Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-12-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πετρέους: Η επιτυχία πιθανή στο Αφγανιστάν, η πρόοδος αργή
  • [02] Σύλληψη 5 Αμερικανών στο Πακιστάν για τρομοκρατία
  • [03] Σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. χωρίς το θέμα της διεύρυνσης
  • [04] Αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας για το κλίμα στην Κοπεγχάγη
  • [05] Φως και χρώμα στην Αθήνα
  • [06] Τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στον Πρόεδρο Ομπάμα
  • [07] Συμφωνία Ουκρανίας με Ιράκ για την πώληση όπλων

  • [01] Πετρέους: Η επιτυχία πιθανή στο Αφγανιστάν, η πρόοδος αργή

    10-12-2009

    Ντέηβιντ Πετρέους

    Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης, στρατηγός Ντέηβιντ Πετρέους, δήλωσε ότι η επιτυχία στο πόλεμο στο Αφγανιστάν είναι πιθανή, αλλά προειδοποίησε ότι η πρόοδος σε βάρος των εξτρεμιστών θα είναι αργότερη απ' ότι στο Ιράκ, μετά την αποστολή επιπρόσθετων δυνάμεων.

    Καταθέτοντας την Τετάρτη ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, ο στρατηγός Πετρέους, που είχε ηγηθεί της εντατικοποίησης των επιχειρήσεων στο Ιράκ το 2007, εξέφρασε υποστήριξη προς την απόφαση του Προέδρου Ομπάμα να στείλει άλλους 30 χιλιάδες στρατιώτες στο Αφγανιστάν και δήλωσε ότι η νέα Αμερικανική πολιτική μέσα στους επόμενους 18 μήνες θα δώσει την δυνατότητα στις ΗΠΑ να σημειώσουν πρόοδο.Πάντως ο στρατηγός Πετρέους προέβλεψε ότι ο πόλεμος θα ενταθεί και θα υπάρξει σημαντική αναταραχή στους κόλπους της κυβέρνησης του Αφγανιστάν μέσα στους επόμενους μήνες.

    Όμως ο Αμερικανός στρατηγός απέφυγε να υπολογίσει πόσο καιρό θα χρειαστούν οι Αφγανικές δυνάμεις για να μπορέσουν να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη της ασφάλειας της χώρας τους.

    [02] Σύλληψη 5 Αμερικανών στο Πακιστάν για τρομοκρατία

    10-12-2009

    'Ιαν Κέλλυ

    Η πρεσβεία του Πακιστάν εδώ στην Ουάσιγκτον δηλώνει ότι 5 Αμερικανοί συνελήφθησαν στο Πακιστάν και ανακρίνονται για καταγγελλόμενες διασυνδέσεις τους με εξτρεμιστικές οργανώσεις.Οι οικογένειες τους και οι Αμερικανικές αρχές ψάχνουν από τα τέλη Νοεμβρίου για 5 αγνοούμενους Αμερικανούς φοιτητές από την περιοχή της Ουάσιγκτον.

    Η Πακιστανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι τους συνέλαβε στην ανατολική επαρχία Πουντζάμπ μετά από έφοδο στο σπίτι ηγέτη της εξτρεμιστικής οργάνωσης Τζαΐς-Ε-Μουχαμάντ.

    Το FBI ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις οικογένειες των 5 συλληφθέντων και τις Πακιστανικές αρχές.Εκπρόσωπος του FBI δήλωσε ότι η Υπηρεσία προσπαθεί να επιβεβαιώσει την ταυτότητα των ανδρών, τους λόγους για τους οποίους μετέβησαν στο Πακιστάν και αν πράγματι 'πρόκειται για τους φοιτητές που αγνοούνται'.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ίαν Κέλλυ, δήλωσε ότι η Αμερικανική πρεσβεία στην Ισλαμαμπάντ ψάχνει επίσης για πληροφορίες σχετικά με τους 5 συλληφθέντες.Η πρεσβεία του Πακιστάν στην Ουάσιγκτον δήλωσε ότι ακόμη δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος των υπόπτων που σύμφωνα με πληροφορίες είναι Υεμενικής, Πακιστανικής και Αιγυπτιακής καταγωγής.

    [03] Σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. χωρίς το θέμα της διεύρυνσης

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Aθήνα

    10-12-2009

    Δημήτρης Δρούτσας

    Οι εξελίξεις στην Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή της Κοπεγχάγης, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την Απασχόληση και την Οικονομική Ανάκαμψη μετά την έναρξη της ισχύος της Συνθήκης της Λισσαβόνας , θέματα που αφορούν την μετανάστευση και το άσυλο σε πρόταση της Σουηδικής προεδρίας, θα συζητηθούν στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα γίνει Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλες, παρουσία και του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

    Μετά από πολλά εξάμηνα είναι η πρώτη φορά που το θέμα της Τουρκίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και γενικότερα της διεύρυνσης δεν υπάρχει στην ατζέντα των συζητήσεων των ηγετών κι αυτό γιατί στην προετοιμασία της Συνόδου, την Δευτέρα και την Τρίτη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, οι Υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν σε ένα κείμενο συμπερασμάτων που αφήνει και τις δύο χώρες να επαναξιολογηθούν για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τους το 2010.

    Το κείμενο αυτό των συμπερασμάτων, όπως είχε προταθεί από την Προεδρία θα ήταν αρνητικό για την Κύπρο και την Ελλάδα καθώς υπήρχε πρόταση που έλεγε ότι 'οι διμερείς διαφορές κρατών μελών με τις υποψήφιες χώρες δεν αποτελούν εμπόδιο στην διεύρυνση της ΕΕ'.

    Τελικά οι συντονισμένες προσπάθειες της ελληνικής και κυπριακής πλευράς απέδωσαν καρπούς και όχι μόνο διεγράφη η πρόταση, αλλά στα συμπεράσματα γίνεται ρητή αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας-ακόμη μια φορά να εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, να σεβαστεί τα θεμελιώδη δικαιώματα, έκφρασης, τις θρησκευτικές ελευθερίες, τις ελευθερίες μειονοτήτων και των περιουσιακών δικαιωμάτων τους, τις σχέσεις καλής γειτονίας και ακόμη καλεί την Τουρκία στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης να εφαρμόσει τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχει συνάψει και να εντείνει τους έλεγχους στα σύνορά της.

    Όσον αφορά στις υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο οι 27 εκφράσουν την λύπη τους -ακόμη μια φορά - για το γεγονός ότι εξακολουθεί να αρνείται να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στο Κυπριακό εμπόριο κι επομένως παραμένουν παγωμένα τα οκτώ διαπραγματευτικά κεφάλαια, σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν έκανε επίσης καμία προσπάθεια για την εξομάλυνση των σχέσεων της με την Κύπρο.

    Τόσο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, όσο και ο Κύπριος Μάρκος Κυπριανού, μίλησαν στις Βρυξέλλες για σημαντική επιτυχία των διαπραγματεύσεων τονίζοντας ότι 'η ελληνική πλευρά πέτυχε μια μεγάλη ανατροπή' κάτω από 'αντίξοες συνθήκες' καθώς η Σουηδική προεδρία είχε ριζικά αντίθετες απόψεις από τις Ελληνικές.

    Όσο για την υπόθεση των Σκοπίων ο κ. Δρούτσας είπε ότι ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου θα επικοινωνήσει ο ίδιος με τον ομόλογό του Νίκολα Γκρουέφσκι σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

    Τόσο το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών όσο και αυτό της γειτονικής χώρας αντέδρασαν στο γεγονός ότι απεφασίσθη να μετατεθεί για το ερχόμενο εξάμηνο το θέμα της ένταξής τους και χαρακτήρισαν το γεγονός 'ατυχές'.

    [04] Αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας για το κλίμα στην Κοπεγχάγη

    10-12-2009

    Τοντ Στέρν

    Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι η Κίνα δεν πρόκειται να πάρει Αμερικανικά κονδύλια από ταμείο αρωγής αναπτυσσόμενων χωρών για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για θέματα κλιματολογικών αλλαγών, Τοντ Στέρν, δήλωσε στην διεθνή διάσκεψη για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, ότι τα κονδύλια αυτά θα διατίθενται στις φτωχότερες χώρες και απέρριψε την ιδέα ότι η χρηματοδότηση θα πρέπει να θεωρηθεί ένα είδος 'αποζημίωσης' για όλα αυτά τα χρόνια της μόλυνσης της ατμόσφαιρας απ' τις ΗΠΑ. Επίσης ο κ. Στέρν ζήτησε απ' την Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες να προβούν σε περαιτέρω μειώσεις των εκπομπών τους βλαβερών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Κινέζοι αξιωματούχοι στην Κοπεγχάγη δηλώνουν ότι οι ΗΠΑ και άλλες ανεπτυγμένες χώρες έχουν αποτύχει να συμμορφωθούν με προηγούμενες δεσμεύσεις τους για περικοπές των ατμοσφαιρικών ρύπων.

    Στο μεταξύ, οι σύνεδροι στην Κοπεγχάγη απέρριψαν πρόταση της πολύ μικρής νησιωτικής χώρας Τουβάλου στον Ειρηνικό, για μέτρο το οποίο θα δεσμεύει τις πλούσιες χώρες να διασφαλίσουν ότι οι θερμοκρασίες του πλανήτη δεν θα αυξηθούν πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου απ' τα πριν την βιομηχανική εποχή επίπεδα.

    [05] Φως και χρώμα στην Αθήνα

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    10-12-2009

    Η πιο αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων, τα Χριστούγεννα, έρχονται και πάλι και η Αθήνα ετοιμάζεται να τα υποδεχτεί με φως και μουσική.

    Εντυπωσιακά στολίδια τραγούδια και μελωδίες πρωτότυπα παιχνίδια για παιδιά, το πιο οικολογικό χριστουγεννιάτικο δέντρο μπάντες στους δρόμους και δεκάδες πυροτεχνήματα συνθέτουν το φετινό γιορτινό σκηνικό της πόλης. Ο δήμος Αθηναίων επιστρατεύει φαντασία και πρωτοτυπία για να μαζέψει τα παιδιά και να ξαναδώσει στους ενήλικες το βλέμμα της παιδικής αθωότητας.

    Πλατεία Συντάγματος, Εθνικός Κήπος, Ζάππειο, κεντρικές πλατείες μετατρέπονται σε τόποι παραμυθιών.

    Η αρχή θα δοθεί την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου. Με το σύνθημα Φως και Χρώμα προβολές πάνω στα κτήρια της Πλατείας Συντάγματος θα σκορπίζουν μαγική λάμψη. Εκεί και το υπέροχο Χριστουγεννιάτικο Δέντρο διαφορετικό από τις άλλες χρονιές. Φτιαγμένο από 250 φυσικά έλατα που μετά τις γιορτές θα μεταφερθούν για να φυτευτούν σε μια από τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής.

    Στην Αθήνα η γιορτή αρχίζει. Επιδιώκει να διώξει τις έγνοιες έστω και για λίγο. Προσδοκά να μεταφέρει μηνύματα γεμάτα ελπίδα. Μια δύσκολη χρονιά φεύγει ας είναι αυτή που έρχεται τουλάχιστον μια χρονιά αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

    [06] Τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στον Πρόεδρο Ομπάμα

    10-12-2009

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα αναφερθεί στο ρόλο του σε περίοδο πολέμου κατά την σημερινή του ομιλία στο Όσλο όπου θα παραλάβει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.Σύμβουλοι του κ. Ομπάμα ανέφεραν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνωρίζει την ειρωνεία της αποδοχής του βραβείου μετά την ανακοίνωση της αποστολής άλλων 30 χιλιάδων στρατιωτών στο Αφγανιστάν.Πάντως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, δήλωσε ότι ο κ. Ομπάμα είναι περήφανος για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση του για να προσεγγίσει τον υπόλοιπο κόσμο με στόχο την διεθνή ειρήνη και σταθερότητα.

    Αναμένεται ότι χιλιάδες αντιπολεμικοί διαδηλωτές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο του Προέδρου Ομπάμα στο Όσλο, ζητώντας τον τερματισμό του πολέμου στο Αφγανιστάν.

    Ο κ. Ομπάμα έχει δηλώσει ότι δεν θεωρεί το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης αναγνώριση των δικών του επιτευγμάτων, αλλά αναγνώριση του ηγετικού ρόλου των ΗΠΑ σε διεθνές επίπεδο.

    [07] Συμφωνία Ουκρανίας με Ιράκ για την πώληση όπλων

    10-12-2009

    Η Ουκρανία θα χορηγήσει στο Ιράκ όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την στήριξη της στρατιωτικής ικανότητας της Βαγδάτης ενόψει της αποχώρηση των Αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων. Ο επικεφαλής της επιτροπής ασφάλειας και άμυνας του Ουκρανικού Κοινοβουλίου, Ανατολύ Γκριτσένκο, ανακοίνωσε την συμφωνία με το ιρακινό Υπουργείο Άμυνας που περιλαμβάνει τη χορήγηση 420 τεθωρακισμένων οχημάτων, 6 στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών και άλλο εξοπλισμό. Πρόκειται για την σημαντικότερη συμφωνία πώλησης αμυντικού υλικού στην ιστορία της Ουκρανίας.

    Στο μεταξύ, μετά από συνομιλίες που είχε εδώ στην Ουάσιγκτον με τον Ουκρανό ομόλογο της Πέτρο Ποροσένκο, η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, παρότρυνε την Ουκρανία να πραγματοποιήσει ελεύθερες και αδιάβλητες προεδρικές εκλογές τον άλλο μήνα. Η κ. Κλίντον εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εκλογές θα συνεχίσουν την πρόοδο προς τη δημοκρατία που ξεκίνησε το 2004 με την Πορτοκαλί Επανάσταση και επεσήμανε ότι ο Ουκρανικός λαός έχει το δικαίωμα να εκλέξει την ηγεσία του χωρίς παρεμβολές και εκλογικές νοθείες.

    Από την πλευρά του ο κ. Ποροσένκο δήλωσε ότι μπορεί να εγγυηθεί ότι οι εκλογές θα είναι αδιάβλητες και σημείωσε ότι έχουν κληθεί πάνω από χίλιοι παρατηρητές να παρακολουθήσουν την εκλογική διαδικασία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 11 December 2009 - 18:31:38 UTC