία ήταν θύματα κακοποίησης σεξουαλικής.

    Ν. Καπετανάκου: Όλα αυτά είναι πολύ ευχάριστη εξέλιξη, φυσικά, αλλά τί να νομίζετε οτι θα μπορούσε ακόμα να γίνει συγκεκριμένα για να εκριζωθεί η παράνομη διακίνηση εκμετάλλευση τόσο ενήλικων, κυρίως γυναικών, όσο και παιδιών;

    Μ.Καλοστύπη: Κατ αρχή πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος που υπάρχει πιά, να υπάρχει μία πολύ πιο συστηματική, διακρατική συνεργασία, να υπάρχουν πιό οργανωμένα καταφύγια αυτών των γυναικών, είτε στις χώρες όπου καταφεύγουν, αλλά και στις χώρες προέλευσης και βεβαίως να υπάρξει μία πιό συστηματική εκστρατεία διαφάνειας, γιατί το πρόβλημα δεν οφείλεται μόνο στα κυκλώματα και στους εγκληματίες αυτούς, οι οποίοι προωθούν καταυτό τον απάνθρωπο τρόπο γυναίκες και παιδιά στην πορνεία, εξαναγκαστικά, επαναλαμβάνω, αλλά έχει να κάνει και με τους πελάτες. Δηλαδή, πρέπει κάποτε να μήν είναι άμοιροι ευθυνών εκείνοι οι άνδρες οι οποίοι είναι πελάτες των γυναικών και παιδιών που πέφτουν θύματα αυτού του τρομερού κυκλώματος, το οποίο απλώνει τα πλοκάμια του όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε πάρα πολλές χώρες.

    Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει ένα συστηματικό κυνήγι και μία εκστρατεία διαφάνειας, έτσι ώστε αυτοί οι άνθρωποι «αγοράζουν» αυτούς τους ανθρώπους, να μήν είναι τόσο εύκολο γιαυτούς να συνεχίσουν να κάνουν το εγκλημά τους. Γιατί όπως καταλαβαίνετε, όταν υπάρχει ένα προϊόν, και δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται σαν προιόντα πλουτισμού και κερδοσκοπίας άλλων ανθρώπων, θα συνεχίζουν να πλουτίζουν εφόσον υπάρχουν πελάτες, οι οποίοι ζητούν αυτό το προϊόν.

    Θα πρέπει λοιπόν ο νόμος να μήν είναι σκληρός και αποτελεσματικός μόνο γιαυτούς που πωλούν και εκμεταλλεύονται άλλους ανθρώπους, κατ αυτό τον απαράδεκτο τρόπο, αλλά να είναι αυστηρός και νακουμπήσει και τους πελάτες.

    Ν. Καπετανακου: Υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στο νέο διάταγμα;

    Μ.Καλοστύπη: Δυστυχώς ακόμα , όχι. Αλλά νομίζω , ότι επειδή τα τελευταία χρόνια πραγματικά έχει επέλθει πρόοδος, έχει βελτιωθεί ο νόμος, νομίζω ότι σιγά-σιγά θα φτάσουμε και εκεί.

    Ν. Καπετανάκου: Εσείς σα δημοσιογράφος τι κάνετε για την καταπολέμηση του φαινομένου αυτού;

    Μ.Καλοστύπη: Σα δημοσιογράφος, αλλά και σαν άνθρωπος και σαν γυναίκα κυρίως δραστηριοποιούμαι σε ένα NGO, μία μη κυβερνητική οργάνωση που ονομάζεται Stop Trafficking of People Now, ή Stop Now, ανήκει στο ΚΕΔΕ, στο Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη.

    Είμαστε μία ομάδα γυναικών που δραστηριοποιούνται σε ότι αφορά της προσπάθεια διαφάνειας, προς τα έξω, του προβλήματος της διακίνησης. Δηλαδή να διαχωριστεί, κατ αρχήν, στην αντίληψη των ανθρώπων η πορνεία, έτσι όπως την ξέρουμε, η νόμιμη πορνεία, εντός εισαγωγικών, ή και εκτός, από τις γυναίκες εκείνες που πέφτουν θύματα των κυκλωμάτων εξαναγκαστικής πορνείας. Υπάρχει μία μεγάλη διαφορά και στη αντίληψη των ανθρώπων αυτό πρέπει να είναι διακριτό. Από κει και πέρα, έχουμε πιέσει μαζί με άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, ακριβώς για αυτό το οποίο επιτέλους επετεύχθη.

    Πρέπει εδώ να πούμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν βοηθήσει πολύ προς αυτή της κατεύθυνση και που ανήκουν στο NGO, το οποίο προανέφερα. Είναι και η κυρία Μπόνι Μίλλερ, η σύζυγος του Αμερικανού πρεσβευτή στη Ελλάδα, η οποία είναι κοινωνιολόγος και με μεγάλη εμπειρία σε αυτά τα ζητήματα. Επίσης είναι και η σύζυγος του κοινωνιολόγου καθηγητή κυρίου Γρηγόρη Λάζου, ο οποίο έκανε μία τεράστια έρευνα για το τι συμβαίνει στη Ελλάδα και οι οποίο βοήθησαν πάρα πολύ στο να δοθεί μία ώθηση για να υπάρξει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο. Αλλά μαζί με άλλους ανθρώπους, που δεν είναι λίγοι, οφείλω να σας πω, προσπαθούμε να βελτιωθούν οι συνθήκες περίθαλψης, κατ αρχήν αυτών των γυναικών, να μπορέσουν να εκπαιδευτούν κατάλληλα και οι γιατροί και οι αστυνομικοί ακόμα, για να μπορούν να αναγνωρίζουν γυναίκες-θύματα. Βρισκόμαστε βέβαια πολύ πίσω σε αυτό, πρέπει να γίνει ακόμα πολύ σημαντική δουλειά για να μπορούν να ξεχωρίζουν τα θύματα, διότι υπάρχει ένας τεράστιος φόβος που διακρίνει αυτούς τους ανθρώπους που πέφτουν σε αυτές τις παγίδες. Και βεβαίως η δουλεία δεν σταματά εδώ. Το γεγονός ότι είμαστε στη βαθμίδα δύο δε σημαίνει ότι έχει τελειώσει και η δουλειά. Πρέπει συνεχώς μία πολιτισμένη και ευνομούμενη κοινωνία να φροντίζει ώστε τέτοια φαινόμενα να εξαλειφθούν εντελώς και να μην μιλάμε μόνο για μειώσεις, ή ποσοστών ή αριθμών.

    Ν. Καπετανάκου: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

    Μ.Καλοστύπη: Και εγώ.

    [09] Νέο ηχογραφημένο μήνυμα της Αλ Κάιντα.

    29 Sep 2003, 00:01 UTC

    Τα Αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα, Αλ Τζαζήρα και Αλ Αραμπίγια μετέδωσαν ηχογραφημένο μήνυμα που αποδίδεται στον Αϊμάν Αλ Ζαγουάρι, τον υπαρχηγό της Αλ Κάιντα, ο οποίος ζητά απ τους Πακιστανούς να απομακρύνουν τον πρόεδρο, Περβέζ Μουσαράφ, απ την εξουσία γιατί έχει προδώσει το Ισλάμ. Επίσης ο ομιλητής του νέου αυτού ηχογραφημένου μηνύματος ζητά απ όλους τους μουσουλμάνους να αγωνιστούν εναντίον της Χριστιανο-Σιωνιστικής εκστρατείας, όπως την χαρακτηρίζει, που, όπως λέει, αποσκοπεί στο να εξολοθρεύσει το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους.

    [10] Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στους κόλπους ...

    29 Sep 2003, 00:04 UTC

    Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Λώρα Μπούς, βρίσκεται στο Παρίσι όπου σήμερα θα εκπροσωπήσει την Ουάσιγκτον σε ειδική τελετή για την επιστροφή των ΗΠΑ στους κόλπους της Ουνέσκο, μετά από σχεδόν 20 χρόνια απουσίας. Η κ. Μπούς χαρακτήρισε την Ουνέσκο όχημα για να γνωρίσει ο κόσμος πραγματικά τους Αμερικανούς και για την προώθηση της ελευθερίας και την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού. Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Μόσχα όπου αύριο θα παρευρεθεί σε έκθεση βιβλίου υπό την αιγίδα της πρώτης κυρίας της Ρωσίας, Λουντμίλα Πούτιν.

    [11] Νέα συνθήκη του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

    29 Sep 2003, 00:13 UTC

    Ιστορικής σημασίας συμφωνία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος τίθεται σε ισχύ σήμερα. 147 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας και των περισσότερων Λατινο-Αμερικανικών χωρών έχουν υπογράψει τη συνθήκη, που προβλέπει συνεργασία για την καταπολέμηση του φαινομένου του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, της διαφθοράς και των εγκληματικών οργανώσεων που αναπτύσσουν διασυνοριακή δραστηριότητα καθιστώντας την συμμετοχή σε τέτοιες οργανώσεις, κακούργημα. Η συνθήκη περιλαμβάνει επίσης άρθρα για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης προσώπων, της διακίνησης λαθρομεταναστών και της παράνομης εμπορίας όπλων.

    [12] Αποκαταστάθηκε το μπλάκαουτ στην ...

    29 Sep 2003, 00:16 UTC

    Αποκαταστάθηκε η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ιταλία μετά το χθεσινό μπλακάουτ που άφησε στο σκοτάδι 57 εκατομμύρια ανθρώπους. Τουλάχιστον τρεις θάνατοι πιστεύεται πως οφείλονται στην διακοπή ρεύματος που εξαπλώθηκε σχεδόν σ ολόκληρη την Ιταλία εκτός απ την Σαρδινία και λίγες μεμονωμένες περιοχές της κεντρικής χώρας. Οι Ιταλικές αρχές πιστεύουν πως υπεύθυνες για το μπλάκαουτ ήταν βλάβες σε γραμμές ηλεκτροδότησης απ την Γαλλία ή την Ελβετία που τροφοδοτούν την Ιταλία με το 17% του ηλεκτρικού ρεύματος που χρησιμοποιεί. Πάντως οι Γαλλικές και οι Ελβετικές αρχές δηλώνουν ότι η βλάβη σημειώθηκε μέσα στην Ιταλία.

    [13] Tόμας Μίλλερ: Η Ελλάδα κάνει πρόοδο στον αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

    Νανά Καπετανάκου, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ

    25 Sep 2003, 20:55 UTC

    US Ambassador to Greece, T. Miller talks to VOA about human trafficking

    Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τόμας Μίλλερ, βλέπει ως θετικά τα μέτρα που παίρνει η ελληνική κυβέρνηση για να εκριζώσει το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Ακολουθεί σχετική συζήτηση που είχε ο κ. Μίλλερ με τη Νανά Καπετανάκου, όπως την μετέδωσε η Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ

    Ν. Καπετανάκου: Κύριε πρέσβη, στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την Τρίτη, ο Πρόεδρος Μπους αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική κρίση που έχει δημιουργηθεί με την παράνομη διακίνηση ανθρώπων. Όπως είπε, κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πουλιόνται κι αγοράζονται. Πολλά από τα άτομα αυτά είναι παιδιά κάτω των 5 ετών που πέφτουν θύματα της παράνομης διακίνησης. Η Ελλάδα μέχρι πρότινος βρισκόταν στην τρίτη βαθμίδα του καταλόγου του Στέητ Ντηπάρτμεντ σε σχέση με την παράνομη αυτή δραστηριότητα. Γιατί βρισκόταν τόσο ψηλά στη λίστα των χωρών που δεν πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές για την καταπολέμηση του φαινομένου;

    Πρέσβης κ. Μίλλερ: «Η Ελλάδα ζήτησε πρόσφατα να τοποθετηθεί στη 2η βαθμίδα. Κι αυτό σαν αποτέλεσμα ορισμένων μέτρων που πήρε η ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες. Η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε νομοσχέδιο, ένα πολύ καλό νομοσχέδιο, σε σχέση με τη λαθραία διακίνηση ανθρώπων. Συγκεκριμένα το μέτρο αυτό εγκρίθηκε στις 15 Οκτωβρίου πέρυσι. Αλλά μόλις στις 28 Αυγούστου φέτος εκδόθηκε προεδρικό διάταγμα, που δίνει στο μέτρο ισχύ νόμου και το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα, γιατί χωρίς προεδρικό διάταγμα ο νόμος αυτός δεν θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ. Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση έθεσε κατά μέρος ένα γερό ποσό, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, το οποίο διατίθεται σε ορισμένους πολύ καλούς μη κυβερνητικούς οργανισμούς που εργάζονται πάνω σ αυτό το θέμα στην Ελλάδα, βοηθώντας στη δημιουργία ειδικών κέντρων που εξυπηρετούν γυναίκες οι οποίες πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης των διαφόρων λαθρεμπόρων. Αλλά το κυριότερο που αναφέρεται στο προεδρικό διάταγμα είναι ότι οι γυναίκες αυτές δεν πρέπει να θεωρούνται εγκληματίες που χρειάζεται να φυλακισθούν αλλά θύματα που πρέπει να βοηθηθούν . Έτσι, βλέπουμε τώρα πως γυναίκες που πριν ετίθεντο υπό κράτηση, γυναίκες που στην πραγματικότητα ήταν σκλάβες, και τονίζω τη λέξη σκλάβες, των διαφόρων λαθρεμπόρων, τώρα βρίσκουν καταφύγιο και βοήθεια στα ειδικά κέντρα.. Κι αυτό είναι άλλη μια πολύ καλή ένδειξη. Επίσης έχει αρχίσει μια εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου. Η εκστρατεία αυτή διεξάγεται από την ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με μη κυβερνητικούς οργανισμούς. Σκοπός της είναι να πληροφορήσει τον κόσμο ότι οποιοσδήποτε χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες των λαθρεμπόρων που εκδίδουν παράνομα γυναίκες πρέπει να ξέρει ότι κάνει κάτι το παράνομο. Η εκστρατεία αυτή επίσης στοχεύει στο να πληροφορήσει τα θύματα, αν τα καταφέρουν να ξεφύγουν, τι μπορούν να κάνουν. Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν και πολλές άλλες εξελίξεις που είναι σημαντικές. Γι αυτό αποτελεί ευχάριστο νέο το γεγονός ότι η Ελλάδα πρόσφατα μετατέθηκε από την τρίτη στη δεύτερη βαθμίδα.

    Ν. Καπετανάκου: Εσείς προσωπικά έχετε δει αλλαγές μετά τη λήψη των μέτρων που αναφέρατε;

    Πρέσβης κ. Μίλλερ: Ναι. Έχω δει μεγάλη αλλαγή. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος που πρέπει να διανυθεί. Τώρα όμως τις γυναίκες που πέφτουν θύματα λαθρεμπόρων τις μεταχειρίζονται σα θύματα που χρειάζεται να βοηθηθούν και όχι σαν εγκληματίες που πρέπει να κλειστούν στη φυλακή. Επίσης τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει πολλές συλλήψεις σωματεμπόρων, που είναι από τα χειρότερα είδη εγκληματιών. Αυτό δείχνει ότι η ελληνική αστυνομία έχει θέσει το θέμα ανάμεσα στις κύριες προτεραιότητές της. Βλέπουμε ειδικά κέντρα, βλέπουμε την εκστρατεία ενημέρωσης. Βλέπουμε επίσης τώρα ένα πολύ ψηλότερο επίπεδο διαλόγου σε σχέση με την επίλυση του προβλήματος απ ότι πριν 1-2 χρόνια. Όλες αυτές είναι πολύ-πολύ θετικές εξελίξεις. Να προσθέσω εδώ πως και αρκετά υπουργεία έχουν αναμειχθεί ενεργά στην όλη υπόθεση.

    Ν. Καπετανάκου: Σας ευχαριστώ κύριε Πρέσβη


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 13 January 2004 - 13:53:55 UTC