Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1996 - ΑΠΡΙΛΙΟΣ

[Ιανουάριος] [Φεβρουάριος] [Μάρτιος] [Απρίλιος] [Μάιος] [Ιούνιος]
[Ιούλιος] [Αύγουστος] [Σεπτέμβριος] [Οκτώβριος] [Νοέμβριος] [Δεκέμβριος]

Ανάσταση με την Ομογένεια κάνει ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ από 7 μέχρι 14 Απριλίου και συναντάται με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Γουόρεν Κρίστοφερ, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπούτρος-Μπούτρος Γκάλι, πλήθος Αμερικανών αξιωματούχων και τα ηγετικά στελέχη της ομογένειας.

“Είμαι εδώ απόψε, γιατί με την παρουσία μου θέλω να δείξω ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα σε μια μεριά της Ευρώπης. Είναι πολύ μεγαλύτερη. Βρίσκεται και αλλού, βρίσκεται και εδώ, στην Αστόρια. Είμαι εδώ, απόψε, γιατί θέλω να δείξω ότι οι Ελληνες δεν είναι μόνον εκείνοι που ζουν στον τόπο μας, στην πατρίδα. Ελληνισμός σημαίνει παράδοση, έθιμα, ιδιαιτερότητα, αξίες, θρησκεία. Και όλα αυτά τα έχουμε παντού, όπου και αν βρισκόμαστε. Γιαυτό για εμένα, αυτή την ημέρα, τη γιορτή της ελπίδας, είναι το ίδιο, είτε βρίσκομαι στην Αθήνα, είτε βρίσκομαι μαζί σας. Είμαι στην πατρίδα. Καλό Πάσχα. Χριστός Ανέστη! ”, δηλώνει τη νύχτα της Ανάστασης στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια. Η επιλογή της συγκεκριμένης εκκλησίας - και όχι του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος - δημιουργεί προς στιγμήν παρεξήγηση με τον τότε Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Αμερικής, Ιάκωβο, η οποία με καλή θέληση και των δύο πλευρών περνά πολύ σύντομα στο παρελθόν. Από την πλευρά του ο ομογενειακός τύπος χαρακτηρίζει την επίσκεψη του κ. Σημίτη ως εκκίνηση μιας νέας εποχής στις σχέσεις Ελλάδας-Ομογένειας.

Στις ομιλίες του στην Αστόρια και το Πανεπιστήμιο του Γέϊλ ο Ελληνας πρωθυπουργός επικεντρώνει στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις: “Η απάντησή μας στην Τουρκία είναι μία και μοναδική. Δε διεκδικούμε τίποτε, αλλά δεν παραχωρούμε και τίποτε. Η Ελλάδα δεν απορρίπτει το διάλογο με καμία χώρα. Ομως, δεν μπορούμε παρά να απορρίψουμε τις χωρίς όρους διαπραγματεύσεις που ζητά η Τουρκία για εθνικά εδάφη, η κατοχή των οποίων κατοχυρώνεται από διεθνείς συνθήκες”.

Απευθύνει, επίσης, πρόσκληση συνεργασίας σε Αμερικανούς επιχειρηματίες, τονίζοντας ότι η Ελλάδα προσφέρει εύκολη πρόσβαση στις ανακύπτουσες νέες αγορές της Βαλκανικής, της Ν.Α. Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου. Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος συμφώνησε, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Σημίτη, την αναγκαιότητα κοινών εμπορικών αποστολών Ελλήνων και Αμερικανών σε αυτές τις αγορές, ενώ εξέφρασε την πρόθεσή του να εξεταστεί μέσω της διπλωματικής οδού η δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλίας για τη μεταφορά τεχνολογίας στις βαλκανικές χώρες, μέσω της ίδρυσης ειδικού Ινστιτούτου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα χρηματοδοτείται από 50% από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Επίσκεψη στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί αποστολή των Παμμακεδονικών Ενώσεων ΗΠΑ- Καναδά, Αυστραλίας και Ευρώπης, για να επισημάνει στην πολιτική ηγεσία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση τους κινδύνους που εγκυμονούν οι εξελίξεις του Σκοπιανού ζητήματος. “Δεν ήρθαμε εδώ να χαράξουμε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. Ηρθαμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου”, τόνισαν μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν στις νέες του εγκαταστάσεις, ο τότε αντιπρόεδρος και σημερινός Πρόεδρος της Παμμακεδονικής ΗΠΑ-Καναδά, Ευ. Μιχαλόπουλος, και ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Μελβούρνης-Βικτόρια, Π. Ιασωνίδης.

Η αντιπροσωπεία συναντάται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της πρότασής της για σύσταση “Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής”, τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Γ. Ρωμαίο, τον αρχηγό της Ν.Δ. Μιλτιάδη Εβερτ, τον πρόεδρο της ΠΟΛ.ΑΝ. Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Φ. Πετσάλνικο, τον Πρόεδρο της Βουλής, Α. Κακλαμάνη, τον Γ.Γ. Αποδήμου Ελληνισμού, Γ. Πανούση, τον δήμαρχο Θεσ/νίκης, Κ. Κοσμόπουλο και τα υπόλοιπα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Δημάρχων Μακεδονίας-Θράκης.

Ο απολογισμός, σύμφωνα με τα μέλη της αντιπροσωπείας, είναι “κατ΄εξοχήν θετικός”.

Συνέβη, επίσης, τον Απρίλιο:

- Τη βιβλιοθήκη και το Ερευνητικό Κέντρο που φέρει το όνομά του θεμελιώνει στη Βοστώνη, παρουσία του Γ.Ρωμαίου, ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Ιάκωβος, την 1η Απριλίου, ημέρα συμπλήρωσης 37 χρόνων θητείας του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο. Παρίσταται επίσης ο πρώην υφυπουργός Αποδήμου Ελληνισμού και σημερινός Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για θέματα ομογένειας, Γρηγόρης Νιώτης

- Οι Πρόεδροι του ΣΑΕ, Α. Αθενς και των Περιφερειακών ΣΑΕ Ασίας.Αφρικής και Αμερικής, Στ. Ταμβάκης και Χ. Τομαράς, καταδικάζουν τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν στο Κάϊρο, στις 18 του μήνα, Ελληνες τουρίστες από φανατικούς ισλαμιστές

- Στην Ελλάδα 12μελής αντιπροσωπεία της ΑΧΕΠΑ, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της, Σπύρο Μακρή. Εχει επαφές με πολιτική ηγεσία στην Αθήνα και στη συνέχεια επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, όπου συναντάται με Φ. Πετσάλνικο και Κ. Κοσμόπουλο. Στις συναντήσεις κυριαρχούν τα εθνικά θέματα, η στήριξη του ελληνικού πολιτισμού και η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στον Απόδημο Ελληνισμό

- “Ανθρωπος της Χρονιάς” εκλέγεται από τον Παγκύπριο Σύλλογο Φλόριδας ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μάικ Μπιλιράκης

- Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στην Αυστραλία, η ελληνική ομογένεια της χώρας καταλαμβάνει την Τρίτη θέση σε ιδιοκτησία σπιτιού, μετά τους Ιταλούς και του Μαλτέζους. Το 83% των Ελληνοαυστραλών έχουν δική τους κατοικία, ενώ το 71,3% έχει απογόνους και το 91% μιλούν ελληνικά στο σπίτι



Copyright 1996 Macedonian Press Agency