Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-10-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δύσκολο να τηρηθεί η ημερομηνία για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο
  • [02] Εθνικά Μετάλλια Επιστημών σε ερευνητές και εφευρέτες
  • [03] Το βραβείο Νόμπελ Χημείας σε δύο Αμερικανούς και μια Ισραηλινή
  • [04] Λαβρώφ: Η αντιπυραυλική ασπίδα Ομπάμα δεν απειλεί
  • [05] Συνεχώς επανεξετάζεται η στρατηγική για Αφγανιστάν

  • [01] Δύσκολο να τηρηθεί η ημερομηνία για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο

    07-10-2009

    Έρικ Χόλντερ

    Ο Αμερικανός Υπουργός Δικαιοσύνης, Έρικ Χόλντερ, παραδέχτηκε ότι θα είναι δύσκολο να τηρηθεί η προθεσμία της 22ας Ιανουαρίου για το κλείσιμο των φυλακών στο Γκουαντάναμο, αλλά σημείωσε ότι οι Αμερικανικές αρχές θα κάνουν ότι μπορούν για να τηρήσουν αυτή τη δέσμευση.

    Στο μεταξύ, η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ψηφίσει υπέρ της απαγόρευσης της μεταφοράς κρατουμένων απ' το Γκουαντάναμο σε Αμερικανικό έδαφος. Το μέτρο υποστηρίχθηκε και από τα δύο κόμματα.

    Πάντως ο πρόεδρος Ομπάμα έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει το κλείσιμο του Γκουαντάναμο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου και έχει χαρακτηρίσει το κλείσιμο των φυλακών κρίσιμης σημασίας για την αποκατάσταση της εικόνας των ΗΠΑ στο εξωτερικό και για την δημιουργία μιας ποιο αποτελεσματικής αντιτρομοκρατικής προσέγγισης.

    Από τη πλευρά του, ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι το κλείσιμο των φυλακών στο Γκουαντάναμο αποδείχτηκε πολύ ποιο πολύπλοκο απ' ότι αναμενόταν.

    [02] Εθνικά Μετάλλια Επιστημών σε ερευνητές και εφευρέτες

    07-10-2009

    Σε ειδική τελετή στο Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Ομπάμα απένειμε βραβεία σε εφευρέτες και ερευνητές για την προσφορά τους στην επιστήμη.Το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών απονεμήθηκε σε 9 ερευνητές και το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας και Καινοτομίας απονεμήθηκε σε 4 εφευρέτες και μια εταιρεία.Τα μετάλλια αυτά αποτελούν αναγνώριση για καινοτομίες στους τομείς της γενετικής έρευνας, της αστρονομίας και της ηλεκτρονικής τεχνολογίας.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η επιστήμη είναι σήμερα περισσότερο από πότε άλλοτε απαραίτητη για τη δύναμη της χώρας και δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα δαπανήσουν το 3% του Εθνικού Ακαθάριστου Προϊόντος της χώρας σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης.

    Τα μετάλλια που απονεμήθηκαν από το Λευκό Οίκο αποτελούν την υψηλότερη τιμή και αναγνώριση στις ΗΠΑ για το έργο των επιστημόνων.Οι υποψήφιοι επιλέγονται από ανεξάρτητη επιτροπή που αποτελείται από μέλη που εργάζονται τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

    [03] Το βραβείο Νόμπελ Χημείας σε δύο Αμερικανούς και μια Ισραηλινή

    07-10-2009

    Τόμας Στέιτζ

    Δύο Αμερικανοί και μια Ισραηλινή επιστήμονας κερδίζουν φέτος το βραβείο Νόμπελ Χημείας για τις μελέτες τους στο θέμα της χαρτογράφησης της δομής καίριας σημασίας πρωτεϊνών που απαρτίζουν τα κύτταρα.

    Οι Αμερικανοί Βενκατραμάν Ραμακρισνάν και Τόμας Στέιτζ, καθώς και η Ισραηλινή Άντα Γιόναθ κερδίζουν το φετινό Νόμπελ Χημείας.

    Βενκατραμάν Ραμακρισνάν

    Οι εν λόγω ερευνητές χρησιμοποίησαν την μέθοδο της κρυσταλογράφησης με ακτίνες Χ για να καθορίσουν τις θέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων που αποτελούν το λεγόμενο 'ριβόσωμα' του κυττάρου.

    Σύμφωνα με την Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας το έργο των τριών επιστημόνων έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών για την καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών.

    [04] Λαβρώφ: Η αντιπυραυλική ασπίδα Ομπάμα δεν απειλεί

    07-10-2009

    Σεργκέι Λαβρώφ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρώφ, δήλωσε ότι η νέα αντιπυραυλική ασπίδα του Προέδρου Ομπάμα δεν αποτελεί απειλή για την Ρωσία και δημιουργεί 'καλές συνθήκες για διάλογο'.

    Ο κ. Λαβρώφ επεσήμανε ότι το σχέδιο του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους, για την ανάπτυξη συστήματος αναχαίτισης πυραύλων και εγκατάστασης ραντάρ στην Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία 'αναμφισβήτητα δημιουργούσε κινδύνους στην ασφάλεια της Ρωσίας'.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας τόνισε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Ομπάμα δεν δημιουργεί τέτοιους κινδύνους.

    Τον περασμένο μήνα ο κ. Ομπάμα ανακοίνωσε τη δημιουργία μίας πιο ευέλικτης πυραυλικής ασπίδας που θα βασίζεται στη συλλογή μυστικών πληροφοριών και την τεχνολογία.

    Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, επεσήμανε ότι το νέο πρόγραμμα προβλέπει ανάπτυξη αναχαιτιστικών πυραύλων σε πλοία μέχρι το 2011, ενώ μέχρι το 2015 παρόμοιοι πύραυλοι θα τοποθετηθούν και σε διάφορα σημεία της νοτίου και κεντρικής Ευρώπης.

    [05] Συνεχώς επανεξετάζεται η στρατηγική για Αφγανιστάν

    07-10-2009

    Στάνλι Μακρίσταλ

    Κατά την 8η επέτειο της έναρξης του πολέμου στο Αφγανιστάν, ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε άλλη μια συνεδρίαση στο Λευκό Οίκο με ανώτερους στρατιωτικούς και πολιτικούς του συμβούλους με θέμα την στρατηγική για Αφγανιστάν. Η συνεδρίαση της Τετάρτης, πάντως, επικεντρώθηκε στο θέμα της κατάστασης στο Πακιστάν, που αποτελεί καίριας σημασίας συστατικό της συνολικής στρατηγικής του κ. Ομπάμα για το Αφγανιστάν.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκίμπς, δήλωσε ότι η Αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει πως οι Πακιστανοί εντείνουν τις προσπάθειες τους για την αντιμετώπιση των εξτρεμιστών στο εσωτερικό της χώρας τους.

    Παράλληλα, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει λάβει αίτημα του ανώτερου διοικητή των Αμερικανικών και Νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, Στάνλι Μακρίσταλ, για περισσότερους στρατιώτες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 8 October 2009 - 1:18:24 UTC