Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-08-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Χίλαρι Κλίντον στο Κογκό
  • [02] Ολοκληρώθηκε η σύνοδος ΗΠΑ, Μεξικού και Καναδά
  • [03] Νέο κύμα βίας στο Ιράκ
  • [04] Υπό διαμόρφωση η νέα συνθήκη κλιματικών αλλαγών
  • [05] Έφυγε η Eunice Kennedy Shriver
  • [06] Επισφαλής η ισορροπία του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ

  • [01] Η Χίλαρι Κλίντον στο Κογκό

    11-08-2009

    Ο ΥΠΕΞ Κλίντον στην Κινσάσα

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Κογκό πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της σεξουαλικής βίας σε περιοχές στα ανατολικά της χώρας. Σε ομιλία της σε φοιτητές στην Κινσάσα, πρωτεύουσα του Κογκό, η κ. Κλίντον δήλωσε ότι θα ασκήσει πιέσεις σε αξιωματούχους της χώρας για να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τις γυναίκες να 'όπλα πολέμου'. Επίσης η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τους φοιτητές να καταφερθούν κατά της σεξουαλικής βίας και της διαφθοράς στη χώρα τους.

    Σήμερα η κ. Κλίντον πρόκειται να επισκεφτεί την πόλη Γκόμα στο ανατολικό Κογκό, που είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Βόρειο Κίβου, όπου ομάδες επαναστατών και στρατιωτικές δυνάμεις διενέργησαν βιασμούς καθώς μάχονται για το μεγάλο ορυκτό πλούτο της χώρας. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών αναμένεται αργότερα σήμερανα συναντηθεί με το Πρόεδρο του Κογκό Ζοζέφ Καμπιλά.

    Η κ. Κλίντον μετεβη στο Κογκό από την Αγκόλα όπου είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της χώρας Ζοζέ Εντουάρντο ντος Σάντος στην πρωτεύουσα της χώρας Λουάντα. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε στην ολοκλήρωση της κατάρτισης νέου συντάγματος και τη διενέργεια εκλογών, αν και η κ. Κλίντον δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες χρονικές παραμέτρους.

    Η Αγκόλα δεν έχει διενεργήσει προεδρικές εκλογές τις τελευταίες 2 δεκαετίες, εν μέρει λόγω εμφυλίου πολέμου ο οποίος διήρκεσε 27 χρόνια και τερματίστηκε το 2002. Ο Πρόεδρος ντος Σάντος βρίσκεται επί 30 χρόνια στην εξουσία. Φέτος πρέπει να γίνουν προεδρικές εκλογές αλλά αξιωματούχοι λένε ότι μπορεί να καθυστερήσουν μέχρι το 2010 ώστε να γίνουν κάτω από νέο σύνταγμα.

    Η κ. Κλίντον βρίσκεται στα μέσα της περιοδείας σε 11 χώρες της Αφρικής που αποσκοπεί στην προώθηση της δημοκρατίας, της ανάπτυξης και της ενίσχυσης των σχέσεων των ΗΠΑ με τις αφρικανικές χώρες.

    [02] Ολοκληρώθηκε η σύνοδος ΗΠΑ, Μεξικού και Καναδά

    11-08-2009

    Oμπάμα , Καλντερόν και Χάρπερ

    O Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, παρουσία του Πρωθυπουργού του Καναδά Στήβεν Χάρπερ και του Προέδρου του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν, δήλωσε ότι θα εργαστεί για τη διενέργεια μεταρρυθμίσεων σε θέματα μετανάστευσης, αφού αντιμετωπίσει θέματα του συστήματος υγείας αλλά και την οικονομική ανάκαμψη.

    Στα πλαίσια από κοινού συνέντευξης τύπου μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνόδου των τριών ηγετών στην Γκουανταλαχάρα του Μεξικού, ο κ Ομπάμα είπε ότι πρόκειται να εργαστεί του χρόνου για μία νέα μεταναστευτική νομοθεσία. Συγκεκριμένα ο αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι θέλει να δημιουργήσει ένα σύστημα που θα επιτρέπει σε εκείνους που διαμένουν παράνομα στις ΗΠΑ να πάρουν υπηκοότητα.

    Στα πλαίσια της συνόδου ο Πρόεδρος Ομπάμα, ο Πρωθυπουργός Χάρπερ και τον Πρόεδρο Καλντερόν δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για οικονομική ανάκαμψη και τον περιορισμό της εξάπλωσης της γρίπης τύπου Η1Ν1.

    Και οι τρεις ηγέτες επεσήμαναν ότι δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος απειλούν και τις τρεις χώρες. Ο Πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε εμπιστοσύνη στη δυνατότητα του Μεξικού να καταπολεμήσει τα παράνομα αυτά δίκτυα και συγχρόνως να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Ο Πρόεδρος Καλντερόν επεσήμανε στο αμερικανό Πρόεδρο ότι οι ΗΠΑ πρέπει να κινηθούν γρήγορα για την αποστολή βοήθειας στο Μεξικό ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που είχαν υποσχεθεί οι ΗΠΑ για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Η αποστολή 100 εκατομμύριων δολαρίων έχει καθυστερήσει γιατί αμερικανοί νομοθέτες ανησυχούν για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις μεξικανικές ένοπλες δυνάμεις. Την Δευτέρα ο κ Καλντερόν δήλωσε ότι η χώρα του είναι ξεκάθαρα προσηλωμένη στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [03] Νέο κύμα βίας στο Ιράκ

    11-08-2009

    Ιρακινοί αξιωματούχοι λένε ότι από βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη και στο βόρειο Ιράκ την Δευτέρα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 100 άτομα. Οι αρχές αναφέρουν ότι στο πιο πρόσφατο κύμα βίας περιλαμβάνει βομβιστικές επιθέσεις σε δύο φορτηγά στο χωριό Κάζνα, κοντά στη Μοσούλη από τις οποίες σκοτώθηκαν 28 άτομα, τραυματίστηκαν περίπου 150 και καταστράφηκαν 35 σπίτια. Πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν και στη Βαγδάτη, όπου τουλάχιστον 20 άτομα σκοτώθηκαν και 100 τραυματίσθηκαν.

    Από την περασμένη Παρασκευή πολλές από τις βομβιστικές επιθέσεις στοχεύουν Σιίτες. Το πρόσφατο αυτό κύμα βίας εμφανίστηκε μετα την απόσυρση αμερικανικών δυνάμεων από Ιρακινά αστικά κέντρα τον Ιούνιο. Ο Πρόεδρος Ομπάμα επιδιώκει την πλήρη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ να μέχρι το 2012.

    [04] Υπό διαμόρφωση η νέα συνθήκη κλιματικών αλλαγών

    11-08-2009

    Αντιπρόσωποι από 180 χώρες συμμετέχουν σε συνάντηση στη Βόννη της Γερμανίας σε μία προσπάθεια να συμφωνήσουν σε κείμενο της νέας συνθήκης για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, όταν αυτό εκπνεύσει το 2012.

    Ο επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές Ίβο ντε Μπερ δήλωσε ότι η, διάρκειας μίας εβδομάδας, συνάντηση θα αποπειραθεί να απλοποιήσει το διακοσίων σελίδων προσχέδιο που συντάχτηκε στις αρχές του χρόνου. Ο κ. ντε Μπερ πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν μερικές ακόμη συναντήσεις πριν την τελική συνέλευση στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο.

    Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε στόχο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2020 με κατά 10% με 20% χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του 1990.

    Ηγέτες των 8 μεγαλύτερων βιομηχανοποιημένων χωρών του κόσμου τον περασμένο μήνα συμφώνησαν στη μείωση εκπομπών βλαβερών αεριών κατά 80% μέχρι το 2050.

    [05] Έφυγε η Eunice Kennedy Shriver

    11-08-2009

    Eunice Kennedy Shriver

    H Eunice Kennedy Shriver, αδελφή του αείμνηστου Προέδρου Τζων Κέννεντυ και ιδρύτρια των Ειδικών Ολυμπιακών αγώνων για διανοητικώς καθυστερημένα παιδιά, απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών.

    Σύμφωνα με την οικογένεια Κέννεντυ, η Eunice Shriver, πέθανε την Τρίτη σε νοσοκομείο της παραθαλάσσιας κωμόπολης Hyannis, στην Πολιτεία Μασαχουσέτη, όπου και βρίσκεται η θερινή κατοικία των Κέννεντυ.

    Η Eunice Shriver, ένα από τα πιο δυναμικά στελέχη μιας ισχυρής πολιτικής δυναστείας, υπέκυψε σε σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων.

    Για το Ολυμπιακό κίνημα ο θάνατός της θεωρείται μεγάλη απώλεια διότι η Eunice Shriver ξεκίνησε τους Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες για διανοητικώς ανάπηρα παιδιά το 1968 στην γειτονιά της και κατάφερε να τους καταστήσει διεθνή θεσμό στον οποίον συμμετέχουν σήμερα πάνω από 150 χώρες. Την έμπνευση για τους Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες την είχε πάρει από την αδελφή της Rosemary, η οποία και έπασχε από διανοητική αναπηρία.

    Η Οργάνωση των Ειδικών Ολυμπιακών Αγώνων σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η Eunice Shriver 'άλλαξε τον κόσμο προς το καλύτερο, όσο ελάχιστοι άλλοι στην ιστορία'.

    Ανακοίνωση της οικογένειας Κέννενυ αναφέρει ότι η ζωή της Eunice Shriver διδάσκει την σπουδαιότητα που έχει να ζει κανείς με πίστη και αγάπη προσφέροντας παράλληλα βοήθεια στους συνανθρώπους μας.

    [06] Επισφαλής η ισορροπία του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ

    11-08-2009

    Επιτροπή εμπειρογνωμόνων που διορίστηκαν από το αμερικανικό Κογκρέσο αναφέρουν ότι το οικονομικό σύστημα εμφανίζει σημεία σταθεροποίησης, αλλά ο τραπεζικός τομέας της χώρας ακόμα απειλείται από τα δισεκατομμύρια δολάρια σε προβληματικά δάνεια.

    Η επιτροπή δημοσίευσε την Τρίτη έκθεση για την επίδραση του κυβερνητικού πακέτου ενίσχυσης της οικονομίας ύψους 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο πρόλαβε την κατάρρευση χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

    Η έκθεση επισημαίνει ότι το τραπεζικό σύστημα μπορεί ξανά να αποσταθεροποιηθεί αν η ανεργία παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, ή αν καταρρεύσει η αγορά ακινήτων.

    Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι μικρές τράπεζες, των όποιων η αντοχή δε εξετάστηκε στα πλαίσια κυβερνητικής έρευνας, 'τεστ κόπωσης', όπως χαρακτηρίστικε για τη βιωσιμότητα των 19 μεγαλυτέρων χρηματοπιστωτικών οργανισμών των ΗΠΑ.

    Η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων προτείνει να εξεταστεί η δυνατότητα επιβίωσης και των μικρότερων πιστωτικών οργανισμών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 12 August 2009 - 1:18:28 UTC