Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-02-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Μπακογιάννη στα Τίρανα
  • [02] Πυρκαγιές στην Αυστραλία
  • [03] Ο Χόλμπρουκ στο Πακιστάν
  • [04] Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομίας στο Γιούρογκρουπ και στο ΕΚΟΦΙΝ
  • [05] Εκλογές στο Ισραήλ
  • [06] 173 οι νεκροί απ' τις πυρκαγιές στην Αυστραλία
  • [07] Συνέντευξη τύπου του προέδρου Ομπάμα
  • [08] Επιστολή βουλευτών προς Πρόεδρο Ομπάμα για τα Ελληνικά θέματα

  • [01] Επίσκεψη Μπακογιάννη στα Τίρανα

    10-02-2009

    Η Αλβανία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει όλους τους στόχους του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη για την πρόληψη και επίλυση συγκρούσεων στα δυτικά Βαλκάνια. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Λουλζίμ Μπάσα, προέβη στην εν λόγω δήλωσε μετά από συνομιλίες με την Ελληνίδα ομόλογο του, Ντόρα Μπακογιάννη, στα Τίρανα. Τοπικές δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μπάσα δήλωσε στην κ. Μπακογιάννη ότι ο ΟΑΣΕ βρίσκεται σε μοναδική θέση να βοηθήσει τον εκμοντερνισμό των Βαλκανικών χωρών και την εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών. Επίσης ο κ. Μπάσα δήλωσε στην κ. Μπακογιάννη ότι ο ΟΑΣΕ θα παίξει σημαντικό ρόλο στην διενέργεια των εκλογών στην Αλβανία τον Ιούνιο.

    [02] Πυρκαγιές στην Αυστραλία

    10-02-2009

    Αυστραλοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι πυροσβέστες συνεχίζουν να μάχονται με δεκάδες εστίες πυρκαγιών στην πολιτεία Βικτώρια, όπου μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 173 άτομα. Ενώ ο επίσημος αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται, χιλιάδες στρατιώτες, πυροσβέστες και εθελοντές συνεχίζουν το δύσκολο έργο της κατάσβεσης όχι μόνο στην Βικτώρια, αλλά και στις πολιτείες της Νότιας Ουαλίας και την Νότιας Αυστραλίας. Η αστυνομία της Αυστραλίας χαρακτήρισε ορισμένες απ' τις κατεστραμμένες πόλεις περιοχές εγκλήματος, αφού και πιστεύεται ότι οι πυρκαγιές ήταν έργο εμπρηστών. Μάλιστα ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Κέβιν Ραντ, χαρακτήρισε την κατάσταση 'ομαδική δολοφονία'.

    [03] Ο Χόλμπρουκ στο Πακιστάν

    10-02-2009

    Richard Holbrooke

    Ο Αμερικανός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, θα συναντηθεί σήμερα στην Ισλαμαμπάντ με Πακιστανούς αξιωματούχους στα πλαίσια περιοδείας του για μια πρώτη γνωριμία με τους ηγέτες της περιοχής. Κατά την άφιξη του τη Δευτέρα ο κ. Χόλμπρουκ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην επανεξέταση της πολιτικής τους στη περιοχή και την ανανέωση των δεσμεύσεων τους προς τον Πακιστανικό λαό. Ο Αμερικανός απεσταλμένος θα συναντηθεί τόσο με την Πακιστανική ηγεσία, όσο και με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και επιχειρηματικούς παράγοντες του Πακιστάν.

    [04] Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομίας στο Γιούρογκρουπ και στο ΕΚΟΦΙΝ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    10-02-2009

    Με τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου να σημειώνειτην χαμηλότερη τιμή του στα τελευταία 30 χρόνια και να κυμαίνεται στο 1,8%,ποσοστό που θα μπορούσε να είναι εξαιρετικός οικονομικός δείκτηςσε κάποιες άλλες συνθήκες, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, παρουσίασε απόψε στους ομολόγους του στην συνεδρίαση του Γιούρογκρούπ, το νέοτριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης με στόχονα υπερασπισθείτην αξιοπιστία του Ελληνικού σχεδίου και να πείσει την Ευρωπαϊκή επιτροπή ώστε να διασφαλίσει την τριετή προθεσμία για την δημοσιονομικήπροσαρμογή.

    Το επικαιροποιημένο πρόγραμμασταθερότητας αλλά και τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει η Ελληνική κυβέρνησηγια τη στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, θα συζητηθούν μαζί με άλλων τριών χωρών και στο σημερινό Συμβούλιο Εκοφίν, όπου οι 27 θαεξετάσουν τρόπους και νέα μέτρα προκειμένου ναπεριορισθούν τα υπερβολικάελλείμματααλλά και οι επιπτώσειςτης κρίσης.

    Από τηνΕλλάδα η Κομισσιόναναμένεται να ζητήσειένα πακέτο μέτρωντα οποία θα οδηγήσουν στην αύξησητων εσόδων, αλλά και την περιστολή των δημοσίων δαπανών και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων,με σκοπότην επαναφορά τουελλείμματος κάτω απο το 3% του ΑΕΠ το 2011.

    Παρόν στην συνεδρίαση του Γιούρογκρουπήταν και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζε ΜανουέλΜπαρόζο,πουμαζί με τον προεδρεύοντα της Τσεχίαςθα οργανώσειέως το τέλος Φεβρουαρίου β ύστερα απο απόφαση - έκτακτη Σύνοδο Κορυφήςτης Ευρωπαϊκής Ένωσηςπροκειμένουνασυζητήσουνπως θα αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση. Ο Πρόεδρος μάλιστατου Γιούρογκρουπ και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλώντ Γιούνγκερ, δημόσιαδήλωσεότι'υπάρχει ανάγκη καλύτερου συντονισμού των οικονομικών πολιτικών πουεφαρμόζουν τα κράτη μέλη, γιατί προς το παρόν το καθένα απ' αυτά καταρτίζει το δικό του σχέδιο'.

    Η σημερινή συνεδρίασητου Εκοφίν στις Βρυξέλλες παρουσιάζει ενδιαφέρονκαθώς ο κ. Παπαθανασίουτην Πέμπτη θα ενημερώσει την Βουλή για τα αποτελέσματαστην συζήτησηγια την οικονομίασε επίπεδο πολιτικών αρχηγώνμετα απο αίτημαπου κατέθεσε ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

    [05] Εκλογές στο Ισραήλ

    10-02-2009

    Βουλευτικές εκλογές πραγματοποιούνται σήμερα στο Ισραήλ για την επιλογή διαδόχου του πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμερτ.

    Ο Ισραηλινός λαός θα κληθεί να αποφασίσει ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάρχου του δεξιού κόμματος Λικούντ, της υπουργού Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι του κυβερνώντος κόμματος Καντίμα και του ακροδεξιού Γισρεήλ Μπεϊτέινου.

    Ο κ. Νετανιάχου έχει δεσμευτεί να πατάξει την Παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς και θα επικεντρωθεί σε οικονομικά θέματα. Ενώ η κ. Λίβνι υποστηρίζει τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους.

    Κανένα κόμμα δεν αναμένεται να μπορέσει να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στην Κνεσέτ.

    [06] 173 οι νεκροί απ' τις πυρκαγιές στην Αυστραλία

    10-02-2009

    Αυστραλοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι πυροσβέστες συνεχίζουν να μάχονται με δεκάδες εστίες πυρκαγιών στην πολιτεία Βικτώρια, όπου μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 173 άτομα. Ενώ ο επίσημος αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται, χιλιάδες στρατιώτες, πυροσβέστες και εθελοντές συνεχίζουν το δύσκολο έργο της κατάσβεσης όχι μόνο στην Βικτώρια, αλλά και στις πολιτείες της Νότιας Ουαλίας και της Νότιας Αυστραλίας.

    Η αστυνομία της Αυστραλίας χαρακτήρισε ορισμένες απ' τις κατεστραμμένες πόλεις περιοχές εγκλήματος, αφού και πιστεύεται ότι οι πυρκαγιές ήταν έργο εμπρηστών. Μάλιστα ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Κέβιν Ραντ, χαρακτήρισε την κατάσταση 'ομαδική δολοφονία'.

    [07] Συνέντευξη τύπου του προέδρου Ομπάμα

    10-02-2009

    Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι η Αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει το σοβαρότερο πρόβλημα από την εποχή του Μεγάλου Κράχ και θα μπορούσε να ακολουθήσει 'ξέφρενη αρνητική πορεία', όπως είπε, αν δεν υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση. Στην πρώτη του συνέντευξη τύπου από το Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει άμεσα το πακέτο του μέτρων αναθέρμανσης της οικονομίας ύψους 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα παραδέχτηκε ότι το σχέδιο του δεν είναι τέλειο, αλλά σημείωσε ότι ενδεχόμενη αποτυχία δράσης θα επιδεινώσει την οικονομική κρίση και τον πόνο εκατομμυρίων Αμερικανών, όπως είπε, που αντιμετωπίζουν μείωση των θέσεων εργασίας κατά 3,6 εκατομμύρια. Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι από μόνη της η κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, αλλά λόγω της εξασθένισης του ιδιωτικού τομέα, ο κρατικός παράγοντας είναι ο μόνος που έχει τους πόρους να δώσει ώθηση στην οικονομία.

    Ψηφοφορία για το πακέτο αναθέρμανσης της οικονομίας έχει προγραμματιστεί για σήμερα στην Αμερικανική Γερουσία και αν το μέτρο εγκριθεί θα πρέπει να συμψηφιστεί με παρόμοιο νομοσχέδιο που έχει εγκριθεί απ' τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Παράλληλα, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επιζητούν ευκαιρίες για την προσέγγιση του Ιράν, ενώ εξέφρασε την ελπίδα για την δημιουργία συνθηκών μέσα στους επόμενους μήνες για έναρξη απ' ευθείας συνομιλιών. Στην συνέντευξη τύπου απ' το Λευκό Οίκο ο κ. Ομπάμα επεσήμανε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα μπορούσε να προκαλέσει νέα κούρσα εξοπλισμών, αλλά παραδέχτηκε ότι θα είναι δύσκολο να ξεπεραστούν όλα αυτά τα χρόνια έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.

    Επίσης ο πρόεδρος Ομπάμα επεσήμανε ότι και οι ΗΠΑ θα πρέπει να μειώσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο με στόχο την τόνωση των συνθηκών περιορισμού των εξοπλισμών μέσα στα επόμενα χρόνια. Η ύπαρξη πυρηνικών όπλων σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή σημείωσε ο κ. Ομπάμα, θέτουν 'σε κίνδυνο' τους πάντες, όπως είπε. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι έχει ζητήσει από τον στρατηγό Ντέηβιντ Πετρέους, να συνεργαστεί με τον διπλωματικό παράγοντα και τους συμμάχους των ΗΠΑ για την επανεξέταση των Αμερικανικών προσπαθειών στο Αφγανιστάν και επεσήμανε ότι στόχος είναι μια στρατηγική που θα εξαρθρώσει τα καταφύγια τρομοκρατών στην μεθόριο Αφγανιστάν-Πακιστάν.

    [08] Επιστολή βουλευτών προς Πρόεδρο Ομπάμα για τα Ελληνικά θέματα

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    10-02-2009

    Γιάννης Σαρμπάνης

    Τριάντα-δύο μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου απέστειλαν εξασέλιδο μήνυμα στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Barack Obama, στο οποίο τονίζουν ότι προσβλέπουν να συνεργαστούν μαζί του για την διευθέτηση των κρίσιμων θεμάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και παράλληλα εκφράζουν ιδιαίτερη εκτίμηση για την ευαισθησία την οποία τόσο ο κ. Obama όσο και ο Αντιπρόεδρος Biden έχουν επιδείξει στο παρελθόν σε σχέση με τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο και γενικότερα με την διαμόρφωση της Αμερικανικής πολιτικής έναντι της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Η επιστολή επιδόθηκε στον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα αλλά το κείμενό της δόθηκε στην δημοσιότητααργά το βράδυ της Δευτέρας 9 Φεβρουαρίου, ώρα Ουάσιγκτον, όταν δηλαδή ήταν χαράματα της Τρίτης, 10 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα.

    Οι 32 βουλευτές, που ανήκουν κυρίως στο Δημοκρατικό Κόμμα αλλά στους οποίους περιλαμβάνονται και αρκετά μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, υπενθυμίζουν στον Πρόεδρο Obama ότι σε ομιλία του στην 23η Διάσκεψη για το Κυπριακό και τα Θέματα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, που έγινε στην Ουάσιγκτον στις 17 Μαΐου 2007, είχε επιβεβαιώσει την υποστήριξή του για την επίτευξη δίκαιης λύσης στο Κυπριακό και είχε εκδηλώσει παρόμοια εκτίμηση για την Ελλάδα, ως φίλη και σύμμαχο της Αμερικής. (Οι δηλώσεις του εκείνες περιλαμβάνονται σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του Γιώργου Μπίστη που παρήγαγε η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής και που παρουσίασαν σχεδόν όλα τα μεγάλα Ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα. Το ρεπορτάζ αυτό με τίτλο Obama on Greek Issues μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ στον αγγλικό τίτλο του).

    Carolyn Maloney

    Οι συντάκτες της επιστολής εκφράζουν την πεποίθηση ότι η επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με την θρησκευτική ελευθερία και τα δικαιώματα τόσο του Οικουμενικού Πατριαρχείου όσο του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, με την ξένη κατοχή και την διαίρεση της Κύπρου, με τις δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο και με την εξεύρεση κοινά αποδεκτού ονόματος για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η επίλυση των προβλημάτων αυτών θα προαγάγει το καλώς νοούμενο Αμερικανικό συμφέρον σε μια ζωτικής σημασίας περιοχή του κόσμου.Οι ίδιοι τονίζουν κατόπιν στον Πρόεδρο Obama ότι ελπίζουν πως η πολιτική της νέας Αμερικανικής κυβέρνησης και τα πρόσωπα που επιλέγονται για να την διαμορφώσουν θα αντικατοπτρίζουν τις απόψεις που ο ίδιος και ο Αντιπρόεδρος Biden έχουν στο παρελθόν εκφράσει για τα σημαντικά αυτά θέματα.

    Στην συνέχεια η επιστολή αναφέρεται εκτενώς στα πέντε θέματα στα οποία βρίσκεται επικεντρωμένη η προσοχή της ομογένειας, αρχής γενομένης από την υπόθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

    Gus Bilirakis

    Υπενθυμίζεται ειδικότερα ότι στις 29 Νοεμβρίου, 2006 ο Πρόεδρος Obama και ο Αντιπρόεδρος Biden είχαν συνυπογράψει μαζί με 73 συνολικά Γερουσιαστές επιστολή προς τον τότε Πρόεδρο George Bush με την οποία απαιτούσαν να υποστηρίξει την θρησκευτική ελευθερία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι 32 βουλευτές επαινούν τους κυρίους Obama και Biden για την ανησυχία που εξέφρασαν μέσω εκείνης της επιστολής για 'τις πολιτικές της Τουρκικής κυβέρνησης που απειλούν το μέλλον του Οικουμενικού Πατριαρχείου' και για την έκκλησή του προς την Άγκυρα 'να αποκαταστήσει τα πλήρη δικαιώματα του Πατριαρχείου, περιλαμβανομένων των περιουσιακών δικαιωμάτων του, και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στην Χάλκη'.

    Στο σημείο αυτό οι επιστολογράφοι εκδηλώνουν δυσαρέσκεια για 'την συνεχή άρνηση της Τουρκικής κυβέρνησης να σεβαστεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και την θρησκευτική ελευθερία του Πατριαρχείου', κάτι που, όπως λένε, 'αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου'.Επισημαίνουν επίσης ότι συμφωνία του 2003 με την οποία επιτεύχθηκε η σύνδεση της Τουρκίας με την ΕΕ καθώς και η συμφωνία πλαίσιο του 2005 βάσει της οποίας διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ 'επιβάλουν στην Άγκυρα να συμμορφωθεί με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα σχετικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των μειονοτήτων'. Και τονίζουν ότι τυχόν αδυναμία της Άγκυρας να τηρήσει την πρόνοια αυτή 'θα προκαλούσε τεράστιο εμπόδιο στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και στην εξομάλυνση των σχέσεών της με την Ελλάδα'.

    ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΟΥ

    Zack Space

    Σε σχέση με το Κυπριακό, που είναι και το επόμενο 'κεφάλαιο' της επιστολής, οι 32 βουλευτές εξαίρουν τον Πρόεδρο Obama για την πρόθεσή του να συμβάλει στην προώθηση των διαπραγματεύσεων 'για την επίτευξη δίκαιης λύσης του προβλήματος' και ταυτόχρονα επαινούν την ακλόνητη υποστήριξη που έχει παράσχει ο Αντιπρόεδρος Biden 'στον στόχο του τερματισμού της κατοχής τμήματος της Κύπρου από Τουρκικά στρατεύματα'. Οι συντάκτες της επιστολής λένε πως συμφωνούν ότι 'η λύση του Κυπριακού πρέπει να στηρίζεται στην δημιουργία ενός και μοναδικού κυρίαρχου κράτους, στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας' σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις Υψηλού Επιπέδου Συμφωνίες του 1977 και του 1979.Οι ίδιοι ενθαρρύνουν κατόπιν την νέα Αμερικανική κυβέρνηση 'να υποστηρίξει έναν συμπεφωνημένο διακανονισμό του Κυπριακού με τον οποίο να δοθεί τέλος στην κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου, να τερματιστεί η τραγική διαίρεση του νησιού και να ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη και την ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή'. Οι επιστολογράφοι φρονούν πως 'οι συνομιλίες που διεξάγονται τώρα μεταξύ του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Mehmet Ali Talat για την επανένωση της Κύπρου, προσφέρουν πραγματική ελπίδα για την επίτευξη λύσης'.

    Για την προώθηση των συνομιλιών για το Κυπριακό, οι συντάκτες του εγγράφου, προτείνουν 'οι Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να βοηθήσουν τους Κυπρίους να διατηρήσουν τον έλεγχο της διαδικασίας επανένωσης και να διασφαλιστεί ότι οι Κύπριοι θα είναι αυτοί που θα συνάψουν την οποιαδήποτε συμφωνία θελήσουν για το μέλλον τους', κάτι το οποίο άλλωστε προβλέπεται και από την συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 που είχαν υπογράψει ο τότε Πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλος και ο κύριος Ταλάτ και την οποία επικροτεί το Ψήφισμα 405 που υιοθέτησε δια βοής η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, το 2007. Οι 32 βουλευτές εκφράζουν την άποψη ότι η διαδικασία που αναφέρεται στο Ψήφισμα 405 συνάδει με τις αρχές που εξέφρασε ο Πρόεδρος Obama στην ομιλία του προς τους Ελληνοαμερικανούς ηγέτες το 2007 και ειδικότερα με την δήλωσή του ότι 'η λύση του Κυπριακού πρέπει να στηρίζεται στον Νόμο, στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Κύπρος είναι μέλος'.

    Shelley Berkley

    Στην συνέχεια του ίδιου κεφαλαίου επισημαίνονται θετικές εξελίξεις που πέτυχαν οι δύο κοινότητες της Κύπρου από το 2003 μέχρι σήμερα, όπως το άνοιγμα διαφόρων σημείων της Πράσινης Γραμμής μέσω των οποίων έχουνε έκτοτε γίνει πάνω από 13 εκατομμύρια περάσματα πολιτών από τον ένα τομέα του νησιού στον άλλον. Τονίζεται παράλληλα πως 'η επίλυση του Κυπριακού θα επιτρέψει σε όλους τους Κυπρίους να απολαύσουν τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα που μόνον η επανένωση μπορεί να προσφέρει, περιλαμβανομένης και της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση'.

    Οι επιστολογράφοι κλείνουν το κεφάλαιο περί Κύπρου με τούτα τα λόγια: 'Με την ειρηνική συμπεριφορά τους οι Κύπριοι έχουνε καταδείξει ότι διαθέτουν την θέληση και την επιθυμία να επανενώσουν ξανά την χώρα τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι συχνά οι πιο μεγάλες απαιτήσεις που έγιναν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επανένωση εκφράζουν τα συμφέροντα των στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σημαντική επιρροή στις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να υποστηρίξουν μια διαδικασία επανένωσης στην οποία θα διαπραγματεύονται Κύπριοι για το συμφέρον των Κυπρίων. Επίλυση του Κυπριακού θα δώσει επίσης και τεράστια ώθηση στην υλοποίηση της φιλοδοξίας της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση'.

    ΑΙΓΑΙΟ

    Niki Tsongas

    Το επόμενο 'κεφάλαιο' της επιστολής είναι αφιερωμένο στο Αιγαίο, όπου, όπως αναφέρεται, 'υπάρχουν αυτή την στιγμή εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, που παρακωλύουν τις διπλωματικές προσπάθειες οι οποίες στοχεύουν στην βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στους δύο αυτούς συμμάχους'. Οι επιστολογράφοι επιρρίπτουν την ευθύνη για τις εντάσεις αυτές στην Τουρκία και παροτρύνουν τον Πρόεδρο Obama να ασκήσει την επιρροή του στην Άγκυρα ώστε αυτή 'να εγκαταλείψει τις επιδείξεις δυνάμεως προς όφελος της διπλωματικής διαδικασίας'.

    ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Στην συνέχεια οι 32 βουλευτές επαινούν τον Πρόεδρο Obama για το γεγονός ότι ήταν ένας από τους κηδεμόνες του Γερουσιαστικού Ψηφίσματος 300 που εξετάστηκε στην 110η Σύνοδο του Αμερικανικού Κογκρέσου και το οποίο ζητά από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να σταματήσει την διανομή υλικών που παραβιάζουν τις πρόνοιες της Προσωρινής Συμφωνίας που επιτεύχθηκε με την διαμεσολάβηση του ΟΗΕ ανάμεσα στην πΓΔΜ και την Ελλάδα σχετικά με 'εχθρικές δραστηριότητες ή προπαγάνδα'. Το ίδιο ψήφισμα ζητά επίσης από την πΓΔΜ να συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη και την Ελλάδα για να επιτύχει τον στόχο του ΟΗΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτού ονόματος για την πΓΔΜ. Επισημαίνεται προς τον Πρόεδρο Obama ότι η σχετική προσπάθεια την οποία κατέβαλε στην Γερουσία έτυχε υπερκομματικής υποστήριξης και από 119 μέλη της Βουλής τα οποία κηδεμόνευσαν αντίστοιχο μέτρο, το Βουλευτικό Ψήφισμα Αρ. 356, το οποίο επίσης ζητά από την πΓΔΜ να συμμορφωθεί με τις πρόνοιες της Προσωρινής Συμφωνίας. Οι επιστολογράφοι λένε ότι προσβλέπουν η νέα Αμερικανική κυβέρνηση να υποστηρίξει την διαδικασία που προνοεί η Προσωρινή Συμφωνία σύμφωνα με τα Ψηφίσματα 300 της Γερουσίας και 356 της Βουλής.

    Dina Titus

    Στο σημείο αυτό οι 32 αναφέρουν ότι 'η Ελλάδα έχει ήδη κάνει μία μεγάλη χειρονομία καλής θέλησης αποδεχόμενη την χρήση της λέξης Μακεδονία σε μελλοντικό σύνθετο όνομα της πΓΔΜ, υπό την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο θα γίνει κατά τρόπο που να αποτελεί γεωγραφικό προσδιορισμό' και πως δεν θα συνοδεύεται από βλέψεις εναντίον της Ελληνικής Μακεδονίας. Αναφέρεται επίσης ότι 'παρά το γεγονός πως η Ελλάδα θέλει να υποστηρίξει την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, εν τούτοις δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο όσο οι αρχές στα Σκόπια επιδίδονται σε συμπεριφορά που απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, η οποία είναι σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ'. Οι επιστολογράφοι επισημαίνουν πως 'ένας από τους όρους για ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ είναι η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα'.

    Το σχετικό 'κεφάλαιο' κλείνει με την εξής φράση: 'Στις 5 Νοεμβρίου 2004, η προηγούμενη κυβέρνηση (των ΗΠΑ), δίχως καμιά συνεννόηση με το Κογκρέσο ή με τους συμμάχους μας, αναγνώρισε την πΓΔΜ με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η αναγνώριση υπέσκαψε τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από την εφαρμογή της Προσωρινής Συμφωνίας και προκάλεσε σοβαρή διάβρωση στις σχέσεις ανάμεσα στην πΓΔΜ και την Ελλάδα. Επίσης προκάλεσε ένταση στις δικές μας σχέσεις (των ΗΠΑ) με τον πιστό σύμμαχό μας, την Ελλάδα. Για μια ακόμα φορά, σας επαινούμε για την διορατικότητα που επιδείξατε στο θέμα αυτό κατά την διάρκεια της θητείας σας στην Γερουσία'.

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΓΙΑ ΒΙΖΑ

    Suzanne Kosmas

    Το τελευταίο θέμα που θίγει η επιστολή των 32 βουλευτών προς τον Πρόεδρο Obama αφορά την πρόταση που είχε κάνει το Στέητ Ντηπάρτμεντ τον Σεπτέμβριο 2007 να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών των οποίων οι πολίτες δεν χρειάζεται να εξασφαλίζουν βίζα για σύντομες επισκέψεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι επιστολογράφοι τονίζουν ότι παρά το ότι έχει περάσει τόσος καιρός από τότε η Ελλάδα δεν έχει ακόμα μπει στο σχετικό πρόγραμμα και παροτρύνουν τον Πρόεδρο Obama να επανεξετάσει το θέμα ειδικότερα με γνώμονα την δήλωση που είχε κάνει στην διάσκεψη του 2007 ότι 'μια από τις ισχυρότερες συμμαχίες που έχουμε είναι με την Ελλάδα, δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες αγωνίστηκαν μαζί σε κάθε μεγάλο πόλεμο του 20ου αιώνα και η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους στενότερους συνεργάτες μας στην Μεσόγειο'.

    Chris Van Hollen

    Οι βουλευτές που υπέγραψαν την επιστολή προς τον Πρόεδρο Obama είναι όλοι μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο γι αυτό και καταλήγουν λέγοντας ότι προσβλέπουν σε στενή συνεργασία ανάμεσα στην ομάδα αυτή και τον νέο ηγέτη της χώρας για την επίλυση τόσο των θεμάτων που αφορούν στην Ελλάδα και την Κύπρο όσο και όλων των άλλων θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην κρίσιμη αυτή περίοδο. Εκφράζουν τέλος την πεποίθηση ότι ο Λευκός Οίκος υπό τον νέο πρόεδρο 'θα συγκροτήσει μια ομάδα για τον τομέα της εξωτερικής πολιτικής η οποία θα αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά με το ίδιο πνεύμα και την ίδια κατανόηση που έχουν επιδείξει και ο Πρόεδρος Obama και ο Αντιπρόεδρος Bidenβ.

    Την επιστολή υπογράφουν με την ακόλουθη σειρά οι εξής βουλευτές: John Sarbanes, Carolyn Maloney, Gus Bilirakis, Shelley Berkley, Zachary Space, Niki Tsongas, Chris Van Hollen, Frank Pallone, Patrick Kennedy, Joe Sestak, James McGovern, Scott Garrett, Linconl Diaz-Balart, Joseph Crowley, Leretta Sanchez, Rush Holt, James Langevin, Barbara Lee, Henry Brown, Donald Payne, Robert Andrews, Dina Titus, Diane Watson, Albio Sires, Danny Davis, Brad Sherman, Mario Diaz-Balart, Tim Murphy, Suzanne Kosmas, Sander Levin, Anna Eshoo και Paul Hodes.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 11 February 2009 - 2:18:27 UTC