H τουρκική κυβέρνηση εκφράζει την ετοιμότητα της να συζητήσει όλες τις διαφορές, που θεωρεί ότι έχει με την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Στις 2 Φεβρουαρίου η Τανσού Τσιλλέρ αποτυγχάνει να σχηματίσει κυβέρνηση η καθώς Μεσούτ Γιλμάζ απορρίπτει τις τελευταίες προτάσεις της και την επομένη ο πρόεδρος, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, αναθέτει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ.
Την οργή των Τούρκων πρώην υπουργών εξωτερικών προκαλούν στις 6 Φεβρουαρίου οι δηλώσεις της πρωθυπουργού Τανσού Τσιλλέρ ότι από το 1953 κανείς στην Τουρκία εκτός από αυτήν δεν ασχολήθηκε με το θέμα των βραχονησίδων.
|
Τα Ίμια σε αγγλικό χάρτη.
|
Στις 7 Φεβρουαρίου η Τανσού Τσιλλέρ σε συνέντευξη της στην τουρκική τηλεόραση προβάλει τον ισχυρισμό ότι "Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδείξει ότι τα νησιά Ιμια είναι Ελληνικά" και ότι "υπάρχουν δεκάδες νησίδες και εκατοντάδες βραχονησίδες των οποίων θα πρέπει να καθοριστεί το καθεστώς".
Στις 14 Φεβρουαρίου ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών κ.Νουρεντιν Νουρκάν δηλώνει ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να διαπραγματευτούν και να προετοιμάσουν συνυποσχετικό πριν από την παραπομπή της ελληνοτουρκικής διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης .
Η ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία με αφορμή τα νερά του Ευφράτη παραμένει.Ο Νουρετιν Νουρκαν, δηλώνει στις 15 Φεβρουαρίου ότι η ''Συρία πρέπει να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας και να μην φιλοξενεί στο έδαφός της τρομοκράτες.
Την ίδια ημέρα με ψήφισμα της η μεγάλη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στηρίζει τις ελληνικές θέσεις κατά την πρόσφατη κρίση των βραχονησίδων. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στερείται νομικής βάσης ενώ στις 16 Φεβρουαρίου η Τανσού Τσιλλέρ το επικρίνει και επαναλαμβάνει ότι θα πρέπει να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
Τις ημέρες που ακολουθούν ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Σαμπρί Εργκιούλ αποκαλύπτει ότι νεαρά άτομα, μερικά από τα οποία μαθητές, που είχαν συλληφθεί στη Μανίσα στις 8 Φεβρουαρίου, υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια από τις αστυνομικές αρχές, και λίγες ημέρες αργότερα καταθέτει πρόταση στη βουλή ζητώντας να ερευνηθεί η υπόθεση.
Στις 28 Φεβρουαρίου Ο Μεσούτ Γιλμάζ και η Τανσού Τσιλλέρ ανακοινώνουν ότι κατέληξαν σε πλήρη συμφωνία σε θέματα αρχών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Αμέσως μετά αποχωρούν από το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας του Μ. Γιλμάζ, επτά βουλευτές αντιδρώντας στον σχηματισμό αυτού του κυβερνητικού συνασπισμού.
Στις 29 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης Φιρούζ Τσιλινγκίρογλου, παραδέχεται για πρώτη φορά επίσημα στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση τις καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας για κακομεταχείριση και βασανισμούς κρατουμένων αλλά χαρακτηρίζει τους βασανισμούς ώς μεμονωμένα γεγονότα .
Ο απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Κυπριακό Φρεντερίκο Ντι Ρομπέρτο φτάνει στην Άγκυρα όπου κατά τη διάρκεια συναντήσεων με τους αξιωματούχους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ιναλ Μπατού και Ονούρ Οϊμεν ενημερώνεται για τις θέσεις της Τουρκίας σχετικά με το Κυπριακό πρόβλημα.
|