Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-12-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο πρόεδρος Ομπάμα δρομολογεί νέα στρατηγική για Αφγανιστάν
  • [02] Ιστορικές διαβουλεύσεις στη Γερουσία για το σύστημα υγείας
  • [03] Ιράν: Η διεύρυνση πυρηνικού προγράμματος αποτέλεσμα του ψηφίσματος της ΔΥΑΕ
  • [04] Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS
  • [05] Μικρή αύξηση των πωλήσεων κατά την έναρξη περιόδου εορτών
  • [06] Αρραβωνιάστηκε η Τσέλσι Κλίντον
  • [07] Αύξηση των κρουσμάτων AIDS στην Ελλάδα
  • [08] Άρση ταξιδιωτικών περιορισμών για άτομα που πάσχουν από AIDS
  • [09] Το Ιράν αψηφά τη διεθνή κοινότητα

  • [01] Ο πρόεδρος Ομπάμα δρομολογεί νέα στρατηγική για Αφγανιστάν

    01-12-2009

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα έθεσε σε εφαρμογή νέα στρατηγική για το Αφγανιστάν, ενόψει του σημερινού διαγγέλματός του προς τον αμερικανικό λαό.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, επεσήμανε ότι ο Aμερικανός Πρόεδρος ενημέρωσε τη Δευτέρα ανώτερους σύμβουλούς του και στρατιωτικούς αξιωματούχους για τη στρατηγική του στο Αφγανιστάν και εξέδωσε διάταγμα για την εφαρμογή της. Αναμένεται πως ο Αμερικανός Πρόεδρος θα στείλει πάνω από 30 χιλιάδες επιπλέον στρατεύματα στο Αφγανιστάν.

    Ο κ. Γκιμπς, δήλωσε ότι ο κ. Ομπάμα προσεγγίζει την κατάσταση σαν μία 'κοινή διεθνή πρόκληση' και βρίσκεται σε στενή επαφή με τους συμμάχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, του Πρωθυπουργού της Αυστραλίας Κέβιν Ράντ, του Ρώσου Προέδρου Ντιμίτρι Μεντβέντεβ και του Βρετανού Πρωθυπουργού, Γκόρντον Μπράουν.

    Ο κ. Γκιμπς τόνισε επανειλημμένα ότι η Αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν δεν θα κρατήσει επ' αόριστον. Απώτερος στόχος των ΗΠΑ , επεσήμανε ο κ. Γκιμπς, είναι η εκπαίδευση των Αφγανικών δυνάμεων ώστε αυτές να αναλάβουν τον έλεγχο της ασφάλειας της χώρας τους.

    Στο Λονδίνο, ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, ανακοίνωσε την αποστολή 500 επιπλέον στρατιωτών στο Αφγανιστάν το Δεκέμβριο, ανεβάζοντας τον αριθμό Βρετανών στρατιωτών στη περιοχή σε πάνω από 10.000.

    [02] Ιστορικές διαβουλεύσεις στη Γερουσία για το σύστημα υγείας

    01-12-2009

    Άρχισαν στην Αμερικανική Γερουσία οι διαβουλεύσεις επί ιστορικής σημασίας νομοσχεδίου μεταρρύθμισης του συστήματος ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης στις ΗΠΑ που θεωρείται μια απ' τις σημαντικότερες προτεραιότητες του προέδρου Ομπάμα στον τομέα της εσωτερικής πολιτικής. Αναμένεται ότι οι διαβουλεύσεις θα διαρκέσουν εβδομάδες.

    Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρρυ Ρήντ, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα μειώσει το ετήσιο κατά κεφαλήν κόστος της υγείας κατά εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες δολάρια. Αλλά ο ηγέτης της μειοψηφίας στη Γερουσία, Ρεπουμπλικανός, Μιτς Μακόνελ, δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να περάσουν δαπανηρό νομοσχέδιο που δεν το θέλει ο Αμερικανικός λαός.

    [03] Ιράν: Η διεύρυνση πυρηνικού προγράμματος αποτέλεσμα του ψηφίσματος της ΔΥΑΕ

    01-12-2009

    Ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλέχι, δήλωσε ότι η απόφαση της Τεχεράνης να κτίσει νέα συγκροτήματα εμπλουτισμού ουρανίου αποτελεί απευθείας απάντηση στο αίτημα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για τον τερματισμό αναλόγων δραστηριοτήτων.

    Ο κ. Σαλέχι δήλωσε σε κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό τη Δευτέρα ότι η Τεχεράνη έπρεπε να δώσει μία ισχυρή απάντηση στο ψήφισμα που ενέκρινε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας την Παρασκευή. Το ψήφισμα απαιτεί από το Ιράν να σταματήσει την οικοδόμηση του πυρηνικού συγκροτήματος στην πόλη Κομ, την ύπαρξη του οποίου αποκάλυψε πρόσφατα και να αποκαλύψει άλλα πυρηνικά συγκροτήματα που μπορεί να αποκρύπτει.

    Την Κυριακή το Ιράν ανακοίνωσε σχέδια για την οικοδόμηση 10 νέων μεγάλων πυρηνικών εγκαταστάσεων και δήλωσε ότι έχουν ήδη εγκριθεί 5 τοποθεσίες για την κατασκευή τους.

    Η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σούζαν Ράις, χαρακτήρισε την Ιρανική ανακοίνωση 'απαράδεκτη'. Τόσο η κ. Ράις όσο και ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ίαν Κέλυ, σε ξεχωριστές τους δηλώσεις τόνισαν ότι τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας και η Γερμανία εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων και την παροχή κινήτρων στο Ιράν.

    [04] Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

    01-12-2009

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, δήλωσε ότι στις αρχές του 2010 η κυβέρνηση Ομπάμα θα άρει την απαγόρευση της εισόδου στις ΗΠΑ επισκεπτών που πάσχουν από AIDS και ότι η Ουάσιγκτον θα φιλοξενήσει τη Διεθνή Διάσκεψη για το AIDS το 2012.

    Η κ. Κλίντον συμμετείχε σε ειδική τελετή στο Λευκό Οίκο, την παραμονή της Διεθνούς Ημέρας για το AIDS.Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα είναι αποφασισμένος να αναβαθμίσει τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ στον αγώνα που διεξάγεται διεθνώς κατά του AIDS.

    Τον περασμένο μήνα ο κ. Ομπάμα είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα άρουν την απαγόρευση εισόδου στη χώρα ατόμων που πάσχουν από την ασθένεια, αν και η προηγούμενη κυβέρνηση Μπούς είχε ήδη αρχίσει διαδικασία σταδιακής άρσης της απαγόρευσης.

    [05] Μικρή αύξηση των πωλήσεων κατά την έναρξη περιόδου εορτών

    01-12-2009

    Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν ελαφρά στις ΗΠΑ, το πρώτο εορταστικό τριήμερο Παρασκευής-Κυριακής, σε σύγκριση με πέρυσι την ίδια περίοδο. Οι έμποροι όμως είναι μάλλον απογοητευμένοι για το γεγονός, μιας και η εορταστική περίοδος του 2008 ήταν η χειρότερη εδώ και χρόνια, γιατί συνέπεσε με την απαρχή της οικονομικής κρίσης.

    Oι πωλήσεις των καταστημάτων αυξήθηκαν κατά μόλις 0,5% φέτος, αλλά οι αγορές μέσω διαδικτύου αυξήθηκαν κατά 11%. Πάντως νέα έκθεση δείχνει αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις μεσοδυτικές Αμερικανικές πολιτείες, γεγονός που αποτελεί καλή ένδειξη, γιατί η συγκεκριμένη περιοχή είχε πληγεί έντονα απ' την οικονομική κρίση.

    [06] Αρραβωνιάστηκε η Τσέλσι Κλίντον

    01-12-2009

    Τσέλσυ Κλίντον

    Η κόρη του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και της νυν Yπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, ανακοίνωσε τους αρραβώνες της σε ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε σε οικογένεια και φίλους.

    Η ηλικίας 29 ετών, Τσέλσυ Κλίντον, πρόκειται να παντρευτεί μετά από πολυετή δεσμό τον φίλο της Μαρκ Μεζβίνσκι, ο οποίος είναι τραπεζικός επενδυτής.

    Γνωρίστηκαν όσο η Τσέλσι ζούσε στο Λευκό Οίκο επί προεδρίας Κλίντον και μετά και οι δύο σπούδασαν στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

    Ο Μαρκ είναι γιός δυο πρώην βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος: του Έντουαρντ Μεζβίνσκι από την Αιόβα και της Μάρτζορι Μαργκόλης από τη Πενσυλβάνια.

    Η Τσέλσι ακόμα δεν έχει ανακοινώσει ημερομηνία γάμου, αλλά στο ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε ανέφερε ότι προσβλέπει στο ερχόμενο καλοκαίρι.

    [07] Αύξηση των κρουσμάτων AIDS στην Ελλάδα

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    01-12-2009

    Ανησυχητική εικόνα παρουσιάζει η Ελλάδα όσον αφορά το AIDS καθώς την τελευταία διετία καταγράφεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων.

    Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η σχολή ΑΚΜΗ διαπιστώνεται ότι δύο στους πέντε νέους δηλώνουν ότι δεν παίρνουν προφύλαξη κατά την ερωτική επαφή. Είναι τραγική αυτή η διαπίστωση σημειώνει ο πρόεδρος της σχολής Κωνσταντίνος Ροδόπουλος.

    Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS οι ειδικοί καταγγέλλουν ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση.

    Η ενημέρωση του κοινού και κυρίως των νέων πρέπει να γίνει στοχευόμενα επιμένει ο κύριος Ροδόπουλος και πάντως όχι με αφορισμούς.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), στην Ελλάδα από τον ιό έχουν μολυνθεί 9.798 άνθρωποι. Φέτος ως την 31η Οκτωβρίου δηλώθηκαν 462 νέα, εκ των οποίων 385 ήταν άνδρες και 77 γυναίκες.

    Το 44,6% των περιστατικών έχουν δηλωθεί ως 'ακαθόριστα' σε σχέση με τον τρόπο μετάδοσης, το 38,1% ήταν άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες (ή 68,8% αν δεν συμπεριληφθούν οι περιπτώσεις με 'ακαθόριστο' τρόπο μετάδοσης) και το 14,9% ήταν ετεροφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες (ή 27% αν δεν συμπεριληφθούν οι περιπτώσεις με 'ακαθόριστο' τρόπο μετάδοσης).

    [08] Άρση ταξιδιωτικών περιορισμών για άτομα που πάσχουν από AIDS

    01-12-2009

    Παγκόσμια Ήμερα του AIDS ήταν η Τρίτη και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δηλώσαν ότι μέσα στο 2010 θα άρουν την απαγόρευση εισόδου επισκεπτών στις ΗΠΑ είναι πάσχουν από την ασθένεια.

    Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι περίπου 33 εκατομμύρια άτομα σ' ολόκληρο τον κόσμο είναι φορείς του ιού και περίπου τα δύο τρίτα ζουν στη υπό τη Σαχάρα Αφρική. Οι θάνατοι από την ασθένεια πέρυσι ανήλθαν στα 2 εκατομμύρια.

    Ο γενικός γραμματέας των Η.Ε. Μπαν Κι Μουν ζήτησε απότις χώρες να απομακρύνου, νόμους και θεσμούς που μειώνουν την βοήθεια που μπορεί να δοθεί σε άτομα που πάσχουν από AIDS, συμπεριλαμβανόμενων και ταξιδιωτικών περιορισμών. Ο κ Μπαν επίσης είπε ότι είναι επείγουσα η ανάγκη για παγκόσμια πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, φαρμακευτική υποστηριξη και πρόληψη το 2010.

    [09] Το Ιράν αψηφά τη διεθνή κοινότητα

    01-12-2009

    Μαχμούντ Αχμαντινεντζάντ

    Ο Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντδηλώνει ότι δεν 'υπάρχει ανάγκη' για περισσότερες συνομιλίες σχετικά με το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του.Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε ζωντανά από το ιρανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ο κ. Αχμαντινετζάντ επεσήμανε ότι το πυρηνικό θέμα που είχε προκύψει με το Ιράν επιλύθηκε και ότι τώρα συμπορεύεται με το νόμο.

    Η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να αποφασίσει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, το όποιο πιστεύεται ότι αποσκοπεί στη δημιουργία πυρηνικών όπλων.Η Τεχεράνη απορρίπτει αυτή την καταγγελία.

    Στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκίμπς δήλωσε ότι μπορούν να παρθούν μερικά μέτρα κατά του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων και η πιθανή χρήση στρατιωτικής δύναμης.

    Ο Πρόεδρος του Ιράν απέρριψε την πιθανότητα χρήση στρατιωτικής δύναμηςκατά της χώρας του και είπε ότι 'όποιο δάχτυλο πιέσει τη σκανδάλη θα κοπεί'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 2 December 2009 - 2:18:27 UTC