Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-07-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Νίμιτς στην Αθήνα
  • [02] Καταδικαστικό ανακοινωθέν της Ομάδας των 8 για Ιράν
  • [03] Επίθεση χάκερ σε ιστοσελίδες υπουργείων σε ΗΠΑ και Νότια Κορέα
  • [04] Διαμεσολάβηση της Κόστα Ρίκα για επίλυση κρίσης στην Ονδούρα
  • [05] Επιτυχημένες οι προσπάθειες Αμερικανών πεζοναυτών κατά Ταλεμπάν

  • [01] Επίσκεψη Νίμιτς στην Αθήνα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    09-07-2009

    Σε τρία σημεία επικεντρώνεται το συμπέρασμα της επίσκεψης του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά την επανάληψη των επισκέψεών του σε Σκόπια και Αθήνα για το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

    Στην αισιοδοξία του ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να επιλυθεί το πρόβλημα, κι ότι αυτό μπορεί να γίνει και μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Στην πεποίθησή του ότι τα χρονοδιαγράμματα στις διαπραγματεύσεις δεν ωφελούν, άρα είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε τέτοια επιβολή.

    Στις αόριστες 'μικρές αλλαγές' που ο ίδιος προτείνει να εξετασθούν από τις δύο χώρες πάνω στην πρόταση του περασμένου Οκτωβρίου που περιλαμβάνει, όπως είναι γνωστό, το όνομα 'Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας'.

    Όταν του ζητήθηκε από δημοσιογράφους να διευκρινίσει, τις προχθεσινές δηλώσεις του περί 'εθνικής ταυτότητας και γλώσσας της γειτονικής χώρας' απάντησε ότι 'Υπάρχει μια γλώσσα που ομιλεί ο συγκεκριμένος λαός, αλλά εμείς εστιαζόμαστε μόνο στο θέμα της ονομασίας'.

    Ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργο Παπανδρέου, αλλά δεν του ανέφερε τις νέες του προτάσεις. Τον κ. Παπανδρέου θα ενημερώσει η ίδια η Υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

    Εν τω μεταξύ το βράδυ ο Πρόεδρος της ΦΥΡΟΜ κ. Ιβάνωφ συγκάλεσε συνάντηση με τους πολιτικούς εκπροσώπους για να συζητήσουν τα συμπεράσματα από την επίσκεψη Νίμιτς.

    Στο Σκοπιανό ημερήσιο τύπο πάντως δόθηκε έμφαση στις προτάσεις του κ. Νίμιτς που δεν γνωστοποιήθηκαν αλλά σύμφωνα με διπλωματικές πηγές αναφέρεται ότι εκ μέρους των Σκοπιανών τίθεται η προϋπόθεση ότι η λύση δεν θα πρέπει να εμπεριέχει συστάσεις προς τρίτες χώρες να χρησιμοποιούν στις διμερείς σχέσεις το όνομα που θα συμφωνηθεί, καθώς και ότι δεν θα αφορά διόλου την γλώσσα και την εθνικότητα.

    [02] Καταδικαστικό ανακοινωθέν της Ομάδας των 8 για Ιράν

    09-07-2009

    Οι ηγέτες των σημαντικότερων οκτώ βιομηχανικών χωρών του κόσμου που συνέρχονται στην κεντρική Ιταλία δηλώνουν ότι έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους με το Ιράν και ζητούν απ' την Τεχεράνη να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

    Οι ηγέτες της Ομάδας των 8 εξέδωσαν βαρυσήμαντο ανακοινωθέν για το θέμα του Ιράν μετά το δείπνο τους την Τετάρτη το βράδυ.Η ανακοίνωση εκφράζει σοβαρότατες ανησυχίες ότι το Ιράν δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του να εγκαταλείψει το πρόγραμμα του πυρηνικών όπλων και καταδικάζει τις μετεκλογικές βιαιότητες του περασμένου μήνα στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων και των συλλήψεων δημοσιογράφων και υπαλλήλων πρεσβειών.Πάντως οι ηγέτες δεν απείλησαν την Τεχεράνη με νέες κυρώσεις, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι συμφώνησαν να ακολουθήσουν την οδό του διαλόγου με το Ιράν μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής τον Σεπτέμβριο.

    Παράλληλα οι ηγέτες της Ομάδας των 8 καταδίκασαν το πυρηνικό πρόγραμμα και τις πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας.Επίσης ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα φιλοξενήσει σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια τον ερχόμενο Μάρτιο.

    Στην σύνοδο της Ιταλίας ανακοινώθηκαν επίσης στόχοι για σημαντικές περικοπές των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    [03] Επίθεση χάκερ σε ιστοσελίδες υπουργείων σε ΗΠΑ και Νότια Κορέα

    09-07-2009

    Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα διερευνούν ευρύτατη και συντονισμένη επίθεση χάκερ σε βάρος καίριας σημασίας ιστοσελίδων υπουργείων και οργανισμών και στις δύο χώρες.Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η επίθεση επηρέασε τους διαδικτυακούς κόμβους του Λευκού Οίκου, του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, Άμυνας και Οικονομικών, καθώς και την κεντρική ιστοσελίδα της ΦτΑ.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ίαν Κέλλυ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η επίθεση στον διαδικτυακό κόμβο του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών άρχισε στις 5 Ιουλίου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αλλά με μειωμένη ένταση και σημείωσε ότι διενεργείται διερεύνηση του θέματος.

    Στη Νότια Κορέα η επίθεση των χάκερ επηρέασε τους διαδικτυακούς κόμβους της προεδρίας της χώρας, του κυβερνώντος κόμματος και του υπουργείου Άμυνας, μεταξύ άλλων. Οι μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας φέρονται να δηλώνουν ότι υποπτεύονται ανάμειξη της Βόρειας Κορέας, γιατί μια τέτοια τόσο συντονισμένη επίθεση είναι μάλλον έργο μεγάλου οργανισμού ή χώρας.

    [04] Διαμεσολάβηση της Κόστα Ρίκα για επίλυση κρίσης στην Ονδούρα

    09-07-2009

    Μανουέλ Ζελάγια

    Ο εκδιωγμένος πρόεδρος της Ονδούρας, Μανουέλ Ζελάγια και ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Ρομπέρτο Μισελέττι, αναμένονται σήμερα στην Κόστα Ρίκα για διαμεσολαβητικές συνομιλίες με στόχο την επίλυση της πολιτικής κρίσης που οδήγησε στην απομάκρυνση του κ. Ζελάγια απ' τη χώρα του. Ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα και τιμημένος με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1987, Όσκαρ Αρίας, έχει αναλάβει το ρόλο του διαμεσολαβητή των συνομιλιών.

    Οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στην απομάκρυνση του κ. Ζελάγια απ' την εξουσία και δεν αναγνωρίζουν την νέα μεταβατική κυβέρνηση της Ονδούρας. Ο κ. Μισελάττι πάντως ισχυρίζεται ότι η απομάκρυνση του κ. Ζελάγια ήταν νόμιμη.

    [05] Επιτυχημένες οι προσπάθειες Αμερικανών πεζοναυτών κατά Ταλεμπάν

    09-07-2009

    Ο διοικητής 4 χιλιάδων Αμερικανών πεζοναυτών που διεξάγουν επιχειρήσεις κατά των Ταλεμπάν στο νότιο Αφγανιστάν, ταξίαρχος Λάρρυ Νίκολσον, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του έχουν απομακρύνει αντάρτες από μεγάλο μέρος της επαρχίας Χελμάντ. Ο ταξίαρχος Νίκολσον επεσήμανε επίσης ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες συνεργάζονται ήδη με τον στρατό του Αφγανιστάν και τοπικούς ηγέτες για την εδραίωση της σταθερότητας στη περιοχή.

    Ο Αμερικανός διοικητής δήλωσε ότι έχει αρκετούς πεζοναύτες για την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων στη Χελμάντ, αλλά χρειάζεται επειγόντως χιλιάδες άλλους Αφγανούς στρατιώτες που καταλαβαίνουν καλύτερα τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών και μπορούν να διαγνώσουν εγκαίρως τυχόν προβλήματα. Αυτή τη στιγμή περίπου 650 Αφγανοί στρατιώτες μάχονται μαζί με τους Αμερικανούς πεζοναύτες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 10 July 2009 - 1:18:19 UTC