Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-11-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Mεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ελλάδα
  • [02] Η Γουώλ Στρήτ σε επίπεδα 2003
  • [03] Στο Υπουργείο Υγείας ο Τομ Ντάσλ
  • [04] Υβριστικό μήνυμα Αλ Κάιντα κατά Ομπάμα
  • [05] Συνεργασία ExxonMobil-Τουρκίας για εξορύξεις στη Μαύρη Θάλασσα

  • [01] Mεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ελλάδα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    20-11-2008

    Η Ελλάδα σύμφωνα με όλα τα στοιχεία είναι η χώρα από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών από τρίτες χώρες.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Γιούροστατ που δόθηκαν στην δημοσιότητα ,περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι μετανάστευσαν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2006, με το 60% να προέρχεται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και το υπόλοιπο 40% να είναι πολίτες από τις 27 χώρες της Ένωσης πού άλλαξαν τόπο μόνιμης διαμονής.

    Το πιο αισιόδοξο όμως στοιχείο της Γιούροστατ είναι ότι παρ όλο ότι η μετανάστευση υπολογίζονταν ότι έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 25%, τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρείται μείωση αυτής της τάσης.

    Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία καταγράφηκε είσοδος 86.700 μεταναστών από τους οποίους το 69% ήταν πολίτες άλλων χωρών και το 21% προέρχονταν από χώρες της Ένωσης. Πιο αναλυτικά τα στοιχεία δείχνουν για το 2006 απ αυτούς το 42% ήταν Αλβανοί, το 15% Βούλγαροι και το 6% Ρουμάνοι. Πριν δύο χρόνια λοιπόν το ποσοστό των μεταναστών που ζούσαν στην Ελλάδα ήταν 7,8 άτομα ανά χίλιους κατοίκους όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 6,2. Βέβαια κάθε χώρα προσελκύει μετανάστες διαφορετικής εθνότητας για πολλούς λόγους (κοινή γλώσσα, ευκαιρίες εργασίας, κλίμα κλπ.) Οι χώρες που δέχτηκαν τους περισσότερους μετανάστες το 2006, ήταν η Ισπανία 803.000 ευρωπαίους και μη, η Γερμανία 558.000, η Βρετανία 451.000, ενώ η Πολωνία ήταν η χώρα που εξήγε τους περισσότερους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες περίπου 290.000.

    [02] Η Γουώλ Στρήτ σε επίπεδα 2003

    20-11-2008

    Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας υποχώρησαν οι Αμερικανικές χρηματαγορές τη Τετάρτη, καθώς η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέα προγνωστικά της για ακόμη μεγαλύτερη μείωση της οικονομικής ανάπτυξης και ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας για το τελευταίο τρίμηνο του 2008 και το πρώτο τρίμηνο του 2009.

    Η Φέντ ανακοίνωσε ότι η Αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί στα τέλη του 2008 και τις αρχές του 2009 και το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί κατά 0,5% ή και περισσότερο φθάνοντας το 7,1%. Κατά την τελευταία μείωση των επιτοκίων της τον Οκτώβριο, Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι ενδεχομένως να μειώσει τα επιτόκια κι άλλο αν χρειαστεί για την τόνωση της οικονομίας.

    Ανταποκρινόμενος στα δυσοίωνα αυτά προγνωστικά ο δείκτης Ντάου Τζόουνς του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης υποχώρησε κάτω των 8 χιλιάδων μονάδων για πρώτη φορά από το 2003, ενώ κατακόρυφη πτώση σημείωσαν και οι τιμές των μετοχών των τριών μεγάλων Αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών General Motors, Ford και Chrysler, των οποίων οι διευθύνοντες σύμβουλοι κατέθεταν για δεύτερη κατά σειρά μέρα ενώπιον αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας ζητώντας οικονομική βοήθεια 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    [03] Στο Υπουργείο Υγείας ο Τομ Ντάσλ

    20-11-2008

    Τομ Ντάσλ

    Αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος δηλώνουν ότι ο πρώην ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τομ Ντάσλ, αποδέχτηκε το αξίωμα του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών που του προσέφερε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Πάντως η ομάδα μεταβίβασης εξουσίας δεν επιβεβαίωσε τις εν λόγω πληροφορίες, αλλά ανακοίνωσε ότι ο κ. Ντάσλ θα ηγηθεί επιτροπής συμβούλων σε θέματα υγειονομικής πολιτικής που θα στοιχειοθετήσουν τα σχέδια της νέας κυβέρνησης στο τομέα.

    Ο κ. Ντάσλ ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές της υποψηφιότητας Ομπάμα και διετέλεσε στενός σύμβουλος του νεοεκλεγέντος προέδρου καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Επίσης ο κ. Ντάσλ έχει γράψει βιβλίο με θέμα την ανασυγκρότηση του Αμερικανικού υγειονομικού συστήματος.

    Στο μεταξύ, συνεχίζεται η φημολογία για το αν η πρώην αντίπαλος του κ. Ομπάμα, Γερουσιαστής Χίλαρυ Κλίντον, θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Εξωτερικών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, συμφώνησε να υποβληθεί σε εκτενή διερεύνηση των δραστηριοτήτων του, αν στην σύζυγο του προσφερθεί το αξίωμα της Υπουργού Εξωτερικών.

    [04] Υβριστικό μήνυμα Αλ Κάιντα κατά Ομπάμα

    20-11-2008

    Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε μήνυμα της Αλ Κάιντα με ρατσιστική φραστική προσβολή προς τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

    Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέηνα Περίνο, χαρακτήρισε το μήνυμα 'αποκρουστικό και αξιολύπητο' και επεσήμανε ότι η αντίδραση αυτή της αλ Κάιντα υπενθυμίζει το είδος των ανθρώπων που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ.

    Το μήνυμα δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα εξτρεμιστών την Τετάρτη και αποδίδεται στον δεύτερο στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουαχίρι, ο οποίος χαρακτηρίζει τον κ. Ομπάμα 'μαύρο δούλο'. Επίσης τον επιπλήττει γιατί απαρνήθηκε τις Μουσουλμανικές του ρίζες και αναφέρει ότι η υποστήριξή του για το Ισραήλ επιβεβαιώνει την αντίθεσή του προς το Ισλάμ.

    Ο Ζαουαχίρι επίσης προσβάλει και άλλους επιφανείς Αφρο-Aμερικανούς, όπως την Υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Παουελ.

    [05] Συνεργασία ExxonMobil-Τουρκίας για εξορύξεις στη Μαύρη Θάλασσα

    20-11-2008

    Η πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου Exxon Mobil ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να διερευνά το ενδεχόμενο εξορύξεων για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στη Μαύρη Θάλασσα σε συνεργασία με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας. Η Exxon Mobil υπέγραψε την σχετική συμφωνία τη Τετάρτη στην Άγκυρα.

    Τούρκοι αξιωματούχοι υπολογίζουν ότι τα αποθέματα πετρελαίου στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας ανέρχονται στα 10 δισεκατομμύρια βαρέλια και σημειώνουν ότι η χρήση αυτών των αποθεμάτων θα μειώσει την εξάρτηση της Τουρκίας από εισαγόμενο πετρέλαιο. Η Τουρκία ελπίζει σε έναρξη των εξορύξεων σε δύο χρόνια. Από τη πλευρά της η Exxon Mobil σημειώνει ότι η συμφωνία με την Τουρκία της δίνει πρόσβαση στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 21 November 2008 - 9:04:06 UTC