Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-09-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αμπντάλλα: Το Ισραήλ δεν πρέπει να αφήσει να χαθεί η ευκαιρία για ειρήνη
  • [02] Καρζάι: Η Δύση να "μην υπονομεύει την νομιμότητα" των εκλογών
  • [03] Αλλαγή πορείας Ομπάμα σε καίριο θέμα
  • [04] Αύξηση στις περιουσίες των Αμερικανών
  • [05] ΗΠΑ: 10% των εμβολίων Η1Ν1 σε άλλες χώρες
  • [06] Επαφές Μπάιντεν με Κούρδους του Ιράκ
  • [07] 6 στρατιώτες του ΝΑΤΟ νεκροί από επίθεση στο Αφγανιστάν

  • [01] Αμπντάλλα: Το Ισραήλ δεν πρέπει να αφήσει να χαθεί η ευκαιρία για ειρήνη

    18-09-2009

    Βασιλιάς Αμπντάλλα

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Τζώρτζ Μίτσελ, είχε συνομιλίες στο Αμμάν της Ιορδανίας με τον βασιλιά Αμπντάλα, ο οποίος δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα πρέπει να αφήσει να χαθεί η ευκαιρία που δίνεται για επίτευξη ειρήνης με τους Άραβες. Ο Ιορδανός μονάρχης επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί η αναβολή της έναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών λόγω των εποικιστικών δραστηριοτήτων του Ισραήλ και άλλων 'μονομερών μέτρων' που μηδενίζουν τις πιθανότητες δημιουργίας ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

    Επίσης ο βασιλιάς Αμπντάλλα ζήτησε απ' τις ΗΠΑ να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και να εισαγάγουν μηχανισμούς που θα διασφαλίζουν ότι οι συνομιλίες θα καταλήξουν στην σύσταση Παλαιστινιακού κράτους μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

    Πριν το Αμμάν ο κ. Μίτσελ επισκέφτηκε την Αίγυπτο, όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. Μετά τις συνομιλίες με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, ο κ. Μίτσελ σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον θέλει όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να αναλάβουν την ευθύνη για την επίτευξη ειρήνης 'με συγκεκριμένες ενέργειες που θα βοηθήσουν στην δημιουργία θετικού περιβάλλοντος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων'.

    [02] Καρζάι: Η Δύση να "μην υπονομεύει την νομιμότητα" των εκλογών

    18-09-2009

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, προειδοποίησε τις χώρες της Δύσης να μην 'υπονομεύουν την νομιμότητα' των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών στη χώρα του. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Πέμπτη το βράδυ ο πρόεδρος Καρζάι δήλωσε ότι δεν συμφέρει κανέναν η έκφραση 'τόσων πολλών αμφιβολιών' για τα αποτελέσματα των εκλογών της 20ης Αυγούστου. Επίσης ο πρόεδρος του Αφγανιστάν κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι υπερβάλλουν για το θέμα της εκλογικής νοθείας και δήλωσε ότι πιστεύει στην 'ακεραιότητα' του εκλογικού αποτελέσματος. Παραδέχτηκε όμως ότι υπήρξαν ορισμένα προβλήματα στην εκλογική διαδικασία.

    Τα συνολικά προκαταρκτικά αποτελέσματα των εκλογών που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν τον κ. Καρζάι να εξασφαλίζει ποσοστό 54% σε σύγκριση με τον κύριο αντίπαλο του, πρώην Υπουργό Εξωτερικών Αμπντάλλα Αμπντάλλα, ο οποίος παίρνει ποσοστό 28%. Αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι τελικά και δεν έχουν επικυρωθεί. Η Επιτροπή Εκλογών του Αφγανιστάν έχει διατάξει μερική επανακαταμέτρηση των ψήφων, γεγονός που θα μπορούσε να καθυστερήσει επί εβδομάδες το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

    [03] Αλλαγή πορείας Ομπάμα σε καίριο θέμα

    18-09-2009

    O Πρόεδρος Ομπάμα εγκαταλείπει τα σχέδια για την αντιπυραυλική ασπίδα στην Πολωνία και την Τσεχία και προτιμά νέα προσέγγιση για την άμυνα των ΗΠΑ και των Νατοϊκών τους συμμάχων.

    Ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι η νέα στρατηγική για την αντιπυραυλική ασπίδα θα προσφέρει 'ενισχυμένη, εξυπνότερη και αμεσότερη άμυνα' με την χρήση 'αποδεδειγμένων και οικονομικά συνετών' προσεγγίσεων.Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι το νέο σύστημα θα χρησιμοποιεί αισθητήρες και αναχαιτιστές στη βόρεια και νότια Ευρώπη καθώς και πυραύλους τοποθετημένους σε πλοία.

    Ο κ. Ομπάμα επεσήμανε ότι η αλλαγή αυτή είναι αποτέλεσμα νέας αξιολόγησης του πυραυλικού προγράμματος του Ιράν. Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι η Ιρανική απειλή από πυραύλους μακρού βεληνεκούς αναπτύσσεται με αργότερους ρυθμούς απ' ότι πιστευόταν, αλλά η απειλή της Τεχεράνης από πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς αναπτύσσεται ταχύτερα απ' ότι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί.

    Από τη πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, που είχε αντιταχθεί έντονα στην ανάπτυξη Αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα 'υπεύθυνη' και επεσήμανε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Ουάσιγκτον για την αντιπυραυλική άμυνα.

    Επίσης Τσέχοι και Πολωνοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η αλλαγή πολιτικής του Λευκού Οίκου δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των χωρών τους, ούτε θα δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ.

    Αλλά ο Αμερικανός Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής, Τζον Μακέιν, χαρακτήρισε την αλλαγή αυτή πολιτικής 'σοβαρά άστοχη' επισημαίνοντας ότι η απόφαση αυτή αποτελεί βήμα προς τα πίσω σε μια εποχή που οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τον 'νέο Ρωσικό τυχοδιωκτισμό', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [04] Αύξηση στις περιουσίες των Αμερικανών

    18-09-2009

    Νέα σφυγμομέτρηση δείχνει ότι για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια αυξήθηκε το συνολικό εισόδημα των Αμερικανών, γεγονός που αποτελεί μια ακόμη ένδειξη ότι η οικονομία των ΗΠΑ ανακάμπτει. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία των Αμερικανικών νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου.

    Η Φέντ εξηγεί ότι η αύξηση αυτή οφείλεται στην άνοδο των τιμών των ακινήτων και στη βελτίωση της κατάστασης στο Αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς και στο γεγονός ότι πλέον πολλοί Αμερικανοί χρησιμοποιούν εισοδήματα τους για να ξεπληρώσουν χρέη.

    Παράλληλα, το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός ατόμων που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Ιουλίου, ενώ το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι τους τελευταίους 9 μήνες αυξήθηκαν κατά 1,5% οι κατασκευές νέων κατοικιών. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 9 μηνών.

    [05] ΗΠΑ: 10% των εμβολίων Η1Ν1 σε άλλες χώρες

    18-09-2009

    Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να δώσουν το 10% των εμβολίων τους για τη νέα γρίπη τύπου Η1Ν1 σε άλλες χώρες, δηλώνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε το εν λόγω σχέδιο την Πέμπτη λέγοντας ότι τα εμβόλια θα διατεθούν μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να βοηθήσουν χώρες που δεν έχουν άλλη πρόσβαση σ' αυτά.

    Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο για την νέα γρίπη. Η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, Καθλήν Σιμπέλιους, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση έχει παραγγέλλει 195 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, οι οποίες θα είναι έτοιμες στα μέσα Οκτωβρίου και επεσήμανε ότι θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια για όσους τα χρειάζονται.

    [06] Επαφές Μπάιντεν με Κούρδους του Ιράκ

    18-09-2009

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μετέβη στο Ιρακινό Κουρδιστάν σε μία προσπάθεια να πείσει τους ηγέτες των Κουρδών να συμβιβαστούν στο θέμα καταμερισμού του πετρελαϊκού πλούτου.

    Την Πέμπτη ο κ. Μπάιντεν συναντήθηκε στην Ιρμπίλ με τον Πρόεδρο του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί και τον πρόεδρο της ημιαυτόνομης κουρδικής περιοχής του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί.

    Ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Κούρδος ηγέτης διαπραγματεύεται τα θέματα αυτά καλή τη πίστη με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ με στόχο την επίλυση τους. Από τη πλευρά του ο κ. Μπαρζανί επαναβεβαίωσε την δέσμευση των Κούρδων να επιλύσουν όλα τα προβλήματα με βάση τις πρόνοιες του Ιρακινού συντάγματος.

    [07] 6 στρατιώτες του ΝΑΤΟ νεκροί από επίθεση στο Αφγανιστάν

    18-09-2009

    Βομβιστής αυτοκτονίας έπληξε Ιταλική στρατιωτική φάλαγγα στην Καμπούλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 6 Ιταλοί στρατιώτες και 10 Αφγανοί πολίτες. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο έπληξε δύο οχήματα με Ιταλούς στρατιώτες που μετέβαιναν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στην βάση τους, στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Οι Ταλεμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, την πλέον πολύνεκρη για τις Ιταλικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν και την 4η σοβαρότατη επίθεση στην Καμπούλ το τελευταίο μήνα.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ίαν Κέλλυ, καταδίκασε την επίθεση και επεσήμανε ότι επαναβεβαιώνει την ανάγκη για την συνέχιση του 'κρίσιμης σημασίας έργου' των ΗΠΑ, των συμμάχων τους και του Αφγανικού λαού.

    Από τη πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε ότι θέλει την απόσυρση των Ιταλικών δυνάμεων απ' το Αφγανιστάν σύντομα, αλλά επεσήμανε ότι οποιαδήποτε τέτοια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί σε συνεργασία με τους συμμάχους της Ιταλίας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 19 September 2009 - 1:18:25 UTC