Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 10-02-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για νέα χιονοθύελλα ετοιμάζεται η Ουάσιγκτον!
  • [02] Η ΕΔΕΚ εκτός κυβερνητικού σχήματος στη Κύπρο
  • [03] Η διανομή σκηνών κύριο μέλημα του ΟΗΕ στην Αϊτή
  • [04] Νέες διεθνείς πιέσεις για κυρώσεις σε βάρος του Ιράν
  • [05] 'Δεν υπάρχουν προοπτικές για ειρηνευτική συμφωνία στη Μέση Ανατολή', δηλώνει ο ηγέτης της Χαμάς
  • [06] Πανευρωπαϊκό παράρτημα της Frontex στον Πειραιά
  • [07] Πέθανε ο Τζον Μέρθα
  • [08] Μεγάλη απεργία της ΑΔΕΔΥ
  • [09] Μακάρωφ: Η αντιπυραυλική ασπίδα ΗΠΑ στοχεύει τη Ρωσία
  • [10] "Αρκετά γρήγορα" κινούνται οι προσπάθειες για κυρώσεις προς Ιράν
  • [11] Ομπάμα: Έμφαση σε υγεία και ανεργία

  • [01] Για νέα χιονοθύελλα ετοιμάζεται η Ουάσιγκτον!

    09-02-2010

    Ουάσινγτον

    Έξη πολιτείες και η Ουάσιγκτον προσπαθούν να ξεθαφτούν από μισό και πλέον μέτρο χιόνι που τις έχει ήδη σκεπάσει, ενώ μετεωρολόγοι προβλέπουν και νέα μεγάλη χιονοθύελλα.

    Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι αναμένονται άλλα 25 με 50 εκατοστά χιόνι στις ανατολικές πολιτείες από θύελλα που αναμένεται να αρχίσει αργότερα σήμερα και να διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη.

    Ήδη το Μέρυλαντ, η Βιρτζίνια, η Δυτική Βιρτζίνια, η Πενσυλβανία, το Νιου Τζέρζυ και το Ντελαγουέρ έχουν σκεπαστεί από μισό μέτρο χιόνι, ενώ στην Ουάσιγκτον το ύψος του χιονιού έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ για τη περιοχή, με δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά να βρίσκονται χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω κακοκαιρίας.

    [02] Η ΕΔΕΚ εκτός κυβερνητικού σχήματος στη Κύπρο

    09-02-2010

    Γ. Ομήρου

    Tο Σοσιαλιστικό κόμμα ΕΔΕΚ του Γιαννάκη Ομήρου, αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Κύπρο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις υποχωρήσεις, όπως τις χαρακτήρισε, που εξετάζονται στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.Ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε την κυβερνητική πολιτική 'επιβλαβή' και επεσήμανε ότι η αποχώρηση από τη κυβέρνηση αποτελεί σωστή κίνηση.

    Η ΕΔΕΚ ήταν ο μικρότερος εταίρος στο κυβερνητικό σχήμα της Κύπρου και ήλεγχε τα υπουργεία γεωργίας και επικοινωνίας.

    [03] Η διανομή σκηνών κύριο μέλημα του ΟΗΕ στην Αϊτή

    09-02-2010

    Πρόχειρα καταλύματα σεισμόπληκτων στην Αϊτή

    Τα Ηνωμένα Έθνη δηλώνουν ότι κάνουν αγώνα με το χρόνο για να τροφοδοτήσουν τα θύματα του σεισμού της Αιτής με σκηνές πριν την έναρξη της περιόδου των βροχών.

    Η συντονίστρια του διεθνούς οργανισμού, Κιμ Μπολντούκ, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Πορτ-Ω-Πρένς ότι τα Η.Ε. έχουν περίπου 2 μήνες για 'την αποστολή σκηνών'.

    Ο διεθνής οργανισμός αναφέρει ότι περίπου το ένα τέταρτο του ενός εκατομμυρίου αστέγων ακόμα δεν έχει παραλάβει σκηνές ή πλαστικά καλύμματα και ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι η προσπάθεια διανομής δυσχεραίνεται από τις ζημιές που έχουν σημειωθεί στο λιμάνι του Πόρτ-Ο-Πρένς.

    Η κ. Μπολντούκ δήλωσε επίσης ότι πολύ σεισμόπληκτοι έχουν καταλύσει σε επικίνδυνες πλαγιές όπου στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί κατολισθήσεις.

    [04] Νέες διεθνείς πιέσεις για κυρώσεις σε βάρος του Ιράν

    09-02-2010

    Εντείνεται η πίεση της διεθνούς κοινότητας για την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι ενισχύει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

    Στο Παρίσι, τη Δευτέρα ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς και ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσαν ότι θα ασκήσουν πιέσεις για την επιβολή νέων κυρώσεων.

    Ο Κοσταντίν Κοσάτσεφ, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσικής Δούμα επεσήμανε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει στην κίνηση του Ιράν με την λήψη σοβαρών μέτρων.

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών έχειήδη εγκρίνει τρεις γύρους κυρώσεων στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, το οποίο οι χώρες της δύσης πιστεύουν πως προορίζεται για τη δημιουργία πυρηνικών όπλων.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν ελπίδες για υποβολή νέου ψηφίσματος με κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, αυτό το μήνα που η Γαλλία διατηρεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφάλειας.

    Τη Δευτέρα το Ιράν ανακοίνωσε στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ότι σχεδιάζει να εμπλουτίσει ουράνιο, αγνοώντας την έκκληση της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό του προγράμματος εμπλουτισμού.

    [05] 'Δεν υπάρχουν προοπτικές για ειρηνευτική συμφωνία στη Μέση Ανατολή', δηλώνει ο ηγέτης της Χαμάς

    09-02-2010

    Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς, Χαλέντ Μασαάλ, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προοπτικές για ειρηνευτική συμφωνία στη Μέση Ανατολή με την τωρινή Ισραηλινή κυβέρνηση.

    Σε δηλώσεις του από τη Μόσχα, ο κ. Μασαάλ χαρακτήρισε την Ισραηλινή ηγεσία 'κυβέρνηση πολέμου και κατοχής' και επαίνεσε τη Ρωσική κυβέρνηση για την τρίτη κατά σειρά πρόσκληση της στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρώφ. Οι κ. Μασαάλ και Λαβρώφ εξέτασαν προσπάθειες συμφιλίωσης της Χαμάς με την Φατάχ του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

    [06] Πανευρωπαϊκό παράρτημα της Frontex στον Πειραιά

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Aθήνα

    09-02-2010

    Η έδρα της Frontex στη Βαρσοβία

    Ο Πειραιάς θα είναι η έδρα του πρώτου πανευρωπαϊκού παραρτήματος του Frontex του διεθνούς οργανισμού για την προστασία των συνόρων μετά από απόφαση που πάρθηκε στο Συμβούλιο του οργανισμού στην Μαδρίτη στα πλαίσια της Ισπανικής προεδρίας. Στην σχετική ψηφοφορία που έγινε οι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν 21 ψήφους υπέρ στον Πειραιά, ενώ υπήρξαν 3 αποχές και 2 κατά.

    Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι είναι μεγάλη και ιδιαίτερα σημαντική επιτυχία για την Ελλάδα καθώς οι επιχειρησιακές ικανότητες του Frontex αναβαθμίζονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης.

    Η θέσπιση αυτού του πρώτου επιχειρησιακού παραρτήματος του διεθνούς οργανισμού στον Πειραιά θωρακίζει ακόμη περισσότερο τα ελληνικά εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας η οποία αποκτά έτσι μια σημαντική παρουσία στην μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης καθώς και οι ευρωπαίοι εταίροι θα έχουν μια απ' ευθείας εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την αντιμετώπισή του.

    Η έδρα του των επιχειρήσεων του παραρτήματος θα εγκατασταθεί σε χώρο δίπλα από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος στο οποίο λειτουργεί ήδη από το 2004 το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Συνόρων που είναι και το σημείο επαφής της χώρας μας με τον Frontex για τα θαλάσσια σύνορα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό η Ελλάδα διαχειρίζεται πλέον το 75% του συνόλου των μεταναστών που συλλαμβάνονται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω παράνομης διέλευσης συνόρων και το Αιγαίο παραμένει το κύριο σημείο εισόδου των εξωτερικών θαλάσσιων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [07] Πέθανε ο Τζον Μέρθα

    09-02-2010

    Πέθανε ένας απ' τους πλέον ηχηρούς επικριτές του πολέμου στο Ιράκ, ο Αμερικανός Βουλευτής και πρώην πρόεδρος της υποεπιτροπής υπεύθυνης για τα κονδύλια χρηματοδότησης του Πενταγώνου, Τζον Μέρθα. Ήταν 77 ετών. Ο Δημοκρατικός Βουλευτής υπέστη επιπλοκές από εγχείρηση αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης και πέθανε σε νοσοκομείο της Ουάσιγκτον.

    Ο Τζον Μέρθα ήταν ένας από τους πρώτους βετεράνους του Πολέμου στο Βιετνάμ που εξελέγη στην Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων το 1974 και επί χρόνια θεωρείτο ένα απ' τα πλέον δυναμικά μέλη της Βουλής. Το 2002 ψήφισε υπέρ της έναρξης του πολέμου στο Ιράκ, αλλά τρία χρόνια αργότερα, αγανακτισμένος από την κατάσταση στη περιοχή, ο Τζον Μέρθα καταδίκασε τον τρόπο χειρισμού του πολέμου από την κυβέρνηση Μπους και ζήτησε την απόσυρση όλων των Αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ.

    [08] Μεγάλη απεργία της ΑΔΕΔΥ

    09-02-2010

    Ο κύριος συνδικαλιστικός οργανισμός των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα, η ΑΔΕΔΥ, ανακοίνωσε απεργία την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ελληνική κυβέρνηση με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκληθεί από το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. Η ΑΔΕΔΥ διαφωνεί με το πρόγραμμα της κυβέρνησης που προβλέπει πάγωμα των μισθών και μείωση των αποδοχών εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και χαρακτηρίζει τα μέτρα άδικα.

    Ο διεθνής επενδυτικός χώρος ανησυχεί ότι ενδεχόμενη αστάθεια στην Ελλάδα θα υπέσκαπτε την ικανότητα της Αθήνας να υλοποιήσει τις επίπονες περικοπές των δαπανών που είναι αναγκαίες για την συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Πολλοί επενδυτές ανησυχούν επίσης ότι αντίστοιχο πρόβλημα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσπαθούν και αυτές να περιορίσουν το τεράστιο έλλειμμα τους, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

    [09] Μακάρωφ: Η αντιπυραυλική ασπίδα ΗΠΑ στοχεύει τη Ρωσία

    09-02-2010

    Ο επικεφαλής των Ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Νικολάι Μακάρωφ, επιμένει ότι το Αμερικανικό σχέδιο αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη στοχεύει απ' ευθείας τη Ρωσία, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της Ουάσιγκτον για το αντίθετο. Ο στρατηγός Μακάρωφ δήλωσε ότι το Αμερικανικό σχέδιο υποσκάπτει την ασφάλεια της Ρωσίας, αποδυναμώνει το πυραυλικό της οπλοστάσιο και καθυστερεί την επίτευξη συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τον περιορισμό των στρατηγικών όπλων.

    Από τη πλευρά του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκίμπς, διέψευσε πως η Αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη υποσκάπτει την επίτευξη συνθήκης με την Μόσχα για τα στρατηγικά οπλοστάσια.

    Επίσης ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, P.J. Crowley, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον είναι πολύ ειλικρινής όσον αφορά την αντιπυραυλική ασπίδα και είχε εκτενείς συνομιλίες με τη Ρωσία για το θέμα επί χρόνια.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι το σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας αποσκοπεί στην αντιμετώπιση ενδεχόμενου κινδύνου από το Ιράν, και δεν απειλεί τη Ρωσία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα.

    [10] "Αρκετά γρήγορα" κινούνται οι προσπάθειες για κυρώσεις προς Ιράν

    09-02-2010

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι οι διεθνείς προσπάθειες για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν κινούνται 'αρκετά γρήγορα', μετά την απόφαση της Τεχεράνης να εντείνει τις προσπάθειες της εμπλουτισμού ουρανίου. Ο κ. Ομπάμα επεσήμανε ότι απ' ότι φαίνεται το Ιράν αγνόησε την προσφορά του για διάλογο και πρόσθεσε ότι είναι ξεκάθαρο πως η Τεχεράνη δεν έχει δεχτεί σχέδιο των ΗΕ για τον εμπλουτισμό του Ιρανικού ουρανίου στο εξωτερικό.

    Το Ιράν δήλωσε ότι έχει αυξήσει κατά 20% τον εμπλουτισμό ουρανίου για χρήση σε ιατρικό πυρηνικό αντιδραστήρα.

    Ο κ. Ομπάμα δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή νέων κυρώσεων. Είπε μόνο ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για διπλωματία με την Τεχεράνη.

    [11] Ομπάμα: Έμφαση σε υγεία και ανεργία

    09-02-2010

    Από τη συνάντηση Ομπάμα με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου

    Σε απρογραμμάτιστη εμφάνιση του στην αίθουσα τύπου του Λευκού Οίκου, ο Πρόεδρος Ομπάμα έδωσε έμφαση στους στόχους του για δύο σημαντικά θέματα της ατζέντας εσωτερικής πολιτικής του: την δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και την μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας. Ο κ. Ομπάμα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ζητά από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς να αρχίσουν 'επί της ουσίας' διαβουλεύσεις στο θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με βάση 'κοινές αποδοχές'.

    Μετά από συναντήσεις του με ηγετικά στελέχη και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι είναι διατεθειμένος να εξετάσει ορισμένα θέματα που προωθούν οι Ρεπουμπλικανοί, όπως η νομοθεσία περί αντιμετώπισης ιατρικών λαθών. Αλλά επεσήμανε ότι και οι Ρεπουμπλικανοί θα πρέπει να συμφωνήσουν με κάποια θέματα που προωθούν οι Δημοκρατικοί, όπως η μείωση του κόστους της ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης και η διεύρυνση της κάλυψης.

    Για το θέμα της δημιουργίας περισσότερων θέσεων εργασίας, ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε ότι είναι ρεαλιστική η έγκριση πακέτου που δεν θα περιλαμβάνει όλα όσα θα ήθελε, αλλά που θα δημιουργεί τη βάση για κάτι καλύτερο στο μέλλον.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 10 February 2010 - 2:18:34 UTC