Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 15 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 10-01-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγνώμη Ισραήλ προς Τουρκία
  • [02] 2.412 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν το 2009
  • [03] Μέτρια βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στις ΗΠΑ
  • [04] 'Τώρα ή ποτέ' δηλώνει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας
  • [05] Μέτρα για αποπληρωμή δανείων από τράπεζες
  • [06] Κλονισμένες οι ελευθερίες του πολίτη στον κόσμο

  • [01] Συγνώμη Ισραήλ προς Τουρκία

    14-01-2010

    Αχμέντ Ογκούζ Τσελικκόλ

    Το Ισραήλ ζήτησε συγνώμη από τη Τουρκία για την προσβλητική συμπεριφορά προς τον πρέσβη της, γεγονός που έχει κλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    Τη Δευτέρα, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ντάννυ Αγιαλόν, συναντήθηκε με τον πρέσβη της Τουρκίας στο Ισραήλ, Αχμέντ Ογκούζ Τσελικκόλ, για να διαμαρτυρηθεί σχετικά με τον τρόπο που Τουρκική τηλεοπτική σειρά παρουσιάζει τις Ισραηλινές δυνάμεις ασφάλειας. Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Αγιαλόν τόνισε στους φωτογράφους που αποθανάτιζαν την εξέλιξη, πως στον Τούρκο πρέσβη είχε δοθεί χαμηλότερη καρέκλα και ότι αρνήθηκε να σφίξει το χέρι του Τούρκου διπλωμάτη.

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, απείλησε ότι θα αποσύρει τον πρέσβη της χώρας του, αν το Ισραήλ δεν ζητήσει επίσημα συγνώμη.

    Αργότερα ο κ. Αγιαλόν έστειλε επίσημη επιστολή στον κ. Τσελικκόλ, στην οποία αναφέρει ότι δεν σκόπευε να προσβάλει τον Τούρκο πρέσβη και ζήτησε συγνώμη για τον τρόπο με τον οποίο 'χειρίστηκε' τη συνάντηση 'δίνοντας λάθος εντυπώσεις'. Επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα του και 'η Τουρκία θα επιδιώξουν την οδό της διπλωματίας για την ανταπόδοση μηνυμάτων όπως αρμόζει σε δύο συμμάχους'.

    [02] 2.412 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν το 2009

    14-01-2010

    Τα ΗΕ ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός αμάχων που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν πέρυσι ήταν ο υψηλότερος από το 2001.

    Σε σχετική έκθεση ο επικεφαλής του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Καμπούλ αναφέρει ότι 2,412 Αφγανοί άμαχοι σκοτώθηκαν το 2009, τα δύο-τρίτα εκ των οποίων από τους αντάρτες. Σύμφωνα με την έκθεση το 25% των θανάτων αμάχων προκλήθηκαν από φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων Νατοϊκών και Αμερικανικών δυνάμεων, ποσοστό μικρότερο σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές.

    Οι περισσότεροι θάνατοι αμάχων στο Αφγανιστάν προκλήθηκαν από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και βομβιστές αυτοκτονίας, ενώ το 60% των θανάτων από τις συμμαχικές δυνάμεις ήταν συνέπεια αεροεπιδρομών, αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ.

    Στο μεταξύ, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τους θανάτους 4 Αμερικανών στρατιωτών από εκρήξεις βομβών στο ανατολικό και νότιο Αφγανιστάν. Επίσης σκοτώθηκε και ένας Γάλλος στρατιώτης από βόμβα στο οδόστρωμα βορειοανατολικά της Καμπούλ.

    [03] Μέτρια βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στις ΗΠΑ

    14-01-2010

    Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η οικονομική ανάκαμψη έχει αρχίσει να εξαπλώνεται αργά σ' ολόκληρη τη χώρα. Έκθεση της Φεντ αναφέρει ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν 'βελτιωθεί μετρίως' στις 10 απ' τις 12 περιοχές της χώρας και επισημαίνει ότι οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να ξοδεύουν λίγο περισσότερο τους τελευταίους δύο μήνες.Πάντως η έκθεση προειδοποιεί ότι το κλίμα αυτό δεν έχει ακόμη οδηγήσει στην δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.

    Επίσης την Τετάρτη το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας αυξήθηκε κατά 92 δισεκατομμύρια δολάρια το Δεκέμβριο, ποσό που αποτελεί ρεκόρ.

    [04] 'Τώρα ή ποτέ' δηλώνει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Aθήνα

    14-01-2010

    'Νέα Αρχή, ή Τώρα ή Ποτέ' αυτή την έκφραση χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην εισήγησή του πριν από την συνέντευξη τύπου που έδωσε για τα πεπραγμένα των 100 ημερών της διακυβέρνησής του. Υπερτονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι το χρέος και το έλλειμμα που παρέλαβε ξεπέρναγε κάθε προηγούμενο απάντησε σε πάρα πολλές ερωτήσεις κυρίως γύρω από την οικονομία, αλλά και για την ιθαγένεια των μεταναστών και τα ελληνοτουρκικά.

    Σε βασικές γραμμές ο κ. Παπανδρέου απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κλιμάκιο του οποίου βρίσκεται στην Αθήνα και θα παραμείνει για 10 μέρες με συναντήσεις που άρχισαν με τον Υπουργό Οικονομίας κ. Παπακωσταντίνου και θα συνεχιστούν με την ηγεσία των Υπουργείων Εργασίας Ανάπτυξης Περιβάλλοντος Υγείας και Γεωργίας.

    O Πρωθυπουργός επίσης απέκλεισε τις φήμες για πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ για την νέα έκθεση της Moodys, που κάνει λόγο για 'αργό θάνατο της οικονομίας' και αναφέρθηκε πάλι στην αναξιοπιστία της χώρας μας.

    Λίγο νωρίτερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Κομισσιόν Αιμιλία Τόρες επιβεβαίωνε το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της Ελλάδας για την μη παροχή αξιόπιστων στοιχείων που είναι υποχρέωση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Μάλιστα η κ. Τόρες σχετικά με την πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία διευκρίνισε ότι αναφέρεται σε στοιχεία παρελθόντων ετών και ειδικότερα στην περίοδο 2005-2008 τα οποία κοινοποιήθηκαν στην Γιουροστάτ τον Οκτώβριο του 2009. | Η μη επικύρωση των προηγουμένων στοιχείων από την Γιούροστατ 'δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η όποια αναθεώρηση θα αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα' | είπε η κ.Τόρες.

    Ο κ. Παπανδρέου στην συνέχεια της συνέντευξης απέκλεισε την πιθανότητα αύξησης του ΦΠΑ ενώ επανέλαβε ότι δεν προτίθεται η κυβέρνηση να κάνει Έλληνες του λαθρομετανάστες, αλλά να αναγνωρίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα ανθρώπων, μεταναστών δεύτερης γενιάς που επέλεξαν την Ελλάδα για πατρίδα.

    Κλείνοντας ,ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου δέχθηκε ερώτηση σχετικά με την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και την συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ομπάμα, την οποία δεν σχολίασε. Ο κ Παπανδρέου έστειλε μήνυμα στους έλληνες της διασποράς, οι οποίοι πονάνε τον τόπο τους και στενοχωρούνται με ότι διαβάζουν εναντίον της πατρίδας τους, κάνουν ότι μπορούν με τις επενδύσεις και την τεχνογνωσία τους κι ακόμη όταν χρειάζεται για τα εθνικά θέματα, και κατέληξε ότι η ελληνική κυβέρνηση 'Μπορεί , το ξέρει και θα τα καταφέρει'.

    [05] Μέτρα για αποπληρωμή δανείων από τράπεζες

    14-01-2010

    Ο Λευκός Οίκος θα ανακοινώσει σήμερα νέα προσπάθεια που αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα αποπληρώσουν τα έκτακτα δάνεια που τους χορήγησε το δημόσιο ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα θα ανακοινώσει σήμερα τα νέα μέτρα που αποσκοπούν στην αποπληρωμή 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Επικρίσεις έχουν εκφραστεί σε βάρος πολλών τραπεζών για το γεγονός ότι έχουν καταγράψει τεράστια κέρδη και συνεχίζουν να προσφέρουν μεγάλα μπόνους στα ανώτερα διευθυντικά τους στελέχη μετά τη βοήθεια που πήραν από το δημόσιο για να αποφύγουν πτώχευση.

    Ο εκπρόσωπος του κ. Ομπάμα, Ρόμπερτ Γκίμπς, επέκρινε δριμύτατα ορισμένες απ' τις μεγαλύτερες χρηματοπιστωτικές εταιρείες της χώρας, λέγοντας ότι το λιγότερο που πρέπει να κάνουν τα ανώτερα αυτά στελέχη είναι να ζητήσουν συγνώμη απ' τον Αμερικανικό λαό.

    [06] Κλονισμένες οι ελευθερίες του πολίτη στον κόσμο

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    14-01-2010

    Το Ίδρυμα Freedom House, που παρακολουθεί την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμια κλίμακα, λέει πως η ελευθερία κλονίστηκε για τέταρτη κατά σειρά χρονιά στον πλανήτη μας.Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα της πιο πρόσφατης μελέτης του σε 194 χώρες, γύρω από τον βαθμό στον οποίο γίνονται σεβαστά τα πολιτικά και ατομικά δικαιώματα του πολίτη.

    Τα αναλυτικά πορίσματα της μελέτης κοινοποιήθηκαν στα μέσα της εβδομάδας στην Ουάσιγκτον. Δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο χρόνος που πέρασε ήτανε άσχημος για την ελευθερία σε σημαντικές χώρες όπως το Ιράν, όπου καταστάληκαν βίαια διαδηλώσεις φοιτητών που κατάγγελλαν τον Πρόεδρο Ahmadinejad για εκλογική νοθεία.Οι Ιρανικές αρχές απαγόρευσαν σε ξένους ανταποκριτές την κάλυψη αντικυβερνητικών εκδηλώσεων και δυσκόλεψαν την πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω του οποίου επικοινωνούν οι φοιτητές.

    Διαδηλωσεις στο Ιράν

    Η Μέση Ανατολή παραμένει ως η πιο καταπιεστική περιοχή του κόσμου. Κατά την έκθεση, το 88% του πληθυσμού της ζει σε κοινωνίες που χαρακτηρίζει ως 'Μη Ελεύθερες'. Υπήρξαν όμως και δύο εκπλήξεις. Η βαθμολογία του Ιράκ βελτιώθηκε κάπως μετά τις εκλογές που διεξήγαγε, ενώ η βαθμολογία της Ιορδανίας έπεσε. Ο Arch Puddington, συντάκτης της έκθεσης, έδωσε την εξής εξήγηση:'Η Ιορδανία μας έχει απογοητεύσει από πολλές απόψεις. Αυξάνεται εκεί συνεχώς ο κεντρικός έλεγχος που ασκείται από τον Μονάρχη της και το περιβάλλον του'.

    Ακόμα μεγαλύτερες στερήσεις ελευθερίας παρατηρήθηκαν σε αρκετές Αφρικανικές χώρες.Αντίθετα όμως, ευρύτατη βελτίωση σημειώθηκε στην Ασία, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ινδία, η Ινδονησία και η Ιαπωνία. Πάντως, κατά την έκθεση, η καταπίεση συνεχίζεται στην Βιρμανία, την Βόρεια Κορέα και στην υπό Κινεζικό έλεγχο περιοχή του Θιβέτ.

    Chris Walker

    Το ένα τέταρτο από τις χώρες που σημείωσαν βελτίωση βρίσκονταιστα Βαλκάνια. Το Μαυροβούνιο μεταπήδησε από τα κράτη με 'Μερική Ελευθερία' στις ελεύθερες χώρες. Το Κόσσοβο έπαψε να θεωρείται εντελώς ανελεύθερη κοινωνία και η Κροατία με την Σερβία, που ήδη συγκαταλέγονταν μεταξύ των ελεύθερων χωρών, βελτίωσαν ακόμα περισσότερο το μητρώο τους στον τομέα των πολιτικών ελευθεριών. Ο Chris Walker, διευθυντής μελετών του Freedom House, είπε σχετικά: 'Η βαθμολογία της Κροατίας σημείωσε ελαφρά βελτίωση. Κινήθηκε ανοδικά όπως και της Σερβίας, παγιώνοντας την πρόοδο που κι οι 2 έχουνε κάνει σταδιακά.

    Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας παραμένει μεταξύ των κρατών με 'Μερική Ελευθερία', αλλά δίπλα στο όνομά της σημειώνεται τάση προόδου. Σύμφωνα με τον Walker:'Αυτό οφείλεται στο ότι διοργάνωσε εκλογές που κρίθηκαν καλές από τους παρατηρητές που τις έλεγξαν κι επίσης εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2008'.

    Όπως αναμένονταν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να είναι μεταξύ των ελεύθερων χωρών στην έκθεση του Freedom House.Όμως μια Ευρωπαϊκή χώρα που συστηματικά κρίνεται ελεύθερη, η Ελβετία, δεν έτυχε τώρα τέλειας βαθμολογίας επειδή οι ψηφοφόροι της τάχθηκαν κατά της ανέγερσης μιναρέδων.

    Thomas Carothers

    Ο Thomas Carothers, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ειρήνης Carnegie παρατηρεί πως η μελέτη του Freedom House τείνει να υπερτονίζει μερικές αρνητικές εξελίξεις. Κατά την έκφρασή του: 'Η καταγραφή ενός συμβάντος διαφέρει από την ερμηνεία του ως τάσης.Μερικές φορές η έκθεση του Freedom House συγχέει την εξέλιξη με την τάση'.

    Συνοπτικά, η έκθεση του Freedom House λέει πως το σύνολο των ελεύθερων κρατών του κόσμου παραμένει σήμερα το ίδιο με εκείνο του προηγούμενου χρόνου, δηλαδή 89.Αλλά, το σύνολο των ανελεύθερων κρατών αυξήθηκε πέρσι κατά 5, φτάνοντας τώρα στα 47.

    Υλικό για την παραγωγή του τηλεοπτικού αυτού ρεπορτάζ πρόσφεραν επίσης οι συνεργάτες της Φωνής της Αμερικής, Glenn Kates και Laurel Bowman.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 15 January 2010 - 2:18:18 UTC