Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-08-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεγάλες πλημμύρες σε Πακιστάν και Σρι Λάνκα
  • [02] Μειώθηκαν οι τιμές χονδρικής πώλησης στις ΗΠΑ
  • [03] Η οικονομία ανακάμπτει αλλά οι πληγές της κρίσης παραμένουν
  • [04] Ο Μάικλ Τζάκσον θα ταφεί την ημέρα των γενεθλίων του
  • [05] Αισιοδοξία για το μεσανατολικό εκφράζουν Ομπάμα και Μουμπάρακ
  • [06] Κλιμάκωση των επιθέσεων στο Αφγανιστάν
  • [07] Μπορεί να υπάρχει ζωή στο διάστημα

  • [01] Μεγάλες πλημμύρες σε Πακιστάν και Σρι Λάνκα

    18-08-2009

    Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι 27 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 450 σπίτια καταστράφηκαν από πλημμύρες στο νοτιοδυτικό Πακιστάν. Η υπηρεσία του διεθνούς οργανισμού για τον συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων επισημαίνει ότι επίσης αγνοούνται 9 άτομα, ενώ περίπου 80 χιλιάδες έχουν επηρεαστεί από τις πλημμύρες.

    Από τις πλημύρες επίσης καταστράφηκαν αγροτικές καλλιέργειες και χαθήκαν εκτρεφόμενα ζώα στις περιοχές Μαρντάμ και Σουάμπι . Οι τοπικοί αξιωματούχοι κήρυξαν σε κατάσταση έκτατης ανάγκης πολλές κωμοπόλεις της περιοχής.

    Αλλά και στη βόριο Σρι Λάνκα πλημμύρες επηρέασαν δεκάδες χιλιάδες Ταμίλ οι οποίοι έχουν εκτοπιστεί από εμφύλιο πόλεμο.

    Αξιωματούχοι των Η. Ε. αναφέρουν ότι ένα μεγάλο μέροςτου προσφυγικού καταυλισμού Μανίκ Φαρμ βρίσκεται σκεπασμένος από νερά, ενώ πολλά καταλύματα έχουν καταστραφεί.

    [02] Μειώθηκαν οι τιμές χονδρικής πώλησης στις ΗΠΑ

    18-08-2009

    Οι τιμές χονδρικής πώλησης για βιομηχανικά, γεωργικά και άλλα προϊόντα σημείωσαν σημαντική πτώση κατά τον Ιούλιο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ειδικότερα οι τιμές των προϊόντων αυτών έπεσαν κατά 9 δέκατα του ενός τοις εκατό σε επίπεδο που είναι κατά 6.8 τοις εκατό χαμηλότερο από το αντίστοιχο της ίδιας περιόδου τον προηγούμενο χρόνο.

    Η μείωση των τιμών χονδρικής πώλησης δείχνει ότι δεν υπάρχει βάσιμος λόγος για ανησυχία ότι θα αυξηθεί ο πληθωρισμός και αυτό με την σειρά του σημαίνει ότι οι αρμόδιοι για την οικονομική πολιτική της χώρας θα μπορούν να διατηρήσουν τα δανειοδοτικά επιτόκια στα πολύ χαμηλά επίπεδα στα οποία βρίσκονται σήμερα.

    Γενικά η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα μειώνει τα δανειοδοτικά επιτόκια όταν επιχειρεί να ενθαρρύνει οικονομική ανάπτυξη και τα αυξάνει όταν προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

    Άλλη έκθεση δείχνει ότι στον τομέα των οικοδομών σημειώθηκε μείωση κατά ένα τοις εκατό στον αριθμό των νέων κατοικιών που ανεγέρθηκαν τον Ιούλιο. Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στις κατασκευές διαμερισμάτων πολυκατοικιών. Αντίθετα, οι πωλήσεις μονοκατοικιών σημείωσαν ελαφρά αύξηση.

    [03] Η οικονομία ανακάμπτει αλλά οι πληγές της κρίσης παραμένουν

    18-08-2009

    Όλιβερ Μπλάνσαρντ

    Η παγκόσμια οικονομία άρχισε να ανακάμπτει από την μεγαλύτερη ύφεση που αντιμετώπισε στην περίοδο μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά ο επί κεφαλής των οικονομολόγων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου λέει πως η εμπειρία της κρίσης αφήνει πίσω της έκδηλες πληγές.

    Ο Όλιβερ Μπλανσάρντ γράφει ότι οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης θα πλήξουν την προσφορά όσο και την ζήτηση για πολλά χρόνια. Κατά την άποψή του, ακόμα και μετά από πλήρη ανάκαμψη η παραγωγή της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι χαμηλότερη από εκείνην που γνωρίζαμε πριν από την κρίση.

    Ο εμπειρογνώμων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πιστεύει ότι το οικονομικό σύστημα σε πολλά αναπτυγμένα κράτη 'δυσλειτουργεί' ορισμένες φορές γι αυτό και οι αρμόδιες αρχές των κρατών αυτών πρέπει να εξισορροπούν προσεκτικά την ζήτηση για την ανάπτυξη των οικονομιών τους με την ανάγκη για μελλοντική μείωση των δαπανών. Ο κύριος Μπλανσάρντ προβλέπει ότι κάποιες αυξήσεις φόρων θα είναι 'αναπόφευκτες'.

    [04] Ο Μάικλ Τζάκσον θα ταφεί την ημέρα των γενεθλίων του

    18-08-2009

    Η οικογένεια του διασήμου τραγουδιστή Μάικλ Τζάκσον λέει ότι η σορός του πρόωρα χαμένου σταρ θα ταφεί στις 29 Αύγουστου, την ημέρα των γενεθλίων, όπου επρόκειτο να γίνει 51 ετών.

    Σε ανακοίνωση της η οικογένεια Τζάκσον είπε ότι η ταφή θα γίνει σε ιδιωτική τελετή στο Γκλεντέιλ, προάστιο του Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια.

    Δημόσια επιμνημόσυνη δέηση έγινε τον περασμένο μήνα στο Λος Άντζελες.

    Ο ηλικίας 50 ετών Τζάκσον πέθανε ξαφνικά στις 25 Ιουνίου. Τα αποτελέσματα της αυτοψίας και των τοξικολογικών εξετάσεων δεν έχουν ανακοινωθεί γιατί ακόμα διερευνούνται οι λόγοι του θανάτου του.

    [05] Αισιοδοξία για το μεσανατολικό εκφράζουν Ομπάμα και Μουμπάρακ

    18-08-2009

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δέχτηκε στο Λευκό Οίκο τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ . Οι δυο ηγέτες εξέφρασαν αισιοδοξία για τις προοπτικές των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων για την επικράτηση ειρήνης.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι έχει σημειωθεί κινητικότητα προς αυτή την σωστή κατεύθυνση. Ο αμερικανός πρόεδρος απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες ότι το Ισραήλ σιωπηρά άρχισε να παγώνει την δόμηση νέων κατοικιών στη Δυτική Όχθη. Ο κ. Ομπάμα επεσήμανε επίσης ότι απομακρύνθηκαν μερικά σημεία ελέγχου στη Δυτική Όχθη και επίσης σημειώθηκαν βελτιώσεις στις Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφάλειας.

    Αλλά ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι όλες οι πλευρές, οι Ισραηλινοί , οι Παλαιστίνιοι και τα Αραβικά κράτη, πρέπει να κάνουν 'χειροπιαστά βήματα' για να αρχίσουν ξανά σοβαρές διαπραγματεύσεις. Ο κ. Ομπάμα πρόσθεσε ότι τώρα παρουσιάζεται μια 'μοναδική ευκαιρία' να σημειωθεί πραγματική πρόοδος αν όλες οι πλευρές έχουν την θέληση να κινηθούν πέρα από το υπάρχον καθεστώς. Ο Πρόεδρος Μουμπάρακ συμφώνησε με τον αμερικανό ομόλογό του και πρόσθεσε ότι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να αρχίσουν συνομιλίες , επισημαίνοντας ότι μία τέτοια κίνηση θα ήταν ελπιδοφόρα για όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

    [06] Κλιμάκωση των επιθέσεων στο Αφγανιστάν

    18-08-2009

    Μία μέρα πριν τις προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν και αντάρτες διενέργησαν σειρά επιθέσεων σκοτώνοντας τουλάχιστον 16 άτομα.

    Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο που στόχευσε αυτοκινητοπομπή του ΝΑΤΟ έξω από την Καμπούλ. Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους 8 άτομα συμπεριλαμβανομένων 2 Αφγανών οι οποίοι εργάζονταν για τα Ηνωμένα Έθνη, και ενός στρατιώτη των συμμαχικών δυνάμεων.

    Νωρίτερα, ρουκέτες στόχευσαν το προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ, αλλά δεν υπήρξαν απώλειες.

    Η Αφγανική κυβέρνηση ζήτησε από τοπικούς και ξένους ειδησεογραφικούς οργανισμούς να μην καλύπτουν επεισόδια βίας την ημέρα των εκλογών για να ενθαρρύνουν τον αφγανικό λαό να προσέλθει στις κάλπες. Η κυβερνησησ του Αφγανιστάν ονόμασε μάλιστα την Πέμπτη 'Ημέρα Ειρήνης'. Το ΝΑΤΟ επίσης ανακοινώσε ότι την ημέρα των εκλογών θα σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις.

    Οι Ταλεμπάν ενέτειναν τις επιθέσεις τους σε μία προσπάθεια να διαταράξουν την εκλογική διαδικασία στις 20 Αύγουστου. Παρά τα επεισόδια βίας ο ταξίαρχος του ΝΑΤΟ Νταμάϊαν Κάντουελ δήλωσε ότι οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις μαζί με την Αφγανική αστυνομία και τον στρατό είναι καλά προετοιμασμένες για να προστατεύσουν τους ψηφοφόρους.

    Περίπου 300 χιλιάδες αφγανικές και ξένες δυνάμεις θα αναπτυχτούν για να φυλάξουν γύρω στα 7.000 εκλογικά κέντρα.

    [07] Μπορεί να υπάρχει ζωή στο διάστημα

    18-08-2009

    Επιστήμονες της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος (ΝΑSA) ανακοίνωσαν τον εντοπισμό πολυσύνθετου συστατικού στη σκόνη κομήτη που μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει ζωή πέρα από τη Γη.

    Έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Επιστήμη των Μετεωριτών και Πλανητών (Meteoritics and Planetary Science) περιγράφει ότι εμπειρογνώμονες της ΝΑΣΑ βρήκαν το αμινοξύ γλυκίνη σε σκόνη και αέρια που προήρθαν από τον κομήτη με την ονομασία Ουάιλντ-2.

    Το διαστημικό σκάφος Στάρνταστ της NASA συνέλεξε δείγματα όταν από την τροχιά του περάσε ο κομήτης.

    O ανώτερος αστροβιολόγος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος Καρλ Πίλτσερ δήλωσε ότι η ανακάλυψη αυτή στηρίξει το επιχείρημα ότι η ζωή στο διάστημα μπορεί να μην είναι σπάνιο φαινόμενο. Τα αμινοξέα αποτελούν τα δομικά θεμέλια της ζωής. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 20 αμινοξέα τα οποία συνδυάζονται με διαφορετικούς τρόπους για να σχηματίσουν εκατομμύρια πρωτεΐνες. Εμπειρογνώμονες λένε ότι εξέτασαν το συγκεκριμένο αμινοξύ για να είναι σίγουροι ότι δεν προήρθε από τη Γη και επισημαίνουν ότι η γλυκίνη του κομήτη περιέχει ισότοπο άνθρακα πυο δείχνει ότι προήλθε απο τον κομήτη.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 19 August 2009 - 1:18:24 UTC