1 Σεπτεμβρίου : Αυξάνονται τα διόδια για τα αυτοκίνητα που εισέρχονται στη Βουλγαρία με ξένο αριθμό κυκλοφορίας, καθώς και για τη μετακίνηση στο εσωτερικό οδικό δίκτυο.
Αυξάνονται οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και της βενζίνης.
2 Σεπτεμβρίου : Τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την κατάσταση της οικονομίας της Βουλγαρίας, εξετάζουν ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ζαν Βίντενοφ και η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Αν Μακγκέρκ, στη Σόφια.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βουλγαρίας αποφαίνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών, Γκεόργκι Πίρινσκι, δεν είναι Βούλγαρος πολίτης εκ γενετής και συνεπώς δεν μπορεί να υποβάλει υποψηφιότητα για το ανώτατο αξίωμα της χώρας.
Την ίδια απόφαση είχε πάρει, στις 23 Ιουλίου, και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βουλγαρίας.
3 Σεπτεμβρίου : Την ιδιωτικοποίηση μετοχικού κεφαλαίου ξενοδοχείων και κρατικών επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 42 εκατομμυρίων δολαρίων, εγκρίνει η βουλγαρική κυβέρνηση.
To κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα ορίζει ως υποψήφιό του για τις Προεδρικές εκλογές, τον υπουργό Πολιτισμού, Ιβάν Μαράζοφ, μετά την ακύρωση, από το Ανώτατο Δικαστήριο, της υποψηφιότητας του υπουργού Εξωτερικών, Γκεόργκι Πίρινσκι, ο οποίος είχε επιλεγεί αρχικά.
4 Σεπτεμβρίου : Εμπειρογνώμονες του βουλγαρικού Εθνικού Συμβουλίου κοινωνικών και δημογραφικών θεμάτων, προειδοποιούν ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα, το έτος 2000 ο πληθυσμός της Βουλγαρίας θα περιοριστεί σε 7 εκατομμύρια. Όπως γράφει η εφημερίδα "Τρουντ", πριν από 10 χρόνια ο πληθυσμός της Βουλγαρίας ήταν 8.948.649 άτομα, ενώ το 1995 μειώθηκε σε 8.384.700 άτομα.
5 Σεπτεμβρίου : Η Βουλή ψηφίζει κατά άρθρο τον νόμο για τη Ραδιοτηλεόραση, τον οποίο ο Πρόεδρος της χώρας, Ζέλιου Ζέλεφ, είχε επιστρέψει για επανεξέταση με την αιτιολογία πως κάποιες ρυθμίσεις έρχονται σε αντίθεση με το ισχύον Σύνταγμα της Βουλγαρίας.
9 Σεπτεμβρίου : Η κατάσταση και οι προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς φυσικού αερίου εξετάζονται στη Βαλκανική Διάσκεψη για τα προβλήματα του φυσικού αερίου, που αρχίζει στη Σόφια.
Την πορεία των αποκρατικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων στον οικονομικό τομέα στη Βουλγαρία, παρουσιάζει ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Ρούμεν Γκέτσεφ, κατά τη διάρκεια της έναρξης των εργασιών της Επιτροπής Οικονομικών Ζητημάτων και Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη Σόφια.
Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, απορρίπτει τις κατηγορίες για βουλγαρική ανάμειξη στην απόπειρα δολοφονίας εναντίον του στις 3 Οκτωβρίου του 1995, τονίζοντας σε συνέντευξή του στη βουλγαρική κρατική τηλεόραση "Χωρίς να υπάρχουν υλικές αποδείξεις δεν μπορώ να υποστηρίξω κάτι τέτοιο. Δεν βλέπω τί συμφέρον θα είχε η Βουλγαρία να πραγματοποιήσει απόπειρα εναντίον ενός ανθρώπου που βρίσκεται σε δύσκολη ιστορικά περίοδο".
11 Σεπτεμβρίου : "Στη βουλγαρική επικράτεια δεν υπήρχαν ποτέ πυρηνικά όπλα. Οι γείτονές μας μπορούν να είναι ήσυχοι", δηλώνουν στη Σόφια ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ζέλιου Ζέλεφ και ο αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός Τσβετάν Τοτομίροφ, διαψεύδοντας δημοσίευμα της εφημερίδας "Κομσομόλσκαγια Πράβντα" της Μόσχας, η οποία έκανε λόγο για ύπαρξη 70 ρωσικών πυρηνικών κεφαλών, έως το 1988, κοντά στο χειμερινό θέρετρο Μπόροβετς.
13 Σεπτεμβρίου : Οι σχέσεις της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ με το ΝΑΤΟ, η συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία "Σύμπραξή για την ειρήνη", στον ΟΑΣΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, σε πρωτοβουλίες που αφορούν στην περιφερειακή συνεργασία, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων μεταξύ βουλγαρικής και σκοπιανής αντιπροσωπείας, στα Σκόπια.
19 Σεπτεμβρίου : Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος και της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Πίρινσκι, ανταλλάσσουν στην πόλη Σμόλιαν, τα επίσημα έγγραφα των επικυρωμένων από τα κοινοβούλια των δυο χωρών, διακυβερνητικών συμφωνιών για τα νερά του ποταμού Νέστου και τη διάνοιξη τριών νέων μεθοριακών σταθμών μεταξύ των δυο χωρών.
24 Σεπτεμβρίου : Τα ετήσια επιτόκια στη Βουλγαρία διαμορφώνονται στο 300%, από το 108% που ήταν έως τώρα.
26 Σεπτεμβρίου : Τα περαιτέρω βήματα στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών χωρών, μετά από τη συνάντηση των Βαλκάνιων υπουργών Εξωτερικών στη Σόφια, τον περασμένο Ιούλιο, καθώς και η προετοιμασία της επόμενης συνάντησής τους στην Ελλάδα το 1997, είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, Θ.Πάγκαλο και της Βουλγαρίας, Γκ.Πίρινσκι, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Στο συμπέρασμα ότι η "γλωσσική διαμάχη" δεν πρέπει να εμποδίζει την ανάπτυξη των σχέσεων Βουλγαρίας- ΠΓΔΜ και ότι το θέμα αυτό πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ιδιαίτερων συνομιλιών, καταλήγουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Πίρινσκι και της ΠΓΔΜ, Λιουμπομίρ Φρίτσκοφσκι, κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.
|