Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-11-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομπάμα: Η σταθεροποίηση της οικονομίας πρωταρχικό μέλημα
  • [02] Η Ιαπωνική οικονομία και επίσημα σε ύφεση
  • [03] Η κυβέρνηση του Ιράκ ενέκρινε την συμφωνία ασφάλειας με ΗΠΑ
  • [04] Ένας νεκρός απ' το σεισμό στην Ινδονησία
  • [05] Καλιφόρνια: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες
  • [06] Προστασία με αντάλλαγμα την ειρήνη από τον Αφγανό πρόεδρο στον ηγέτη των Ταλεμπάν

  • [01] Ομπάμα: Η σταθεροποίηση της οικονομίας πρωταρχικό μέλημα

    17-11-2008

    Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την σταθεροποίηση της οικονομίας, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Σε τηλεοπτική του συνέντευξη μαζί με την σύζυγο του Μισέλ τη Κυριακή το βράδυ, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή η μάχη κατά της διευρυνόμενης οικονομικής ύφεσης είναι ποιο σημαντική από τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού και τόνισε την σπουδαιότητα της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις χρηματαγορές για να επιτραπεί η ανάπτυξη της οικονομίας.

    Ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι θα επικεντρώσει την προσοχή του στους ιδιοκτήτες ακινήτων που αντιμετωπίζουν έξωση και σημείωσε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί σύστημα διαπραγμάτευσης των κατόχων δανείων με τις τράπεζες με στόχο την διατήρηση των ακινήτων τους. Επίσης ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι αποτελεί προτεραιότητα του η επιλογή των μελών της ομάδας του για θέματα εθνικής ασφάλειας, γιατί όπως είπε, οι περίοδοι μεταβίβασης εξουσίας θα μπορούσαν να κάνουν τη χώρα ευάλωτη σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Τέλος ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση του να κλείσει τις φυλακές στο Γκουαντάναμο και να συνεργαστεί με τις ένοπλες δυνάμεις για την σταδιακή αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων απ' το Ιράκ.

    [02] Η Ιαπωνική οικονομία και επίσημα σε ύφεση

    17-11-2008

    Η Ιαπωνική οικονομία βρίσκεται και επίσημα πλέον σε ύφεση. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του πλανήτη συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τελευταίο τρίμηνο. Πρόκειται για το δεύτερο τρίμηνο που η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώνεται.

    Επίσης την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι οι οικονομίες των 15 χωρών της Ευρωζώνης βρίσκονται σε ύφεση, ενώ και πολλοί αναλυτές εδώ στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Αμερικανική οικονομία έχει μπει σε ύφεση, μετά από συρρίκνωση 0,3% το περασμένο τρίμηνο.

    Ο πρόεδρος Μπούς στην σύνοδο των 20

    Κατά την σύνοδο τους εδώ στην Ουάσιγκτον, οι ηγέτες των 20 βιομηχανικών και αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη συμφώνησαν σε δέσμη αρχών για την στήριξη των χρηματοπιστωτικών αγορών και την πρόληψη περαιτέρω φθοράς της διεθνούς οικονομίας. Οι ηγέτες της Ομάδας των 20 δεσμεύτηκαν να λάβουν κάθε απαιτούμενο μέτρο για την σταθεροποίηση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ενδυνάμωση των εποπτικών οργάνων. Επίσης δεσμεύτηκαν να λάβουν μέτρα για την προστασία τόσο των επενδυτών όσο και των καταναλωτών.

    Σε κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται ότι είναι ευθύνη της κάθε κυβέρνησης που συμμετείχε στη σύνοδο να δρομολογήσει πακέτα προώθησης της οικονομίας της και αύξησης των καταναλωτικών δαπανών. Αλλά η διακήρυξη τονίζει επίσης την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας και ζητά διεύρυνση της ανταλλαγής πληροφοριών. Επίσης προτείνει τον εκμοντερνισμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας έτσι ώστε να μπορούν να εκπροσωπούν καλύτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Από τη πλευρά του ο πρόεδρος Μπούς χαρακτήρισε την έκτακτη αυτή σύνοδο της Ομάδας των 20 'εξαιρετικά επιτυχή'.

    [03] Η κυβέρνηση του Ιράκ ενέκρινε την συμφωνία ασφάλειας με ΗΠΑ

    17-11-2008

    Το υπουργικό συμβούλιο του Ιράκ ενέκρινε συμφωνία με τις ΗΠΑ η οποία επιτρέπει την παραμονή αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα μέχρι τα τέλη του 2011.

    Με 27 ψήφους υπέρ έναντι μιας, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την Κυριακή την λεγόμενη συμφωνία ασφάλειας μετά από περίπου ένα χρόνο εντατικών διαπραγματεύσεων με την Ουάσινγκτον. Ο Πρόεδρος της Ιρακινής βουλής δήλωσε ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή στις 24 Νοεμβρίου.

    Η συμφωνία ασφάλειας θέτει για πρώτη φορά το Ιράκ υπεύθυνο για όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην χώρα και απαιτεί την αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων από τις Ιρακινές πόλεις μέχρι το καλοκαίρι του 2009 και από τη χώρα ολόκληρη μέχρι τα τέλη του 2011.

    Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση αυτή του Ιρακινού υπουργικού συμβουλίου αλλά υποστηρικτές του ακραίου σιίτη κληρικού, Μοκτάντα αλ Σαντρ, απέρριψαν την συμφωνία επισημαίνοντας ότι επικυρώνει την 'κατοχή' του Ιράκ, όπως την χαρακτήρισαν.

    [04] Ένας νεκρός απ' το σεισμό στην Ινδονησία

    17-11-2008

    Ισχυρός σεισμός 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Εταιρεία, έπληξε την ανατολική Ινδονησία νωρίς το πρωί της Δευτέρας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα άτομο και τόσο οι Ινδονησιακές, όσο και οι Αμερικανικές αρχές να εκδώσουν προειδοποίηση για τσουνάμι. Πάντως αργότερα αναιρέθηκαν οι προειδοποιήσεις για τσουνάμι, γιατί δεν εντοπίστηκε παλιρροϊκό κύμα.

    Χιλιάδες κάτοικοι της νήσου Σουλαουέσι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και άλλα οικήματα μετά το σεισμό απ' τον οποίο κατέρρευσαν ορισμένα κτήρια. Πάντως το εύρος των ζημιών δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο. Σύμφωνα με τις Αμερικανικές αρχές το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν σε απόσταση 135 χιλιομέτρων ανοικτά των βόρειων ακτών της νήσου Σουλαουέσι, ενώ υπήρξαν και δύο μετασεισμοί ισχύος περίπου 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    [05] Καλιφόρνια: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

    17-11-2008

    Στην νότια Καλιφόρνια οι πυροσβέστες εξακολουθούν να μάχονται με πυρκαγιές που έχουν καταστρέψει εκατοντάδες σπίτια και έχουν επίσης αναγκάσει την απομάκρυνση 20 χιλιάδων κατοίκων. Την Κυριακή τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τέθηκαν υπό έλεγχο δύο εστίες, κυρίως λόγω της μείωσης της έντασης των ανέμων.

    Αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι πάνω από 500 λυόμενα σπίτια καταστράφηκαν στην κοινότητα Σύλμαρ , 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λος Άντζελες. Πάντως η αστυνομία δήλωσε ότι δεν υπήρξαν νεκροί στην συγκεκριμένη κοινότητα.

    Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, κήρυξε το Λος Άντζελες και δύο άλλες κομητείες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Δήλωσε επίσης ότι λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου η Καλιφόρνια τώρα βρίσκεται συνέχεια κάτω από κίνδυνο πυρκαγιών και τόνισε ότι πρέπει να διατεθούν περισσότερα μέσα για την πρόληψή τους.

    [06] Προστασία με αντάλλαγμα την ειρήνη από τον Αφγανό πρόεδρο στον ηγέτη των Ταλεμπάν

    17-11-2008

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, προσέφερε στον ηγέτη των Ταλεμπάν, Μουλά Ομάρ, προστασία αν δεχτεί να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση. Ο κ. Καρζάι δήλωσε ότι θα εγγυηθεί την ασφάλεια του Μουλά Ομάρ, ακόμη και αν αυτό τον φέρει σε αντιπαράθεση με τους δυτικούς συμμάχους του Αφγανιστάν. Μάλιστα ο Αφγανός πρόεδρος δήλωσε ότι αν οι ΗΠΑ ή κάποια άλλη χώρα διαφωνεί, μπορεί να τον διώξει ή να φύγει η ίδια απ' το Αφγανιστάν.

    Πάντως Αμερικανοί και Αφγανοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει την ιδέα ειρηνευτικών συνομιλιών με στοιχεία των Ταλεμπάν που είναι διατεθειμένα να συμβιβαστούν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 18 November 2008 - 11:03:39 UTC