Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-09-25

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωτοβουλία ΗΠΑ στο ΣΑ για μείωση πυρηνικών
  • [02] Πειραματικό εμβόλιο κατά του AIDS
  • [03] Ικανοποίηση Κουαρτέτου για ειρηνευτικές προσπάθειες στο Μεσανατολικό
  • [04] Οι ΗΠΑ θέλουν να εξετάσουν προτάσεις Ιράν
  • [05] Κατηγορίες για τρομοκρατικό σχέδιο στις ΗΠΑ

  • [01] Πρωτοβουλία ΗΠΑ στο ΣΑ για μείωση πυρηνικών

    25-09-2009

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για την εντατικοποίηση των προσπαθειών με στόχο την κατάργηση των πυρηνικών όπλων σε διεθνές επίπεδο.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα προήδρευσε της ειδικής αυτής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφάλειας τη Πέμπτη. Οι ηγέτες και των 15 χωρών μελών του Συμβουλίου ενέκριναν το εν λόγω ψήφισμα που υπέβαλαν οι ΗΠΑ και το οποίο θέτει πλαίσια για την μείωση των πυρηνικών όπλων, τον αφοπλισμό και την εξάλειψη της απειλής της πυρηνικής τρομοκρατίας.

    Συγκεκριμένα το ψήφισμα ζητά απ' τις χώρες μέλη να θέσουν συγκεκριμένους στόχους για την μείωση των πυρηνικών τους οπλοστασίων, ενισχύει την Συνθήκη Περιορισμού της Εξάπλωσης των Πυρηνικών Όπλων και ζητά αυστηρότερη φύλαξη των πυρηνικών υλικών για να αποφευχθεί διοχέτευση τους σε χέρια τρομοκρατών.

    [02] Πειραματικό εμβόλιο κατά του AIDS

    25-09-2009

    Πειραματικό εμβόλιο κατά του AIDS προσέφερε ανοσία απ' τον ιό HIV στο ένα τρίτο των περιπτώσεων. Το εμβόλιο αποτελείται από δύο φάρμακα που από μόνα τους δεν είχαν αποδειχτεί αποτελεσματικά κατά του ιού.

    Αμερικανοί και Ταϊλανδοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι το νέο εμβόλιο δοκιμάστηκε στην Ταϊλάνδη, όπου 16 χιλιάδες εθελοντές συμμετείχαν σε εξαετή κλινική μελέτη, υπό την αιγίδα ερευνητών του Αμερικανικού στρατού.Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το εμβόλιο ALVAC σε συνδυασμό με το μέχρι τώρα αποτυχημένο εμβόλιο κατά του AIDS, AIDSVAX, μείωσαν κατά 31% τις πιθανότητες προσβολής από την ασθένεια.

    Αξιωματούχος του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας της Ταϊλάνδης χαρακτήρισε τα αποτελέσματα επιστημονικά αποδεδειγμένη πρόοδο, ενώ ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ταϊλάνδη, Έρικ Τζον, επεσήμανε ότι η κλινική αυτή δοκιμή αυξάνει τις ελπίδες ότι συνδυασμοί φαρμάκων θα μπορούσαν να αποτελέσουν αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του AIDS στο μέλλον.

    Επίσης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Πρόγραμμα των ΗΕ κατά του AIDS χαρακτήρισαν τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης νέα ελπίδα στην έρευνα για την καταπολέμηση της νόσου.

    [03] Ικανοποίηση Κουαρτέτου για ειρηνευτικές προσπάθειες στο Μεσανατολικό

    25-09-2009

    Τα μέλη του διεθνούς Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή εξέφρασαν ικανοποίηση για τις συνομιλίες του προέδρου Ομπάμα με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες χαρακτηρίζοντας τες σημαντικό βήμα για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για το Μεσανατολικό. Αξιωματούχοι απ' τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα ΗΕ, που απαρτίζουν το Κουαρτέτο, συναντήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ στη Νέα Υόρκη και ζήτησαν απ' το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την σύσταση Παλαιστινιακού κράτους.

    Ανακοίνωση του διεθνούς Κουαρτέτου ζητά απ' το Ισραήλ να σταματήσει κάθε εποικιστική δραστηριότητα, και παροτρύνει την Παλαιστινιακή Αρχή να βελτιώσει τις συνθήκες νόμου και τάξης, να καταπολεμήσει τον εξτρεμισμό και να 'δώσει τέλος στην υποκίνηση' μίσους για την άλλη πλευρά.

    Πάντως τη Πέμπτη ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος για ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου.

    [04] Οι ΗΠΑ θέλουν να εξετάσουν προτάσεις Ιράν

    25-09-2009

    Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι είναι διατεθειμένες να εξετάσουν εποικοδομητικές προτάσεις του προέδρου του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, αν το Ιράν απαντήσει στις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για τις πυρηνικές του δραστηριότητες.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ίαν Κέλλυ, προέβη στο εν λόγω σχόλιο απαντώντας σε δήλωση του κ. Αχμαντινετζάντ ότι το Ιράν είναι διατεθειμένο να επιτρέψει στους πυρηνικούς του εμπειρογνώμονες να συναντηθούν με επιστήμονες απ' τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης.

    Σε συνέντευξη του προς την Αμερικανική εφημερίδα WashingtonPost, ο πρόεδρος του Ιράν δήλωσε επίσης ότι η Τεχεράνη θέλει να αγοράσει απ' τις ΗΠΑ εμπλουτισμένο ουράνιο που χρησιμοποιείται στον ιατρικό τομέα.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για σοβαρό διάλογο με το Ιράν και επεσήμανε ότι η Τεχεράνη θα έχει την ευκαιρία να προβεί σε διπλωματικές προτάσεις κατά τις συνομιλίες με τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας και την Γερμανία στη Γενεύη την 1η Οκτωβρίου.

    [05] Κατηγορίες για τρομοκρατικό σχέδιο στις ΗΠΑ

    25-09-2009

    Νατζιμπουλλά Ζάζι

    Κατηγορίες για συνομωσία με στόχο την πραγματοποίηση βομβιστικών επιθέσεων στις ΗΠΑ απαγγέλθηκαν σε βάρος Αφγανο-Αμερικανού, στα πλαίσια διερεύνησης για τρομοκρατία που είδε το φως της δημοσιότητας την τελευταία εβδομάδα.

    Το κατηγορητήριο σε βάρος του Νατζιμπουλλά Ζάζι, αναφέρει ότι τον τελευταίο χρόνο συνωμοτούσε με άλλους για την πραγματοποίηση βομβιστικών επιθέσεων στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ο Ζάζι είχε εκπαιδευτεί σε θέματα κατασκευής βομβών στο Πακιστάν το 2008, ενώ αργότερα αγόρασε εξαρτήματα για αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και μετέβη στη Νέα Υόρκη στις 10 Σεπτεμβρίου για να θέσει σε εφαρμογή τα σχέδια του.

    Ο Ζάζι συνελήφθη τελικά στις 19 Σεπτεμβρίου στο Κολοράντο, μαζί με τον πατέρα του, ενώ ένας τρίτος Αφγανός συνεργάτης του συνελήφθη την ίδια μέρα στη Νέα Υόρκη.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 26 September 2009 - 1:18:17 UTC