Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-10-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού στο Ισραήλ
  • [02] Κρούσματα χολέρας στο Αφγανιστάν
  • [03] Τα σχέδια Ομπάμα και Μακέην για την σταθεροποίηση της οικονομίας
  • [04] Οι χρηματαγορές ανακάμπτουν
  • [05] Αποκαθίστανται επιθεωρήσεις πυρηνικών εγκαταστάσεων Βόρειας Κορέας
  • [06] Ήταν ο Χριστόφορος Κολόμβος Έλληνας;

  • [01] Συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού στο Ισραήλ

    14-10-2008

    Τζίπι Λίβνι και Εχούντ Ολμέρτ

    Τα κόμματα Καντίμα και Εργατικό του Ισραήλ κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού υπό την Υπουργό Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι.Η συμφωνία μονογραφήθηκε τη Δευτέρα μετά από μαραθώνιες συνομιλίες και πρέπει τώρα να επικυρωθεί και απ' τα δύο κόμματα. Επίσης η συμφωνία κάνει τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος και Υπουργό Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, ανώτερο εταίρο στον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο κ. Μπαράκ θα διοριστεί αναπληρωτής πρωθυπουργός παράλληλα με το αξίωμα του Υπουργού Άμυνας. Πάντως η συμφωνία με το Εργατικό Κόμμα δεν δίνει στην κ. Λίβνι κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα πρέπει τώρα να πείσει μικρό κόμμα Ορθόδοξων Εβραίων να συμμετάσχει στον συνασπισμό.

    [02] Κρούσματα χολέρας στο Αφγανιστάν

    14-10-2008

    Υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών βοηθούν τις Αφγανικές αρχές να αντιμετωπίσουν κρούσματα χολέρας.

    Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας του Αφγανιστάν αναφέρει ότι η ασθένεια εξαπλώθηκε σε 5 επαρχίες στο βόρειο τμήμας της χωρας, με περιορισμένο αριθμό κρουσμάτων σε μερικές ακόμη περιοχές. Ο εκπρόσωπος επισημαίνει ότι εντοπίστηκαν περίπου 4.000 κρούσματα με διάρροια, ενώ επιβεβαιώθηκαν 22 θάνατοι.

    [03] Τα σχέδια Ομπάμα και Μακέην για την σταθεροποίηση της οικονομίας

    14-10-2008

    Μπαράκ Ομπάμα

    Οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι ο Ρεπουμπλικανός Τζον Μακέην και ο Δημοκρατικός Μπαράκ Ομπάμα, συνεχίζουν να αναφέρονται στα σχέδιά τους για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, 3 εβδομάδες πριν τις εκλογές.

    Ο γερουσιαστής Ομπάμα πρότεινε προσωρινή φοροαπαλλαγή για εταιρείες που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια προεκλογικής του εμφάνισης στο Οχάιο ο κ. Ομπάμα πρότεινε να επιτραπεί η άνευ κυρώσεων απόσυρση επενδυτικών καταθέσεων, μέχρι και 10 χιλιάδες δολλάρια, καθώς και η προσωρινή απαγόρευση σε τράπεζες να προχωρούν σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων όσων προσπαθούν να ξεπληρώσουν στεγαστικά δάνεια.

    Τζον Μακέην

    Ο Γερουσιαστής Μακέην αναφέρθηκε και αυτός σε μέτρα για την αντιπετώπιση της οικονομικής κρίσης κατά την διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας στην πολιτεία της Βιρτζίνια και της Βόρειας Καρολίνας. Ο κ. Μακέην επεσήμανε ότι το σχέδιό του περιλαμβάνει τη διατήρηση χαμηλής φορολογίας, την προστασία των προγραμμάτων συνταξιοδότησης και την ανακούφιση όσων επλήγησαν απο τις 'καταχρήσεις τις Γουώλ Στρητ και της Ουάσιγκτον', όπως είπε.

    Τελευταίες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν τον κ. Ομπάμα να προηγείται σχεδόν 10 μονάδες του αντιπάλου του, ενώ η τελευταία τηλεμαχία έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη.

    [04] Οι χρηματαγορές ανακάμπτουν

    14-10-2008

    Με σημαντικά κέρδη άνοιξαν σήμερα το πρωί οι χρηματαγορές της Ασίας μετά την ανακοίνωση προγραμμάτων για την προώθηση των πιστωτικών αγορών σε διεθνές επίπεδο. Ο δείκτης Νίκκεϊ του Τόκιο ενισχύεται κατά 8%.

    Θεαματική ήταν και την Δευτέρα η ανάκαμψη των διεθνών χρηματαγορών μετά τις διεθνείς προσπάθειες για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ο δείκτης Ντάου Τζόουνς σημείωσε εντυπωσιακή ανοδο 11%, 936 μονάδες, για να κλείσει στις 9 χιλιαδες 388 και ο δείκτης Νάσντακ ενισχύθηκε κατά 11,8%, 195 μονάδες, για να κλείσει στις χίλιες 844. Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε λίγο κλείνοντας στα 81,16 δολάρια το βαρελι στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

    Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Μπούς θα παρουσιάσει σήμερα σχέδιο ύψους 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά μετοχικού κεφαλαίου ιδιωτικών τραπεζών με στόχο την αποκατάσταση των ρυθμών δανεισμού.

    Ο πρόεδρος Μπούς θα ανακοινώσει το σχέδιο σήμερα στο Λευκό Οίκο και αναλυτές δηλώνουν ότι θα περιλαμβάνει και προσωρινές εγγυήσεις διατραπεζικών δανείων με στόχο την σταθεροποίηση των πιστωτικού συστήματος. Το σχέδιο αυτό αποτελεί μέρος του πακέτου μέτρων ύψους 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ενέκρινε το Κογκρέσο στις αρχές του μήνα.

    Εξάλλου, η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να ενισχύσει χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για να ξεπεραστεί η οικονομική ύφεση. Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και Αυστρία δεσμεύτηκαν να δώσουν πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για την αγορά μετοχικού κεφαλαίου τραπεζών και για εγγυήσεις δανείων.

    Οι πιστωτικές αγορές παρουσίασαν ενδείξεις ανάκαμψης τη Δευτέρα καθώς υποχώρησε κύριο διατραπεζικό επιτόκιο, γεγονός που θα διευκολύνει τον διατραπεζικό δανεισμό.

    [05] Αποκαθίστανται επιθεωρήσεις πυρηνικών εγκαταστάσεων Βόρειας Κορέας

    14-10-2008

    Το πυρηνικό εργοστάσιο Γιονμπιόν

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα ήρε απαγόρευση στις επιθεωρήσεις του κύριου πυρηνικού της εργοστασίου και ότι οι επιθεωρητές των ΗΕ θα επιστρέψουν για να εγκαταστήσουν εξοπλισμό παρακολούθησης στο εργοστάσιο της Γιονμπιόν. Επίσης η Διεθνής Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα δεσμεύτηκε να ξαναρχίσει από σήμερα την αποσύνδεση του κύριου πυρηνικού της αντιδραστήρα.

    Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε η Ουάσιγκτον απέσυρε την Βόρεια Κορέα από τον κατάλογο χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία, με το αιτιολογικό ότι η Πιονγιάνγκ συμφώνησε σε Αμερικανικά αιτήματα για την επιβεβαίωση του πυρηνικού αφοπλισμού της χώρας.

    Από τη πλευρά του ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μούν, εξέφρασε ικανοποίηση για την συμφωνία λέγοντας ότι θα επιτρέψει την επανέναρξη των εξαεθνών συνομιλιών για την ολοκλήρωση του πυρηνικού αφοπλισμού της Βόρειας Κορέας.

    [06] Ήταν ο Χριστόφορος Κολόμβος Έλληνας;

    Άννα Καραγιαννοπούλου

    Ουάσιγκτον

    14-10-2008

    Τζιμ Μαρκέτος

    Αυτή την εβδομάδα γιορτάστηκε στις ΗΠΑ η Ημέρα του Χριστόφορου Κολόμβου, του τολμηρού και αινιγνατικού αυτού εξερευνητή που το 1492 ανακάλυψε το Νέο Κόσμο. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου με επικρατέστερη αυτή που τον θέλει να κατάγεται από φτωχή οικογένεια της Γένοβας. Πρόσφατα όμως, εδώ στην Ουάσιγκτον, ένας Ελληνο-Αμερικανός μελετητής της ιστορίας του Κολόμβου παρουσίασε μια ακόμη, ελάχιστα γνωστή μέχρι σήμερα, θεωρία βασισμένη σε μελέτη των αρχών του 20ου αιώνα.

    Ο Τζιμ Μαρκέτος, δικηγόρος και πρόεδρος του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου, εδώ στην Ουάσιγκτον, παρουσίασε το βιβλίο του Κωνσταντινοπολίτη συγγραφέα, διανοούμενου και ιστορικού, Σεραφίμ Κανούτα, με τίτλο 'Χριστόφορος Κολόμβος: Ένας Έλληνας Ευγενής'.

    Ο Σεραφίμ Κανούτας μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1905 και μερικά χρόνια αργότερα ασχολήθηκε με το θέμα του Κολόμβου, οπότε και έγραψε το σχετικό βιβλίο. Έγραψε επίσης σειρά άλλων βιβλίων με θέμα την Ελληνο-Αμερικανική κοινότητα.

    Σύμφωνα με πολλούς μελετητές και βιογράφους του Χριστόφορου Κολόμβου ο εξερευνητής του 15ου αιώνα είχε πει ότι 'κατάγεται από αριστοκρατική οικογένεια' και ότι ταξίδευε 'επί πολλά χρόνια' με κάποιον 'διάσημο άνδρα της οικογένειας του' που κατονομάζεται σαν 'Κολόν ο Νεώτερος'. Η θεωρία του Κανούτα, όπως παρουσιάστηκε από τον κ. Μαρκέτο, επικεντρώνεται σε μελέτες Γάλλων ιστορικών στα τέλη του 19ουαιώνα, οι οποίοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο 'Κολόν ο Νεώτερος' δεν είναι άλλος από τον Γεώργιο Παλαιολόγο-Δισύπατο, τον Βυζαντινό πρίγκιπα της οικογένειας των Παλαιολόγων που μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης υπηρέτησε στον Γαλλικό στρατό καθώς και στην Γαλλική αυλή.

    Η θεωρία αυτή του Σεραφίμ Κανούτα, λέει ο Τζιμ Μαρκέτος, εξηγεί με λογική συνέπεια πολλά συμβάντα στη ζωή του Χριστόφορου Κολόμβου. 'Ο Κολόμβος θα πρέπει να είχε σχέση με τους ευγενείς', επισημαίνει ο κ. Μαρκέτος. 'Γιατί αλλιώς δεν θα είχε παντρευτεί μέλος της Πορτογαλικής βασιλικής οικογένειας τόσο γρήγορα και δεν θα μπορούσε να υποβάλλει το εξερευνητικό του σχέδιο όχι μόνο στον Βασιλιά και την Βασίλισσα της Ισπανίας, αλλά και στους βασιλείς της Πορτογαλίας, της Γαλλίας και της Αγγλίας'.

    Όμως αν όντως ο Χριστόφορος Κολόμβος είχε αριστοκρατική καταγωγή, τότε πως εξηγείται το ότι ποτέ δεν αναφέρθηκε σ' αυτήν, ούτε άλλοι βιογράφοι και μελετητές της ζωής του έχουν ποτέ αναφέρει κάτι τέτοιο.

    Ο κ. Μαρκέτος σημειώνει ότι η μυστικότητα του Χριστόφορου Κολόμβου για την καταγωγή του είναι ένα απ' τα αινίγματα της ιστορίας, αλλά η σχέση του με τον Γεώργιο Παλαιολόγο- Δισύπατο ενδεχομένως να εξηγεί την έλλειψη διάθεσης από μέρους του να μιλήσει για την καταγωγή του. 'Η καταγωγή του τον συνέδεε στενά με την Γαλλική βασιλική οικογένεια και την Γαλλική αυλή' σημειώνει ο Τζιμ Μαρκέτος. 'Η σχέση αυτή δεν θα τον βοηθούσε καθόλου στις προσπάθειες του να προσεγγίσει την Ισπανική βασιλική οικογένεια. Δεν μιλούσε για την καταγωγή του, για να μπορέσει να επιτύχει στην Ισπανία'.

    Πάντως ακόμη και αν δεχτεί κανείς τα επιχειρήματα του βιβλίου του Σεραφίμ Κανούτα για την Βυζαντινή καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου, ένα σημείο παραμένει, ότι δεν υπάρχει δεύτερη πηγή, πέραν απ' τους ιστορικά κατοχυρωμένους ισχυρισμούς του ίδιου του Κολόμβου, που να επιβεβαιώνει την σχέση του με την αριστοκρατία και δεν είναι γνωστό αν αυτή η σχέση ήταν όντως συγγενική.

    Συνεπώς για άκομη μια φορά στην προσπάθεια τους οι ιστορικοί να αποκρυπτογραφήσουν τον Χριστόφορο Κολόμβο, καλούνται να αγνοήσουν ορισμένα κενά στην αφήγηση της ιστορίας του. Σύμφωνα με τον Τζιμ Μαρκέτο, όμως, η θεωρία του Σεραφίμ Κανουτά φέρνει στο φως νέα στοιχεία που αξίζουν περαιτέρω διερεύνησης απ' τους μελετητές.

    'Ο Κανουτάς μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες και μια πολύ λογική θεωρία. Τώρα εξαρτάται απ' τους μελετητές να εξετάσουν τα στοιχεία που έχουμε και να προσπαθήσουν να βρουν ποια ήταν πραγματικά η σχέση του Χριστόφορου Κολόμβου με τον Γεώργιο Παλαιολόγο- Δισύπατο', καταλήγει ο κ. Μαρκέτος.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 15 October 2008 - 1:18:31 UTC