Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-07-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομπάμα: Η απόσυρση απ' το Ιράκ σημαντικό ορόσημο
  • [02] Συνομιλίες Μίτσελ-Μπαράκ στη Νέα Υόρκη
  • [03] Τα ΗΕ καταδικάζουν το πραξικόπημα στην Ονδούρα
  • [04] "Ο φάκελος των προεδρικών εκλογών έκλεισε"
  • [05] Απόσυρση Ταλεμπάν από συμφωνία με την Πακιστανική κυβέρνηση

  • [01] Ομπάμα: Η απόσυρση απ' το Ιράκ σημαντικό ορόσημο

    01-07-2009

    Ο πρόεδρος Ομπάμα χαρακτήρισε την απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων από τα αστικά κέντρα του Ιράκ 'σημαντικό ορόσημο', αλλά προειδοποίησε ότι δεν έχουν ξεπεραστεί οι δυσκολίες στη περιοχή. Ο κ. Ομπάμα επεσήμανε ότι ο Ιρακινός λαός δικαίως θεωρεί την απόσυρση χαρμόσυνο γεγονός, καθώς ένα ενωμένο και αυτεξούσιο Ιράκ συνεχίζει την πορεία ανάληψης του ελέγχου της μοίρας του.

    Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε 'παράλογη' την βομβιστική επίθεση της Τρίτης σε αγορά του Κιρκούκ που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 27 άτομα και τον τραυματισμό τουλάχιστον 45 άλλων. Η επίθεση αμαύρωσε την εορταστική ατμόσφαιρα της Τρίτης, καθώς οι Ιρακινές δυνάμεις αναλάμβαναν και επίσημα πλέον τον έλεγχο της Βαγδάτης και άλλων αστικών κέντρων του Ιράκ.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκίμπς, ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα επιβλέπει τώρα την πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα στο θέμα του Ιράκ.

    [02] Συνομιλίες Μίτσελ-Μπαράκ στη Νέα Υόρκη

    01-07-2009

    Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, δήλωσε ότι παραμένουν οι διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ στο θέμα των οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

    Μετά από συνομιλίες στη Νέα Υόρκη με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Τζώρτζ Μίτσελ, ο κ. Μπαράκ επεσήμανε πάντως ότι οι δύο πλευρές δεν θα 'κωλύσουν', όπως είπε, στο θέμα των οικισμών και θα συνεχίσουν τις συνομιλίες για την επίτευξη αλληλοκατανόησης.

    Οι διαφορές στο θέμα της Ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη έχουν προκαλέσει ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ισραήλ.

    [03] Τα ΗΕ καταδικάζουν το πραξικόπημα στην Ονδούρα

    01-07-2009

    O πρόεδρος της Ονδούρας, Μανουέλ Ζελάγια, δήλωσε ότι σκοπεύει να επιστρέψει στη πατρίδα του τη Πέμπτη, συνοδευόμενος απ' τους προέδρους της Αργεντινής και του Εκουαδόρ και τους επικεφαλείς της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.

    Αλλά δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπηρεσιακός πρόεδρος που διόρισε το Κογκρέσο της Ονδούρας, Ρομπέρτο Μιτσελέττι, ανακοίνωσε ότι στέλνει σήμερα αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ για συνομιλίες με θέμα την κρίση που έχει προκύψει. Επίσης ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ονδούρας δήλωσε ότι αν επιστρέψει ο κ. Ζελάγια θα συλληφθεί αμέσως γιατί κατηγορείται για προδοσία, κατάχρηση εξουσίας και διακίνηση ναρκωτικών.

    Πάντως τη Τρίτη, η Γενική Συνέλευση των ΗΕ καταδίκασε το πραξικόπημα της Κυριακής στην Ονδούρα και ζήτησε την αποκατάσταση του προέδρου της χώρας στο αξίωμα του. Σε ομιλία του μετά την ψηφοφορία στην Γενική Συνέλευση των ΗΕ, ο εκδιωχθής πρόεδρος της Ονδούρας ανέφερε ότι η απομάκρυνση του είναι αντιδημοκρατική και παράνομη και χαρακτήρισε τους στρατιώτες και τους αξιωματούχους που τον απομάκρυναν απ' τη χώρα του 'σφετεριστές'.

    [04] "Ο φάκελος των προεδρικών εκλογών έκλεισε"

    01-07-2009

    Αχμάντ Χαταμί

    Το πανίσχυρο Συμβούλιο των Φρουρών του συντάγματος στο Ιράν προειδοποίησε την αντιπολίτευση να παύσει κάθε διαμαρτυρία για τις προεδρικές εκλογές. Εκπρόσωπος του Συμβουλίου δήλωσε ότι 'ο φάκελος των προεδρικών εκλογών έκλεισε' και ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα σε βάρος όσων συνεχίσουν να διαμαρτύρονται για τα αποτελέσματα.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, επέκρινε και πάλι ξένες κυβερνήσεις για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τις σοβαρότερες ταραχές στο Ιράν απ' την εποχή της Ισλαμικής Επανάστασης.

    Επίσης τη Τρίτη ο σκληροπυρηνικός κληρικός Αχμάντ Χαταμί, δήλωσε ότι όσοι συνεχίζουν να αντιτίθενται στην απόφαση του Συμβουλίου των Φρουρών για τις εκλογές, αντιτίθενται στη κυβέρνηση.

    [05] Απόσυρση Ταλεμπάν από συμφωνία με την Πακιστανική κυβέρνηση

    01-07-2009

    Οι Ταλεμπάν του απομονωμένου Βόρειου Βαζιριστάν στο Πακιστάν αποσύρθηκαν από την ειρηνευτική συμφωνία με την Πακιστανική κυβέρνηση. Μάλιστα εκπρόσωπος τοπικού ηγέτη των Ταλεμπάν απείλησε ότι θα ανοίξει ακόμη ένα μέτωπο για τον Πακιστανικό στρατό που ήδη μάχεται εξτρεμιστές σε δύο άλλες περιοχές. Ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι Ταλεμπάν αποφάσισαν να αποσυρθούν απ' την ειρηνευτική συμφωνία γιατί το Πακιστάν δεν κατάφερε να τερματίσει τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα Αμερικανικά αεροσκάφη στο Βόρειο και Νότιο Βαζιριστάν και επεσήμανε ότι οι Ταλεμπάν θα αρχίσουν τώρα να επιτίθενται στις Πακιστανικές δυνάμεις ασφάλειας.

    Η κατάρρευση της ειρηνευτικής συμφωνίας προκύπτει λίγες μόνο εβδομάδες μετά την απόφαση του Πακιστανικού στρατού να αρχίσει εκστρατεία εύρεσης του ηγέτη των Ταλεμπάν, Μπαϊτουλλά Μεχσούντ, στο Νότιο Βαζιριστάν. Ο Μεχσούντ θεωρείται υπεύθυνος για δεκάδες επιθέσεις σε βάρος κυβερνητικών και πολιτικών στόχων και θεωρείται κύριος προωθητής μαχητών της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 2 July 2009 - 1:18:20 UTC