Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-11-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για Ρεπουμπλικανική αναγέννηση μιλά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα
  • [02] Κλίντον: Μη νόμιμοι οι Εβραϊκοί οικισμοί σε κατεχόμενα εδάφη
  • [03] Ο Αμπντάλλα αμφισβητεί την αξιοπιστία της κυβέρνησης Καρζάι
  • [04] Τα ποσοστά ανεργίας προβληματίζουν την Ουάσιγκτον
  • [05] Καταδίκες Αμερικανών από Ιταλικό δικαστήριο
  • [06] Και τρίτη θητεία για τον Δήμαρχο της Νέας Υόρκης
  • [07] O Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Αθήνα

  • [01] Για Ρεπουμπλικανική αναγέννηση μιλά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα

    05-11-2009

    Ο Μάικλ Στήλ με τον νέο κυβερνήτη της Βιρτζίνια Μπομπ Μακντόνελ

    Ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού και τουΡεπουμπλικανικού Κόμματος διαφωνούν ως προς τις επιπτώσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων της Τρίτης, όπου οι Ρεπουμπλικανοί απέσπασαν σημαντικές νίκες σε δύο πολιτειακές αναμετρήσεις για κυβερνεία.

    Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μάικλ Στήλ, επεσήμανε ότι οι 'πραγματικοί ήρωες' των εκλογών της Τρίτης είναι αυτοί που ενήργησαν κατά της 'εξαιρετικά αλαζονικής κυβέρνηση της Ουάσιγκτον' και σημείωσε ότι έχει αρχίσει μια νέα Ρεπουμπλικανική 'αναγέννηση'.

    Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι κέρδισαν τα κυβερνεία των πολιτειών Βιρτζίνια και Νιού Τζέρσυ. Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές δηλώνουν ότι τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν μετατόπιση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων από τους Δημοκρατικούς στους Ρεπουμπλικανούς.

    Πάντως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκίμπς, δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι πήγαν στις κάλπες για να εκφράσουν την άποψη τους για 'τοπικά θέματα' που δεν σχετίζονται με τον πρόεδρο Ομπάμα.

    [02] Κλίντον: Μη νόμιμοι οι Εβραϊκοί οικισμοί σε κατεχόμενα εδάφη

    05-11-2009

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν θεωρεί νόμιμους τους Εβραϊκούς οικισμούς σε κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη. Η κ. Κλίντον προέβη στην εν λόγω δήλωση στο Κάιρο μετά από συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογο της, Αχμέντ Αμπούλ Γκάιτ και τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ.

    Ο κ. Γκάιτ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προβάλει εμπόδια στην ειρηνευτική διαδικασία με το να συνεχίζει τις εποικιστικές του δραστηριότητες και σημείωσε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους στην επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

    Επίσης ο κύριος διαπραγματευτής των Παλαιστινίων, Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε ότι ο αυξανόμενος αριθμός εβραϊκών οικισμών θέτει σε κίνδυνο τον στόχο της σύστασης βιώσιμου και ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.

    [03] Ο Αμπντάλλα αμφισβητεί την αξιοπιστία της κυβέρνησης Καρζάι

    05-11-2009

    Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν και πρώην προεδρικός υποψήφιος, Αμπντάλλα Αμπντάλλα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Χαμίντ Καρζάι δεν χαίρει αξιοπιστίας και δεν θα μπορέσει να καταπολεμήσει την διαφθορά και τους Ταλεμπάν. Επίσης ο κ. Αμπντάλλα, που με την απόσυρση του απ' τον δεύτερο γύρο εκλογών έδωσε την νίκη στον κ. Καρζάι, επεσήμανε ότι η Επιτροπή Εκλογών του Αφγανιστάν δεν είχε το δικαίωμα να κηρύξει τον κ. Καρζάι νικητή και σημείωσε ότι μια κυβέρνηση που αναλαμβάνει έργο με βάση λανθασμένες αποφάσεις δεν μπορεί να επιβάλει νομιμότητα ή να προωθήσει τα ιδανικά του Αφγανικού λαού.

    Παράλληλα, εδώ στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ναύαρχος Μάικ Μάλλεν, δήλωσε ότι ο κ. Καρζάι θα πρέπει να συλλάβει και να διώξει διεφθαρμένους αξιωματούχους και να λάβει μέτρα που θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης του. Ο ναύαρχος Μάλλεν επεσήμανε ότι αν ο πρόεδρος Ομπάμα εγκρίνει την αποστολή περισσότερων στρατιωτών στο Αφγανιστάν, θα είναι δυνατή η βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και η αποκατάσταση της σταθερότητας, έτσι ώστε οι ξένες δυνάμεις να μπορέσουν να αποσυρθούν σε μερικά χρόνια.

    [04] Τα ποσοστά ανεργίας προβληματίζουν την Ουάσιγκτον

    05-11-2009

    Επικεφαλής της Φέντ, Μπεν Μπερνάνκι

    Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η οικονομία της χώρας έχει αρχίσει να ανακάμπτει, άλλα χρειάζεται ακόμα βοήθεια για να ξεπεράσει πλήρως την ύφεση. Επίσης η Φέντ άφησε τα επιτόκια στα ίδια επίπεδα του 0 με 0,25%.

    Πάντως η ανεργία απασχολεί ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον, ενώ οικονομολόγοι δηλώνουν ότι το ποσοστό ανεργίας που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, μπορεί να έχει φτάσει στο 9,9%. Πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ θα ξεπεράσει το 10% του χρόνου και στη συνέχεια θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά.

    [05] Καταδίκες Αμερικανών από Ιταλικό δικαστήριο

    05-11-2009

    Ιταλικό δικαστήριο εξέδωσε καταδικαστική απόφαση σε βάρος 23 Αμερικανών για την απαγωγή Αιγύπτιου κληρικού από το Μιλάνο το 2003. Πρόκειται για υπόθεση που έχει τραβήξει πολύ προσοχή και αναφέρεται στο επίμαχο πρόγραμμα της CIA 'μεταφοράς κρατουμένων' σε τρίτες χώρες για ανάκριση. Το Ιταλικό δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην σταθμάρχη της CIA στο Μιλάνο σε 8 χρόνια φυλάκιση και άλλους 22 Αμερικανούς σε πενταετή κάθειρξη.

    Πάντως όλοι οι Αμερικανοί δικάστηκαν ερήμην και δεν έχουν συλληφθεί. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ίαν Κέλλη, εξέφρασε την απογοήτευση της κυβέρνησης Ομπάμα για τις αποφάσεις.

    Ο Ιταλός δικαστής καταδίκασε και 2 Ιταλούς σε τρία χρόνια φυλάκιση για ανάμειξη τους στην απαγωγή, ενώ αθωώθηκαν άλλοι τρεις Αμερικανοί και 5 Ιταλοί, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας απόρρητων πληροφοριών της Ιταλίας.

    [06] Και τρίτη θητεία για τον Δήμαρχο της Νέας Υόρκης

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    05-11-2009

    Για τρίτη φορά εξελέγη δήμαρχος της Νέας Υόρκης ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, με πολύ μικρή όμως διαφορά από τον αντίπαλό του Γουίλλιαμ Τόμσον. Συγκεκριμένα με λιγότερες από 51 χιλιάδες ψήφους κατάφερε να πάρει την πρωτιά, δηλαδή με ποσοστό μικρότερο του 5 τοις εκατό.

    Ο ίδιος πίστευε πως θα είχε εύκολη νίκη με πολύ μεγάλη διαφορά, μετά όμως τα αποτελέσματα των εκλογών δήλωσε πως ήταν δύσκολη νίκη σε δύσκολους καιρούς, ενώ υποσχέθηκε πως θα δουλέψει ακόμα πιο σκληρά τα επόμενα 4 χρόνια.

    Αν και ο Δημοκρατικός του αντίπαλος διέθετε ελάχιστα χρήματα και καθόλου ισχυρό πολιτικό προφίλ, ο Μπλούμπεργκ αναγκάστηκε να επενδύσει πολλά σε αυτή την εκστρατεία και κατάφερε να αποκτήσει ακόμα μια αμερικανική πρωτιά. Χρηματοδότησε από την προσωπική του περιουσία την μεγαλύτερη και πιο ακριβή εκλογική εκστρατεία στην ιστορία της Αμερικής.

    Αποτελεί τον 4ο δήμαρχο της Νέας Υόρκης που κατάφερε να επανεκλεγεί δύο φορές. Αλλά όπως υποστηρίζουν οι Δημοκρατικοί στο Σίτυ Χόλ, αυτή η θητεία θα είναι η πιο δύσκολη για τον επανεκλεγόμενο δήμαρχο.

    Ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Νέας Υόρκης ξόδεψε για την εκλογική εκστρατεία 90 εκατομμύρια δολάρια μέχρι και τις 29 Οκτωβρίου, ενώ υπολογίζεται πως το συνολικό ποσό θα ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια.

    'Η προεκλογική αυτή εκστρατεία ήταν συμβολική, σταθήκαμε δυνατοί στο ύψος μας και αποδείξαμε πως δεν κάνουμε πίσω ακόμα και στις πιο σκληρές προκλήσεις', δήλωσε ο Δημοκρατικός Γουίλλιαμ Τόμσον αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

    [07] O Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Αθήνα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    05-11-2009

    Το Τρίτο Παγκόσμιο Φόρουμ για την Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που άρχισε τις εργασίες του το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Μουσικής, έφερε στην Αθήνα και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπάν Kι-Μούν, ο οποίος παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια και του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου μετέφερε στους συνέδρους την άποψή του για τις τρεις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σχετικά με την μετανάστευση.

    Η πρώτη πρόκληση, είπε ο κ. Μπάν, είναι η οικονομική κρίση καθώς οι μετανάστες απασχολούνται σε τομείς όπως η οικοδομή και η βιομηχανία που πλήττονται από την κρίση και έτσι δημιουργείται έντονο το πρόβλημα τις ανεργίας, ενώ παράλληλα θεωρούνται υπεύθυνοι για τα χαμηλά ημερομίσθια και αντιμετωπίζονται σαν αποδιοπομπαίοι τράγοι.

    Η δεύτερη πρόκληση είναι η κλιματική αλλαγή που θα δημιουργήσει νέα μεταναστευτικά ρεύματα εξ αιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων.

    Τέλος, η τρίτη πρόκληση είναι οι ευάλωτοι μετανάστες, οι γυναίκες και τα παιδιά που υφίστανται εξευτελισμούς, ωθούνται σε καταναγκαστικές εργασίες, στην πορνεία, ακόμη και στην αφαίρεση οργάνων.

    Σχετική ήταν όμως και η ομιλία του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, νωρίτερα, ο οποίος μετέφερε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και στους συνέδρους των διεθνών οργανισμών που έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την μεταχείριση των μεταναστών στην Ελλάδα, που είναι τόπος υποδοχής, ότι η κυβέρνηση του και ο ίδιος είναι αποφασισμένοι να προωθήσουν μέτρα για την ένταξη και την κοινωνική συμμετοχή των μεταναστών. Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε για την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας στην δεύτερη γενιά μεταναστών και για την αναθεώρηση της παροχής πολιτικού ασύλου και δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές για τους μακροχρόνια διαμένοντες.

    Είπε ο κ. Παπανδρέου: 'Για τους ανθρώπους αυτούς η πολιτική της κυβέρνησής μας θα είναι η δραστική προώθηση των μέτρων ένταξης και κοινωνικής συμμετοχής για την επίτευξη μιας κοινωνικά συνεκτικής και δίκαιης Ελλάδας. Στόχος μας είναι η καταπολέμηση της ανισότητας και του φόβου, κάνοντας τις γειτονιές μας πιο ανθρώπινες'.

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε επίσης ότι 'η ανάπτυξη και η μετανάστευση αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία και προσφέρουν την δυνατότητα να αντιληφθούμε και τις ευεργετικές συνέπειες μιας ρυθμιζόμενης μετανάστευσης, καθώς η ανάπτυξη μειώνει τη μετανάστευση στις χώρες αποστολής αλλά και αυξάνει την ανάπτυξη'.

    Μετά τις παρεμβάσεις τους στο Παγκόσμιο Φόρουμ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και ο κ. Παπανδρέου είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου και συζήτησαν για θέματα αμέσου ελληνικού ενδιαφέροντος. Στις δηλώσεις που ακολούθησαν ο κ. Μπάν Κι Μούν αφού τόνισε ότι η 'επίσκεψη στην Ελλάδα σημαίνει πολλά για Μένα' και εξήρε την προσφορά των Ελλήνων στις έννοιες της Δημοκρατίας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου, δήλωσε ότι 'ελπίζει η Ελλάδα σαν χώρα προορισμού να συνεχίσει να υπερασπίζεται και να προάγει τα δικαιώματα των μεταναστών, ιδιαίτερα στις διαδικασίες για τα αιτήματα ασύλου'.

    Για το Κυπριακό ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι ελπίζει πως θα υπάρξει πρόοδος και ο απεσταλμένος του, Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για την εξεύρεση της λύσης και ότι εκτιμάει τις προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού να βοηθήσει τους Κυπρίους να πετύχουν μια συμφωνία.

    Για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο κ. Μπαν Κι Μούν ανέφερε ότι ο κ. Νίμιτς είναι σε πλήρη ετοιμότητα να συμμετάσχει στην επανάληψη των συνομιλιών όταν η Αθήνα και τα Σκόπια δηλώσουν την δική τους ετοιμότητα.

    Το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ παρακάθισε σε επίσημο γεύμα που έδωσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το απόγευμα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή και την κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

    Το απόγευμα εξ άλλου με αφορμή το Φόρουμ για την Παγκόσμια Μετανάστευση κοινότητες μεταναστών, αντιρατσιστικές οργανώσεις, φοιτητικοί σύλλογοι και σωματεία συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα και έκαναν πορεία προς το Μέγαρο Μουσικής.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 6 November 2009 - 2:18:17 UTC