Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 10-02-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμη η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για την Ελλάδα
  • [02] Χιονισμένη και η Νέα Υόρκη
  • [03] Επίθεση στο Πακιστάν
  • [04] Άλλη μία χιονοθύελλα πλήττει τις βορειοανατολικές ΗΠΑ
  • [05] Οι ΗΠΑ παγώνουν περιουσιακά στοιχεία της Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν
  • [06] Αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ
  • [07] Στο νοσοκομείο ο Μπιλ Κλίντον για έκτακτη επέμβαση καρδιάς

  • [01] Κρίσιμη η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για την Ελλάδα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    11-02-2010

    Γ. Παπανδρέου και Ν. Σαρκοζί

    Η σημερινή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες κρίνεται κρίσιμη καθώς έχει στο επίκεντρο της όχι μόνο την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη αλλά το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα και την πολυσυζητημένη στήριξη και παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα για να μην υπάρξουν άλλες επιπτώσεις στη ζώνη του ευρώ.

    Στο εικοσιτετράωρο που πέρασε, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί διαβεβαιώνοντας τον ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα εφαρμοστεί κατά γράμμα. Στην συνέχεια είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο και τον Πρόεδρο της Ένωσης Βαν Ρομπέι, οι οποίοι συνομίλησαν και μεταξύ τους προετοιμάζοντας τις προτάσεις τους για την σημερινή Σύνοδο.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζάν Κλώντ Γιούνγκερ κάλεσε σε τηλεδιάσκεψη τα μέλη της Ευρωζώνης και παρ' όλο που έγιναν προσπάθειες να κρατηθεί μυστική, αργά το βράδυ κυκλοφόρησε η είδηση ότι υπάρχει 'κατ' αρχήν' συμφωνία για να παρασχεθεί βοήθεια στην Ελλάδα και το σχέδιο θα παρουσιάσει σήμερα στους 27 ηγέτες ο κ. Γιούνγκερ.

    Οι πληροφορίες λένε πάντως ότι η έκτακτη σύνοδος κορυφής θα εκφράσει την πολιτική της στήριξη στις προσπάθειες της Ελλάδας προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στις αγορές, με πιθανή ακόμη και την περίπτωση να υπάρξει δανεισμός της Ελλάδας με ευρωπαϊκή εγγύηση και από χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, αν αυτές είναι πρόθυμες να το κάνουν.

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προκειμένου να συσκεφθούν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας δεν θα συνεδριάσουν στο κτήριο του Συμβουλίου αλλά στην Βιβλιοθήκη Σολβέ, κεκλεισμένων των θυρών.

    Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει επίσημα καμιά ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια αλλά οι φήμες έκαναν σήμερα τα χρηματιστήρια να σημειώσουν άνοδο και τα σπρέντ να μειωθούν σημαντικά.

    Η Ευρώπη πάντως είναι αποφασισμένη με το σχέδιο στήριξης να πετύχει να θωρακίσει το ευρώ από την κερδοσκοπία που πλήττει τα ελληνικά ομόλογα. Ο νέος επίτροπος από χθες επί των Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρέν δήλωσε ότι ' Η αλληλεγγύη είναι αμφίδρομη. Μιλάμε για στήριξη της Ελλάδας με την ευρύτερη έννοια'.

    [02] Χιονισμένη και η Νέα Υόρκη

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    11-02-2010

    Μία βόλτα στο Σέντραλ Παρκ

    Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν, τα δημόσια σχολεία έκλεισαν, το ίδιο και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, παρόλα αυτά αρκετοί τολμηροί χρησιμοποίησαν το μετρό για να φτάσουν στις εργασίες τους την Τετάρτη, ενώ η χιονοθύελλα - σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία,θα διαρκέσει μέχρι και το πρωί της Πέμπτης.

    Υπολογίζεται ότι περισσότερο από 40 εκατοστά χιονιού θα σκεπάσει την Νεουορκέζικη πόλη, ενώ οι άνεμοι πνέουν με ταχύτητα 40 μιλίων την ώρα. Αξίζει να σημειωθεί πως στην Νέα Υόρκη είναι πολύ σπάνιο να κλείνουν τα σχολεία λόγω χιονιού. Την τελευταία φορά που έκλεισαν ήταν τον Μάρτιο του 2009, και πριν από αυτό τον Ιανουάριο του 2004.

    Δουλεύοντας ασταμάτητα σε δωδεκάωρες ς βάρδιες , 2.100 εό υπάλληλοι του Δήμου προσπαθούν να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς χρησιμοποιώντας 365 ειδικά οχήματα αλατιού, 2.000 οχήματα χιονιού και 100.000 τόνους αλατιού.

    [03] Επίθεση στο Πακιστάν

    11-02-2010

    Επίθεση στο Πακιστάν

    Αξιωματούχοι στο βορειοανατολικό Πακιστάν αναφέρουν ότι βομβιστής αυτοκτονίας αυτοανατινάχτηκε κοντά σε περιπολία τοπικής αστυνομίας την Τέταρτη σκοτώνοντας 18 άτομα, εκ των οποίων οι 11 ήταν αστυνομικοί και τραυματίζοντας 15 άτομα.

    Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο δράστης κτύπησε κεντρική πολυσύχναστη οδική αρτηρία στην περιοχή Κιμπέρ που οδηγεί στο γειτονικό Αφγανιστάν.

    Κανείς δεν ανέλαβε ακόμα την ευθύνη για την επίθεση, αλλά εξτρεμιστές των Ταλιμπάν συνήθως κάνουν ανάλογες επιθέσεις στις τοπικές πακιστανικές δυνάμεις και σε ΝΑΤΟικά φορτηγά που μεταφέρουν προμήθειες σε στρατεύματα στο Αφγανιστάν.

    [04] Άλλη μία χιονοθύελλα πλήττει τις βορειοανατολικές ΗΠΑ

    11-02-2010

    Χιονοθύελλα πλήτει για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια εβδομάδα την Ουάσινγκτον. Φωτ. Ζ. Λεουδάκη

    Μεγάλη χιονοθύελλα πλήττει και πάλι τα βορειοανατολικά διαμερίσματα των Ηνωμένων Πολιτειών, για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, προκαλώντας επικίνδυνες συνθήκες από την Ουάσιγκτον μέχρι την Νέα Υόρκη.

    Η νέα χιονόπτωση έχει παραλύσει κυριολεκτικά την περιοχή προσθέτοντας ακόμα 40 εκατοστά χιόνι, στα 90 εκατοστά χιονιού πού είχαν πέσει το Σαββατοκύριακο.

    Το Αμερικανικό δημόσιο είναι κλειστό από την περασμένη Παρασκευή και κλειστά είναι επίσης ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, στην Νέα Υόρκη, τα σχολεία σε όλες τις βορειοανατολικές πολιτείες, οι περισσότερες επιχειρήσεις καθώς επίσης μεγάλες οδικές αρτηρίες και μικρότεροι αυτοκινητόδρομοι. Ακόμα έχουν ακυρωθεί χιλιάδες πτήσεις καθώς παραμένουν κλειστά τα αεροδρόμια μεγαλουπόλεων όπως η Νέα Υόρκη, η Βαλτιμόρη, η Φιλαδέλφεια, το Σικάγο και η Ουάσιγκτον.

    Χιόνι έξω από τη Φωνή της Αμερικής. Φωτ. Ζ. Λεουδάκη

    Στην Βαλτιμόρη και τα περίχωρά της έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία επιβατηγών αυτοκινήτων. Στην Ουάσιγκτον, που εξακολουθεί να βρίσκεται βυθισμένη στα χιόνια, οι αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους να μη βγουν από τα σπίτια τους και οπωσδήποτε να μην επιχειρήσουν να οδηγήσουν αυτοκίνητο κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν και τις οποίες χαρακτηρίζουν ως λίαν επικίνδυνες. Πολλοί από τους δρόμους της Αμερικανικής πρωτεύουσας και των περιχώρων της είναι απροσπέλαστοι και τα συνεργεία που καθαρίζουν τους δρόμους έχουν αναγκαστεί να διακόψουν το έργο τους μέχρις ότου περάσει η χιονοθύελλα, γύρω στα μεσάνυχτα, ώρα Ανατολικής Ακτής Αμερικής.

    Παράλληλα πνέουν ισχυροί άνεμοι οι οποίοι ανακυκλώνουν το χιόνι στην ατμόσφαιρα περιορίζοντας δραστικά την ορατότητα.

    [05] Οι ΗΠΑ παγώνουν περιουσιακά στοιχεία της Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν

    11-02-2010

    Οι ΗΠΑ επέβαλλαν νέες κυρώσεις σε όσους διατηρούν σχέσεις με το Σώμα Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν σε μία προσπάθεια να περιορίσουν δραστηριότητες ιδιωτών και επιχειρήσεων.

    Το Υπουργείο Οικονομικώντων ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι παγώνει περιουσιακά στοιχεία του στρατηγού της Επαναστατικής Φρουράς Ροστάμ Κασέμι και τεσσάρων θυγατρικών κατασκευαστικών εταιρειών τις οποίες επιβλέπει για λογαριασμό των ενόπλων δυνάμεων.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι τέσσερες αυτές θυγατρικές εταιρείες συμμετέχουν σε έργα που υποστηρίζουν τις προσπάθειες του Ιράν να δημιουργήσει όπλα μαζικής καταστροφής καθώς και να συμμετάσχει σε τρομοκρατικές δραστηριότητες. Το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών πρόσθεσε επίσης ότι οι εταιρείες επίσης λειτουργούν σαν βιτρίνα για την Επαναστατική Φρουρά και της δίνουν τη δυνατότητα να διατηρεί 'ζωτικής σημασίας επαφές με τον έξω κόσμο'.

    [06] Αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ

    11-02-2010

    Μπεν Μπερνάνκι

    Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία η οποία βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης τελικά δεν θα χρειάζεται τις έντονες προσπάθειες της Ουάσιγκτον για να αρχίσει να αναπτύσσεται.

    Ο κ. Μπερνάνκι αναφέρει ότι όταν η οικονομία ενισχυθεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα μειώσει το υπερβολικά υψηλό χρηματικό ποσό που διαθέτει για δάνεια σε επιχειρήσεις. Τις δηλώσεις αυτές θα έκανε ο κ Μπερνάνκι στα πλαίσια κατάθεσή του σε επιτροπή του Κογκρέσου, η σύγκληση της οποίας αναβλήθηκε λόγω κακών καιρικών συνθηκών.

    Σε άλλες εξελίξεις, αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ κατά 10 % τον Δεκέμβριο καθώς οι αμερικανοί αγόρασαν αγαθά 40.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων παραπάνω απ' ότι πούλησαν σε άλλες χώρες.

    Έκθεση του Υπουργείο Εργασίας που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα αναφέρει ότι η συγκεκριμένη αύξηση οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών πετρελαίου. Μερικοί οικονομολόγοι λένε ότι αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη αυξανόμενης ζήτησης για ενέργεια από μία αμερικανική οικονομία η οποία βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης.

    [07] Στο νοσοκομείο ο Μπιλ Κλίντον για έκτακτη επέμβαση καρδιάς

    11-02-2010

    Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης μετά από πόνους στο στήθος και υπεβλήθη σε επέμβαση τοποθέτησης δύο στέντ σε μια απ' τις αρτηρίες της καρδιάς.

    Ο εκπρόσωπος του κ. Κλίντον, Ντάγκλας Μπάντ, δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος είναι ευδιάθετος και θα συνεχίσει να επικεντρώνει τη προσοχή του στο ίδρυμα του και στις προσπάθειες ανάκαμψης της Αϊτής από το καταστροφικό σεισμό.Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Κλίντον είχε υποβληθεί σε εγχείρηση τετραπλού μπαϊπάς, το 2004.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η σύζυγος του και Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον, βρίσκεται καθοδόν προς τη Νέα Υόρκη. Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο αν η κ. Κλίντον θα αναχωρήσει αύριο για προγραμματισμένη επίσκεψη της στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 12 February 2010 - 2:18:27 UTC