Ένας κόσμος ονείρου για τους δυτικούς και προσευχής για τους ορθόδοξους ξετυλίγεται στις τέσσερις ενότητες της Έκθεσης των Θησαυρών του Αγίου Όρους που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, από τις 21 Ιουνίου μέχρι το τέλος του χρόνου, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης ως κορυφαία εκδήλωση του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Μέσα από τα 1500 συνολικά αντικείμενα που περιλαμβάνει, η Έκθεση παρουσιάζει ένα μικρό μόνο μέρος των Θησαυρών του Αγίου Όρους αλλά και τον καθημερινό βίο των μοναχών με τη λατρεία, το φυσικό περιβάλλον και την αρχιτεκτονική.

Θησαυροί άγνωστοι ακόμη και στους πλέον ειδικευμένους επιστήμονες, αδημοσίευτα έργα που χρονολογούνται στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια, εξακόσια σπάνια-πολύτιμα αντικείμενα βγαίνουν για πρώτη φορά στην υπερχιλιετή ιστορία της από τη μοναστική πολιτεία του Άθω για να παρουσιαστούν σε όσους δεν είχαν και δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το Άγιον Όρος.

Η Έκθεση, που καλύπτει μία έκταση 1.600 τετραγωνικών μέτρων συνολικά, επιχειρεί να παρουσιάσει στο ελληνικό και διεθνές κοινό την ιστορικά, πνευματικά και καλλιτεχνικά πολυσήμαντη πολιτεία του Αγίου Όρους στην μακραίωνα διαδρομή της καταδεικνύοντας το βαθύτερο νόημα της όχι μόνο για την ορθοδοξία και την Ελλάδα αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα. Πρόκειται για ένα ξεχωριστής σημασίας γεγονός, ιδιαίτερα για τις γυναίκες που το "άβατον" τις εμποδίζει να επισκεφτούν και να προσκυνήσουν στα μοναστήρια του Άθω. Όπως άλλωστε τόνισε και ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος είναι μια έκθεση κατά πολύ λαμπρότερη και από την έκθεση "Η Δόξα του Βυζαντίου" που συνεχίζεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Για την πραγματοποίηση της Έκθεσης απαιτήθηκαν δεκάδες χιλιάδες ανθρωποώρες που κατατέθηκαν από τριακόσιους περίπου ειδικούς. Εκατό και πλέον επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, ανάμεσα τους διακεκριμένοι βυζαντινολόγοι, ιστορικοί και αρχαιολόγοι καθώς και εβδομήντα πέντε συντηρητές του υπουργείου Πολιτισμού έκαναν ένα πραγματικά τιτάνιο έργο για να μπορέσει να υλοποιηθεί η Έκθεση.

Το σενάριο -η ιστορία- βάση της οποίας τοποθετούνται τα εκθέματα κινείται πάνω σε ένα νοηματικό άξονα που ενοποιεί τις τέσσερις θεματικές ενότητες (φύση, αρχιτεκτονική, καθημερινός βίος, κειμήλια) έτσι ώστε να υπηρετηθεί και τα αποδοθεί το "όλον" όχι σαν μία ακολουθία στο χώρο αλλά σαν μία σύνθεση μέσα στο χρόνο. Απεικονίζονται, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της μουσειακής ομάδας αρχιτέκτονας Γ.Π. Τριανταφυλλίδης, χρονικές περίοδοι όπως αυτές υπαγορεύονται από την ιστορία του Όρους και του Βυζαντίου και αναδεικνύουν υποενότητες και σχόλια όπως επισημαίνονται από τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων. Οι σχεδιαστικοί χειρισμοί, σύμφωνα με τον κ Τριανταφυλλίδη, αποδίδουν εννοιολογικούς συνειρμούς, υπηρετούν την καταγωγή και το περιεχόμενο των εκθεμάτων και ανταποκρίνονται στο βασικό νοηματικό άξονα. Ο δανεισμός των γεωμετρικών χαρακτηριστικών ενός "Ναού", η "Κιβωτός", το "Σκευοφυλάκιο" κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.

Η Έκθεση των Θησαυρών του Αγίου Όρους θα λειτουργήσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου καθημερινά (Δευτέρα 12.30-19.00 και από Τρίτη έως Κυριακή 8.00-19.00). Το εισιτήριο είναι 2000 δραχμές για όλους τους ενήλικες. Εισιτήριο 500 δραχμών καθιερώθηκε για ενήλικες άνω των 65 ετών και άτομα με ειδικές ανάγκες. Απαλλάσονται εισητηρίου οι νέοι κάτω των 18 ετών, οι σπουδαστές και φοιτητές, οι μοναχοί, οι κληρικοί, οι υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία, οι δημοσιογράφοι, οι ξεναγοί και οι κάτοχοι δελτίου ελευθέρας εισόδου (ατομική ή ομαδική).

Στην Έκθεση μετέχουν το Πρωτάτο της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Ορους καθώς και οι Ιερές Μονές: οι Σκήτες:
  • ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ, Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας
  • ΤΙΜ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ, Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας
  • ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ, Ι.Μ. Βατοπεδίου
  • ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ, Ι.Μ. Ιβήρων
  • ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, Ι.Μ. Παντοκράτορος
  • ΝΕΑ ΣΚΗΤΗ, Ι.Μ. ΑΓ. Παύλου
  • ΒΟΓΟΡΟΔΙΤΣΑΣ, Ι.Μ. ΑΓ. Παντελεήμονος- Ρωσικού
καθώς και τα Κελλιά:
  • ΑΓ. ΤΡΙΑΔΟΣ, Ι.Μ. Χελανδαρίου
  • ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ, Ι.Μ. Κουτλουμουσίου
  • ΦΟΥΡΝΑ, Ι.Μ. Κουτλουμουσίου
  • ΡΑΒΔΟΥΧΟΥ, Ι.Μ. Παντοκράτορος
  • ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΛΑΘΑ, Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας
  • ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ, Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας
  • ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΟΝΤΑ, Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας
  • ΑΓ. ΣΙΜΩΝΟΣ, Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας
  • ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ,Ι.Μ. ΑΓ. Παύλου
  • ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΙΩΣΑΦΑΙΩΝ, Ι.Μ. Γρηγορίου



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ SERVER ΤΟΥ ΟΠΠΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ '97

© 1997 Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων