Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Οι Ερευνες


Τα πρώτα στοιχεία

Τα πρώτα στοιχεία για τη δραστηριότητα του Μπρούννερ, είχε φέρει στη δημοσιότητα το 1983 στην εφημερίδα "ΝΕΑ", ο δημοσιογράφος Δημήτρης Γουσίδης, ενώ λεπτομέρειες για το κρυσφύγετο του Μπρούννερ στη Δαμασκό της Συρίας, αποκάλυψε με σειρά αποκλειστικών ρεπορτάζ, η εφημερίδα "Η ΠΡΩΤΗ", το Σεπτέμβριο του 1987 και το Μάρτιο του 1989.

Τα ίχνη του Μπρούννερ, ανακάλυψε στη Συρία αρχικά ο υπεύθυνος του Γραφείου Αναζήτησης Εγκληματιών Πολέμου δρ. Σιμόν Βίζενταλ, ενώ αρκετά στοιχεία εντόπισε και ο Γάλλος δικηγόρος Σερζ Κλάρσφελντ, ο οποίος τον αναζητούσε απο το τέλος του πολέμου, καθώς ο Μπρούννερ ευθύνεται για τη θανάτωση του πατέρα του. Ο Κλάρσφελντ, είναι ο άνθρωπος που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να εντοπισθεί και να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη ο διαβόητος "Χασάπης της Λυών" Κλάους Μπάρμπι.

Τα τελευταία χρόνια, οι εισαγγελικές αρχές της Κολωνίας, στη Γερμανία, αποφάσισαν να προσφέρουν το ποσό των 500.000 μάρκων (περίπου 85 εκατομμύρια δραχμές) για κάθε πληροφορία που θα μπορούσε να οδηγήσει στον εντοπισμό και τη σύλληψη του αξιωματικού των Ες-Ες, ο οποίος οργάνωσε το Ολοκαύτωμα των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Ηδη, απο το 1987, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ομοσπονδιακής Γερμανίας ζήτησε επίσημα τον Μπρούννερ απο τη Συρία, ενώ η γερμανική δικαιοσύνη είχε ασκήσει σωρεία διώξεων για "ανθρωποκτονίες κατά συρροή" σε βάρος του Μπρύνερ, για τις ανθρωποκτονίες που διέπραξε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα (κυρίως στη Θεσσαλονίκη) αλλα και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, από όπου επίσης υπάρχουν καταγγελίες και καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων. Επίσης, εκδόθηκε εναντίον του ένταλμα σύλληψης απο την Ιντερπολ, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Οι έρευνες στη Θεσσαλονίκη

Τον Μάρτιο του 1989, είχε φτάσει στη Θεσσαλονίκη ο εισαγγελέας της Φραγκφούρτης Βάλτερ Γκρίμπελ, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφό του, εισαγγελέα Θεσσαλονίκης Αθανάσιο Σμυρλή, προσπάθησε να συγκεντρώσει στοιχεία για τη δράση του "Χασάπη της Θεσσαλονίκης", με βάση κυρίως μαρτυρίες επιζώντων. Με βάση τα στοιχεία εκείνα, η Γερμανική κυβέρνηση, επρόκειτο να ζητήσει απο τη Συρία την έκδοση του Μπρούννερ.

Εγγραφο έναρξης διεξαγωγής προανακρίσεων και ερευνών εναντίον του Αλόις Μπρούννερ από το Πρωτοδικίο Φραγκφούρτης (Μάιν)

Ο εγκληματίας πολέμου, καταζητείται επίσης απο τις Γαλλικές αρχές, καθώς έχει καταδικαστεί απο δικαστήριο του Παρισιού δις εις θάνατο, για τη δράση του ως διοικητής ενός απο τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που είχε δημιουργηθεί στο Ντρανσί, στα περίχωρα του Παρισιού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Γάλλος ανακριτής Ερβέ Στεφάν , ο Μπρούννερ, ένα μήνα πριν την απελευθέρωση του Παρισιού από τα αμερικανικά στρατεύματα, τον Αύγουστο του 1944, διέταξε την εκτέλεση 300 παιδιών, στους θαλάμους αερίων του στρατοπέδου.

Ο 85χρονος σήμερα αξιωματικός των Ες-Ες, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας της Γερμανίας για τη δίωξη των εγκληματιών πολεμου, διέμενε τουλάχιστον ως πέρυσι στη Συρία, ενω οι γερμανικές αρχές πιστεύουν ότι τώρα ο Μπρούννερ ίσως να βρίσκεται κάπου στη Νότιο Αμερική, πιθανότατα στην Αργεντινή, όπου συνελήφθη πριν ένα και πλέον χρόνο και εκδόθηκε στην Ιταλία, ένας άλλος αξιωματικός των Ες-Ες, ο Τρίπκε.

Η "Οργάνωση Γκέλεν"

Πάντως, η μη σύλληψη μέχρι τώρα του Ναζί αξιωματικού, ίσως να οφείλεται και στο γεγονός ότι, όπως αποκάλυψε ο γερμανός δημοσιογράφος Μίχελ Λάνγκ στην εφημερίδα Tageszeitung (12-12-1991) ο Μπρούννερ υπήρξε μετά τον πόλεμο μέλος της "οργάνωσης Γκέλεν", που συστήθηκε, με απόφαση των αμερικανών, απο τον χιτλερικό στρατηγό Ράϊνχαρτ Γκέλεν και τα μέλη της ήταν πρώην αξιωματικοί των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι στη συνέχεια αποτέλεσαν τον πυρήνα για τη δημιουργία το 1955, της επίσημης "Υπηρεσίας Πληροφοριών της Γερμανίας" (BND).

Με το θέμα, ασχολήθηκε και το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, το οποίο σε ψήφισμά του, στις 12-9-1991, κατήγγειλε την κυβέρνηση Ασσαντ της Συρίας, ότι "παρέχει άσυλο στον υπεύθυνο για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον Αλόϊς Μπρούννερ, προσωπικό γραμματέα του Αντολφ Αϊχμαν, ο οποίος είναι προσωπικά υπεύθυνος για τη θανάτωση περισσοτέρων απο 120.000 εβραίων απο την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Σλοβακία και την Ελλάδα, στέλνοντας στο θάνατο περισσότερα απο 200 παιδιά απο ορφανοτροφεία".

Στο ίδιο ψήφισμα αναφέρονταν επίσης ότι "ο Αλόϊς Μπρούννερ, ζει απο το 1955 στη Δαμασκό της Συρίας, υπό την προστασία της συριακής κυβέρνησης και με Σύρους σωματοφύλακες, έχοντας υιοθετήσει το όνομα του δρα George Fischer, είναι δε γνωστό ότι ζει σε διαμέρισμα, στην οδό Haddad αριθ. 7 της Δαμασκού".

Μάλιστα, η βρετανική εφημερίδα "Ομπσέρβερ", στο πρόσφατο δημοσίευμά της, κατέγραψε και τον αριθμό του τηλεφώνου του, που είναι το 332-690 της Δαμασκού !

Πεθαμένος, ισχυρίζεται η κόρη του

Για να καλύψει τα ίχνη του, καθώς οι διώκτες του πλησίαζαν επικίνδυνα, ο Μπρούννερ άφησε να διαδοθεί πρίν από δύο χρόνια ότι πέθανε. την ίδια άποψη υποστήριζε και ο μόνος εν ζωή συγγενής του, η κόρη του που σήμερα ζει στη Βιέννη, παντρεμένη με έναν Αυστριακό βουλευτή. Η Ιρένα Ράτχαμερ -όπως ονομάζεται σήμερα- φαίνεται ότι έχει διατηρήσει κρυφές επαφές μαζί του όλα αυτά τα χρόνια. Οταν όμως η αγγλική εφημερίδα "Ομπσέρβερ", που δημοσίευσε τελευταία ορισμένα στοιχεία γιαυτή την ιστορία, τη ρώτησε αν ο πατέρας της ζει και που κρύβεται, εκείνη απάντησε ότι "οι εφημερίδες αναφέρουν ότι πέθανε".

Οι Ισραηλινές Μυστικές Υπηρεσίες, όμως, δεν έχασαν ποτέ τα ίχνη του τουλάχιστον. Δύο φορές επιχείρησαν να τον δολοφονήσουν με παγιδευμένες επιστολές, μαθαίνοντας κάθε φορά τη διέυθυνσή του στη Δαμασκό.

Ο Μπρούννερ, που ζει με το όνομα "δρ Τζόρτζ Φίσερ", κάθε μέρα βγαίνει στις 10 το πρωί -αν και η υγεία του έχει χειροτερέψει πολύ- για μια βόλτα στο κοντινό πάρκο της περιοχής του. Οι Σύριοι του πρόσφεραν προστασία για την "πολύτιμη βοήθεια" του στο θέμα της "βελτίωσης των ανακριτικών τρόπων" των συριακών αρχών ασφαλείας -κάτι που ο καθένας καταλαβαίνει τι σημαίνει. Η προστασία όμως που του παρέχουν οι Σύριοι είναι αρκετά καλή κι έτσι κανένας -εκτός από τις "επιστολές"- δεν έφθασε στον Μπρούννερ. Ο δικηγόρος Κλάρσφελντ, όμως, είναι στενός φίλος του προέδρου Σιράκ και τον έχει προσωπικά ενημερώσει για την υπόθεση αυτή.

Ο Σιράκ ενδιαφέρθηκε προσωπικά και έθεσε ο ίδιος το θέμα στο Σύρο πρόεδρο Ασάντ στη συνάντηση που είχε μαζί του τον περασμένο Οκτώβριο στην περιοδεία που έκανε στη Μέση Ανατολή. Ο Ασάντ επεφυλάχθη να διερευνήσει το θέμα και αρκετοί ελπίζουν ότι -στα πλαίσια προσέγγισης με τη Δύση που επιχειρούν τελευταία οι συριακές αρχές- ότι θα κάνει κάτι παραπάνω από μια διερεύνηση.

Δεν μπορεί να επέμβει η Ελλάδα

Η υπόθεση όμως έχει και σκοτεινές πλευρές. Το ίδιο δημοσίευμα του "Ομπσέρβερ" αναφέρει ότι υπάρχει η φήμη ότι στις αρχές του "ψυχρού πολέμου" ο Μπρούννερ βρισκόταν στις "υπηρεσίες" των Ηνωμένων Πολιτειών και πληρωνόταν από αυτές, όπως ακριβώς συνέβαινε και με τον Κλάους Μπάρμπι, τον άλλο Γερμανό Ναζί: Αν αυτό είναι αλήθεια, θα εξηγούσε εν μέρει την αναποφασιστικότητα των αμερικανικών υπηρεσιών αλλά και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ασχοληθούν με το θέμα.

Στο δημοσίευμα του "Ομπσέρβερ" γίνεται και μια "επίθεση" εναντίον των κατά καιρούς ελληνικών κυβερνήσεων, οι οποίες επικρίνονται ότι δεν έκαναν κάτι για να ζητήσουν από τη Συρία, με την οποία υπάρχουν στενές και φιλικές σχέσεις -όπως αναφέρεται- την έκδοση του Μπρούννερ.

Εγγραφο του "Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Συντονισμού & Γνωματεύσεως" που ζητάει από την Ελληνική Κυβέρνηση την έκδοση του Μπρούννερ από τη Συρία

Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, η Ελλάδα, με απόφαση της τότε κυβέρνησης Καραμανλή, έχει από το 1959 παραχωρήσει το δικαίωμα δίωξης των εγκληματιών πολέμου στη τότε Δυτ. Γερμανία, κάτι που βέβαια εξακολουθεί να ισχύει και τώρα. Κατά συνέπεια, δεν νομιμοποιείται να ζητήσει σήμερα την έκδοση του Μπρούννερ από τη Συρία, όποιες κι αν είναι σήμερα οι σχέσεις των δύο κρατών.

Πρώτη Σελίδα | Η Ζωή και η Δράση του | Οι Ερευνες | Μαρτυρίες


Copyright 1997 Macedonian Press Agency