• Τί είναι το Σ.Α.Ε. / What is SAE (in English)
  • Τα νέα θεσμικά δίκτυα
  • ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ υπ΄αριθμ. 196
  • Ο Ελληνισμός στον παγκόσμιο χώρο - Του ΓΡΗΓΟΡΗ Δ. ΝΙΩΤΗ
  • Ο Εθνικός μας Υμνος

    Τί είναι το Σ.Α.Ε.

    Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) είναι ένα μοναδικό στην νέα ιστορία κίνημα που ενώνει τους απανταχού της γής Έλληνες. Το ΣΑΕ συστήθηκε με πρωτοβουλία της Ελληνικής Πολιτείας αλλά λειτουργεί ως αυτόνομη οργάνωση των Ελλήνων του εξωτερικού. Έτσι, όπως και στον καιρό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι Έλληνες βρίσκονται και πάλι ενωμένοι. Σήμερα το ΣΑΕ, με μόνιμη έδρα την θεσσαλονίκη, συσπειρώνει τους απανταχού Έλληνες και πάλι με κέντρο την Μακεδονία. Τώρα τα επτά (7) εκατομμύρια των Ελλήνων του εξωτερικού ενώνονται σε ένα σώμα με τα δέκα (10) εκατομμύρια που ζούν στην Ελλάδα.

    Η ίδρυση και διάρθρωση του ΣΑΕ

    Το ΣΑΕ ιδρύθηκε με νόμο της βουλής των Ελλήνων και πήρε ισχύ με το Προεδρικό Διάταγμα του 1995. Το Δεκέμβριο του 1995, στο Διεθνές δεκαήμερο διοργανωτικό Συνέδριο της Θεσσαλονίκης, οι διακόσιοι εξήντα πέντε (265) σύνεδροι που αντιπροσώπευαν οργανισμούς, κοινότητες και εκκλησίες από πενήντα (50) τουλάχιστον κράτη, εξέλεξαν το διεθνές Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΣΑΕ.

    Το πρώτο συνέδριο πλαισίωσε το ΣΑΕ θεσμικά. Από τότε, η στρατηγική του ΣΑΕ και η λειτουργία του εκτελούνται από το εννεαμελές Εκτελεστικό Συμβούλιο που αποτελείται από τοn Πρόεδρο, τον Αναπληρωματικό Πρόεδρο, τέσσερις (4) Αντιπροέδρους και τρείς (3) Γραμματείς. Ο κάθε Αντιπρόεδρος ταυτόχρονα κατέχει και την θέση του Προέδρου σε μιά από τις ακόλουθες τέσσσερις (4) περιφέρειες: Βόρεια & Νότια Αμερική, Ευρώπη, Ασία & Αφρική και Ωκεανία.

    Μέλη του ΣΑΕ είναι οι διεθνείς αντιπρόσωποι που πήραν μέρος στο Συνέδριο, οι οργανώσεις και κοινότητες δύνανται να αντιπροσωπευθούν από νέα πρόσωπα. Με αυτόν τον τρόπο, οι πανταχού οργανώσεις διατηρούν μεν την αυτονομία τους, αλλά ταυτόχρονα εργάζονται και μέσω του ΣΑΕ όπως επεξηγείται στην παράγραφο σχετικά με την αποστολή του ΣΑΕ. Εκτός από τους αντιπρόσωπους, δίνεται η ευκαιρία και σε πολλούς άλλους Απόδημους να συμμετέχουν στις εργασίες του ΣΑΕ μέσω των Θεματικών Επιτροπών που έχουν συσταθεί.

    Η αποστολή του ΣΑΕ

    Το ΣΑΕ είναι το συμβουλευτικό σώμα της Ελληνικής Πολιτείας σχετικά με όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον Απόδημο Ελληνισμό. Το Συμβούλιο είναι ο επίσημος φορέας που διεξάγει το διάλογο τόσο ανάμεσα στους Έλληνες του εξωτερικού, όσο και μεταξύ των Απόδημων και της Ελληνικής Πολιτείας. Το ΣΑΕ είναι επίσης το κέντρο ενημέρωσης εξωτερικού σχετικά με τα ποικίλα θέματα που απασχολούν τους Απόδημους.

    Οι Στόχοι του ΣΑΕ

    Όπως αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα και στις αποφάσεις του Ιδρυτικού Συνεδρίου, οι στόχοι του ΣΑΕ περιλαμβάνουν:


    Πως θα υλοποιήσουμε τους στόχους του ΣΑΕ

    Το ΣΑΕ θα υλοποιήσει τους στόχους του μέσω των προγραμμάτων και του έργου των οκτώ θεματικών Επιτροπών του. Τα θέματα των επιτροπών είναι:

  • Εκπαίδευση/Πολιτισμός
    Ελληνική γλώσσα, Μελέτες, Τέχνη.
  • Νέα γενιά
    Ολυμπισμός, αθλητικά, επιστροφή στις ρίζες μας.
  • Κοινωνικά ζητήματα
    Προσαρμογή, παλιννόστευση, στρατιωτική θητεία.
  • Επιστήμη
    Ερευνητικά κέντρα, επιστημονικό υλικό, Έλληνες επιστήμονες.
  • Επικοινωνία
    Ενημέρωση, Δορυφορική επικοινωνία, χρήση internet.
  • Θρησκεία
    Ορθοδοξία και ξένο περιβάλλον.
  • Εθνικά θέματα
    Ενότητα, συντονισμός.
  • Επιχειρησιακά
    Εμπόριο, επενδύσεις.

    Στο παγκόσμιο προσκήνιο

    Εκτός απο την έδρα του ΣΑΕ στην Θεσσαλονίκη, ο Παγκόσμιος Πρόεδρος του ΣΑΕ και οι Περιφερειακοί Πρόεδροι δημιούργησαν ιδαίτερα γραφεία, κατάλληλα εξωπλισμένα, για την υλοποίηση των στόχων του ΣΑΕ, των αποφάσεων του Εκτελεστικού Συμβουλίου και την λειτουργία των θεματικών Επιτροπών. Η διοίκηση του ΣΑΕ αποβλέπει στην εφαρμογή ταχείας επικοινωνίας μεταξύ όλων των γραφείων του ΣΑΕ, και με τις Ελληνικές οργανώσεις και κοινότητες σε όλη την υφήλιο μέσω ευρείας χρήσης του φαξ και του internet.


    What is SAE?

    The Council of Hellenes Abroad (SAE) is a historic, international movement that unites Hellenes around the globe under one non-profit, non-governmental organizationl It is the first time that such an effort has been undertaken since antiquity when Alexander the Great - the unifier of the ancient Hellenes - accomplished that feat. With Thessaloniki as the permanent head-quarters of SAE, the unity of hellenism is once again centered in Greek Macedonia. SAE’s constituency consists of seven 97) million hellenes around the world in unity with ten 910) million hellenes in Greece.

    SAE is the advisory body to the Hellenic Republic on all matters of interest to hellenes Abroad (i.e. hellenes who reside in or are citizens of a country other than Greece). It is the formal entity through which a continuing dialogue takes place between and among Hellenes abroad and the Hellenic republic. It is recognized as the clearinghouse of information and issues which are of concern to hellenes through-out the world.

    How is SAE organized?

    The founding convention of SAE set some broad policies as well as a general frame-work for the organization. Since then, the policies and activities of SAE are deremined by the nine-member elected EXEcutive Board which consists of a president, a Substitute President and four (4) Vice Presidents, each of whom also functions as President of a specific geographic Region, and Three 93) Secretaries. The regions areQ North/South America, Asia/Africa, Europe and Oceanina.

    SAE was created in Greece through a non-partisan bill voted into law by the Greek Parliament and was Established by a Presidential Decree in 1995. The founding convention of SAE was held in December, 1995 in Thessaloniki, when two hundred sixty five (265) representatives of Greek organizations, communitites and churches, from over fifty (50) countries around the world, met for ten (10) days. It concluded with the electin of an international executive board.

    Who is a SAE member?

    SAE is composed of the representatives of organizations which sent delegates to the Organizing Convention in Thessaloniki in December, 1995. These delegates are described as "Members" of Sae and, will in turn, be delegates to Regional SAE Convention takes place, nes delegates (Members) may be selected by their organizations. Thus, all exiszting organizations retain their identity and autonomy. SAE delegates are expected to be outstanding individuals in their own countries of residence.

    What are SAE’S goals?

    As set forth in the Presidential decree and the decisions of the Founding Convention, some of SAE’s goals are:

  • Strengthening of the ties between hellenes abroad and those in Greece as well as among hellenes in their countries of citizenship or residence.
  • Strenthening cultural and economic ties between Greece and the countries in which hellenes reside.
  • Presenting a united voice in support of our Ethnic concerns.
  • Strengthening the Hellenic identity, heritage and culture of hellenes abroad.
  • Strengthening the role of hellenism and Orthodoxy in world affairs.
  • Supporting the greater effectiveness of greek organizations, societies and communitites abroad.
  • Showcasing outstanding hellenes and their accomplishments in such areas as the arts, business, science and government.
  • Assisting Hellenes who return permanently to Greece in their transition.

    How will SAE accomplish its goals?

    SAE will seek to fulfill its mission and meet its goals by securing information and advice worldwide through the Program committees whose areas of concern are: Education/Culture

  • Greek language, heritage 7 studies, fine arts, exhibits, exchange; youth
  • Olympic movement, athletics, return to roots program; Sciences
  • Scientific resources, science centers, information exchange; Social issues
  • Cultural and transitional adjustment, immigration to Greece, Greek military service: Communication
  • information, satellite links, the Internet; Religion
  • Orthodoxy and non-Orthodox environments; Ethnic concerns
  • unity and coordination of actrivities; Business
  • Trade and investments.



    Τα νέα θεσμικά δίκτυα

    1. Κοινοβούλιο του Ελληνισμού (ή Π.Σ.Ε.)
    2. Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) Θεμελιακά μέσα για την υλοποίηση της στρατηγικής είναι :

    1. Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού ( Σ.Α.Ε) το οποίο στηρίζεται στην εξουσιοδότηση του άρθρου 108 του Συντάγματος το οποίο επιτάσσει / υποχρεώνει την Ελληνική Πολιτεία να "μεριμνά για τη ζωή του απόδημου Ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με την μητέρα - πατρίδα".

    Το Σ.Α.Ε ως κορυφαίος οικουμενικός θεσμός της αυτοοργάνωσης του Απόδημου Ελληνισμού καλείται με το Προεδρείο του και την συνέλευση του να συμβάλει αποτελεσματικά στην υλοποίηση από κοινού με την Ελληνική πολιτεία του στόχου του άρθρου 108 και να διατηρεί των Ελληνισμό της διασποράς ενεργό και συντονισμένο.

    Με βάση τη νομοθετική εξουσιοδότηση του άρθρου 17 του ν. 1867/89 ομάδα εργασίας Συνταγματολόγων - Διεθνολόγων υπό την προεδρία του Υφυπουργού Γρ. Νιώτη σε συνεργασία με την Γ.Α.Α.Ε., προχώρησε στην επεξεργασία ενός προσχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο υποβλήθηκε στη "Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την 'Ερευνα του Ελληνισμού της Διασποράς" της Βουλής των Ελλήνων και υπεγράφη ήδη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Με τις ρυθμίσεις του Π.Δ. αυτού επιδιώκεται να λειτουργήσουν με συγκεκριμένα κριτήρια η Συνέλευση του Απόδημου Ελληνισμού, η οποία θα επιτελέσει τους σκοπούς και τους στόχους που προβλέπονται στο Νόμο και συγκεκριμενοποιούνται με το ίδιο το Π.Δ.

    Το όργανο αυτό (Σ.Α.Ε.), αντιδιαστέλλεται από πολλά άλλα ξένα πρότυπα και κυρίως το Γαλλικό. Το τελευταίο επιτρέπει ακόμα και την εκλογή Γερουσιαστών από τις υπερπόντιες χώρες.

    Το Σ.Α.Ε. υποστηρίζεται από το "Ίδρυμα του Κοινοβουλίου του Ελληνισμού", ενώ απ' τους κόλπους του εκλέγονται τα μέλη που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Συνέλευση του Ελληνισμού.

    Ειδικότερα με το Π.Δ. καθιερώνεται ως ανώτατο όργανο του Σ.Α.Ε.

    2. Με το θεσμό του "Κοινοβουλίου του Ελληνισμού" (ή της Παγκόσμιας Συνέλευσης του Ελληνισμού) προωθείται στην βάση της συνταγματικής επιταγής του άρθρου 1@ 3 ή μεγαλύτερη δυνατή "συσπείρωση και ενεργοποίηση των κορυφαίων δυνάμεων του Ελληνισμού προκειμένου να στηριχθούν οι στόχοι του Έθνους".

    Ο θεσμός του Κοινοβουλίου του Ελληνισμού/Παγκόσμια Συνέλευση κινείται στα πλαίσια ενός Forum αποτελώντας μια ξεχωριστή άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεστε.

    Πρόκειται δηλαδή για ένα θεσμοποιημένο Συνέδριο, το οποίο από τον τρόπο συγκρότησης του και την εθνική του σημασία και εμβέλεια, επιβάλλεται να ρυθμισθεί από τον εθνικό νομοθέτη. Η Ελληνική Πολιτεία υποστηρίζει, μέσω του ιδρύματος οργανωτικά, λειτουργικά και οικονομικά τις διακεκριμένες λειτουργίες/αποστολές του ύπατου "οργάνου" του Ελληνισμού, που θα είναι η Παγκόσμια Συνέλευση του.

    Το Ίδρυμα που θα λειτουργεί ως υποστηρικτικός μοχλός των δραστηριοτήτων της Παγκόσμιας Συνέλευσης, θα είναι το αυτό για την Συνέλευση των Αποδήμων(Σ.Α.Ε.)

    Έδρα του ΚΤΕ/ΠΣΕ προβλέπεται, όπως και στο Σ.Α.Ε., να είναι η Θεσσαλονίκη, σε χώρο που έχει ήδη εξευρεθεί σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα για να στεγάσει τις υπηρεσίες που θα στελεχώσουν τα δύο θεσμικά όργανα (συμπεριλαμβανομένου και του "Ληξιαρχείου του Ελληνισμού").

    Ως προς την συγκρότηση του, το Κοινοβούλιο του Ελληνισμού, θα ακολουθεί ορισμένες πάγιες αρχές και κριτήρια ως εξής:

    Στις τρεις παραπάνω κατηγορίες προστίθενται τα προσκαλούμενα και τιμώμενα πρόσωπα - προσωπικότητες - που κατέχουν κυβερνητικά ή άλλα αξιώματα φίλων χωρών.

    Οργανωτικά, το ΚΤΕ/ΠΣΕ, συγκαλείται κάθε δύο χρόνια και λειτουργεί ως Ολομέλεια και σε Τμήματα, στηριζόμενα από ειδικές επιτροπές που συνδέονται με την υλοποίηση των επιμέρους δικτύων του Ελληνισμού.

    Αποστολή του ΚΤΕ/ΠΣΕ είναι η μελέτη και διατύπωση προτάσεων και ψηφισμάτων - συμπερασμάτων για θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό και τον τρόπο διατήρησης των δεσμών του με την μητέρα - πατρίδα.

    Τέλος, στις βασικές αρχές δομής του νέου θεσμού προβλέπεται ότι το ΚΤΕ/ΠΣΕ θα εκλέγει ένα ευέλικτο προεδρείο και θα λαμβάνει υπόψιν, στην συγκρότησή του την παγκόσμια διάταξη του Ελληνισμού.

    Το Κοινοβούλιο του Ελληνισμού δεν θα αποτελεί πολιτειακό ή κρατικό όργανο. Έτσι, δεν έρχεται σε αντίθεση με τα άλλα υφιστάμενα εντός της Ελληνικής Επικράτειας πολιτικά ή διοικητικά όργανα και κυρίως, δεν θα έρχεται σε σύγκρουση με τη διεθνή έννομη τάξη. Και δεν υπεισέρχεται στις εσωτερικές υποθέσεις των τρίτων χωρών.

    Τέλος, πορίσματα ή συμπεράσματα των εργασιών της Παγκόσμιας Συνέλευσης, θα υποβάλλονται στο Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων.



    ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ υπ΄αριθμ. 196
    Συγκρότηση και λειτουργία του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    Α Ρ Θ Ρ Ο 1
    ΕΔΡΑ - ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), όπως αυτό ιδρύθηκε με το άρθρο 17 ν. 1867/89, έχει ως έδρα την Θεσσαλονίκη. Αποτελεί συμβουλευτικό όργανο της Ελληνικής Πολιτείας για όλα τα θέματα που αφορούν τον Aπόδημο Ελληνισμό.

    Ειδικότερα, το ΣΑΕ παρέχει την γνώμη του και διατυπώνει τις προτάσεις του προς τα αρμόδια όργανα του ελληνικού κράτους, μεταξύ άλλων για θέματα:

    Α Ρ Θ Ρ Ο 2
    ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    1. Στο ΣΑΕ εκπροσωπούνται όλες οι υπάρχουσες μορφές κοινοτικής και διακοινοτικής οργάνωσης σε αυτοτελείς ή ενοριακές κοινότητες ως και άλλες οργανώσεις που παρουσιάζουν ιδιαίτερα γεωγραφικά ή οργανωτικά γνωρίσματα.

    2. Σε εφαρμογή της πιο πάνω παραγράφου το ΣΑΕ αποτελείται από εκλεγμένους εκπροσώπους:

    Σε χώρες που δεν υπάρχουν οι ως άνω (υπό Ι και ΙΙ) οργανώσεις επιλέγεται για εκπροσώπηση η Κοινότητα ή η Κοινότητα-Ενορία που έχει να επιδείξει το μεγαλύτερο αριθμό εκδηλώσεων κατά το προηγούμενο έτος.

    Α Ρ Θ Ρ Ο 3
    ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ

    2. Οι οργανώσεις του άρθρου 2.2.Β.ΙΙ εξαιρούνται από τις διαδικασίες του άρθρου 3 και συμμετέχουν στο ΣΑΕ με έναν εκπρόσωπό τους.

    3. Οι οργανώσεις του άρθρου 2.2.Β.ΙΙ και ο αριθμός εκπρόσωπων τους προσδιορίζονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού. Για τον ορισμό των εκπροσώπων της παραγράφου αυτής ο Γενικός Γραμματέας συνεκτιμά τα κριτήρια της παραγρ. 1 εδ. Γ. του παρόντος άθρου.

    Α Ρ Θ Ρ Ο 4
    ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού δύναται να συγκροτηθεί Τιμητική Επιτροπή των Συνεδριάσεων του ΣΑΕ αποτελούμενη από προσωπικότητες του εκκλησιαστικού, πολιτικού, πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου του Ελληνισμού.

    ΑΡΘΡΟ 5

    Στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού δύναται να συμμετέχουν με δικαίωμα λόγου δέκα εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Απόδημων Κυπρίων.

    ΑΡΘΡΟ 6
    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    Πέρα από το Κεντρικό Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού λειτουργούν και περιφερειακά ΣΑΕ. Τα περιφερειακά ΣΑΕ έχουν ως έργο την κατάρτιση του απολογισμού και του προγραμματισμού του ΣΑΕ κατά το μέρος που τα αφορά και συγκαλούνται πριν την ετήσια συνεδρίαση του ΣΑΕ. Τα περιφερειακά ΣΑΕ είναι: Τα περιφερειακά Συμβούλια Αποδήμου Ελληνισμού απαρτίζονται από τους εκπροσώπους τους στο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού.

    Α Ρ Θ Ρ Ο 7
    ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    1. Το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού συγκαλείται σε τακτική συνεδρίαση μία φορά κάθε έτος και συγκαλείται από το Γενικό Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού.

    3. Η Ημερήσια Διάταξη καταρτίζεται από Πρόεδρο του ΣΑΕ, μετά από γνώμη του Προεδρείου του ΣΑΕ και σε αυτή συμπεριλαμβάνονται υποχρεωτικά τα θέματα που προτείνει ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού. Η Ημερήσια Διάταξη μπορεί να τροποποιηθεί μετά την απόφαση της πλειοψηφίας των μελών του ΣΑΕ.

    Α Ρ Θ Ρ Ο 8
    ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    1. Αμέσως μετά την επίσημη κήρυξη της έναρξης των εργασιών, το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού εκλέγει Προεδρείο αποτελούμενο από τον Πρόεδρο, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο, τέσσερις Αντιπρόεδρους και τρείς Γραμματείς.

    Πρόεδρος εκλέγεται εκείνος ο οποίος θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων εκπροσώπων στο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού μετά από μυστική ψηφοφορία.

    Οι τέσσερις Αντιπρόεδροι προέρχονται και εκπροσωπούν ο καθένας μία ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, δηλαδή κατά σειράν την Αμερική, την Ευρώπη, την Ωκεανία και την Αφρική-Ασία και εκλέγονται μετά από μυστική ψηφοφορία στν οποία λαμβάνουν μέρος οι εκπρόσωποι των περιοχών αυτών στο ΣΑΕ. Οι Αντιπρόεδροι είναι ταυτόχρονα και Πρόεδροι των αντιστοίχων περιφερειακών ΣΑΕ. Ο Αναπληρωτής Πρόερος και οι Γραμματείς εκλέγονται όπως ο Πρόερδος του ΣΑΕ.

    2. Ο Πρόεδρος διευθύνει τις εργασίες της συνεδρίασης του ΣΑΕ επικοινωνεί με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο, τους Προέδρους των περιφερειακών Συμβουλίων Απόδημου Ελληνισμού και τους Γραμματείς και καταρτίζει την Ημερήσια Διάταξη σύμφωνα με το άρθρο 7, παρ.3.

    3. Σε περίπτωση κωλύματος ή παραίτησης, τον Πρόεδρο αντικαθιστά ο Αναπληρωτής Πρόεδρος.

    Α Ρ Θ Ρ Ο 7
    ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    1.Στις εργασίες του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού παρίστανται ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υφυπουργός που είναι αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού, εκπρόσωποι των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ελληνικό ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου της Κύπρου.

    2. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού λαμβάνονται με πλειοψηφία των παρόντων εκπροσώπων.

    3.Το Προδρείο του ΣΑΕ κοινοποιεί τα πρακτικά και ανακοινώνει τα συμπεράσματα της Συνεδρίασης στον Πρόεδρο της Βουλής και στο Γενικό Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού.

    4. Τα αυτά ισχύουν και για τις συνεδριάσεις των περιφερειακών Συμβουλίων Αποδήμου Ελληνισμού.

    Α Ρ Θ Ρ Ο 10
    ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

    Την ευθύνη για την γραμματειακή στήριξη τόσο των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού όσο και της όλης προεργασίας για τη σύγκλησή του έχει η Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού.

    Α Ρ Θ Ρ Ο 11
    ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    1.Οι κάθε είδους δαπάνες σχετικά με τη σύγκληση και λειτουργία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού βαρύνουν τον προϋπολογισμό της Γ.Γ.Α.Ε.

    Α Ρ Θ Ρ Ο 12

    Ειδικά για τη σύγκληση και συνεδρίαση του ΣΑΕ τις αρμοδιότητες του Προέδρου τοου ΣΑΕ ασκεί ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού.

    Στον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του διατάγματος αυτού.

    Αθήνα, 30 Μαϊου 1995

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
    ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΩΤΗΣ



    Ο Ελληνισμός στον παγκόσμιο χώρο - Του ΓΡΗΓΟΡΗ Δ. ΝΙΩΤΗ

    Κατά την τελευταία δεκαετία του 20ού αιώνα, η ανθρωπότητα διανύει μια περίοδο ιστορίας αλλαγών, μεταβολών και ανακατάξεων. Μέσα σε αυτό το νέο διεθνές περιβάλλον, ο Ελληνισμός ως κρατικό, κοινωνικό και εθνικό μέγεθος, αλλά και η διασπορά ειδικότερα, διαδραματίζουν πολύπλευρο ρόλο σε διάφορους τομείς.

    Ο Ελληνισμός κατά συνέπεια, ως μέγεθος με την παραπάνω έννοια, αλλά και ως πολιτιστική οντότητα, οφείλει να ανταποκριθεί σε ένα σύνολο προκλήσεων/προσκλήσεων, με πολλαπλές δυνατότητες λαμβάνοντας υπόψη ως θεμελιακό δεδομένο την ιστορική διαδρομή του έθνους μας - που δραστηριοποιείται μέσα και ταυτόχρονα, πέρα και έξω από την γεωγραφία του.

    Χωρίς αμφιβολία, παρακολουθούμε σήμερα τον ραγδαίο μετασχηματισμό της διεθνούς κοινωνίας, ως αποτέλεσμα του τέλους της ψυχρό-πολεμικής αντιπαράθεσης που σφράγισε την πορεία της ανθρωπότητας, από τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το 1945.

    Στην μεταβατική αυτή περίοδο προς ένα "πολύ-πολιτικό" σύστημα "ισορροπίας δυνάμεων" δημιουργούνται βάσιμες ελπίδες και προσδοκίες για μια ειρηνική επίλυση των διεθνών και περιφερειακών διαφορών, βασισμένες στην λογική της άμβλυνσης και ενδεχομένως μείωσης ιδεολογικού-πολιτικού και στρατιωτικού ανταγωνισμού. Η εντεινόμενη οικονομική, τεχνολογική, οικολογική, επικοινωνιακή και πολιτική αλληλεξάρτηση, ανάμεσα στα 185 κράτη του πλανήτη, και η ανάγκη πολύπλευρης μεταξύ τους συνεργασίας για τη συνδιαχείρηση και τελικά επίλυση των παγκόσμιων προβλημάτων, έχει οδηγήσει τους θεωρητικούς να μιλούν για την συνύπαρξη των λαών σε ένα "Παγκόσμιο Χωριό" (Global Village).

    Σε ένα σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει καθοριστικά και επιδρά καταλυτικά στην σύζευξη των κοινωνικό-πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών επιπέδων των διαφόρων χωρών, αναδεικνύονται οι υφιστάμενες διασπορές - που δραστηριοποιούνται, συνυπάρχουν και λειτουργούν, τις περισσότερες φορές, αρμονικά στο διαμορφωμένο αλλά και εξελισσόμενο περιβάλλων των χωρών υποδοχής. Λειτουργούν παράλληλα και ως εν δυνάμει γέφυρες φιλίας και συνεργασίας των χωρών καταγωγής με τις χώρες υποδοχής σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου, συγκροτώντας τα παγκόσμια ανθρώπινα δίκτυα που αποτελούν μια ενδιαφέρουσα συνιστώσα του "Παγκόσμιου Χωριού".

    Οι διασπορές αυτές, διαδραματίζουν αυξανόμενο ρόλο, εξ αιτίας ακριβώς των δραματικών αλλαγών που παρατηρούνται στο διεθνές σύστημα. Ο ρόλος αυτός - και οι επιπτώσεις του στις διακρατικές σχέσεις - εξηγείται ειδικότερα αν ληφθούν υπόψη:

    Πιο συγκεκριμένα, η ριζικές ανακατατάξεις στις πολιτικές και οικονομικές δομές των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, (χώρες ΚΑΕ) των Βαλκανίων, της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (ΚΑΚ) και των χωρών του τρίτου κόσμου, έχουν οδηγήσει σε πολυάνθρωπες μετακινήσεις πληθυσμού από την Ανατολή προς την Δύση, και από τον υπ'ανάπτυκτο Νότο, στο Βιομηχανικό και ανεπτυγμένο Βορρά.

    Σε ό,τι αφορά τον Ελληνισμό, η Ομογένεια συνδιαμορφώνει - όπως άλλωστε και στο παρελθόν, σημαντικότατο, θεμελιακό ρόλο.

    Στο σημείο αυτό, οφείλουμε να καταγράψουμε τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του υπάρχοντος, εκτός των συνόρων της χώρας μας, Ελληνισμού. Ο οποίος, χωρίς ν'αποτελεί χωριστή ή απομονωμένη εθνική οντότητα έχει -κατ' αρχήν- αρμονικά και ισότιμα ενταχθεί στο κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον και γενικότερα στο πολιτειακό σύστημα των χωρών υποδοχής σχεδόν χωρίς εξαιρέσεις. Αποτελείται, δηλαδή, από πολίτες των χωρών οι οποίοι αρχικά αποτέλεσαν μεταναστευτικό ρεύμα και σταδιακά εντάχθηκαν στις κοινωνικό-οικονομικές συσσωματεύσεις των Ην. Πολιτειών, του Καναδά, της Λατ. Αμερικής και της Αυστραλίας, στα πλαίσια του αναπτυσσόμενου "Πολύ-πολιτισμικού" (Multicultural) μοντέλου.

    Μπορούμε επίσης να υπογραμμίσουμε ότι στην Ευρώπη, ο Ελληνισμός κινείται στα πλαίσια της Μετά-Μάαστριχτ Ευρωπαϊκής Ένωσης με αυξανόμενα πολιτικά δικαιώματα, όπως για παράδειγμα, αυτό του εκλέγειν και εκλέγεστε σε επίπεδο τοπικής Αυτοδιοίκησης ή ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Άλλες σημαντικές συσπειρώσεις του Ελληνισμού όπως, για παράδειγμα, στη πρώην Σοβιετική Ένωση, δεν αποτελούν ή συγκροτούν κάποιας μορφής μειονοτικής ομάδα, αλλά αποτελούν -κατά κανόνα- παράγοντα σταθερότητας όπως διαπιστώθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας σε τέσσερις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών - δηλαδή στην Αρμενία, την Γεωργία, την Ρωσία και την Ουκρανία. Στα πλαίσια των αναπτυσσόμενων διμερών σχέσεων και συμφωνιών, οι λαοί και οι κυβερνήσεις των -ανεξαρτήτων- Δημοκρατιών αυτών, έχουν καταστήσει σαφές ότι επιθυμούν και επιδιώκουν τόσο την εκεί παραμονή των Ελλήνων, όσο και την αρμονική συμβίωσή τους με αυτούς -παρά τις υπάρχουσες δυσκολίες στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα που χαρακτηρίζουν το μεταβατικό στάδιο από το οποίο σήμερα διέρχονται.

    Ακόμη και στην Αφρικανική ήπειρο, η οποία χαρακτηρίζεται από μια αυξημένη ρευστότητα, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι ο Ελληνισμός θα αρθρωθεί τελικά και θα οργανωθεί με, ανάλογο προς τις άλλες γεωγραφικές περιοχές, τρόπο.

    ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ, σε σχέση με τις παραπάνω επισημάνσεις, ότι καθίσταται αναγκαία η διατύπωση μιας Στρατηγικής του Ελληνισμού, ιδιαίτερα καθώς ο νέος "παγκόσμιος χώρος" - το Παγκόσμιο Χωριό - αποτελεί ήδη μια υπαρκτή διεθνή πραγματικότητα.

    Η Ελλάδα συνδεόμενη με τον ελληνισμό της διασποράς ( χώρος Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μ. Ανατολής/Ανατολικής Μεσογείου, πρώην Σοβιετική Ένωση, Βαλκάνια και άλλες υπερπόντιες περιοχές - ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Ν. Αφρική) δέχεται επιρροές και πιέσεις αλλά, ταυτόχρονα, μπορεί και πρέπει να συμβάλει δημιουργικά-και να εντάσσεται με αξιώσεις σε μορφές συνεργασίας, φιλίας, προώθησης της ειρήνης, του πολιτισμού και της κοινωνικό-οικονομικής ανάπτυξης των χωρών υποδοχής. Αξιοποιώντας μάλιστα και δημιουργώντας περαιτέρω ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε ένα σύστημα δομών,-όπου εξαλείφονται σταδιακά τα εμπόδια στον οικονομικό, επικοινωνιακό, μορφωτικό και πολιτιστικό τομέα. Χωρίς ιστορικά να διαφεύγει της προσοχής το γεγονός, ότι υπάρχουν: αφενός ιστορικά διαμορφωμένοι πρωτογενείς δεσμοί της χώρας μας, με ομογενείς πολίτες τρίτων χωρών που διατηρούν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της εθνικής μας ταυτότητας (γλώσσα, θρησκεία, ισχυρή εθνική συνείδηση) και αφ' ετέρου, δεσμοί με άτομα ελληνικής καταγωγής- τέταρτης και πέμπτης γενεάς -οι οποίοι, κυρίως, εντάσσονται στις κοινωνίες αυτές, πρωταρχικά ως γηγενείς πολίτες.

    Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στη σύλληψη της Στρατηγικής του Ελληνισμού, προϋποθέτει συνεπώς, την ανάπτυξη και λειτουργία μιας αμφίδρομης σχέσης, τόσο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Διασπορά της, όσο και προς την αντίστροφη κατεύθυνση, της αυτοοργανωμένης Ομογένειας προς την χώρα καταγωγής, στην βάση τόσο της "προνομιακής διάταξης" του άρθρου 108 του Συντάγματος καθώς και του άρθρου 1 παρ. 3, που αναφέρεται στο Έθνος, αντιστοίχως. Αυτή η στρατηγική επιβάλλεται κατά πρώτον, να εστιάζεται γύρω από την προώθηση της "θεσμικής ενότητας" του Ελληνισμού, που περιλαμβάνει ως ολοκληρώματά της το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και το "Κοινοβούλιο του Ελληνισμού" (ή την Παγκόσμια Συνέλευση του Ελληνισμού) (ΚΤΕ/ΠΣΕ) αλλά και δεύτερον, την ανάπτυξη σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, συμφωνιών και επιτρεπτών δράσεων. Με άλλες λέξεις, την ανάπτυξη των παγκόσμιων δικτύων/σχέσεων του Ελληνισμού, που είναι ταυτόχρονα και σχέσεις της Ελλάδος με τις φίλες χώρες υποδοχής.

    Πρωταρχικοί άξονες αυτών των δράσεων θα αφορούν κυρίως:

      α. Την ελληνική γλώσσα και την διατήρησή της.
      β. Την Ορθοδοξία.
      γ. Τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και
      δ. Τον Πολιτισμό.

    Όσον αφορά τον πρώτο άξονα, η πολιτική διατήρησης και εξάπλωσης της ελληνικής γλώσσας ως μητρικής, έστω και ως δεύτερης γλώσσας νοείται στο πλαίσιο μιας πολιτικής συνακόλουθης προς την προτεραιότητα που πρακτικά θα απολαμβάνει η γλώσσα της χώρας υποδοχής. Η καλλιέργεια και η διάδοση της ελληνικής γλώσσας αποτελεί ένα ένα πρωταρχικό καθήκον. Σφυρηλατεί τους δεσμούς και διαδραματίζει ένα συνεκτικό ρόλο στη συγκρότηση της σχέσης ανάμεσα στον Ελληνισμό και την Ελλάδα. Σε τελική ανάλυση αποτελεί τον ιστορικό, πολιτισμικό, θεμελιακό και ταυτόχρονα συνθετικό κρίκο των σχέσεων της διασποράς με την ρίζα/καταγωγή.

    Πάνω δε στη γλώσσα οικοδομούνε παράλληλα η γνώση της Ιστορίας, ο Πολιτισμός και ασφαλώς η Ορθοδοξία. Μαζί και οι γέφυρες συνεργασίας που συγκροτούν τα "δίκτυα του Ελληνισμού" (ανθρώπινα, - Ληξιαρχείο του Ελληνισμού - μορφωτικά, εκπαιδευτικά, πολιτιστικά, επικοινωνιακά και επιχειρηματικά δίκτυα σχέσεων).

    Η προτεινόμενη εθνική στρατηγική και πλήρης αξιοποίηση αυτών των "ανοικτών" δικτύων/σχέσεων διατηρεί, ενδυναμώνει και εδραιώνει την εκπληκτική αντοχή του ρεύματος φιλελληνισμού στις κοινωνίες τρίτων χωρών κι ιδιαίτερα των χωρών υποδοχής των μεγάλων συγκεντρώσεων του Ελληνισμού.

    Η Διεθνής συγκυρία υπό το φως των ανωτέρω, αποτελεί μία μοναδική, ευνοϊκή περίοδο για τη συγκρότηση, την ανάπτυξη, την ενθάρρυνση και την ολοκλήρωση των δικτύων-σχέσεων του Ελληνισμού, σ' όλο τον κόσμο. Υπάρχουν δε, όπως θα εκθέσουμε παρακάτω, δύο σημαντικοί λόγοι που μας καλούν να σχεδιάσουμε με ολοκληρωμένο τρόπο, να προτείνουμε, να θεσμοθετήσουμε και να υλοποιήσουμε μία Εθνική Στρατηγική, εδραιωμένη στην ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση.

    Ο πρώτος λόγος είναι το ευνοϊκό παγκόσμιο περιβάλλον όπως αυτό διαμορφώνεται μέσα από τα επικοινωνιακά και τεχνολογικά επιτεύγματα, δηλ. την επανάσταση στον τομέα της πληροφορικής, τη διάχυση των ιδεών και τελικά την διαμόρφωση ενός "ανοιχτού" διεθνούς συστήματος.

    Ο δεύτερος λόγος, συνδέεται με τον μετασχηματισμό του παγκόσμιου περιβάλλοντος στις προδιαγραφές και το σχήμα/μόρφωμα ενός -αποκαλούμενου από τους θεωρητικούς- "Παγκόσμιου Χωριού" (Global Village).

    Τα νέα αυτά δεδομένα, συγκροτούν μία διαφορετική πραγματικότητα που "επιβάλλει" (και κυρίως προτρέπει) στον Ελληνισμό να "ακουμπήσει" στα παγκόσμια δίκτυα/σχέσεις του μέσα από επιτρεπτές, ανεκτές, ενθαρρυνόμενες και προβλεπόμενες διμερείς ή πολυμερείς σχέσεις. Διότι από το "κλειστό" πρότυπο του Έθνους-Κράτους βρισκόμαστε, τώρα, μπροστά σε μία προοπτική υπερεθνικών συσσωματώσεων και συνεργασιών αλλά και σε ένα παγκόσμιο σύστημα αλληλεπιδράσεων και αλληλοεπιρροών. Δηλαδή σε μία διεθνή κοινωνία που χαρακτηρίζεται από την ανάγκη συνδιαχείρησης και επίλυσης των παγκόσμιων προβλημάτων (οικολογία, φτώχεια, υπανάπτυξη, αναλφαβητισμός, θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα κ.λ.π.).

    Μέσα σ΄αυτό το μοναδικό και ευνοϊκό περιβάλλον μια στρατηγική προώθησης των δικτύων/σχέσεων του ελληνισμού, οφείλει να υπακούει σε απτούς και ευκρινείς στόχους απελευθερωμένους από "πανελληνιστικά" ιδεολογήματα.

    Θεσμικά μέσα για την πραγματοποίηση/υλοποίηση της στρατηγικής αυτής αποτελούν:

      (Α) Το Forum της Παγκόσμιας Συνέλευσης του Ελληνισμού και
      (Β) Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) με την αντίστοιχη συνέλευση του.
    Οι δύο αυτές Συνελεύσεις (Fora) και ο κοινός υποστηρικτικός τους μηχανισμός (στα πλαίσια ενός "Ιδρύματος του Ελληνισμού" ή του "Εθνικού Συμβουλίου του Ελληνισμού")- με την απαραίτητη οργανωτική/ γραμματειακή τους διάρθρωση, σε τομείς και αντίστοιχες επιτροπές, έχουν ως βασική αποστολή, το να εντάξουν και να προωθήσουν στο διαμορφούμενο διεθνές σύστημα τα παγκόσμια ανθρωποδίκτυα του Ελληνισμού και τις 3000 περίπου οργανώσεις του, χωρίς να αποτελούν κρατικά/πολιτειακά μορφώματα, ούτε να συγκροτούν διοικητικά όργανα. Στοχεύουν να συναρθρώσουν τον Ελληνισμό στην βάση του δικαιώματος του συνέρχεστε, με μία χαλαρή οργανωτική "καλύπτρα" στήριξης της αυτοοργάνωσης του και ενίσχυσης ειδικότερα, της πολιτιστικής ταυτότητας του έθνους μας στο μεταβαλλόμενο διεθνές σύστημα.

    Συμπερασματικά, οι γενεσιουργοί λόγοι δημιουργίας των δύο ανωτέρω θεσμικών ολοκληρωμάτων μπορούν να αναζητηθούν τόσο στην υπόσταση του Ελληνισμού, ως ιστορικής-υπαρκτής οντότητας, όσο και στις νέες παραμέτρους της διεθνούς κοινωνίας, και των επιμέρους συστατικών στοιχείων της, καθώς στην παρούσα εξελικτική φάση, συγκεκριμενοποιούνται οι λειτουργικές απαιτήσεις του "Παγκόσμιου Χωριού".

    Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι η διαμορφούμενη εθνική στρατηγική συνδέεται:

    • Αφενός μεν με την συγκρότηση μιας γενικότερης σχέσης και συνεργασίας ανάμεσα στο ελληνικό κέντρο και τη Διασπορά του.
    • και από την άλλη πλευρά, "το Παγκόσμιο Χωριό", συγκαθορίζει την αμφίδρομη σχέση της Διασποράς με το νέο διεθνοπολιτικό περιβάλλον, που όπως αναλύθηκε παραπάνω, κυριαρχείται όλο και εντονότερα από τις αρχές της αλληλεξάρτησης, της διαπλοκής και της συνεργασίας.