Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1996 - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

[Ιανουάριος] [Φεβρουάριος] [Μάρτιος] [Απρίλιος] [Μάιος] [Ιούνιος]
[Ιούλιος] [Αύγουστος] [Σεπτέμβριος] [Οκτώβριος] [Νοέμβριος] [Δεκέμβριος]

Οι κινητοποιήσεις για την προάσπιση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Χαρακτηριστική η επιστολή διαμαρτυρίας του τότε Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Ιακώβου, στον Αμερικανό Πρόεδρο, τον οποίο προειδοποιεί για τις συνέπειες της επί ίσοις όροις πολιτικής αντιμετώπισης της κρίσης.

Στις 6 Φεβρουαρίου οι ΗΠΑ αλλάζουν στρατηγική: Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ορίζουν ως “καλύτερο τόπο συνάντησης για την παραπομπή τέτοιων θεμάτων κυριαρχία το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή κάποιο άλλο συναινετικό σώμα” και δηλώνουν ότι η θέση των ΗΠΑ είναι η εξεύρεση λύσης “χωρίς βία ή απειλή βίας”. Στις 12 Φεβρουαρίου, δε, ο Μπιλ Κλίντον σε μαγνητοσκοπημένη ομιλία του προς το συνέδριο της μεγάλης ομογενειακής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ τάσσεται υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης του θέματος της κυριαρχίας “δια του Διεθνούς Δικαστηρίου, όπως έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση” και διαβεβαιώνει ότι “οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την αρχή του σεβασμού των διεθνών συνθηκών, τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα”.

Στις 17 και 18 του μήνα πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη η πρώτη συνεδρίαση του Προεδρείου του ΣΑΕ, η οποία σηματοδοτεί τη δυναμική εξόρμηση του Ελληνισμού στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, για την προώθηση τόσο των εθνικών θεμάτων, όσο και της προστασίας και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού ανά την υφήλιο και της δημιουργίας επιχειρηματικών δικτύων. Ενώ ιδιαίτερα ουσιαστική υπήρξε και η επίσκεψη που πραγματοποίησε το Προεδρείο του ΣΑΕ, στη συνέχεια, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης των διαφορών που είχαν προκύψει σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΑΕ.

Τα μέλη του Προεδρείου του ΣΑΕ βρίσκονται, στο μεταξύ, στην Ελλάδα από τις 11 του μηνός, για επαφές με την πολιτική ηγεσία. Συναντώνται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο,παρουσία του Γ. Ρωμαίου, με τον υπουργό Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλο, και τον Γ. Ρωμαίο, ενώ ο Α. Αθενς έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Κ. Σημίτη, στον οποίο μεταφέρει ανοιχτή επιστολή της οργανωμένης ομογένειας των ΗΠΑ για εκ νέου τοποθέτηση υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, και με τον τότε υπουργό Παιδείας, Γιώργο Παπανδρέου. Με τον Ελληνα πρωθυπουργό συναντώνται και όλα τα μέλη του Προεδρείου μία ημέρα μετά.

Στη Θεσσαλονίκη φτάνει το Προεδρείο στις 16 Φεβρουαρίου. Από την άφιξή τους ακόμα τα μέλη του τονίζουν την ετοιμότητά τους να δραστηριοποιηθούν προς κάθε κατεύθυνση για την προώθηση των ελληνικών θέσεων επί των εθνικών θεμάτων. Την ίδια ημέρα, σε συνέντευξή του ο Γ. Ρωμαίος επαναλαμβάνει τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στον Απόδημο Ελληνισμό και τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για συνέχιση της ίδιας πολιτικής στον τομέα αυτό.

Η συνεδρίαση αρχίζει παρουσία του Θ. Πάγκαλου, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχωρεί διαβεβαιώνει για την ιδιαίτερη μέριμνα της κυβέρνησης για την ομογένεια, δηλώνει, όμως, πως σε ό,τι τον αφορά είναι αντίθετος στην επανασύσταση υφυπουργείου Αποδήμου Ελληνισμού. Καλεί, δε, το ΣΑΕ να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην τουρκική απειλή στο Αιγαίο και το Κυπριακό, ενώ σε ό,τι αφορά στο Σκοπιανό δεν πιστεύει “ότι η διπλωματική διαπραγμάτευση για το όνομα μπορεί να αποτελέσει περιεχόμενο κινητοποιήσεων, σαν αυτές που γινόταν στο παρελθόν”. Επίσης τάσσεται θετικά απέναντι στο αίτημα των αποδήμων για εκλογικό δικαίωμα, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν διπλή υπηκοότητα. Παρόντες στη συνεδρίαση ο Γ. Ρωμαίος και ο νέος τότε Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Γιάννης Πανούσης.

Οσο για τον απολογισμό της συνεδρίασης από τα ίδια τα μέλη του Προεδρείου, τόσο ο Α. Αθενς, όσο και ο αναπληρωτής του, Κ. Παπάς, δηλώνουν στο ΜΠΕ “ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τις συζητήσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη”

Συνέβη, επίσης, τον Φεβρουάριο:

- Ικανοποίηση από την αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ, σχετικά με τα Ιμια, εκφράζει ο Α. Αθενς και συγκρατημένη αισιοδοξία ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Σ. Μακρής

- Ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών, Λόιντ Αξγουόρθι, μετά από επιστολή και κινητοποίηση της ελληνικής καταγωγής ομοσπονδιακής βουλευτού του Καναδά, Ελένης Μπακοπάνου, στον υπουργό Εξωτερικών του Καναδά, Λόιντ Αξγουόρθι, για καταδίκη της Τουρκίας λόγω της προκλητικότητάς της έναντι Ελλάδας και Κύπρου, και από συνάντηση με αντιπροσωπεία του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσο, δηλώνει ότι η χώρα του υποστηρίζει “τη νομιμότητα και το απαραβίαστο των διεθνών συνθηκών”

- Επιστολή Θ. Σπυρόπουλου σε Κ. Σημίτη, με την οποία εκφράζεται αγανάκτηση για τις πρόσφατες προκλήσεις της Αγκυρας, συμπαράσταση στην υποστήριξη των ελληνικών εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και “αντίθεση στην απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης για τη μη εφαρμογή των διεθνών κανόνων προστασίας των συνόρων”, και τη “μη εφαρμογή των 12 μιλίων”

- Σε συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Ελληνικού Συμβουλίου, ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη της νέας ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, στις 2 Μαρτίου, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Γκάρεθ Εβανς και εκτιμά ότι “κατά την πρόσφατη κρίση στα Ιμια η Ελλάδα τήρησε μια πολύ θετική στάση” και τάσσεται υπέρ της παραπομπής του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

- Επίσκεψη του Α. Αθενς στη Λευκωσία (μετά το Φανάρι), όπου συναντάται με τον Κύπριο Πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη, και τον υπουργό Εξωτερικών, Αλέκο Μηχαηλίδη. Υπόσχεται ότι θα μεταφέρει στον Μπιλ Κλίντον τις θέσεις και απόψεις των Ελληνοκυπρίων για το Κυπριακό



Copyright 1996 Macedonian Press Agency