Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-07-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιστοσελίδα για οικογένειες στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές
  • [02] Στόχος η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας
  • [03] Κλίντον: Προϋπόθεση για συνομιλίες με την Β.Κορέα η διάθεση για εγκατάλειψη πυρηνικών
  • [04] Λεηλασίες και καταστροφές Κυπριακών θησαυρών στα κατεχόμενα
  • [05] Σινο-Αμερικανικός στρατηγικός και οικονομικός διάλογος την άλλη εβδομάδα.
  • [06] Βελτιώθηκε η εικόνα των ΗΠΑ σε διεθνές επίπεδο.
  • [07] Στο νότιο Αφγανιστάν ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

  • [01] Ιστοσελίδα για οικογένειες στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    23-07-2009

    Οι δημιουργοί της πολυβραβευμένης παιδικής και όχι μόνο σειράς Sesame Street, δημιουργούν μια πρωτότυπη ιστοσελίδα με ύφος και χρώματα της γνωστής σειράς. Αυτή την φορά όχι για τους μικρούς φίλους αλλά για τις οικογένειες που έχουν κάποιον δικό του να υπηρετεί σε εμπόλεμες περιοχές.Όλοι οι στρατιωτικοί έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στην σελίδα με τίτλο Sesame Street Family Connections όπου με το σκεπτικό του 'άκου, μίλα και συνδέσου' είναι σχεδιασμένη να βοηθά μικρούς και μεγάλους να αντιμετωπίζουν όλα τα προβλήματα και τις που βιώνει μια στρατιωτική οικογένεια.

    Αναφερόμενοςστην προσπάθεια αυτήένας από τους δημιουργούς του Sesame Streeto Miles Ludwig είπε πως έχει σχεδιαστεί με έναν ιδιαίτερο τρόπο, ανάλαφρα και διασκεδαστικά με χαρακτήρες και στοιχεία του Sesame Streetέτσι ώστε να νοιώθουν ευχάριστα και με ασφάλεια οι οικογένειες που το χρησιμοποιούν. Ήδη υπάρχει στα αγγλικά και ισπανικά και μπορούν μέχρι και 30 οικογένειες να συμμετέχουν ταυτόχρονα σε μία σύνδεση.Υπάρχουν ενότητες που βοηθούν τα παιδιά να αντιληφθούν τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζει μια οικογένεια με έναν ή και τους δύο γονείς στον στρατό. Το μόνο που απομένει στην ιστοσελίδα είναι ένα ιδιαίτερο τμήμα/κεφάλαιο γιατις περιπτώσεις που κάποιος από την οικογένεια χάνεται στην μάχη. Θεωρείται ότι είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα και θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας ακόμα χρόνος μελέτης και προσεχτικού σχεδιασμού.

    [02] Στόχος η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας

    23-07-2009

    Ο πρόεδρος Ομπάμα απευθύνθηκε άμεσα στον Αμερικανικό λαό τη Τετάρτη το βράδυ, με συνέντευξη τύπου απ' το Λευκό Οίκο που ήταν αφιερωμένη σχεδόν εξ' ολοκλήρου στο θέμα της προώθησης μεταρρυθμίσεων στο σύστημα υγείας των ΗΠΑ, ένα θέμα που εξετάζεται πυρετωδώς τις τελευταίες εβδομάδες από το Αμερικανικό Κογκρέσο.

    Ο κ. Ομπάμα εξέφρασε την πεποίθηση ότι φέτος το Κογκρέσο θα εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις που θα μειώσουν το κόστος της υγείας και θα διευρύνουν την ομπρέλα τηςιατροφαρμακευτικής ασφάλισης σε όλους ανεξαιρέτως τους Αμερικανούς.Επίσης ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει με νομοσχέδιο για την υγεία που αυξάνει την φορολογία της μεσαίας τάξης, ή που διευρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα.

    Οι Ρεπουμπλικανοί της αντιπολίτευσης στο Κογκρέσο συμφωνούν ότι το κόστος της υγείας είναι υπέρμετρο στις ΗΠΑ, αλλά δηλώνουν ότι οι προτεινόμενες αλλαγές του συστήματος που προτείνουν οι Δημοκρατικοί θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο το κόστος της υγείας και αντιτίθενται σε φορολόγηση των πλουσιότερων Αμερικανών για να καλυφθεί το κόστος των μεταρρυθμίσεων.

    [03] Κλίντον: Προϋπόθεση για συνομιλίες με την Β.Κορέα η διάθεση για εγκατάλειψη πυρηνικών

    23-07-2009

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, θα δηλώσει στους Ασιάτες ομολόγους της που συμμετέχουν στην διάσκεψη της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας, ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να συνομιλήσουν με τη Βόρεια Κορέα, αν διαφαίνεται ότι οι συνομιλίες αυτές δεν πρόκειται να καταλήξουν πουθενά.

    Κατά την σημερινή της ομιλία στην διάσκεψη της ASEAN στο Πουκέτ της Ταϊλάνδης, η κ. Κλίντον θα δηλώσει ότι οι συνομιλίες με την Πιονγκγιάνγκ θα πρέπει να οδηγήσουν σε ξεκάθαρα βήματα για την εγκατάλειψη του προγράμματος της πυρηνικών όπλων. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα επισημάνει η κ. Κλίντον, θα ομαλοποιηθούν πλήρως οι σχέσεις με την Βόρεια Κορέα και θα της χορηγηθεί σημαντική ενεργειακή και οικονομική βοήθεια.

    Επίσης κατά την ομιλία της η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών θα επισημάνει ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν στοχεύουν το λαό της Βόρειας Κορέας και θα επιρρίψει ευθύνες στην ηγεσία της Πιονγκγιάνγκ για το γεγονός ότι αρνείται Αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια.

    Τη Τετάρτη η κ. Κλίντον εξέφρασε ανησυχία για την πιθανότητα πώλησης πυρηνικής τεχνολογίας από τη Βόρεια Κορέα στη Βιρμανία και ζήτησε από τους Υπουργούς Εξωτερικών της ASEAN να πιέσουν την Βιρμανία να προβεί σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

    [04] Λεηλασίες και καταστροφές Κυπριακών θησαυρών στα κατεχόμενα

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσιγκτον

    23-07-2009

    Δείτε το ρεπορτάζ "Λεηλασίες και καταστροφές Κυπριακών θησαυρών στα κατεχόμενα" - Download (WM)

    Δείτε το ρεπορτάζ "Λεηλασίες και καταστροφές Κυπριακών θησαυρών στα κατεχόμενα" - Δείτε (WM)

    Θρησκευτικά κειμήλια και πολιτιστικοί θησαυροί της Κύπρου κινδυνεύουν να χαθούν, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα η Επιτροπή Ελσίνκι (U.S. Helsinki Commission) του Αμερικανικού

    Κογκρέσου, μετά από ακροάσεις τις οποίες διεξήγαγε στα τέλη Ιουλίου.

    Στις ακροάσεις που έγιναν στον Λόφο του Καπιτωλίου, κατ εντολή των συμπροέδρων της Επιτροπής Ελσίνκι Γερουσιαστή Ben Cardin και Βουλευτή Alcee Hastings, τρείς εμπειρογνώμονες κατέθεσαν ότι από την εποχή της Τουρκικής εισβολής, το 1974, εκκλησίες, μοναστήρια, βιβλιοθήκες, μουσεία, συλλογές θρησκευτικών έργων και αρχαιολογικοί χώροι στην κατεχόμενη περιοχή του νησιού έχουν λεηλατηθεί, βεβηλωθεί ή καταστραφεί.

    Χαράλαμπος Χοτζάκογλου

    Ο Χαράλαμπος Χοτζάκογλου, καθηγητής στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής:'Όπως αναφέραμε, είχαμε την δυνατότητα να πάμε και να επισκεφθούμε όλα τα Χριστιανικά μνημεία στην κατεχόμενη Κύπρο, όχι μόνον τα Ορθόδοξα, αλλά και τα Μαρωνίτικα, τα Καθολικά, τα Προτεσταντικά ακόμα και τα Εβραϊκά.Η κατάσταση είναι όπως έχει αποτυπωθεί και στην έκθεση της Μονής του Κύκκου, ότι δηλαδή έχουμε τελεία καταστροφή'.

    Kalus Gallas

    Ο Γερμανός βυζαντινολόγος Klaus Gallas, περιέγραψε το θέαμα που αντίκρισε όταν επισκέφθηκε μια από τις εκκλησίες αυτές, σε περιοχή που ελέγχεται από τα Τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο. Κατά την έκφρασή του: 'Ύστερα από πολλά παρακάλια οι Τούρκοι αξιωματικοί μου επέτρεψαν να μπω. Από την υπέροχη συλλογή εικόνων δεν είχε μείνει τίποτε.Μόνο σκαλιστά περιβλήματα διακοσμημένα με φύλλο χρυσού παρέμεναν στο εικονοστάσι.Από τον σκελετό του εικονοστασίου φαίνονταν το παλιό μεγαλείο του άδειου χώρου'.

    Michael Jensen

    Ο τρίτος ειδικός που κατέθεσε στην επιτροπή ήταν η δημοσιογράφος και συγγραφέας Michael Jensen, που υποστήριξε ότι οι Τουρκικές αρχές όχι μόνον δεν σταμάτησαν αλλά συνέβαλαν στο να συνεχιστεί η 'πολιτιστική κάθαρση' στα κατεχόμενα. Παράλληλα παρατήρησε ότι η περίπτωση της Κύπρου δεν είναι μοναδική. Όπως ανέφερε: 'Σε περιόδους πολέμου, αναταραχής ή κάποιας φυσικής καταστροφής, πολιτιστικοί θησαυροί της χώρας που περνά τέτοια κρίση, καταστρέφονται ή διαρπάζονται κι εξάγονται αλλού. Η Αμερική έχει κάνει μερικά καλά πράγματα.Για παράδειγμα, υπέγραψε μνημόνια με την Κύπρο και το Ιράκ κι όταν βρίσκει δικά τους κλεμμένα κειμήλια τους τα επιστρέφει'.

    Η Michael Jensen επισήμανε επίσης ότι και η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες που έχουν χάσει εθνικούς θησαυρούς. Αναφέρονταν στα Μάρμαρα του Παρθενώνα που διάρπαξε ο Άγγλος Λόρδος Έλγιν λίγο πριν την Ελληνική Επανάσταση του 1821για να καταρτίσει την περίφημη συλλογή Ελληνικών αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου. Τα Μάρμαρα αυτά ακόμα δεν έχουν επιστραφεί στην Ελλάδα.

    Ronald MacNamara

    Ο Ronald McNamara, που συντόνισε τις ακροάσεις μοιράστηκε με το κοινό την εξής εμπειρία που έζησε ο ίδιος στην Κύπρο: 'Σε ένα χωριό στο βόρειο τμήμα, είδα μια ακατάστατη αποθήκη με ταφόπετρες σε κάποιο μοναστήρι. Το ενδιαφέρον είναι ότι από την άλλη πλευρά του τοίχου υπήρχε ένα καλοδιατηρημένο μουσουλμανικό νεκροταφείο'.

    Λεηλατημένη εκκλησία που χρησιμοποιείται σαν αποθήκη.

    Οι ίδιοι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ακόμα ότι πολλές Χριστιανικές εκκλησίες στα κατεχόμενα έχουν μετατραπεί σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, μουσουλμανικά τεμένη, στάβλους, κοτέτσια, στάνες για πρόβατα και βόδια ενώ άλλες εκκλησίες χρησιμοποιούνται ως αχυρώνες ή αποθήκες και υπάρχουν ακόμα και ορισμένοι ναοί που έχουν πωληθεί σε ιδιώτες που τους έχουν κάνει σπίτια τους, γκαλερί έργων τέχνης, ξυλουργεία, χώρους στάθμευσης, καφενεία, γυμναστήρια, ξενοδοχεία, κινηματογράφους, μουσεία ή και νυχτερινά κέντρα στα οποία κόσμος πηγαίνει και παίρνει το ποτό του.

    Ο Χαράλαμπος Χοτζάκογλου στηρίζει στις ακροάσεις του Κογκρέσου μία μεγάλη ελπίδα: 'Αυτό το οποίο ελπίζουμε είναι ότι μέσα από πίεση που θα μπορούσε να ασκηθεί από την Αμερικανική πλευρά στην Τουρκία θα υπάρξει τουλάχιστον σεβασμός προς τα μνημεία μας και θα μας επιτραπεί με δικά μας χρήματα να επισκευάσουμε και να επιδιορθώσουμε τους ναούς μας'.

    Paul Sarbanes

    Στην σημασία των ακροάσεων στο Κογκρέσο αναφέρθηκε ο φιλέλληνας Γερουσιαστής Paul Sarbanes με τούτα τα λόγια:'Το γεγονός ότι η Επιτροπή Ελσίνκι εξετάζει το θέμα είναι πολύ σημαντικό. Είναι υπόθεση που αφορά σε βασικές θρησκευτικές ελευθερίες και στην προστασία ιστορικών μνημείων και ανεκτίμητης αξίας έργων τέχνης, μοναδικών στο είδος τους. Τα θέματα αυτά έχουν ευρύτατες προεκτάσεις και είναι σημαντικό που τέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής όλων'.

    Πήτερ Παπανικολάου

    Σύμφωνος με την εκτίμηση αυτή ήταν και ο Πρόεδρος της Παγκυπρίου Ομοσπονδίας Αμερικής, Πήτερ Παπανικολάου, ο οποίος δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής: 'Νομίζω ότι η σημερινή αυτή ενέργεια αυτή θα φέρει στο προσκήνιο την πραγματικά μεγάλη καταστροφή που γίνεται στα ιστορικά μνημεία της Κύπρου και ελπίζουμε ότι μέσω αυτών των ακροάσεων οι Αμερικανοί βουλευτές θα μπορέσουν να επικεντρωθούν ακόμη περισσότερο στο ευρύτερο ζήτημα που είναι η επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου'.

    Η έκθεση της Νομικής Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου, που έδωσε στην δημοσιότητα η Αμερικανική Επιτροπή Ελσίνκι, τεκμηριώνει τις λεηλασίες και τις καταστροφές ιερών τόπων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την διαβάσουν στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Ελσίνκι κάνοντας κλικ εδώ.

    [05] Σινο-Αμερικανικός στρατηγικός και οικονομικός διάλογος την άλλη εβδομάδα.

    24-07-2009

    Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι κατά την επίσκεψη υψηλόβαθμης Κινεζικής αντιπροσωπείας την άλλη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, θα ζητήσουν από το Πεκίνο να μειώσει την έμφαση που δίνει στις εξαγωγές για την προώθηση της οικονομικής του ανάπτυξης.

    Σε δημοσιογραφική ενημέρωση τη Πέμπτη, αναφορικά με τον λεγόμενο Σινο-Αμερικανικό Στρατηγικό και Οικονομικό διάλογο που θα διαρκέσει δύο ημέρες την άλλη εβδομάδα, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα συζητήσουν με του Κινέζους ομολόγους του θέματα όπως οι κλιματολογικές αλλαγές και οι ξένες επενδύσεις, καθώς και θέματα ασφάλειας όπως η εξάπλωση πυρηνικών όπλων, η αντιτρομοκρατία και το μητρώο της Κίνας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Σε θέματα οικονομίας, υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις για σταδιακή ανάκαμψη της Αμερικανικής οικονομίας, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θα προειδοποιήσουν τους Κινέζους ομολόγους τους ότι αυτό δεν σημαίνει άμεση αύξηση των εμπορικών

    [06] Βελτιώθηκε η εικόνα των ΗΠΑ σε διεθνές επίπεδο.

    23-07-2009

    Σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης σε 24 χώρες δείχνουν βελτίωση της εικόνας των ΗΠΑ στο εξωτερικό υπό την Προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα.

    Το Κέντρο Ερευνών Πιού, που εδρεύει στις ΗΠΑ, αναφέρει ότι σε πολλές περιπτώσεις η εκλογή του κ. Ομπάμα αντέστρεψε την διαρκώς αυξανόμενη αρνητική προδιάθεση στο εξωτερικό απέναντι στο πρώην Πρόεδρο Τζωρτζ Μπους. Ερευνητές επισημαίνουν ότι η γνώμη για τις ΗΠΑ σε πολλές χώρες τώρα είναι όσο θετική ήταν και πριν την προεδρία Μπους.

    Αν και οι μουσουλμάνοι της Μέσης Ανατολής εξακολουθούν να πρόσκεινται αρνητικά στις ΗΠΑ, ερευνητές του κέντρου Πιού αναφέρουν ότι εμφανίζονται σημεία βελτίωσης της εικόνας της Ουάσιγκτον στην Ιορδανία και την Αίγυπτο. Αλλά στην Τουρκία, τα Παλαιστινιακά εδάφη και το Πακιστάν η γνώμη των λαών αυτών δεν έχει αλλάξει σημαντικά με λιγότερο από το 1/5 να έχει θετικές απόψεις για τις ΗΠΑ.

    Στη Δυτική Ευρώπη σημειώθηκε μια θετική μετατόπιση στην γνώμη του κόσμου για τις ΗΠΑ, καθώς και στην Ινδονησία όπου το 63% διάκειται θετικά προς τις ΗΠΑ, από 37% που ήταν πέρυσι.

    Μόνο στο Ισραήλ η εμπιστοσύνη του κόσμου υποχώρησε μία ποσοστιαία μονάδα με λιγότερους Ισραηλινούς να εμπιστεύονται τον κ. Ομπάμα από ότι τον κ. Μπους.

    [07] Στο νότιο Αφγανιστάν ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    23-07-2009

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για Αφγανιστάν και Πακιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, βρίσκεται στο Αφγανιστάν όπου μετέβη στην νότια επαρχία Χελμάντ, όπου Αμερικανοί πεζοναύτες διεξάγουν επιχειρήσεις κατά των Ταλεμπάν.

    Ο κ. Χόλμπρουκ επισκέφτηκε τους Αμερικανούς στρατιώτες και είχε συνομιλίες με τον τοπικό κυβερνήτη και άλλους αξιωματούχους.

    Πριν το Αφγανιστάν ο κ. Χόλμπρουκ βρισκόταν στο Πακιστάν, όπου είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Ασφάκ Καγιανί και άλλους ανώτερους αξιωματούχους.

    Επίσης τη Πέμπτη ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν αξίζει το κόπο και τις θυσίες γιατί συνάδει με τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ευρώπης.Σε συνέντευξη του ο κ. Μπάιντεν προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν κι άλλα θύματα στο Αφγανιστάν, αλλά υπενθύμισε ότι όλες οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη ξεκίνησαν από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 24 July 2009 - 1:18:22 UTC