Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-11-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πώλσον: Πρόοδος και προβλήματα με το πακέτο στήριξης της οικονομίας
  • [02] Κουμουτσάκος: Η δέσμη ιδεών Νίμιτς θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση
  • [03] Συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας για νέα συμφωνία περιορισμού των εξοπλισμών
  • [04] Νέα πυραυλική δοκιμή της Τεχεράνης
  • [05] 26 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ

  • [01] Πώλσον: Πρόοδος και προβλήματα με το πακέτο στήριξης της οικονομίας

    13-11-2008

    Χένρυ Πώλσον

    Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομίας, Χένρυ Πώλσον, δήλωσε ότι βλέπει κάποιες ενδείξεις βελτίωσης των διεθνών οικονομικών συνθηκών, αλλά επεσήμανε ότι η διεθνής οικονομία παραμένει 'εύθραυστη', όπως είπε. Επίσης σημείωσε ότι αλλάζει ο στόχος του πακέτου 700 δις δολαρίων της Ουάσιγκτον και επικεντρώνεται τώρα στην αγορά μετοχικού κεφαλαίου τραπεζών, αντί στην αγορά αποτυχημένων επενδύσεων.

    Ο κ. Πώλσον δήλωσε ότι ο τραπεζικός τομέας έχει ωφεληθεί από την ομοσπονδιακή βοήθεια και γι' αυτό ελεγκτικά όργανα ζητούν τώρα απ' τις τράπεζες να αρχίσουν και πάλι κανονικά τον δανεισμό φερέγγυων πελατών. Παράλληλα, επεσήμανε ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομίας, διερευνώνται τρόποι διεύρυνσης της οικονομικής βοήθειας προς ιδιοκτήτες ακινήτων που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο κατάσχεσης των ακινήτων τους, καθώς και της βοήθειας προς την πιστωτική αγορά εκτός του τραπεζικού τομέα.

    Στο μεταξύ, το Αμερικανικό Κογκρέσο έχει προγραμματίσει ακροάσεις την ερχόμενη εβδομάδα για να εξετάσει το ενδεχόμενο χορήγησης 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δάνεια προς την Αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής, Μπάρνυ Φράνκ, δήλωσε ότι τα χρήματα θα διατεθούν από το πακέτο 700 δις που προορίζεται για τράπεζες και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

    Οι τρεις μεγάλες Αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, η General Motors, η Ford και η Chrysler, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω της πιστωτικής κρίσης που έχει δυσκολέψει την χορήγηση καταναλωτικών δανείων για την αγορά αυτοκινήτων.

    Η κυβερνήτης του Μίσιγκαν, όπου εδρεύουν και οι τρεις μεγάλες βιομηχανίες αυτοκινήτων, δήλωσε ότι μια στις 10 εργασιακές θέσεις στις ΗΠΑ συνδέεται με την αυτοκινητοβιομηχανία, οπότε αν καταρρεύσουν οι τρεις αυτές εταιρείες θα υπάρξουν σοβαρότατες συνέπειες για την ευρύτερη Αμερικανική οικονομία. Αλλά επικριτές δηλώνουν ότι θα πρέπει να εξεταστούν και τα υποβόσκοντα αίτια που έχουν οδηγήσει στην παρακμή της Αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

    [02] Κουμουτσάκος: Η δέσμη ιδεών Νίμιτς θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    13-11-2008

    Με ορισμένες αναγκαίες προσαρμογές, το τελευταίο κείμενο της πρότασης του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Νίμιτς για την ονομασία θα μπορούσε να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης για λύση.

    Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά την συνάντηση του Έλληνα διαπραγματευτή, Αδαμάντιου Βασιλάκη, στο Λονδίνο με τον κ. Νίμιτς, όπου του μετέφερε τις ελληνικές απόψεις για την πρόταση.

    Η δέσμη ιδεών Νίμιτς, όπως χαρακτηρίστηκε η τελευταία πρόταση, αφού αξιολογήθηκε από την Ελλάδα, είπε ο κ. Κουμουτσάκος, διαπιστώθηκε ότι παρ όλο το ότι έχουν ληφθεί υπ όψιν καίριες πτυχές των Ελληνικών θέσεων, συμπεριλαμβάνει σημεία που χρειάζονται αλλαγές, ενώ υπάρχουν και άλλα που απορρίπτονται πλήρως. Άρα θα πρέπει να συνεχιστούν οι συζητήσεις και να επιτευχθούν οι προσαρμογές για να αποτελέσει το κείμενο βάση για λύση, σαφώς καθορισμένα, οτι αντικείμενο διαπραγμάτευσης είναι μόνο το όνομα της γειτονικής χώρας.

    Ο κ. Κουμουτσάκος επίσης σχολίασε και την σχετική με το Σκοπιανό δήλωση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα κ. Σπέκχαρτ, ότι 'οι δύο χώρες θα βρουν την λύση μόνες τους'.

    Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η υπόθεση της ονομασίας και η λύση του προβλήματος αφορά τόσο τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών όσο και την Ευρωπαική Ένωση, εφ όσον εμπλέκεται μέλος της, όπως η Ελλάδα, ενώ και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας επιδιώκει ένταξη.

    [03] Συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας για νέα συμφωνία περιορισμού των εξοπλισμών

    13-11-2008

    Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι θα έχουν συνομιλίες σήμερα στη Γενεύη με θέμα την νέα συμφωνία περιορισμού των εξοπλισμών που θα αντικαταστήσει την ισχύουσα συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών που εκπνέει του χρόνου. Επικεφαλής της Αμερικανικής αποστολής είναι ο αρμόδιος του Στέητ Ντηπάρτμεντ για θέματα στρατηγικής και πυραύλων, Τζέρρυ Τέιλορ.

    Στο μεταξύ, τα Ρωσικά μέσα ενημέρωσης φέρουν αξιωματούχο του Κρεμλίνου να δηλώνει ότι η Μόσχα έχει επισήμως απορρίψει Αμερικανικό σχέδιο ανάπτυξης αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος στην κεντρική Ευρώπη. Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας, αλλά χαρακτήρισε ανεπαρκείς τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να εξουδετερώσει Ρωσικές ανησυχίες για το αντιπυραυλικό σύστημα.

    Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν να συνεργαστούν με τη Ρωσία για την καταπολέμηση της αυξανόμενης απειλής από μέρους του Ιράν.

    [04] Νέα πυραυλική δοκιμή της Τεχεράνης

    13-11-2008

    Τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας και η Γερμανία συνεδριάζουν σήμερα στο Παρίσι με θέμα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μια μέρα μετά από επιτυχή δοκιμή πυραύλου μακρού βεληνεκούς από μέρους της Τεχεράνης.

    Ιρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τη Τετάρτη την δοκιμή πυραύλου εδάφους-εδάφους τύπου Σετζίλ που μπορεί να πλήξει στόχους στο Ισραήλ και την Ευρώπη.

    Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης το Στέητ Ντηπάρτμεντ καταδίκασε την πυραυλική δοκιμή χαρακτηρίζοντας την παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφάλειας και ασυμβίβαστη με τις διεθνείς υποχρεώσεις του Ιράν.

    [05] 26 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ

    13-11-2008

    Τουλάχιστον 26 άτομα σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων και δύο Αμερικανών στρατιωτών που πυροβολήθηκαν από Ιρακινό στρατιώτη.

    Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι Ιρακινός στρατιώτης άνοιξε πυρ εναντίον Αμερικανών συναδέλφων του σε Ιρακινή στρατιωτική βάση στη Μοσούλη. Οι αξιωματούχοι διαψεύδουν ότι πριν την επίθεση είχε προηγηθεί καυγάς. Κατά το επεισόδιο τραυματίστηκαν επίσης άλλοι 6 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ ο Ιρακινός σκοτώθηκε από ανταποδιδόμενα πυρά.

    Παράλληλα στη Βαγδάτη σημειώθηκαν τρεις ξεχωριστές εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων, ενώ εκπρόσωπος του Ιρακινού στρατού δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφάλειας εντείνουν μέτρα για να αποφευχθούν περαιτέρω τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ιρακινή πρωτεύουσα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 14 November 2008 - 8:44:56 UTC