ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1996 - ΜΑΡΤΙΟΣ
[Ιανουάριος]
[Φεβρουάριος]
[Μάρτιος]
[Απρίλιος]
[Μάιος]
[Ιούνιος]
[Ιούλιος]
[Αύγουστος]
[Σεπτέμβριος]
[Οκτώβριος]
[Νοέμβριος]
[Δεκέμβριος]
Ο Σύνδεσμος Ελληνοτουρκικής Φιλίας αποδίδει στους πολιτικούς την ελληνοτουρκική ένταση και απευθύνει έκκληση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης να επιδείξουν μεγαλύτερη ευαισθησία στο θέμα της φιλίας των δύο χωρών.
Την Τουρκία επισκέπτεται ο υπουργός πετρελαίου του Ιράκ Μουχαμέντ Ρασίντ προκειμένου να πραγματοποιήσει επαφές για το θέμα του πετρελαιαγωγού Κερκιούκ -Γιουμουρταλίκ . Λίγες ημέρες αργότερα ,η Τουρκία και Ιράκ υπογράφουν πρωτόκολλο που αφορά στην επαναλειτουργία αυτού του πετρελαιαγωγού.
Ο βουλευτής του κόμματος Ευημερίας καθηγητής Μουσταφά Ουναλντί μαζί με 39 άλλα άτομα υποβάλλουν στη Βουλή αίτηση ζητώντας να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με το Πατριαρχείο, ισχυριζόμενοι ότι "αντί να είναι θρησκευτικό ίδρυμα εκπροσωπεί μία άσχημη πολιτική και με τη στάση του εναντίον της Τουρκίας συντάσσεται με τους εχθρούς του έθνους".
Στις 7 Μαρτίου ο συγγραφέας Γιασάρ Κεμάλ καταδικάζεται από το δικαστήριο κρατικής ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης σε φυλάκιση 18 μηνών με αναστολή κατηγορούμενος για "αναμόχλευση παθών".
Στις 8 Μαρτίου υπογράφεται στην Τιφλίδα η συμφωνία για τον πετρελαιαγωγό Μπακού-Σούπσα χωρίς όμως να υπάρχει καμία οριστική απόφαση για το θέμα της χρηματοδότησης.
Την εικόνα της χώρας του στο εξωτερικό επιχειρεί να ενισχύσει ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ που βρίσκεται στις 11 Μαρτίου στο Ισραήλ επιδιώκοντας τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών . Ο Τούρκος πρόεδρος επισκέπτεται την επομένη την Αίγυπτο όπου μετέχει σε σύνοδο κορυφής για τη διαφύλαξη της ειρήνης και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Η κυβέρνηση συνασπισμού Γιλμάζ-Τσιλλέρ παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης στις 12 Μαρτίου με 257 υπέρ 207 κατά 80 αποχές.
Το Κόμμα Ευημερία ζητάς με πρόταση νόμου που καταθέτει στη Βουλή να λειτουργήσει ο ναός της Αγίας Σοφίας, ως τζαμί ανοιχτό για προσκύνημα.
Στις 14 Μαρτίου ο Μεσούτ Γιλμάζ εκφράζει την προθυμία της χώρας του να αρχίσει διάλογο με την Ελλάδα "για την αποστρατιωτικοποίηση της επίμαχης περιοχής στο Αιγαίο" . Ο Τούρκος πρωθυπουργός λέει ότι όλα τα διμερή θέματα μπορούν να εξεταστούν σε αυτόν τον διάλογο.
Σάλος προκαλείται στην Τουρκία έπειτα από την αποκάλυψη ότι απεκρύβη κρυπτογράφημα που δικαιώνει τις ελληνικές θέσεις για τις βραχονησίδες 'Ιμια.Το κρυπτογράφημα αυτό, που εστάλη από τον Τούρκο πρέσβη, Ουνάλ Ουνσάλ, στην ηγεσία της Τουρκίας, γνωστοποιούσε επιστολή που είχε δώσει ο Υπουργός Εξωτερικών, Τεβφίκ Ρουστού Αράς, το 1932 στην Ιταλία, για τα Δωδεκάνησα και τις βραχονησίδες.
Γιά άλλους τρεις μήνες επιτρέπει στις 29 Μαρτίου την τουρκικό Κοινοβούλιο την παραμονή της πολυεθνική στρατιωτική δύναμη ι στην αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ.
[Γεωγραφία]
[Πολιτική]
[Οικονομία]
[Αμυνα]
[Ανασκόπηση]
|