Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-03-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περήφανη η ομογένεια για τον διορισμό του Τζ. Σταυρίδη
  • [02] Δυσοίωνα προγνωστικά του ΔΝΤ
  • [03] Προωθείται η ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων
  • [04] 90% φορολόγηση των μπόνους
  • [05] Διεθνής Ερυθρός Σταυρός: Παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα στο Ιράκ
  • [06] Τα ΗΕ ζητούν διαφάνεια για τις εκλογές στο Αφγανιστάν
  • [07] Περήφανη η ομογένεια για τον Γιώργο Καρέλλα που είναι στους 5 πρώτους διεθνούς διαγωνισμού

  • [01] Περήφανη η ομογένεια για τον διορισμό του Τζ. Σταυρίδη

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    20-03-2009

    James Stavrides

    Περήφανη είναι η ομογένεια για την απόφαση του Υπουργού Άμυνας Robert Gates να επιλέξει τον Ελληνικής καταγωγής Ναύαρχο James Stavrides για το αξίωμα του ανώτατου διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

    Ο Πρόεδρος της μεγάλης Ελληνοαμερικανικής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ, Ike Gulas, δήλωσε ότι τα μέλη της οργάνωσής του από άκρου σε άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά βείμαστε πανευτυχείς για την εξέλιξη αυτή, πολύ περήφανοι για τα εκπληκτικά επιτεύγματα του ομογενή στρατιωτικού και βέβαιοι ότι μετά την επικύρωση του διορισμού του από την Γερουσία, ο Ναύαρχος Σταυρίδης θα υπηρετήσει επάξια το έθνος και την Νατοϊκή συμμαχία'.

    Ο Ναύαρχος Σταυρίδης τιμήθηκε με το Ελληνοαμερικανικό Μετάλλιο της Ελευθερίας που του απένειμε η ΑΧΕΠΑ στα πλαίσια του 84ου συνεδρίου της που έγινε στην πόλη Hollywood της Φλόριντα, λίγα μίλια έξω από το Μαϊάμι, το καλοκαίρι του 2006.

    Σε επιστολή που είχε στείλει στην ΑΧΕΠΑ όταν ανακοινώθηκε η επιλογή του για το Μετάλλιο της Ελευθερίας ο Ναύαρχος Σταυρίδης ανέφερε μεταξύ άλλων: 'Η διάκριση αυτή έχει για μένα τεράστια σπουδαιότητα κι έχει κάνει ολόκληρη την οικογένειά μου να νοιώθει περήφανη που ανήκει στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα'.

    Κατά την περίοδο αυτή ο Ναύαρχος Σταυρίδης είναι διοικητής των δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών στην Νότιο και την Κεντρική Αμερική. Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας Robert Gates'έχει προσφέρει καταπληκτικό έργο εκεί και είναι ένα από τους ικανότερους αξιωματικούς των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων'.

    Με βάση την σχετική εισήγηση του Υπουργού Gates, o Πρόεδρος Barack Obama συνέστησε στο Κογκρέσο να εγκρίνει τον διορισμό του Ναυάρχου Σταυρίδη στο αξίωμα του ανώτατου διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη.Εάν ο διορισμός του επικυρωθεί από την Γερουσία, ο Ναύαρχος Σταυρίδης θα είναι ο πρώτος ομογενής που αναλαμβάνει το αξίωμα αυτό κι επίσης ο πρώτος αξιωματικός Ναυτικού υπό τις διαταγές του οποίου τίθενται όλα τα συμμαχικά στρατεύματα στην Ευρώπη. Μεταξύ των καθηκόντων του θα είναι και η επιτήρηση των Νατοϊκών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν.

    [02] Δυσοίωνα προγνωστικά του ΔΝΤ

    20-03-2009

    Αλλάζοντας σημαντικά τα προγνωστικά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί το 2009 για πρώτη φορά εδώ και 60 χρόνια.

    Μελέτη του Ταμείου αναφέρει ότι η διεθνής οικονομία θα συρρικνωθεί μέχρι και 1% κατά μέσο όρο και ότι οι προηγμένες οικονομίες θα αντιμετωπίσουν βαθιά ύφεση, με την Ιαπωνία να αντιμετωπίζει συρρίκνωση 5,8% και την Αμερικανική οικονομία να συρρικνώνεται με ρυθμό 2,6%.

    Στο μεταξύ, το Αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός μακροπρόθεσμα ανέργων στις ΗΠΑ έφτασε το ρεκόρ των 5,5 εκατομμυρίων, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι Αμερικανοί χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να βρουν νέα απασχόληση.

    [03] Προωθείται η ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων

    20-03-2009

    Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο Volt της Chevrolet

    O Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα που ενθαρρύνει την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

    Ο κ. Ομπάμα ανακοίνωσε ότι διατίθενται 2 δισεκατομμύρια δολάρια υπό μορφή επιχορηγήσεων σε εταιρείες που θα υποβάλλουν τις καλύτερες προτάσεις για την κατασκευή μπαταριών και άλλων εξαρτημάτων υβριδικών αυτοκινήτων. Ο κ. Ομπάμα δεσμεύτηκε ότι μέχρι το 2015 ένα εκατομμύριο ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν στους Αμερικανικούς δρόμους.

    Επίσης σε ομιλία του στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, ο κ. Ομπάμα ανακοίνωσε νέα ιστοσελίδα μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να εξακριβώνουν αν πληρούν τα κριτήρια για ομοσπονδιακή βοήθεια επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του στεγαστικού τους δανείου.

    [04] 90% φορολόγηση των μπόνους

    20-03-2009

    Η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοσχέδιο που επιβάλει ποσοστό φόρου 90% επί των μπόνους ανώτερων διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων που παίρνουν ομοσπονδιακή βοήθεια.Το μέτρο θα επηρεάσει υψηλόβαθμους υπαλλήλους με μισθούς άνω των 250 χιλιάδων δολαρίων το χρόνο σε επιχειρήσεις που δέχονται ομοσπονδιακή βοήθεια τουλάχιστον 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.Το μέτρο εγκρίθηκε στη Βουλή με 328 ψήφους έναντι 93, ενώ και η Γερουσία εξετάζει παρόμοιο νομοσχέδιο.Ανακοίνωση του προέδρου Ομπάμα συγχαίρει τη Βουλή για το μέτρο για το οποίο αναφέρει ότι 'αντικατοπτρίζει ορθά την αγανάκτηση' των Αμερικανών φορολογουμένων για τα παχυλά μπόνους ανώτερων διευθυντικών στελεχών της ασφαλιστικής εταιρείας ΑΙG.

    Από τη πλευρά του ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, Τίμοθυ Γκάιτνερ, ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για το σκάνδαλο των μπόνους και δήλωσε ότι δεν βρισκόταν σε θέση που θα μπορούσε να ξέρει για τα μπόνους νωρίτερα.

    [05] Διεθνής Ερυθρός Σταυρός: Παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα στο Ιράκ

    20-03-2009

    Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός δηλώνει ότι εκατομμύρια Ιρακινοί συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν καθημερινά δυσκολίες. Ανακοίνωση του προέδρου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Τζέικομπ Κέλλενμπεργκερ, αναφέρει ότι δεκάδες κόσμος συνεχίζει να σκοτώνεται ή να τραυματίζεται καθημερινά στο Ιράκ από επιθέσεις, παρά το γεγονός ότι έχει βελτιωθεί η ασφάλεια σε πολλά σημεία της χώρα.

    Ο κ. Κέλλενμπεργκερ τόνισε ότι ο Ερυθρός Σταυρός καταβάλλει προσπάθειες για την κάλυψη των αναγκών των Ιρακινών σε καθαρό νερό, υγειονομική περίθαλψη και άλλες βασικές υπηρεσίες πρώτης ανάγκης. Αλλά σημείωσε ότι οι ανάγκες του Ιρακινού λαού συνεχίζουν να ξεπερνούν τα επίπεδα δυνατοτήτων του Ερυθρού Σταυρού.

    [06] Τα ΗΕ ζητούν διαφάνεια για τις εκλογές στο Αφγανιστάν

    20-03-2009

    Κάι Εΐντ

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ στο Αφγανιστάν, Κάι Εΐντ, ζήτησε απ' την κυβέρνηση της Καμπούλ να καθησυχάσει την αντιπολίτευση ότι οι προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 20 Αυγούστου θα είναι δίκαιες και θα διεξαχθούν με διαφάνεια. Σε δηλώσεις του στο Συμβούλιο Ασφάλειας, ο κ. Εΐντ επεσήμανε ότι οι ανησυχίες της αντιπολίτευσης για την διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας είναι 'πραγματικές και δικαιολογημένες', όπως είπε.

    Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση στο Αφγανιστάν θα πρέπει να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία, γεγονός καίριας σημασίας για την σταθερότητα της χώρας, τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ και σημείωσε ότι μια τέτοια συμφωνία θα διασφαλίσει και τα θεσμικά όργανα του Αφγανιστάν μετά τις 22 Μαΐου που λήγει η θητεία του κ. Καρζάι.

    Ο κ. Εΐντ ζήτησε επίσης από τη διεθνή κοινότητα να επικεντρώσει τη προσοχή της στην ασφάλεια και την στήριξη των θεσμών στο Αφγανιστάν, γεγονός που θα δώσει στους Αφγανούς την ευκαιρία να αναλάβουν πλήρως τα ηνία της χώρας τους και θα επιτρέψει την απόσυρση της διεθνούς παρουσίας απ' τη χώρα.

    [07] Περήφανη η ομογένεια για τον Γιώργο Καρέλλα που είναι στους 5 πρώτους διεθνούς διαγωνισμού

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσιγκτον

    20-03-2009

    Ακούστε το ρεπορτάζ για τον Γιώργο Καρέλλα - Download (MP3)

    Ακούστε το ρεπορτάζ για τον Γιώργο Καρέλλα

    - Listen (MP3)

    Γιώργος Καρέλλας

    Ο Γιώργος Καρέλλας, γιός Έλληνα μετανάστη στην Ιρλανδία, βρίσκεται σήμερα ανάμεσα στους επικρατέστερους υποψήφιους ενός μεγάλου διαγωνισμού, που διεξάγεται μέσω του Ίντερνετ σε πάνω από 200 χώρες, για την 'καλύτερη δουλειά του κόσμου'.Την υποψηφιότητά του έχουνε υποστηρίξει με ιδιαίτερη θέρμη χιλιάδες Ιρλανδοί από κάθε γωνιά του πλανήτη μαςαλλά και πολλοί άλλοι που τον αγάπησαν όταν είδαν το βίντεο το οποίο σαν υποψήφιος καταχωρήσε σε ειδική σελίδα του κυβερνοχώρου.

    Το διαφημιστικό βίντεο του Γιώργου Καρέλλα είναι γυρισμένο στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Άστρο της Κυνουρίας και την γύρω περιοχή, όπου έχουν εγκατασταθεί οι γονείς του μετά την επιστροφή τους από την Ιρλανδία. Την λατρεύει την περιοχή αυτή ο 31ενός χρονών Γιώργος Καρέλλας, όπως μάθαμε από τον πατέρα του, Θεόδωρο, με τον οποίο μιλήσαμε τηλεφωνικά:

    Οι γονείς του Γιώργου, Θεόδωρος και Πατρίσια.

    Θ. Καρέλλας: 'Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω την έκφραση είναι ξετρελαμένος με την Ελλάδα, του αρέσει πάρα πολύ και απόδειξη τούτου είναι πως, επειδή πήρε από την τακτική δουλειά του άδεια ενός χρόνου για να επιδοθεί στον διαγωνισμό, πέρασε τους περισσότερο μέρος αυτής της χρονιάς, σχεδόν 9 μήνες, εδώ στην Ελλάδα'.

    Τι όμως είναι αυτός ο διαγωνισμός που έχει δημιουργήσει τόσο σάλο στο διαδίκτυο;

    Θ. Καρέλλας: 'Ήτανε ένα φοβερά απλό και έξυπνο τέχνασμα του τουρισμού της Queensland, Αυστραλίας για να διαφημίσουνε τον τόπο τους. Αποφάσισαν να προκηρύξουνε αυτόν τον διαγωνισμό χωρίς όμως να περιμένουν αυτήν την τόσο μεγάλη ανταπόκριση, από 200 χώρες και 135 χιλιάδες άτομα. Το κάθε άτομο έπρεπε να στείλει ένα βίντεο διαρκείας ενός λεπτού που να εξηγεί για πιο λόγο είναι ο κατάλληλος άνθρωπος γι αυτή την δουλειά'.

    H γιαγιά του Γιώργου κ. Ειρήνη.

    Η δουλειά για την οποία μιλάμε και που χαρακτηρίζεται ως 'η καλύτερη του κόσμου' είναι του επιστάτη-φύλακα των νησιών του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου της Αυστραλίας, που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο κοραλλιογενή ύφαλο στον κόσμο, που θεωρείται και βασικός ρυθμιστής του παγκόσμιου κλίματος.

    Δουλειά τουεπιστάτη- φύλακα των νησιών είναι να φτιάχνει βίντεο για κάθε τι που συμβαίνει στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, πάνω και κάτω από την στάθμη της θάλασσας, και να τα τοποθετεί σε χώρο του διαδικτύου μέσω του οποίου κρατά τακτική επαφή με οικολόγους κι άλλους ενδιαφερόμενους για τέτοιες πληροφορίες. Το πρόγραμμα του προβλέπει ακόμα επισκέψεις σε συναρπαστικά μέρη της περιοχής αλλά και μερικές χειρονακτικές δουλειές, όπως το τάισμα 1.500ων ποικιλιών ψαριών και το καθάρισμα δεξαμενών. Βέβαια αυτά όλα δεν θα τα κάνει μόνος του. Συνολικά θα προσληφθούν δέκα άτομα με τον ίδιο τίτλο. Η δουλειά είναι για έξι μήνες και ο μισθός κάπου 100.000 δολάρια για τον κάθε επιστάτη-φύλακα συν βέβαια την παροχή άνετων εγκαταστάσεων, διατροφή, έξοδα μετακινήσεως κλπ.

    H αδελφή του Γιώργου, Άννα.

    Θ. Καρέλλας: 'Η ψηφοφορία θα διαρκέσει μέχρι τις 24 του μηνός και ο Γιώργος βρίσκεται αυτή την στιγμή στην 4η θέση αλλά με μεγάλη διαφορά από την πρώτη, στην οποία βρίσκεται μια κοπέλα από την Ταϊβάν, που έχει γύρω στις 130 χιλιάδες ψήφους ενώ ο Γιώργος έχει 26 χιλιάδες. Αλλά φαντάζομαι ότι εάν κρατηθεί σε αυτή την θέση, τουλάχιστον θα μπορέσει να περάσει στους πρώτους 10. Ο Γιώργος ελπίζει και ευελπιστεί ότι θα είναι μέσα στους 10'.

    Ο Γιώργος Καρέλλας θέλει να κερδίσει τον διαγωνισμό για την Ιρλανδία και την Ελλάδα.

    Θ. Καρέλλας: 'Ο Γιώργος, εάν μπορώ να επαναλάβω τα λόγια του ίδιου, είναι πολύ υπερήφανος που εκπροσωπεί τις δύο χώρες που αγαπάει, την Ιρλανδία και την Ελλάδα'.

    Όπως είναι φυσικό, τον Γιώργο υποστηρίζουν και όλοι οι φίλοι και συγγενείς του στην Ελλάδα.

    Θ. Καρέλλας: 'Ο Γιώργος έχει πάρα πολλούς συγγενείς και φίλους στην Ελλάδα. Είναι όλοι τους αφάνταστα ικανοποιημένοι με την εξέλιξη. Πρέπει να σα πω ότι για την γιαγιά του δεν υπάρχει άλλο καλύτερο παιδί στον κόσμο και όλοι οι γνωστοί και φίλοι εδώ στην Αρκαδία και στην Αθήνα, όλοι υποστηρίζουν τον Γιώργο και πιστεύουν ότι τελικά θα περάσει στους 10 και θα πάει στην Αυστραλία'.

    Αλλά οι ευχές από μόνες τους δεν αρκούνε. Εάν ο Γιώργος είναι να κερδίσει τον διαγωνισμό χρειάζεται την υποστήριξη και τις ψήφους όσο το δυνατόν περισσότερων Ελλήνων από παντού στον κόσμο. Όσοι ομογενείς θέλουν να ψηφίσουν τον Γιώργο Καρέλλα για την 'καλύτερη δουλειά στον κόσμο' μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Ελληνικής Υπηρεσίας της Φωνής της Αμερικής μέσω της οποίας παρέχεται πρόσβαση στην σχετική ψηφοφορία. Κάνετε κλικ εδώ για να ψηφίσετε και να δείτε και το βίντεο. Click here to vote and view the video.

    Αν η ομογένεια το θελήσει σίγουρασε λίγες μέρες θα έχουμε έναν ακόμα πετυχημένο ομογενή που αποζητά να τιμήσει τον Ελληνισμό. Διαγωνισμοί σαν αυτόν της Αυστραλίας θα μπορούσαν να γίνουν και από αντίστοιχες υπηρεσίες της Ελλάδας για την προβολή των μνημείων και των φυσικών καλλονών της μέσω του διαδικτύου, ιδιαίτερα στην εποχή αυτή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 21 March 2009 - 2:19:01 UTC